Jeste li ili niste Čarli

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da
87
28%
Ne
203
65%
Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti)
21
7%

Total votes: 311

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by _BataZiv_0809 »

Image
Ridjobrki

#77 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Ridjobrki »

Satira okreće stvari, ismijava negativnosti i pruža drugi pogled na stvari koji čovjeka može navesti da preispita svoje mišljenje. Nadrealisti su satira, Pythonovci su satira, South Park je brutalna satira, Daily Show i Colbert Report su majstorska satira... Satira ti meće ogledalo pred facu i kaže "halo, tukac, vid' na šta liči to što radiš".

Charlie Hebdo je vrlo vjerovatno imao sjajnih satiričnih momenata ali ismijavanje Muhammeda s.a.v.s. to nije. Postoje neke granice koje insan sam sebi treba postaviti a koje nisu autocenzura nego produkt savjesti i osjećaja za moral i dobar ukus. To nema veze sa slobodom govora i izražavanja, riječ je o namjernom vrijeđanju tuđih osjećaja i vrijednosti.

Ovaj forum je benigna stvar ali prije svakog "submit" treba razmisliti da li će naše riječi imati smisla i poantu ili ih objavljujemo čisto da bismo nekog uvrijedili.

Pitanje tipa "podržavamo li teroriste ili ne" je lažno pitanje kad je izjašnjavanje "Je suis Charlie" u pitanju. Pravo pitanje koje će ti dati odgovor na dilemu jesi li Čarli ili nisi je "Da li bih objavljivao gluposti za koje znam da će neminovno razjariti idiote i dovesti u pitanje živote nevinih ljudi - pa i moj - ili ću iskoristiti milijardu drugih opcija da zajebavam i muslimane i teroriste a da ne barkam tog Muhammeda"

Ja nisam Charlie.
JanuaryJones

#78 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by JanuaryJones »

Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
johnlock071

#79 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

sigh wrote:Ne kontam zasto bi se neki vjernik uvrijedio ovim crtezima. Fkt, ako vjerujes u to sve, u taj nadnaravni svijet, kako te moze uvrijediti obican crtez ? Mozda ti vjernici nisu sigurni u svoju vjeru, zdrava skepsa im govori da je sve to nonsens, pa hajde da usutimo sve sto udara na tu bajku. Mozda je i obicno, primitvno navijanje za svoju neku "ekipu", u tom slucaju ove osude napada su obicno licemjerje. ;-)
Inače nemam nikakav komentar na ove mudrace sa foruma ali nekad ne mogu prešutiti.

Ne kontaš ti puno toga očigledno ali nije to tema večerašnje emisije, ako nisi vjernik (očito), ako ne znaš o Islamu i "nadnaravnom svijetu" (kao što kažeš) pa odakle ti ideja da bi ti trebao znati hoće li se neko uvrijediti nečim ili neće? Šta kad bih ja tebi rekao da je branjenje časti bilo kojeg muslimana jedno ogromno djelo u Islamu, a da ti ja ne pričam, bolje sam provjeri, kako su muslimani oduvijek branili čast Poslanika a.s.

ONTOPIC
Ovaj Čarli i slični karikaturisti mi izgledaju kao da su onako donijeli tigra iz Afrike i zabili mu 2 prsta u analni otvor, i onda kada ih tigar onako jednopotezno prepolovi oni se zgroze na tog ekstremnog i radikalnog tigra.
Zokipfc

#80 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Zokipfc »

Ismijavanje Muhameda.. Interesantan stav, Ridjo.. Mislis da je Muhamedu vazno ko ga ismijava? Muhamed nije vise tu, ima stotinu i stotinu godina.

Eh kako bih ja rado bio autor tog korana i te biblije, samo sto bi sadrzaj malo promjenio... Jebala vas vjera, zar se zbog toga sto su neki likovi napisali prije xxxx godina moraju gubiti zivoti :(
johnlock071

#81 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

Zokipfc wrote:Ismijavanje Muhameda.. Interesantan stav, Ridjo.. Mislis da je Muhamedu vazno ko ga ismijava? Muhamed nije vise tu, ima stotinu i stotinu godina.

Eh kako bih ja rado bio autor tog korana i te biblije, samo sto bi sadrzaj malo promjenio... Jebala vas vjera, zar se zbog toga sto su neki likovi napisali prije xxxx godina moraju gubiti zivoti :(
Zamisli da ti je umrla mama i da čarli objavljuje pogrdne karikature iste? Mislim umrla je, nije joj važno ko je ismijava jel tako?

