Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
- JThomas
#76 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
pa ovdje se u politiku i ulazi i stranke osnivaju radi kontrole nad budžetom. radi telekoma, elektroprivreda i cesta. relevantna stranka kojoj to nije u prvom planu ne postoji.
-
dječak sa šibicama
#77 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Pa kod nas nebi niko ozbiljno shvatio politicara koji se zaista bori za programske ciljeve koje proklamuje u predizbornom periodu.
Vecina raje bi ga nazvalo "budalom", jer, "jebes vlast koja ne mijenja".
Mi smo skuhana zaba, i to je gotova capri.
Vecina raje bi ga nazvalo "budalom", jer, "jebes vlast koja ne mijenja".
Mi smo skuhana zaba, i to je gotova capri.
- bach
#78 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Od trenutka kada je SDP zijanio izbore, SDP uhljebi cvile i kukaju "Šta će sad sa njih biti". Jer znaju da će nova vlasti dovesti svije uhljebe. Kao što je i Ahmedinedžadova vlast dovela svoje stranačke uhljebe u mandatu 2006 - 2010-JThomas wrote:pa ovdje se u politiku i ulazi i stranke osnivaju radi kontrole nad budžetom. radi telekoma, elektroprivreda i cesta. relevantna stranka kojoj to nije u prvom planu ne postoji.
Opšta je panika sada.
-
dudlov
#79 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
To je i poneta izbora, tačnije, glasajte za nas, al u svakom smislu. Dok je ovaca, biće i vune. Jarac sjaši, koza uzjašibach wrote:Od trenutka kada je SDP zijanio izbore, SDP uhljebi cvile i kukaju "Šta će sad sa njih biti". Jer znaju da će nova vlasti dovesti svije uhljebe. Kao što je i Ahmedinedžadova vlast dovela svoje stranačke uhljebe u mandatu 2006 - 2010-JThomas wrote:pa ovdje se u politiku i ulazi i stranke osnivaju radi kontrole nad budžetom. radi telekoma, elektroprivreda i cesta. relevantna stranka kojoj to nije u prvom planu ne postoji.
Opšta je panika sada.
- bach
#80 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
SDU je najgori u tome, uz rahmetli stranku za BiH.JThomas wrote:pa ovdje se u politiku i ulazi i stranke osnivaju radi kontrole nad budžetom. radi telekoma, elektroprivreda i cesta. relevantna stranka kojoj to nije u prvom planu ne postoji.
SDU je čak na svojoj web stranici imao cijelu šemu gdje sjedi njihov čovjek, u kojem nadzornom, u kojem upravnom odboru, gdje imaju direktora svoga. Sve imenom i prezimenom.
- SmokingMan
#81 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Svaki građanin ove zemlje,ja ti,neko treći.Iskreno za 500 Km većina se nas dobro namučiti,dok je to sasvim suprotan slučaj u državnoj službi,te posebno onima iz samog vrha društvene piramide,tu postoji velika odgovornost,neupitno,ali imati velika primanja,bez pola muke...bach wrote: Ima ko hoće
-
zrakomlat
#82 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Ma nije problem ni velika plata, ni veliki dodatni prihodi. Veliki broj zaposlenika koji ni sami ne znaju opis posla je problem. Umjesto jednog domara, ima ih 4. Jedan nosi čekić, drugi eksere, treći zakucava ekser, a četvrti ih vozi ako moraju negdje ići. Glup primjer, ali tako to nekako izgleda. I svi imaju 7-8 stoja minimalno.Black swan wrote:ma plate i nisu veliko koliko je to dodatno veliko...to prvo treba ukidat
naravno da će trebati rezati i smanjivati...jbg biće bolno
Znam jednog policajca, radi u Mostaru, živi u očevoj kući kod Mostara, prijavljen u Trebinju. Ima skoro 900 KM odvojenog života i troškova prevoza. A živi 2 km od radnog mjesta, pješke ide na posao.
-
dječak sa šibicama
#83 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Neko spomenu one sudske policajce u sudu, 4 na mobitelima, jedan vadi kesicu, drugi uzima broj iz kesice, prvi stavlja mobitel u kesicu, drugi ti daje broj. I jos dvojica rade to isto.
Posao za jednog covjeka, da se ne umori za 8 sati posla.
A njih cetvorica rade.
