čestitanje vjerskih praznika

Locked
Stjui

#76 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Stjui »

JohnnyS wrote: Smiji se ti, ali plagiranje je najveći oblik divljenja tako su se vjerojatno pape divili kad su Talmud kopirali... :D
i hoću :lol:

Image

:lol:
JohnnyS

#77 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by JohnnyS »

sherbett wrote:
Stjui wrote:
JohnnyS wrote: Ako kršćanstvo i islam nisu sekte židovstva onda su plagijati, ti izaberi što ti se više sviđa.
i opet. :lol: :lol: :lol:
JohnnyS, možda da nam definiraš sektaštvo? da te bolje razumijemo

Jesu li Jehovini svjedoci sekta proizašla iz kršćanstva? Jesu. Isto tako su i kršćanstvo i islam izmišljena religija na temeljima judaizma kao mehanizam kohezije, bilo među Rimljanima (kršćanstvo) ili Arapima (islam). Da se razumijemo, ne tvrdim da i judaizam nije izmišljena religija, samo da je poslužila kao predložak za ove druge dvije.
JohnnyS

#78 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by JohnnyS »

Stjui wrote:
JohnnyS wrote: Smiji se ti, ali plagiranje je najveći oblik divljenja tako su se vjerojatno pape divili kad su Talmud kopirali... :D

Image

Pa Sila je jednako legitimna i ispravna religija kao i Islam.
zgembomaratonac

#79 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by zgembomaratonac »

JohnnyS wrote:
zgembomaratonac wrote:
JohnnyS wrote:Meni je to sretan praznik bezveze, skoro pa u rangu s ovim da je grijeh nekome čestitati Božić. Pa kaži brate Božić ili Bajram, neće ti se jezik spržit.
Značenje riječi Božić je "mali Bog" i nije lijepo zahtjevati od muslimana da tako nazivaju Allahovog poslanika Isu a.s.

Fetve IZ BiH:

Nema šerijatske smetnje da im čestitate njihov vjerski praznik, kao znak lijepog međuljudskog ponašanja i odgovor na njihovo čestitanje Bajrama. Uzvišeni kaže: "A kada budete pozdravljeni, uzvratite na ljepši način, ili istim pozdravom!"

Nema smetnje da se nemuslimanima čestita njihov vjerski praznik, kao npr. da se kaže: Čestitam Vam vaš praznik.

Nije zabranjeno čestitati praznik pripadnicima drugih vjera kao jedan vid međusobnog uvažavanja i dobrih međuljudskih odnosa.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218

A možeš zamisliti samo kako je Židovima čestitati sve ove praznike Božiće, Bajrame, Nove godine, koje su sekte proizašle iz judaizma osmislilie.
:D
JohnnyS

#80 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by JohnnyS »

Židovi su ga i izmislili, naposljetku to je rođendan jednog Židova.
AcaLukas

#81 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by AcaLukas »

kamberovica polje wrote:Zejbano ti je to s čestitanje nikad ne znaš hoće li se ovi novokomponovani uvrijedit, jer svaki dan izmisle neko novo pravilo. Prije rata veze s vezom nisu imali a sad poslije rata najveći vjernici, odjednom se izmišljaju pravila čestitanja, življenja i međuljudskih odnosa. Jedni misle da je ovo bliskoistočna vukojebina, drugi zaostala pravoslavna oligarhija a treći vatikanska dupeuvlakačka republika u vidu Poljske i Hrvatske i svi se izdrkavaju na isti način vjerskim objektima koji umjesto da su sve ljepši jedan od drugoga, sve su ružniji i sve veći i ne uklapaju se ni u tradiciju ni u historiju ovih prostora. Čestitanje je samo dio problema, mi smo sjebana država u svakom pogledu tako da ovo uopće nije ništa neobično.
Ovo je sto moralni otpad iz Saudije (da, isti oni sto pored 15-20 supruga smercaju kokain s dlakavih guzica drugi arapa) finansira sektaski saudi-vehabijski Islam.

