U Norveskim zatvorima "najzastupljeniji gosti" su litvanci i poljaci. Za Norvesku kao drzavu puno manji problem prestavlja to sto oni dolaze iz zemalja clanica EU-a nego da dolaze iz Kosova republjik ??animals wrote:Useljenici iz zemalja EU, nisu isto sto i azilanti iz ne EU zemalja..
Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
-
Chaush
#76 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
-
Chaush
#77 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Uvijek je bilo "Trepca radi Beograd se gradi". Sa prostora ex-Yu, Kosovo, Sandzak, zapadna Bosna i istocna Hercegovina bili su kaznjeni dijelovi drzave u koje se minimalno ili nikako ulagalo.Altair_SA wrote:Ulagano je moj kurac... Koja su to velika ulaganja bila na Kosovu osim Trepce? Kao Srbija ulagala i davala, a siptari neradnici.
- spreca
#78 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Chaush wrote:Uvijek je bilo "Trepca radi Beograd se gradi". Sa prostora ex-Yu, Kosovo, Sandzak, zapadna Bosna i istocna Hercegovina bili su kaznjeni dijelovi drzave u koje se minimalno ili nikako ulagalo.Altair_SA wrote:Ulagano je moj kurac... Koja su to velika ulaganja bila na Kosovu osim Trepce? Kao Srbija ulagala i davala, a siptari neradnici.
- sinuhe
#79 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
A kao ostatak Jugoslavije bio razvijen 
- spreca
#80 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
U bivsoj su osim siptara najebali najvise bosanci i makedoncisinuhe wrote:A kao ostatak Jugoslavije bio razvijen
- sinuhe
#81 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Samo kazem. Nerazvijenost Kosova ne cini Jugoslaviju razvijenom.
- spreca
#82 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
to je druga prica......a to da su neke republike bile mnoooogo razvijenije( i ako i same nerazvijene)od drugih sto znaci da je bilo puno macehinskog odnosasinuhe wrote:Samo kazem. Nerazvijenost Kosova ne cini Jugoslaviju razvijenom.
- sinuhe
#83 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Samo je Slovenija bila razvijena dok je u drugim republikama bilo velikih razlika u regijama, u Hrvatskoj manje a u BiH i Srbiji vise.
- spreca
#84 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
srbiju i bih nemozes nikako porediti u to vrijemesinuhe wrote:Samo je Slovenija bila razvijena dok je u drugim republikama bilo velikih razlika u regijama, u Hrvatskoj manje a u BiH i Srbiji vise.
- sinuhe
#85 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Evo ti ličko selo 1975. A koliko je tek ovoga bilo po BiH i Srbiji. Kažeš trebalo ulagati na Kosovo
pa trebalo je, nije da nije trebalo.
- reis1
#86 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
1388. godineChaush wrote:Kada su to srbi bili vecinski narod na Kosovu ??reis1 wrote:?... ovako su se prije 70-tak godina naselili i na Kosovu, 50-100.000 ljudi preslo iz Albanije na Kosovo, i nedavno ostvarilo drzavu od te pokrajine.
- Gojeni H
#87 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
tm84 wrote:pazi, vecina tih 68000 imaju barem srednje obrazvanje i ne predstavljaju prijetnju evropi (mada sumnjam u broj sto si naveo, vjerujem da je manji)... za kosovare vazi samo... glavom kroz zid i bjezi sa kosova... i svi su skoro tamo neobrazovani ili ako imaju onda je to osnovno obrazovanje...Maharadza wrote:Elem, mene iskreno više brine činjenica da je nama očito važnije pitanje zašto neki drugi bježe vani umjesto da reagujemo na strašan egzodus iz BiH, 68000 je samo prošle godine otišlo.
Koliko Albanaca sa Kosova znas?
- fortaleza
#88 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Egzodus s Kosova kao i s većine područja ex ju je prisutan i to više nema nikakve veze s medijskim spinovima ni "medijskim širenjem mržnje". Područje zapadnog Balkana je u zadnjih 20-tak godina izgubilo oko 3 milijuna stanovnika, a naglo smo ušli i u postdemografsku tranziciju te uz kombinaciju odlaska desetaka tisuća mahom mladih ljudi s obiteljima svake godine te niskim prirodnim priraštajem koji još više slabi zbog smanjene fertilnosti populacije stalnim odlascima te loše ekonomske situacije kombinirane s politički neuređenim i nestabilnim područjem rezultira ovakvim tekstovima.