Plus onih 5 ili 6 na ulazu, sto kofol provjeravaju torbe i jakne posjetilaca suda. Reklo bi se, moraju biti tu, ipak je to sud ovo ono... ja gledam svojim ocima prosle zime, izlazi odnekud iz sudnice neki sitni kriminalac, oslobodjen naravno, dere se u holu, hvali se kako je pusten, neki jalijas, pokazuje srednji prst svim tim policajcima dok njegova advokatica podize mobitel kod one "prezaposlene" cetvorke na mobitelima, oni se smjeskaju i jos se ispodrzavljase sa jalijasem.
Samo mali primjer... ili grunt recimo, gomila raje, 10 ili 15 saltera, od toga radi recimo 5 saltera. Ostali setkaju okolo, dodje sluzbenik sa akreditacijom i opominje ljude da cekaju "iza zute linije", umjesto da sjedi iza saltera i smanjuje guzvu koja se neminovno stvara.
Ili lokalna posta, dva saltera, na jednom radi lik razguli se on od posla posebno kad legnu penzije pa navale penzioneri placati racune.. za drugim salterom sjedi besposlena zena, koja moze ako zeli (ponekad i zeli, pa uradi) preuzeti dio posla, ali uglavnom ne zeli, pod izgovorom "ja sam zaduzena samo za postanske posiljke". A uvezana je u sistem, pred njom racunar, dakle pomogne kolegi ali samo kada "jadna" umre od dosade. Vecinu vremena sjedi na stolici i bleji u prazno. Cak su joj smanjili posao izbacivanjem telefonskih kabina iz objekta.
Takvih primjera je bezbroj.
Posao za jednog covjeka, da se ne umori za 8 sati posla.
A njih cetvorica rade.
Plus onih 5 ili 6 na ulazu, sto kofol provjeravaju torbe i jakne posjetilaca suda. Reklo bi se, moraju biti tu, ipak je to sud ovo ono... ja gledam svojim ocima prosle zime, izlazi odnekud iz sudnice neki sitni kriminalac, oslobodjen naravno, dere se u holu, hvali se kako je pusten, neki jalijas, pokazuje srednji prst svim tim policajcima dok njegova advokatica podize mobitel kod one "prezaposlene" cetvorke na mobitelima, oni se smjeskaju i jos se ispodrzavljase sa jalijasem.
Samo mali primjer... ili grunt recimo, gomila raje, 10 ili 15 saltera, od toga radi recimo 5 saltera. Ostali setkaju okolo, dodje sluzbenik sa akreditacijom i opominje ljude da cekaju "iza zute linije", umjesto da sjedi iza saltera i smanjuje guzvu koja se neminovno stvara.
Ili lokalna posta, dva saltera, na jednom radi lik razguli se on od posla posebno kad legnu penzije pa navale penzioneri placati racune.. za drugim salterom sjedi besposlena zena, koja moze ako zeli (ponekad i zeli, pa uradi) preuzeti dio posla, ali uglavnom ne zeli, pod izgovorom "ja sam zaduzena samo za postanske posiljke". A uvezana je u sistem, pred njom racunar, dakle pomogne kolegi ali samo kada "jadna" umre od dosade. Vecinu vremena sjedi na stolici i bleji u prazno. Cak su joj smanjili posao izbacivanjem telefonskih kabina iz objekta.
Takvih primjera je bezbroj.
- Better Man
#84 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Zato oni pošteni, vrijedni, sposobni i obrazovani koji rade u BH gasu rade i za tu tvoju prijateljicu. Kako bi je ja lijepo s noge na nogu napenalio i još bi ona morala firmi da plati za svoj nerad.bach wrote:Pitam jednom školsku drugaricu uhljebljenu u BH gasu.
"Bogati ti dragog, šta ti zapravo radiš na svom radnim mjestu".
A ona meni iskreno...
"Pravo da ti kažem. Ne radim ništa".
Last edited by Better Man on 02/01/2015 16:18, edited 1 time in total.
- limeni
#85 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
forumas porucuje premijeru finske republike: vi ste nam donijeli ovaj sistem i nemojte se praviti posteni kada niste i priznajte koliko ste ostetili radan i vrijedan finski narod dzubre jedno! vama ruska federacija visi nad glavom i uvjeren sam da imate svoje probleme a mi smo se vama dovoljno prilagodzavali vrijeme je da se vi malo nama prilagodzavate!
