Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Mašinac

#76 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Mašinac »

Svaki od Poslanika je bio primjer ljepote u svakom pogledu. Ovi što kažu da "slijede sunnet" trebali bi stati pred ogledalo pa da barem jednom se pošteno pogledaju. Vjerujem da bi se dobro prestrašili jer izgledaju kao strašila u kukuruzištu. U njihovoj ideologiji je fesad ili nered najvažniji i gdje god su se pojavili nastajao je fesad.
Stvoreni su od strane zapadnih kolonijalnih sila upravo da među muslimanima prave razdor. Ujedno služe kao najgori primjer onima koji bi htjeli da istinski pređu na Islam. Sa "vehabijama" se prikazuje čitav muslimanski svijet u najgorem mogućem svijetlu.
Vehabije su politički motivirani pokret, a nikako nisu neki reformatori ili ortodoksni vjernici. Vjera Islam im je strani pojam. Što se tiče pokrivanja žena bojim se da pod onako skrivenim haljinama krijumčare muškarce zlikovce najgore vrste.
Uglavnom rade protiv muslimana i Islama.
Oni su u ovom vaktu jezidska vojska (mislim na onog prokletnika koji je pobio Poslanikove s.a.v.s. unuke r.a. i porodice njihove) jer njima ništa nije "sveto".
Samo vjeruju u prolivenu krv, bilo da proljevaju svoju ili bilo čiju. Uvijek su organizovani od stranih obavještajnih organizacija i nikad se ne bore protiv izraela i njemu sličnih.
fatamorgana

#77 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

"Strašila u kukuruzištu" ..... :lol:
Mašinac

#78 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Mašinac »

fatamorgana wrote:"Strašila u kukuruzištu" ..... :lol:
Ima li neko bolji opis?
fatamorgana

#79 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by fatamorgana »

Mašinac wrote:
fatamorgana wrote:"Strašila u kukuruzištu" ..... :lol:
Ima li neko bolji opis?
Ovaj je adekvatan!
HadiRa

#80 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by HadiRa »

Tigar77 wrote:
ne sumnjam da si sakupio kvalitetna i strucna znanja, sto veoma cijenim i pohvalila bih ovdje.

no, nisam te pitala za Kiblu, iz razloga da te "ponizim" ili povrijedim, nego sto je potrebno najprje znati, na kojoj tacki stoji trenutno covjek, i u kom pravcu svijeta je okrenut, jer je osnovno da se vidi da li je covjek okrenut sebi ili ne.. tek tad se moze krenuti u razbijanje mogucih predrasuda ili nejasnoca... jer postoji pet razlicih Kibli, vjerovao ili ne :)

licno nisam vehabijka niti simpatisem vehabijsku tvrdocu, mada ima u njihovom pravcu korisnih stvari, koje su i nase, svima nam zajednicke.
Lijep uvodni dio, ovo je onaj pozitivni ad hominem, da kod čovjeka izazoveš ugodne emocije.

Eh sad što se tiče tih 5 kibli, znači već ima 5 mogućnosti i moraš se tu uklopiti, kao neki tip ličnosti ili nešto slično, ali ne znam kojih 5 opcija je pitanju, možda moju tek treba sagraditi, ali u duhu tvog lijepog izražavanja, neću ni ja otići u neku pretjeranu aroganciju.A što se tiče tih zajedničkih vrijednosti i tu imam primjedbu, ne vidim paralelu između mene i Abu Hasana ili Lao Cea, univerzalizam mi nije naročito uvjerljiv.

hvala, mogu samo da uzvratim kompliment za poznavanje kulture dijaloga.

pa vidi, nisam bas sigurna da ad hominem izaziva prijatne i ugodne emocije, prije su to one bljutavog okusa. :)

misljenja sam, da se jednoj, nekoj kibli klanja svako stvoreno bice, pa ce jedna od tih pet biti i tvoja zasigurno.

tih pet kibli su: ego, tijelo, duh, srce i Tajna ili Jednota :) ..

eto, a ti sad vidi mozes li se igdje prepoznati i identificrati sa jednom od njih i reci da li ti je ijedna od nabrojanih bila interesantna ili da li si se klanjao pred njih nekoliko istovremeno.
ja se recimo jesam klanjala dvjema, istovremeno, svojevremeno. :D

a ovo za paralelu izmedju tebe i Abu Hasana ili Lao Cea, pa iskreno, ne vidim je ni ja, jer te ne poznajem.

svi mi imamo potrebu raditi na sebi inace bi smo ostali na vrlo niskom levelu svijesti, sto mentalne sto duhovne, sasvim je jasno, tako da ni poruka univerzalizma nije za odbaciti... prije svega sto tu nema unaprijed pripremlejnih eksperimenata i kontrole uma.. i zar to nije najhumaniji nacin da covjek upozna sebe i u sebi prepozna bozansko ? :-D

( ovime nisam rekla da sam i sama sljedbenik univerzalizma.. i ja se jos uvijek trazim )
Tigar77

#81 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Tigar77 »

HadiRa wrote:
hvala, mogu samo da uzvratim kompliment za poznavanje kulture dijaloga.