A Kosovo sigurno nije izuzetak i zbog velike gustoće populacije na malom području koje je inače uvijek bilo slabo razvijano osim u par desetaka godina 60-tih i 70-tih razvijanjem rudne i sličnih industrija koje danas defacto ne postoje kao ni nezavisnost uz stalnu američku prisutnost jer je Kosovo prvenstveno njihova vojna baza pa rezultira još gorim stanjem.
Davno je onaj brat Tarabić predvidio da će Srba ostati u tolikom broju da će svi moći stati pod stablo jedne kruške.
Da napomenem da je kao Srbe smatrao sve jezično komplementarno stanovništvo na ovom području tako da se ovo proročanstvo odnosilo na sve nas.
A Kosovo sigurno nije izuzetak i zbog velike gustoće populacije na malom području koje je inače uvijek bilo slabo razvijano osim u par desetaka godina 60-tih i 70-tih razvijanjem rudne i sličnih industrija koje danas defacto ne postoje kao ni nezavisnost uz stalnu američku prisutnost jer je Kosovo prvenstveno njihova vojna baza pa rezultira još gorim stanjem.
Davno je onaj brat Tarabić predvidio da će Srba ostati u tolikom broju da će svi moći stati pod stablo jedne kruške.
Da napomenem da je kao Srbe smatrao sve jezično komplementarno stanovništvo na ovom području tako da se ovo proročanstvo odnosilo na sve nas.
-
muzicar_iz_parka
#89 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Ako se budu ostvarivala predviđanja tih Tarabića, eto nama 3. svjetskog rata.

-
muzicar_iz_parka
#90 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Da odjednom krene toliki broj ljudi masovno u uslovima mira (ako je tačna cifra u medijima), za to mora postojati dobra organizacija. Moguće da određene kriminalne grupe kroz organizaciju tog iseljenja dobro zarađuju a ljudima bez perspektive obećavaju puno toga, slično kao sa "lažnim azilantima" iz Srbije i BiH do prije koju godinu.sherbett wrote:@Fortaleza, dobar![]()
![]()
nazalost, nije spin, tocno ue da puno Kosovara odlazi sa Kosova.
Kakva ironija! Toliko su se borili i zeljeli svoju drzavu da bi sad od nje radili groblje. Vrate se jedino na ukop. Karikiram, naravno.
Zanimljivo je to da svi zive i rade vani, ali dolje sagrade viletine kako bi u njima proveli ljetne praznike i zeljom da u njima ipak docekaju starost ili smrt, a ne u tudjini.
Inace, oni su vrlo vrijedni i sposobni...i skidam kapu. Treba se to i usudit!
Svaka kuca ima nekoga u dijaspori i mladi odlaze masovbo. Zemlja ce ostati pustos sa starcima a zivjet ce ljeti kad se dijaspora sljeva u nju.
Nazalost.
Jos ce se naci netko tko ce i zazalit sto Kosovo nije Srbija
-
Nomo
#91 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
svi ce biti vraceni u roku odmah . prije sat vremena slusao sam njemackog minstra unutrasnjih poslova i jos neke politicare . apsolutno nema nikakve sanse da bilo ko ostane duze od jednog dana . tolerancija je nula . kosovo se ubraja u sigurnu zemlju a ekonomski problemi se rjesavaju na nacin da se prijavis za rad u njemackoj preko nadleznih intitucija za rad koje postoje svugdje . ako ispunjavas uslove za neko mjesto mozes dobiti radnu dozvolu . ja sam na takav nacin radio u frankurtu godinu dana na bausteli .poznajem neke djevojke iz hrvatske i bosne koje rade u strackim domovima u dortmundu . sto se tice zahtjeva za azil i lezanja na socijali a usput malo krasti i raditi na crno , zaboravi . ta su vremena davno prosla .
- Kikibombona
#92 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Kritikujete najbolji period u historiji ovog naroda, period u kojem se najbolje zivjelo.spreca wrote:Chaush wrote:Uvijek je bilo "Trepca radi Beograd se gradi". Sa prostora ex-Yu, Kosovo, Sandzak, zapadna Bosna i istocna Hercegovina bili su kaznjeni dijelovi drzave u koje se minimalno ili nikako ulagalo.Altair_SA wrote:Ulagano je moj kurac... Koja su to velika ulaganja bila na Kosovu osim Trepce? Kao Srbija ulagala i davala, a siptari neradnici.citava BiH je bila zapustena.....ulaganja su bila samo u rudnike i to minimalno....jer im je trebao ugalj inace bi njonju dali BiH....a drugo su bila sjeca sumskih bogastava po BiH.......posle 75te zahvaljujuci Bijedicu rahmetli pocele su neke investicije u BiH
Sta je ova stoka domoljubna uradila?
Ne mogu ni okreciti ono sto su komunisti napravili!