Jel vidiš kakav ti je argument?

edit: Ne možeš biti autor jednog smislenog i gramatički tačnog posta na klixu bez da uvrijediš makar trećinu foruma... Ti ne bi mogao biti autor rubrike Iskosa u Avazu a kamoli šta drugo..
Last edited by johnlock071 on 09/01/2015 16:57, edited 1 time in total.
Ridjobrki

#82 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Ridjobrki »

Zokipfc wrote:Ismijavanje Muhameda.. Interesantan stav, Ridjo.. Mislis da je Muhamedu vazno ko ga ismijava? Muhamed nije vise tu, ima stotinu i stotinu godina.

Čuj, pustimo Muhammeda - govorimo o ljudima kojima je on bitan i vrijeđanju njihovih osjećaja. I ja kažem da je organizirana religija najveće zlo koje je zadesilo čovječanstvo i da nema zlodjela koje vjerske vođe nisu dovele do savršenstva... ali postoje milijarde ljudi koje se identificiraju sa svojim sljedbama i one im puno znače. Pustimo Muhammeda per se, nemojmo vrijeđati ljude kojima je do njega stalo - to je cijela poanta.
supercali

#83 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by supercali »

johnlock071 wrote:

Zamisli da ti je umrla mama i da čarli objavljuje pogrdne karikature iste? Mislim umrla je, nije joj važno ko je ismijava jel tako?

edit: Ne možeš biti autor jednog smislenog i gramatički tačnog posta na klixu bez da uvrijediš makar trećinu foruma... Ti ne bi mogao biti autor rubrike Iskosa u Avazu a kamoli šta drugo..
a sta tebe vrijedja ako ti i naslika tu pogrdnu karikaturu majke?
al da budemo dosljedni oni nisu slikali niciju majku netom umrlu
Teufik

#84 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Teufik »

Nisam.
Ima granica za sve.
mishic

#85 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by mishic »

Nisam, moje pravo, /pa i pravo govora/ prastaje tamo gdje počinje tvoje pravo /pa i pravo da te niko ne vrijeđa/...
Ovdje je riječ o prekoračenju i zloupotrebi prava sa obje strane. Isti princip različitog inteziteta i različitih posljedica. Ovima koji jesu ČARLI postavljam pitanje zašto reaguju kada im neko opsuje, nazove ih idiotima itd. kada to i onako ne proizvodi nikakve druge posljedice izuzev njihove reakcije.
Podsječam na vic o karikaturisti koji je htio uvrijediti drugog čovjeka insistirajući da mu dozvoli da nacrta njegovog oca. Kada mi je ovaj dozvolio kako bi ga se riješio on nacrta medvjeda pa mu pokaže a ovaj hladno odgovori, znao sam da ti ne poznaješ moga oca i da ćeš nacrtati svoga...
Ali jasno je, nisu svi u stanju biti na tom nivou. Dvostruki standardi su opasan presedan. "Ne čini drugom ono što nebi želio da drugi čini tebi". Ljudski životi moraju imati istu vrijednost bez obzira na sve razlike među ljudima, ali na žalost, odavno to nije tako. Svijet je odavno krenuo u čorsokak. Socijalno raslojavanje, podjele na bogate i siromašne, zaštićene i obespravljene, povlaštene i marginalizirane, /i da ne nabrajam, moglo bi potrajati/, terorizam može spriječiti samo apsolutno poštivanje svih civilizacijskih vrijednosti.
P.Starck

#86 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by P.Starck »

Ja nisam čarli, niti me briga za čarlija.
Žao mi je porodica tih ljudi koji su poginuli, njihove djece.
Ali ne odobravam poistovjećivanje loših karikaturista sa Bodlerom, Prustom ili Deridom.
Ne odobravam niti mi mogu prodati sliku Pera protiv Mača.
Sliku na kojoj su s jedne strane sekularni intelektualci i umjetnici,
sve najviše vrijednosti zapadnog civilizacijskog kruga, svi odreda tolerantni ateisti odrasli u ostacima katoličanstva
a s druge krvi žedni barbari, nepismeni divljaci, crni i u svakom smislu drugačiji probisvijet potpuno zaluđen islamom,
kome je jedini smisao i cilj po svaku cijenu ovim prvima nametnuti svoj nazadni svjetonazor.

