Da je drzava kako treba, registracija bi bila jeftinija.muha_sa wrote:nema ništa--neki dan registrovah i sve isto kao i prije,Rimad wrote:Mislio sam da je registracija skuplja - nešto vezano za to da se na plin ne plaćaju doprinosi kao i za dizel/benzin, pa skuplje naplate registraciju.
LPG? Ne razumijem.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#76 Re: LPG? Ne razumijem.
- Bakir1
#77 Re: LPG? Ne razumijem.
bolje ti je sto na gorivo (plin) nema nameta kako je to uobicajeno nego sto ti reg kosta podjednako 
- ElDzidziIbnDzo
#78 Re: LPG? Ne razumijem.
E moj jarane jos ti ne znas sta su nameti/harac na autopreludezalude wrote:Da je drzava kako treba, registracija bi bila jeftinija.muha_sa wrote:nema ništa--neki dan registrovah i sve isto kao i prije,Rimad wrote:Mislio sam da je registracija skuplja - nešto vezano za to da se na plin ne plaćaju doprinosi kao i za dizel/benzin, pa skuplje naplate registraciju.
-
emko1234
#79 Re: LPG? Ne razumijem.
Jbg ne znam nikoga ko ima plin na tim motorima, zato i pitam.ElDzidziIbnDzo wrote:Na BMW turbo sestake moze 100% bez ikakvih problema.Na TFSI isto moze ali udio benzina mora ici zbog hladjenja dizni.Kada sam ja svojevremeno ugradjivao plin(cirka prije godinu i po) znam da je Njegos ugradjivao u neke TFSI motore i na sve to davao garanciju,bez da ikakvih negativnih pojava nakon ugradnje korisnik nije imao. Cijena je tad bila oko 800 maraka skuplji set za TFSI u odnosu na sekvent obicni(4 cilindricni motor)emko1234 wrote:Zna li mi iko reći moReL plin na ove tsi i tfsi motore, i na ove bmw turbo šestake?
Radi li to iko kod nas?
Ja sam planirao mjenjat auto vrlo brzo, naravno dizel je prva opcija. Ali auto koje ja gledam i koje bi sebi kupio kad bi se moglo nešto riješit oko plina je neki veći šestak benzinac. Znači ili bi gledao F10 535i ili a6/a7 3.0tfsi.
Recimo gledao sam po stranim tržištma, tim autima s velikim benzincima cijena strašno pada.
nedavno mi je za oko zapeo 535i GT verzija, auto sa 30 000km, 2011 godina, košta u Švicarskoj nekih 29 000 CHF. Što je smiješno za to auto, e može li se na to nakalemit plin?
-
emko1234
#80 Re: LPG? Ne razumijem.
Ja sam vozio u clsu onaj sa sedam brzina od novijih Opste me nije dojmio ni sekunde. A auto je 2012 godište. U normalnoj vožnji kad mu mala gasa dodas nekad djeluje ko da ne zna da li prebacio u manju ili bi te pogurao njutnmetrima. Kad ga gasas i rucno saltas, dobro reaguje. Nije najbrzi ali nije spor. A ovako recimo kad ides po ravnom pa krenes uz malu uzbrdicu, isto ko da se zbuni, i onda odjednom prešalta dvije brzine niže.Bakir1 wrote:ma dobro w212 ima taj dedasti osjecaj za volanom, plovi, kada se "potjera" nije kao bmw, ali zato kod 677 koliko se sjecam vise i taj problem rijesit, a nedostatak poluge mjenjaca je tezak za provariti, u ml sam jedva napipao, i jeste nedostatak kao klasicna rucica ali kada probas mercedes automatik sve ostalo ti se cini kao fizicki rad i napor
- Bakir1
#81 Re: LPG? Ne razumijem.
nije brz kao dsg, ali je dugovjecan, i u manual modu odlican.
-
citroen xm
#82 Re: LPG? Ne razumijem.