- Better Man
#86 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Ostatak joj nije mogao biti topli obrok ni pod razno. Maksimalni iznos toplog obroka u to vrijeme u organima državne službe je bio 270 KM - 280 KM. Dakle izmišljaš topli od 600 KM. Jedino da je bila u kakvoj komisiji ili je imala fiktivni prekovremeni. Fiktivni prekovremeni je bio dobro poznat u organima državne službe. Pojedinici podnesu izvještaj da su te i te dane ostajali prekovremeno, a u stvari nisu, već su kući išli u 16:00 i rukovodilac im to odobri da se plati.bach wrote:Ja sam napisao da je osoba ( tadašnja cura) davne 2008 imala 1800 Km platu. Negdje oko 1150 platu kao platu, 50 IKm prevoz i ostatak su joj računali kao topli obrok.mali_balon wrote:Naravno da sit gladnom ne vjeruje pa tako i budzelije nezaposlenim i obicnim smrtnicima, uglavnom svakom je njegova muka najveca.
Raja drka pojmove, drugo je bilo prije 2010 2009, kad je bilo neke love, raji cim kazes da neko radi u nekom ministarstvu odma se misli da taj ima 6000000KM paltu, obicna buranija jedva poregura 1100KM, sa svim, neki sef mozda izgura na 1500KM, govorimo o platama e sad tu su dnevnice komisije koje se placaju (tu nece uletiti obicna buranija).
Mi prvo trebamo sebi priznati sto su nam budzetlije trn u oku, pa onda neku realnu bezljubomornu pricu pricati o rezovima. Mislim da na danasnjem vaktu otpustanje treba da bude zadnje, sta god ko mislio o tim ljudima
Riječ je o 2008.
Ne danas.
- Šveđanin
#87 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Kako izgleda život na poslu na budžetu tih što ih je u jednoj kancelariji 9? Bez preuveličavanja.. dođu na posao i šta, budu na telefonu, fejsbuku, piju kafe?
Last edited by Šveđanin on 02/01/2015 16:42, edited 1 time in total.
- Better Man
#88 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Najveći rastrošnici su parlamentarci na svim nivoima. Oni za par sjednica u mjesecu dobivaju ogromne pare. Znaju zaraditi i do 8 hiljada KM. Prvo njih treba srezati tako da im se plate samo oni dani kad imaju sjednicu i to pod uslovom da su bili na istoj. To bi se radilo na slijedeći način. Platiš mu 10 KM za topli obrok taj dan, prevoz u visini cijene jednodnevne povratne karte gradskog ili međugradskog saobraćaja (zavisi odakle dolazi) i dnevnicu max do 50 KM i to je to. Ukinuo bih plaćanje svih komisija i taj bi rad bio u sklopu redovnog rada. Ukinuo bih najbesmisleniju stvar, a to je plaćanje odvojenog života. Zabranio kupovinu luksuznih službenih vozila. Max cijena službenog vozila bi bila npr. između 30 i 40 hiljada KM. Ni pfening više i to ne bi mogli kupovati šta oni hoće, već lijepo javni tender gdje se svi dobavljači, odnosno zastupnici svih automobilskih marki mogli prijaviti i ko bude imao najpovljniju pobjedu on bi pobjedio. Npr. ako neko ponudi vozilo određene marke za 30 hiljada KM sa opremom koja se traži,a drugi zo isto za 37 hiljada samo auto druge marke, onda bi pobjedio ovaj što je ponudio za 30 hiljada KM. Tako da se ne bi mogli vozati Passati, Golfovi, Audiji. I da ne nabrajam dalje.
- bach
#89 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Ta osoba je neke dane u sedmici išla raditi u Mostar. I tamo ima vlada FBiH ima kancelarije. Moguće je da su joj uračunavali i odvojeni život i putne troškove i šta ja znam šta. Kada je na čelu tog minisatarsva bio kućni prijatelj njenih roditelja.Better Man wrote:Ostatak joj nije mogao biti topli obrok ni pod razno. Maksimalni iznos toplog obroka u to vrijeme u organima državne službe je bio 270 KM - 280 KM. Dakle izmišljaš topli od 600 KM. Jedino da je bila u kakvoj komisiji ili je imala fiktivni prekovremeni. Fiktivni prekovremeni je bio dobro poznat u organima državne službe. Pojedinici podnesu izvještaj da su te i te dane ostajali prekovremeno, a u stvari nisu, već su kući išli u 16:00 i rukovodilac im to odobri da se plati.bach wrote:Ja sam napisao da je osoba ( tadašnja cura) davne 2008 imala 1800 Km platu. Negdje oko 1150 platu kao platu, 50 IKm prevoz i ostatak su joj računali kao topli obrok.mali_balon wrote:Naravno da sit gladnom ne vjeruje pa tako i budzelije nezaposlenim i obicnim smrtnicima, uglavnom svakom je njegova muka najveca.
