Ne bih se ukljucivao u diskusiju, samo zelim da kazem da nista ljepse odavno nisam procitao, posebno ovaj boldirani dio. Istorija "organizovanih religija" u 30 sekundi, ni manje ni vise. Druze, skidam kapu.animals wrote:Veliko je pitanje, ko nas je stvorio i zasto smo tu..
vecina ljudi vjeruje da su to Bogovi..
samo se ti Bogovi razlikuju od podneblja do podneblja..
i jedina istina je da svako hoce da nas ubijedi da je to upravo taj njihov Bog, nas stvorio..
samo zato sto oni u to vjeruju..i samo je covjek ohol, i jedini on se usudjuje da tvrdi, da je u pravu..
Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
-
Shiba
#76 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
- HadiRa
#77 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
i ja.. big like animalsShiba wrote:Ne bih se ukljucivao u diskusiju, samo zelim da kazem da nista ljepse odavno nisam procitao, posebno ovaj boldirani dio. Istorija "organizovanih religija" u 30 sekundi, ni manje ni vise. Druze, skidam kapu.animals wrote:Veliko je pitanje, ko nas je stvorio i zasto smo tu..
vecina ljudi vjeruje da su to Bogovi..
samo se ti Bogovi razlikuju od podneblja do podneblja..
i jedina istina je da svako hoce da nas ubijedi da je to upravo taj njihov Bog, nas stvorio..
samo zato sto oni u to vjeruju..i samo je covjek ohol, i jedini on se usudjuje da tvrdi, da je u pravu..
jer zapravo, priznati vlastito neznanje je Spoznaja, tj. nemogucnost covjeka da spozna sustinu Bozijeg Bica, i biti sretan i zadovoljan tim stanjem.. sve ostalo je oholenje i glumljenje Iblisa l.a.
Last edited by HadiRa on 02/02/2015 12:34, edited 2 times in total.
-
mouton noir
#78 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ok, znaci zenina psiha je u odredenim segmentima slabija od muskarca, emocije i tako to, i ona vrijedi pola muskarceve@ngel wrote:Ja cu ukratko odgovoriti, a ti ako te toliko zanima otvori posebnu temu, kao sto si na pocetku rekao ovo je off topicmouton noir wrote:
Evo citata iz Kurana:
An-Nisa - Zene
34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Znaci udarati zene kad su neposlusne je ok???
Al Baqara - Krava
178.O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati.* To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
221. Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.
Jeli vi opravdavate robovlasnistvo?? I takoder vjerujete da je muskarac vrijedniji od zene??
190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.
Ubijaje nevjernika je opravdano??
Al Imran - |Imranova porodica
152. Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je...
An-Nisa
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
Mogu jos navest stotinjak groznih citata, koji se za civiliziranog covjeka u 21 stoljecu, u najmanju ruku sokantni...
Fiziologija kao i psiha zene i muskarca nisu jednaki, to je vise nego ocito a i naucno dokazano, Allah nas je stvorio razlicite, pa ako govoris o tome da zena vrijedi pola muskarca to je u odredjenim segmentima vezanim za njenu psihu jer njene emocije su cesto iznad realnog sagledavanja stvarii dogadjaja, tako da tu nema nista neobicno u Allahovom govoru
Sto se tice ubijanja nevjernika, uglavnom se sve svodi na samoodbranu, a sto se tice odmazde dozvoljena je ali Allah preporucuje da je bolje da se to ne radi...procitaj fino te ajete sto si naveo mozes i sam zakljuciti bez da ti neko objasnjava jer je vrlo jednostavno, haman pa nacrtano, opet pomisljam da imas neki mentalnu degradaciju
takoder ubistvo je dozvoljeno, ali preprucuje se da se suzdrzimo
I sta rece za robovlasnistvo? Jeli se i to nepreporucuje, ali moze ako zatreba?
Sad kad malo razmislim, Japanci su sretni da Allah uopste ne mari za njih, jer su postedeni ovakvih stvari
- @ngel
#79 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Merkel mi svakako izgleda ko muskarac cak i fizicki, nije mi ona neko mjerilomouton noir wrote:Ok, znaci zenina psiha je u odredenim segmentima slabija od muskarca, emocije i tako to, i ona vrijedi pola muskarceve@ngel wrote:Ja cu ukratko odgovoriti, a ti ako te toliko zanima otvori posebnu temu, kao sto si na pocetku rekao ovo je off topicmouton noir wrote:
Evo citata iz Kurana:
An-Nisa - Zene
34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Znaci udarati zene kad su neposlusne je ok???
