Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Rasprave o vjerskim temama.
RNG_25

#76 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

nasa wrote:
RNG_25 wrote:Pogrešno sam se izrazio... Može svako shvatati stvari kako hoće. Kad se svaka od tih stvari pojedinačno posmatra. Ali se ne prihvata svačiji stav kao jednako validan, tako da nečije shvatanje nekog (određenog) pitanja ne mora imati nikakvu vrijednost.
Pa jeste samo sto se nece nikom, a ne svakom Suditi po tome sta drugi misli o njegovim stavovima vec iskljucivo po tome sto ti nazivas "ne mora imati nikakvu vrijednost", tako da si ovdje preletio.Stav pojedinca kakav god bio je od presudnog znacaja jer za njega nosi odgovornost i odgovarat ce dok u odredjenom drustvi pa i islamskom moze da bude percepiran na razlicite nacine, prihvacen ili odbacen ....
Ja sam i mislio samo na prihvaćenost nečijeg (bilo čijeg) stava od strane drugih. A naravno da stav nekoga o nečemu za toga ima veliki značaj.

Mada je uvijek pitanje šta je, zapravno, nečiji stav. Pitanje je koliko ljudi uopšte ima stav kao rezultat svog truda da nešto shvate (razmišljanja), a koliko je stavova samo preuzetih od drugih. Mada bi se moglo možda reći i da je slijepo prihvatanje nečijeg stava o nečemu stav sam po sebi...
RNG_25

#77 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:znaci, istina je da je istina koliko i ljudi?
Ne znam kako si sa prethodne izjave došao do ovog zaključka? Ako trolaš, OK. Inače...

Šta želiš da kažeš? Jer ovakve generalizovane izjave ne dopuštaju davanje konkretnog odgovora. Pogotovo što ja mogu samo pretpostaviti šta si pod "istinom" i "istinama" mislio.
nasa

#78 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by nasa »

Naravno da je stav i kad preuzmes od drugog, pogresan ali je stav.
Po islamu, valjda, drugi imaju savjetodavnu ulogu, slijedis primjer koji ipak u izvedbi postaje tvoj i za njega odgovoras.

Nastavili ste prepucavanje i doskocice s drugih tema, ne kokretno ti, umjesto da ste odgovorili na pitanje @prenosnika iz uvodnog posta.

Ja ga shvatam jednostavno, da li je Kur'anski text fiksiran na jedno moguce tumacenje ili nije, nije.
prenosnik

#79 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

3) Blagi polni odnos koji se dešava između sna i jave, a to je da je čovjek napola budan i da osječa neki pritisak na sebi i da osječa polni odnos, ali se ne može oduprijeti nit pomaknuti.
4) Da se džinn oblikuje u lik čovjeka i desi se stvarni polni odnos sa čovjekom, ali ovo je veoma opasno i veoma rijetko.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:35, edited 1 time in total.
prenosnik

#80 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

SIMPTOMI OPSJEDNUTOSTI OD STRANE DŽINNA ZBOG ZALJUBLJENOSTI:

Sada čemo navesti najčešće simptome kod ljudi, koje je opsjednuo džinn zbog ljubavi, stim da ne mora značiti da je uvjek džinn u pitanju, jer nekada svemu tome može biti i medicinski problem ili sama strast čovjeka.

1) Veoma česta pojava poluciranja u snu, ali uglavnom tada čovjek sanja neke ili neku ženu bez odječe, kako ga zavodi i kako sa njom polno opči, ili da vidi žene koje poznaje pa čak zna biti često da ima odnos sa svojom bližom rodbinom, isto važi i za žene.
2) Iznenadna želja sa polnim odnosom sa drugim ženama, pa čak i sa svojom rodbinom (neuzubillah), čak viša nego sa svojom ženom.
3) Kod omladine, a pogotovo kod oženjenih česta želja sa samozadovoljavanjem, a mnogi to rade u W-C što može biti opasno
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:35, edited 1 time in total.
prenosnik

#81 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

4) Odvratnost prema braku, i sama pomisao na brak, bilo kod čovjeka bilo kod žene.
5) Osječaj da se nešto kreče po stidnim mjestima, a pogotovo u dijelu stražnjice ili polnom organu.

