Zadnja posta Orasje ili?
- DeutscheAusweis
#76 Re: Zadnja posta Orasje ili?
..i šta sad?
Jeli treba sad dijaspora da ih dočeka na granicama i rasporedi ih po svojim kućama?
Jeli treba sad dijaspora da ih dočeka na granicama i rasporedi ih po svojim kućama?
- Mister Yes
#77 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ali to na neki nelegalan način? Jer maloprije si napisao:_BataZiv_0809 wrote:Moze i bez toga. Procesuiranje odgovornih i oduzimanje nelegalno stecene imovine ratnom i poratnom hajducijom. Od tih para se mogu podmiriti mnoge rupe, ukljucivo sa stazom opljacanih radnika.Mister Yes wrote: Šta predlažeš? Šibicu i malo benzina?
Zato pitam koji je to nelagalni način? Revolucija?Ova drzava ne fuknionise i nema legalnog nacina da se izboris za bilo sta.
-
Drinski
#78 Re: Zadnja posta Orasje ili?
U Diti radnici nisu prodavali certifikate, nego su kupili firmu, pa oni sada hoce preko granice._BataZiv_0809 wrote:Slazem se. Snose dio odgovornosti kad su prodavali certifikate u privatizaciji.Drinski wrote:Nema vise radnika na cekanju. Oni su bili u radnom odnosu. Mislim, zao je meni ljudi, ali oni trebaju da shvate neke stvari.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#79 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sudovi ne rade svoj posao jer su poklopljeni od onih koji su zaposjeli poziciju ratnom i poratnom hajducijom.Mister Yes wrote:Ali to na neki nelegalan način? Jer maloprije si napisao:_BataZiv_0809 wrote:Moze i bez toga. Procesuiranje odgovornih i oduzimanje nelegalno stecene imovine ratnom i poratnom hajducijom. Od tih para se mogu podmiriti mnoge rupe, ukljucivo sa stazom opljacanih radnika.Mister Yes wrote: Šta predlažeš? Šibicu i malo benzina?
Zato pitam koji je to nelagalni način? Revolucija?Ova drzava ne fuknionise i nema legalnog nacina da se izboris za bilo sta.
Kad bi se taj Gordijev cvor presjekao, onda bi moglo legalnim nacinom. Jedino je moguce da to bude pritiskom iz vana, kao sto je Hrvatska uradila. Hint: Sanader.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#80 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Pa kad joj nije problem da nas hrani, nece biti problem ni da nas primi u kucuDeutscheAusweis wrote:..i šta sad?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#81 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Bitna je sustina druze Drinski. Snose dio odgovornosti.Drinski wrote:U Diti radnici nisu prodavali certifikate, nego su kupili firmu, pa oni sada hoce preko granice._BataZiv_0809 wrote:Slazem se. Snose dio odgovornosti kad su prodavali certifikate u privatizaciji.Drinski wrote:Nema vise radnika na cekanju. Oni su bili u radnom odnosu. Mislim, zao je meni ljudi, ali oni trebaju da shvate neke stvari.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#82 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ovo bi sve stajalo da stvari nisu kakve jesu. A jesu takve da je "Aida" u vlasništvu države, dakle ona je poslodavac. Kao brižan poslodavac trebala je godinama stavaljati menadžere da upravljaju, traže tržište, eventualno mjenjaju djelatnost itd. Umjesto toga, stavljala je stranačke kadrove, koji su crpili i u stranačke sehare stavljali i ono malo profita što je bilo, ako je bilo. Sve bi bilo tačno, da privatizacija nije vršena podržavljanjem, pa onda privatizacija, dakle kao titular vlasništva pri privatizaciji vlada odnosno država sa predstavnikom vlade nije se domaćinski odnosila, dakle nije pratila uvjete tendera da li se poštuju ili ne. Zašto? Zato