mentalne barijere u mostaru

Post Reply
Banksy

#76 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Hafis wrote: Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.
Naravno da ne postoji, pa baš za ovo su se borili, da se ne miješaju jedni drugoma u posao - tri jednonacionalna rezervata gdje svaki nacionalni, vrhovni feudalac i halka probranih familija gule svoje jednonacionalne kmetove.
titinho

#77 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by titinho »

interesantno je da bosnjaci za razliku od bos hrvata i bos srba, vrlo komotno i bez ikakvih predrasuda, straha i mrznje idu sirom BiH.
Gotovo svaki sarajlija je vec bio na Jahorini, na more se u Hrvatsku islo vec 96, pola Sarajeva se oznacilo u Mepasu mall u zap Mostaru, masovne su trgovine sa Kiseljakom, vec i zapadnom Hercegovinom, kolone automobila vikendom idu u Istocnu Bosnu iz Sarajeva, vise niko ne ide preko Hadzica na Bjelasnicu vec svi koriste put preko Lukavice.

I onda imas drugu stranu, nemali broj hrvata iz zap Mostara koji nikada nije bio na Starom Mostu, koji bez ustrucavanja na televiziji prica kako se boji da ce ga neko u masi turista Italijana,Nijemaca,Ceha na Starom Mostu, poznati kao hrvata po crtama lica. Price o kaficima u kojima su muslimani konobari, o Sarajevu kao o nekom islamistickom gnijezdu. Cast izuzecima, kao ona cura na kraju iz zap Mostara koja otvoreno bez predrasuda prica, dosta realno.

Mislim da je sa srbima vrlo slicna situacija, iako Lukavica svakim danom sve vise postaje dio Sarajeva (mnogo je zaposlenih u Sarajevu) ipak se osjeti jos uvijek doza nekog straha prema Sarajevu i bosnjacima. Izmedju Bjelasnice i Jahorine uvijek ce izabrati Jahorinu.

I druga tacka je svima vidljiva, bosnjacka otvorenost, nada za suzivotom, za buducnoscu. Cak nekada i previse zaboravljaju sta im je historija donijela.
Ali nekako mi djeluje da Bosnjaci nisu iskvaren narod, cak ni neke nakaradne politike islamizacije Bosnjaka nisu uspjele. Bosnjaci su i dalje u velikoj vecini otvoren, liberalan narod sa jakom zeljom za saradnjom, suzivotom i mirom.
cak i ovaj dokumentarac na oko jasno pokazuje razliku izmedju stavova bosnjacke i hrvatske djece.
naravno nije sve crno i bijelo al neki pozitivni rekao bi evropski stavovi i razmisljanja u ovom dokumentarcu, sigurno idu 90% naspram 10% u korist bosnjacke djece Mostara.

ps. problem je : ako ja mrzim onda sebi stvaram predstavu da svi mrze, da su svi isti kao ja.
stakasa

#78 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by stakasa »

titinho wrote:interesantno je da bosnjaci za razliku od bos hrvata i bos srba, vrlo komotno i bez ikakvih predrasuda, straha i mrznje idu sirom BiH.
Gotovo svaki sarajlija je vec bio na Jahorini, na more se u Hrvatsku islo vec 96, pola Sarajeva se oznacilo u Mepasu mall u zap Mostaru, masovne su trgovine sa Kiseljakom, vec i zapadnom Hercegovinom, kolone automobila vikendom idu u Istocnu Bosnu iz Sarajeva, vise niko ne ide preko Hadzica na Bjelasnicu vec svi koriste put preko Lukavice.

I onda imas drugu stranu, nemali broj hrvata iz zap Mostara koji nikada nije bio na Starom Mostu, koji bez ustrucavanja na televiziji prica kako se boji da ce ga neko u masi turista Italijana,Nijemaca,Ceha na Starom Mostu, poznati kao hrvata po crtama lica. Price o kaficima u kojima su muslimani konobari, o Sarajevu kao o nekom islamistickom gnijezdu. Cast izuzecima, kao ona cura na kraju iz zap Mostara koja otvoreno bez predrasuda prica, dosta realno.

