Ujutro će da čiste od 6 sati
stize najavljivani snijeg
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- O'zone
- Globalni moderator
#76 Re: stize najavljivani snijeg
Nedjelja je ba dje ste navalili
-
goran16v
#77 Re: stize najavljivani snijeg
Jest samo na mekanim podlogama jer smanjenjem pritiska povecavas dodirnu povrsinu gume i podloge, a smanjujes pritisam po cm2 i mogucnost propadanja kroz podlogu.un1ted wrote:Za ovo prvi put cujem. Da li je baš efikasno?Tirkiz wrote:ljudi ispusite malo gume dok je ovakva situacija, sad je malo previse 2,2-2,5 bara...ispusite na 1,6-1,7 i odmah ce te imati manju mogucnost proklizavanja...kad se situacija stabilizira sta je 5 minuta svratiti na pumpu i opet napumpati gume
-
prof.
#78 Re: stize najavljivani snijeg
ako večeras bude najavljeni minus tek će sutra biti haos na cestama
kad poledi ovaj utabani snijeg jer naravno nisu bacili so zbog neradne nedjelje
ja sam već odlučio da sutra koristim javni prijevoz
malo ću se načekati i smrznuti ali bolje i to nego da preživljavam stres na svakoj krivini
kad poledi ovaj utabani snijeg jer naravno nisu bacili so zbog neradne nedjelje
ja sam već odlučio da sutra koristim javni prijevoz
malo ću se načekati i smrznuti ali bolje i to nego da preživljavam stres na svakoj krivini
-
jefferson
#79 Re: stize najavljivani snijeg
Mislim da je poneta da se poveca pritisak po cm2, sto je upravo razlog zbog kojeg se kupuju uze gume za zimu.goran16v wrote:Jest samo na mekanim podlogama jer smanjenjem pritiska povecavas dodirnu povrsinu gume i podloge, a smanjujes pritisam po cm2 i mogucnost propadanja kroz podlogu.un1ted wrote:Za ovo prvi put cujem. Da li je baš efikasno?Tirkiz wrote:ljudi ispusite malo gume dok je ovakva situacija, sad je malo previse 2,2-2,5 bara...ispusite na 1,6-1,7 i odmah ce te imati manju mogucnost proklizavanja...kad se situacija stabilizira sta je 5 minuta svratiti na pumpu i opet napumpati gume
Istina je da smanjenjem pritiska povecavas dodirnu povrsinu.
- biserna zvoncica
#80 Re: stize najavljivani snijeg
lopate u ruke sunce vam *ebem.
nece komunalno rad da radi za vas. 
-
Tirkiz
#81 Re: stize najavljivani snijeg
poenta je da se dobije na elasticnosti gume, odnosno boljem prijanjaju gume za poglogu, ispuhivanjem guma povecava se trenje izmedju gume i podloge.
-
jefferson
#82 Re: stize najavljivani snijeg
To stoji.Tirkiz wrote:poenta je da se dobije na elasticnosti gume, odnosno boljem prijanjaju gume za poglogu, ispuhivanjem guma povecava se trenje izmedju gume i podloge.
Medjutim ako su gume ok, nema potrebe za tim, osim ako fakat nista nisu ocistili.
-
goran16v
#83 Re: stize najavljivani snijeg
Veci pritisak po cm2, odnosno uza guma je za tvrdu i klizavu podlogu kakva je u u vecini slucajeva, zato se i kupuju uske gumea manji pritisak po cm2 odnosno tj sira guma je iskljucivo za mekane povrsine (snijeg cijelac, pijesak, blato) da se sprijeci ukopavanje u podlogu i nasijedanje.jefferson wrote:Mislim da je poneta da se poveca pritisak po cm2, sto je upravo razlog zbog kojeg se kupuju uze gume za zimu.goran16v wrote:Jest samo na mekanim podlogama jer smanjenjem pritiska povecavas dodirnu povrsinu gume i podloge, a smanjujes pritisam po cm2 i mogucnost propadanja kroz podlogu.un1ted wrote:
Za ovo prvi put cujem. Da li je baš efikasno?
-
prof.
#84 Re: stize najavljivani snijeg
da ali se isto tako povećava i površina kontakta pa se samim tim smanjuje na neki način težina koju vozilo ostavlja na podlogu te se guma teže 'zakopava' u snijeg što može imati i kontraefekat pogotovo na mekanom snijegu, ja bih to koristio jedino kod leda na strmoj nizbrdici i to ako baš moramTirkiz wrote:poenta je da se dobije na elasticnosti gume, odnosno boljem prijanjaju gume za poglogu, ispuhivanjem guma povecava se trenje izmedju gume i podloge.
-
jefferson
#85 Re: stize najavljivani snijeg
Za takvim potezom uz dobre zimske gume nema potrebe. Cijeli zivot vozam po planinama, jos nisam dozivio da uz dobre gume lance moram staviti a ne jos ispuhivati gume.
Problem je sto raja kupuje gume akd zapada a i sto eto cistace iznenadi snijeg pred novu godinu.
Problem je sto raja kupuje gume akd zapada a i sto eto cistace iznenadi snijeg pred novu godinu.
- sparky
#86 Re: stize najavljivani snijeg
ako vec dodje do tih situacija, zar nije lakse stati tri minute i nabaciti lance?

-
jefferson
#87 Re: stize najavljivani snijeg
Ma treba kupiti gume kako bog zapovjeda jbg.sparky wrote:ako vec dodje do tih situacija, zar nije lakse stati tri minute i nabaciti lance?