što su stranački i samo stranački kadrovi (to im je jedina referenca) bili na odgovonrim mjestima. Da je poslodavac, u konkretnom slučaju država reagirala davno, da nije profitabilno, isplativo, i da je podijelila plaće, uvezala staž i zaključala ili prodala tvornicu ne bi se došlo do situacije da svi radnici bešaju nezarađene plaće jer su samo dolazili na posao. Ali, oportunistički niti jedna vlada nije imala hrabrosti, volje, snage, damu, petlje da to uradi nego je vruć krompir prebacivala do sljedećih izbora izbjegavajući tako, eventualne socijalne nemire i svoj mogući pad. Utoliko je samo država kriva u konkretnom slučaju. Ili kako netko napisa, ako se uzima od MMf-a za golemu administraciju, neka se uzme i za ovo i neka se agoniji jednom stane u kraj. Kao poreski obveznik prije sam za to da se moje pare daju ovim ljudima i da se moje dijete zadužuje za ovakve stvari nego za lijene šalteruše.the_stick wrote:ne bih da budem zloban i fakat mi je zao radnika koji ostaju bez posla, ali mi stvarno nije jasno kakve veze bilo koja vlada ima sa propadanjem neke firme? kada firma pocne gubiti poziciju na trzistu, pocnu se smanjivati prihodi, dobit pocne postajati gubitak, sasvim je logicno da se u jednom trenutku donese odluka da se komplet firma ili neka divizija firme gasi. desava se u citavom svijetu, desilo se gigantima kao sto su kodak, nokia, itd... pa tako i jedna bira skonta da joj proizvodnja frizidera ne ide, da joj se vise isplati da ugasi proizvodnju i proda nekretninu... jasno mi je da to ljudi tesko prihvataju, da slijedi neizvjesnost, borba za posao, prezivljavanje, ali realno nemaju nikakvo utemeljenje da se zale vladi... ako ima nekih neisplacenih obaveza prema tim uposlenim, to je predmet za sudsku tuzbu i neko od odgovornih bi mogao zavrsiti u zatvoru... ako firma ima neku imovinu koja se moze prodati, onda se potrazivanja radnika iz toga mogu namiriti... ako firma to nema, jer npr. banka ima hipoteku nad imovinom, onda radnici svoja potrazivanja nemaju iz cega naplatiti... mogu imati eventualnu satisfakciju u tome da bi neko zavrsi u zatvoru, ali to je opet predmet za sud... realno, niti jedna vlada nema nikakve veze s tim... mozda u slucaju aide ima odgovornost u tome da je postavila pogresne ljude na celo firme, ali ni u tom slucaju vlada nema nikakvo zakonsko utemeljenje da tim radnicima nesto plati... pogotovo kada postoji bezbroj drugih socijalnih kategorija koje takodjer mogu traziti pomoc po ovom ili onom osnovu... nisam detaljno upoznat u problematiku, ali mozda je u slucaju aide u pitanju i jednostavna matematika da aida gubi posao jer kupci preferiraju jeftiniju robu koja dolazi iz kine... opet kazem, zao mi je radnika koji ostaju bez posla, ali bolje napraviti rezove cim vidis da posao ne ide, a ne kao dita koja nista ne proizvodi vec dugi niz godina, a radnici su tu i dalje kao prijavljeni da rade...
kako god, ne vidim zasto bi i po kom osnovu prioritet vlade bio zbrinjavanje radnika 2-3 firme... prioritet vlade/a bi trebao biti da unaprijedi cjelokupni ekonomski ambijent (koliko su oni za to sposobni ili ne je sasvim druga tema)... zao mi je radnika, ali i ja radim u privatnoj firmi u kojoj je konstantna borba za pronalazenje posla... svjestan sam cinjenice da ako firma ostane bez posla, da cu i ja ostati bez posla... ne mogu ocekivati niti od poslodavca niti od vlade da mene trajno finansira... ima biro za zaposljavanje, ima trazenje drugog posla i to je to... mozda zvuci surovo i zlobno, ali je jednostavno tako...