Mislim da je sa srbima vrlo slicna situacija, iako Lukavica svakim danom sve vise postaje dio Sarajeva (mnogo je zaposlenih u Sarajevu) ipak se osjeti jos uvijek doza nekog straha prema Sarajevu i bosnjacima. Izmedju Bjelasnice i Jahorine uvijek ce izabrati Jahorinu.

I druga tacka je svima vidljiva, bosnjacka otvorenost, nada za suzivotom, za buducnoscu. Cak nekada i previse zaboravljaju sta im je historija donijela.
Ali nekako mi djeluje da Bosnjaci nisu iskvaren narod, cak ni neke nakaradne politike islamizacije Bosnjaka nisu uspjele. Bosnjaci su i dalje u velikoj vecini otvoren, liberalan narod sa jakom zeljom za saradnjom, suzivotom i mirom.
cak i ovaj dokumentarac na oko jasno pokazuje razliku izmedju stavova bosnjacke i hrvatske djece.
naravno nije sve crno i bijelo al neki pozitivni rekao bi evropski stavovi i razmisljanja u ovom dokumentarcu, sigurno idu 90% naspram 10% u korist bosnjacke djece Mostara.

ps. problem je : ako ja mrzim onda sebi stvaram predstavu da svi mrze, da su svi isti kao ja.
Slabija strana u sukobu ima jacu zelju za pomirenjem.
Hafis

#79 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

SaraFina wrote:
Kazu da su najaktuelnije po Hercegovini trenutno konobarice iz Srbije.
Najpozeljnije mlade hercegovačkim Hrvatima :D
Je li to istina da uvozite zene?
Jeste, samo nas para i žensko interesira.
Kad su u nas srbijanke radile po birtijama iza rata, u vas su još djecu plašili s ćetnicima da ih umire ili kada bi ih tjerali na spavanje :)
area51

#80 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

Dođoste opet do ćetnika i ćetnikuša... :lol:
SaraFina

#81 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote:
Kazu da su najaktuelnije po Hercegovini trenutno konobarice iz Srbije.
Najpozeljnije mlade hercegovačkim Hrvatima :D
Je li to istina da uvozite zene?
Jeste, samo nas para i žensko interesira.
Kad su u nas srbijanke radile po birtijama iza rata, u vas su još djecu plašili s ćetnicima da ih umire ili kada bi ih tjerali na spavanje :)
Dobro očigledno da ste puno otvoreniji i pristupačniji. O tome i sama tema govori.
Što se tiče uvozenja mladih i po Srbiji eno vidim uvoze Albanke.
Prepisali trend od vas :D

Nisam ja o Ćetnicima, Hafisaga bogUmi :D
Rizvan

#82 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rizvan »

muha_sa wrote:
mO k3 wrote:@muha jes jes :mrgreen:
Ne kontam to jeli njima na celu pise da su hrvati , jeli nosaju neke zute trake?
Ovaj iznad nece da ide u kafice gdje su muslimani u vecini jer nece ga sluziti ?!
Kako vi to u mostaru prepoznate hrvate?? jeli ih namirisite=??
Mostarac a nikad nije bio na starom mostu...
koji mentalni sklop pa tu su srbi male mace
cuo si ga--po boji kože :lol: :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=owGYnDwVsas [/youtube]
Izdržao sam do 28 sekunde :shock: , koji iscjeđen mozak. Hajde da ovo govori plavušan, plavih očiju i blijedog lica bilo bi samo žalosno, a ono dečko bi se po boji kože i izgledu savršeno uklopio negdje u Anadoliji....koja tragikomedija. :-)
Hafis

#83 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Možeš misliti kako su tek onda crni mostarski Bošnjaci :D
Last edited by Hafis on 18/02/2015 10:54, edited 1 time in total.
area51

#84 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi :roll:
daddy-kool

#85 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

titinho wrote:
Po mom mišljenju nema veze sa iskvarenošću ili nekakvim opštim epitetima za neku etniju.
Prije je instiktivno poimanje naše situacije u okruženju i Evropi, i izgradnji društva koje obezbjeđuje budućnost. U ovom slučaju otvorenog, multietničkog i liberalnog društva.
daddy-kool

#86 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:Možeš misliti kako su tek onda crni mostarski Bošnjaci :D

Image
dječak sa šibicama

#87 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dječak sa šibicama »

titinho wrote:interesantno je da bosnjaci za razliku od bos hrvata i bos srba, vrlo komotno i bez ikakvih predrasuda, straha i mrznje idu sirom BiH.