Al Baqara - Krava
178.O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i žena - za ženu. A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodušno postupe, a neka im on dobročinstvom uzvrati.* To je olakšanje od Gospodara vašeg, i milost. A ko nasilje izvrši i poslije toga, njega bolna patnja čeka.
221. Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.
Jeli vi opravdavate robovlasnistvo?? I takoder vjerujete da je muskarac vrijedniji od zene??
190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu! - Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnoga hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.
Ubijaje nevjernika je opravdano??
Al Imran - |Imranova porodica
152. Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je...
An-Nisa
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,
Mogu jos navest stotinjak groznih citata, koji se za civiliziranog covjeka u 21 stoljecu, u najmanju ruku sokantni...
Fiziologija kao i psiha zene i muskarca nisu jednaki, to je vise nego ocito a i naucno dokazano, Allah nas je stvorio razlicite, pa ako govoris o tome da zena vrijedi pola muskarca to je u odredjenim segmentima vezanim za njenu psihu jer njene emocije su cesto iznad realnog sagledavanja stvarii dogadjaja, tako da tu nema nista neobicno u Allahovom govoru
Sto se tice ubijanja nevjernika, uglavnom se sve svodi na samoodbranu, a sto se tice odmazde dozvoljena je ali Allah preporucuje da je bolje da se to ne radi...procitaj fino te ajete sto si naveo mozes i sam zakljuciti bez da ti neko objasnjava jer je vrlo jednostavno, haman pa nacrtano, opet pomisljam da imas neki mentalnu degradaciju![]()
reci to Angeli Merkel...
![]()
ponavljam, boze sacuvaj da neko vjeruje ovo u 2015. godini
![]()
![]()
takoder ubistvo je dozvoljeno, ali preprucuje se da se suzdrzimo![]()
![]()
I sta rece za robovlasnistvo? Jeli se i to nepreporucuje, ali moze ako zatreba?![]()
Sad kad malo razmislim, Japanci su sretni da Allah uopste ne mari za njih, jer su postedeni ovakvih stvari![]()
Jesil ti zaista glup ili se samo pravis, ubistvo i samodbrana nije isto, a ako ti neko ubije nekoga pa ti ubijes tog koga je taj neko ubio, to nije nista do smrtna kazna koja se sprovodi u mnogim zakonima koji nemaju vjerske osnove, pa ne vidim sta je toliko cudno i neobicno u Allahovom govoru
A sto se tice robovlasnistva, sam Poslanik a.s. je ukinuo robovlasnistvo u onom smislu kako mi tu rijec danas razumijemo, a kad se kaze zena robinja misli se na ratno ropstvo, ukoliko zena izgubi muza i porodicu u ratu sa muslimanima, muslimani su duzni da je uzmu pod svoju kontrolu kako bi brinuli o njoj, takvu robinju moras da hranis, oblacis i nikakvo zlo da joj ne ucinis...to je Allahova milost nikako kazna jer zna se kako se nevjernici odnose prema takvom ratnom plijenu
-
mouton noir
#80 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@ngel wrote:Merkel mi svakako izgleda ko muskarac cak i fizicki, nije mi ona neko mjerilomouton noir wrote:
Ok, znaci zenina psiha je u odredenim segmentima slabija od muskarca, emocije i tako to, i ona vrijedi pola muskarceve![]()
reci to Angeli Merkel...