- don vito
#83 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sve si to lijepo napisao, samo ima problem da se ne tretiraju svi jednako. Uzmi recimo budzetske uhljupe. I u toj "bransi" su se smanjivali i smanjuju prihodi (ono sto ubere drzava), dobit od uvodjenja PDV-a je davno postao gubitak. Samo niko nije ostao bez posla (stavise, SDA zaposlila 300 clanova samo u ovoj godini na budzet), ustede su se svele na simbolicna kresanja plate od 3-4 posto (koje uhljupi dobijaju nazad sa kamatama na osnovu sudskih tuzbi o povredama kolektivnog ugovora), lova za armiju parazita dolazi zaduzivanjem kod MMF-a, ti krediti se vracaju pritiscima na realni sektor, paraziti se oduzuju glasanjem za SDA... Ukratko, zacarani krug. Pa sto onda i ovi radnici Aide - prema kojima drzava, zbog vlasnicke strukture firme, ima jednaku obavezu kao i prema budzetskih uhljupima - ne bi bili dio lanca, pogotovo zato sto im prohtjevi nisu veliki, zadovoljavaju se tek sa pola regresa budzetskog uhljupa?the_stick wrote:ne bih da budem zloban i fakat mi je zao radnika koji ostaju bez posla, ali mi stvarno nije jasno kakve veze bilo koja vlada ima sa propadanjem neke firme? kada firma pocne gubiti poziciju na trzistu, pocnu se smanjivati prihodi, dobit pocne postajati gubitak, sasvim je logicno da se u jednom trenutku donese odluka da se komplet firma ili neka divizija firme gasi. desava se u citavom svijetu, desilo se gigantima kao sto su kodak, nokia, itd... pa tako i jedna bira skonta da joj proizvodnja frizidera ne ide, da joj se vise isplati da ugasi proizvodnju i proda nekretninu... jasno mi je da to ljudi tesko prihvataju, da slijedi neizvjesnost, borba za posao, prezivljavanje, ali realno nemaju nikakvo utemeljenje da se zale vladi... ako ima nekih neisplacenih obaveza prema tim uposlenim, to je predmet za sudsku tuzbu i neko od odgovornih bi mogao zavrsiti u zatvoru... ako firma ima neku imovinu koja se moze prodati, onda se potrazivanja radnika iz toga mogu namiriti... ako firma to nema, jer npr. banka ima hipoteku nad imovinom, onda radnici svoja potrazivanja nemaju iz cega naplatiti... mogu imati eventualnu satisfakciju u tome da bi neko zavrsi u zatvoru, ali to je opet predmet za sud... realno, niti jedna vlada nema nikakve veze s tim... mozda u slucaju aide ima odgovornost u tome da je postavila pogresne ljude na celo firme, ali ni u tom slucaju vlada nema nikakvo zakonsko utemeljenje da tim radnicima nesto plati... pogotovo kada postoji bezbroj drugih socijalnih kategorija koje takodjer mogu traziti pomoc po ovom ili onom osnovu... nisam detaljno upoznat u problematiku, ali mozda je u slucaju aide u pitanju i jednostavna matematika da aida gubi posao jer kupci preferiraju jeftiniju robu koja dolazi iz kine... opet kazem, zao mi je radnika koji ostaju bez posla, ali bolje napraviti rezove cim vidis da posao ne ide, a ne kao dita koja nista ne proizvodi vec dugi niz godina, a radnici su tu i dalje kao prijavljeni da rade...
kako god, ne vidim zasto bi i po kom osnovu prioritet vlade bio zbrinjavanje radnika 2-3 firme... prioritet vlade/a bi trebao biti da unaprijedi cjelokupni ekonomski ambijent (koliko su oni za to sposobni ili ne je sasvim druga tema)... zao mi je radnika, ali i ja radim u privatnoj firmi u kojoj je konstantna borba za pronalazenje posla... svjestan sam cinjenice da ako firma ostane bez posla, da cu i ja ostati bez posla... ne mogu ocekivati niti od poslodavca niti od vlade da mene trajno finansira... ima biro za zaposljavanje, ima trazenje drugog posla i to je to... mozda zvuci surovo i zlobno, ali je jednostavno tako...
- Mister Yes
#84 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Hrvatska je cijela pod uticajem zapada. Ovdje kod nas imaju 3 uticaja i to je puno zeznutiji čvor. Osim toga, pitanje je koliko je u Hrvatskoj stanje zaista bolje. Sanader je nešto kao novi sjajni lak na autu ali ispod je limarija u katastrofalnom stanju. Sanader je reklama za EU i malo šta drugo._BataZiv_0809 wrote: Sudovi ne rade svoj posao jer su poklopljeni od onih koji su zaposjeli poziciju ratnom i poratnom hajducijom.
Kad bi se taj Gordijev cvor presjekao, onda bi moglo legalnim nacinom. Jedino je moguce da to bude pritiskom iz vana, kao sto je Hrvatska uradila. Hint: Sanader.
- DeutscheAusweis
#85 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Odkad si ti postao dušebrižnik za BH radnike? Da nije došlo do kakve katarze?_BataZiv_0809 wrote:Pa kad joj nije problem da nas hrani, nece biti problem ni da nas primi u kucuDeutscheAusweis wrote:..i šta sad?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#86 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Otkad smo mi to na "TI"?DeutscheAusweis wrote: Odkad si ti postao dušebrižnik za BH radnike? Da nije došlo do kakve katarze?
-
bosnianwoman
#87 Re: Zadnja posta Orasje ili?
...ZAO MI SAMO STO RADNICI NEMAJU NACINA DA DODJU NA OVAJ FORM DA IM SE OBJASNI STA I KAKO DALJE... bla, bla, bla, bla, bla.... puno price a a nista niste rekli! Sjedite vi I pricajte u prazno... na koncu, sta bi drugo I radili?? Zima, 'ladno napolju, smog, depresija etc...
