Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
- Agron P
#76 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Bez trolanja teme, molim.
Ako neko moze biti ljubazan i postaviti nedavni intervju Ivanica za Der Spiegel sa DW portala, pripada ovoj temi.
Ako neko moze biti ljubazan i postaviti nedavni intervju Ivanica za Der Spiegel sa DW portala, pripada ovoj temi.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- tandmand
#78 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
DW.DE 18.12.2014
Ivanić: Dejton nije problem
Novi predsjedavajući u tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić želi da snažnije sarađuje sa svojim kolegama kako bi se sprovele ekonomske reforme, piše bečki Standard. Prenosimo dijelove intervjua.
Dijelovi intervjua koji je za bečki Standard dao novi predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić.
Standard: Nedavno ste u Mostaru bili na sahrani oca hrvatskog člana Predsjedništva, Dragana Čovića. Na sahrani je takođe bio i Bakir Izetbegović. Je li to znak da će se predstavnici tri velike grupe naroda u BiH od sada češće sastajati?
Ivanić: Jeste znak isto kao i da ćemo dosadašnju praksu polako mijenjati. Nije realno da nakon svega što se dogodilo očekujemo raj, ali nekoliko pozitivnih elemenata svakako.
Govorili ste o novom načinu saradnje. Kako Predsjedništvo može da spriječi dalju blokadu vlade?
Prvo moramo da vidimo u kojim se stavovima ne slažemo. I onda kada znamo gdje su nam stavovi suprotstavljeni, zašto bismo otvarali uopšte te teme. Mi smo razgovarali i dogovorili da ćemo se prvo baviti temama oko kojih se slažemo. Ako je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda, koje mi iz Banjaluke želi eksportirati u EU, tu postoji isti interes i kod Bošnjaka i kod Hrvata. Ako govorimo o velikim temama, imamo tri različita pogleda na Bosnu i Hercegovinu: Izetbegović bi najradije žalio jedinstvenu BiH bez entiteta, ali zna da to nije moguće. Ja bih najviše želio samostalnu Republiku Srpsku, ali znam da je to nemoguće. Čović ima ideju o stvaranju trećeg entiteta, ali ni oko toga se ne slažemo. Tako da ta pitanja treba ostaviti po strani. Jer, naša generacija političara nije u stanju da riješi te probleme.
Međunarodna zajednica a posebno Njemačka promijenila je kurs. Ne žele se više baviti ustavnim pitanjima u BiH jer su shvatili da na tom polju nema pomaka.
Mislim da smo svi mi postali zreliji, i međunarodna zajednica, ali i političari u BiH u posljednjih deset godina i da se sada prvo treba okrenuti ekonomskim reformama.
Kada govorite o ekonomskim reformama na koje konkretno mislite?
Mi moramo poslati poruku da Bosna i Hercegovina nije 'bogu iza nogu', da nije sve tako komplikovano i da nije neefikasna zemlja. To je politička poruka. Ako jedan predstavnik međunarodne zajednice kaže pa BiH i nije tako loša, onda će i drugi odmah početi da govore: pa BiH stvarno nije tako loša. Radi se, dakle, o imidžu da se niko ne plaši da dođe u BiH. A drugo, mora da se krene u reforme javnog sektora.
Govorite o imidžu BiH. Ali, kada govorimo o potencijalnim investicijama onda su tu i drugi problemi - administracija naprimjer. Investitori se žale da sve traje predugo, da je netransparentno i nesigurno.
To su problemi starog sistema, gdje administracija mora na sve da stavi svoj pečat. To nisu problemi etničke prirode, već je to nasljeđe ranijeg vremena. Mi smo napravili neke pomake, u Republici Srpskoj malo više nego u Federaciji...
Šta mislite o trećem entitetu za Hrvate koji želi Čović?
Mi u RS nemamo nikakvog razloga da mijenjamo Dejtonski sporazum. To je priča za Federaciju BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata. Ja ću prihvatiti svaki njihov dogovor samo ako nije na štetu Republike Srpske.
A šta može da bude na štetu za RS?
Ako naprimjer kažu: pustite nas da napravimo treći entitet koji će činiti i petina teritorije Republike Srpske.
Jedno analitičko pitanje: mislim da kada bi se željelo, da bi se ipak moglo nešto uraditi i sa komplikovanim Dejtonskim sporazumom. Jeste li Vi takođe mišljenja da ovdje nije uopšte toliki problem struktura države koliko nedostatak političke volje koja sve parališe?
Mi imamo igrače od kojih svako želi da bude pobjednik. Oni kažu: mi ne možemo da se dogovorimo zbog komplikovanog sistema - šta? - ako bih sada onako neuvijeno govorio, rekao bih da je u pitanju čista laž. Dejton nije problem ako želimo da se dogovorimo. Ali, ako ne želimo dogovor onda onaj koji želi da bude pobjednik koristi komplikovani sistem.
Borba za nezavisnost Republike Srpske je prethodnih godina imala odlučujući uticaj na dinamiku politike u RS.