![]()
![]()
![]()
![]()
I sta rece za robovlasnistvo? Jeli se i to nepreporucuje, ali moze ako zatreba?![]()
Sad kad malo razmislim, Japanci su sretni da Allah uopste ne mari za njih, jer su postedeni ovakvih stvari![]()
![]()
Jesil ti zaista glup ili se samo pravis, ubistvo i samodbrana nije isto, a ako ti neko ubije nekoga pa ti ubijes tog koga je taj neko ubio, to nije nista do smrtna kazna koja se sprovodi u mnogim zakonima koji nemaju vjerske osnove, pa ne vidim sta je toliko cudno i neobicno u Allahovom govoru
A sto se tice robovlasnistva, sam Poslanik a.s. je ukinuo robovlasnistvo u onom smislu kako mi tu rijec danas razumijemo, a kad se kaze zena robinja misli se na ratno ropstvo, ukoliko zena izgubi muza i porodicu u ratu sa muslimanima, muslimani su duzni da je uzmu pod svoju kontrolu kako bi brinuli o njoj, takvu robinju moras da hranis, oblacis i nikakvo zlo da joj ne ucinis...to je Allahova milost nikako kazna jer zna se kako se nevjernici odnose prema takvom ratnom plijenu
Druze ja cu vidje stati, jer vidim da nema smisla
Samo da ti pojasnim jer vidim da nisi pravnik, ako ti jednog dana odlucis da ubijes nekoga ko je ubio nekog tebi bliskog, odsluzit ces finu kaznu za ubistvo. a to je upravo ono sto odobrava Kuran, i to ne samo ako ti nevjernik nekoga ubije... procitaj citat detaljno, jedan od mnogih.
Ovo ostalo ne zelim ni komentarisat.
samo me jos ovi Japanci zezaju, nikako da ih odgonetnem... zasto ALlah neobjavi njima knjigu ili ne posla poslanika ili bilo koga sposobnog da ih prosvijetli?? Zasto stvori jadne ljude, bezveze...?
Eto toliko od mene za danas, vratit cu se prvom prilikom na ovaj dio foruma, da ojacam svoje uvjerenje kakav potpuni promasaj su organizovane relgijie.
Lijep pozdrav.
- @ngel
#81 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Pa naravno da je kaznjivo u zemljama u kojima se ne provodi serijatski zakon, jasno mi je cak i ako nisam pravnikmouton noir wrote:@ngel wrote:Merkel mi svakako izgleda ko muskarac cak i fizicki, nije mi ona neko mjerilomouton noir wrote:
Ok, znaci zenina psiha je u odredenim segmentima slabija od muskarca, emocije i tako to, i ona vrijedi pola muskarceve![]()
reci to Angeli Merkel...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Druze ja cu vidje stati, jer vidim da nema smisla
Samo da ti pojasnim jer vidim da nisi pravnik, ako ti jednog dana odlucis da ubijes nekoga ko je ubio nekog tebi bliskog, odsluzit ces finu kaznu za ubistvo. a to je upravo ono sto odobrava Kuran, i to ne samo ako ti nevjernik nekoga ubije... procitaj citat detaljno, jedan od mnogih.
Ovo ostalo ne zelim ni komentarisat.
samo me jos ovi Japanci zezaju, nikako da ih odgonetnem... zasto ALlah neobjavi njima knjigu ili ne posla poslanika ili bilo koga sposobnog da ih prosvijetli?? Zasto stvori jadne ljude, bezveze...?
Eto toliko od mene za danas, vratit cu se prvom prilikom na ovaj dio foruma, da ojacam svoje uvjerenje kakav potpuni promasaj su organizovane relgijie.
Lijep pozdrav.
Ja da sam na tvom mjestu vise bih se brinula za sebe nego za Japance, ali eto svako ima svoje prioritete
Samo bih te zamolila da se ne vracas na ovu temu sa pitanjima i komentarima nevezanim za temu, otvoris sebi temu pa fino postavis sva pitanja koja te muce i raspravljaj do mile volje
Lijep pozdrav
- Plavo-bijeli
#82 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Sa tobom moutone se ne isplati raspravljati, čim ti misliš da ti bolje znaš šta je uredu, a šta nije od Gospodara svjetova. Ti nisi ni pročitao stranicu Qurana, nego si pročitao tih nekih par citata na internetu koji su izvučeni iz konteksta i koji sami po sebi ništa ne znače, a neću ni da se trudim da ih objašnjavam jer:
"2:6 Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
2:7 Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema"
Vjeruj mi da će doći dan kada ćeš se zapitati, a šta ako Bog postoji, a tad će biti kasno, a Allah zna najbolje.
(El Buhari, svojim lancem prenosilaca, bilježi od Ebu Hurejre, r.a, a on od Vjerovjesnika s.a.v.s da je Allah dž.š rekao: "
U laž Me utjeruje potomak Ademov, a nema prava na to. I vrijeđa Me, a nema razloga za to. U laž Me utjeruje riječima: -Neće me On ponovo oživjeti kao što me je prvi put stvorio! - a Meni prvo stvaranje nije ništa lakše od njegovog ponovnog proživljenja! ... "
Dobro zapamti taj boldirani dio.
