bugari su u eu a mi jos u karini.Stoner wrote:Supersila ko i Bugarska.Kinesko prkno wrote:Meni je svejedno,ali Jugoslavija je bila super-sila za danasnju BiH.Danasnji politicki sistem postoji samo za trazenje sadake po svijetu u ime naroda i sitno-lopovskog rastaljivanja iste.
Jugonostalgija...
-
dpjokala26
#76 Re: Jugonostalgija...
-
radostan dan
#77 Re: Jugonostalgija...
ma daj druže nemoj me zajebavati, ako imaš 42-43 ili više godina, ne mogu da vjerujem šta pišeš.Hajvan wrote:dobro, no realno male su razlike između one i ovih država… neznatne, zapravo.radostan dan wrote: još ako si nekrofil...ihhh ljepote i uzbuđenja.
maleHnoj državi. + .. srbiji i hrvatskoj.
tebi se baš da...još imaš mogućnos izbora crkotine na koju onanišeš.
moČno, moČno.
seks je seks, pusti ti druge što ti se čude...
subjektivne osjećaje i pamćenja na stranu
ako si mlađi, onda razumijem.
ja ne pišem da je to bila super sila.
ja pišem da je to super sila u odnosu na države, državna i društvena uređenja u kojima sam živio/živim nakon nje.
u tome je poenta.
u stvari i nije...
poenta je da mlađi, negacijom dostignuća bivše države, daju alibi današnjim vlastodršcima i državotvorcima da ih vrate na nivo i standard prije nastanka sfrj, pa čak i dalje.
- Hajvan
#78 Re: Jugonostalgija...
and wrote: ali se i otplaćivalo,što znači da se i radilo.šta je još sve napravljeno a zadužanost je bila čini mi se 20 tak mlrd.
danas ovi od kredita i topli obrok imaju![]()
kad pogledamo koliko su još i građani trenutno zaduženi danas to su ogromne cifre.
1983. sfrj je prestale da vraća kredite.
- jao_situacije
#79 Re: Jugonostalgija...
Ma ne kažem to, nego meni je glupo praviti bunker u planini za skoro 5 mlrd dolara. Moglo se pametnije iskoristiti ali eto hajd ni ovi danas nisu ništa pametniji u trošenju kredita.._BataZiv_0809 wrote:Sve je na kreditjao_situacije wrote: slažem se što jest, jest.Ali je to bio kredit ako se ja dobro sjećam šta sam čitao..
![]()
Inace malo koja bi privreda funkcionisala da nije kredita
- Hajvan
#80 Re: Jugonostalgija...
radostan dan wrote:ma daj druže nemoj me zajebavati, ako imaš 42-43 ili više godina, ne mogu da vjerujem šta pišeš.Hajvan wrote:dobro, no realno male su razlike između one i ovih država… neznatne, zapravo.radostan dan wrote: još ako si nekrofil...ihhh ljepote i uzbuđenja.
maleHnoj državi. + .. srbiji i hrvatskoj.
tebi se baš da...još imaš mogućnos izbora crkotine na koju onanišeš.
moČno, moČno.
seks je seks, pusti ti druge što ti se čude...
subjektivne osjećaje i pamćenja na stranu
ako si mlađi, onda razumijem.
ja ne pišem da je to bila super sila.
ja pišem da je to super sila u odnosu na države, državna i društvena uređenja u kojima sam živio/živim nakon nje.
u tome je poenta.
u stvari i nije...
poenta je da mlađi, negacijom dostignuća bivše države, daju alibi današnjim vlastodršcima i državotvorcima da ih vrate na nivo i standard prije nastanka sfrj, pa čak i dalje.
ja ne kažem da ovo sada valja.
blizi sam 50-oj nego 40-im.
sjecam se stajanja u redovima i čekanja fasunge u lokalnom granapu na Kovačima- sve na tačkice (dozvoljena mjesećna potrošnja u gramima i decilitrima) svega- brašna, šećera, ulja, kafe - početkom '80-ih. Ko se ovih tačkica ne sjeća, onda ima JAKO selekciono (ili maliciozno) pamćenje.
ja kao neko ko je bio dječak '80-ih se sjeća vlastitog straha kad je prolazio određenim zonama po gradu- "...nemoj tamo ići, tamo su zboli nekog prekjuce…" itd
iako je mater radila (i to kao VSS), podstanar je bila do 1988. (tada, sa 18 godina radnog staža)
manite se bajki
prostom usporedbom što sam ja postigao, a što roditelji (svi smo VSS) te što su oni meni mogli priuštiti a što ja svojem potomstvu- mogu samo jedan zaključak donijeti. Oprostite što se ne slažem sa vama- no to je subjektivno. JBG
Objektivno- razlike su u nijansama.