Priča oko nezavisnosti RS je Dodikova priča, koju je on koristio samo kako bi ostao na vlasti a ne da na tome stvarno i radi. Jer, prva zemlja koja narednih godina ne bi podržala nezavisnost Republike Srpske je Srbija. U tom slučaju bi Srbija morala i sama da prizna da je nezavisnost Kosova realnost. Ko želi da podrži nezavisnost Republike Srpske?
Možda Rusija.
Ne vjerujem da je Rusija ikada imala interes za to.
Bosna i Hercegovina ne podržava sankcije protiv Rusije. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?
Mi smo mali igrači i ne bi bilo fer od velikih igrača da na nas vrše pritisak da ih podržimo. Mi moramo naći balans. Drugo, BiH još uvijek nije zemlja kandidat za članstvo u EU i samim tim ne mora još da slijedi politiku EU.
EU strahuje od ekonomskog uticaja Rusije u BiH? Ima li to političku konotaciju?
Ima toliko mantri u bh politici. A to je jedna od njih. Mi imamo razloga da sarađujemo s Rusijom: jedan su emocije a drugi tržište. Mi nemamo alternativu. Ali, na kraju mi ipak moramo biti u Evropskoj uniji. To je naša sudbina. I tome takođe nema alternative. Dakle, igrati igru između velikih igrača kada si tako mali kao mi je vrlo teško. Komplikovano je kada nam kažu - ili ovo, ili ono? Dakle, mi pokušavamo da na takva pitanja, kao što je ovo vaše, previše ne odgovaramo.
Vidite li BiH u EU za deset godina?
Za deset godina ne, možda za 15 ali se nadam za 20. Za deset ne, ne samo zbog nas, već i zbog same Unije. Tamo se kaže: mi sada već imamo probleme i bez njih, kako će tek biti s njima?
Ali, ni za 20 godina niste potpuno sigurni?
Nisam u potpunosti ali da jesam - da kažem - 90 odsto.
Intervju za bečki Standard vodila Adelhajd Volf
- Agron P
#79 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Dakle ipak Standard.
Iole inteligentna osoba moze primjetiti matricu velikohrvatske politike u nacinu na koji je gospoda Wolf vodila intervju. Ta matrica se provlaci kroz Njemacke ali Austrijske konzervativne novine bliske vladajucim konzervativnim krugovima u ove dvije zemlje.
Iole inteligentna osoba moze primjetiti matricu velikohrvatske politike u nacinu na koji je gospoda Wolf vodila intervju. Ta matrica se provlaci kroz Njemacke ali Austrijske konzervativne novine bliske vladajucim konzervativnim krugovima u ove dvije zemlje.
-
Nomo
#80 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Ne znam sa kojim ciljem postoji ova tema . Ni trunke istine tu nema . Hrvati su njemcima jugoslavise lojte i jugoslavise restoran . Njemacka je drzala bosansku stranu od prve sekunde . Primila pola miliona izbjeglica . Jasno i otvoreno zauzela stav o jedinstvenoj Bosni i H . Emisije na tv koje imaju za temu genocid , agresiju , etnicka ciscenja , klanja , logore su uradjena maximalno profesinalno i objektivno kako i prilici jednom velikom i pametnom narodu i jednoj jakoj i ozbiljnoj drzavi . Njemaci su svjesni da Dayton ne valja ali bi prije pogurali suvrenu jedinstvenu unitarnu i cetntralizovanu BiH nego nekakv treci entitet . nikad nijedan ozbiljan politicar u njmeackoj nije ni spomnuo treci entitet . Oni su dovoljno pametni i previse ozbiljni da se upustaju u takve budalastine . Ni u Zagrebu niko vise naglas ne spominje treci entitet . Ama bas nijedan politicar koji ima namjeru da i dalje sjedi u Saboru . Vrijeme budaletina iz HDZ a i ostalih desnicara je davno proslo . Odnio vrag salu . Sa kojim ciljem ovaj forumas gura ove nebuloze ja to ne znam . Njemacka je otvoreni prijatelj BiH . Hrvati u njemackoj , u ocima jednog prosjecnog njemca vrijede isto oniloko koliko i Srbi i Bosanci i albanci i Makedonci . Jugoslavise lojte . Istina je da to boli hrvatske nacionaliste ali yebi ga .Kakve koristi njemacka ima od treceg entiteta . Sta to uopce znaci i njemcima i hrvatima . Smijesno . Angela Merkel ni na karti ne zna naci ni Bosnu ni Hrvatsku . Da nema njemacke i Hrvatska i Bosna i Siroki Brijeg i Makarska i Zagreb bi mogli ugasiti svijetlo u svojim kucama i vratiti se na Karpate . Nikako da shvatim kako neko moze otvoriti ovako glupu temu . cuj sektaska politika . 
- JohnnyS
#81 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Puna podrška prijateljskoj Njemačkoj.