Ne mislim ti odgovarati više, a eto i ti si sam rekao da više nećeš pisati, pa neka ostane na ovome.
"2:6 Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
2:7 Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema"
Vjeruj mi da će doći dan kada ćeš se zapitati, a šta ako Bog postoji, a tad će biti kasno, a Allah zna najbolje.
(El Buhari, svojim lancem prenosilaca, bilježi od Ebu Hurejre, r.a, a on od Vjerovjesnika s.a.v.s da je Allah dž.š rekao: "
U laž Me utjeruje potomak Ademov, a nema prava na to. I vrijeđa Me, a nema razloga za to. U laž Me utjeruje riječima: -Neće me On ponovo oživjeti kao što me je prvi put stvorio! - a Meni prvo stvaranje nije ništa lakše od njegovog ponovnog proživljenja! ... "
Dobro zapamti taj boldirani dio.
Ne mislim ti odgovarati više, a eto i ti si sam rekao da više nećeš pisati, pa neka ostane na ovome.
-
Shiba
#83 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ovi komentari samo potvrdjuju ono sto je @animals rekao/rekla.
Nece niko da mucne vlastitim klikerima ni razmisli o postavljenom pitanju, nego se ide po provjerenom receptu - iskljuci mozak i stancaj citate - ovaj je rekao ovo, ovaj prenosi da je onaj drugi rekao ono, nije ni bitno ima li to veze sa diskusijom ili ne, samo raspali copy/paste dok se boje ne rastope, bez ijedne vlastite, "originalne misli" (gluho bilo, pu pu pu). I na kraju, kao slag na tortu, nezaobilazno "Allah zna najbolje" (ili, da se ne lazemo - "nije moje da mislim svojom bukvom").
Iskustvo me uci da sad ide dio kada me se optuzi da napadam vjernike i vjeru, da sam anti(umetni religiju po izboru) i slicno. Ili novi citati, "mrak na ocima i dusi", "uistinu On upucuje koga On hoce, kad On hoce i kako On hoce", "ko nece da vidi dzaba mu sve" i slicno. Ah, to smo vec imali.
(EDIT - typo)
Nece niko da mucne vlastitim klikerima ni razmisli o postavljenom pitanju, nego se ide po provjerenom receptu - iskljuci mozak i stancaj citate - ovaj je rekao ovo, ovaj prenosi da je onaj drugi rekao ono, nije ni bitno ima li to veze sa diskusijom ili ne, samo raspali copy/paste dok se boje ne rastope, bez ijedne vlastite, "originalne misli" (gluho bilo, pu pu pu). I na kraju, kao slag na tortu, nezaobilazno "Allah zna najbolje" (ili, da se ne lazemo - "nije moje da mislim svojom bukvom").
Iskustvo me uci da sad ide dio kada me se optuzi da napadam vjernike i vjeru, da sam anti(umetni religiju po izboru) i slicno. Ili novi citati, "mrak na ocima i dusi", "uistinu On upucuje koga On hoce, kad On hoce i kako On hoce", "ko nece da vidi dzaba mu sve" i slicno. Ah, to smo vec imali.
(EDIT - typo)
-
RNG_25
#84 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Shiba wrote:Ovi komentari samo potvrdjuju ono sto je @animals rekao/rekla.
(EDIT - typo)
Toliko o tome. A da ne ulazim u to kako niti jedna tvoja tvrdnja koju si iznio u zadnjem postu nije tačna. Umjesto što izlažeš tvrdnje o drugima, ako te zaista išta od ovoga interesuje, trebao bi izlagati svoje mišljenje o temi (ne o drugima). Na kraju, ironično, upravo si ti u ovom postu ponajviše se i koristio tvrdnjama da "ovaj je rekao ovo, ovaj prenosi da je onaj drugi rekao ono" i td.Shiba wrote:Ne bih se ukljucivao u diskusiju
///
Zanimljivo kako masa ljudi na forumu kao da jedva dočeka otvaranje neke teme - o bilo čemu - kako bi mogli na njoj pisati posve nevažne stvari (s obzirom na temu), umjesto da otvaraju svoje teme pa tu postavljaju pitanja na koja bi (možda) voljeli imati odgovor.
-
Shiba
#85 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Nisam siguran jesi li ozbiljan ili samo trolas...