6) Neki čudni osječaj, kao da neko pored tebe spava, kao da ti neko puše za vrat, kao da te neko pritišče u snu..
7) Neki ljudi često nailaze na dlake od žene na svome tijelu, a neki je nađu omotanu oko svoga polnog organa.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:36, edited 1 time in total.
prenosnik

#82 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

8) Nekim ženama se pričinjavaju ljudi u raznim oblicima, ali goli pred njima, ovo se zna desiti u snu ali i na javi.
9) Izbjegavanje polnog odnosa sa ženom i bježanje od nje ili žena izbjegava odnos i voli samoću.
10) Žena ne voli da je muž dodirne, pa čak ni njena djeca, voli samoću i voli da polugola spava i ima veoma težak san

11) Slaba ili nikakva erekcija kod ljudi i bolovi ispod stomaka (ovo može biti medicinski problem)
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:36, edited 1 time in total.
RNG_25

#83 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

nasa wrote:Naravno da je stav i kad preuzmes od drugog, pogresan ali je stav.
Po islamu, valjda, drugi imaju savjetodavnu ulogu, slijedis primjer koji ipak u izvedbi postaje tvoj i za njega odgovoras.

Nastavili ste prepucavanje i doskocice s drugih tema, ne kokretno ti, umjesto da ste odgovorili na pitanje @prenosnika iz uvodnog posta.

Ja ga shvatam jednostavno, da li je Kur'anski text fiksiran na jedno moguce tumacenje ili nije, nije.
Da. I ja sam takvog stava, uglavnom. Smatram da Kur'an, tj. njegova značenja, nisu "fiksirana" kako se OP izrazio, odnosno nema samo jedno značenje po ajetu/grupi ajeta/drugo. Ipak, negdje je možda samo jedno, tj. jedno prihvatljivo i ispravno značenje, a negdje je više - također prihvatljivih, ne nužno isključivih. Itd.

Prema tome, odgovor na pitanje OP-a je da Kur'anski tekst nije sasvim fiksiran u značenju, ali neki njegovi dijelovi jesu, dok drugi nisu. Odnosno, to je moj odgovor.
RNG_25

#84 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote:
prenosnik wrote:znaci, istina je da je istina koliko i ljudi?
Ne znam kako si sa prethodne izjave došao do ovog zaključka?
pa to je nuzan, jedini moguci zakljucak iz takve izjave...
Je li?
prenosnik wrote:
RNG_25 wrote:Pogrešno sam se izrazio... Može svako shvatati stvari kako hoće. Kad se svaka od tih stvari pojedinačno posmatra. Ali se ne prihvata svačiji stav kao jednako validan, tako da nečije shvatanje nekog (određenog) pitanja ne mora imati nikakvu vrijednost.
svako mora shvatati kroz svoju pamet, drugacije ne moze. to nije mogucnost, nego stanje stvari. a prihvatanje ili neprihvatanje opet dolazi kroz pojedinacnu pamet, pa ista stvar nekom ima vrijednost, a nekom drugom nema.
Na šta sam ja rekao "Tako je", a ti "znaci, istina je da je istina koliko i ljudi?".

Široko, tj. preširoko ti je pitanje. Naravno da o ovom svijetu, ili čak i o bilo čemu ima ili može biti onoliko istina koliko je i ljudi. Može biti više ili manje, svejedno. Ali to što nešto - što je istina - nema za nekoga vrijednost istine, ipak ne mijenja tačnost toga da je to istina.
bajroo

#85 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by bajroo »

nasa wrote:Nastavili ste prepucavanje i doskocice s drugih tema, ne kokretno ti, umjesto da ste odgovorili na pitanje @prenosnika iz uvodnog posta.

