Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#76 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Predaj se Tuzlo, izgubila si boj!
-
Drinski
#77 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Pa jeli to KS ima vise pušača, auta, kafedzija, onih koji jedu argetu itd...madner wrote:Zato sto bi onda jos vise love otislo u KS a vecina kantona voli imati pare.Drinski wrote:A zasto se porez ne bi plaćao po mjestu potrošnje?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#78 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Logično da ima?Drinski wrote:Pa jeli to KS ima vise pušača, auta, kafedzija, onih koji jedu argetu itd...madner wrote:Zato sto bi onda jos vise love otislo u KS a vecina kantona voli imati pare.Drinski wrote:A zasto se porez ne bi plaćao po mjestu potrošnje?
-
PM72
#79 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Tuzla ima svoj kanton,Sarajevo svoj što hoće reći da se budžet Kantona Sarajevo ne puni tuzlanskim parama i obratno.U Sarajevu su sve državne institucije i strane ambasade.Gdje bi trebale biti ? U Ljubačama? Kroz Sarajevo se ne može proći od vozila ambasada i stranih organizacija koji uništavaju i zrak i cestu.To niko ne pominje.Bolje se u Tuzli živi sa 500 KM nego u Sarajevu sa 1000.Sva ciganija i prosjaci u Bosni lete put Sarajeva,puni su kombiji ,autobusi i vozovi profesionalnih prosjaka i lopova.Sve to leti u glavni grad ko muha na govno.Troškovi života u Sarajevu su ogromni a to ne vide ovi sa strane.U Tuzli se navozaš taksijem za 3 KM a ista relacija u Sarajevu je bar 12 KM,pa kafa,hljeb,voda,struja,stanarina itd.Pišljiva kisela voda je duplo skuplja.Tako je to u svim glavnim gradovima i pomirite se s tom činjenicom.Hebiga,kome je skupo neka se vrati na selo,voda mu je džaba,nema kablovske i prevoza,nema stresa i gužve,čist zrak,hrana...
-
Drinski
#80 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Jeli zelis reci da KS ima koef.2, odnosno da se "posebne rashodovne potrebe" u KS ogledaju u skupljem zivotu?
MOzda bi ovi iz TZ prihvatili te prosjake i ambasade ako bi njima dali dupli koeficijent?
Ma ovdje je bitno da li ce samo ovi nezadovoljni kantoni imati dovoljno "poslaničkih ruku" u PF BIH, a ako je tacno da ce ih podrzati USK i ZDK plus Hrvati, onda je stvar rijesena.
MOzda bi ovi iz TZ prihvatili te prosjake i ambasade ako bi njima dali dupli koeficijent?
Ma ovdje je bitno da li ce samo ovi nezadovoljni kantoni imati dovoljno "poslaničkih ruku" u PF BIH, a ako je tacno da ce ih podrzati USK i ZDK plus Hrvati, onda je stvar rijesena.
-
PM72
#81 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Mene uopšte ne dotiču ti seljački kompleksi i nebuloze oko koeficijenata.Ja bih bio sretan kad bi svu pogan od ambasada,prosjaka,ciganije,političara...odmakli daleko od Sarajeva,da nas puste da se rahat patimo.
-
Alkos
#82 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
@Drinski
Jarane, vidi se da si pravnik...
-
Drinski
#83 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
a jbg., ne mozemo biti svi savrseni...a i znas da se ne valja smijati tuđoj nesrećiAlkos wrote:@Drinski
- It_is_a_Leclerc
#84 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Nisam ekonomista i ne razumijem baš dobro tematiku, pa ne bih da dajem neke stručne opaske.
Međutim, ja misllim da srž rješenja ne treba biti u tome ko će biti prvi u sedlu za jahanje mrtvog konja koja ne ide nikud, već kako konja reanimirati, i natjerati ga da krene. Ustavnom reformom FBIH treba stvoriti ekonomski održive kantone, koji neće imati deficit sa po 25 miliona maraka. Ti kantoni bi trebali biti organizovani po principu ekonomskog smisla, odnosno da imamo kantone za koje možemo reći da su u osnovi industrijski, poljoprivredni, tercijarni, itd.
Jer, ovo što sad imamo nije pošteno. Jednostavno, nije pošteno da sa federalnog nivoa jednaka količina sredstava za poljoprivrednu proizvodnju ide npr. u KS i u USK u kojem je poljoprivreda među dva, ako ne i najprimarnija grana privrede.