Takođe, da se razumijemo, ne govorim ja da ti ne pričaš istinu.mirzet87sa wrote:Sto izgleda ovakocitroen xm wrote:Da ne plasiram netačne informacije, načuo sam da darkom radi i takvu ugradnju. Ali najbolje da pitaš njih.
Gledano sa ovoga stanovišta ja bih i u Punta 1.2 ugradio plin. U bilo kom autu potrošnja izražena u novcu je duplo manja. Za taj novac više volim sebi priuštiti i neka druga zadovoljstva nego voziti na benzin i misliti kako sam u pravu.
Negdje malo dalje od Sarajeva i izvan okvira BiH, auta sa ugrađenim plinskim sistemima su se vozala i 70-ih i 80-ih. Pogotovo su po tome poznate Italija i Holandija. Da ima nekih problema koji se ne mogu rješiti, ne bi se više ni ugrađivalo. Ti sistemi su sada toliko napredovali, toliko su usavršeni da nema nikakvog straha. Motoru definitivno ne smeta plin i nema ni jednog valjanog dokaza da se havarija motora desila zbog plina. Ono što može stradati jesu sjedišta ventila, ali zato se pri ugradnji ugrade mazalice i eliminiše se i ta opasnost. Kao još jedan + jeste toroidna boca koja se smjesti na mjesto rezervnog točka, a punjenje se izvede pored čepa za benzin tako da je neprimjeto. Dakle sve fino estetski odrađeno. Po gradu postoji set za krpljenje gume koji ne zauzima prostor, a može poslužiti kao prva pomoć. Za otvorenu cestu se sašije futrola za rezervni točak i nema nikakvog prljanja. Sve fino i kulturno spakovano.
Iz seata su, kao izvor kvara, naveli plinsku instalaciju! Doduse, radjeno je 2009/10.
I da se razumijemo, nisam ja protiv plinske instalacije. Nek vozi kako god ko hoce, meni je svejedno. Samo prenosim negativno iskustvo tfsi motora
Ne kažem da nije do plina, ali ipak nema dokaza da dobro naštelovan odgovarajući plinski sistem šteti motoru.
- ElDzidziIbnDzo
#83 Re: LPG? Ne razumijem.
Ne mogu ja da ulazim u raspravu ni sa kim sta je bilo jer je bilo,ali sam ubjedjen 101% da nije motor na tom Seatu otisao zbog plina.Mogle su mu samo otici dizne,jer treba da bude izmedju 15-30% udio benzina,ostalo plin,na TFSI motorima,zbog hladjenja dizni.Mozda su u zadnju godinu i skontali neki fazon da bude 100% plin,ali ono sto znam iz licnog iskustva,da npr.1.8T VW-ov motor bolje podnosi plin nego benzin.I bolje ide na plin.
-
citro
#84 Re: LPG? Ne razumijem.
Jap, ali 1.8 Turbo nema direct injection ravno u cilindar.ElDzidziIbnDzo wrote:Ne mogu ja da ulazim u raspravu ni sa kim sta je bilo jer je bilo,ali sam ubjedjen 101% da nije motor na tom Seatu otisao zbog plina.Mogle su mu samo otici dizne,jer treba da bude izmedju 15-30% udio benzina,ostalo plin,na TFSI motorima,zbog hladjenja dizni.Mozda su u zadnju godinu i skontali neki fazon da bude 100% plin,ali ono sto znam iz licnog iskustva,da npr.1.8T VW-ov motor bolje podnosi plin nego benzin.I bolje ide na plin.
Najozbiljnija prijetnja plina motoru su ventili, koje benzin više ne hladi i ne podmazuje kada motor radi na plin. S obzirom da TFSI nativno nema nikakav protok benzinske smjese kroz ventile već samo zrak struji, tu je situacija čak bolja jer su isti dizajnirani za takav rad.
Ostaje problem injektora koji nije baš tako mali, i ja sam prilično siguran da kod nas još uvijek niko nije savladao tehnologiju ugradnje plina u TFSI motore. Nešto ne bih sa time eksperimentisao još.