PS. nisam na budžetu, nisam blizu strukturama vlasti, ne živim ni od kakvih "javnih konkursa", NGO kuraca-palaca i otali uhhljeb/nehljeb fora i fazona.
Last edited by Hajvan on 19/01/2015 13:41, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#81 Re: Jugonostalgija...
Iz ove pozicije i vremensko istorijskog okvira svasta nesto djeluje glupavojao_situacije wrote:
Ma ne kažem to, nego meni je glupo praviti bunker u planini za skoro 5 mlrd dolara. Moglo se pametnije iskoristiti ali eto hajd ni ovi danas nisu ništa pametniji u trošenju kredita..
- and
#82 Re: Jugonostalgija...
al nije prestala plaćati grijanje zemaljskom muzejuHajvan wrote:and wrote: ali se i otplaćivalo,što znači da se i radilo.šta je još sve napravljeno a zadužanost je bila čini mi se 20 tak mlrd.
danas ovi od kredita i topli obrok imaju![]()
kad pogledamo koliko su još i građani trenutno zaduženi danas to su ogromne cifre.
1983. sfrj je prestale da vraća kredite.
spominješ tačkice...naravno da tada nije bio lagodan život pretjerano,al bile su te krize.danas nema potrebe za tačkicama jer nam uvozi ko šta hoće,robe ima,a penzioner s 300 km kad plati režije nema potrebe da ide u granap.bile tačkice ne bile
- jao_situacije
#83 Re: Jugonostalgija...
Ima i ta mjesta.._BataZiv_0809 wrote:Iz ove pozicije i vremensko istorijskog okvira svasta nesto djeluje glupavojao_situacije wrote:
Ma ne kažem to, nego meni je glupo praviti bunker u planini za skoro 5 mlrd dolara. Moglo se pametnije iskoristiti ali eto hajd ni ovi danas nisu ništa pametniji u trošenju kredita..
- klaki
#84 Re:
digger wrote: Na desnom retrovizoru automobila--koji je nesto izbocen--pise:
"Objects In The Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are"
("Objekti u retrovizoru mogu da izgledaju blizim nego sto jesu.")
Realna slika je uvijek drugacija.

- kanocale
#85 Re: Jugonostalgija...
SaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu
Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )
Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?
Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?
Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.
Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
- Stoner
#86 Re: Jugonostalgija...
Daleko smo mi ispred Ruande, glupo ti je poređenje. Još je gluplje ovo sa Bocvanom koja ima prosječnu platu veću ili istu kao dobar dio Evrope, i 'nako, sasvim slučajno je Bocvana najslobodnija tržišna ekonomija na afričkom kontinentu.Kinesko prkno wrote: A danas u rangu sa Bocwanom i Ruandom.Otprilike to je ta razlika.
- nosara
#87 Re: Jugonostalgija...
Jest, jest... Prokuzio si me...Hajvan wrote:ti mora da si bio neki nižerangirani aparatčik koji se nije stigao na vrijeme da preobuće odijelo (ili su ga drugi gurnuli u zadnje redove, pa mu sad svi krivi), a?nosara wrote:Potaman...JThomas wrote:a kako danas stoje bivše članice u današnjim vrijednostima?
Stoner wrote:Daleko smo mi ispred Ruande, glupo ti je poređenje. Još je gluplje ovo sa Bocvanom koja ima prosječnu platu veću ili istu kao dobar dio Evrope, i 'nako, sasvim slučajno je Bocvana najslobodnija tržišna ekonomija na afričkom kontinentu.Kinesko prkno wrote: A danas u rangu sa Bocwanom i Ruandom.Otprilike to je ta razlika.