covjek jednostavno ignorise ono sto se napise na temu. Poceo je od teze da je kroz vokalizaciju fiksiran Kur'anski tekst te da sa tih sedam "ahrufa" koja su izostavljena, mijenja znacenje.
Prvo: bitno je naglastiti da postoji preko 40 misljenja sta znaci 7 ahrufa, a prenosnik je naveo jedno ne toliko ucestalo. Predaja ide ovako(parafraziram je, ne mogu da trazim izvornu): nakon sto je Poslanik isao u druga plemena i ucio im Kur'an primjetio je da je starima i djeci tesko da uce Kur'an dijalektom Kurejsija, te je zamolio Allaha da im olaksa, nakon toga dolazi da se Kur'an ima sedam ahrufa. To nas upucuje na misljenje koje je i najraprostranjenije(ne kazem da je nuzno i najispravnije): sedam ahrufa ustvari znaci vise dijalekata, npr: po dijalektu Kurejsija ova dvojica se kaze HAZANI "هذان u nominativu, a u genitivu i akuzativu se kaze HAZEJNI "هذين", dok je zabiljezene da po dijalektu drugog plemena u sva tri padeza se kaze isto HAZANI "هذان"(sto uzimajuci u obzir kontekst ne mjenja znacenje) drugi primjer: Ime poslanika Musa مسى i Isa عسى se u jednom dijalektu citaju Musa i Isa a u drugom Muse i Ise, te neke rijeci iz odredjenog dijalekta koje su sinonimi za rijeci u drugom(ne smijem da napisem primjer ne mogu tacno da se sjetim rijeci). Bitno je naglasiti da ovi nacini citanja i danas postoje.
Drugo: tvrdnja da se vokalizacijom fiksirao tekst i ostao samo jedan nacin citanja nije tacna. Istina je da se bez vokalizacije ne mogu lahko razlikovati drugaciji oblici rijeci(pasiv, particip aktivni, pasivni i drugi oblici) ali ne mozemo ignorisati cinjenicu da se Kur'an prenosio i ucio usmeno ispred hafiza(vokalizacija se ne izostavlja u govoru vec u pismu), koji sigurno nisu zaboravili ono sto su znali samo zato sto je Kur'an sabran u jednu knjigu, a ne iz knjige jer je u doba Osmana je napravljeno od 4 do 7 kopija za drzavu od koja se prostirala od Perzije do Egipta i dalje, te da onaj koji poznaje arapski jezik i gramatikiu moze da cita tekst bez vokalizacije, licno se bavim orjentalistikom i skoro bez problema citam nevokalizirane tekstove.
trece: vec sam napisao da danas postoji 10 kiraeta(razlicitih nacina ucenja)za koje se pouzdano, zbog mnogobrojnosti prenosilaca, zna da su uceni u doba Poslanika i jos 4 druga koja nemaju toliki broj prenosilaca, svaki od ovih kiraeta ima podnacine ucenja sto i nije mali broj . Ovi kiraeti se uce i danas i ponekad ima razlike u znacenju ali ne sutinske nego bih rekao da je to prije dopunjavanje(mnogi mufesiri navode razlicite nacinje ucenja da bi upotpunili tumacenje) ,i mozda je najbitinija stavka je da se svi ovi kiraeti podudaraju sa Osmanovim pismom a ne vokalizacijom, ponavljam sa pismom a ne vokalizacijom, jer je vokalizacija ta koja ponekad mijenja znacenje a pismo ostaje isto, sto znaci da tekst u sustini i nije fiksiran onima koji se bave ovom naukom. Cak i ovi primjeri gdje je pauza u ajetu koje je prelnosnik navodio nisu fiksirani, no se razlikuju od ucenjaka do ucenjaka pod uslovom da ne izlaze iz gramatickih okvira jezika

Mislim da ti nisi shvatila sta je prenosnik htio reci, on se ovdje ne bavi time da li tekst ima vise tumacenja nego da li je tekst fiksiran ili se moze citati po licnom nahodjenju sve dok pismo to dozvoljava, cime bi bilo na hiljade razlicitih kombinacija. Tekst jeste fiksiran ali u ovih 10 ili 14 poznatih nacina i njihovih podnacina. ali zato tumacenje nije fiksirano, nego sve shodno svojim mogucnostima. Da, Muhamedova poruka jeste bila pluralizam, raznolikost, zivot, jer kako bi inace imali na hiljade razlicitih tefsira, sto nikako nije okamenjivanje i mrtvilo kako postavljac teme tvrdi. .
prenosnik

