Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
- JBT
#76 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ne znam jesi li primjetio navodne znake, a sto znaci da se radi o citiranju ili pojasnjavanju nacina razmisljanja koje je u nekom procentu zastupljeno medju biracima u BiH. Ne radi se o mom misljenju. Ne znam koliko si pazljivo citao napisano, ali si mogao procitati da se licno potpuno distanciram od takvog nacina razmisljanja i podjela na tom nivou. Ako cemo diskutovati ili razgovarati na nekom kvalitetnom nivou onda moramo pazljivo citati napisano. Ako cemo jedni drugima trpati u usta ono sto nije receno ili je protumaceno na pogresan nacin, onda se ne moze ocekivati da ce diskusija imati neki kvalitet normalne i sadrzajne diskusije.
-
BAK-eV
#77 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
OK!JBT wrote:Ne znam jesi li primjetio navodne znake, a sto znaci da se radi o citiranju ili pojasnjavanju nacina razmisljanja koje je u nekom procentu zastupljeno medju biracima u BiH. Ne radi se o mom misljenju. Ne znam koliko si pazljivo citao napisano, ali si mogao procitati da se licno potpuno distanciram od takvog nacina razmisljanja i podjela na tom nivou. Ako cemo diskutovati ili razgovarati na nekom kvalitetnom nivou onda moramo pazljivo citati napisano. Ako cemo jedni drugima trpati u usta ono sto nije receno ili je protumaceno na pogresan nacin, onda se ne moze ocekivati da ce diskusija imati neki kvalitet normalne i sadrzajne diskusije.
Koliko dugo jos treba trajati ta izgradnja lijevice?
Ima li ikakvih vremenskih limita?
Pa ako se taj limit prekoraci, da se kaze: Ne ide ovo! Hajde da napravimo Bosnu kao nacionalnu drzavu Bosnjaka, uredimo je kao i sve druge drzave i onda ce biti moguce praviti normalnije stanje od ovoga.
-
VjecitiStudent
#78 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ova palamuđenja u ustavu ko bitnom okviru za ovakvo ili onakvo političko djelovanje su najsmješnija.
Kada su 1991. nacionalisti zasjeli na vlast, sve su u trenu i rasparčali i usrali, nikakva promjena tadašnjeg ustava im za to nit je bila potrebna, nit su je tražili.
Kada su 1991. nacionalisti zasjeli na vlast, sve su u trenu i rasparčali i usrali, nikakva promjena tadašnjeg ustava im za to nit je bila potrebna, nit su je tražili.
-
PeppermintSA
#79 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ja ne znam zašto je neophodno imati ljevicu u RS-u i među Hrvatima da bi ona mogla uspijeti? Moderna ljevica danas se bavi konkretnim društvenim pitanjima: Odnosu države prema čovjeku, radničkim pravima, liberalnim (ne u ekonomskim smislu) trendovima tipa očuvanja okološa, gej prava, ženskih prava, manjinjskih prava, legalizaciji opijata, prostitucije itd. Kada pogledate svjetske trendove, ljevica postaje sve više adržavna, koliko i anacionalna. Pogledajte Grčku - po Atini već postoje komune, u Španiji su anarhosindikalne organizacije ponovo jake kao iz vremena španskog građanskog rata, u Južnoj Americi slična stvar. Pogledajte Socijaldemokrate u Švedskoj - bave se pitanjima radničke klase, ali i manjina, legalizacije svega i svačega, pitanja Palestine itd. To je ono što je frankfurtska škola nazivala Kulturnim marksizmom - dakle, ne samo politička opcija koliko i life style filozofija.
Poenta jeste - moderna radikalna ljevica bavi se konkretnim, životnim pitanjima a ne geopolitičkim. Iz tog razloga ne vidim zašto neko uopšte gleda van okvira ''svog tora'' ili ti svoje lokalne zajednice. Ja lično smatram da, u mom slučaju, Sarajevu treba moderna ljevica. Da se pohapse kriminalci i ratni profiteri, da se radnicima vrati dostojanstvo, da se prekinu odnosi sa MMF-om i liberalnim kapitalizmom, da se društvo ponovo sekularizara, da se dotaknemo prava manjinskih grupa, da se počne ulagati u sport i kulturu, da se pozorišta vrate umjetnicima a ne uhljebašima, da Univerzitet postane ono što bi trebao da bude - obrazovna institucija i forum antičkog tipa, gdje će se razgovarati o radikalnim, novim, intelektualnim procesima. To je ono što bi ovo društvo gurnulo s mrtve tačke. Pogledajte šta se dešavalo u Parizu '68, ili šta se dešava sa Kurdima u Kobaniju. To je ono što nama treba, a ne deklarativni socijaldemokrati koji apsolutno ništa konkretno ne rade. Ne znam zašto se svi boje pojma ''revolucije'' - revolucije uma, obrazovanja, društvenih odnosa, demokratije kao takve - od posredne do neposredne u svakom smislu te riječi.
