Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

JohnnyS

#76 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by JohnnyS »

poticaj wrote: Imaju li doktroi mogućnost da se žale :D ? Ili i njima odgovara ovakvo stanje? Čini mi se da kad se malo razboliš, zanimanje ti postaje "bolestan" i visiš od ambulante do labaratorije pa opet ambulante pa apoteke.

Iskreno, mislim da ovako stanje nikome živom ne odgovara, ali složio bih se s nekim tko je rekao da kakva država, takvo zdravstvo. Svi su tu krivi osim bolesnih: država (mislim na sve nivoe), doktori, sestre i ljudi koji misle da su bolesni, a zauzimaju termine bolesnima. O postotcima krivnje se da raspravljati.
dječak sa šibicama

#77 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by dječak sa šibicama »

JohnnyS wrote: Ne bih da branim struku (inače u slobodno vrijeme ne zalazim na ovaj podforum baš iz tog razloga :D , privuklo me Groverovo propagiranje bolešćurina na temi o cjepivima), ali na doktorima je pritisak od strane zabrinutih majki da za svaku virozu daju neki antibiotik i onda idu linijom manjeg otpora pa popuste pritisku. Ne da ne bi trebali, nego ne bi smjeli, al eto...
Ima i toga, i majke sretne i bebe/djeca na broju :D antibiotik definitivno sredi svaku upalu, ali usputno napravi dosta popratne stete u organizmu posebno djeteta koje ima slabiji imunitet od odraslog covjeka.

Onda krkaju djecu imunoglukanom :D

Zacarani krug.
dječak sa šibicama

#78 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by dječak sa šibicama »

Nego, dokle su sa elektronskim knjizicama i "e zdravstvom"?

Rece mi tetka da su kod nje u lokalnoj ambulanti vec uvezali ljekare sa lokalnim domom zdravlja putem neta, pa su ko biva smanjili guzve, imaju te u bazi podataka i ne moras vise vucarati papirologiju u rukama. Svi nalazi su ljekaru na dohvat ruke, klik misa.

Jedino je problem sto neki ljekari jos nisu savladali osnove interneta :roll:
nellismo

#79 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by nellismo »

dječak sa šibicama wrote:Moguce, ali meni doktor rece da od analgina narkosi kuhaju neki svoj narkotik.

Naravno da nasa raja pretjeruje, krkaju se tim lijekovima i srede si zeldac, to su zestoki lijekovi.
Ja sam Voltaren Rapid uzimao uz savjet ljekara, ali bez recepta dakle ne treba ti recept od ljekara, kada sam imao manju operaciju na desnima. Toliko jak lijek da ne ubije samo bolove, ubije ti sva osjetila i osjecas se predivno jer ububa te budes ko beba, i to se definitivno ne smije konzumirati u vecim kolicinama. Ali na to te upozori i apotekar/ka, ko je lud neka se drogira i unistava si crijevnu floru.
Ima ljudi koji piju taj analgin 2-3 puta dnevno, voltarene 1-2 puta dnevno. Esbesul kad ga glava zaboli i to jedan popije i bude mu bolje. Antibiotik popiti ko vode se napiti. Svaki mjesec tura.
I normalno je da će to nekako ograničiti. Sad nema ni anitbiotika bez recepta.
Ispašta tu normalan svijet koji to uzima baš pp, ali zbog drugih nesavjesnih građana a ne što zavod ili zdravstvena ustanova hoće nekog da maltretira.
nellismo

#80 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by nellismo »

dječak sa šibicama wrote:
JohnnyS wrote: Ne bih da branim struku (inače u slobodno vrijeme ne zalazim na ovaj podforum baš iz tog razloga :D , privuklo me Groverovo propagiranje bolešćurina na temi o cjepivima), ali na doktorima je pritisak od strane zabrinutih majki da za svaku virozu daju neki antibiotik i onda idu linijom manjeg otpora pa popuste pritisku. Ne da ne bi trebali, nego ne bi smjeli, al eto...
Ima i toga, i majke sretne i bebe/djeca na broju :D antibiotik definitivno sredi svaku upalu, ali usputno napravi dosta popratne stete u organizmu posebno djeteta koje ima slabiji imunitet od odraslog covjeka.

Onda krkaju djecu imunoglukanom :D

Zacarani krug.
Pa ja mislim da pedijatar ne napiše antibiotik a da djetetu nešta bude, ne mislim na smrt već da se razvije upala pluća ni Bog ga nebi spasio.
Onda je jednostavnije pisati antibiotik, mirnije se spava.
Kašalj-antibiotik
Slini nos= antibiotik
Boli uho= antibiotik
Zacrvenila se koža = kortikosteroid + antibiotik itd itd
nellismo

#81 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by nellismo »

dječak sa šibicama wrote:Nego, dokle su sa elektronskim knjizicama i "e zdravstvom"?

Rece mi tetka da su kod nje u lokalnoj ambulanti vec uvezali ljekare sa lokalnim domom zdravlja putem neta, pa su ko biva smanjili guzve, imaju te u bazi podataka i ne moras vise vucarati papirologiju u rukama. Svi nalazi su ljekaru na dohvat ruke, klik misa.

U sg se radi elektronski, idu i el. Knjižice a i el. Recepti.
A sad teško je ženu sa 62 god i 35 staža natjerati i naučiti da radi na comp. I da brzo radi :)
sesnowflake

#82 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by sesnowflake »

.
Last edited by sesnowflake on 19/03/2015 15:03, edited 1 time in total.
nellismo

#83 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by nellismo »

sesnowflake wrote:
nellismo wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nego, dokle su sa elektronskim knjizicama i "e zdravstvom"?