Ako trolas - svaka cast.
Ako ne trolas... iskreno ne znam sta da ti kazem. Nemam ni zgodnih citata koje bih prosuo u nedostatku argumenata, totalno sam bez teksta ost'o.
Ako trolas - svaka cast.
Ako ne trolas... iskreno ne znam sta da ti kazem. Nemam ni zgodnih citata koje bih prosuo u nedostatku argumenata, totalno sam bez teksta ost'o.
-
RNG_25
#86 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Može se biti i ozbiljan i trolati. Nema potrebe ništa ni da kažeš, svakako bi otišli u "off-topic". Reci šta na temu, ako hoćeš.Shiba wrote:Nisam siguran jesi li ozbiljan ili samo trolas...
Ako trolas - svaka cast.
- HadiRa
#87 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
dakle, gdje smo stali?
neka mi oproste i nauka i tehnika i neki forumasi, ali nisam zadovoljna sa odgovorima na temu: zasto smo to stvoreni?
ima li neko kompetentan, a da nije nadmen i egoista, pa da to fino rastabiri ?
mogu li, dakle ja, ista promijeniti na stvarnosti i kakva je moja uloga u stvarnosti?
bujrum.. i caj je skuhan.
neka mi oproste i nauka i tehnika i neki forumasi, ali nisam zadovoljna sa odgovorima na temu: zasto smo to stvoreni?
ima li neko kompetentan, a da nije nadmen i egoista, pa da to fino rastabiri ?
mogu li, dakle ja, ista promijeniti na stvarnosti i kakva je moja uloga u stvarnosti?
bujrum.. i caj je skuhan.
-
Shiba
#88 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Kako, zasto i od koga smo stvoreni, pitanje je za sebe. Zasto smo stvoreni? Zasto da ne? 
Krenuo bih, kako to covjek obicno radi, od sebe. Da sam Stvoritelj (ne zelim da zvucim egoisticno, ovo je samo za potrebe diskusije), ne bih trazio obozavanje. Ako sam stvoritelj, svjestan sam svojih sposobnosti pa se obozavanje, molitva, prinosenje zrtvi i sve ostale stvari cine prilicno suvisno. Takva nesigurnost je svojstvena ljudima a ne jednom sveznajucem i svemogucem bicu. I interesantno mi je uvijek bilo koliko su svi bogovi (od postanka svijeta do danas) "skoncentrisani" na kaznjavanje djece koja ne slusaju, to je nekako uvijek ispred ljepote, ljubavi, tolerancije i svega ostalog pozitivnog sto vjera nosi sa sobom.
Dakle, ne bih zelio da moje "kreacije" drhte i strahuju od mene niti da mi se klanjaju. Ne vidim svrhu toga. Ne bih volio ni da moje kreacije uce od drugih kreacija kakav treba biti njihov odnos prema meni (ovdje mislim na ono "prenosi se da je taj i taj rekao da je onaj rekao to i to...). Koja je svrha toga? Ono sto bih ja zelio, da sam stvoritelj, jeste da te moje kreacije razmisljaju o meni ali vise o sebi, da nadju neko svoje mjesto u tom odnosu sa kojim mogu biti sretni i zadovoljni, da zive u balansu sa samim sobom i svijetom koji ih okruzuje, da se ne hvataju za vratove zbog razlicitih svatanja njihovog odnosa samnom.
Ukratko - da sam Stvoritelj, od svojih kreacija bih ocekivao isto sto i od vlastite djece. To je otprilike to.
Krenuo bih, kako to covjek obicno radi, od sebe. Da sam Stvoritelj (ne zelim da zvucim egoisticno, ovo je samo za potrebe diskusije), ne bih trazio obozavanje. Ako sam stvoritelj, svjestan sam svojih sposobnosti pa se obozavanje, molitva, prinosenje zrtvi i sve ostale stvari cine prilicno suvisno. Takva nesigurnost je svojstvena ljudima a ne jednom sveznajucem i svemogucem bicu. I interesantno mi je uvijek bilo koliko su svi bogovi (od postanka svijeta do danas) "skoncentrisani" na kaznjavanje djece koja ne slusaju, to je nekako uvijek ispred ljepote, ljubavi, tolerancije i svega ostalog pozitivnog sto vjera nosi sa sobom.