Kakve to veze ima sa RS? Oni nemaju ljevicu? Zaboli me. Mi ćemo ići naprijed a oni će ostati gdje jesu. Sve moguće i nemoguće posmatrate kroz prizmu rata, RS-a i Federacije, ljiljana, pički materina. Mene zaboli neka stvar za RS. Kad mi sebe ovdje budemo sredili, oni će se nama šlepati. A ako neće? opet me zaboli, niti tamo živim niti me oni interesuju. Što se mene tiče, može im dress-code u vrtićima biti kokarda - nijhov problem, odnosno problem nijhovih normalnih ljudi, a ne moj. Moj je problem SPUS, ratni i postratni bošnjački tajkuni, partokratija, utjecaj IZ na sve od djeda mraza pa do toga gdje se smije točiti alkohol itd.
Poenta jeste - moderna radikalna ljevica bavi se konkretnim, životnim pitanjima a ne geopolitičkim. Iz tog razloga ne vidim zašto neko uopšte gleda van okvira ''svog tora'' ili ti svoje lokalne zajednice. Ja lično smatram da, u mom slučaju, Sarajevu treba moderna ljevica. Da se pohapse kriminalci i ratni profiteri, da se radnicima vrati dostojanstvo, da se prekinu odnosi sa MMF-om i liberalnim kapitalizmom, da se društvo ponovo sekularizara, da se dotaknemo prava manjinskih grupa, da se počne ulagati u sport i kulturu, da se pozorišta vrate umjetnicima a ne uhljebašima, da Univerzitet postane ono što bi trebao da bude - obrazovna institucija i forum antičkog tipa, gdje će se razgovarati o radikalnim, novim, intelektualnim procesima. To je ono što bi ovo društvo gurnulo s mrtve tačke. Pogledajte šta se dešavalo u Parizu '68, ili šta se dešava sa Kurdima u Kobaniju. To je ono što nama treba, a ne deklarativni socijaldemokrati koji apsolutno ništa konkretno ne rade. Ne znam zašto se svi boje pojma ''revolucije'' - revolucije uma, obrazovanja, društvenih odnosa, demokratije kao takve - od posredne do neposredne u svakom smislu te riječi.
Kakve to veze ima sa RS? Oni nemaju ljevicu? Zaboli me. Mi ćemo ići naprijed a oni će ostati gdje jesu. Sve moguće i nemoguće posmatrate kroz prizmu rata, RS-a i Federacije, ljiljana, pički materina. Mene zaboli neka stvar za RS. Kad mi sebe ovdje budemo sredili, oni će se nama šlepati. A ako neće? opet me zaboli, niti tamo živim niti me oni interesuju. Što se mene tiče, može im dress-code u vrtićima biti kokarda - nijhov problem, odnosno problem nijhovih normalnih ljudi, a ne moj. Moj je problem SPUS, ratni i postratni bošnjački tajkuni, partokratija, utjecaj IZ na sve od djeda mraza pa do toga gdje se smije točiti alkohol itd.
Last edited by PeppermintSA on 03/12/2014 20:40, edited 1 time in total.
- JThomas
#80 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
zbog ustavnog uređenja i činjenice da ništa značajno iznad nivoa kantona ne možeš progurati bez drugih naroda. ali nebitno, jer ni bošnjaci/bosanci/muslimani nemaju ljevicu. jedina je razlika što njihova desnica ne sanja o fizičkom uništenju druga dva naroda.
- fosna2014
#81 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Jako dobar upis.PeppermintSA wrote:Ja ne znam zašto je neophodno imati ljevicu u RS-u i među Hrvatima da bi ona mogla uspijeti? Moderna ljevica danas se bavi konkretnim društvenim pitanjima: Odnosu države prema čovjeku, radničkim pravima, liberalnim (ne u ekonomskim smislu) trendovima tipa očuvanja okološa, gej prava, ženskih prava, manjinjskih prava, legalizaciji opijata, prostitucije itd. Kada pogledate svjetske trendove, ljevica postaje sve više adržavna, koliko i anacionalna. Pogledajte Grčku - po Atini već postoje komune, u Španiji su anarhosindikalne organizacije ponovo jake kao iz vremena španskog građanskog rata, u Južnoj Americi slična stvar. Pogledajte Socijaldemokrate u Švedskoj - bave se pitanjima radničke klase, ali i manjina, legalizacije svega i svačega, pitanja Palestine itd. To je ono što je frankfurtska škola nazivala Kulturnim marksizmom - dakle, ne samo politička opcija koliko i life style filozofija.
