Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
- JThomas
#76 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
a vječni direktor je mirza hajrić, organizacije i zakoni se mijenjaju, ali je direktor uvijek mirza hajrić, = konstanta.
-
didgeridoo
#77 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
na staroj stranici aNusa je bio pdf spisak svih izvodjaca koji rjesavaju autorska muzicka prava preko te organizacije i bilo ih je cca 150 kvazi-umjetnika.
to za zastupanje ino izvodjaca hajric moze zna vec sta...
to za zastupanje ino izvodjaca hajric moze zna vec sta...
- friskyoreo
#78 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Trebao bi neko napisati zbirku, tj. top listu apsurda iz ove zemlje. Imam osjecaj da bi bas bila dugacka i da bi ovaj konkretni primjer bio u vrhu. 
- mushkile chibira
#79 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Last edited by mushkile chibira on 11/01/2015 11:56, edited 1 time in total.
- Ringhio
#80 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Onda kad oni pocnu placati drzavi doprinose mogu se ufatiti u kolo i traziti od lokala naplatu izvodjenja svojih pjesama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#81 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Dini bi trebala jos 2 zivota i 100 koncerata u Kombank areni da plati naknadu za ono sto je on pokrao od drugih autora.
-
Mario979
#82 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Lakat Jebić wrote:dvije stranice plafonKemal Malovčić wrote:Zakuhaće se.Lakat Jebić wrote:tema ima masala potencijal![]()
Četri za manje od jednog dana
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#83 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Nadam se da si svjestan da postoji Zdravko ColicIt_is_a_Leclerc wrote:Evo vidite. Napunio tri puta zaredom Beogradsku Arenu, četiri puta Koševo, ovaj put vjerovatno neće moći svi stati pa će biti dvije noći uzastopno, rasprodate koncerte na svakom meridijanu... A šta bi tek radio da nije posuđivao melodije
Hipoteticki govoreci-on da 25 godina nije pjevao u Beogradu, smijem se kladiti u desno oko da bi 10 noci zaredom napunio Kombank Arenu
Nije mi cilj da relativizujem uspjeh Dine Merlina, koji je bez sumnje jako uspjesan i trazen umjetnik. Hocu samo da kazem da ima i veci od njega i da punjenje dvorana nije samo Dinin ekskluzivitet.
- mousstapha
#84 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Jel' vi imate 100% dokaze da su sve pjesme koje je Dino Merlin preradio ustvari kradja. On kaze da je to sve uradjeno uz dozvolu autora i vjerovatno je placao cifru za to. Cak je i on za neke svoje pjesme prodavao prava na obradu.
Ne bih volio da ga branim, ali kad ga vec napadamo, daj da vidimo malo bolje dokaze kradje osim ovih YT linkova pjesama.
Ne bih volio da ga branim, ali kad ga vec napadamo, daj da vidimo malo bolje dokaze kradje osim ovih YT linkova pjesama.
- drunken tiger
#85 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Ma platio. Čak je i Michael Jackson dolazio na razgovore kako bi dogovorili oko kkonačne sume koju će Dino platiti za korištenje Michaelove pjesme They don't care about us. Međutim vidjevši da je dino ultra mega giga umjetnik Michael mu je rekao da može koristiti ne samo besplatno nego da će mu ovaj platiti i da mu je čast što će Merlin koristiti njegovu pjesmu. Obevezao se Michael da će s kolegama izgladiti sve te situacije oko pokredenih pjesama i da će sve to biti OK kada im objasni ko je ustvati Merlin.mousstapha wrote:Jel' vi imate 100% dokaze da su sve pjesme koje je Dino Merlin preradio ustvari kradja. On kaze da je to sve uradjeno uz dozvolu autora i vjerovatno je placao cifru za to. Cak je i on za neke svoje pjesme prodavao prava na obradu.