Tvornicu sibica nisu sposobni napraviti!
- spreca
#93 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Komunisti su vise unistili nego sto su napravili......nisu to komunisti napravili nego narod.....ni ovu zemlju nije dobranila SDA(kako to neki kazu)nego narod.A to sto kazes da je to bio period kad se je najbolje zivilo ja se nebih slozio...neznam koliko imas godina i koliko si zivio u toj drzavi....bilo je i dobrih stvariKikibombona wrote:
Kritikujete najbolji period u historiji ovog naroda, period u kojem se najbolje zivjelo.
Sta je ova stoka domoljubna uradila?
Ne mogu ni okreciti ono sto su komunisti napravili!
Tvornicu sibica nisu sposobni napraviti!
-
breuer
#94 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
A tko je organizovao narod?spreca wrote:Komunisti su vise unistili nego sto su napravili......nisu to komunisti napravili nego narod.....ni ovu zemlju nije dobranila SDA(kako to neki kazu)nego narod.A to sto kazes da je to bio period kad se je najbolje zivilo ja se nebih slozio...neznam koliko imas godina i koliko si zivio u toj drzavi....bilo je i dobrih stvari
- spreca
#95 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
U kom periodu?breuer wrote:A tko je organizovao narod?spreca wrote:Komunisti su vise unistili nego sto su napravili......nisu to komunisti napravili nego narod.....ni ovu zemlju nije dobranila SDA(kako to neki kazu)nego narod.A to sto kazes da je to bio period kad se je najbolje zivilo ja se nebih slozio...neznam koliko imas godina i koliko si zivio u toj drzavi....bilo je i dobrih stvari
-
breuer
#96 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Pa u bilo kojem? Gdje su danas Energoinvest, Hidrogradnja, Šipad, kombinati, da ne nabrajam, potrajalo bi...spreca wrote:U kom periodu?
- spreca
#97 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Sve je to narod napravio sa svoje grbace.....po tvome bez komunista nista nebih bilo......kamo srece da ih nikad nije ni bilo...danas bi zivjeli kao i ostali zapad.......znam ja dobro sta su komunisti uradili a znam i sta su mogli uraditi da su htjeli.........nas obicni covjek "seljak"nepismen je uzeo torbu i sjeo na vlak/voz i jos na samom pocetku 60tih otisao na zapad da zaradi koricu hljeba.Da je cekao na komuniste ostao bih bez gaca.......znam ja da je komunistima bilo dobro.....isto kao i ovim danas ponekim shupcimabreuer wrote:Pa u bilo kojem? Gdje su danas Energoinvest, Hidrogradnja, Šipad, kombinati, da ne nabrajam, potrajalo bi...spreca wrote:U kom periodu?
- Kikibombona
#98 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Sta su unistili?spreca wrote: Komunisti su vise unistili nego sto su napravili......nisu to komunisti napravili nego narod.....ni ovu zemlju nije dobranila SDA(kako to neki kazu)nego narod.A to sto kazes da je to bio period kad se je najbolje zivilo ja se nebih slozio...neznam koliko imas godina i koliko si zivio u toj drzavi....bilo je i dobrih stvari
Kada pitam mislim iskljucivo na materijalna dobra?
Zasto sad narod ne uradi nesto?
- spreca
#99 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Na kraju su unistili drzavu o kojoj pricas(to ti je vise nego materijalna dobra)......samo nemoj reci da su je unistile nacionalne stranke.......one su samo dokrajcile ono sto nisu oniKikibombona wrote:Sta su unistili?spreca wrote: Komunisti su vise unistili nego sto su napravili......nisu to komunisti napravili nego narod.....ni ovu zemlju nije dobranila SDA(kako to neki kazu)nego narod.A to sto kazes da je to bio period kad se je najbolje zivilo ja se nebih slozio...neznam koliko imas godina i koliko si zivio u toj drzavi....bilo je i dobrih stvari
Kada pitam mislim iskljucivo na materijalna dobra?
Zasto sad narod ne uradi nesto?
- Kikibombona
#100 Re: Egzodus Kosovara? istina ili medijsko sirenje mrznje?
Unistili su pobjesnjeli nacionalisti, osvjesteni vjernici, koji nikad nista nisu napravili. Ti sto su rusili zapravo nisu nikad nista napravili.spreca wrote:Na kraju su unistili drzavu o kojoj pricas(to ti je vise nego materijalna dobra)......samo nemoj reci da su je unistile nacionalne stranke.......one su samo dokrajcile ono sto nisu oni
Zastp sad nardod ne napravi nesto, sada kada je nacionalno osjesten i vjeruje u Boga?