SaraFina wrote:al_akhisari wrote:...udati se ili "udati se" vani, često znači "srce moje za papire tvoje"

naravno, nisu svi brakovi na relaciji bih-dijaspora, lišeni i operisani emocija, baš naprotiv, ali da ih ima...ima; kad govorimo o ovima zasnovanim na traženju karte za otići van, lično mislim da se radi o pitanju želudca; poznajem više osoba koje su to napravile (muški), zbog navedenog razloga, i svi su morali gutati knedlu dulje vrijeme...više ih je iz toga razloga odlučilo na razvod...da l to neko hoće, želi il može podnositi, stvar je želudca (da ne bude da samo muški u ovakvim brakovima i vani, moraju gutati knedlu, ima toga i ovdje); pretpostavljam da je slično i sa ženama u takvim brakovima; na kraju, imao sam i sam priliku otići na takav način, ali sam bio uvjeren kako to nije ono što mogu i želim...valjda želudac, šta li
Imaš ti opciju i " čist račun duga ljubav" ako ti je već do izlaska vani putem braka.
Dakle uz dogovor i plaćanje.
Medjutim sad su te opcije isfurane ljudi iz BiH ili se snalaze radeci na crno jer su granice otvorene ili odlaze regularno uz foru " deficitarna zanimanja"
Mladji dolaze na studij, postdiplomski i sl.
...lično, nemam namjeru, poriv niti želju ići vani...pogotovo ne putem braka, dva braka bi bila previše

; u pravu si za brakove "dogovor i plaćanje", znam za primjere i takvih odlazaka; želim reći da je to stvar svakog čovjeka kao pojedinca, neka svako bira šta mu je želja...ići, ostati, ići udajom, ženidbom, kupovinom,...svakom svačije