pa vidi, nisam bas sigurna da ad hominem izaziva prijatne i ugodne emocije, prije su to one bljutavog okusa. :)

misljenja sam, da se jednoj, nekoj kibli klanja svako stvoreno bice, pa ce jedna od tih pet biti i tvoja zasigurno.

tih pet kibli su: ego, tijelo, duh, srce i Tajna ili Jednota :) ..

eto, a ti sad vidi mozes li se igdje prepoznati i identificrati sa jednom od njih i reci da li ti je ijedna od nabrojanih bila interesantna ili da li si se klanjao pred njih nekoliko istovremeno.
ja se recimo jesam klanjala dvjema, istovremeno, svojevremeno. :D

a ovo za paralelu izmedju tebe i Abu Hasana ili Lao Cea, pa iskreno, ne vidim je ni ja, jer te ne poznajem.

svi mi imamo potrebu raditi na sebi inace bi smo ostali na vrlo niskom levelu svijesti, sto mentalne sto duhovne, sasvim je jasno, tako da ni poruka univerzalizma nije za odbaciti... prije svega sto tu nema unaprijed pripremlejnih eksperimenata i kontrole uma.. i zar to nije najhumaniji nacin da covjek upozna sebe i u sebi prepozna bozansko ? :-D

( ovime nisam rekla da sam i sama sljedbenik univerzalizma.. i ja se jos uvijek trazim )
Zato sam i naglasio pozitivni ad hominem, jer ja nisam prezentovao ništa od onog što sam naveo,a dobio sam riječi hvale. Naravno takav termin ne postoji u zvaničnoj upotrebi, jer je sama metoda ad hominema, i Gazali se time bavio, metoda logičke pogreške koja napada na čovjeka, a ne stav ili djelo.

Eh sad što se tiče tih kibli, vjerovatno neka psihička kategorizacija, s tim da su mi Tajna i Jednota apstraktni pojmovi i zbog velikih slova pretpostavljam da se odnose na nešto božansko, mada i ostali pojmovi imaju neko preneseno značenje, ali evo da pokušam ovako, ego uopšte nije loša stvar, riječ JA nije zlo, ona je suština i vjerujem u svoju egzistenciju, nisam nikakva sjena, usudio bih se reći i famozno Ego sum, qui sum, tako da je taj ego svjesni dio mene i uopšte nemam želju da ga suzbijem, sad tijelo i o njemu vodim računa, jer pored toga što cijenim svoj intelekt, cijenim i svoj izgled, a da bih više rekao o ostalom, treba mi definicija na šta se odnosi tačno.

A vidiš, ja nisam ni radikalni ateista, ni radikalni teista, ostavljam mogućnost argumentacije za promjenu stava, samo tražim racionalne odgovore, a ti za sada imaš, prema mojoj procjeni lijep način izražavanja, i onda i ja pratim takav tok konverzacije, shalom aleikhem, što bi rekli neki većini mrski ljudi.
oridjidji

#82 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Nurudin wrote:
oridjidji wrote:Nego Nurke, sto neke sufije svojataju Ibn Tejmiju i Ibn Dzevzija? Koliko je meni poznato ovaj prvi je sam bio u redu Abdul Kadir Gejlanija,koliko me sjecanje sluzi , a davno sam citao Ibn Tejmijine dijelo "Slijedjenje pravog puta" , on se time i pohvalio u tome dijelu kao da je bio drugi u lancu koji je nosio njegov ogrtac, cak iako je bio u sporu sa pojedinim sufijskim sektama, da je dozvoljavao uciti i uzimati istinu od istih? Kako ti gledas na to? Dok je jedne otvoreno napadao i suprostavljao im se, s drugima tog spora nije bilo.

Posto sam citao i dijela Ibn Dzevzije, poput onoga "Bolest i lijek" ili "Uvod u vrt zaljubljenih", precesto sam sticao dojam da je on dosta dodira imao sa sufijama.
Ne bih rekao da su ga svojatali , kao što se recimo svojata Tesla kod hrvata i kod srba, više je to svojatanje
da bi se anulirao neki njegov antibidatski nauk u smjeru sufizma ili bar u smjeru nekih "pravovjernih" sufi redova.
Jer, među sufijskim redovima , kojih ima baš mnoštvo , čak i među onim priznatima , koji su dobili neki "legitimitet"
postoje međusobna nipodaštavnja .
Zbog metoda, zbog gledanja na neka duhovna stanja , zbog raznoraznih formalosti, ja bih rekao
Postoji čak i izraz za , čini mi se nakšibendije halidije , da su "sufijske vehabije" , zbog tog puritanizma u metodama
odgoja i strogog držanja svoje prakse kao jedine koja je u okvirima suneta itd itd
Moj lični stav je najbliži onome da se derviški redovi ne mogu uspoređivati, već da su oni prema karakterima
svojih derviša , za iste i najprigodniji. Tako su nakšibendije ortodoxni ili hodžinski red, rufaije ratnički žestoki, mevlevije
su književnici, umjetnici itd
Što se tiče ibn Tejmije rah. može se sve pomiriti , svaki pravac , na ovaj način u kojem je svako učenje za neki tip ljudi
i svako je zaseban put ali je cilj isti (ili bolje reći smijer, ka Bogu) ali ako se nije isključiv i nametljiv sa onim "samo je
moje ispravno" jer onda sve to pada u vodu. Na kraju krajeva , svaki čovjek je jedan i jedinstven, neponovljiv put ka Bogu
Svojatanje u ovome kontekstu proizilazi iz toga sto on jeste ucio pred sufijskim sejhovima, on je sam reinterpretirao tesavuf, a bome i njegov djak Ibn Dzevzije. Upravo zbog toga je najcesce upadao u sukobe sa svojim savremenicima. Koliko se dalo procitati iz njegovih dijela koji su mi pali pod ruku "Robovanje", "Slijedjenje pravog puta 1 i 2" i "10 stvari koji vodi Allahovoj ljubavi" osjeti se taj uticaj sufizma. Isto je i sa Ibn Kajimom. Nijedno dijelo nije nalik recimo knjizi "Kitabul Tevhid" od Muhammeda ibn Abdulvehaba koju da nije prokomentarisao Abdurahman bin Hasan, bila bi tanja od Nevevijeve knjizice sa 40 hadisa, sto neko rece izgleda kao da je skica studenta. Doduse i ostale knjige kojima je Muhammeda ibn Abdulvehab autor su tako tanke. Sada da li ima tezine u onome svemu sto je u njima napisao, to ostavljam alimima da prosude. Nije mu vala ni svaka za pohvale, ali nije mu vala ni za kritike.