-
PeppermintSA
#82 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Pa šta fali da bude na nivou Kantona i Opština? Lokalne samouprave svakako imaju ingerencije sa rješavanja realnih, konkretnih problema građana. Ko je odgovaran za Narodno pozorište? Pa naravno da je ministarstvo kulture KS. Ko je odgovoran za sarajevski univerzitet? Pa naravno da je ministarstvo obrazovanja KS. Ko je odgovaran za radnička prava u Sarajevu? Pa naravno da su sindikati registrovani u ovom kantonu.JThomas wrote:zbog ustavnog uređenja i činjenice da ništa značajno iznad nivoa kantona ne možeš progurati bez drugih naroda. ali nebitno, jer ni bošnjaci/bosanci/muslimani nemaju ljevicu. jedina je razlika što njihova desnica ne sanja o fizičkom uništenju druga dva naroda.
Svaki kanton je u istoj situaciji. Dakle, ljevica bi trebala biti sveobuhvatan društveni trend, čak se može reći i MASPOK. Radikalno lijevi univerzitetski i srednjoškolski profesori koji odgoje i obrazuju radikalno lijeve studente i đake koji se okupljaju oko radikalno lijevih kinoteka, časopisa, dnevnih novina, kulturnih krugova, muzičkih bendova, klubova i kafana koji njeguju i forsiraju te ideje. Kroz to će se pojaviti i radikalna lijeva politička opcija koja će imati masovno glasačko tijelo iza sebe. To glasačko tijelo će izabrati te ljude, a oni će zauzvrat promijeniti sve iznadpomenuto.
Pravite kvantnu fiziku od jednostavne stvari.
-
ime_kojeg_nema
#83 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
To je to. Potpuno se slažem.PeppermintSA wrote:Ja ne znam zašto je neophodno imati ljevicu u RS-u i među Hrvatima da bi ona mogla uspijeti? Moderna ljevica danas se bavi konkretnim društvenim pitanjima: Odnosu države prema čovjeku, radničkim pravima, liberalnim (ne u ekonomskim smislu) trendovima tipa očuvanja okološa, gej prava, ženskih prava, manjinjskih prava, legalizaciji opijata, prostitucije itd. Kada pogledate svjetske trendove, ljevica postaje sve više adržavna, koliko i anacionalna. Pogledajte Grčku - po Atini već postoje komune, u Španiji su anarhosindikalne organizacije ponovo jake kao iz vremena španskog građanskog rata, u Južnoj Americi slična stvar. Pogledajte Socijaldemokrate u Švedskoj - bave se pitanjima radničke klase, ali i manjina, legalizacije svega i svačega, pitanja Palestine itd. To je ono što je frankfurtska škola nazivala Kulturnim marksizmom - dakle, ne samo politička opcija koliko i life style filozofija.
- JThomas
#84 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
šta fali? prvo, fali ljevica, jer je nema. a onda fale entitetski i državni nivo, jer ti tu tuđa desnica može sve opstruirati i zaustaviti.PeppermintSA wrote:Pa šta fali da bude na nivou Kantona i Opština? Lokalne samouprave svakako imaju ingerencije sa rješavanja realnih, konkretnih problema građana. Ko je odgovaran za Narodno pozorište? Pa naravno da je ministarstvo kulture KS. Ko je odgovoran za sarajevski univerzitet? Pa naravno da je ministarstvo obrazovanja KS. Ko je odgovaran za radnička prava u Sarajevu? Pa naravno da su sindikati registrovani u ovom kantonu.JThomas wrote:zbog ustavnog uređenja i činjenice da ništa značajno iznad nivoa kantona ne možeš progurati bez drugih naroda. ali nebitno, jer ni bošnjaci/bosanci/muslimani nemaju ljevicu. jedina je razlika što njihova desnica ne sanja o fizičkom uništenju druga dva naroda.
Svaki kanton je u istoj situaciji. Dakle, ljevica bi trebala biti sveobuhvatan društveni trend, čak se može reći i MASPOK. Radikalno lijevi univerzitetski i srednjoškolski profesori koji odgoje i obrazuju radikalno lijeve studente i đake koji se okupljaju oko radikalno lijevih kinoteka, časopisa, dnevnih novina, kulturnih krugova, muzičkih bendova, klubova i kafana koji njeguju i forsiraju te ideje. Kroz to će se pojaviti i radikalna lijeva politička opcija koja će imati masovno glasačko tijelo iza sebe. To glasačko tijelo će izabrati te ljude, a oni će zauzvrat promijeniti sve iznadpomenuto.