U sg se radi elektronski, idu i el. Knjižice a i el. Recepti.
A sad teško je ženu sa 62 god i 35 staža natjerati i naučiti da radi na comp. I da brzo radi :)
Ilidža je isto djelimično uvezana, kažem djelimično jer samo imaju e karton,recepti još uvijek idu na papir.
Nikad mi neće biti jasne one uputnice, hajde kad te šalju na Kliniku, ali u okviru jednog doma zdravlja stvarno nema smisla, pogotovo sad kad su uvezani. Evo npr. u ponedjeljak sam išla svojoj doktorici u ambulantu, ista mi je dala uputnicu za ORL, doktor ORL u mom DZ mi je dao novu uputnicu za dodatne pretrage, kad nalazi budu gotovi ponovo moram mojoj doktorici da mi da novu uputnicu za ORL da ovaj pregleda nalaze. Gubljenje vremena i mog i doktorice.
Pa trebalo bi biti manje hodanja kad i zakonski bude važio el karton. Dz je počeo raditi samo kompijuterski, možda je trajalo mjesec dana. Sklonili sve protokole itd.
I dođe inspektorica i naredi da se sve vrati i da se mora sve na papir pisati. To trenutno uduplava posao. Pored kartona mora se i u komp pisati. Pa samo još više stvara gužve.
walk_M-A-N

#84 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by walk_M-A-N »

nellismo wrote:Došli stranci i rekli kako da se radi. Naši slijepo prihvatili, a što je nakaradno boli foteljaše briga.
Največa greška je u tome što propise i zakone prave ljudi koji nemaju dodira sa medicinom uopšte.
Ukinu protokole, krene elektronski da se radi dođe kantona inspektorica i naredi da se vrate protokoli i kartoni itd itd.
Koliko se sjećam, tu porodičnu medicinu su nam nahvalili i uvalili Kanađani. Kod njih ima smisla imati ambulantu desetine kilometara od DZ, ali kod nas stvarno nema, neke nisu ni kilometar daleko. I onda nema dijeljenja resursa već ako fali doktor, tać.
A ovo drugo, šta reći, problem elektronski/papirnog je rješiv ali treba napraviti odluke o elektronskom poslovanju a ne samo upaliti. Ne znam detalje ali pretpostavljam da nije kriva inspektorica već loša priprema.
kockica_kockica wrote:U drzavnu ambulantu sam otisla nakon sigurno 10 godina ne odlazenja, i bila izbacena jer nisam u njenom timu. To se desilo prije sigurno 5 i vise godina... Sada idem u privatnu polikliniku u kojoj kad god dodjem imaju vremena za mene, sestre se ponasaju kao ljudska bica i doktor ima svoje radno vrijeme... Moje zdravstveno osiguranje koje firma placa redovno svaki mjesec bezveze ide u kasu drzavi. Kako neki doktori i sestre kazu to je minimalan iznos koji njima nista ne znaci jer su njihovi prohtjevi i potrebe puno vece... Koliko rade i pruzaju usluge previse je i ovo sto im dajemo..
Ovo je ekstremni pristup. Ja odem, hvala Bogu rijetko, ne potrošim ni blizu svoje osiguranje. Znam da je takav nazovi sistem, u stvari vozi Miško pristup, možda ću dočekati da mi je drago što je takav kada budem star, nezaposlen i ne daj Bože bolestan.
Ali je realnost da nisam zadovoljan uslugom, niti vremenom koje gubim. Zato ko može traži štelu za Opću ili Klinički, a to je znak kako radi sistem.
Last edited by walk_M-A-N on 05/07/2015 11:18, edited 1 time in total.
nellismo

#85 Re: Pacijenti provode sate čekajući na red kod ljekara porodične medicine

Post by nellismo »

walk_M-A-N wrote:
nellismo wrote:Došli stranci i rekli kako da se radi. Naši slijepo prihvatili, a što je nakaradno boli foteljaše briga.
Največa greška je u tome što propise i zakone prave ljudi koji nemaju dodira sa medicinom uopšte.
Ukinu protokole, krene elektronski da se radi dođe kantona inspektorica i naredi da se vrate protokoli i kartoni itd itd.
Koliko se sjećam, tu porodičnu medicinu su nam nahvalili i uvalili Kanađani. Kod njih ima smisla imati ambulantu desetine kilometara od DZ, ali kod nas stvarno nema, neke nisu ni kilometar daleko. I onda nema dijeljenja resursa već ako fali doktor, tać.
A ovo drugo, šta reći, taj problem je rješiv ali treba napraviti odluke o elektronskom poslovanju a ne samo upaliti. Ne znam detalje ali pretpostavljam da nije kriva inspektorica već loša priprema.
Inspektorica radi po svom, dz po svom i sad se pojavio akaz koji namece svoje arsine.
Ali sve su to neke sitne gluposti dok se pravim stvarima niko ne bavi kao npr aplikacija lijekova u kucnim uslovima, neki klinicki putevi prijema pacijenta ne bitno radilo se o KUM-u ili amb PM. Oni se zadaju sa stvarima tipa jeli kljuc u bravi od wc-a i da li je adresa pacijenta upisana u protokol.
Iz zavoda i dz je doslo rijesenje da se radi samo na komp i onda dodje inspektor i kaze vracaj kartone :/ sad je dupli posao upisuje se u karton i komp
Post Reply