-
Holms
#82 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
To "uz nogu" reci onima koji su te napravilinikad_vise wrote:Hajd dobro je privukao si paznju,sad budi fin i uz nogu.Holms wrote: e moj Omere
kako li čovjek spadne da bude apologeta najvećeg kriminalca, medijskog reketaša i dilera drogom
nije ni tebi lako![]()
Fahro je dobio preko 200k glasova i ne vidim kakav je to jeftin pokusaj diskvalifikacije.
Covjek koji pribjegava nekim licnim prepucavanjima u nedostatku argumenata samo dokazuje svoju inferiornost i nesposobnost.
A lopovska šošončina iz Gusinja koja se nakrala uzduž i poprijeko, ne može biti nikome uzor.
Taj narko diler i špijunčina kodnog imena Šćepo, ima zadatak da glupim Bosancima pokazuje koliko su glupi.
Ali jebi ga nismo baš svi.
Fahro je jedan od najvećih lopova na ovim prostorima, bez obzira koliko mi šutjeli o tome.
- nikad_vise
#83 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Uz nogu,uz nogu pasa.Sa takvim kao ti jedino se tako i ophodi.Holms wrote:
To "uz nogu" reci onima koji su te napravili![]()
A lopovska šošončina iz Gusinja koja se nakrala uzduž i poprijeko, ne može biti nikome uzor.
Taj narko diler i špijunčina kodnog imena Šćepo, ima zadatak da glupim Bosancima pokazuje koliko su glupi.
Fahro je jedan od najvećih lopova na ovim prostorima, bez obzira koliko mi šutjeli o tome.
Kao prvo izmisljas lazi o nekakvom Omeru,pa bi ovog puta zamolio moderaciju foruma da provjeri moj IP i neka utvrdi moj identitet a tebe i slicne neka banuju zbog sirenja lazi i takvog jeftinog pokusaja diskvalifikacije.Sta vise ti se ne zaustavljas ni dalje pa lijepis etikete i diskvalifikacije i na Radoncicev racun,bez jednog validnog dokaza.Isto tako treba da se skrene paznja i na vrijedjanje cijelog jednog naroda nazivajuci ga "glupi Bosanci".
Taj šošon i lopov se predstavlja pod svojim imenom i govori u svoje ime a ne krije se kao neki podrumski mis i siri lazi i propagandu poput tebe.
p.s.Ne znam zasto imam osjecaj da si ti isti lik kao i onaj argon.On mi je nekako pun tih nekih spijunskih fora i budalestina s kojim uveseljava forum a i tvoj nick Holms mi djeluje nekako u duhu tih njegovih nebuloza pa bi za pocetak bilo korisno da se provjeri da li ovaj korisnik ima dva profila.
Budi mi dobar
- Agron P
#84 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Ooooooooomere,Oooooooomere crni Omere trazis nekakve dokaze kontra svog vlasnika!? Ti kao da si iz Amerike jucer deportovan, pa gdje ces bolji dokaz od danasnje klevete Mirsada Kebe na naslovnici Avaza gdje optuzuje ARBIH za zlocin u mjestu koje je u vremenu navodnog izvrsenja zlocina bilo suvereno pod kontrolo SDS-ovih ekstremista. Oooo Omere...
- nikad_vise
#85 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Cuj ja trebam objasnjavati neka Kebina ili Avazova piskaranja
Ebe mi se za Kebom a i Avazom
Nego ti bi upravu,vidis ti ovih Njemackih sektasa kako preko tajnih agenata guraju treci entitet.
Ebe mi se za Kebom a i Avazom
Nego ti bi upravu,vidis ti ovih Njemackih sektasa kako preko tajnih agenata guraju treci entitet.
Države investitori u BiH: Njemačka
-
Njemačka, zemlja sa investiranih 353 miliona eura, se nalazi na šestoj poziciji liste zemalja najznačajnijih investitora u BiH (izvor FIPA procjena).
Prema evidenciji Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA-i), procjena ukupnih direktnih stranih ulaganja (DSU), za period od maja 1994. do 31.12.2010., u BiH iznosi 6,152 miliona eura, te je učešće kompanija iz Njemačke procjenjuje na 5.7% u ukupnom iznosu investicija.
Kompanije iz Njemačke su tradicionalno veoma značajne i kao trgovinski partneri u BiH, a i kao poslovno ekonomski partneri obzirom na srodne tehnologije i dugogodišnju saradnju.
Tako je evidentno da su investicije iz Njemačke najčešće u sektoru proizvodnje, što je naročito značajno obzirom da podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta.