#86 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

12) Brzo poluciranje kod ljudi, što dovodi do ljutnje kod žene, pa možda i do razvoda braka. (i ovo može biti medicinski problem)
13) Velika nesanica, zatim odlazak u WC te tamo sjedenje po nekoliko minuta
14) Miris parfema u sobi, a znajuči da on takav parfem nema i ne koristi ga.
15) Osječaj kod žena, da prilikom odnosa sa mužem, ustvari neko drugi to radi i taj se osječaj poveča nakon završetka odnosa.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:37, edited 1 time in total.
bajroo

#87 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by bajroo »

@"prenosnik" ne shavatam stvarno zasto ignorises cinjenicu da je Kur'an prenosen usmeno, a kad ga prenosis usmeno nista ti ne znaci da li u pismu ima tacka, dvotacka, fetha, dama, kesra, sukun, ti ga ucis onako kako si ga zapamtio, a Kur'an se od prvoga dana ucio napamet, poslanik je bio nepismen, sjecas se? Osmanov mushaf jeste napisan bez oznaka to niko ne spori, ali da tada nisu postojali hafizi Kur'ana i da nam je knjiga dosla tako "ogoljena" mogli bismo kazati: moze to i ovako da se cita. Naprotiv, Kur'an se ucio usmeno pred hafizima a i dan danas se uveliko tako uci, svaki poznatiji ucac ima sened(lanac prenosilaca) do poslanika, licno sam poznavo covjeka koji je izmedju njega i poslanika imao 20-ak sejhova i nisam nikad cuo da je i jedan hafiz polozio hifz tako sto je prepisao Kur'an vec ga je ucio pred uciteljem. A i sama vokalizacija i oznake na slovima u Osmanovom mushafu su postavljene naknadno upravo onako kako se stotinama godina usmeno ucilo. Tvoja teza bi bila realna da je Osmanov mushaf bio osnova te da je iz njega izvucena usmena predaja, ali bas suprotno od toga, zapisali su ga hafizi, a moze li u glavi arapski tekst biti ogoljeni bez samoglasnika ili uopste bez slova? Kur'an nije jedini primjer, citava sacuvana dzahilijetska poezija i ranoislamska poezija je prenesena usmeno, zatim zapisana bez oznaka, zatim vokalizirana, isto tako i hadiske zbirke, ljudi su ih ucili napamet,i dan danas ih uce, sve su ovo zvali knjigama a da u pocetku nisu bile napisane(Kur'an na sebe referira kao knjigu, tj kitab ali potrazi malo koja je etimologija kitaba, ali takodjer na sebe refera kao zikr:sjecanje,ne?). Citajte kako vam je najlakse - valjda kako se izgovara u vasem selu a ne kako ti se cefne.
prenosnik

#88 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

16) Iznenadni osječaj velike strasti, pogotovo kad si sam. Svi ti odu iz kuće, odjednom bi gledao nemoralne filmove ili radio samozadovoljavanje.
17) Iznenadni osječaj ljubavi žene prema ženama ili ljudi prema ljudima (homoseksualizam). Koliko je momaka ovo osječalo, ali nakon izlaska džinna, vratio bi se u normalu.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:37, edited 1 time in total.
bajroo

#89 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by bajroo »