- don vito
#88 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nemojte, dovoljno ce biti da ne presipate iz supljeg u prazno po bh. formumima.DeutscheAusweis wrote:..i šta sad?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#89 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nije pao samo Sanader, nego i Polancec, Fiolic, Vidosevic i mnogi zakulisni igraci. Kad trehne Todoric to ce biti kraj ratnoprofiterske Hrvatske. Ali kad, vec je pitanje.Mister Yes wrote: Hrvatska je cijela pod uticajem zapada. Ovdje kod nas imaju 3 uticaja i to je puno zeznutiji čvor. Osim toga, pitanje je koliko je u Hrvatskoj stanje zaista bolje. Sanader je nešto kao novi sjajni lak na autu ali ispod je limarija u katastrofalnom stanju. Sanader je reklama za EU i malo šta drugo.
I ovdje je jedan uticaj, samo su politicari svjesni da eurointegracije znace bh Sanadere, pa odrzavaju status quo.
- mousstapha
#90 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ideja o napustanju BiH salje poruku, ali cini mi se da ovi radnici nemaju pojma dje gone. Imam osjecaj da ce poslije ovoga biti jos i vise razocarani i beznadezni.
- KatarinaKosaca
#91 Re: Zadnja posta Orasje ili?
don vito wrote:Nemojte, dovoljno ce biti da ne presipate iz supljeg u prazno po bh. formumima.DeutscheAusweis wrote:..i šta sad?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#92 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Socijalni kukavicluk je izraz licne komfornosti. Obje stvari cine svaku promjenu utopijom.
- Mister Yes
#93 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nema to veze. Znali su i hrvatski političari da će neki u zatvor pa su ipak progutali slinu. Mi nećemo u EU jer to ne odgovara prije svega bošnjačkoj politici. Ulaskom u EU BiH bi vremenom izgubila toliko stanovnika (najviše Bošnjaka jer nas i ima najviše) da bi sama ideja bošnjačke države izgubila na smislu. Bugarska je izgubila 2 miliona čini mi se od kad su ušli u EU. Rumunija, Poljska, Litvanija, Latvija, Estonija svi rapidno gube stanovništvo jer nema granica i ljudi idu raditi u zapadne zemlje. Po podacima živorođenih u Hrvatskoj (ove godine će biti rekordno malo) vidi se da je već krenuo stampedo i u Hrvatskoj. Ja ti garantujem da bošnjačka politika ne želi BiH u EU. Živi bili pa vidjeli._BataZiv_0809 wrote: I ovdje je jedan uticaj, samo su politicari svjesni da eurointegracije znace bh Sanadere, pa odrzavaju status quo.
- DeutscheAusweis
#94 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nadam se da ćeš baš ti zapasti kod mene...don vito wrote:Nemojte, dovoljno ce biti da ne presipate iz supljeg u prazno po bh. formumima.DeutscheAusweis wrote:..i šta sad?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#95 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Slazem se.Mister Yes wrote:Nema to veze. Znali su i hrvatski političari da će neki u zatvor pa su ipak progutali slinu. Mi nećemo u EU jer to ne odgovara prije svega bošnjačkoj politici. Ulaskom u EU BiH bi vremenom izgubila toliko stanovnika (najviše Bošnjaka jer nas i ima najviše) da bi sama ideja bošnjačke države izgubila na smislu. Bugarska je izgubila 2 miliona čini mi se od kad su ušli u EU. Rumunija, Poljska, Litvanija, Latvija, Estonija svi rapidno gube stanovništvo jer nema granica i ljudi idu raditi u zapadne zemlje. Po podacima živorođenih u Hrvatskoj (ove godine će biti rekordno malo) vidi se da je već krenuo stampedo i u Hrvatskoj. Ja ti garantujem da bošnjačka politika ne želi BiH u EU. Živi bili pa vidjeli._BataZiv_0809 wrote: I ovdje je jedan uticaj, samo su politicari svjesni da eurointegracije znace bh Sanadere, pa odrzavaju status quo.
Ponudila nam je Rusija Euroazijsku uniju.
- DeutscheAusweis
#96 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sreća po TEBE!_BataZiv_0809 wrote:Otkad smo mi to na "TI"?DeutscheAusweis wrote: Odkad si ti postao dušebrižnik za BH radnike? Da nije došlo do kakve katarze?