p.s. Jedne prilike je rekao Merlin da je razgovarao s Michaelom na temu pomenute pjesme i izjavio je da ovaj nema problema s tim
-
Pol_Pot
#86 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
drunken tiger wrote:Ma platio. Čak je i Michael Jackson dolazio na razgovore kako bi dogovorili oko kkonačne sume koju će Dino platiti za korištenje Michaelove pjesme They don't care about us. Međutim vidjevši da je dino ultra mega giga umjetnik Michael mu je rekao da može koristiti ne samo besplatno nego da će mu ovaj platiti i da mu je čast što će Merlin koristiti njegovu pjesmu. Obevezao se Michael da će s kolegama izgladiti sve te situacije oko pokredenih pjesama i da će sve to biti OK kada im objasni ko je ustvati Merlin.mousstapha wrote:Jel' vi imate 100% dokaze da su sve pjesme koje je Dino Merlin preradio ustvari kradja. On kaze da je to sve uradjeno uz dozvolu autora i vjerovatno je placao cifru za to. Cak je i on za neke svoje pjesme prodavao prava na obradu.
p.s. Jedne prilike je rekao Merlin da je razgovarao s Michaelom na temu pomenute pjesme i izjavio je da ovaj nema problema s tim
I Prince isto dolazio na pregovore, sjedilo se na Alifakovcu. U delegaciji bili Dino, Pecikoza i Drina. Prince došao s nekim levatima iz njegovog tima. Skontali da When Doves Cry nije bila dovoljno veliki hit, pa haj nek proba Dino sa Ostaće istine dvije. Platio mu Dino 200 kerma, zacugali se tu noć pravo. Prince-a unjeli u avion. Ostalo je istorija.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#87 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Autorska prava / tantijeme se svugdje u svijetu placaju... Ne znam zasto bi kod nas bilo drugacije. Svi koji koriste autorske pjesme u svojim kaficima, televizijama i slicno moraju platiti naknadu autorima.
Sto se tice Dine Merlina... Ne branim ga, ali svaka pjesma za koju ga optuzuju da je plagirao je klasicni cover; autor muzike je potpisan i to je dozvoljeno. Kad se plate autorska prava za te pjesme, pola para ide autoru muzike, a pola Dini kao autoru teksta. Izuzetak je pjesma "Godinama" gdje autor muzike nije potpisan, iako se radi o blatantnoj kopiji i kradji. Naravno, buduci da se radi o veoma popularnoj pjesmi, Merlin je sigurno zaradio veliku lovu od autorskih prava za ovu pjesmu, a originalni kompozitor nije dobio nista.
Sto se tice Dine Merlina... Ne branim ga, ali svaka pjesma za koju ga optuzuju da je plagirao je klasicni cover; autor muzike je potpisan i to je dozvoljeno. Kad se plate autorska prava za te pjesme, pola para ide autoru muzike, a pola Dini kao autoru teksta. Izuzetak je pjesma "Godinama" gdje autor muzike nije potpisan, iako se radi o blatantnoj kopiji i kradji. Naravno, buduci da se radi o veoma popularnoj pjesmi, Merlin je sigurno zaradio veliku lovu od autorskih prava za ovu pjesmu, a originalni kompozitor nije dobio nista.
- AhmetShabo
#88 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Prepoznaje li ko ovu pjesmu?? da vas malo uputim, nemojte traziti u dijelu memorije gdje su vam pjesme dine merlina.
A skoro sam nasao i pjesme Zdravka Colica koje su u plagijat od prvog do zadnjeg tona. Ako uspijem iščeprkat postavicu
A skoro sam nasao i pjesme Zdravka Colica koje su u plagijat od prvog do zadnjeg tona. Ako uspijem iščeprkat postavicu
- AhmetShabo
#89 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
A recimoo EKV. koju vjerujem ova urbana publika slusa, i kao nesto sto nije seljacko jel. je isto tako pun plagijata.