Dakle, ne bih zelio da moje "kreacije" drhte i strahuju od mene niti da mi se klanjaju. Ne vidim svrhu toga. Ne bih volio ni da moje kreacije uce od drugih kreacija kakav treba biti njihov odnos prema meni (ovdje mislim na ono "prenosi se da je taj i taj rekao da je onaj rekao to i to...). Koja je svrha toga? Ono sto bih ja zelio, da sam stvoritelj, jeste da te moje kreacije razmisljaju o meni ali vise o sebi, da nadju neko svoje mjesto u tom odnosu sa kojim mogu biti sretni i zadovoljni, da zive u balansu sa samim sobom i svijetom koji ih okruzuje, da se ne hvataju za vratove zbog razlicitih svatanja njihovog odnosa samnom.
Ukratko - da sam Stvoritelj, od svojih kreacija bih ocekivao isto sto i od vlastite djece. To je otprilike to.
- HadiRa
#89 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Shiba wrote:Kako, zasto i od koga smo stvoreni, pitanje je za sebe. Zasto smo stvoreni? Zasto da ne?
dobro, mogla bih da prihvatim kao pocetak rasplitanja misterije stvaranja
sad mi se samo postavlja slijedece pitanje: nije li Uzvisenom Gospodaru bilo dosadno bez nas, pa je rekao, ma idem ja njih paar stvoriti, pa neka vode polemike o Meni, i neka rasipaju crvenu krv, da zemlja ne bude tako sumorno siva ?
i jos me zanima, kad ja biram sama neka iskustva, je li moguce onda, da ja sama stvaram svoju stvarnost ? dal ruznu dal lijepu..
- @ngel
#90 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Opet se vracamo na problem poistovjecivanja covjeka i Boga, uzeti to kao osnovu za bilo kakvu diskusiju nema smisla jer je u startu pogresno, ukoliko bismo posmatrali iz tog ugla onda ne bi bilo tesko ni shvatiti zbog cega nas je stvorio da Ga obozavamo, zbog toga covjek nastoji dokuciti neke vise, bozanske razloge,ali cim ih shvatimo nekako prestaju vise biti bozanski, ispade kao neki zacarani krugShiba wrote:Kako, zasto i od koga smo stvoreni, pitanje je za sebe. Zasto smo stvoreni? Zasto da ne?
Last edited by @ngel on 03/02/2015 11:43, edited 1 time in total.
- @ngel
#91 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Opet se vracamo na problem poistovjecivanja covjeka i Boga, uzeti to kao osnovu za bilo kakvu diskusiju nema smisla jer je u startu pogresno, ukoliko bismo posmatrali iz tog ugla onda ne bi bilo tesko ni shvatiti zbog cega nas je stvorio da Ga obozavamo, zbog toga covjek nastoji dokuciti neke vise, bozanske razloge, ali cim ih shvatimo nekako prestaju vise biti bozanski, ispade kao neki zacarani krugShiba wrote:Kako, zasto i od koga smo stvoreni, pitanje je za sebe. Zasto smo stvoreni? Zasto da ne?
-
Shiba
#92 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@@ngel
Znam da nema smisla. Ja sam u prethodnom postu namjerno iznio svoje sitno, ljudsko vidjenje tematike sa dokucivim, ljudskim razmisljanjem i emocijama - samo da mi neko kaze da to nema smisla. Niti sam ja ravan Stvoritelju niti mogu "dokuciti" zasto nas je stvorio.
Dakle, ako je bog nesiguran (iako je sveznajuci i svemoguci), treba strahovati od njegove kazne, treba mu se moliti redovno, treba ga obozavati, njega i samo njega, itd itd... sve to je jednako besmisleno kao i moj prethodni post jer su to sve sitne, dokucive, LJUDSKE emocije (strah, nesigurnost, gnjev i sve ostalo). Zasto se onda to prihvata kao ispravno? Ali, kako sto kazes, u zacaranom smo krugu pa nema svrhe da duzim previse.
@HadiRa
Sumnjam da mu je bilo dosadno. I prije nego sto nas je stvorio znao je unaprijed kakvi cemo biti. Mi ne stvaramo nista, sve se vec zna. "Igra je namjestena", bar tako religije tvrde.
Pratim temu i raduje me sto tece bez ruznih rijeci i uvreda. Nadam se da cemo nastaviti diskusiju cisto diskusije radi (nemam zelju bilo kome da "otvaram oci", samo cijenim civilizovanu razmjenu misljenja).