:) ja u potpunosti razumijem sta govoris ali mislim da si pogresno postavio tezu da je Osmanov mushaf osnova(a pisan je 15-ak godina poslije smrti poslanika, a tad su Kur'an vec mnogi znali napamet) a da su nacini citanja izvedeni iz njega, prije ce biti da je suprotno da je on upravo pisan da sadrzi vise nacina(priznatih). Kur'an se naziva knjigom(nije li napisan na levhi mahfuzu i ne mora nuzno biti knjiga u koricama, nema li svaki covjek knjigu svojih djela,ne?) ali takodjer i sjecanjem, vec sam ti naveo sta se sve nazivalo knjigama a nije bilo zapisano. Da se misli na pisanu knjigu sto ne bi Bog jednostavno spustio knjigu u koricama i gotovo, vec je poznat nacin objave: dolazio bi Dzibril zatim bi ga poslanik ucio napamet(cak ima i ajet koji govori poslaniku da ne pomjera usne kako bi ga sto prije naucio, strahujuci da ce ga zaboraviti, vec da ce Bog sacuvati) zatim bi ga poslanik citirao ashabima i mali broj pismenih bi ga zapisivao a vecina bi ga pamtila. Kako su ga pamtili oni sto ga nisu zapisivali, oni nepismeni koji nisu mogli znati da pismo sadrzi druge opcije? Opet te pitam sta znace ispisane crte bez oznaka nekome ko slusa tekst sa svim vokalima i glasovima?

U islamskim naukama su predaje veoma bitne, i njima su posvecene mnogobrojne zasebne nauke, o senedima, klasifikaciji predaja, ljudima i njihovim biografijama, mogucnosti susreta, ocjenama vjerodostojnosti itd itd, tako da ja ne bih u istu ravan stavio priznatu predaju i mogucnost da se neki tekst cita na neki nacin za koji se ne zna da ga je iko ikada tako citao.
Vec se ponavljam al' hajd, ne poricem da Osmanov mushaf u kojem su rijeci lisene svih oznaka moze da sadrzi ama bezbroj kombinacija(ali pitanje je mozemo li ga tek tako odvojiti od usmene predaje) cak mislim da u tome ima neke romantike i mistike, ono univerzalna knjiga prepuna neotkrivenih tajni, ali milslim da to nije ispravno, a tako misli i vecina ucenjaka jer za to nema osnove. Cak i ogranicen na tih 10 - 14 kiraeta Kur'an ima na hiljade napisanih tumacenja tako da se moras sloziti da nije okamenjen i mrtav. Tvoje misljenje suprotno i ja to postujem ali se sloziti ne mogu.
prenosnik

#90 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Kako spriječiti džinna da se naslađuje tvojim tijelom ili da ima s tobom odnos?

Onaj ko ima ovakvih problema, nema se čega bojati, nego treba povečati svoj ibadet te uraditi slijedeće:

1) Prije spavanja stidna mjesta polni organ i oko njega te područje stražnjice namazati crnim miskom (miris) kojeg džinni izrazito mrze, a ako se nema onda neki drugi miris ali neče biti baš nekog efekta.
2) Ili namazti tijelo maslinovim uljem na koje se nauči opća ruqja i ajetu o hifzu (čuvanju)
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:38, edited 1 time in total.
RNG_25

#91 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:da se moze citati na vise nacina, a potom svaki od tih nacina dodatno tumaciti. time se sprecava dogmatiziranje, stvaranje organizovane religije, zloupotreba itd. tolerancija i pluralizam se namecu sami po sebi. u suprotnom, glava ide za postupanje protivno verziji koja je nametnuta kao ispravna.
Ako ovo stvarno misliš onda si naivan.
prenosnik

#92 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

3) Odječu u kojoj spavaš namirisati lijepim mirisom
4) Ne spavati go ili u providnoj odječi
5) Prilikom ostavljanja odječe, reči:“Bismillah“
6) Učenje jutarnjeg i večernjeg zikra, a pogotov zikra pred spavanje: ajetu-l-kursija, zadnja dva ajeta sure Al-Baqare, te skupljanje ruku te u njih proučiti tri puta Ihlas, Felek i Nas, te potrati po čitavom tijelu
7) Ostavljanje grijeha, pogotov gledanje nemoralnog sadržaja
8) Ne spavati sam u sobi
9) I dova Allahu da ga sačuva zla džinnskog.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:38, edited 1 time in total.
zagortenej