Ovaj post je definitivno zasluzio nagradu "Mustafa dosta smo se mi prilagodjavali Ceric".
Hafis

#88 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Vi stvarno vjerujete u tu besmislicu kao da jedna strana u Mostaru (Bošnjaci) žudi za suživotom a druga strana (Hrvati) to ne žele?
Nemojte da vam ja iznosim svoja iskustva i saznanja (a imam ih kroz brojne kontakte na raznim razinama stvarno mašala) koja ne idu baš u prilog te činjenice.
Sociološki gledano ''lijeva'' obala Mostara je nacionalno homogenija i nemojte se ljutiti - i nacionalno isključivija i ima lagane obrise svojevrsnog dobrovoljnog geta. S druge strane, desna obala malo-pomalo se konstantno kosmopolizira, čak i mimo svoje volje i već je daleko odmakla po tom pitanju u odnosu na drugu ''obalu''....jednom riječju - dosta je ''šarenija''u svakom pogledu.
ronnie

#89 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ronnie »

daddy-kool wrote:

Image
multietnička bosanka :kiss: :thumbup: :bih:
dječak sa šibicama

#90 Re: mentalne barijere u mostaru

Hafis wrote:Vi stvarno vjerujete u tu besmislicu kao da jedna strana u Mostaru (Bošnjaci) žudi za suživotom a druga strana (Hrvati) to ne žele?
Nemojte da vam ja iznosim svoja iskustva i saznanja (a imam ih kroz brojne kontakte na raznim razinama stvarno mašala) koja ne idu baš u prilog te činjenice.
Sociološki gledano ''lijeva'' obala Mostara je nacionalno homogenija i nemojte se ljutiti - i nacionalno isključivija i ima lagane obrise svojevrsnog dobrovoljnog geta. S druge strane, desna obala malo-pomalo se konstantno kosmopolizira, čak i mimo svoje volje i već je daleko odmakla po tom pitanju u odnosu na drugu ''obalu''....jednom riječju - dosta je ''šarenija''u svakom pogledu.
Naravno, opcepoznato je da je jedan narod generalno sirok, otvoren, tolerantan, a drugi generalno zao, pokvaren, netolerantan.

Klix style.
titinho

#91 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by titinho »

dječak sa šibicama wrote:

Ovaj post je definitivno zasluzio nagradu "Mustafa dosta smo se mi prilagodjavali Ceric".
pretendiram onda da je ta nagrada malo manje vaznosti od sestoaprilske nagrade, ne bi bilo lose nekada pokusati necija razisljanja suprostaviti svojim stavovima.
puno zujis malo meda dajes

pozz
Banksy

#92 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi :roll:
Ko, gdje?
dječak sa šibicama

#93 Re: mentalne barijere u mostaru

Post ti tukne na fasizam.

Ne trebam dalje nista govoriti.
Liska

#94 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Liska »