Image
Stjui

#82 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Stjui »

JohnnyS wrote: Pa Sila je jednako legitimna i ispravna religija kao i Islam.
Image

kamberovica polje

#83 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by kamberovica polje »

JohnnyS wrote:
Stjui wrote:

Image

Pa Sila je jednako legitimna i ispravna religija kao i Islam.
Image
Nevjerniče, priznaj jedinu ispravnu vjeru i pomoli se za oprost grijeha. :D
JohnnyS

#84 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by JohnnyS »

Tjestenina rulz :D
Umalo popisivac

#85 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Umalo popisivac »

Joj kad mi neko cestita "praznik" :-) :lol: To je tako jadno kad nisi u stanju cestitati kako treba blagdan onako kako se zove bolje je nemoj ni cestitati. Nesto mi kao cestita a ne moze preko usta prevaliti rijec Bozic ili Uskrs. Opet kazem hvala, sta cu.

Ja cestitam i Bajram ali samo onima koje znam na odredjeni nacin i koji su mi bliski. Ta necu cestitati ovima po SveCkoj. :D Ne volim te cestitke pro forme, eto tek da se cestita.
Last edited by Umalo popisivac on 03/01/2015 16:05, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#86 Re: čestitanje vjerskih praznika

sherbett wrote:
Umalo popisivac wrote:Joj kad mi neko cestita "praznik" :-) :lol: To je tako jadno kad nisi u stanju cestitati kako treba blagdan onako kako se zove bolje je nemoj ni cestitati. Opet kazem hvala, sta cu.

Ja cestitam i Bajram ali samo onima koje znam na odredjeni nacin i koji su mi bliski. Ta necu cestitati ovima po SveCkoj. :D Ne volim te cestitke pro forme, eto tek da se cestita.
Histos se rodi ili Sretan Božić? :D
Cestit Bozic. :D
Umalo popisivac

#87 Re: čestitanje vjerskih praznika

Ma dobro, ne treba sada ici u neke formalnosti. Ali reci sretan Bozic, Uskrs, Vaskrs, Bajram. Ne treba sad "hristosat" ili govoriti bajram bacula :D ili sta ja znam. "Praznik" mi je suplje.
dječak sa šibicama

#88 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam cujo da ako musliman cestita Bozic pravoslavcu i katoliku, da ce mu otpast desna ruka, i onda ce morati pisati lijevom rukom, a to je jos veci haram.
dječak sa šibicama

#89 Re: čestitanje vjerskih praznika

Scopio wrote:Meni kad dođe SMS samo sa natpisom sretan praznik, odmah pomislim koje preko k*** čestitanje.
Radije nemoj onda a ni slati čestitku ako ne znaš napisati kako spada.
Meni je najbolje kad me neki deklarirani musliman pita "kako se pise, olsun ili olsum?" ono kad pise sms cestitke za Bajram.

:bih:
Umalo popisivac

#90 Re: čestitanje vjerskih praznika

Kako onda tek cestitaju Novu godinu? Je li i to cestitaju kao "praznik". Jer koliko znam jos nije muslimanska Nova?
Umalo popisivac

#91 Re: čestitanje vjerskih praznika

sherbett wrote:
Umalo popisivac wrote:
Cestit Bozic. :D
Sretan i blagoslovljen Božić tebi i tvojoj obitelji :-D
Ajde, dobro, blizu si. :D Hvala. :-D
dječak sa šibicama

#92 Re: čestitanje vjerskih praznika

Umalo popisivac wrote:Kako onda tek cestitaju Novu godinu? Je li i to cestitaju kao "praznik". Jer koliko znam jos nije muslimanska Nova?
Pravi musliman nikome ne cestita novu godinu, osim ako je rijec o Hidzretskoj.
Umalo popisivac

#93 Re: čestitanje vjerskih praznika

sherbett wrote:
Umalo popisivac wrote: Ajde, dobro, blizu si. :D Hvala. :-D
pa ako si katolik, onda nije da sam blizu nego jesam :mrgreen:
možeš i ti meni... :D
Cestit si trebala. :D Ja tebi necu. :D :lol:

Salim se. Cestit i blagoslovljen Bozic i sretna Nova i sve najbolje. :D
Umalo popisivac

#94 Re: čestitanje vjerskih praznika

dječak sa šibicama wrote:
Umalo popisivac wrote:Kako onda tek cestitaju Novu godinu? Je li i to cestitaju kao "praznik". Jer koliko znam jos nije muslimanska Nova?
Pravi musliman nikome ne cestita novu godinu, osim ako je rijec o Hidzretskoj.
Ma ja. Pa znam. To je ono malo bi piskio malo bi kakio. Eto ne moze cestitati Bozic vec "praznik" zbog vjere al kao sto znamo niko od njih nije sad ni Novu slavio. :oops:
zgembomaratonac

#95 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by zgembomaratonac »

Umalo popisivac wrote:Ma dobro, ne treba sada ici u neke formalnosti. Ali reci sretan Bozic.. Ne treba sad "hristosat".. "Praznik" mi je suplje.
Značenje riječi Božić je "mali Bog" i nije lijepo zahtjevati od muslimana da tako nazivaju Allahovog poslanika Isu a.s.
Umalo popisivac

#96 Re: čestitanje vjerskih praznika

sherbett wrote:Čestit u Bosni..mi u ZG ne čestitamo tako :D
Hvala :-D
Zato sto vi niste pravi Hrvati i katolici. :D

Ozbiljno, ne cestitamo ni mi ugl. to sam cuo nedavno, al mi je smislenije od "sretan", sto mi je vise termin za Novu. Ovo mi je novitet, malo da isprobam.
dječak sa šibicama

#97 Re: čestitanje vjerskih praznika

Ne stvarno, ima ljudi koji na "sretna nova godina" ne odsgovore nista. Kao, njihova je ta Hidzretska.

E sad, ti moras postovati njegovo, a to sto on indirektno pljuje na tvoje, to nije bitno.

Mada, razumijem, ipak ce mu otpasti ruka ako ti uzvrati cestitku. Ima tu sve svoje...
Umalo popisivac

#98 Re: čestitanje vjerskih praznika

zgembomaratonac wrote:
Umalo popisivac wrote:Ma dobro, ne treba sada ici u neke formalnosti. Ali reci sretan Bozic.. Ne treba sad "hristosat".. "Praznik" mi je suplje.
Pa nije lijepo vidjeti ni muslimana da pije, pa boga mi pije ih dosta. A onda mi nadje na gluposti kao sto je cestitanje "praznika" izigravati nekakvu vjeru. Mislim, sve ok, njegova stvar. Ja se zahvalim i to je to. Al da mi je bezveze je. To se odnosi i na Uskras itd.
ilkbahar

#99 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

dječak sa šibicama wrote:
Scopio wrote:Meni kad dođe SMS samo sa natpisom sretan praznik, odmah pomislim koje preko k*** čestitanje.
Radije nemoj onda a ni slati čestitku ako ne znaš napisati kako spada.
Meni je najbolje kad me neki deklarirani musliman pita "kako se pise, olsun ili olsum?" ono kad pise sms cestitke za Bajram.

:bih:
olsun i olsun su oblici glagola biti promjenjeni kroz lica na turskom jeziku tako olsun znaci (tebi biti cestit bajram) olsum bi znacilo da sam sebi cestitas.
ilkbahar

#100 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

Bodkin wrote:

Znam sto sam pitao. Ocigledno da sretan bajram nije ispravno jel. Zato sam pitao sta je ispravno. Kad mi odgovori onda cu dalje u detalje jer on ocigledno misli da pod a) je sretan bozic pravilno cestitanje i pod b) da namjera nije bitna nego forma :)
mubarek i bajram nisu rijeci arapskog porijekla nego turskog, bajram na turskom znaci praznik, tako ce turci kriscani za bozic reci Noel Bayramı.
Bajram šerif mubarek olsun na turskom (ne arapskom) znaci : sretan,blagoslovljen i čestit praznik ti želim.ako ne vjerujete prevedite na google translate.

znaci kao sto kazes bitan je nijeti i namjera a ne forma!
Locked