#93 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:pa vidi, RNG, kada je osman unificirao kur'an, to je bilo zbog drzavnog, a ne duhovnog problema, tj. sto su se vojske carstva u ekspanziji u vojnoj misiji svadjale oko ispravnog nacina citanja, sto znaci da jesu postojali razliciti nacini citanja, a time i shvatanja. kljucno je par stvari: omer je koristio za ovo unificiranje ne usmenu predaju, nego pisanu kopiju (knjigu) kur'ana koju je imala hafsa. dakle, kur'an je knjiga. ta hafsina verzija je kao kur'an nastala za muhamedovog zivota. ova potreba za unificiranjem je nastala nakon muhamedove smrti, dakle nije izvorna. muhamed je za svoga zivota poticao i podsticao razlicita citanja kur'ana (citajte kako vam je najlakse, verzije su ispravne). muhamedova poruka je usmjerena raznolikosti i duhovnom rastu, bogatstvu. osmanova je osiromasenje i nema veze sa duhovnim rastom covjeka, nego potrebama drzave, a drzavi uvijek radi odrzavanja reda i provodjenja vlasti odgovara jednoumlje. osman je htio unificirati CITANJE (ali mu razvoj arapskih slova tog doba to nije u potpunosti omogucio). osman stvara dogmu, "samo ovako se odsad cita i ko cita suprotno, dovodi se u opasnost". dakle, osmanovo siromasenje je cinovnicko i nije izvorno, cak je protivno muhamedovom pogledu. muhamedovih (izvornih) citanja je koliko hoces, nose poruku duhovnog razvoja, pluraliteta i time tolerancije i odsustva dogme.
slažem se. s obzirom da je Kur'an Allahov govor i da je objava čitavom čovječanstvu, kako da bude univerzalan ako se njegovo tumačenje "zarobi" u jednom vremenskom periodu i ograniči samo na događaje u tom periodu. često se može čuti tumačenje nekih ajeta da se to odnosi na taj i taj događaj, tako da najmanje trećina Kur'ana je vezana za događaje od prije 1400 godina, i prema tome ne mogu se primijeniti danas.
Allah kaže u Kur'anu da je to knjiga kao objašnjenje za sve i da ništa nije izostavljeno. Kako to?!?
i još jedna moja misao, nakon Poslanika a.s. ko je taj ili ko su ti koji mogu tumačiti Kur'an ispravno?
prenosnik

#94 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Ajeti na koje su zaljubljeni džinni jako osjetljivi, zajedno sa općom rukjom su:
Al-Baqara, 165; En-Nisa, 27-28; Al-Qasas, 10; Jusuf, 23-24; jusuf, 33-34; Jusuf, 30; En-Neml, 54-55; An-Nur, 1-3; El-Furqan, 68; An-Nur, 19; Er-Rahman; 72-74.

Zašto, pogledajte značenja tih ajeta.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:39, edited 1 time in total.
prenosnik

#95 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Zaključak: Brak ako se i desi između čovjeka i džinna, to je putem snova kroz polna općenja, naslađivanja i sl. Dakle to nije kako mi mislimo, da čovjek i džinkinja u svom pravom obliku, ono ona sva gruba ljigava, mnogo jača od njega, snažna, sa rogovima i sl, dođu pred kadiju ili hodžu i kažu:“Mi bi se vjenčali“!!! Ne, ako se i desi opet bi džinn uzeo lik čovjeka, ali to je jedna velika rijetkost, kažem rijetkost, stim da ima predaja koje govore da je Belkisa kraljica od Sabe, da je jedan od njenih roditelja bio džinn, to prenose Tirmizi i Hakim, a Allah najbolje zna!!!
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:39, edited 1 time in total.
zagortenej

#96 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:
zagortenej wrote: i još jedna moja misao, nakon Poslanika a.s. ko je taj ili ko su ti koji mogu tumačiti Kur'an ispravno?
je li ovo mozda gnosticka poruka?
Nije gnosticka, nego praktična :).
prenosnik

#97 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Kako spriječiti džinna da se naslađuje tvojim tijelom ili da ima s tobom odnos?