Među najznačajnijim investitorima iz Njemačke (investicije preko 10 miliona KM) su:
• Heidelberg Zement AG – Tvornica cementa d.d. Kakanj
• Linde AG Weis – Linde Gas BiH d.o.o. Zenica
• Operta BBM GmbH – kompanije: UNIS-Fabrika cijevi AD Derventa i BBM Amfibolit d.o.o. Vareš
• Vokswagen AG – Volkswagen Sarajevo d.o.o. Sarajevo
• Xella International – Xella BH d.o.o. Tuzla
• Messer Gresheim Haft. – Messer postrojenja u Sarajevu, Mostaru i Zenici
• LHB Inter. Hand AG – sektor bankarstva NLB Razvojna banka Banja Luka, CBS Bank d.d. Sarajevo i VB Banka AD Sarajevo
Na osnovu evidencije i procjene FIPA-e, u 2009. godini, prema visini direktnih stranih investicija, Njemačka je bila na trećem mjestu (iza Austrije i Slovenije), sa iznosom od 52 miliona EUR.
Na žalost, u 2010..godini iznos investicija iz Njemačke značajno je manji.
BiH i Njemačka imaju čvrstu dugogodišnju saradnju na širokom spektru oblasti. Njemačka je najveći izvozni partner i jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.
Za očekivati je da će se saradnja i podrška ove države nastaviti i jačati i u budućnosti, zbog aktivnog interesa njemačkih investitora, posebno za energetski sektor, a BiH se nameće kao atraktivan partner.
- nikad_vise
#86 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Mislim da bi ovo trebalo sasjeci u korjenu jer je svima na forumu jasno sta Njemacka pokusava sa ovim.EKONOMIJA I NAUKA
Birokratija koči njemačke investicije u BiH
Njemačka je glavni vanjskotrgovinski partner BiH. Brojne njemačke firme su otvorile pogone u toj zemlji. Ipak, mnogo toga vlasti prepuštaju slučaju ili komplikovanoj birokratiji, prenose predstavnici njemačke privrede.
Veritas Werk in Sarajevo
„Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, uvijek se na nju vraća”. Ova poslovica bi se mogla primijeniti i na njemačke privrednike koji su aktivni u BiH. “Većina ih je zadovoljna ostvarenim poslovnim rezultatima”, kaže Anja Quiring iz Odbora za istok u Udruženju njemačkih privrednika.
Anja Quiring kritikuje šumu propisa
Anja Quiring kritikuje šumu propisa
“U periodu od 2012. do 2013. ostvarili smo rast trgovinskog prometa između Njemačke i BiH za 4 odsto. Sa 1,3 milijarde eura takvog prometa Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH.”
Quiring kaže da BiH ima velike potencijale u branšama poput autoindustrije, odnosno isporuke dijelova za automobile, drvne i metaloprerađivačke industrije, ali i da postoje mogućnosti za razvoj usluga u informatičkoj branši.
Kompleksna struktura vlasti zbunjuje poslovne Nijemce
“Četrnaest različitih vlada, svaka sa svojim propisima, sigurno su najveća prepreka većim investicijama njemačkih biznismena”, kaže Alexander Märdian, šef Delegacije njemačke privrede u BiH. Glomazan i neefikasan birokratski aparat je ono što predstavlja najveći problem.
“Kada želite da pokrenete firmu, ili je već imate u BiH, onda se nadležnosti za tu firmu protežu od lokalnih, preko kantonalnih i entitetskih pa do državnih vlasti. Često se ne zna ko je za šta zadužen, ili se nadležnosti preklapaju. Pri svemu tome, BiH uopšte nema loše zakone, jedino uopšte nije definisano ko je zadužen da sprovodi pojedine odredbe iz njih.”
Alexander Märdian
Alexander Märdian
Njemačkim firmama u BiH potrebna je gomila raznih dozvola, ali one nemaju partnera u vlasti kojem bi mogle da se obrate, nema nikoga ko može da ih uputi. Stoga je vrlo važno da investitori dobro razmisle o tome gdje žele da podignu fabriku. Postoje opštine koje su izuzetno susretljive prema investitorima.
“Opštine Tešanj, Teslić, Žepče, pa i Kakanj, Čitluk, Laktaši i Banjaluka – sve su to područja gdje lokalne vlasti ulažu velike napore da se investitorima nađu pri ruci i pomažu im u borbi kroz birokratske prepreke”, kaže Märdian: „Lokalne zajednice su vrlo kooperativne. Načelnici opština imaju mnogo veću odgovornost prema narodu. Više strukture vlasti kao da su potpuno odvojene od običnog života.”
“Od vrata do vrata”
Njemački šef diplomatije Steinmeier u razgovoru sa Eisenachom tokom posjete Veritasovom pogonu (27.5.2014.)
Njemački šef diplomatije Steinmeier u razgovoru sa Eisenachom tokom posjete Veritasovom pogonu u Rajlovcu (27.5.2014.)
Kroz birokratsku šumu morao je da se probija i Horst Eisenacher, menadžer firme Veritas AG koja proizvodi dijelove za automobile. Kada je 2010. njegova firma odlučila da prebaci dio proizvodnje iz Mađarske u BiH, prvi problemi su nastali već kada je pokuša da dobije dozvolu boravka. “Srećom sam imao poznanicu koja je radila za Bundeswehr i imala je iskustva u tome. Ona me onda vodila “od vrata do vrata” dok nisam dobio dozvolu.”
