Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kupovina automobila

Kredit-kupovina bez odlaganja
14
13%
Keš-kupovina nakon x godina stednje
47
44%
Dio u kešu (stednja) - ostatak kredit
36
34%
Ne planiram kupovinu automobila
9
8%

Total votes: 106

golfiista

#76 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by golfiista »

Ok, Agram :thumbup:
Bakir1

#77 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by Bakir1 »

sto ne ides na BIHAMK blize ti je :D
golfiista

#78 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by golfiista »

Godinima registrujem kod njih, i među najskupljim su, a saobraćajna se čeka po sedmicu. Tehnički, onako, samo da prođe čini mi se. Malo bi da promijenim, ako ništa ono tehnički ;)
Bakir1

#79 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by Bakir1 »

usluga tehnickog uz kupovinu police koja je tu na tehnickom pregledu donosi po defaultu blag tehnicki pregled ;-)
emko1234

#80 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:slazem se, do pojedinca je koliku ce ko cijenu platiti za to, ispuni mi zelju, ali isto tako veoma malo ljudi zivi realno u skladu sa svojim primanjima.
ko moze i ko misli da moze podrzavam, apsolutno opravdano, ali jedan krug oko parkinga lizing kuca, recimo vb lizinga, daje malo drugaciji uvid u realnu sliku i priliku ovih koji su mislili da mogu....
Jebi ga, to je generalno do toga što Bošno čim potpiše prvi ugovor kad dobije posao, konta kakvo će auto kupiti. Čim dobije na neodređeno pravac banka. Većina ljudi nema ni realnu sliku ni predstavu koliko košta održavanje novog a koliko polovnog auta. Kakve su obaveze kad kupuješ na leasing, kakve su obaveze kad kupuješ na kredit, kakva kad je keš upitanju.
Ja znam jako puno ljudi koji su razmatrali opciju leasinga i koji nisu imali pojma da uz leasing kasko ide obavezno. Znači na autu koje kupuješ i za koje ti je rata lupam 500km, automatikom imaš još 20% rate dati za mjesčnu ratu za kasko osiguranje. A ako ti je tih 100km što daješ za kasko bila neka stavka u budžetu koja se recimo odnosila na gorivo, ili gume ili servis, eto kuršlusa.
A što se tiče auta koje je lizing oduzeo, ko nije sujevjeran, nema bolje varijante za kupovinu auta od onog što ga lizing vrati sebi. Bar u ekonomskom smislu.
condy

#81 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by condy »

Kako god okreneš auto je potreba i bez njega je sve teže.
Ja sam danas tri puta se vozio autom i to sve zbog privatnih obaveza a ne poslovnih.

Generalno se ne slažem da kod nas ljudi pate od toga da imaju limuzinu, dobrog proizvođača a da pri tome zaboravljaju da je to auto već dobro izgaženo. Drugo su oni koji su 20-tim godinama života i koji pate od kompleksa manje vrijednosti.

Automobili su na cesti loši jer ljudi generalno nemaju više novca da kupe nešto bolje. Šta očekujete od auta do 7-9.000 KM ili automobila starosti 10 i više godina :? Ta vozila su na izmaku snaga.

Vozilo od 20.000 KM i do 5 godina starosti su daleko od stanja vozila koja su nova.

Prema tome na cesti su potrošena vozila jer ljudi sebi ne mogu priuštiti više, a auto je potreba, pa mora nešto kupiti i voziti.
golfiista

#82 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by golfiista »

condy wrote:Kako god okreneš auto je potreba i bez njega je sve teže.
Ja sam danas tri puta se vozio autom i to sve zbog privatnih obaveza a ne poslovnih.

Generalno se ne slažem da kod nas ljudi pate od toga da imaju limuzinu, dobrog proizvođača a da pri tome zaboravljaju da je to auto već dobro izgaženo. Drugo su oni koji su 20-tim godinama života i koji pate od kompleksa manje vrijednosti.

Automobili su na cesti loši jer ljudi generalno nemaju više novca da kupe nešto bolje. Šta očekujete od auta do 7-9.000 KM ili automobila starosti 10 i više godina :? Ta vozila su na izmaku snaga.