- Optimist
#85 Re: LPG? Ne razumijem.
emko1234 wrote: Pa to je tu otprilike koliko sam i ja nalazio ove koje sam gledao.
Zato sam odlučio da pogledam benzinca. Jer za 30 000 eura se može naći benzinac s M optik paketom i sa 30.000km na satu. Kraj 2012. A takav dizel vani je od 40 000 eura pa do 47-48k eura.
Zato me i zanima kakva je varijanta s plinom na tim motorima.
Jer plin, registracija, kasko i jedan dodatni set guma i opet bi mi ostalo para za sipat auto jednu godinu sigurnu.
A e klasu sam otpisao jer mi mercedes nikako nije auto za mene.
Ako je vec benzinac toliko jeftiniji, zasto onda uopce razmisljati o ugradnji plina kad ti je potrebno jako puno vozanja da bi potrosio tih 10 hiljada eura razlike u gorivu? Uostalom, svakako taj auto neces vozati vjecno, vec opet 2-3-4 godine i zamjena.
-
citro
#86 Re: LPG? Ne razumijem.
Da se razumijemo, ja sam ZA plin, i sam ga imam u jednom autu, ali sve dok je odnos cijena plina i benzina takav kakav jeste.
Ako se taj odnos dramatičnije poremeti, ode ova sva priča u hendek.
Prie neki dan u Srbiji točim, tamo je plin cca 90 dinara a benzin skoro 150 dinara. To uopšte nije tako dobar odnos kao kod nas gdje plin košta manje od 50% cijene benzina.
Ako se taj odnos dramatičnije poremeti, ode ova sva priča u hendek.
Prie neki dan u Srbiji točim, tamo je plin cca 90 dinara a benzin skoro 150 dinara. To uopšte nije tako dobar odnos kao kod nas gdje plin košta manje od 50% cijene benzina.
- O'zone
- Globalni moderator
#87 Re: LPG? Ne razumijem.
Sa Darkomove stranicecitro wrote:Jap, ali 1.8 Turbo nema direct injection ravno u cilindar.ElDzidziIbnDzo wrote:Ne mogu ja da ulazim u raspravu ni sa kim sta je bilo jer je bilo,ali sam ubjedjen 101% da nije motor na tom Seatu otisao zbog plina.Mogle su mu samo otici dizne,jer treba da bude izmedju 15-30% udio benzina,ostalo plin,na TFSI motorima,zbog hladjenja dizni.Mozda su u zadnju godinu i skontali neki fazon da bude 100% plin,ali ono sto znam iz licnog iskustva,da npr.1.8T VW-ov motor bolje podnosi plin nego benzin.I bolje ide na plin.
Najozbiljnija prijetnja plina motoru su ventili, koje benzin više ne hladi i ne podmazuje kada motor radi na plin. S obzirom da TFSI nativno nema nikakav protok benzinske smjese kroz ventile već samo zrak struji, tu je situacija čak bolja jer su isti dizajnirani za takav rad.
Ostaje problem injektora koji nije baš tako mali, i ja sam prilično siguran da kod nas još uvijek niko nije savladao tehnologiju ugradnje plina u TFSI motore. Nešto ne bih sa time eksperimentisao još.
NAJNOVIJE - Ugradnja plina u
FSI, TFSI, TSI
ZAVOLI DIRECT: 2400,00 KM
AC STAG 400 DPI: 2.000 KM
- Bakir1
#88 Re: LPG? Ne razumijem.
lijepo je to od njih, ali, u bosni se svaki pokusaj bavljenja necim sto nije uobicajeno svodi na propast, slicno cipovanju od strane jednog uvazenog gospodina veterinara
-
almir90
#89 Re: LPG? Ne razumijem.
Može li me neko iskusniji uputiti, da li je isplativo uzeti benzinca i ugraditi plin ako se godišnje prelazi oko 7-8 000 km, eto neka bude do 10 000 km maksimalno, i to je 80% vožnja po gradu. U pitanju je 4 cilindra benzinac, nešto sam i ja dvoumim oko kupovine slijedećeg auta, o plinu većinom čitam pozitivne stvari.