Šest mjeseci kasnije, firma još uvijek nije dobila sve potrebne papire, a njegova dozvola boravka i rada u BiH je istekla. “Očekivao sam, kao u Njemačkoj, da mi jednostavno produže postojeću dozvolu, pa imaju cijeli moj dosije. Međutim morao sam ponovo da prolazim cijelu proceduru ispočetka, kao da me vide prvi put.”
Njemački privrednici s kojima smo razgovarali stoga preporučuju angažovanje lokalne advokatske kancelarije ili pronalazak poslovnog partnera unutar BiH. Oni mnogo bolje poznaju procedure i mogu da budu od velike pomoći.
Veritas planira proširenje proizvodnje u BiH
Veritas planira proširenje proizvodnje u BiH
Gdje smo mi, a gdje je Kina?
Prema rezultatima nekih istraživanja u Njemačkoj, skoro svaki peti biznismen koji je otvorio pogon u Kini razmišlja da se povuče. Plate radnika su i tamo porasle, troškovi transporta također, a mnogi biznismeni se žale na “nelojalnost radnika”. Da li je to šansa za BiH?
“Kada smo se odlučili da prebacimo proizvodnju u BiH, znali smo da region Sarajeva ima tradiciju u proizvodnji autodijelova za VW. Znali smo i da tamo ima dosta nezaposlenih. Poslije se ispostavilo da su ti ljudi već bili odlično obučeni za rad”, prenosi Eisenacher. Veritas AG danas u Rajlovcu kod Sarajeva zapošljava 150 radnika. Planirano je proširenje proizvodnje, uvođenje novih proizvodnih linija i zapošljavanje novih ljudi.
Gdje je ta, da prostiš, Bosna, rekti...
BiH malo ulaže u reklamiranje vlastitih potencijala
BiH malo ulaže u "reklamiranje" vlastitih potencijala
Ipak, šta je sa investitorima koji ne znaju za tradicionalno jake branše u BiH? “Trenutno je tako da je čista slučajnost kada neki njemački investitor odluči da dođe u BiH”, kaže Alexander Märdian.
„BiH jedva da se reklamira u inostranstvu kao mjesto za investicije. Postoje državne agencije za strana ulaganja, postoji Vanjskotrgovačka komora. Međutim svi oni imaju previše zaposlenih koji premalo mogu da se bave svojim poslom jer nemaju sredstava. To je problem koji mora da se riješi na državnom nivou. BiH nema koherentnu privrednu politiku, ni na državnom, ni na entitetskom, pa ni na kantonalnom nivou.”
Vlasti moraju da se pozabave privredom
PREPORUKA REDAKCIJE
Zeleno svjetlo za poduzetnike u Tesliću, Tešnju i Žepču
"Sumnjam da političari u BiH imaju sluha za privredu u izbornoj godini"
Život pobjeđuje logiku - čak i u bh. privredi
BiH danas stoji u žestokoj konkurenciji za privlačenje stranih investitora, ne samo sa manje razvijenim članicama EU, poput Bugarske, Rumunije, pa i Hrvatske, nego i sa drugim zemljama u regionu. Anja Quiring ističe da investitori mogu da biraju i da mnogo toga zavisi od stava vlasti prema njima: “Oni kažu: Zašto bih išao u zemlju gdje političari nisu u stanju da donesu bilo kakvu odluku? Za početak, BiH mora dobiti efikasne vlasti.”
I pored svih problema s birokratijom, pa i sa korupcijom, njemački privrednici koji su već aktivni u BiH su uglavnom zadovoljni. Prema jednom istraživanju Delegacije njemačke privrede 75% poduzetnika koji su investirali u tu zemlju, ponovo bi to učinilo.
Trenutno je u BiH aktivno nešto više od 150 njemačkih firmi. Potvrđuje se pravilo da jedan investitor privlači druge. “Naši poslovni partneri u Njemačkoj su se raspitivali kakva su naša iskustva”, kaže Horst Eisenacher: “Kada smo im govorili o našem poslovnom uspjehu i oni su odlučili da pokušaju organizovati proizvodnju u Rajlovcu. Konkretno, radi se o jednoj firmi koja se bavi montažom elektrouređaja.”
Ako nam misle zamazati oci dok svim silama guraju treci entitet i svoju sektasku politiku,nece moci...Mislim da bi se trebao neko odvaziti kao sto se odvazio ovaj Argon i da se pocne sa masovnim strajkovima protiv ovih sektasa.Kako je krenulo pokupovat ce sve nase firme da bi ih unistili a na podrucju imaginarnog treceg entiteta nista ne kupuju nego hoce da oni sutra imaju sve svoje kad se osamostale od pobjesnjelih Bosnjaka..
- Agron P
#87 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Prati li ko ove islamofobicne proteste u Dresdenu, pod palicom neke skupine neonacista koji se nazivaju PEGEDA, PAGEDA ili kako vec. Danas u islamofobicnom DW servisu naslov i tekst koji nam govori da su ovi ekstremisti samo neshvaceni.