Naslov teme je mentalne barijere i još su jake koliko vidim. Nekome smeta zastava, nekome ovo, nekome ono. Ja bih prije rekao da ljudi sebi prave izgovor za nešto. Što se tiče Mostara, npr. Stari grad. U moje vrijeme, negdje kad sam bio u srednoj školi a to je kraj osamdesetih, čitav grad je izlazio u Stari grad pa na Bulevar. S vremenom je Stari grad gubio na masovnosti a Bulevar preuzimao goste. Sada je takvo vrijeme da prosječan Mostarac više ne mora izaći iz svoga kvarta ili mahale. Tu ima sve, od konzuma do kladionice. Prije si bio prisiljen ići u Stari grad ako hoćeš na kafu ili piće. Sada vise ne moraš. Imaš dobrih kafića, picerija i restorana puno boljih nego u Starom gradu. Da mi nema gostiju ni sam ne znam kad bih otišao u Stari grad. Danju je pretrpano turistima, a i noću (u ljetno doba), ali van sezone tu nema ništa. Ni za mlađu raju, kao ni za mene koji sam već u srednjim godinama. Postoje mjesta koja privlače mlađu raju iz čitavog grada i nema nekih posebnih problema. Ali o tome se ne priča jer to nije interesantno niti prodaje novine ili portale. Lakše je pričati o mržnji i pronalaziti je i tamo gdje je nema. Moja generacija je odrasla u Jugoslaviji pa smo opet pucali jedni na druge a svi bi rekli da je to nemoguće. Možda ove generacije budu pametnije i iznenade nas u pozitivnom smislu. Za nas bi svi rekli da nećemo pucati jedni na druge, a za ove se govori da će pucati jedni na druge jer se kao mrze. Za mržnju bi trebali imati mnogo jače dokaze i argumente od par izjava na tv. I ja sam se naslušao u Sarajevu priča o tome kako netko ima vlaško ime i prezime. Takve jednostavno zaobilazim i gotova stvar. Ali neću iz toga izvući zaključak da čovjek mrzi "vlahe, možda prije da čovjek ima loše iskustvo sa drugim i drugačijim. Uvijek je kod nas bio problem biti drugačiji, samo su se nazivi termina promijenili.
OldMayor

#95 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by OldMayor »

Meni su ove emisije i prilozi uvijek bili najgluplji.

Uvijek, ali uvijek mozes naci nekoliko budala i reci evo oni predstavljaju vecinu. Pa evo sad Sarajevo mozes predstaviti kao teheran veci od teherana, odes na carsiju snimis malo dzamiju, odes do kralja fahda snimis kojeg vehabiju, snimis ujutro djecu kako idu u dzamiju i eto, kazes evo ovo vam je taj multietnicki grad.

A jebo to sto neces prikazati zvonjavu crkava, jebo to sto neces prikazat baste gdje se u po bijela dana saljevaju pive, picice koji polugoli hodaju ferhadijom itd.

Mediji su zlo. I ja zato ne zelim da vjerujem u ovo sto prikazuju.

Ne sporim ja da ovakvi likovi ne postoje, mislim ocito je da postoje, ali mediji nikada ne zele da prikazu cijelu sliku. Uvijek se ciljno pronalaze sagovornici. Pa kad ste na vijestima jos vidjeli da je kamera srela neki fino sredjen par, nekog normala covjeka, i pitala ih kako im je. Uvijek nadju bijedu i normalno odmah krene kuknjava - ili barem takve komentare samo prikazu. Nikad jos nisam vidio anketu i da je neko rekao kako mu je extra u ovoj zemlji, da je sretan...jel to nema takvih ljudi u gradu? Dajte molim vas. :run:
rekla-kazala

#96 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by rekla-kazala »

_BataZiv_0809 wrote:
Hafis wrote: Moram i jednu usporedbu: Evidentno je da su naše gostujuće studentice iz Bosne u usporedbi s našim hercegovkama stvarno treća liga. Da oprosti Serafina, ali uočavaš razliku u kvaliteti još s kilometra udaljenosti (evo me kao ovaj mali iz snimka :) ).
Pa bez uvrede, ali najosije koke idu u Mostar :D Konkretno iz Zenice ne znam ni jednu da je neka mačka, a da je otisla u Mostar. :izet:

U Sarajevu je krem de la krem :lol:

Sala mala naravno.

Istocnoevropljanke su generalno najbolje zene. Bez zelje da zvucim kao Zviz, ali u Ukrajini (Lviv-Lavov)sam za sat vidio vise dobrih koka nego za 2 dana u Parizu :evil:
Ja sam u par navrata proveo po nekoliko sati u Mostaru, jednom prilikom sjedio 2 sata u Mepasu i ne vidjeh ni jedno žensko vrijedno uzdaha.
U Zenici ( poznatoj po otrovnom zraku) mi se to nikad nije desilo. Tako da je upitno da li su negdje cure lijepe a negdje rugo ružne.
Sve zavisi od mjesta na kojem se nađeš, dana,.. Ujutro,.. nigdje nijedne lijepe, sve spavaju do 12 h. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#97 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by _BataZiv_0809 »

rekla-kazala wrote: Ja sam u par navrata proveo po nekoliko sati u Mostaru, jednom prilikom sjedio 2 sata u Mepasu i ne vidjeh ni jedno žensko vrijedno uzdaha.
U Zenici ( poznatoj po otrovnom zraku) mi se to nikad nije desilo. Tako da je upitno da li su negdje cure lijepe a negdje rugo ružne.
Sve zavisi od mjesta na kojem se nađeš, dana,.. Ujutro,.. nigdje nijedne lijepe, sve spavaju do 12 h. :lol:
Pa da, a i ljepota je relativan pojam.