Nažalost to je slika čarlija u medijima danas, kada se još ne zna ni ko su ubice tih ljudi,
Dva su francuza, muslimana alžirskog projekla već osuđena. Mislim da im se neće i stvarno suditi.

Edit: i presudili su im. To sto su uradili je za smrtnu kaznu def. ali im je trebalo suditi. Ovo je neka forma savremenog linča.
I sto je najgore, sve ovo postaje borba protiv drugacijih, protiv vjere, a ne ono sto i jeste, zlocin isti kao i u norveskoj ili sad-u.
Last edited by P.Starck on 09/01/2015 20:36, edited 1 time in total.
Zokipfc

#87 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Zokipfc »

johnlock071 wrote:

Mama - Necija mater, zena tvoga oca.

Muhamed - Lik koji je zivio prije xxx godina, ne postoji vise.

Shvatas li poentu? Nema potrebe da se osjecas uvrijedjen! NEMA. Ali trebace jos proci mnogoooo godina dok svi vi veliki vjernici to shvatite.

Nadam se da tada nece biti kasno.
Zokipfc

#88 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Zokipfc »

Ridjobrki wrote:

Čuj, pustimo Muhammeda - govorimo o ljudima kojima je on bitan i vrijeđanju njihovih osjećaja. I ja kažem da je organizirana religija najveće zlo koje je zadesilo čovječanstvo i da nema zlodjela koje vjerske vođe nisu dovele do savršenstva... ali postoje milijarde ljudi koje se identificiraju sa svojim sljedbama i one im puno znače. Pustimo Muhammeda per se, nemojmo vrijeđati ljude kojima je do njega stalo - to je cijela poanta.
Dobro, vidim slazemo se oko dosta toga.

Ali ako bi isli po boldiranom dijelu tvoga posta, onda ne bi niko smio bilo sta crtati, da se neka osoba na svijetu ne bi osjecala uvrijedjena? Kako bi svijet onda izgledao...
Pjanic15

#89 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Pjanic15 »

Jesam Čarli jer su bez ikakvih osnovanih razloga ubijeni, iako sam protiv onakvih crteža to je ipak njihova sloboda govora, njihova stvar i najbolje govori o njima samima bez potrebe da im iko uzvraća bilo odgovorom ili fizički o tome da li je tu odvratno ili ne. Nema nikakve osnove, logike, nekoga ubiti radi crteža odnosno fizički uzvraćati na verbalno/pismeno izražavanje, ni po kojoj logici, pravosudnom zakonu ni po načelima Islama ili druge religije (jer su crtali i za kršćane i jevreje).
__Phoenix__

#90 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by __Phoenix__ »

Niko nema pravo zloupotrebljavati svoje pravo slobode tako što će činiti štetu drugima, a ona se čini i provokacijama, lošim humorom, ismijavanjem drugih i drugačijih, bilo da je to Muhammed, krava, Zeus, granice dobrog ukusa postoje da bi ostali civilizovani i fer.
Ridjobrki

#91 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Ridjobrki »

Zokipfc wrote:
Ridjobrki wrote:

Čuj, pustimo Muhammeda - govorimo o ljudima kojima je on bi
Ma tan i vrijeđanju njihovih osjećaja. I ja kažem da je organizirana religija najveće zlo koje je zadesilo čovječanstvo i da nema zlodjela koje vjerske vođe nisu dovele do savršenstva... ali postoje milijarde ljudi koje se identificiraju sa svojim sljedbama i one im puno znače. Pustimo Muhammeda per se, nemojmo vrijeđati ljude kojima je do njega stalo - to je cijela poanta.
Dobro, vidim slazemo se oko dosta toga.

Ali ako bi isli po boldiranom dijelu tvoga posta, onda ne bi niko smio bilo sta crtati, da se neka osoba na svijetu ne bi osjecala uvrijedjena? Kako bi svijet onda izgledao...

Ma ne moramo se mi složiti ni oko čega, ali kad već pričamo onda vrijedi istaknuti nešto:

Islamska vjera, tradicija i islamski svjetonazor kaže da se Muhammeda a.s ne smije crtati a to nije bez razloga. Muslimani slijede mišljenje da se ne smiju obožavati slike, kipovi i bilo šta što materijalizira vjeru koja mora ostati spiritualna i transcendentna stvar. Stoga, Muhammeda se ne može crtati ni u najboljoj namjeri jer to udara na temeljne stvari islamskog vjerovanja.