-
muzicar_iz_parka
#88 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Ja sam se uvijek zalagao da BiH postane 51. savezna država USA, ima da budemo glavni u regiJonu a i u Evropi.
Hebeš Švabe.
Hebeš Švabe.
-
Holms
#89 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
e moj Omere, tebi treba ponavljatinikad_vise wrote:Uz nogu,uz nogu pasa.Sa takvim kao ti jedino se tako i ophodi.Holms wrote:
To "uz nogu" reci onima koji su te napravili![]()
Kao prvo izmisljas lazi o nekakvom Omeru,pa bi ovog puta zamolio moderaciju foruma da provjeri moj IP i neka utvrdi moj identitet a tebe i slicne neka banuju zbog sirenja lazi i takvog jeftinog pokusaja diskvalifikacije.Sta vise ti se ne zaustavljas ni dalje pa lijepis etikete i diskvalifikacije i na Radoncicev racun,bez jednog validnog dokaza.Isto tako treba da se skrene paznja i na vrijedjanje cijelog jednog naroda nazivajuci ga "glupi Bosanci".
Taj šošon i lopov se predstavlja pod svojim imenom i govori u svoje ime a ne krije se kao neki podrumski mis i siri lazi i propagandu poput tebe.
p.s.Ne znam zasto imam osjecaj da si ti isti lik kao i onaj argon.On mi je nekako pun tih nekih spijunskih fora i budalestina s kojim uveseljava forum a i tvoj nick Holms mi djeluje nekako u duhu tih njegovih nebuloza pa bi za pocetak bilo korisno da se provjeri da li ovaj korisnik ima dva profila.
Budi mi dobar
pa evo:
ovo "uz nogu" reci onima koji su te napravili
možda je to u selu iz kojeg dolaziš običaj, ali ovdje je to nekultura
a sad o tvom gazdi:
- medijski reketaš
-dilao drogu s Keljmendijem i ima optužnicu na Kosovu
-SDA mu dala pare za AVAZ
-ženi ostavio 300 miliona, pošteno zarađenih
-uzeo kredit razvojne banke za svoje lopovluke (razvija čovjek privredu)
-došao s kesom a sad ima tornjeve i milione
samo budala može ignorisati ove činjenice
- nikad_vise
#90 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Rece covjek koji je upravo Bosance nazvao glupim.Uz nogu pasa.Holms wrote: ovo "uz nogu" reci onima koji su te napravili![]()
možda je to u selu iz kojeg dolaziš običaj, ali ovdje je to nekultura
a sad o tvom gazdi:
Medijski reketasi nisu FTV,BHT,RTRS ili bilo koja drugi medij a svaki skoro ima nekog iza sebe- medijski reketaš
Koliko ja znam optuznica je odbijena,bar je tako pisalo u nedavno postavljenom clanku ovdje na forumu gdje se kaze da je svaka optuzba odbijena)-dilao drogu s Keljmendijem i ima optužnicu na Kosovu
Ja..i?-SDA mu dala pare za AVAZ![]()
SDA je dala i stotinama drugih pa od tih para nisu nista napravili i ni jednog covjeka zaposlili.
Sta ti ovo znaci?-ženi ostavio 300 miliona, pošteno zarađenih![]()
Sto se mene tice moze ostaviti i 500 miliona ne vidim kako ga to cini sosonom
Te su pare ulozene u BiH i od tih para je zaposleno jos desetine ljudi.Ako hoces posteno,da je normalna drzava ja mu nebi dao,kao sto nebi dao ni mnogim drugim.-uzeo kredit razvojne banke za svoje lopovluke (razvija čovjek privredu)
Covjek koji dodje sa kesom a izraste u milionera je svakako sposoban i biznismen.-došao s kesom a sad ima tornjeve i milionesposoban čovjek, bizMismen
Samo za budalu ovo mogu biti cinjenice i samo ih budala moze predstaviti ko cinjenice.samo budala može ignorisati ove činjenice
Samo u ovoj drzavi zena jednog kriminalca i sama kriminalka Sejla Turkovic moze prozivati nekoga za kriminal.Keljmendi je godinama bio u BiH i nije uhapsen ali je uhapsen nedugo nakon sto je Fahro postao ministar.Optuzbe protiv njega koje je ustimala SDA su totalna glupost i da su mu mogli ista naci,nasli bi mu za ovih par godina dok ih pljuje kad god moze.
Istovremeno imamo snimke recimo Amira Zukica i Sejlinog dragog kako uz kaficu trabunjaju a nesto Fahru prozivaju.