- fosna2014
#85 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ako ljevice bude u kantonima u značajnom broju to znači da će je biti i na entitetskom i državnom. Najveći dio se može odraditi na kantonalnom nivou. Dobiješ priliv sredstava za kantone i time riješavaš stvari. Usput djeluješ na ostala dva nivoa.JThomas wrote:šta fali? prvo, fali ljevica, jer je nema. a onda fale entitetski i državni nivo, jer ti tu tuđa desnica može sve opstruirati i zaustaviti.PeppermintSA wrote:Pa šta fali da bude na nivou Kantona i Opština? Lokalne samouprave svakako imaju ingerencije sa rješavanja realnih, konkretnih problema građana. Ko je odgovaran za Narodno pozorište? Pa naravno da je ministarstvo kulture KS. Ko je odgovoran za sarajevski univerzitet? Pa naravno da je ministarstvo obrazovanja KS. Ko je odgovaran za radnička prava u Sarajevu? Pa naravno da su sindikati registrovani u ovom kantonu.JThomas wrote:zbog ustavnog uređenja i činjenice da ništa značajno iznad nivoa kantona ne možeš progurati bez drugih naroda. ali nebitno, jer ni bošnjaci/bosanci/muslimani nemaju ljevicu. jedina je razlika što njihova desnica ne sanja o fizičkom uništenju druga dva naroda.
- JThomas
#86 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
za sve iole značajno na višim nivoima ti trebaju srbi i hrvati. sve ti može zaustaviti kroz domove naroda i vitalni interes. a ako budeš i ideološki drukčiji imaće dvostruki razlog da to radi. to je zato tako i nacrtano, da se osim nacionalne zacementira i ideološka koncepcija.
a u stvarnosti bošnjačkih kantona i bošnjačkog dijela federacije, na zadnjim izborima se glasalo za i protiv SDA. to je bio izbor, a na kraju je i ako si mislio da si glasao protiv SDA bila vrlo dobra šansa da tvoji glasovi svejedno budu u koaliciji sa SDA. ili se glasalo za 50 maraka od radeljaša i bizona, ti još najpametniji ispadoše.
a u stvarnosti bošnjačkih kantona i bošnjačkog dijela federacije, na zadnjim izborima se glasalo za i protiv SDA. to je bio izbor, a na kraju je i ako si mislio da si glasao protiv SDA bila vrlo dobra šansa da tvoji glasovi svejedno budu u koaliciji sa SDA. ili se glasalo za 50 maraka od radeljaša i bizona, ti još najpametniji ispadoše.
- Helena2014
#87 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Najbitnije da znate da će ljevica ujedinjena ili razjedinjena, zvala se multietnična ili multikakogod, počivala na ovom ili onom idealu, u ovom sistemu UVIJEK i BAŠ UVIJEK predstavljati SAMO BOŠNJAKE što je Lagumdžija u proteklom mandatu i zastupao.
U svakom drugom slučaju to će biti majorizacija ovih ili onih
- JBT
#88 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Da.PeppermintSA wrote:Ja ne znam zašto je neophodno imati ljevicu u RS-u i među Hrvatima da bi ona mogla uspijeti? Moderna ljevica danas se bavi konkretnim društvenim pitanjima: Odnosu države prema čovjeku, radničkim pravima, liberalnim (ne u ekonomskim smislu) trendovima tipa očuvanja okološa, gej prava, ženskih prava, manjinjskih prava, legalizaciji opijata, prostitucije itd. Kada pogledate svjetske trendove, ljevica postaje sve više adržavna, koliko i anacionalna. Pogledajte Grčku - po Atini već postoje komune, u Španiji su anarhosindikalne organizacije ponovo jake kao iz vremena španskog građanskog rata, u Južnoj Americi slična stvar. Pogledajte Socijaldemokrate u Švedskoj - bave se pitanjima radničke klase, ali i manjina, legalizacije svega i svačega, pitanja Palestine itd. To je ono što je frankfurtska škola nazivala Kulturnim marksizmom - dakle, ne samo politička opcija koliko i life style filozofija.
- JBT
#89 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ljevica na ovim prostorima nikada nije predstavljala samo Bosnjake. Niti ce kad predstavljati samo Bosnjake.Helena2014 wrote:Najbitnije da znate da će ljevica ujedinjena ili razjedinjena, zvala se multietnična ili multikakogod, počivala na ovom ili onom idealu, u ovom sistemu UVIJEK i BAŠ UVIJEK predstavljati SAMO BOŠNJAKE što je Lagumdžija u proteklom mandatu i zastupao.
-
PeppermintSA
#90 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Pa neka predstavlja samo Bošnjake. Ne vidim šta je u tom problem?Helena2014 wrote:Najbitnije da znate da će ljevica ujedinjena ili razjedinjena, zvala se multietnična ili multikakogod, počivala na ovom ili onom idealu, u ovom sistemu UVIJEK i BAŠ UVIJEK predstavljati SAMO BOŠNJAKE što je Lagumdžija u proteklom mandatu i zastupao.
Zanimljivo je kako bošnjački nacionalisti, kako na ovom forumu tako i u stvarnom životu, konstantno ističu ljevicu kao nešto loše ako druga dva naroda je neprihvate. Zašto bi bilo katastrofalno po ''bošnjačko nacionalno tkivo'' da ostala dva naroda ''furaju'' teški nacionalizam, a da bošnjaci ''furaju'' radikalnu ljevicu.