Naravno da ce njegovo dijelovanje ostati pod sijenom sablji tvorca prve saudijske drzave. Ono sto je interensanto on je umro 1792. godine prije nego li se saudijska drzava rasirila na prostore Hidžaza. Posto pricamo o beduinskom plemenu, tesko je pretpostaviti da njihovih upada u casne gradove nije bilo cak i za vrijeme njegovog zivota i medju muslimanskog ubijanja (drugacije ih ne zovem jer konacni sud o tome pripada Allahu). Ono sto je interesantno poslje njegove smrti Hidzaz je pao pod vlast saudijske drzave 1808. godine i nju je slomio Muhammed Ali Pasa, albanski komandir osmanskog carstva i valija Egipta 1918 godine, moj zemo po porijeklu. Ova Saudijska Arabija je treca po redu i zna se da je nju podrzala Britanija. Sto se tice njega on jeste jednostavnije interpretirao vjeru nego Ibn Tejmije na cija se dijela ugledao, Ibn Tejmije je pisao slozena dijela za citanje, ne kao on i zaista nije ih lako razumiti jer obiluju tezinom toga doba. Ovaj prvi je dubok ko bunar, drugi ko lokva.

Meni sto se ne svidja jeste tekfir, zbog prirode u koje je zapalo islamsko drustvo za zivota oba ucenjaka, to smatram kontraproduktivnim bez obzira sto je sektastvo cvjetalo i sto je to bio jedan od razloga opustanja islamskog bica tada, medjutim po citanju literature iz toga doba, to je stanje koje se za svakoga veze u vecoj ili manjoj kolicini.

Znamo da su se u periodu prvog Tatari srucili na muslimane, a za vrijeme drugog da je osmansko carstvo bilo pred raspadom i svak je toj tvorevini udario po tkivu, od naroda kojim Osmanlije vladali pa su zeljeli moc za sebe do kolonizatora koji su ih napadali. Zato je tesko biti objektivan kada se vjersko-politicki motivi sudare o tezini jednog ovakvog ucenja. Po meni o tome je objektivno govorio rhm. ef Dzozo u svojim fetvama kada je rekao da ovaj pokret tesko sagledati, kao i njegove ideje covjeka koji je rodjen, odrastao u nasem podnevlju tj. evropskom i navikao na njenu filozofiju, ipak ih nije neutralisao kao sto danas rade neki alimi koji kategoricno odbacuju ispravnost istima, pohvalio ga je kao odanog ucenika Ibn Tejmijinog ucenja, koje je trebalo vratiti muslimane konstruktivnoj islamskoj misli koja se izgubila u tadasnjem islamskom bicu koje je rezultiralo slomom islamskog bica prije nego li su Tatari upali u tadasnje carstvo muslimana. Naravno i sam ef. Dzozo nije o svim dervisima pohvalno govorio, pa je u kontekstu ove price spomenuo "derviske zablude" dok je spominjao Ibn Tejmiju, pokusavajuci odvojiti dobre od losih, ali ono sto je rekao o pokretu vehabija je na najbolji nacin opisao isti, a to je da je pozicija vehabija bila ispravna i start bio sa najboljom namjerom, ali da oni nisu dorasli bili tezini toga zadatka jer se oni sami nisu razvijali u naprednoj sredini toga doba, vec prilicno zaostaloj kao sto je Nedzd, nisu imali dovoljno znanja, ni iskustva uopste o zivljenju i zakonima zivljenja, kao i o islamu, sto ih je odvelo u krajnost, siromasni u poznavanju hadisa, cesto preformalni, suprostavljeni novom, muslimane su pokusali resetovati na prva stoljeca Islama, iako nisu imali znanja za to, najvise im je zamjerio rusenje vaznih spomenika Islama.Medjutim isto tako je rekao da su sami autoriteti imali otpor prema tome pokretu kao necemu novom, na isti nacin na koji je pokret pokusao revidirati ono sto je njima bilo strano, te kako o tome ne treba donositi brz sud jer se cesto grijesi kada se bez razmisljanja i proucavanja sudi o tome jer je u tome bilo i necega opravdanog zbog prakse sirokih slojeva. Siroki slojevi tada su osjecali nove pokrete kao one koji zelerasturiti njihovo bice, tesko primjecujuci ono sto ih je same rasturalo iznutra, a to je nedostatak samokritike i revidiranje pojava koje su uzimale maha, a podrzavali su ih.
oridjidji