-
Holms
#91 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
nikad_vise wrote:Rece covjek koji je upravo Bosance nazvao glupim.Uz nogu pasa.Holms wrote: ovo "uz nogu" reci onima koji su te napravili![]()
možda je to u selu iz kojeg dolaziš običaj, ali ovdje je to nekultura![]()
a sad o tvom gazdi:Medijski reketasi nisu FTV,BHT,RTRS ili bilo koja drugi medij a svaki skoro ima nekog iza sebe- medijski reketaš
Koliko ja znam optuznica je odbijena,bar je tako pisalo u nedavno postavljenom clanku ovdje na forumu gdje se kaze da je svaka optuzba odbijena)-dilao drogu s Keljmendijem i ima optužnicu na Kosovu
Ja..i?-SDA mu dala pare za AVAZ![]()
SDA je dala i stotinama drugih pa od tih para nisu nista napravili i ni jednog covjeka zaposlili.
Sta ti ovo znaci?-ženi ostavio 300 miliona, pošteno zarađenih![]()
Sto se mene tice moze ostaviti i 500 miliona ne vidim kako ga to cini sosonom![]()
Te su pare ulozene u BiH i od tih para je zaposleno jos desetine ljudi.Ako hoces posteno,da je normalna drzava ja mu nebi dao,kao sto nebi dao ni mnogim drugim.-uzeo kredit razvojne banke za svoje lopovluke (razvija čovjek privredu)
Covjek koji dodje sa kesom a izraste u milionera je svakako sposoban i biznismen.-došao s kesom a sad ima tornjeve i milionesposoban čovjek, bizMismen
Ovo mu je najveci plus kod mene
Ako je znao sebe skucit znat ce i drzavu
Samo za budalu ovo mogu biti cinjenice i samo ih budala moze predstaviti ko cinjenice.samo budala može ignorisati ove činjenice
Samo u ovoj drzavi zena jednog kriminalca i sama kriminalka Sejla Turkovic moze prozivati nekoga za kriminal.Keljmendi je godinama bio u BiH i nije uhapsen ali je uhapsen nedugo nakon sto je Fahro postao ministar.Optuzbe protiv njega koje je ustimala SDA su totalna glupost i da su mu mogli ista naci,nasli bi mu za ovih par godina dok ih pljuje kad god moze.
Istovremeno imamo snimke recimo Amira Zukica i Sejlinog dragog kako uz kaficu trabunjaju a nesto Fahru prozivaju.Koja komedija od ljudi..
joj jebo te s kim ja komuniciram
ali tebi treba ipak ponavljati
izraz "uz nogu" reci onima koji su te napravili jer je to njihova krivica što su te tako odgojili
a vi Bosance smatrate glupim jer mislite da ćete golju iz Gusinja nama podvaliti kao uspješnog bizMismena
zaposlio ljude
o njegovom špijunskom stažu (Šćepo) izlišno je i govoriti
brinite se vi o EULEX-u da vam gazda ne svira klavir
a Šejla
e moj podaniče, ti baš misliš da smo svi sisali vesla da nam prodajete taj šošonski blues
e ne mere, ima nas još
i da, samo budalama možete ovo plasirati
jest da ih ima ali .....vama je kraj blizu
a ti Omere onda moraš tražiti novog gazdu
- Vitezanin
#92 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Bez trolanja?! Pa ti si na ovoj temi, osim što si napisao 90% postova ukupno u odnosu na sve postove zajedno, također odgovorio na sva svoja pitanja iz uvoda tako što zaredom napišeš tri posta i onda odgovoriš opet sebi na neki od prethodnih postova.Agron P wrote:Bez trolanja teme, molim.
- Joe McCarthy
#93 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Objasni gdje vidiš kontradikciju?cyprus wrote:Kako čovjek u samo par redova dođe u kontradikciju sam sa sobom... LudiloAgron P wrote:Bolje upuceni u politicka zbivanja u Bosni i Hercegovini, primjecuju da dolaskom konzervativne vlade Angele Merkel u Njemackoj ta zemlja postaje glavni pokrovitelj "treceg entiteta". Ovaj projekat velikohrvatske politike u izvedbi 2 HDZ-a trajno vezuje etnicku pripadnost naroda sa odredenim teritorijem i svodi Bosnjake/Bosance/Muslimane/Gradane na plemensku skupinu trajno zatvorenu na frtalj zemlje u kojoj su po ustavu konstitutivni na cijelom teritoriju a usput cine i relativnu vecinu. Proces ima i ime, zove se palestinizacija zbog sudbine palestinskog naroda koji je u periodu nakon drugog svjetskog rata neprestano gubio teritorij dok nije sveden na enklave koje cine zanemariv dio povrsine Palestine u odnosu na ono sto su imali do velike migracije jevreja iz Europe nakon drugog svjetskog rata.
- Agron P
#94 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Zelim da cestitam klix-u sto su konacno ukazali na problem islamofobije u Njemackoj, barem na jedan njegov dio.