Sve se gleda u kontekstu ''anamo onih''. Kao, ako su oni nacionalisti, moramo biti i mi. Ako oni žele rušiti Bosnu, onda mi moramo biti mega-uber patriote. Ako se oni izjasne ovako, mi moramo onako. Svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH bi trebala boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih'', jer jedino tad se možemo okrenuti sebi i riješiti naše probleme - a naši problemi su bošnjački tajkunizam i korupcija, bošnjački nacionalizam i neokonzervatizam, bošnjačko rušenje sekularizma, bošnjačke društvene anomalije itd.
-
PeppermintSA
#91 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Pa neka predstavlja samo Bošnjake. Ne vidim šta je u tom problem?Helena2014 wrote:Najbitnije da znate da će ljevica ujedinjena ili razjedinjena, zvala se multietnična ili multikakogod, počivala na ovom ili onom idealu, u ovom sistemu UVIJEK i BAŠ UVIJEK predstavljati SAMO BOŠNJAKE što je Lagumdžija u proteklom mandatu i zastupao.
Zanimljivo je kako bošnjački nacionalisti, kako na ovom forumu tako i u stvarnom životu, konstantno ističu ljevicu kao nešto loše ako je druga dva naroda neprihvate. Kao da ljevica, kada predstavlja antitezu nacionalizmu, po automatizmu stvara opasnost nekakvog nacionalnog uništenja. Zašto bi bilo katastrofalno po ''bošnjačko nacionalno tkivo'' da ostala dva naroda ''furaju'' teški nacionalizam, a da bošnjaci ''furaju'' radikalnu ljevicu. Jel' bi to BiH odmah nestala? Valjda nam historija i drugi svjetski rat pokazuju da nije baš tako.
Sve se gleda u kontekstu ''anamo onih''. Kao, ako su oni nacionalisti, moramo biti i mi. Ako oni žele rušiti Bosnu, onda mi moramo biti mega-uber patriote. Ja ti ga vala ne mogu biti patriota ovakve zemlje koja mi ne pruža ama baš ništa, tako da Katarinu Kosaču, Tvrta Kotromanića, ''Od Drine do Une'' i ćevape možete okačiti mačku o rep. Nacionalizam ''anamo onih'' je papirni tigar, ne predstavlja ništa osim klasičnog folklora u realnom političkom diskursu. Priča se isključivo svodi na prepiranje oko nadležnosti. Kakve veze imaju entitetske nadležnosti sa činjenicom da 20 godina haraju čakijaši po sarajevskim tramvajima? Kakve veze imaju nadležnosti sa činjenicom da je skuplje doktorirati na univerzitetu u Sarajevu nego na Sorboni? Ovdje se stranice i stranice pišu o nekakvim četničkim skupovima u okolini Bileće ili na Romaniji. Koji je to stepen eskapizma
Dakle, svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH trebala bi boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih'', jer jedino tad se možemo okrenuti sebi i riješiti naše probleme - a naši problemi su bošnjački tajkunizam i korupcija, bošnjački nacionalizam i neokonzervatizam, islamski klerikalizam i vjerski fanatizam, bošnjačke društvene anomalije, bošnjačka zloupotreba žrtava rata i genocida kako bi se određeni Bošnjaci bogatili, bošnjačka partokratija, bošnjačko jednoumlje itd. Dakle, iz naše perspektive problemi ove zemlje leže u anomalijama i negativnim tendencijama sa bošnjačkim predznakom, dok bi iz srpskog ugla te tendencije i anomalije imale srpski predznak. To što oni nisu spremni da se s njima suočavaju ne daje nama za pravo da se mi s našim ne suočavamo.
Drugim riječima, meni lično mnogo više smetaju bošnjački tajkuni i ratni profiteri, bošnjačke vjerske zajednice, bošnjački korumpirani sindikati, bošnjački kvaziakademici, bošnjački političari, bošnjački neobrazovani i politički podobni profesori, bošnjački odnos prema homoseksualcima, romima, ženama, jevrejima, ateistima, prostituciji, opijatima, okolišu itd. nego što mi smeta tamo neki srpski šovinizam. Ne može meni Dodik više smetati od raznoraznih Bakira, Brankovića, Lagumdžija, Cerića i kompanije jer ja Dodika jedino vidim na televiziji, dok svakodnevno osjetim klaustrofobičnost života u jednom nesređenom, opljačkanom i indoktriniranom društvu čiji su dželati pomenuti.. Da sam Srbin koji živi u BL i da sam okružen tim, sigurno bi mi to više smetalo ali ja to nisam. Živim u Sarajevu, gdje su ostale nacije na nivou statističke greške (kao što su Bošnjaci na nivou statističke greške tamo), imenom i prezimenom sam Bošnjak i za mene navedeno predstavlja najveći problem po moju zajednicu, gledajući kroz prizmu mog svjetonazora, ideološkog opredijeljenja i intelektualnog diskursa. Plastičnije rečeno, jebala vas RS više.