- muha_sa
#90 Re: LPG? Ne razumijem.
kratko i jasno---isplati se bez obzira koliko prelazišalmir90 wrote:Može li me neko iskusniji uputiti, da li je isplativo uzeti benzinca i ugraditi plin ako se godišnje prelazi oko 7-8 000 km, eto neka bude do 10 000 km maksimalno, i to je 80% vožnja po gradu. U pitanju je 4 cilindra benzinac, nešto sam i ja dvoumim oko kupovine slijedećeg auta, o plinu većinom čitam pozitivne stvari.
-
530i
#91 Re: LPG? Ne razumijem.
Ovo boldirano je prilično loša strana, što možeš zahvaliti tim drkadžijama kod kojih si ugrađivao._BataZiv_0809 wrote:
Sta su lose strane: gepek, blago losija vuca i povecana potrosnja rashladne tekucine.
-
emko1234
#92 Re: LPG? Ne razumijem.
ja prelazim 30 000km godisnje u prosjeku. Ako mi to auto bude u prosjeku trosilo 14, toliko racunam da ce trositi ili cak 15, onda je to 1400 litara na 10 000, znaci 5200 litara na 30 000. U parama izadje oko 11 000 maraka. U plinu bi bilo 6000. Sto bi bacio 5000 marakaa na gorivo?Optimist wrote:emko1234 wrote: Pa to je tu otprilike koliko sam i ja nalazio ove koje sam gledao.
Zato sam odlučio da pogledam benzinca. Jer za 30 000 eura se može naći benzinac s M optik paketom i sa 30.000km na satu. Kraj 2012. A takav dizel vani je od 40 000 eura pa do 47-48k eura.
Jer plin, registracija, kasko i jedan dodatni set guma i opet bi mi ostalo para za sipat auto jednu godinu sigurnu.
Ako je vec benzinac toliko jeftiniji, zasto onda uopce razmisljati o ugradnji plina kad ti je potrebno jako puno vozanja da bi potrosio tih 10 hiljada eura razlike u gorivu? Uostalom, svakako taj auto neces vozati vjecno, vec opet 2-3-4 godine i zamjena.
Radije cu otici na vrhunsko ljetovanje i skijanje, naravno ako se moze. Ako ne moze, onda cu kupit dizela.
Last edited by emko1234 on 08/12/2014 19:46, edited 1 time in total.
-
emko1234
#93 Re: LPG? Ne razumijem.
emko1234 wrote:ja prelazim 30 000km godisnje u prosjeku. Ako mi to auto bude u prosjeku trosilo 14, toliko racunam da ce trositi ili cak 15, onda je to 1400 litara na 10 000, znaci 5200 litara na 30 000. U parama izadje oko 11 000 maraka. U plinu bi bilo 6000. Sto bi bacio 5000 marakaa na gorivo?Optimist wrote:emko1234 wrote: Pa to je tu otprilike koliko sam i ja nalazio ove koje sam gledao.
Radije cu otici na vrhunsko ljetovanje i skijanje, naravno ako se moze. Ako ne moze, onda cu kupit dizela.
- Optimist
#94 Re: LPG? Ne razumijem.
Taman da ti i trosi 15 litara u prosjeku, ekvivalentan dizel ce ti trositi minimalno 10 litara u istim uslovima, sto znaci 5 litara manje. Na 30 000 km to dodje 1500 litara benzina vise a u parama 3450 KM vise na godisnjem nivou. Ako je nabavna cijena manja za 10 000 eura, to znaci da ti treba 6 godina vozanja da potrosis razliku.emko1234 wrote:ja prelazim 30 000km godisnje u prosjeku. Ako mi to auto bude u prosjeku trosilo 14, toliko racunam da ce trositi ili cak 15, onda je to 1400 litara na 10 000, znaci 5200 litara na 30 000. U parama izadje oko 11 000 maraka. U plinu bi bilo 6000. Sto bi bacio 5000 marakaa na gorivo?Optimist wrote:emko1234 wrote: Pa to je tu otprilike koliko sam i ja nalazio ove koje sam gledao.