Antiislamski protesti u Njemackoj rastu iz dana u dan, desnicarske skupine marsiraju ulicama zahtijevajuci zaustavljanje emigracije muslimana u Njemacku, a od muslimana koji su vec tu traze da se asimiliraju i prihvate da je Njemacka zemlja kriscansko-zidovskog civilizacijskog kruga a ne islamskog. U suprotnom I'm porucuju da mogu ici
Bez obzira sto ovi marsevi mrznje, rasizma i ksenofobije ciljano prolaze i kroz naselja sa muslimanskom vecinom nisu zabiljezeni slucajevi konfrotacije. Muslimansko zivlje ove protestev
Antiislamski protesti u Njemackoj rastu iz dana u dan, desnicarske skupine marsiraju ulicama zahtijevajuci zaustavljanje emigracije muslimana u Njemacku, a od muslimana koji su vec tu traze da se asimiliraju i prihvate da je Njemacka zemlja kriscansko-zidovskog civilizacijskog kruga a ne islamskog. U suprotnom I'm porucuju da mogu ici
Bez obzira sto ovi marsevi mrznje, rasizma i ksenofobije ciljano prolaze i kroz naselja sa muslimanskom vecinom nisu zabiljezeni slucajevi konfrotacije. Muslimansko zivlje ove protestev
-
Hafis
#95 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Možda ih ovo demotivira za emigriranjem u Njemačku?
- Agron P
#96 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Kao sto su se Jevreji krili u svojim kucama za vrijeme marseva neonacista dolaskom Hitlera na vlast isto danas rade milioni muslimana u Njemackoj. Radnje se zatvore, djeca se uvedu u kucu/stan, spuste se roletne na prozorima i u strahu se ceka prolazak tog talasa mrznje, talasa koji raste iz dana u dan a zasto?!
Iskljucivo zbog jezika mrznje medija bliskih vladi Angele Merkel. Konzervativne novine bliske CDU vode "nezvanicno" takmicenje u rasizmu, ksenofobiji i sovinizmu usmjerenom na muslimansku zajednicu u toj zemlji.
Broj napada na muslimane motiviran etnickom,rasnomi vjerskom mrznjom je na rekordnom nivou i dobiva beznacajan prostor u medijim dok sa druge strane napad nekog selefije pa makar i verbalni bude top tema svih medija najmaje mjesec dana.
Uistinu sve podsjeca na Hitlerovo doba sa tom razlikom da mjesto jevreja uloga zrtve ovaj put izglefa namijenjena muslimanima.
Iskljucivo zbog jezika mrznje medija bliskih vladi Angele Merkel. Konzervativne novine bliske CDU vode "nezvanicno" takmicenje u rasizmu, ksenofobiji i sovinizmu usmjerenom na muslimansku zajednicu u toj zemlji.
Broj napada na muslimane motiviran etnickom,rasnomi vjerskom mrznjom je na rekordnom nivou i dobiva beznacajan prostor u medijim dok sa druge strane napad nekog selefije pa makar i verbalni bude top tema svih medija najmaje mjesec dana.
Uistinu sve podsjeca na Hitlerovo doba sa tom razlikom da mjesto jevreja uloga zrtve ovaj put izglefa namijenjena muslimanima.
- Agron P
#97 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Njemacko drustvo je odraz sektaske politike Angele Merkel a sva ova islamofobija iskljucivi proizvod medija u Njemackoj. Ta politika mi protiv njih se jasno manifestuje i u BiH gdje je Njemacka glavni zagovornik stvaranja rezervata za Bosnjake/Bosance/Muslimane/Gradane na frtalju od teritorija BiH, ostatak bi podijelili srbi i hrvati.
-
Hafis
#98 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Izgleda da Njemačka polako postaje nesigurna po tom pitanju.
I možda dođe na veoma nisko mjesto poželjnih destinacija iz kuta gledanja prosječnog afro-azijskog useljenika islamske vjeroispovjesti.
Uostalom nisu jedina zemlja gdje se ljudi mogu priselembatiti. Ima još zemalja u EU koje jedva čekaju imigrante.
I možda dođe na veoma nisko mjesto poželjnih destinacija iz kuta gledanja prosječnog afro-azijskog useljenika islamske vjeroispovjesti.
Uostalom nisu jedina zemlja gdje se ljudi mogu priselembatiti. Ima još zemalja u EU koje jedva čekaju imigrante.
- Agron P
#99 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Njemci jednostavno nikad nisu voljeli strance u svojoj zemlji, imam dosta i porodicnog/licnog iskustva te znam dobro sta govorim. Oni smatraju i druge Europske narode nizom vrstom a ne tamo neke arape ili turke.Hafis wrote:Izgleda da Njemačka polako postaje nesigurna po tom pitanju.
-
Hafis
#100 Re: Kako odgovoriti na sektasku politiku Njemacke u BiH?
Hebat ga, može im se.Agron P wrote:Njemci jednostavno nikad nisu voljeli strance u svojoj zemlji, imam dosta i porodicnog/licnog iskustva te znam dobro sta govorim. Oni smatraju i druge Europske narode nizom vrstom a ne tamo neke arape ili turke.Hafis wrote:Izgleda da Njemačka polako postaje nesigurna po tom pitanju.