#83 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by oridjidji »

Mašinac wrote:Svaki od Poslanika je bio primjer ljepote u svakom pogledu. Ovi što kažu da "slijede sunnet" trebali bi stati pred ogledalo pa da barem jednom se pošteno pogledaju. Vjerujem da bi se dobro prestrašili jer izgledaju kao strašila u kukuruzištu. U njihovoj ideologiji je fesad ili nered najvažniji i gdje god su se pojavili nastajao je fesad.
Stvoreni su od strane zapadnih kolonijalnih sila upravo da među muslimanima prave razdor. Ujedno služe kao najgori primjer onima koji bi htjeli da istinski pređu na Islam. Sa "vehabijama" se prikazuje čitav muslimanski svijet u najgorem mogućem svijetlu.
Vehabije su politički motivirani pokret, a nikako nisu neki reformatori ili ortodoksni vjernici. Vjera Islam im je strani pojam. Što se tiče pokrivanja žena bojim se da pod onako skrivenim haljinama krijumčare muškarce zlikovce najgore vrste.
Uglavnom rade protiv muslimana i Islama.
Oni su u ovom vaktu jezidska vojska (mislim na onog prokletnika koji je pobio Poslanikove s.a.v.s. unuke r.a. i porodice njihove) jer njima ništa nije "sveto".
Samo vjeruju u prolivenu krv, bilo da proljevaju svoju ili bilo čiju. Uvijek su organizovani od stranih obavještajnih organizacija i nikad se ne bore protiv izraela i njemu sličnih.
Ne treba samo njih optuzivati iskljucivo za fesad nered. Islamska historija svjedoci mnogim razdorima prije nego li su se pojavile selefije. Ko po meraku, jedinstvo nam se vracalo onda kada su islamsko carstvo napadali njegovi neprijatelji. To sa osmanskim carstvom nije bio slucaj, pa su od njega svi komadali sebi kako su htijeli. Saudijci su jedni od njih.

Recimo kada su Krizari osvojili Jerusalem, islamsko carstvo se naslo u katastrofalnom stanju, razdori su obiljezili tu epohu, pa su na kraju i Krizari nasli svoje mjesto na Bliskom Istoku dok ih nije porazio Salahudin. Nekoliko dinastija podijelili su carstvo i ratovali medjusobno u namjeri da sruse abasidsku dinastiju. Jednu od najzasluznijih dinastija u Islamu, za cije su vrijeme muslimani odzivjeli svoje cuveno zlatno doba Islama obiljezeno mnogim naucnim otkricima koji i danas imaju svoju tezinu u historiji covjecanstva.

Nista bolje stanje nije bilo ni kad su Tatari upali u islamsko carstvo. Drustvo radzjeljeno slabo u kolapsu. Posto su Tatari bili otvoreni za usvajanje novih stvari, brzo su poceli prihvatati Islam, na kraju se mogu smatrati djelimicno onima koji su tome bicu vratili snagu i jedinstvo. Posto su Turci Seldzuci bili ti koje su Mongoli razbili ko beba zvecku, a poslje zavadili medjusobom u Anadoliji i ne cudi, sto se upravo medju njima izrodio tvorac jednog od najacih carstava Osman 1.

Isto tako kako su skoncale neke druge dinastije poput Emevija, Abasida, Fatimija, Ruma, Seldzuka i drugih skoncali, morali su i Osmanlije. Na kraju je opet kumovao razdor. Recimo Muhamed Ali Pasa valij egipatski Osmanlija pregazi prvu Saudijsku drzavu 1918, a onda i naseg bega Gradasevica pregazise Osmanlije 1833 kad napravi svoj vilajet. On nije bio jedini ustanik tada protiv Osmanlije, mnogi su osjetili slabost carstva i aktivno radili na njegovom rasturanju. Sami taj egipatski valija poslje je napravio od Kaira veci centar moci u tome carstvu nego sto je bio Carigrad. Pa kada su krenuli Srbi, Grcii drugi da se bune, tadasnji sultan Mahmud, trazio pomoc od Muhameda Ali Pase kojem nisu bili blagonaklonjeni. Pa se poslje umjesali Rusi, Francuzi i ostali, otuda i ova zajebancija iz Crne Gruje :