Raja drka pojmove, drugo je bilo prije 2010 2009, kad je bilo neke love, raji cim kazes da neko radi u nekom ministarstvu odma se misli da taj ima 6000000KM paltu, obicna buranija jedva poregura 1100KM, sa svim, neki sef mozda izgura na 1500KM, govorimo o platama e sad tu su dnevnice komisije koje se placaju (tu nece uletiti obicna buranija).
Mi prvo trebamo sebi priznati sto su nam budzetlije trn u oku, pa onda neku realnu bezljubomornu pricu pricati o rezovima. Mislim da na danasnjem vaktu otpustanje treba da bude zadnje, sta god ko mislio o tim ljudima
Riječ je o 2008.
Ne danas.
Nemam ja tebi šta izmišljati. Kažem ti ono što je meni neko drugi, tada blizak i intiman, rekao.
-
Dobrinja80
#90 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Zašto se plaćaju te komisije ako se sastaju u toku radnog vremena, a ako komisije zasedaju posle radnog vremena što im neplate samo prekovremene sate?Cherry-Cherry wrote:Fazon je u tome, što u svakoj instituciji imaš nekoliko osoba kao ovi iz uvodnog posta. Oni su u svim komisijama i imaju ekstra dobra primanja. Ostali rade za platu, koja nije uopšte velika. A ljudi misle da svaki zaposlenik u javnom sektoru pored plate prima još pet plata, jer je u najmanje deset komisija, što je van pameti.-LIBERO- wrote:Pa da je i izmisljeno, preuvelicano, a jeste preuvelicano, poenta posta ne gubi na tezini.
Naravno, tu pistoji cijela hijararhija tih na budzetu, od drzavnih, entitetskih, kantonalnih....do sudova, agencija, banaka....opstina...ma svega![]()
I u sklopu svega toga pobrojanog, imas i onu 'tetu na salteru' , a imas i sefove, direktore...upravne odbore, i cijeli niz pozicija koji imaju razne opcije i poluge odlucivanja i nadopune licnih primanja.
Uvodni post mozda i jeste malo skuceno sve to naznacio, ali nije valjda da se mora 'crtati' poenta
-
Dobrinja80
#91 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
bach wrote:Šta reći i koju poruku poslati...Javni oglas za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika u Fondu za povratak Bosne i Hercegovine PDF Štampa
Krajnji rok za prijave: 22.01.2015.
Radno mjesto za koje je raspisan konkurs:
1/01 Šef Odjeljenja za tehničku podršku
Na osnovu člana 21. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine («Službeni glasnik BiH», br. 19/02, 35/03, 4/04,17/04, 24/04, 37/04, 48/05, 2/06, 32/07, 43/09, 8/10 i 40/12), Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine, u ime Fonda za povratak Bosne i Hercegovine, raspisuje
JAVNI OGLAS
za popunjavanje radnog mjesta državnog službenika
u Fondu za povratak Bosne i Hercegovine
ODJELJENJE ZA TEHNIČKU PODRŠKU
Opis poslova i radnih zadataka: Neposredno rukovodi radom Odjeljenja i odgovoran je za blagovremeno, zakonito i pravilno izvršavanje poslova iz djelokruga rada Odjeljenja kao i za korištenje finansijskih materijalnih i ljudskih potencijala dodjeljenih Odjeljenju, izrađuje programe i izvještaje o radu Odjeljenja, organizuje obavljanje poslova u Odjeljenju i dodjeljuje ih u rad neposrednim izvršiocima, daje potrebne upute za rad i vrši kontrolu izvršenja poslova, obavlja i druge poslove po nalogu direktora Fonda.
Posebni uslovi: Visoka stručna sprema (VII stepen) završen građevinski, ekonomski ili pravni fakultet, najmanje četiri godine radnog iskustva nakon sticanja VII stepena stručne spreme, položen stručni upravni ispit, poznavanje rada na računaru.
Status: državni službenik.
Pripadajuća osnovna neto plata: 1545,99 KM.
Broj izvršilaca: 1 (jedan).
Ja znam taxistu koji zarađuje više.
A ima neki zanat od škole.
- Hajvan
#92 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Smrt budžetlijama, sloboda narodu!