-
belfy
#88 Re: stize najavljivani snijeg
fizicari, hladnije vrijeme utice na zrak u gumama i pritisak bude manji kao posljedica zgusnjavanja zraka. nema potrebe za zahvatima"majstora". samo pratite uputstva proizvodjaca... nemojte svi glumiti inzenjere koji prave auta...goran16v wrote:Veci pritisak po cm2, odnosno uza guma je za tvrdu i klizavu podlogu kakva je u u vecini slucajeva, zato se i kupuju uske gumea manji pritisak po cm2 odnosno tj sira guma je iskljucivo za mekane povrsine (snijeg cijelac, pijesak, blato) da se sprijeci ukopavanje u podlogu i nasijedanje.jefferson wrote:Mislim da je poneta da se poveca pritisak po cm2, sto je upravo razlog zbog kojeg se kupuju uze gume za zimu.goran16v wrote: Jest samo na mekanim podlogama jer smanjenjem pritiska povecavas dodirnu povrsinu gume i podloge, a smanjujes pritisam po cm2 i mogucnost propadanja kroz podlogu.
-
prof.
#89 Re: stize najavljivani snijeg
ma slažem se u potpunosti, to je mjera za neke baš kritične situacije i sa lošim gumama kao zadnja opcija jer tamo gdje dobra zimska guma i pametna vožnja ne odrade posao neće pomoći ni ispuhivanje guma sigurno.
- sparky
#90 Re: stize najavljivani snijeg
slazem se u potpunosti. nego kazem, ako je vec toliko zagustilo da je pored svih opcija gore spomenutih, stavljanje lanaca najbolja i najsigurnija.jefferson wrote:Ma treba kupiti gume kako bog zapovjeda jbg.sparky wrote:ako vec dodje do tih situacija, zar nije lakse stati tri minute i nabaciti lance?
-
jefferson
#91 Re: stize najavljivani snijeg
Upravo. Zato ja bar napusem gume za 0.3-0.5 bara vise uvijek kada zimske stavim.fizicari, hladnije vrijeme utice na zrak u gumama i pritisak bude manji kao posljedica zgusnjavanja zraka. nema potrebe za zahvatima"majstora". samo pratite uputstva proizvodjaca... nemojte svi glumiti inzenjere koji prave auta...
-
Tirkiz
#92 Re: stize najavljivani snijeg
samo jedno znam ...
ujutro ce na svim putevima biti totalni haos...ako - kazem AKO i pospu sol veceras ona nece djelovati, jer veceras i ujtro temperatura ide na -6, -7, tako neka vam je sa srecom ujutro
ujutro ce na svim putevima biti totalni haos...ako - kazem AKO i pospu sol veceras ona nece djelovati, jer veceras i ujtro temperatura ide na -6, -7, tako neka vam je sa srecom ujutro
-
goran16v
#93 Re: stize najavljivani snijeg
Koliko u % zimi u prosjeku padne pritisak u gumi i koliko se na konto toga u % poveca dodirna povrsina tj sila klizanja?belfy wrote: fizicari, hladnije vrijeme utice na zrak u gumama i pritisak bude manji kao posljedica zgusnjavanja zraka. nema potrebe za zahvatima"majstora". samo pratite uputstva proizvodjaca... nemojte svi glumiti inzenjere koji prave auta...
-
jefferson
#94 Re: stize najavljivani snijeg
Zavisi kolika je temperatura.goran16v wrote:Koliko u % zimi u prosjeku padne pritisak u gumi i koliko se na konto toga u % poveca dodirna povrsina tj sila klizanja?belfy wrote: fizicari, hladnije vrijeme utice na zrak u gumama i pritisak bude manji kao posljedica zgusnjavanja zraka. nema potrebe za zahvatima"majstora". samo pratite uputstva proizvodjaca... nemojte svi glumiti inzenjere koji prave auta...
Konkretno kod mene ako povecam za 0.2 bara pritisak, na -10 lampica se upali da je pritisak pao ispod minimalno dozvoljenog.
-
preludezalude
#95 Re: stize najavljivani snijeg
Najbolje je ici drugom i manjim brzinom. Da na tockovima imas sto manje momenta jer tada ce tockovi teze proslajdrati neko kad imas vise momenta.un1ted wrote:Pri voznji uzbrdo, da li je bolje ici prvom, manjom brzinom, ili drugom i vecom brzinom?
- sparky
#96 Re: stize najavljivani snijeg
http://www.zarazno.com/igra/193-voznja-po-snijegu
evo igrice za one koji ce ostaviti auta parkirana
ma samo pun gas
a evo i poucnog videa
https://www.youtube.com/watch?v=SKvM7YebPbw
evo igrice za one koji ce ostaviti auta parkirana
ma samo pun gas
a evo i poucnog videa
https://www.youtube.com/watch?v=SKvM7YebPbw
Last edited by sparky on 29/12/2014 01:08, edited 1 time in total.
-
goran16v
#97 Re: stize najavljivani snijeg
S tim sto u 2. nemas mali nego veliki o. momenat i upravo ga je zbog toga lako malim gasom kontrolisati da nema proklizavanja bez opasnosti da se auto zagusi.
- ODB
#98 Re: stize najavljivani snijeg
Kak'i ba lanci,kakvo talizanje
- Nabucco
#99 Re: stize najavljivani snijeg
Tirkiz wrote:jeli neko isao iz sarajeva prema gorazdu -- kakav je put preko Romanije ?
Jucer oko 6 sati. Prohodan je put, malo teži za voznju nego inace. Romanija nije problem, jer se ona najbolje cisti, veci problem predstavljju Stjenice i Glasinacko polje.
Kad sam se vec dodirnuo Romanije. Ja imam samo rijeci hvale za Romanija Puteve. Ljudi ekstra ciste cestu.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#100 Re: stize najavljivani snijeg
pocele su zimske gadosti i dani debila koji voze 2km/h u sve 3 trake na celston gumama....welcome to golfograd