- muha_sa
#92 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
PeppermintSA @
svaka ti je zlatna
svaka ti je zlatna
- Helena2014
#93 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
PeppermintSA wrote:Pa neka predstavlja samo Bošnjake. Ne vidim šta je u tom problem?Helena2014 wrote:Najbitnije da znate da će ljevica ujedinjena ili razjedinjena, zvala se multietnična ili multikakogod, počivala na ovom ili onom idealu, u ovom sistemu UVIJEK i BAŠ UVIJEK predstavljati SAMO BOŠNJAKE što je Lagumdžija u proteklom mandatu i zastupao.
Zanimljivo je kako bošnjački nacionalisti, kako na ovom forumu tako i u stvarnom životu, konstantno ističu ljevicu kao nešto loše ako druga dva naroda je neprihvate. Zašto bi bilo katastrofalno po ''bošnjačko nacionalno tkivo'' da ostala dva naroda ''furaju'' teški nacionalizam, a da bošnjaci ''furaju'' radikalnu ljevicu.
Sve se gleda u kontekstu ''anamo onih''. Kao, ako su oni nacionalisti, moramo biti i mi. Ako oni žele rušiti Bosnu, onda mi moramo biti mega-uber patriote. Ako se oni izjasne ovako, mi moramo onako. Svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH bi trebala boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih'', jer jedino tad se možemo okrenuti sebi i riješiti naše probleme - a naši problemi su bošnjački tajkunizam i korupcija, bošnjački nacionalizam i neokonzervatizam, bošnjačko rušenje sekularizma, bošnjačke društvene anomalije itd.
Nije tebi problem, jasno da nije, jer si Bošnjak.
Bošnjački nacionalisti?????
Prvo zašto je problem je to što u ljevici ima i jedan dio onih drugih (H i S) koji se neće zadovoljiti popunjavanjem samo mjesta Bošnjaka.
To valjda ne moram obrazlagati, jasno ti je to.
A da je tome tako, jasno je i zbog toga što SDP nije dio DOMOVINE gdje su se sve stranke udružile, jer zbog onih DRUGIH nisu mogli poistovjetiti se sa ciljevima DOMOVINE, pa su na izbore u RS išli samostalno.
Tako da ima tu problem.
I recimo figurativno da predsjednik ljevice bude Svetozar Pudarić, on da zastupa interese Bošnjaka, bolje od Bošnjaka, ma hajde, molim te
- Skijaš
#94 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ne postoji izbor između zalaganja za stabilnu državu i zalaganja za stabilan entitet ili stabilan kanton. Taj je izbor vještački, plitak i na kraju štetan.PeppermintSA wrote:Ja ne znam zašto je neophodno imati ljevicu u RS-u i među Hrvatima da bi ona mogla uspijeti? Moderna ljevica danas se bavi konkretnim društvenim pitanjima: Odnosu države prema čovjeku, radničkim pravima, liberalnim (ne u ekonomskim smislu) trendovima tipa očuvanja okološa, gej prava, ženskih prava, manjinjskih prava, legalizaciji opijata, prostitucije itd. Kada pogledate svjetske trendove, ljevica postaje sve više adržavna, koliko i anacionalna. Pogledajte Grčku - po Atini već postoje komune, u Španiji su anarhosindikalne organizacije ponovo jake kao iz vremena španskog građanskog rata, u Južnoj Americi slična stvar. Pogledajte Socijaldemokrate u Švedskoj - bave se pitanjima radničke klase, ali i manjina, legalizacije svega i svačega, pitanja Palestine itd. To je ono što je frankfurtska škola nazivala Kulturnim marksizmom - dakle, ne samo politička opcija koliko i life style filozofija.
planetarni nivo - podržavaš mjere kojim će se ublažiti ili zaustaviti globalno zagrijavanje
evropski nivo - podržavaš integracijske procese a protiv si izolacionizma
državni nivo - podržavaš formiranje apelacionog suda i ministarstva poljoprivrede
entitetski nivo - očekuješ odgovorno raspolaganje budžetskim sredstvima
kantonalni nivo - želiš kvalitetnije obrazovanje
opštinski nivo - očekuješ viši nivo bezbjednosti u saobraćaju
mjesna zajednica - uključen si u projekat izgradnje dječjeg igrališta
A kada bi se ograničili na tvoj, kako rekoh, vještački, plitak i štetan izbor, bilo bi tu svakakvih tvrdnji, od toga da ne možemo imati stav o euroatlantskim integracijama zbog remonta dva lifta i popravke pet rukohvata, do toga da se ne trebamo izjašnjavati o državnom ministarstvu poljoprivrede jer je kantonalno ministarstvo obrazovanja truba.