Međutim, ja misllim da srž rješenja ne treba biti u tome ko će biti prvi u sedlu za jahanje mrtvog konja koja ne ide nikud, već kako konja reanimirati, i natjerati ga da krene. Ustavnom reformom FBIH treba stvoriti ekonomski održive kantone, koji neće imati deficit sa po 25 miliona maraka. Ti kantoni bi trebali biti organizovani po principu ekonomskog smisla, odnosno da imamo kantone za koje možemo reći da su u osnovi industrijski, poljoprivredni, tercijarni, itd.
Jer, ovo što sad imamo nije pošteno. Jednostavno, nije pošteno da sa federalnog nivoa jednaka količina sredstava za poljoprivrednu proizvodnju ide npr. u KS i u USK u kojem je poljoprivreda među dva, ako ne i najprimarnija grana privrede.
-
funeral blues
#85 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Drinski wrote:a jbg., ne mozemo biti svi savrseni...a i znas da se ne valja smijati tuđoj nesrećiAlkos wrote:@Drinski
Kako ba nije savrsen kad mu fino pise da je iz centra Sarajeva
-
funeral blues
#86 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Drinski wrote:a jbg., ne mozemo biti svi savrseni...a i znas da se ne valja smijati tuđoj nesrećiAlkos wrote:@Drinski
-
sumirprimus
#87 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
naravno,slazem se...jao_situacije wrote:
Tu se slažemo, ali si zaboravio turizam. USK ima potencijal, KS, HNK, i SBK.
-
PM72
#88 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Ti tzv.intelektualci bi trebali dići glas za ukidanje kantona a ne protiv "Sarajeva".
-
sumirprimus
#89 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
lakse je bit za i protiv nego sta konkretno radit...PM72 wrote:Ti tzv.intelektualci bi trebali dići glas za ukidanje kantona a ne protiv "Sarajeva".
- jao_situacije
#90 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Ne trudi se lekler nema smisla ovo je boj Sarajevo Tuzla sad će se neko i iz Zenice javiti. Uglavnom zauzmi stranu ti reci da Bihać treba dobiti barem 6 ili 7 ambasada ili tako nešto.It_is_a_Leclerc wrote:Nisam ekonomista i ne razumijem baš dobro tematiku, pa ne bih da dajem neke stručne opaske.
Ovo je već druga treća tema gdje im govorim da je prevelik broj kantona i da ovakvi kantoni nemaju nikakvog smisla, oni koeficijent pa koeficijent i tačka.
-
Alkos
#91 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Svakako. Moja Bosna je od Čaršije do Marijin Dvora.funeral blues wrote:Drinski wrote:a jbg., ne mozemo biti svi savrseni...a i znas da se ne valja smijati tuđoj nesrećiAlkos wrote:@Drinski
-
iz zadnje klupe
#92 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Nažalost na ovoj temi nema nikog kome je ovo uža specijalnost, pa se sve na kraju svega ima osim argumenata.
Ako se slažemo da je pravo na poreze ima ona oblast, grad koja je utrošila produkt na koji je dotični porez obračunat, već neke okvirne kalkulacije možemo napraviti.
Najveći dio svojih primanja građani BIH utroše na osnovne životne namirnice, manji dio za sve ostalo.
Ako TK I KS imaju otprilike isti broj stanovnika, ako po podacima statističkog zavoda prosječna plata u TK po glavi stanovnika za 2013 godi iznosi 738 KM, a KS 1029 KM, ako pretpostavimo da stanovništvo ništa ne štedi nego sve utroši na produkte na koje je obračunat porez, dođemo do omjera 1,394
Živio sam i u Sarajevu, sada živim u TK i ocjenio bi ovaj omjer realnim odnosom snaga , TK ima industriju, KS je nema, ali ima prihode koje sa sobom nosi glavni grad (izvršna vlast, ambasade, razna predstavništva) , čak sam sam siguran da bi po istog omjera došao kada bi upoređivao neke druge parametre.
Sad će opet krenuti prepucavanje, ali mislim da bi i struka došla do sličnih pokazatelja
Ako se slažemo da je pravo na poreze ima ona oblast, grad koja je utrošila produkt na koji je dotični porez obračunat, već neke okvirne kalkulacije možemo napraviti.
Najveći dio svojih primanja građani BIH utroše na osnovne životne namirnice, manji dio za sve ostalo.
Ako TK I KS imaju otprilike isti broj stanovnika, ako po podacima statističkog zavoda prosječna plata u TK po glavi stanovnika za 2013 godi iznosi 738 KM, a KS 1029 KM, ako pretpostavimo da stanovništvo ništa ne štedi nego sve utroši na produkte na koje je obračunat porez, dođemo do omjera 1,394
Živio sam i u Sarajevu, sada živim u TK i ocjenio bi ovaj omjer realnim odnosom snaga , TK ima industriju, KS je nema, ali ima prihode koje sa sobom nosi glavni grad (izvršna vlast, ambasade, razna predstavništva) , čak sam sam siguran da bi po istog omjera došao kada bi upoređivao neke druge parametre.