Znam da nema smisla. Ja sam u prethodnom postu namjerno iznio svoje sitno, ljudsko vidjenje tematike sa dokucivim, ljudskim razmisljanjem i emocijama - samo da mi neko kaze da to nema smisla. Niti sam ja ravan Stvoritelju niti mogu "dokuciti" zasto nas je stvorio.
Dakle, ako je bog nesiguran (iako je sveznajuci i svemoguci), treba strahovati od njegove kazne, treba mu se moliti redovno, treba ga obozavati, njega i samo njega, itd itd... sve to je jednako besmisleno kao i moj prethodni post jer su to sve sitne, dokucive, LJUDSKE emocije (strah, nesigurnost, gnjev i sve ostalo). Zasto se onda to prihvata kao ispravno? Ali, kako sto kazes, u zacaranom smo krugu pa nema svrhe da duzim previse.
@HadiRa
Sumnjam da mu je bilo dosadno. I prije nego sto nas je stvorio znao je unaprijed kakvi cemo biti. Mi ne stvaramo nista, sve se vec zna. "Igra je namjestena", bar tako religije tvrde.
Pratim temu i raduje me sto tece bez ruznih rijeci i uvreda. Nadam se da cemo nastaviti diskusiju cisto diskusije radi (nemam zelju bilo kome da "otvaram oci", samo cijenim civilizovanu razmjenu misljenja).
-
mouton noir
#93 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Ono sto se moze zakljuciti iz zadnjih postova jeste da stvarno, kao sto Shiba rece, ovo je zacarni krug... mada ono sto stoji kao cinjenica jeste ako slusamo organizovane religjie, bog nas je stvorio i ocekuje da budemo glupi, da odbacimo svoj razum i intelekt, i da vjerujermo slijepo kao ovce u nesto sto nema smisla i sasvim je nelogicno. Zasto to trazi od nas?? To valjda nikad necemo znati...
- Diwan
#94 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Možda je maloumnicima i djeci neke stvari potrebno pojednostaviti bez objašnjavanja jer objašnjenje za te kategorije ne vrijedi ništa. Dakle, ostaje da čovjek prihvati to, onako kako nam je predstavljeno, kako bi mogao uopšte putovati.
Ako nema kretanje i putovanja, nema ni stizanja.
A mi bismo htjeli sve na tanjiru i da se ne maknemo iz fotelje. Htjeli bi smo da znamo odgovor na to pitanje, a ne radimo ono što nam je naređeno i još pored toga želimo da znamo odgovor na to pitanje. Malo je to onako bezobrazno.Prvo trebamo krenuti na put, pa možda poslije dođe i odgovor na pitanje Zašto nas je stvorio da mu Se klanjamo. Paradox.
Mi na mnoge stvari nadođemo u životu, u toku putovanja, nešto što nam nije bilo jasnije ranije, što nismo prihvatali recimo kao tinejdžeri, ali kad dođemo u godine odraslih i stvarnost odraslih, onda vidimo da drugačije i nije moglo ili ne može. Djete ili tinejdžer bi da ima neku svoju verziju života i ne shvata mnoge stvari, ali nadođe poslije. Tako vjerovatno i čovjek nadolazi što se tiče i takvih nekih pitanja.
Pitanje je slično tipu, 'Kako je u Americi'? Čovjek bi da zna kako je tamo, ali želi netko drugi da mu to kaže, a pored tege želi da ima isjustvu kao da je bio. Da bi znao kako je u Americi, moraš otiči tamo, a da bi otišao moraš krenuti na put, kupiti kartu, nači prevoz, a sve to ide prema već postoječim i utvrđenim oblicima prevoza, transporta. Možeš iči avionom, možeš i brodom, možeš pokušati i neke alternativne načine, ali za ozbiljan i razuman transport uzima se avion.
Dakle, pođi na put, pa ti Bog možda i da odgovor, ali ne onakav šablonski kojim te filuju ovi koji za sve odmah vade ajet ili hadis, nego u vidu razumijevanja unutar tebe, da shvatiš i razumiješ, a ne da ti netko da neku formulu. A to je ono što ti tražiš – razumjevanje.