-
citroen xm
#95 Re: LPG? Ne razumijem.
Pa sve zavisi koliko ćeš takvo auto zadržavati kod sebe. Ako ćeš ga prodavati nakon godinu, ne isplati. Ako ćeš ga zadržavati malo duže, onda se isplati. Jer čim otplatiš ugradnju, svaki naredni kilometar je ušteda bez obzira koliko prelaziš.almir90 wrote:Može li me neko iskusniji uputiti, da li je isplativo uzeti benzinca i ugraditi plin ako se godišnje prelazi oko 7-8 000 km, eto neka bude do 10 000 km maksimalno, i to je 80% vožnja po gradu. U pitanju je 4 cilindra benzinac, nešto sam i ja dvoumim oko kupovine slijedećeg auta, o plinu većinom čitam pozitivne stvari.
- drndalo
#96 Re: LPG? Ne razumijem.
O kakvoj potrosnji rashladne pricamo...? Ni jedan auto ne bi trebao da trosi rashladnu... Ako trosi, ima neki problem... Bez obzira na gorivo...530i wrote:Ovo boldirano je prilično loša strana, što možeš zahvaliti tim drkadžijama kod kojih si ugrađivao._BataZiv_0809 wrote:
Sta su lose strane: gepek, blago losija vuca i povecana potrosnja rashladne tekucine.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#97 Re: LPG? Ne razumijem.
Termostat mi je bio ciknuo.drndalo wrote: Ovo boldirano je prilično loša strana, što možeš zahvaliti tim drkadžijama kod kojih si ugrađivao.
O kakvoj potrosnji rashladne pricamo...? Ni jedan auto ne bi trebao da trosi rashladnu... Ako trosi, ima neki problem... Bez obzira na gorivo...
Ispocetka sam mislio da je povecanja potrosnja antifriza zbog vise temperature izgaranja plina, medjutim kada su temperature pale, vidio sam da je termostat otisao u vjecna lovista. Zamijenio sam ga prije 2 sedmice i sad je sve u normali.
Greskom sam to spomenuo na ovoj temi, valjda sam ostao pod utiskom
-
emko1234
#98 Re: LPG? Ne razumijem.
[/quote]Ako je vec benzinac toliko jeftiniji, zasto onda uopce razmisljati o ugradnji plina kad ti je potrebno jako puno vozanja da bi potrosio tih 10 hiljada eura razlike u gorivu? Uostalom, svakako taj auto neces vozati vjecno, vec opet 2-3-4 godine i zamjena.[/quote]
ja prelazim 30 000km godisnje u prosjeku. Ako mi to auto bude u prosjeku trosilo 14, toliko racunam da ce trositi ili cak 15, onda je to 1400 litara na 10 000, znaci 5200 litara na 30 000. U parama izadje oko 11 000 maraka. U plinu bi bilo 6000. Sto bi bacio 5000 marakaa na gorivo?
Radije cu otici na vrhunsko ljetovanje i skijanje, naravno ako se moze. Ako ne moze, onda cu kupit dizela.[/quote]
[/quote]Taman da ti i trosi 15 litara u prosjeku, ekvivalentan dizel ce ti trositi minimalno 10 litara u istim uslovima, sto znaci 5 litara manje. Na 30 000 km to dodje 1500 litara benzina vise a u parama 3450 KM vise na godisnjem nivou. Ako je nabavna cijena manja za 10 000 eura, to znaci da ti treba 6 godina vozanja da potrosis razliku.[/quote]
To je tako na papiru, ali znas i sam da to tako ne gledas kad kupis auto. Ja ako dam tih 30 000 eura za auto, to je to. Isto ko da nisam ni gledao onaj od 40 000eura. I tad hocu da imam racunicu.