Pisao bih jos na ovu temu ali kasno je...
asurbanipal

#84 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

oridjidji wrote: Znamo da su se u periodu prvog Tatari srucili na muslimane, a za vrijeme drugog da je osmansko carstvo bilo pred raspadom i svak je toj tvorevini udario po tkivu, od naroda kojim Osmanlije vladali pa su zeljeli moc za sebe do kolonizatora koji su ih napadali. Zato je tesko biti objektivan kada se vjersko-politicki motivi sudare o tezini jednog ovakvog ucenja. Po meni o tome je objektivno govorio rhm. ef Dzozo u svojim fetvama kada je rekao da ovaj pokret tesko sagledati, kao i njegove ideje covjeka koji je rodjen, odrastao u nasem podnevlju tj. evropskom i navikao na njenu filozofiju, ipak ih nije neutralisao kao sto danas rade neki alimi koji kategoricno odbacuju ispravnost istima, pohvalio ga je kao odanog ucenika Ibn Tejmijinog ucenja, koje je trebalo vratiti muslimane konstruktivnoj islamskoj misli koja se izgubila u tadasnjem islamskom bicu koje je rezultiralo slomom islamskog bica prije nego li su Tatari upali u tadasnje carstvo muslimana. Naravno i sam ef. Dzozo nije o svim dervisima pohvalno govorio, pa je u kontekstu ove price spomenuo "derviske zablude" dok je spominjao Ibn Tejmiju, pokusavajuci odvojiti dobre od losih, ali ono sto je rekao o pokretu vehabija je na najbolji nacin opisao isti, a to je da je pozicija vehabija bila ispravna i start bio sa najboljom namjerom, ali da oni nisu dorasli bili tezini toga zadatka jer se oni sami nisu razvijali u naprednoj sredini toga doba, vec prilicno zaostaloj kao sto je Nedzd, nisu imali dovoljno znanja, ni iskustva uopste o zivljenju i zakonima zivljenja, kao i o islamu, sto ih je odvelo u krajnost, siromasni u poznavanju hadisa, cesto preformalni, suprostavljeni novom, muslimane su pokusali resetovati na prva stoljeca Islama, iako nisu imali znanja za to, najvise im je zamjerio rusenje vaznih spomenika Islama.Medjutim isto tako je rekao da su sami autoriteti imali otpor prema tome pokretu kao necemu novom, na isti nacin na koji je pokret pokusao revidirati ono sto je njima bilo strano, te kako o tome ne treba donositi brz sud jer se cesto grijesi kada se bez razmisljanja i proucavanja sudi o tome jer je u tome bilo i necega opravdanog zbog prakse sirokih slojeva. Siroki slojevi tada su osjecali nove pokrete kao one koji zelerasturiti njihovo bice, tesko primjecujuci ono sto ih je same rasturalo iznutra, a to je nedostatak samokritike i revidiranje pojava koje su uzimale maha, a podrzavali su ih.

Ibn Tejmijje i Abdul-Wehab su ISIL-ovi sveci i žreci. Najpoznatija Ibn Tejmijjina knjiga je "Minhadžu es-sunneh" koja predstavlja odgovor na djelo ši'itskog učenjaka Allame Hillija. U prepisci između njih dvojice Allame Hilli, koji je imao nadimak "ibn Mutahhar" (sin čistog) oslovljavao bi Ibn Tejmijju sa "poštovani šejh". Međutim, iz svoje mržnje, Ibn Tejmijja je njega oslovljavao sa "Ibn Munedždžes" (sin nečistog). Za Ibn Tejmijju, prolijevati ši'itsku krv je nešto sasvim normalno: "Ubij ! Zakolji ! Šijje uništiti ! Poharati ! Pobiti !" U Saudijskoj Arabiji ne možete naći biblioteku koja nema Minhadžu es-sunneh. Ko želi da zna zašto ISIL-ovci rade to što rade, kolju, pale ljude, odgovor je da to rade po uputama njihove ideološke knjige Minhadžu es-sunneh. Druga Ibn Tejmijjina ideološka knjiga je Dževabu Sahih, u kojoj se napada kršćanstvo. Znači, najvažniji "mislioc" u Saudijskoj Arabiji (pored Abdul-Wehaba) čije knjige se tamo najviše prodaju, kao i kod ISIL-ovaca, poziva na ubijanje i progon šijja i kršćana.

Dok se za Abdulvehaba može komotno reći da je bio nikakav učenjak, Ibn Tejmijje je s druge strane bio kontraverzna ličnost. Čitajući njegovu biografiju, mogu slobodno reći da se radilo o osobi koji je stvarao neki svoj vlastiti pravac. Zbog toga je više puta završavao u zatvoru, osuđivan i kritikovan od strane mnogih sunnitskih alima, da bi na kraju i umro u zatvoru. Nakon toga, 500 godina šutnje i ničega, a onda ga izvukoše kao i Abdulvehaba skupa s naftom. Što se tiče Đozinih stavova, nisu mi nepoznati, budući da je kao simpatizer nacističke ideologije jedno vrijeme služio kao tabor imam. Također mi nije nepoznata njegova uloga i zasluga u zatvaranju tekija i ocrnjivanju sufija i derviša.
zagortenej

#85 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

treba dodati da je Ibn Tejmija poznati mrzitelj Poslanikove porodice a.s. i branitelj Muavije i Jezida, dakle ideologija koja seže od vremena Poslanika a.s., ona ekipa licemjera koja se uvijek vrzmala oko Poslanika a.s. i njihovi sljedbenici. on je samo malo bolje razradio metode.
asurbanipal

#86 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:treba dodati da je Ibn Tejmija poznati mrzitelj Poslanikove porodice a.s. i branitelj Muavije i Jezida, dakle ideologija koja seže od vremena Poslanika a.s., ona ekipa licemjera koja se uvijek vrzmala oko Poslanika a.s. i njihovi sljedbenici. on je samo malo bolje razradio metode.