Vozilo od 20.000 KM i do 5 godina starosti su daleko od stanja vozila koja su nova.

Prema tome na cesti su potrošena vozila jer ljudi sebi ne mogu priuštiti više, a auto je potreba, pa mora nešto kupiti i voziti.
Nije osnovni problem u godinama automobila, već u održavanju istog. Sve je u održavanju.
supercali

#83 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by supercali »

emko1234 wrote:
goran16v wrote:
emko1234 wrote:Ne zna se ko je gori. Goran ili Respo, obojica su ko švabo tralala.
Stanje u državi, procenat ljudi, otkud raji pare.
Jebo vas priča, ne pričamo o socijalnim problemima i ljudima na rubu egzistencije. Pričamo o ljudima koji su za naše uslove pristojno situirani, imaju pristojna primanja, neke druge stvari riješene i žele kupiti auto.
Da se iko drugo javlja nego parazit koji zivi od babinih para....? :-) :run:
Što si ljubomoran? I opet koristiš ad hominem argumente, što sam dodatno naglašava koliko si jadan i iskompleksiran.

Respo@ Eto ti znaš jesam li ja ikad zaradio ili mi je otac kupvao, nemoj ispadat gluplji nego što jesi. Svima su poznati tvoji intelektualni (ne)kapaciteti, ne moraš ih dodatno (ne)naglašavati.
Pa citav forum zna da nisi zaradio jer ti sam pises kako zivis
Nije tesko sabrati 2 i 2
goran16v

#84 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

emko1234 wrote:
goran16v wrote:
emko1234 wrote:Ne zna se ko je gori. Goran ili Respo, obojica su ko švabo tralala.
Stanje u državi, procenat ljudi, otkud raji pare.
Jebo vas priča, ne pričamo o socijalnim problemima i ljudima na rubu egzistencije. Pričamo o ljudima koji su za naše uslove pristojno situirani, imaju pristojna primanja, neke druge stvari riješene i žele kupiti auto.
Da se iko drugo javlja nego parazit koji zivi od babinih para....? :-) :run:
Što si ljubomoran? I opet koristiš ad hominem argumente, što sam dodatno naglašava koliko si jadan i iskompleksiran.

Respo@ Eto ti znaš jesam li ja ikad zaradio ili mi je otac kupvao, nemoj ispadat gluplji nego što jesi. Svima su poznati tvoji intelektualni (ne)kapaciteti, ne moraš ih dodatno (ne)naglašavati.
Pise neko ko se hvali danom skijanja za vikend!
Boze sacuvaj, ja bih sebi sutra kitu odsjekao da me babo hrani!
Ti nisi ni iskpompleksiran ni jadan ti si za to jednostavno previse glup!
goran16v

#85 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

ofo-ono wrote:Sa prosječnom plaćom ne možeš sebi priuštiti ili dozvoliti da uletiš u kredit i kupiš kakvu nekretninu u gradu. A i žena i ja radimo. Primjera radi, Bihać... Cijena kuće 100k pa naviše. Stan cca. 60 kvadrata 90k + . Zašto mora biti 60 kvadrata? Jer možda ima ljudi koji planiraju porodicu. A i 60 kvadrata je skučeno sa 2 djece.

Ostaje jedino kupovina auta. Nešto ušteđevine, uleti još u kredit i udri. Jebeš ba život ovaj. Fol štediš za penzije, za ovo za ono, i na kraju ne dočekaš penziju. Kupi auto i rahat na more, ko hadžija. :D Iako, auto nije samo za more, već i potreba, tako da sve 5!