Onaj ko ima ovakvih problema, nema se čega bojati, nego treba povečati svoj ibadet te uraditi slijedeće:

1) Prije spavanja stidna mjesta polni organ i oko njega te područje stražnjice namazati crnim miskom (miris) kojeg džinni izrazito mrze, a ako se nema onda neki drugi miris ali neče biti baš nekog efekta.
2) Ili namazti tijelo maslinovim uljem na koje se nauči opća ruqja i ajetu o hifzu (čuvanju)
3) Odječu u kojoj spavaš namirisati lijepim mirisom
4) Ne spavati go ili u providnoj odječi
5) Prilikom ostavljanja odječe, reči:“Bismillah“
6) Učenje jutarnjeg i večernjeg zikra, a pogotov zikra pred spavanje: ajetu-l-kursija, zadnja dva ajeta sure Al-Baqare, te skupljanje ruku te u njih proučiti tri puta Ihlas, Felek i Nas, te potrati po čitavom tijelu
7) Ostavljanje grijeha, pogotov gledanje nemoralnog sadržaja
8) Ne spavati sam u sobi
9) I dova Allahu da ga sačuva zla džinnskog.

Ajeti na koje su zaljubljeni džinni jako osjetljivi, zajedno sa općom rukjom su:
Al-Baqara, 165; En-Nisa, 27-28; Al-Qasas, 10; Jusuf, 23-24; jusuf, 33-34; Jusuf, 30; En-Neml, 54-55; An-Nur, 1-3; El-Furqan, 68; An-Nur, 19; Er-Rahman; 72-74.

Zašto, pogledajte značenja tih ajeta.
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:40, edited 1 time in total.
RNG_25

#98 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by RNG_25 »

Prvo, otkud ti ona tvrdnja o "čitajte kako vam je najlakše"? Je li ajet? Je li hadis? Ako je hadis, je li od vjerodostojnih?

Drugo, ako je odgovor potvrdan na neki od tih pitanja, moliću te za potpuni citat, te ako je moguće u kojoj prilici je rečeno, ko je rekao, kome i kada. Možda puno pitam, ali vidim da je okosnica tvog argumenta navedeni citat, pa me baš interesuje. (Može i link na neku online zbirku).

Drugo, smatram naivnim ubjeđenje da bi se tim "višeznačnim" tumačenjima - ako uzmemo da je i tačno sve što si naveo - "spriječila" zloupotreba i dr. Jer, ako je to mogao Osman učiniti u vremenu kad su muslimani bili od najboljih, nije vjerovatno da bi danas, ili bilo kad, se mogla spriječiti takva situacija.

Uostalom, takav razvoj situacije je nužan i u konačnici neizbježan.
prenosnik

#99 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by prenosnik »

Zaključak: Brak ako se i desi između čovjeka i džinna, to je putem snova kroz polna općenja, naslađivanja i sl. Dakle to nije kako mi mislimo, da čovjek i džinkinja u svom pravom obliku, ono ona sva gruba ljigava, mnogo jača od njega, snažna, sa rogovima i sl, dođu pred kadiju ili hodžu i kažu:“Mi bi se vjenčali“!!! Ne, ako se i desi opet bi džinn uzeo lik čovjeka, ali to je jedna velika rijetkost, kažem rijetkost, stim da ima predaja koje govore da je Belkisa kraljica od Sabe, da je jedan od njenih roditelja bio džinn, to prenose Tirmizi i Hakim, a Allah najbolje zna!!!
Last edited by prenosnik on 11/12/2014 17:40, edited 1 time in total.
Towelie

#100 Re: Fiksiranost kur'anskog tekta pogrešna?

Post by Towelie »

Ko god poznaje bilo koji od 7 (10, 14) priznatih kiraeta nema smetnje da uci po kojem mu je najlakse, kao sto se i vidi iz Umerovog primera. Problem je vokalizovati na drugaciji nacin od nekog od verodostojnih kiraeta.
Post Reply