Tačno tako...
kritichar

#87 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by kritichar »

jest forum pošizio, mora da je od iranskih hurmi
arzuhal

#88 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

U islamskom svijetu su uvijek postojale dvije neke dimenzije, jedna isključiva i jedna uključiva. Naravno, neke stvari se ne mogu uključiti osim kao prihvatanje činjenice, ne i slaganje.

Recimo postoji taj vječiti sukob šiija i vehabija, emotivni naboj koji pršti i varniči, koji vodi vrijeđanju, prozivanju, proklinjanju, citiraju se dijelovi knjiga i jednih i drugih e kako bi se pokazala zalutalost i mržnja koji ti drugi nose.

Ja, recimo, nisam nikakav pobornik ibn Tejmije (naprotiv, u mnogo čemu bih mu se suprotstavio i, dakako, bio uz šejha ibn Ataullaha el-Iskenderija, kadasallahu sirrehu, suvremenika ibn Tejmije i njegov žestoki protivnik), ali sam vidio kako ga - i ja mislim NAMJERNO, kako bi se istrgnuli od te isključivosti, ideološke linearnosti i sektaške isključivosti - navode i citiraju, uvažavajući njegov stav, mnogi koje niko ne bi povezao s ibn Tejmijom ukoliko se o njemu govori samo kao ''antropomorfisti koji je utemeljio zlo vehabizma'', i te budalešćine koje se pričaju o njemu. Pa sam tako nailazio na citate ibn Tejmije i ibn Kajjima kod velikana tesavufa kao što je bio šejh Abdul-Kadir Isa, kadasallahu sirrehu, (ima u njegovoj knjizi El-haqaiq ani-t-tesawufi) do predavnja za narod kod hafiza Bugarija, i tako dalje.
asurbanipal

#89 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:
Recimo postoji taj vječiti sukob šiija i vehabija, emotivni naboj koji pršti i varniči, koji vodi vrijeđanju, prozivanju, proklinjanju, citiraju se dijelovi knjiga i jednih i drugih e kako bi se pokazala zalutalost i mržnja koji ti drugi nose.

Taj vječitu sukob i polaritet postoji od Sekife Benu Saida i trajat će do Sudnjeg Dana...Šijje i vehabije su samo kontuitet, djelić jednog šireg mozaika. U suštini, radi se o sukobu Ehli bejta a.s. i njihovih sljedbenika, ko god da su, protiv kuće Sufijanove i njihovih sljedbenika i baštinika...Može se reći da se radi o sukobu istine i laži, znanja i neznanja, dobra i zla. Mi smo dijelom čas posmatrači, čas učesnici tog sukoba...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#90 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:U islamskom svijetu su uvijek postojale dvije neke dimenzije, jedna isključiva i jedna uključiva. Naravno, neke stvari se ne mogu uključiti osim kao prihvatanje činjenice, ne i slaganje.

Ja, recimo, nisam nikakav pobornik ibn Tejmije (naprotiv, u mnogo čemu bih mu se suprotstavio i, dakako, bio uz šejha ibn Ataullaha el-Iskenderija, kadasallahu sirrehu, suvremenika ibn Tejmije i njegov žestoki protivnik), ali sam vidio kako ga - i ja mislim NAMJERNO, kako bi se istrgnuli od te isključivosti, ideološke linearnosti i sektaške isključivosti - navode i citiraju, uvažavajući njegov stav, mnogi koje niko ne bi povezao s ibn Tejmijom ukoliko se o njemu govori samo kao ''antropomorfisti koji je utemeljio zlo vehabizma'', i te budalešćine koje se pričaju o njemu. Pa sam tako nailazio na citate ibn Tejmije i ibn Kajjima kod velikana tesavufa kao što je bio šejh Abdul-Kadir Isa, kadasallahu sirrehu, (ima u njegovoj knjizi El-haqaiq ani-t-tesawufi) do predavnja za narod kod hafiza Bugarija, i tako dalje.
Meni je čudno to njihovo uzimanje ibn Kajjima rh. za autoritet , a odbacivanje njegovih "Knjiga o duši"
u kojima govori i argumentuje posjećivanje mezarja , iznosi neke predaje kojih se nebi postidjeli ni
najmaštovitije sufije . Dakle sve ono što se s nokta u vahbijskoj ideologiji odbacuje
Odbacuju oni i te knjige, ali navodeći da ih je isti napisao "pod sufijskim utjecajem" pa je onda došao tobe.
Zanimljivo da mnogi tvrde da su te knjige napisane pred kraj njegovog života
arzuhal

#91 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:U islamskom svijetu su uvijek postojale dvije neke dimenzije, jedna isključiva i jedna uključiva. Naravno, neke stvari se ne mogu uključiti osim kao prihvatanje činjenice, ne i slaganje.