-
radostan dan
#88 Re: Jugonostalgija...
i koliko su trajali bonovi? par mjeseci. isto kao i par-nepar vožnja.Hajvan wrote:
blizi sam 50-oj nego 40-im.
sjecam se stajanja u redovima i čekanja fasunge u lokalnom granapu na Kovačima- sve na tačkice (dozvoljena mjesećna potrošnja u gramima i decilitrima) svega- brašna, šećera, ulja, kafe - početkom '80-ih. Ko se ovih tačkica ne sjeća, onda ima JAKO selekciono (ili maliciozno) pamćenje.
sitno je to nasuprot mnogobrojnih dobiti i benefita koje je socijalističko društvo omogućilo.
90 posto ljudi država koje si naveo živi u stanovima dobijenim od tog duštva, ili kućama sagrađenim od kredita koje mu je to društveno uređenje dalo.
koristi bolničke zgrade, ambulante, škole, vozi cestama te države i tog društva...
a porijeklom nisu sa asfalta, nego ih je ta država -svukla i dovukla- iz raznih popizdina i čuka.
danas je - nemoj ići nigdje...ja kao neko ko je bio dječak '80-ih se sjeća vlastitog straha kad je prolazio određenim zonama po gradu- "...nemoj tamo ići, tamo su zboli nekog prekjuce…" itd
objasnio forumaš živojinović - udruživanje staža, veći broj bodova, itd...ne možeš individualnim iskustvom zaključivati na nivou opšteg (doduše, to si već rekao u ovom dole kvotanom...)iako je mater radila (i to kao VSS), podstanar je bila do 1988. (tada, sa 18 godina radnog staža)
manite se bajki
bravo za tebe, nisi neodgovoran lik...ali generalno, ovakve države i njena društvena uređenja ne daju ni sigurnost ni mogućnosti koje je davao bivši sistem.prostom usporedbom što sam ja postigao, a što roditelji (svi smo VSS) te što su oni meni mogli priuštiti a što ja svojem potomstvu- mogu samo jedan zaključak donijeti. Oprostite što se ne slažem sa vama- no to je subjektivno. JBG
još bolje...to govori da si sposoban da samostalno stvoriš vrijednost.koliko se sjećam, izuzev možda ljekara specijalista i vrhunskih inžinjera u jakim firmama, svaki privatnik je bio bog za radnike na državnim jaslama, po pitanju prihoda.PS. nisam na budžetu, nisam blizu strukturama vlasti, ne živim ni od kakvih "javnih konkursa", NGO kuraca-palaca i otali uhhljeb/nehljeb fora i fazona.
govorim o pravim privatnicima, a ne -glumcima privatnicima.
- Kinesko prkno
#89 Re: Jugonostalgija...
Bocvana ima veliku prosjecnu platu zbog velikog broja stranih firmi u mineralnoj industriji i bankarstvu,inace vecina plata je izmedju 300 i 700 eura a cijene su slicne zapadnim.Stoner wrote:Daleko smo mi ispred Ruande, glupo ti je poređenje. Još je gluplje ovo sa Bocvanom koja ima prosječnu platu veću ili istu kao dobar dio Evrope, i 'nako, sasvim slučajno je Bocvana najslobodnija tržišna ekonomija na afričkom kontinentu.Kinesko prkno wrote: A danas u rangu sa Bocwanom i Ruandom.Otprilike to je ta razlika.
- Stoner
#90 Re: Jugonostalgija...
Joj čovječe. Bocvana je tu gdje jeste jer je prije svega za razliku od ostatka komunističke Afrike i Jugoslavije sve od 60ih godina otvorena za strane firme. Te strane firme kao što vidiš otvaraju radna mjesta, dižu standard itd.Kinesko prkno wrote: Bocvana ima veliku prosjecnu platu zbog velikog broja stranih firmi u mineralnoj industriji i bankarstvu,inace vecina plata je izmedju 300 i 700 eura a cijene su slicne zapadnim.
Teza da je većina plata oko 700$ pa je prosječna plata oko 1.500$ nema veze s mozgom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#91 Re: Jugonostalgija...
Komunisticka Afrika 
- Hajvan
#92 Re: Jugonostalgija...
radostan dan wrote:
kako god.
za onu nisam ništa osjecao, niti mi što veže.
ovu zovem svojom domovinom.
case closed.