Imaš jedan život. Živiš ga, ili se kaješ sa svojih 60 godina. Moj moto je definitivno da ga živim.
Sto onda ne dignes kredit za gliser, kucu na moru i paratmant na plaini? Zivot kakav imas sa autom je obicni qurac prema zivotu kakav imas s tim stvarima, a buduci da imas jedan zivot, zivi ga! Vidis kako je to rezon bez pokrica...
emko1234

#86 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by emko1234 »

Respo@ to što ja hvala Bogu živim kako živim, ne mora značit to što si ti sabrao.
A nerijetko se desi da je u tvom slučaju 2 i 2 = 5. Prema tome, nemoj ti sabirat.

gorane@
Nemam ja razloga da se falim forumskoj maskoti da sam bio na skijanju, pogrešno si protumačio. Ono se odnosilo da ne mogu biti kao ti onlajn 24 sata i odgovarati iz auta, stolice, sa šolje, kade i odakle sve ne.
A to ko mene hrani, čime me hrani, kad i kako, ima još takvih ko ti koji vode statistiku i brinu brigu. Znaš ono, tvoje je da misliš a moje je da me boli kurac šta ti i slični tebi mislite.
Što se tiče dijela oko kite, ja mislim da ti je svakako najbolje da je odsječeš jer se po količini isfrustriranosti vidi da ti ničemu ne služi. :lol: :lol: :lol:
A za spominjanje bližih članova porodice forumaša u ad hominem argumentaciji, 3d kita svakako ne treba. Dovoljno je imat jezičinu i prste da možeš otipkat.
530i

#87 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by 530i »

Hamalima koji imaju zanat ili srednju školu samo i pri tome su dovoljno sposobni samo da konobarišu po vazdan za 600 maraka u životu i ne treba bolje od golfa dvice i krajnica od 3 marke. Mislim, bez uvrede. I ja sam se bavio fizičkim poslovima, i naučio da mi je 10 maraka tito, ali treba biti realan. Ne mogu svi vozati ni audije, a Boga mi ni nove renoe i škode.
goran16v

#88 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

emko1234 wrote:Respo@ to što ja hvala Bogu živim kako živim, ne mora značit to što si ti sabrao.
A nerijetko se desi da je u tvom slučaju 2 i 2 = 5. Prema tome, nemoj ti sabirat.

gorane@
Nemam ja razloga da se falim forumskoj maskoti da sam bio na skijanju, pogrešno si protumačio. Ono se odnosilo da ne mogu biti kao ti onlajn 24 sata i odgovarati iz auta, stolice, sa šolje, kade i odakle sve ne.
A to ko mene hrani, čime me hrani, kad i kako, ima još takvih ko ti koji vode statistiku i brinu brigu. Znaš ono, tvoje je da misliš a moje je da me boli kurac šta ti i slični tebi mislite.
Što se tiče dijela oko kite, ja mislim da ti je svakako najbolje da je odsječeš jer se po količini isfrustriranosti vidi da ti ničemu ne služi. :lol: :lol: :lol:
A za spominjanje bližih članova porodice forumaša u ad hominem argumentaciji, 3d kita svakako ne treba. Dovoljno je imat jezičinu i prste da možeš otipkat.
Opravdanje zasto ne mozes biti online apsolutno nikog ne interesuje i nemas razloga da se hvalis da si bio na skijanju, osim ako nisi bolesni kompleksas, ali si se ti ipak pohvalio jer si - nevidjeno glup!
Da ti ponovim, ja bih bi prije kitu odsjekao nego da sam imbecil i parazit kojeg babo hrani i jos se time razmetati po forumima!
supercali

#89 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by supercali »

emko1234 wrote:Respo@ to što ja hvala Bogu živim kako živim, ne mora značit to što si ti sabrao.

gorane@
sve ovo se da zakljuciti iz tvoje price na forumu jer te skoro niko ne zna licno pa da zna kako stvarno zivis tako da ti prica ne pije vode
a mjenjas price ko carape
ins

#90 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by ins »

Nekad davno, par godina poslije rata na prelazu iz 20. u 21. vijek, bio sam u svojim 25-30 godina, imao sam imao platu od 800 KM i vozio auto od 2000-2500 KM vrijednosti. Zivio kod roditelja, i izlazio sve u 16

Uzeo sam kredit cija je mjesecna rata koliko se sjecam bila oko 250-260 KM, prodao auto koji sam imao, i sve to dao za auto koji sam zelio godinama.
Nije obican bio, bio je sportska verzija pa su gume bile žara, pa je trebalo izletiti za amortizere, pa slijedeće godine set kvačila, pa...