Meni je čudno to njihovo uzimanje ibn Kajjima rh. za autoritet , a odbacivanje njegovih "Knjiga o duši"
u kojima govori i argumentuje posjećivanje mezarja , iznosi neke predaje kojih se nebi postidjeli ni
najmaštovitije sufije . Dakle sve ono što se s nokta u vahbijskoj ideologiji odbacuje
Odbacuju oni i te knjige, ali navodeći da ih je isti napisao "pod sufijskim utjecajem" pa je onda došao tobe.
Pa i oni uzmu pa seciraju, šta im treba, šta ne treba sakrivaju, prešutkuju, uklapaju ibn Kajjima u svoj ideološki kalup kao i one šiije koji to čine...Al' to se mora tako ako'š igrat po jednoj ideološkoj matrici...Baš jutros usput slušam nekog katoličkog teologa i književnika na radiju BH, priča čovjek o moralisanju pa veli da moralisanje nastaje kada neki čovjek stvarno radi i uradi sve 'nako kako je Bog rek'o i onda sebe vidi boljim od drugih, jer on radi ispravno, tako mnije taj pojedinac, te svoje moralno djelovanje shvata kao kupoprodajni ugovor između njega i Boga gdje on sigurno zaslužuje nagradu a onaj drugi - kaznu, ili makar opomenu. Odatle (iz svijesti da on radi ispravno) crpi pravo taj pojedinac da napada onog ko ne čini onako kako on čini, a na tom tlu se rađa - isključivost. A iz isključivosti se rađa - fundamentalizam. I kaže taj teolog: isključivost čak može da vodi isključivanju i same (istinske) vjere, dok vjera ne isključuje čaki ni - isključivost :thumbup:

Zato imamo vehabijski fundamentalizam, imamo šiitski fendamentalizam, sufijski fundamentalizam, fundamentalizam engleskih špijunčina, itd
Gojeni H

#92 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Nurudin wrote:
piupiu wrote:Ništa ne razumijem šta pričaju arzuhal, Salik i Fudo - Ali-baba, Ali-dedo, kutub-Alija, k.s. (šta je to?), Ali a.s., Ali s Vratnika ... :cry: :oops: :(
Ali baba , ne znam tko je...možda onaj sa 40 hajduka :D . Obično se "baba" dodaje na ime prvaka ili osnivača
nekog derviškog reda. Duhovni vođa nekog vremena
Ali dedo...pretpostavljam onaj dobri drvosječa što Bugari je pričao o njemu u interviju za neki magazin(Dani ?)
kutub (stub , stub vjere, svjetlosti) , Alija rhmetli s vratnika , punac od Bugarija ...ovaj dedo
https://www.youtube.com/watch?v=JtnIbLCyPuI

kudesallahu sirruhu (k.s) "Allah mu tajnu posvetio "
sirr- tajna , misli se na neki od stupnjeva tevhida-jednote ili bliskosti s Bogom
E, hvala, Nurudine, naučih svašta jutros ... :kiss:
I od mene hvala.
Ali, ni ja osim Ali-dede nisam cuo vise ni za jednog Ali-babu, kutub-Aliju ...
Sve Aliji i Alije. :D

Salik
Mogao bi nam mozda objasniti o kome se radi? Hvala
arzuhal

#93 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote: Ali, ni ja osim Ali-dede nisam cuo vise ni za jednog Ali-babu, kutub-Aliju ...

Salik
Hadži-Alija/Ali-baba/kutub-Alija, Kutub vratnički, kadasallahu sirrehu (sve isti čovjek, punac hafiza Sulejmana Bugarija):mrgreen:

Allah rahmet eylesin!
Gojeni H

#94 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Meni je čudno to njihovo uzimanje ibn Kajjima rh. za autoritet , a odbacivanje njegovih "Knjiga o duši"
:thumbup:

Ja morao da sam citao knjige od nekog drugog Ibn-ul Kajjima El-Dzewzijje. Ovaj "moj" je sav u nekakvoj metafizici, bas derviski tip.
zagortenej

#95 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

kritichar wrote:jest forum pošizio, mora da je od iranskih hurmi
nije do hurmi

Image

:mrgreen:
zagortenej

#96 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:

Taj vječitu sukob i polaritet postoji od Sekife Benu Saida i trajat će do Sudnjeg Dana...Šijje i vehabije su samo kontuitet, djelić jednog šireg mozaika. U suštini, radi se o sukobu Ehli bejta a.s. i njihovih sljedbenika, ko god da su, protiv kuće Sufijanove i njihovih sljedbenika i baštinika...Može se reći da se radi o sukobu istine i laži, znanja i neznanja, dobra i zla. Mi smo dijelom čas posmatrači, čas učesnici tog sukoba...
Allah je odredio Adema a.s. kao halifu na zemlji, pa Iblis se ne htjede pokloniti Ademu tj. nije ga priznao za halifu. tako je bilo i na Sekifi, mislili su da imaju boljeg.

Allah je prokleo (udaljio od svoje Milosti) Iblisa i sve koji ga slijede.
Gojeni H

#97 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Gojeni H »

salik79 wrote:
Tigar77 wrote:Vidim da ovdje ima ljudi koji simpatišu sufizam, u okviru kojeg i postoje ljudi koji su dali određeni doprinos književnosti, ali bih volio da mi objasne neke stvari koje udaraju na temelje zdravog razuma, ne mislim ovdje na neka teološka učenja i razmirice, nisam neki stručnjak za to, poznajem okvirno neka načela, ali pitanje se odnosi na sljedeće, da li stvarno u 21. stoljeću vjerujete da je moguće da onaj Šejh Nazim, a poznat je meni, tako da bi vama kao ljudima koji to izučavaju trebao biti još poznatiji, može rukom ispraviti Krivi toranj u Pizi, skočiti s Ajfelovog tornja i preživjeti?

