Pošto je islam univerzalna vjera , vjera za sve svjetove i ljude , ne samo za one na istoku i zapadu, nego i za one koji se pameću i znanjem razlikuju kao istok od zapada , tako je i široka lepeza i muslimana i poruka koje su poslane prvenstveno kroz Kur'an (božiji govor) u kojem su odgovori za sva pitanja koja ljudi imaju , pa za ona jednostavna i za jednostavne ljude su i vrlo jednostavni odgovori i uputeprenosnik wrote:kad se vec pozivas na rumija, zar nije on rekao da su svi u pravu?...Nurudin wrote: Nisi u pravu ...
zar je slika potrebna za da bi se idolom nazvao neko zbog kog se, samo zato sto je on to radio ili preporucio, nosi brada, zna njena tacna duzina, briju stidna mjesta, jede sa tri prsta, zna kad se desnom nogom gdje ulazi, a kad izlazi, kad lijevom, kako se pozdravljas, iako je taj pozdrav na stranom jeziku, kako se klanja i koliko rekata ima koji namaz (to nema u kur'anu, nego u hadisu)...dakle, nego koga imitiras i nagonis se voljeti vise od sebe i svoje porodice, zato sto si se nafurao da ti treba biti uzor, iako je, prema istom tvom vjerovanju, on naredio kamenovanje bludnika, silovanje ratnih zarobljenica uz ejakulaciju u njih, ubijanje ratnih zarobljenika, licno sjekao ruke i noge, imao seks sa devetogodisnjim djetetom...vrlinu poistovjecujes sa imitiranjem njega...koga, btw. nisi nikad vidio...
a za one komplexnije i pametnije su odgovori isto tu, samo što ih trebaju znati naći , ako su pametni kao što misle da jesu ...Neki su to sebi samo umislili , ono tipa oholost "ja sam inteligentan" ili ne mora čak ni taj tip, može se čovjek jednostavno oholiti "ko-sam-ja-sam stajl" i neće naći sebi odgovore čak ni najjednostavnije ...Dakle Kur'an je skrojen prema svakom čovjeku zato što je to od Boga , mudžiza je to Njegova
pa se on otvara srazmjerno čovjekovom zrijenju pameti i duha ali ne odjednom , već postepeno , kao što sve raste i zrije postepeno i svijet je stvarao On i spoznaje se po stepenima ...jer bez stepena nema transcendentnosti
Što se tiče hadisa , mnoštvo je prenešenih , preko 100.000 čini mi se i oni su podložni svakom mogućem ljudskom faktoru, dakle nisu kao Kur'an
Mnogo je bilo neprijatelja samog Muhameda a.s. u njegovo doba , a naročito su postali jasni nakon njegovog preseljenja na drugi svijet...šiitski muslimani čak tvrde da je Muhamed s.a.v. otrovan , no ne ulazim u te bespotrebne rasprave . Ono što je sigurno jeste da su "muslimani" ubili njegovog zeta Alija hazret koji je osim što je bio njegov duhovni nasljednik i ehlu-bejt (najbliskiji Poslaniku a.s.) bio samim time najbolji tumač islama i Kur'ana , a zatim su ubijeni i ostali članovi ehl-bejta koji su navedeni kao "čisti" u Kur'anu , odnosno njegovi sinovi Hasan i Husejn , a unuci Muhameda a.s. ...Dakle, jedno pitanje za tebe , ako te hejtanje Muhameda niej toliko zasljepilo , bi bilo :
šta misliš koliko je bilo teško iskriviti neke riječi u hadisima , podmititi, ustraviti nekoga u dugom lancu prenosioca nekih hadisa onima kojima uopće nije bio problem da ubiju ehlu-bejt ili čiste tumače vjere nakon smrti Poslanka s.a.v.?
Već se utvrdilo da se matematički, prostom računicom , hadis o Aišinim r.a. godinama uopće ne slaže sa dosta drugih hadisa koji su isto označeni kao vjerodostojni...Također puno je hadisa koji se uopće nikako ne mogu uklopiti u profil ponašanja čovjeka koji je oprostio ženi koja je masakrirala njegovog mrtvog amidžu i najbližeg zaštitnika, hazreti Hamzu . To je bila žena najbogatijeg čovjeka Mekke, Hinda .
Njezin sin je nakon ubistva Alija r.a. postao ....pogodi šta .... peti halifa ! I prvi vratio feudalno ustrojstvo i kraljevinu emevija
Dok je njezin unuk odgovran za smrt unuka Muhameda a.s. ...i nakon njihove smrti je postao...pogodi šta...šesti halifa!
U to vrijeme su se pisali i sakupljali ...pogodi šta ....hadisi!
Ovo uopće ne znači da hadise treba odbaciti jer mnoštvo je hadisa koji su dobri i koji su putokazi, a prošli su "neopaženo" ovaj veliki vremenski period, naročito oni koji se tiču duhovnih uputa . Samo treba razumjeti taj kontext i mnoge se stvari poslože