E sad, kad je to tako jako uklesano u svijest, tradiciju, ponašanje i svjetonazor muslimana i kad je crtanje Muhammeda neprihvatljivo i iz najboljih i najplemenitijih namjera - zamisli onda šta njegovo vizuelno ismijavanje predstavlja prosječnom čovjeku koji je predan svome vjerovanju i pomnoži to sa X da skontaš šta to predstavlja retardiranom fundamentalisti.

Postoji razlog za takvu reakciju i ona je bila lako predvidljiva i očekivana. Ko god je svjesno pristupio takvoj vrsti zajebancije ZNAO je koji će njegovo djelo nemir u hiljadama ljudi izazvati. Objavljivanje takvih slika je stvar egoizma, kurčenja, bezobrazluka, zle namjere i iznad svega društvene neodgovornosti.

To je taj arogantni europski i zapadni pristup ostatku svijeta a takvi likovi koji furaju svoje tripove bez razmišljanja o posljedicama i oni islamski fanatični retardi su samo dva kraja iste batine. S tim da kao i kod svake batine, neko po glavi dobije deblji kraj.
johnlock071

#92 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

Zokipfc wrote: Mama - Necija mater, zena tvoga oca.

Muhamed - Lik koji je zivio prije xxx godina, ne postoji vise.

Shvatas li poentu? Nema potrebe da se osjecas uvrijedjen! NEMA. Ali trebace jos proci mnogoooo godina dok svi vi veliki vjernici to shvatite.

Nadam se da tada nece biti kasno.
Vidiš, u vjeri Islamu se taj "lik" voli mnogo više od majke i oca. Nemoj ni probati to da shvatiš, neće ti poći za rukom.

A to što snivaš se neće nikada desiti, broj muslimana raste iz dana u dan, a broj muslimanske djece već odavno prešišao sve druge, čak u i nekim Evropskim zemljama.

A ja sam uvjeren da će se objavljivanje ovakvih karikatura iskorjeniti, jer su ljudi uvidjeli da nije zdravo gurati jezik u utičnicu.
Dino_noDi

#93 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Dino_noDi »

Mene zanima da li bi bilo cool smijesno sloboda govora thing da sad neko napravi karikaturu ludost do jaja smijesno ubijanje ovih novinara???

Naravno da bi se zgrozila EU ko sto se zgrazava prema ismijavanju obame rasisticki ili kraljice elizabete samo su vrijedjanje necijeg svetog uvjerenja sloboda govora.

Ne treba se niko vrijedjati nego trebamo zivjeti u ljubavi i postovanju jedni prema drugima. To je to. A ovi sto ubijaju rjesavat pravosudjem i odgojem.
Last edited by Dino_noDi on 09/01/2015 17:57, edited 1 time in total.
nadžak

#94 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by nadžak »

Nisam hvala Bogu.
summerwine

#95 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by summerwine »

Ja sam za slobodu govora i reći ću nek se nose u 3pm svi koji pljuju po mojim svetinjama, kako god se oni zvali...
sahara1428

#96 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by sahara1428 »

http://www.dailymotion.com/video/x3x6rf ... vanja_news
"Živjela francuska sloboda govora"
oskarboy

#97 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by oskarboy »

svi smo mi čarli,a ovi licemjerni zatucani nek se napuse k.svi teroristi su ubijeni.zivila sloboda .islam je zreo za reforme,pogotovo njegove pristalice koje ga pogresno tumace.tumace ga tako sto bi ubijali u ime islama a sam kuran kaze ko ubije samo jednog covjeka kao da je ubio citav svijet.
zenit dozic

#98 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by zenit dozic »

Jao gluposti tito dragi :run:

Pa što se ne postavi pitanje jesi li neki Ahmed od 2 miliona smaknutih Iračana od oslobodioca sa zapada, da ne nabrajam dalje od Libije do Sirije fuj jebote.

Ljudi se ni krivi ni dužni ubijaju pod plaštom demokratije iz dana u dan godinama i niko ni da se počeše po guzi a sada se svi uhvatili nekakvog čarlija :shock:
Jel su to njihovi životi vrijedniji od ovih drugi?
Koji ste vi patetični licemjeri, dobro je ona Vedrana Rudan napisala, drito u srž.
Zokipfc

#99 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Zokipfc »

johnlock071 wrote:
Vidiš, u vjeri Islamu se taj "lik" voli mnogo više od majke i oca. Nemoj ni probati to da shvatiš, neće ti poći za rukom.