- Skijaš
#95 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
PeppermintSA wrote:Svakog normalnog čovjeka u većinski bošnjačkom dijelu BiH bi trebala boliti neka stvar za političke i društvene trendove kod ''anamo onih''
- Skijaš
#96 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Da si Hrvat u Sarajevu ili Bošnjak u Bratuncu, pretpostavljam da se ne bi složio s njim. Niti jedan se narod ne može ograničiti na bilo koji dio bosanskohercegovačke teritorije, to se pokušavalo ratom, na tom se još radi političkim sredstvima a konstantna je i propaganda, u ovom slučaju nebuloza kako u GRASovim vozilima neće biti napada na putnike ako ti bude svejedno šta se radi Fati Orlović. Ne mogu vjerovati da si ti "kupio" tu podvalu.muha_sa wrote:PeppermintSA @
svaka ti je zlatna
-
PeppermintSA
#97 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Ono što sam ja rekao je stilska figura koja treba da iskaže sljedeće: Nama ovdje treba biti najbitnije da se u GRASovim vozilima svako malo neko izbode; da tri godine traju restrikcije na vodu; da radnici u granapima rade duple smjene za kikiriki.Skijaš wrote:Da si Hrvat u Sarajevu ili Bošnjak u Bratuncu, pretpostavljam da se ne bi složio s njim. Niti jedan se narod ne može ograničiti na bilo koji dio bosanskohercegovačke teritorije, to se pokušavalo ratom, na tom se još radi političkim sredstvima a konstantna je i propaganda, u ovom slučaju nebuloza kako u GRASovim vozilima neće biti napada na putnike ako ti bude svejedno šta se radi Fati Orlović. Ne mogu vjerovati da si ti "kupio" tu podvalu.muha_sa wrote:PeppermintSA @
svaka ti je zlatna
Drugim riječima, opsjednutost ''bošnjačkim pitanjem u RS-u'', šta se dešava Fati Orlović i na kojoj livadi marširaju četnici ne treba i ne smije biti ono što okupira širu javnost. To svakako jesu problemi i mi svakako trebamo osuditi te stvari, ali pjeniti zbog Fate Orlović, a ne uviđati da, recimo, u Sarajevu postoji na hiljade i hiljade Fata Orlović koje doživljaju isti ako ne i gori tretman je ludilo.
Razlog zbog kojih se pjeni na tužnu sudbinu Fate Orlović, koja je za svaku osudu, jeste da je ona Bošnjakinja među Srbima kojoj se bespravno gradi crkva pred nosom. Jel' to mislite da nema i mnogo, mnogo gorih sudbina od njene u, recimo, Tuzli gdje su radnici godinama na ulicama? Zašto nijhova imena ne znamo? Zašto se ti radnici ne spominju?
-
PeppermintSA
#98 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
To je priča za malu djecu, klasični spin.Skijaš wrote:
Ne postoji izbor između zalaganja za stabilnu državu i zalaganja za stabilan entitet ili stabilan kanton. Taj je izbor vještački, plitak i na kraju štetan.
planetarni nivo - podržavaš mjere kojim će se ublažiti ili zaustaviti globalno zagrijavanje
evropski nivo - podržavaš integracijske procese a protiv si izolacionizma
državni nivo - podržavaš formiranje apelacionog suda i ministarstva poljoprivrede
entitetski nivo - očekuješ odgovorno raspolaganje budžetskim sredstvima
kantonalni nivo - želiš kvalitetnije obrazovanje
opštinski nivo - očekuješ viši nivo bezbjednosti u saobraćaju
mjesna zajednica - uključen si u projekat izgradnje dječjeg igrališta
A kada bi se ograničili na tvoj, kako rekoh, vještački, plitak i štetan izbor, bilo bi tu svakakvih tvrdnji, od toga da ne možemo imati stav o euroatlantskim integracijama zbog remonta dva lifta i popravke pet rukohvata, do toga da se ne trebamo izjašnjavati o državnom ministarstvu poljoprivrede jer je kantonalno ministarstvo obrazovanja truba.
Imaš koliko hoćeš primjera iz istorije koji upravo pokazuju suprotno. Pariška komuna, anarhistička Katalonija, danas Kobani u Siriji, Zapatasi u Meksiku itd. itd. Istina je suprotna od one koju ti pokušavaš predstaviti. Visoka politika i geopolitička pitanja namjerno dobijaju primarno značenje kako bi se izbjeglo rješavanje stvarnih problema na lokalnom i relativno lokalnom nivou. Apelacioni sud nije odgovoran za činjenicu da se u KS sindikati prostituišu određenim stranačkim lobijima. Apelacioni sud nije odgovaran za činjenicu da je pola univerzitetskih profesora kupilo doktorate u ratu. Apelacioni sud nije odgovoaran za činjenicu da imamo 40.000 pasa lutalica po Sarajevu. Apelacioni sud nije odgovaran za činjenicu da nemamo slobodne medije itd.