-
Pokajnik
#97 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Imaju valda neki sudovi kojima se radnici mogu da obrate ako vjeruju da su pretrpli štetu od strane poslodavca.
- KatarinaKosaca
#98 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Imaju. Spomenuti poslodavac imenovao tužioce da pune fioke iliti "latice" kako kaže pismeni i usmeni premijer Nikšić.Pokajnik wrote:Imaju valda neki sudovi kojima se radnici mogu da obrate ako vjeruju da su pretrpli štetu od strane poslodavca.
- O'zone
- Globalni moderator
#99 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Opšte poznata činjenica da bošnjačka a bogami ni hrvatska ni srpska politika nisu za ulazak BiH u EU.Mister Yes wrote:Nema to veze. Znali su i hrvatski političari da će neki u zatvor pa su ipak progutali slinu. Mi nećemo u EU jer to ne odgovara prije svega bošnjačkoj politici. Ulaskom u EU BiH bi vremenom izgubila toliko stanovnika (najviše Bošnjaka jer nas i ima najviše) da bi sama ideja bošnjačke države izgubila na smislu. Bugarska je izgubila 2 miliona čini mi se od kad su ušli u EU. Rumunija, Poljska, Litvanija, Latvija, Estonija svi rapidno gube stanovništvo jer nema granica i ljudi idu raditi u zapadne zemlje. Po podacima živorođenih u Hrvatskoj (ove godine će biti rekordno malo) vidi se da je već krenuo stampedo i u Hrvatskoj. Ja ti garantujem da bošnjačka politika ne želi BiH u EU. Živi bili pa vidjeli._BataZiv_0809 wrote: I ovdje je jedan uticaj, samo su politicari svjesni da eurointegracije znace bh Sanadere, pa odrzavaju status quo.
Jer se onda neće moći razmetati društvenim ko babovinom/očevinom/ćaćevinom a mogao bi neko i u bajbuku završit.
Zbog svega toga status quo je ono što našoj političkoj oligarhiji odgovara a narod im svesrdno pomaže u tome prateći ih u njihovim nacional/šovinističkim divljanjima.
- int21
#100 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nisam mogao a da ne odgovorim ovima sto pricaju da je sve uzaludno, tuzbe i takve stvari.
Nije tacno da tuzba nece uroditi plodom, samo je potrebno malo citati, malo se pokrenuti i naci nekog sposobnog advokata koji ce se zauzeti za slucaj. A evo zasto to kazem:
Moja mati je radila kao uciteljica u USK. Imali su nekih problema oko neisplaceni plata, smanjivanja istih ili tako nesto, a da nije bilo po zakonu. Konacnica:
1. Isplata za tuzbu po osnovu prvog problema 6600 KM, poslije cijele godine zajebancije
2. Isplata za tuzbu po osnovu drugog problema, 17000 KM na poslije 3 godine zajebancije
Znaci nemojte naprdjivati o tome kako se moze ili ne......samo treba biti uporan. A nije da smo imali stele i ostale pizde materine. I nije da ne znam kako je to biti gladan i ne imati nista......jako dobro znam.....ali mi smo se borili za sebe.....i izborili....i isto tako se borim za svoje dijete.......i ne dam da me neko zajebava.....od trazenja racuna iz trgovine do pisanja zalbi u zdravstvenim ustanovama.....
Samo treba biti uporan i sve se moze. A reci da se ne moze znaci odmah si odustao......nazalost....
Nije tacno da tuzba nece uroditi plodom, samo je potrebno malo citati, malo se pokrenuti i naci nekog sposobnog advokata koji ce se zauzeti za slucaj. A evo zasto to kazem:
Moja mati je radila kao uciteljica u USK. Imali su nekih problema oko neisplaceni plata, smanjivanja istih ili tako nesto, a da nije bilo po zakonu. Konacnica:
1. Isplata za tuzbu po osnovu prvog problema 6600 KM, poslije cijele godine zajebancije
2. Isplata za tuzbu po osnovu drugog problema, 17000 KM na poslije 3 godine zajebancije
Znaci nemojte naprdjivati o tome kako se moze ili ne......samo treba biti uporan. A nije da smo imali stele i ostale pizde materine. I nije da ne znam kako je to biti gladan i ne imati nista......jako dobro znam.....ali mi smo se borili za sebe.....i izborili....i isto tako se borim za svoje dijete.......i ne dam da me neko zajebava.....od trazenja racuna iz trgovine do pisanja zalbi u zdravstvenim ustanovama.....
Samo treba biti uporan i sve se moze. A reci da se ne moze znaci odmah si odustao......nazalost....