- AhmetShabo
#90 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
O Goranu Bregovicu, za kojeg sam siguran da ce 90 % balkana reci da je najveci kompozitor, umjetnik na nasim prostorima. o njemu da dzaba ne trosim rijeci, plagijata ko u prici.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#91 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
AhmetShabo wrote:Prepoznaje li ko ovu pjesmu?? da vas malo uputim, nemojte traziti u dijelu memorije gdje su vam pjesme dine merlina.
Evo da pomognem, Oktobar je, pocinje sezona kisa je plagijat.
Toto-Hold the line
- cLo
#92 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
a prepoznaje li iko ovu?
- braca
#93 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Mogla bi se otvoriti cijela tema sa 400 stranica o plagijatima, evo meni je na pameti dugo vremena krajnji i nevidjeni bezobrazluk Zeleta i "Divljih jagoda" kada je skoro od note do note, uz male dorade, prepisao svjetski svovremenski hit grupe Uriah Heep "Lady in Black" i napravio pjesmu "Moja Marija":
http://youtu.be/8NTeUYJk_kE
http://youtu.be/4FsOLC2m2jg
Poenta je da se autorska prava moraju placati na nacin ako se placa i cijelom svijetu, hebo ba Dinu Merlina ili bilo koga drugog, potpuno je nevazno za pricu ko je na celu Agencije, naravno da je bolje da je moralno ispravna licnost, ali bez obzira ko je na celu Agencije, Dino ili bilo ko drugi, autorska prava su se placala i u bivsoj Jugoslaviji, placaju se u svijetu i ne vidim razloga zasto se ne bi placala i u BiH. Doduse, nemam ni kafic ni diskoteku niti sam u ovome businessu, pa me to ne pogadja po djepu, ali razmisljam nekako logicki i iskustveno.
Sa druge strane imamo stotine drugih nameta koje moramo da placamo, jedan od poznatijih ja porez Spoljnotrgovinskoj komori koji placaju sve firme koje se bave uvozom, a ponegdje su tu vrstu komora proglasili i "zlocinackim", evo pogledajte sta je bilo u Hrvatskoj, pa to sto je Nadarevic opljackao Komoru i otisao u zatvor, ne znaci da ce se prestati placati doprinosi. Kroz ogromne iznose doprinosa placamo Komorama skupe umjetnicke slike, skupe kozne garniture, skupa putovanja a oni nista, ama bas nista ne rade za firme koje MORAJU - po zakonu - da im placaju clanarinu i doprinose.
Isto je sa autorskim pravima, bez obzira ko je na celu, dosao drugi ili ne dosao (sto je stvar skupstine Agencije, oni odlucuju, SVI clanovi skupstine, ko je na celu Agencije, toliko bar znam o zakonima vezano za udruge, a Agencije je koliko znam Udruga), autorska prava se moraju placati.
http://youtu.be/8NTeUYJk_kE
http://youtu.be/4FsOLC2m2jg
Poenta je da se autorska prava moraju placati na nacin ako se placa i cijelom svijetu, hebo ba Dinu Merlina ili bilo koga drugog, potpuno je nevazno za pricu ko je na celu Agencije, naravno da je bolje da je moralno ispravna licnost, ali bez obzira ko je na celu Agencije, Dino ili bilo ko drugi, autorska prava su se placala i u bivsoj Jugoslaviji, placaju se u svijetu i ne vidim razloga zasto se ne bi placala i u BiH. Doduse, nemam ni kafic ni diskoteku niti sam u ovome businessu, pa me to ne pogadja po djepu, ali razmisljam nekako logicki i iskustveno.
Sa druge strane imamo stotine drugih nameta koje moramo da placamo, jedan od poznatijih ja porez Spoljnotrgovinskoj komori koji placaju sve firme koje se bave uvozom, a ponegdje su tu vrstu komora proglasili i "zlocinackim", evo pogledajte sta je bilo u Hrvatskoj, pa to sto je Nadarevic opljackao Komoru i otisao u zatvor, ne znaci da ce se prestati placati doprinosi. Kroz ogromne iznose doprinosa placamo Komorama skupe umjetnicke slike, skupe kozne garniture, skupa putovanja a oni nista, ama bas nista ne rade za firme koje MORAJU - po zakonu - da im placaju clanarinu i doprinose.