Uglavnom, trajalo je to 3 godine, i moram priznat da mi nije bilo lako, jer je bilo mjeseci kada bi mi na auto otislo 500-600 KM (rata+gorivo+ulaganje). Vratio sam ga nakon 3 godine a da mi niko nije dao ni 100 KM za neku od rata.

Danas kada gledam na to vrijeme, mislim da me je taj kredit napravio mudrijim, jer jednostavno dok sam ga imao nisam propuštao prilike, radio posliće za različite honorare, naučio se voditi svoj vlastiti budžet, naučio se planirati par mjeseci unaprijed kada su veći troškovi u pitanju. Imao sam i za nove gume, i za registraciju, i za kazne, i za otici na more i sve :thumbup:

Poslije toga sam dizao kredite i od 20k pa 10k pa onda jos jedan od 20k istovremeno, i sve je to islo sa lakocom, jer taj prvi je nekako bio lekcija za sve ovo poslije sto je uslijedilo
condy

#91 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by condy »

ins wrote:Nekad davno, par godina poslije rata na prelazu iz 20. u 21. vijek, bio sam u svojim 25-30 godina, imao sam imao platu od 800 KM i vozio auto od 2000-2500 KM vrijednosti. Zivio kod roditelja, i izlazio sve u 16

Uzeo sam kredit cija je mjesecna rata koliko se sjecam bila oko 250-260 KM, prodao auto koji sam imao, i sve to dao za auto koji sam zelio godinama.
Nije obican bio, bio je sportska verzija pa su gume bile žara, pa je trebalo izletiti za amortizere, pa slijedeće godine set kvačila, pa...

Uglavnom, trajalo je to 3 godine, i moram priznat da mi nije bilo lako, jer je bilo mjeseci kada bi mi na auto otislo 500-600 KM (rata+gorivo+ulaganje). Vratio sam ga nakon 3 godine a da mi niko nije dao ni 100 KM za neku od rata.

Danas kada gledam na to vrijeme, mislim da me je taj kredit napravio mudrijim, jer jednostavno dok sam ga imao nisam propuštao prilike, radio posliće za različite honorare, naučio se voditi svoj vlastiti budžet, naučio se planirati par mjeseci unaprijed kada su veći troškovi u pitanju. Imao sam i za nove gume, i za registraciju, i za kazne, i za otici na more i sve :thumbup:

Poslije toga sam dizao kredite i od 20k pa 10k pa onda jos jedan od 20k istovremeno, i sve je to islo sa lakocom, jer taj prvi je nekako bio lekcija za sve ovo poslije sto je uslijedilo
Svaka cast. :thumbup:

Toliko visokih kredita je ogromna obaveza, koju treba znati podnijeti.
condy

#92 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by condy »

golfiista wrote:
condy wrote:Kako god okreneš auto je potreba i bez njega je sve teže.

Nije osnovni problem u godinama automobila, već u održavanju istog. Sve je u održavanju.
Pored održavanja bitno je pa i bitnije kako ga voziš.
emko1234

#93 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by emko1234 »

Kad bi se nekom metodom ukrstili goran i respo, biće koje bi proizašlo iz te kombinacije bi moralo biti izučavano iduće stoljeće. Samo nastavite dečki, ako ništa sebi ste zanimljivi :lol: :lol: :lol:
ins wrote:Nekad davno, par godina poslije rata na prelazu iz 20. u 21. vijek, bio sam u svojim 25-30 godina, imao sam imao platu od 800 KM i vozio auto od 2000-2500 KM vrijednosti. Zivio kod roditelja, i izlazio sve u 16

Svaka ti čast, jesi li ikad zažalio što si sebi priuštio nešto što si dugo želio?
ins

#94 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by ins »

Nikad, i opet bi isto ponovio 8)

Stavise, to bi savjetovao svakoj mladoj osobi od 25+ godina koja ima stalno zaposlenje, kolika god plata bila. Jednostavno nauci osobu vjestini raspolaganja parama.