-
kakavdanakneiskustvu
#93 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Šveđanin wrote:Kako izgleda život na poslu na budžetu tih što ih je u jednoj kancelariji 9? Bez preuveličavanja.. dođu na posao i šta, budu na telefonu, fejsbuku, piju kafe?
ima ih po 4 u kancelariji,pa imaju vremena i za fb,kafu nekoliko puta dnevno,hodanje po drugim kancelarijama,gosti im non stop dolaze,laptop privatni donose,i hajd sve to,šta bi kad ih je neko smjestio njih 4 u kancelarijiugdje i 3 može raditi da se ne umore od posla nego i kukaju kako nemaju ovo,ono,da bog sačuva,čak se desilo i da kancelarija bude zaključana ljetos ,svi na godišnjem
- bach
#94 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
I glavna im je briga šta će ručati taj dan.kakavdanakneiskustvu wrote:Šveđanin wrote:Kako izgleda život na poslu na budžetu tih što ih je u jednoj kancelariji 9? Bez preuveličavanja.. dođu na posao i šta, budu na telefonu, fejsbuku, piju kafe?
ima ih po 4 u kancelariji,pa imaju vremena i za fb,kafu nekoliko puta dnevno,hodanje po drugim kancelarijama,gosti im non stop dolaze,laptop privatni donose,i hajd sve to,šta bi kad ih je neko smjestio njih 4 u kancelarijiugdje i 3 može raditi da se ne umore od posla nego i kukaju kako nemaju ovo,ono,da bog sačuva,čak se desilo i da kancelarija bude zaključana ljetos ,svi na godišnjem
-
Sociolog
#95 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Postovanje svima! Dugo sam na forumu, 6-7 godina. Moze li mi iko objasniti, molim vas, bez trolla i sarkazma..Kako neko zaposlen u Opstini, kao strucni saradnik, s 2 male djece i muzem koji je autoelektricar..s platom od 800km . Moze sebi, kupiti Rav 4, iz 2006 godine... molim Vas, moze li iko to objasniti, na koji nacin???
- JThomas
#96 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
ima više opcija.
može lagati da je plata 800 KM da ti ne bi tražio lovu ili da bi uvijek platio kafu.
može na kredit pa biti gladna.
može raditi u nekoj službi gdje ima priliku za "kafu" (npr. prostorno i urbanističko).
može dobar autoelektričar zarađivati još dva-tri puta toliko (majstori svih vrsta danas žive k'o bubreg u loju, samo što nije društveno popularno kao biti stručni saradnik u ministarstvu, a moraš naučiti zanat i zasukati rukave - ali može namaći puno više od budžetlije ako je dobar i vrijedan)
itd.
može lagati da je plata 800 KM da ti ne bi tražio lovu ili da bi uvijek platio kafu.
može raditi u nekoj službi gdje ima priliku za "kafu" (npr. prostorno i urbanističko).
može dobar autoelektričar zarađivati još dva-tri puta toliko (majstori svih vrsta danas žive k'o bubreg u loju, samo što nije društveno popularno kao biti stručni saradnik u ministarstvu, a moraš naučiti zanat i zasukati rukave - ali može namaći puno više od budžetlije ako je dobar i vrijedan)
itd.
- Cherry-Cherry
#97 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
A što ne bi bili na godišnjem?čak se desilo i da kancelarija bude zaključana ljetos ,svi na godišnjem
- Cherry-Cherry
#98 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Zarađuje muž autoelektričar. Ona od svoje plate ,može platiti režije i imati jedva za hranu.Sociolog wrote:Postovanje svima! Dugo sam na forumu, 6-7 godina. Moze li mi iko objasniti, molim vas, bez trolla i sarkazma..Kako neko zaposlen u Opstini, kao strucni saradnik, s 2 male djece i muzem koji je autoelektricar..s platom od 800km . Moze sebi, kupiti Rav 4, iz 2006 godine... molim Vas, moze li iko to objasniti, na koji nacin???
-
Sociolog
#99 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
JThomas wrote:ima više opcija.
itd.
autoeletricar je striktno poslije radnog vremena kuci, cuva 2 male djece ( 1 bolesno), 100% nista ne radi privatno. Njegova fixna plata je takodje 800+ topli obrok. Idu godisnje na more , na Jadran.. Zimi par puta na Vlašić. Ona je u sektoru ''poljoprivrede'' i često ide po nekim terenima oko dodjele plastenika i slicno. Sad ne znam, da li se moze ''zaraditi na kafu'' u tom poljoprivrednom sektoru. ? Sta ti mislis J.Thomas. ? Hvala
-
dječak sa šibicama
#100 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?
Jos ako zna zavrnuti musterije, tipa "musterija dosao da zavari auspuh, otisao kuci sa malom generalkom", onda je na konju.JThomas wrote: može dobar autoelektričar zarađivati još dva-tri puta toliko (majstori svih vrsta danas žive k'o bubreg u loju, samo što nije društveno popularno kao biti stručni saradnik u ministarstvu, a moraš naučiti zanat i zasukati rukave - ali može namaći puno više od budžetlije ako je dobar i vrijedan)