Isto je sa autorskim pravima, bez obzira ko je na celu, dosao drugi ili ne dosao (sto je stvar skupstine Agencije, oni odlucuju, SVI clanovi skupstine, ko je na celu Agencije, toliko bar znam o zakonima vezano za udruge, a Agencije je koliko znam Udruga), autorska prava se moraju placati.
- mushkile chibira
#94 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Last edited by mushkile chibira on 11/01/2015 11:56, edited 1 time in total.
- AhmetShabo
#95 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Za neupucene oko pjesme Michaela Jacksona, they dont care about us. Nju je jackson "dao" bosni, i rekao da neki od pjevaca napisu tekst. Zbog stanja u kojem smo bili, zbog rata. Pa nije ni Dino merlin lud da plagira pjesme koje slusa cijala planeta. kakvih sve naivnih likova ima u pm.
- drunken tiger
#96 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
hahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahha pa baš kako sam ja napisao.AhmetShabo wrote:Za neupucene oko pjesme Michaela Jacksona, they dont care about us. Nju je jackson "dao" bosni, i rekao da neki od pjevaca napisu tekst. Zbog stanja u kojem smo bili, zbog rata. Pa nije ni Dino merlin lud da plagira pjesme koje slusa cijala planeta. kakvih sve naivnih likova ima u pm.
-
AmirBaa
#97 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
za ove sto smatraju Merlina jednim od najvecih umjetnika na balkanu nek uzmu koju knjigu procitati od Balasevica ili vide njegov stvarni doprinos ne samo muzici nego i politickim temama na balkanu. Pronadjite njegove citate vezane za Bosnu i rat, gdje se vidi da je covjek sa ocjecanjima pisao o tome, a ne preradio pjesmu svjetskog umjetnika i dodao tekst Gdje si bio ti kad je bilo najteze 
-
Pol_Pot
#98 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Potpuno logično objašnjenje.AhmetShabo wrote:Za neupucene oko pjesme Michaela Jacksona, they dont care about us. Nju je jackson "dao" bosni, i rekao da neki od pjevaca napisu tekst. Zbog stanja u kojem smo bili, zbog rata. Pa nije ni Dino merlin lud da plagira pjesme koje slusa cijala planeta. kakvih sve naivnih likova ima u pm.
A Prince je When Doves Cry "dao" Hercegovini, ali je Dino kao najjači i tu uletio.
- AhmetShabo
#99 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
a da ne pominjemo njegovu pjesmu " jebo te..."AmirBaa wrote:za ove sto smatraju Merlina jednim od najvecih umjetnika na balkanu nek uzmu koju knjigu procitati od Balasevica ili vide njegov stvarni doprinos ne samo muzici nego i politickim temama na balkanu. Pronadjite njegove citate vezane za Bosnu i rat, gdje se vidi da je covjek sa ocjecanjima pisao o tome, a ne preradio pjesmu svjetskog umjetnika i dodao tekst Gdje si bio ti kad je bilo najteze
- Banksy
#100 Re: Dino Merlin isključuje muziku u Republici Srpskoj , a uskoro i u Federacij BIH
Tačno, u pitanju je obični zakon kojeg primjenjuje svaka civilizirana zemlja. I nisu u pitanju samo muzička djela, već sva autorska djela umjetnosti, od pisaca, arhitekata, slikara, itd.Entropio wrote:
Autorska prava / tantijeme se svugdje u svijetu placaju... Ne znam zasto bi kod nas bilo drugacije. Svi koji koriste autorske pjesme u svojim kaficima, televizijama i slicno moraju platiti naknadu autorima.
U ovom konkretnom slučaju, nesreća je samo što su muzički autori izabrali da ih predstavlja seoski konjokradica, što u javnosti samo stvara negativnu sliku o cijeloj branši i zakonu koji treba sprovesti.