Sad će opet krenuti prepucavanje, ali mislim da bi i struka došla do sličnih pokazatelja
-
Drinski
#93 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
ja sam njih shvatio da oni prvo hoce ukidanje koef.2, a onda (kada budu svim na istim startnim osnovama) ce se pregovarati o ostalom.jao_situacije wrote: Ovo je već druga treća tema gdje im govorim da je prevelik broj kantona i da ovakvi kantoni nemaju nikakvog smisla, oni koeficijent pa koeficijent i tačka.
-
PM72
#94 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
U pravu si,pogotovo za ovo podvučeno.Ja skoro svake večeri imam boj sa TuzlomNe trudi se lekler nema smisla ovo je boj Sarajevo Tuzla sad će se neko i iz Zenice javiti. Uglavnom zauzmi stranu ti reci da Bihać treba dobiti barem 6 ili 7 ambasada ili tako nešto.
Ovo je već druga treća tema gdje im govorim da je prevelik broj kantona i da ovakvi kantoni nemaju nikakvog smisla, oni koeficijent pa koeficijent i tačka.
A kantone treba ukinuti.Što prije to bolje.
-
sumirprimus
#95 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
pa zamisli da odu svi ti sa strane te muhe ko sto velis?PM72 wrote:Tuzla ima svoj kanton,Sarajevo svoj što hoće reći da se budžet Kantona Sarajevo ne puni tuzlanskim parama i obratno.U Sarajevu su sve državne institucije i strane ambasade.Gdje bi trebale biti ? U Ljubačama? Kroz Sarajevo se ne može proći od vozila ambasada i stranih organizacija koji uništavaju i zrak i cestu.To niko ne pominje.Bolje se u Tuzli živi sa 500 KM nego u Sarajevu sa 1000.Sva ciganija i prosjaci u Bosni lete put Sarajeva,puni su kombiji ,autobusi i vozovi profesionalnih prosjaka i lopova.Sve to leti u glavni grad ko muha na govno.Troškovi života u Sarajevu su ogromni a to ne vide ovi sa strane.U Tuzli se navozaš taksijem za 3 KM a ista relacija u Sarajevu je bar 12 KM,pa kafa,hljeb,voda,struja,stanarina itd.Pišljiva kisela voda je duplo skuplja.Tako je to u svim glavnim gradovima i pomirite se s tom činjenicom.Hebiga,kome je skupo neka se vrati na selo,voda mu je džaba,nema kablovske i prevoza,nema stresa i gužve,čist zrak,hrana...
da nestane guzovace?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#96 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Brate, više para se vrti u Cheersu i Barlottiju nego u TK-u..iz zadnje klupe wrote:Nažalost na ovoj temi nema nikog kome je ovo uža specijalnost, pa se sve na kraju svega ima osim argumenata.
-
sumirprimus
#97 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
pa sine brute,zasto ondaK po namke?PM72 wrote:U pravu si,pogotovo za ovo podvučeno.Ja skoro svake večeri imam boj sa TuzlomNe trudi se lekler nema smisla ovo je boj Sarajevo Tuzla sad će se neko i iz Zenice javiti. Uglavnom zauzmi stranu ti reci da Bihać treba dobiti barem 6 ili 7 ambasada ili tako nešto.
Ovo je već druga treća tema gdje im govorim da je prevelik broj kantona i da ovakvi kantoni nemaju nikakvog smisla, oni koeficijent pa koeficijent i tačka.jer mi je supruga tuzlanka i ne bih je mjenjao za 5 sarajki.
-
sumirprimus
#98 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Velkoski wrote: Brate, više para se vrti u Cheersu i Barlottiju nego u TK-u..
jes dobro si...a jel tu ima čevapa?il samo alkohol?
- jao_situacije
#99 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
To je slatki bojPM72 wrote:U pravu si,pogotovo za ovo podvučeno.Ja skoro svake večeri imam boj sa TuzlomNe trudi se lekler nema smisla ovo je boj Sarajevo Tuzla sad će se neko i iz Zenice javiti. Uglavnom zauzmi stranu ti reci da Bihać treba dobiti barem 6 ili 7 ambasada ili tako nešto.
Ovo je već druga treća tema gdje im govorim da je prevelik broj kantona i da ovakvi kantoni nemaju nikakvog smisla, oni koeficijent pa koeficijent i tačka.jer mi je supruga tuzlanka i ne bih je mjenjao za 5 sarajki.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#100 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva
Samo alkohol bruda.. Ćevapi su u Mrkvi.