Ako je ta razlika za 6 godina sipanja benzina, onda mogu uzet i plin, i jos nesto drugo. Sto bi bacio pare na gorivo?
ja prelazim 30 000km godisnje u prosjeku. Ako mi to auto bude u prosjeku trosilo 14, toliko racunam da ce trositi ili cak 15, onda je to 1400 litara na 10 000, znaci 5200 litara na 30 000. U parama izadje oko 11 000 maraka. U plinu bi bilo 6000. Sto bi bacio 5000 marakaa na gorivo?
Radije cu otici na vrhunsko ljetovanje i skijanje, naravno ako se moze. Ako ne moze, onda cu kupit dizela.[/quote]
[/quote]Taman da ti i trosi 15 litara u prosjeku, ekvivalentan dizel ce ti trositi minimalno 10 litara u istim uslovima, sto znaci 5 litara manje. Na 30 000 km to dodje 1500 litara benzina vise a u parama 3450 KM vise na godisnjem nivou. Ako je nabavna cijena manja za 10 000 eura, to znaci da ti treba 6 godina vozanja da potrosis razliku.[/quote]
To je tako na papiru, ali znas i sam da to tako ne gledas kad kupis auto. Ja ako dam tih 30 000 eura za auto, to je to. Isto ko da nisam ni gledao onaj od 40 000eura. I tad hocu da imam racunicu.
Ako je ta razlika za 6 godina sipanja benzina, onda mogu uzet i plin, i jos nesto drugo. Sto bi bacio pare na gorivo?
-
jefferson
#99 Re: LPG? Ne razumijem.
Ja neki dan vozio onaj 2.0t AMG, CLA sta li. Nikako mi nije jasno kako su uspjeli napraviti losiji mjenjac sa duplim kvacilom nego onaj 7 G-tronic, koji isto nije neka sreca.emko1234 wrote:Ja sam vozio u clsu onaj sa sedam brzina od novijih Opste me nije dojmio ni sekunde. A auto je 2012 godište. U normalnoj vožnji kad mu mala gasa dodas nekad djeluje ko da ne zna da li prebacio u manju ili bi te pogurao njutnmetrima. Kad ga gasas i rucno saltas, dobro reaguje. Nije najbrzi ali nije spor. A ovako recimo kad ides po ravnom pa krenes uz malu uzbrdicu, isto ko da se zbuni, i onda odjednom prešalta dvije brzine niže.Bakir1 wrote:ma dobro w212 ima taj dedasti osjecaj za volanom, plovi, kada se "potjera" nije kao bmw, ali zato kod 677 koliko se sjecam vise i taj problem rijesit, a nedostatak poluge mjenjaca je tezak za provariti, u ml sam jedva napipao, i jeste nedostatak kao klasicna rucica ali kada probas mercedes automatik sve ostalo ti se cini kao fizicki rad i napor
Sto se tice ugradnje plina, BMW ima bolje rjeseno ubrizgavanje nego VW/Audi u TFSI motorima. Npr. dok VW/Audi jos uvijek muku muce sa razgradnjom ulja usljed zaostatka benzina, te sa depoiztima na ventilima, BMW nema tih problema. Kontam da bi i ugradnja plina mogla biti laksa, ali opet, s obzirom da ej Audi 3.0tfsi kompresor a ne turbo, mzoe biti da ima nekih izmjena.
-
Kiberluskoni
#100 Re: LPG? Ne razumijem.
Poenta čitave priče.vettel wrote:samo da odgovorim ovima sto kritikuju vlasnike x5-ice i cayenna na plin. to sto ljudi imaju novca ne znaci da trebaju bit glupi i bacat pare na gorivo kad mogu jeftinije proci. imati novac ne znaci nuzno razbacivati se
Ja sam sa plinom uštedio kompletan iznos auta koje sam vozio nekih 4-5 godina. Godišnje davao 2.000 umjesto 4.000 na gorivo. Svakome normalnom je ovo dovoljan argument. Jel bolje na more otići za 100 ili 200 KM goriva? Dva ovakva puta godišnje i isplatiš samu plinsku instalaciju.
E sad, što neko misli da je štednja osobina siromašnih... nije za ovu temu.