Pa i da ovaj rahmetli Hadžimulić nudi nešto praktično vrijedno, čovjek koji sam sebe u TV emisiji opisuje kao samotnjaka koji je 40 godina bio gotovo u potpunoj izolaciji, koji tvrdi da je Sarajevo odbranjeno hikmetom(mudrošću) Kur'ana i on je tu kao nešto doprinio, što je uvreda za sve ljude koji su nosili pušku i život dali u odbrani istog, trebali su samo on i njemu slični proučit šta god i ne bi bilo krvi, ili pozvati Nazima da četnike istrese sa planina svojim rukama..

Jednostavno tumačenje izrečenog na osnovu činjenica, ako neko ima dokaze da ovi ljudi stvarno imaju nadnaravne moći, osim onih demagoških koji i jesu jedina magija, volio bih da me uputi na iste, a svrha posta nije ismijavanje nečijih uvjerenja, samo provjera izrečenog, pošto svako ima pravo na svoje mišljenje i uvjerenje, međutim kada ono bude iskazano, bilo verbalno ili pisanim putem, onda podliježe argumentaciji da se utvrdi tačnost, jer ako ja kažem da sam plavi helikopter i mogu se transformisati, onda to valjda trebam i dokazati, inače mi nisu sve na broju.

Sada, kad bih ti pricao o onome sto licno znam, rekao bi da sam lud, ili da lazem :mrgreen: Zato cu te stvari zadrzati za sebe. Bitno je da shvatis da apsolutno nista se ne desava mimo Allahove dozvole, odnosno Njegove dz.s. pomoci. Navest cu samo jedan primjer, ali sam prilicno siguran da ces ti, kao racionalna osoba, za to naci i "racionalno" objasnjenje...

Naime, Islamska revolucija Iranu je bila sok za sve tadasnje centre moci i za njihove satelite. Reci cu ti da je u tom prevratu, pored onoga sto si mogao ocima vidjeti, ucestvovao svaki dobri Bozji rob na ovome svijetu. I svaki je imao svoj "zadatak" u toj misiji. Licno znam jednog takvog, koji je i danas ziv, a ciji je "zadatak" u toj misiji bio da nauci suru Kehf na pamet (doslo mu na san i u snu mu receno zasto)...Helem, nejse, znam da ti ovo zvuci banalno, zato cu preci na konkretan primjer ovoga za sta pitas (U kratkim crtama, prva operacija "Delta Forcesa" pod kodnim nazivom "Eagle Claw", izgovor "oslobadjanje americkih talaca/spijuna iz ambasade u Teheranu", a stvarni cilj smaknuce Imama Homeinija k.s. i legitimno izabrane vlasti, te rusenje izglasanog ustavno-pravnog poretka drzave):

U zoru 24.4.1980. godine sa americkog nosaca aviona "USS Nimitz", stacioniranog u Arapskom moru, poletilo je osam helikoptera, a istovremeno iz Omana Hercules 130 avioni (nisam siguran u broj). Dan/noc, po svim satelitskim snimcima, idealan za predvidjenu akciju. Vec na samom pocetku dolazi do kvara na dva helikoptera, koji odustaju od daljnjeg leta, tako da je akcija nastavljena sa sest helikoptera i koji u vecernjim satima stizu na predvidjenu tacku, oko 200 milja jugoistocno od Teherana, gdje ih (pustinjski dio) ocekuje CIA-in operativac. Tu dolazi do "kolizije" mornarickog CH 53 helikoptera sa parkiranim avionom-tankerom, koji je dopremio dopunsko gorivo. Obje letjelice nestaju u plamenu, a pet pilota i tri marinca gube zivote. Zbog iznenadne pjescane oluje glavnokomandujuci akcije odlucuje prekinuti misiju, te u panici ukrcavaju povrijedjene marince u avione i bjeze glavom bez obzira, ostavljajuci tijela poginulih, pet helikoptera i dvije olupine iza sebe...

Znam, ti ces reci splet cudnih i nesretnih okolnosti...
Bas zbog ovakvih stavova, mnogi se ne mogu pronaci u sufijskim pricama.
HadiRa

#98 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by HadiRa »

zagortenej wrote:
Allah je prokleo (udaljio od svoje Milosti) Iblisa i sve koji ga slijede.

po cemu ti @Zagor prepoznas Iblisa l.a. ? :)
Gojeni H

#99 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote:
Gojeni H wrote: Ali, ni ja osim Ali-dede nisam cuo vise ni za jednog Ali-babu, kutub-Aliju ...

Salik
Hadži-Alija/Ali-baba/kutub-Alija, Kutub vratnički, kadasallahu sirrehu (sve isti čovjek, punac hafiza Sulejmana Bugarija):mrgreen:

Allah rahmet eylesin!
:thumbup:
Hvala
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#100 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:
kritichar wrote:jest forum pošizio, mora da je od iranskih hurmi
nije do hurmi

Image

:mrgreen:
Jel to bektašijska rakija ?
Post Reply