A to što snivaš se neće nikada desiti, broj muslimana raste iz dana u dan, a broj muslimanske djece već odavno prešišao sve druge, čak u i nekim Evropskim zemljama.

A ja sam uvjeren da će se objavljivanje ovakvih karikatura iskorjeniti, jer su ljudi uvidjeli da nije zdravo gurati jezik u utičnicu.
Imam ja drugove koji su muslimanske vjeroispovesti, a oni znaju kako ja mislim o njihovoj vjeri. Isto sto imam prijatelje hriscane koji takodjer znaju sta ja mislim o crkvi, papi itd. To ti se zove sloboda govora, sloboda da kazes i mislis sta god zelis bez da te neko zakolje, pretuce ili da te strpa u zatvor. Kontas? Ne, znam da ne kontas.

Ja mogu shvatiti da neko moze voljeti njega vise nego sto voli svoje roditelje. To sto ja to smatram besmislenim je moja licna stvar.
Ridjobrki wrote: Ma ne moramo se mi složiti ni oko čega, ali kad već pričamo onda vrijedi istaknuti nešto:

Islamska vjera, tradicija i islamski svjetonazor kaže da se Muhammeda a.s ne smije crtati a to nije bez razloga. Muslimani slijede mišljenje da se ne smiju obožavati slike, kipovi i bilo šta što materijalizira vjeru koja mora ostati spiritualna i transcendentna stvar. Stoga, Muhammeda se ne može crtati ni u najboljoj namjeri jer to udara na temeljne stvari islamskog vjerovanja.

E sad, kad je to tako jako uklesano u svijest, tradiciju, ponašanje i svjetonazor muslimana i kad je crtanje Muhammeda neprihvatljivo i iz najboljih i najplemenitijih namjera - zamisli onda šta njegovo vizuelno ismijavanje predstavlja prosječnom čovjeku koji je predan svome vjerovanju i pomnoži to sa X da skontaš šta to predstavlja retardiranom fundamentalisti.

Postoji razlog za takvu reakciju i ona je bila lako predvidljiva i očekivana. Ko god je svjesno pristupio takvoj vrsti zajebancije ZNAO je koji će njegovo djelo nemir u hiljadama ljudi izazvati. Objavljivanje takvih slika je stvar egoizma, kurčenja, bezobrazluka, zle namjere i iznad svega društvene neodgovornosti.

To je taj arogantni europski i zapadni pristup ostatku svijeta a takvi likovi koji furaju svoje tripove bez razmišljanja o posljedicama i oni islamski fanatični retardi su samo dva kraja iste batine. S tim da kao i kod svake batine, neko po glavi dobije deblji kraj.
Ma razumjem ja razlog za ljutnju. Ali meni nikad nece biti normalno da se djeci od malena trpa svasta u glavi o nekoj vjeri, tradiciji itd. Hvala bogu pa sam se ja odrekao vjere svojih roditelja. Posto meni, a i mnogima oko mene ne treba crkva, dzamija, hodza, pop, biblija, kuran ili muhamed da vjerujem u boga. Toliko ljudi pljuje ideale u koje ja vjerujem, pa sta sad? Da se ljutim zbog toga? Da se osjecam uvrijedjen? Mozes mi i majku opsovat ako hoces, boli me ona stvar, pa sta? Ja sad da se ljutim kao ovi sto se ljuti ako neko nacrta muhameda? Ma daj.
Zokipfc

#100 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Zokipfc »

zenit dozic wrote:Jao gluposti tito dragi :run:

Pa što se ne postavi pitanje jesi li neki Ahmed od 2 miliona smaknutih Iračana od oslobodioca sa zapada, da ne nabrajam dalje od Libije do Sirije fuj jebote.

Ljudi se ni krivi ni dužni ubijaju pod plaštom demokratije iz dana u dan godinama i niko ni da se počeše po guzi a sada se svi uhvatili nekakvog čarlija :shock:
Jel su to njihovi životi vrijedniji od ovih drugi?
Koji ste vi patetični licemjeri, dobro je ona Vedrana Rudan napisala, drito u srž.
+1.

Sva ova halabuka oko 11 ubijenih ljudi, live streamovi na svakoj velikoj tv stanici na zapadu, itd itd. A svaki dan se ubijaju neduzni ljudi po svijetu.

Naravno, zalosno je ali ovo je hipokritizam na najvecem nivou.
Post Reply