Meni je sve u zivotu poslije toga nekako lakse bilo ostvariti, i stan i sve ostalo
jefferson

#95 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by jefferson »

Nisam pratio dikusiju, ali evo moje misljenje.
Kredit je najbolaj opcija uz dva uslova:
1. Stabilan posao
2. Fer kamata.

E sad zbog cega je kreda bolja?
1. Omogucuje kupovinu novijeg auta. Znaci da bi vlasnik trebao biti manje kod majstora, manje trositi na popravke. Auto ce biti sigurnije.
2. Kupovinom novijeg auta, u skladu sa primanjima, znaci i manju potrosnju.
3. Kupovina novijeg auta znaci i zadrzavanje tog auta na duze staze. Recimo ako se kup novo auto, i godisnje prelazi 15,000km, to znaci za 5g to auto ce imati 75,000km. Bolje to, nego kupiti auto od 140,000km (mozda) i za 5 godina prevaliti 75,000, cime dolazimo do 215,000. Tada vec pocinju veci zahvati na autu, a mozda je i auto pred izdisajem, i onda opet kupovina.
Opet na kraju, sve to uz uslov da je kamata fer, i da su primanja stabilna.
goran16v

#96 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

Izvini ako nesto nisam dobro upratio, dici kredit za auto cija je rata bila 30% plate, a ukupni troskovi tog auta se peli na 60-70% plate smatras rezonski i svakom preporucujes?
goran16v

#97 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

jefferson wrote:Nisam pratio dikusiju, ali evo moje misljenje.
1. Stabilan posao
2. Fer kamata.

1. Omogucuje kupovinu novijeg auta. Znaci da bi vlasnik trebao biti manje kod majstora, manje trositi na popravke. Auto ce biti sigurnije.
3. Kupovina novijeg auta znaci i zadrzavanje tog auta na duze staze. Recimo ako se kup novo auto, i godisnje prelazi 15,000km, to znaci za 5g to auto ce imati 75,000km. Bolje to, nego kupiti auto od 140,000km (mozda) i za 5 godina prevaliti 75,000, cime dolazimo do 215,000. Tada vec pocinju veci zahvati na autu, a mozda je i auto pred izdisajem, i onda opet kupovina.
Osim sto u Bosni ne postoji fer kamata osim stabilnog posla si zaboravio mozda najbitniju stvar, primanja koja dozvoljavaju otplatu kredita i normalan zivot koji nije sveden tek na pokrivanje osnovnih potreba.
jefferson

#98 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by jefferson »

goran16v wrote:
1. Stabilan posao
2. Fer kamata.

Osim sto u Bosni ne postoji fer kamata osim stabilnog posla si zaboravio mozda najbitniju stvar, primanja koja dozvoljavaju otplatu kredita i normalan zivot koji nije sveden tek na pokrivanje osnovnih potreba.
Apsolutno se slazem.Ja samo navodim sta je potrebno. BiH je specifican slucaj jbg.
Tema je kredit, pa eto da dam svoje misljenje.
goran16v

#99 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by goran16v »

Posto ovdje cesto kao argument za uzimanje kredita cesto uzimaju poredjenje kako to funkcionise vani te krecu od takvog rezona potrebno je reci da jedina dodirna tacka priblizno ista cijena novog auta, cak ni polovni auti ne kostaju isto.
emko1234

#100 Re: Kredit VS Keš za kupovinu automobila

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
1. Stabilan posao
2. Fer kamata.

Nije istina, ima i stabilnog posla i solidnih kamata.
Na stranici sberbanke ima kreditni kalkulator za nenamjenske kredite bez žiranata do 20 000km. Na podignutih 10k km na rok otplate od 5 godina, kamata je 1800 maraka. 370 maraka godišnje, mislim da je to fer ponuda uz ratu do 200km. Kredit koji si bez problema može priuštit neko ko ima 1200 maraka plate. Uz postojeće auto od 4-5000 maraka, i krede 10, može se kupit vrlo dobar francuski kompakt do 3-4 godine star sa solidnom kilometražom.
Post Reply