PS.
a najradije bih sve rasprodao i u australiju zbrisao.
- Kinesko prkno
#93 Re: Jugonostalgija...
Jok eto ti imas veze sa mozganjem,prosjecna plata u BiH je 830 km,a 80 % zaposlenih u realnom sektoru ima 350-500 km.Stoner wrote:Joj čovječe. Bocvana je tu gdje jeste jer je prije svega za razliku od ostatka komunističke Afrike i Jugoslavije sve od 60ih godina otvorena za strane firme. Te strane firme kao što vidiš otvaraju radna mjesta, dižu standard itd.Kinesko prkno wrote: Bocvana ima veliku prosjecnu platu zbog velikog broja stranih firmi u mineralnoj industriji i bankarstvu,inace vecina plata je izmedju 300 i 700 eura a cijene su slicne zapadnim.
Teza da je većina plata oko 700$ pa je prosječna plata oko 1.500$ nema veze s mozgom.
Slicno je sa Bocvanom koja uvozi doktore,prosvjetne radnike ,ekonomiste,inzinjere i razne strucnjake i koji imaju vecu platu do lokalnog stanovnistva.
Prosle godine je moja rodica tuhala mjesec dana po Africi,kaze da su smjestaj i hrana najskuplji u Bocvani,hranu gotovo svu uvoze iz JAR -a a masa ih iz Zimbambvea dolazi raditi za male pare.
Nezaposlenost oko 25% ,drugi u svijetu po broju slucajeva oboljelih od Aidsa i jos predvidjaju da ce dijamanata nestati oko 2017.
Eto ti Bocvana koju ti skoro pa sa Svabama uporedi.
- nosara
- kamberovica polje
#95 Re: Jugonostalgija...
A ovi današnji klauni svrše u gaće kad im ministar vanjskih poslova Njemačke dođe.nosara wrote:
-
kox
#96 Re: Jugonostalgija...
To samo po sebi i ne govori mnogo, poslije rata su BiH posjećivali predsjednik Clinton (mislim 1999) i zamjenik predsjednika Biden (2009).
-
The BEN10
#97 Re: Jugonostalgija...
Dobro je bravar nabao engleski moram priznati.
- SaraFina
#98 Re: Jugonostalgija...
_BataZiv_0809 wrote:Ne pamtis je ni ti, a pricas o njoj ko da si Edvard Kardelj ili Moša Pijade u najmanju rukuSaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu
Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )
Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?
Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penzion o osiguranje i sl?
Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.
Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
LOL argumenta. Svaka ti dala!
Ovo bolje od Kine i argumentacije
- SaraFina
#99 Re: Jugonostalgija...
kanocale wrote:SaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu
Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?
Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..![]()
pazi, ja sam savršeno svjesna činjenice i polazim od pretpostavke da sam totalno nesavršena, ali svejedno me glupost iritira.
Sopstvena? Mogu ti reći pohvalno. Malo ko ima hrabrosti priznati takvo što.
- Stoner
#100 Re: Jugonostalgija...
Opet odgovor temeljen na poluinformacijama i losem googlanju.Kinesko prkno wrote: Jok eto ti imas veze sa mozganjem,prosjecna plata u BiH je 830 km,a 80 % zaposlenih u realnom sektoru ima 350-500 km.
Slicno je sa Bocvanom koja uvozi doktore,prosvjetne radnike ,ekonomiste,inzinjere i razne strucnjake i koji imaju vecu platu do lokalnog stanovnistva.
Prosle godine je moja rodica tuhala mjesec dana po Africi,kaze da su smjestaj i hrana najskuplji u Bocvani,hranu gotovo svu uvoze iz JAR -a a masa ih iz Zimbambvea dolazi raditi za male pare.
Nezaposlenost oko 25% ,drugi u svijetu po broju slucajeva oboljelih od Aidsa i jos predvidjaju da ce dijamanata nestati oko 2017.
Eto ti Bocvana koju ti skoro pa sa Svabama uporedi.
Prosjecna plata u realnom sektoru 400 maraka?
Uzimaju novac od poreznih platisa da uvezu i isplacuju strance?
Sta jos kaze rodica?