A mi bismo htjeli sve na tanjiru i da se ne maknemo iz fotelje. Htjeli bi smo da znamo odgovor na to pitanje, a ne radimo ono što nam je naređeno i još pored toga želimo da znamo odgovor na to pitanje. Malo je to onako bezobrazno.Prvo trebamo krenuti na put, pa možda poslije dođe i odgovor na pitanje Zašto nas je stvorio da mu Se klanjamo. Paradox.
Mi na mnoge stvari nadođemo u životu, u toku putovanja, nešto što nam nije bilo jasnije ranije, što nismo prihvatali recimo kao tinejdžeri, ali kad dođemo u godine odraslih i stvarnost odraslih, onda vidimo da drugačije i nije moglo ili ne može. Djete ili tinejdžer bi da ima neku svoju verziju života i ne shvata mnoge stvari, ali nadođe poslije. Tako vjerovatno i čovjek nadolazi što se tiče i takvih nekih pitanja.
Pitanje je slično tipu, 'Kako je u Americi'? Čovjek bi da zna kako je tamo, ali želi netko drugi da mu to kaže, a pored tege želi da ima isjustvu kao da je bio. Da bi znao kako je u Americi, moraš otiči tamo, a da bi otišao moraš krenuti na put, kupiti kartu, nači prevoz, a sve to ide prema već postoječim i utvrđenim oblicima prevoza, transporta. Možeš iči avionom, možeš i brodom, možeš pokušati i neke alternativne načine, ali za ozbiljan i razuman transport uzima se avion.
Dakle, pođi na put, pa ti Bog možda i da odgovor, ali ne onakav šablonski kojim te filuju ovi koji za sve odmah vade ajet ili hadis, nego u vidu razumijevanja unutar tebe, da shvatiš i razumiješ, a ne da ti netko da neku formulu. A to je ono što ti tražiš – razumjevanje.
- Joe McCarthy
#95 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Kao bog svake organizovane religije, stvorio je ljude da obožavaju njega kroz štovanje njegovih institucija koje obično obogate prvobitne progentore njegove religije.@ngel wrote:Odgovor svakog muslimana na pitanje zašto nas je Allah stvorio jeste taj da smo stvoreni samo da bi obožavali Allaha, a dokaz za to je Kur'anski ajet: ''Ja sam stvorio i dzine i ljude samo da Me obozavaju i da se samo meni klanjaju''. (Ez-Zarijat : 56)
Obzirom da Allah nema potrebu za bilo cim niti bilo kim, zašto bi onda stvarao ljude da ga obožavaju, to zvuči kao neka potreba, pa nema baš neke logike
- Joe McCarthy
#96 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
I hvala bogovima što Japanci ostadoše u "neznanju i moralnoj prljavštini"@ngel wrote: Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitni
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)
- HadiRa
#97 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Shiba wrote:
@HadiRa
da, sasvim je sigurno da postoji neki uzviseni razlog iz kog smo tu..
samo ga je tesko dokuciti.. ja se propitkujem cini mi se svaki dan - zasto ?
slazem se sa ovim "neotvaranjem ociju".. ja licno pokusavam svoje vlastitte da otvorim i ugledam Svjetlo, a drugi trebaju to sami da pozele.
- zagortenej
#98 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
@ngel wrote: Sto bas s Japancima, njima je Kur'an itekako dostupan, ne vidim kako su to oni Allahu manje bitni
A za one do kojih nije stigla Knjiga Allah kaze: "Oni do kojih nije dosao poziv islama ili su upoznati sa njim ali na pogresan nacin, biti ce iskusani I ispitani na Sudnjem danu. Ko bude pokoran uci ce u Dzennet, a ko bude nepokoran uci ce u Dzehennem. Uzviseni Allah kaze: "A Mi ni jedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali" (El-Isra,15.)
a gdje ovo Allah kaže? ako je iz Kur'ana, molim te da navedeš suru i ajet.
- HadiRa
#99 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Diwan wrote:
.
potpisujem ovo Diwan.
a slazes li se ti sa ovim, da se zapravo krene iz jedne Tacke, zatim obidje cijeli Krug da bi se vratilo u prvobitnu Tacku ?
-
RNG_25
#100 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?
Zanima me... je li Allah stvorio djela ljudi? Ako jeste, je li prvo ljude stvorio, pa njihova djela, ili obratno, ili ih je istovremeno stvorio? Možda se pitanja čine off-topic, ali nisu.