BiH nije unitaristička zemlja, stepen autonomije je toliko visok da faktički svaki kanton funkcioniše kao mini država. To je loša činjenica iz mnogih razloga, ali ujedno može predstaviti veliki potencijal za unaprijeđenje pojedinačnih gradova i regija kada bi ljudi bili svjesni toga. Činjenica da sarajevski kanton, recimo, ima sve moguće i nemoguće ingerencije sopstvenog funkcionisanja - od obrazovanja, zdravstva, policije, privrede, sporta, kulture ti stvara mogućnost konkretnog djelovanja na lokalnom nivou. Priče o državi, entitetima itd. jesu tačne, ali ni izbliza koliko se želi predstaviti. Razlog zašto mi ovdje živimo loše nije zbog raslojene države, RS-a, ovog ili onog već zato što naša elita, za koju mi 20 godina glasamo, sprovodi radikalne mjere liberalnog kapitalizma. To je problem i kako god upakovali državno uređenje ta se činjenica neće promijeniti. Hrvatska i Srbija imaju isti problem, a jednonacionalne su države.
To što neuke ljude ne interesuje realne, opipljive promjene već ih samo interesuju ljiljani i državnost je drugi par rukava. Naravno da će svako normalan podržavati formiranje apelacionog suda, ali to nipošto nije bitnije od korupcije, lošeg školstva, tajkunizma itd. Posredna demokratija naprosto ne funkcioniše, tako da moramo tražiti druge modele neposredne demokratije, što jedino može funkcionisati počev od lokalnog nivoa.
Država se gradi odozdo, a ne odozgo.
- Banksy
#99 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Kad kuća nema krova pokisnućeš, kakvigod da su temelji.
Skijaš
Skijaš
-
PeppermintSA
#100 Re: Ujedinjena ljevica Bosne i Hercegovine
Šta je pisac htio da kaže? Zaista nisam razunio.Helena2014 wrote:
Nije tebi problem, jasno da nije, jer si Bošnjak.
Bošnjački nacionalisti?????
Prvo zašto je problem je to što u ljevici ima i jedan dio onih drugih (H i S) koji se neće zadovoljiti popunjavanjem samo mjesta Bošnjaka.
To valjda ne moram obrazlagati, jasno ti je to.
A da je tome tako, jasno je i zbog toga što SDP nije dio DOMOVINE gdje su se sve stranke udružile, jer zbog onih DRUGIH nisu mogli poistovjetiti se sa ciljevima DOMOVINE, pa su na izbore u RS išli samostalno.
Tako da ima tu problem.
I recimo figurativno da predsjednik ljevice bude Svetozar Pudarić, on da zastupa interese Bošnjaka, bolje od Bošnjaka, ma hajde, molim te
Negiraš postojanje bošnjačkih nacionalista ili pitaš ko su? Nisam razumio.
Sama priča o nekakvim Domovina koalicijama, konstantnim međuentitetskim natezanjima; ko zastuplja interese Bošnjaka, ko Srba, ko Hrvata je naprosto dosadno.
Svetozar Pudarić da zastupa interese Bošnjaka? Ne postoji bošnjački ili srpski interes - postoji interes bogatog i interes siromašnog. Kakvi bošnjački interesi? Interes Bakira, Brankovića, Fahre, Bunje i ostale gamadi je socioekonomski interes jednako kao što je socioekonomski interes nane Fate Orlović, one sirotinje koja je ostala bez krova nad glavom po Maglaju. Mislite da je interes nekog uhljebaša koji živi u Štrosmajerovoj i ljetuju u Dubrovniku isti kao interes nekog rudara u Brezi? Oni dijele bošnjački interes? Nijhovi interesi nemaju niti jednu dodirnu tačku koliko god pokušali stvoriti neke.
Nacionalni interesi su apstraktan pojam kojim jedino ima smisla u radikalnim vremenima. Nacionalni interes Palestinaca je da prežive izraelsku agresiju i dobiju svoju zemlju u kojoj će imati sva ljudska prava koju jamči deklaracija o ljudskim pravima. Nacionalni interes Iraca u Sjevernoj Irskoj za vrijeme sukoba tamo je bio da opstanu i prežive velikobritansko ugnjetavanje. Nacionalni interes Bošnjaka je bio da prežive srpsku agresiju 1992-1995.
Sada su tobožni nacionalni interesi Bošnjaka suhoparna priča izlapljelih kvaziakademika, ratnoprofiterske eskadrile i režimskih medija. Sada postoje isključivo klasni interesi.