P.S. Ovo je bilo u suncano kasnoproljetno poslijepodne, sjedilo se u bastama :evil:
dječak sa šibicama

#98 Re: mentalne barijere u mostaru

OldMayor wrote:Meni su ove emisije i prilozi uvijek bili najgluplji.

Uvijek, ali uvijek mozes naci nekoliko budala i reci evo oni predstavljaju vecinu. Pa evo sad Sarajevo mozes predstaviti kao teheran veci od teherana, odes na carsiju snimis malo dzamiju, odes do kralja fahda snimis kojeg vehabiju, snimis ujutro djecu kako idu u dzamiju i eto, kazes evo ovo vam je taj multietnicki grad.

A jebo to sto neces prikazati zvonjavu crkava, jebo to sto neces prikazat baste gdje se u po bijela dana saljevaju pive, picice koji polugoli hodaju ferhadijom itd.

Mediji su zlo. I ja zato ne zelim da vjerujem u ovo sto prikazuju.

Ne sporim ja da ovakvi likovi ne postoje, mislim ocito je da postoje, ali mediji nikada ne zele da prikazu cijelu sliku. Uvijek se ciljno pronalaze sagovornici. Pa kad ste na vijestima jos vidjeli da je kamera srela neki fino sredjen par, nekog normala covjeka, i pitala ih kako im je. Uvijek nadju bijedu i normalno odmah krene kuknjava - ili barem takve komentare samo prikazu. Nikad jos nisam vidio anketu i da je neko rekao kako mu je extra u ovoj zemlji, da je sretan...jel to nema takvih ljudi u gradu? Dajte molim vas. :run:
Odlican post.

Tako su poslije rata, inozemne tv kuce dolazile u Sarajevo da snime prilog, i prvo pitanje bi bilo "gdje ima najvise rusevina" i onda tamo snimaju prilog.

Ko nikad Sarajeva vidio nije, rekao bi jebote pa ovaj grad je sav u rusevinama.

Ovakvi prilozi su cisti "stimung", isto ko kad Hayat izadje s kamerom na ulicu i pita prolaznike sta misle o ZMBT, od njih 200 koje su snimili, emitirati ce ssamo onih 5 ili 10 izjava koje su afirmativne odnosno imaju pozitivno misljenje o Hayatovoj emisiji.

Takodje, ovo sto si spomenuo, itekako neke strane tv kuce rade po tom sistemu, kada zele napraviti prilog o vehabijama u BiH u vezi Sirije, potraze bradonje i ubace par kadrova sa njima, neutralan gledatelj ce reci gledaj ti tog Sarajeva sve sami ISIL-ovci.
volta dzontra

#99 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by volta dzontra »

Bizarno je koliko su beskorisni bili razni projekti medjunarodne zajednice na temu "pomirenja". Milijarde su sarajevski i mostarski NVOovci spiskali na "projekte", "pomirenje", "jacanja kapaciteta", Okrugle stolove, woRKshope....bla bla bla...
Na kraju ispada da su se milijarde potrošile da bi se po hotelima druzili NVO hipsteri koji bi se ionako druzili samo o svom trošku a da većina društva nije ni dotaknuta ovim projektima i da su lokalne zajednice prilično zatvorene...

I sad kriva djeca što su zatucana a ne oni koji dvadeset godina na njihovoj zatucanosti obrću grantove a s mjesta se makli nismo :run:

jedan od primjera je baš ovaj Radio Slobodna Evropa....dvadeset godina pomiruju soroševim parama i sad se čude :run:
dudlov

#100 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dudlov »

daddy-kool wrote:

Image
:lol:
Post Reply