BUDIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amina22

Post by amina22 »

hananah wrote:Murate, svacije prakticiranje neke religije je osobna stvar, da si me nesto pitao za religiju uopceno odgovorila bih, o svojim osobnim stvarima ne zelim. Ovo ponavljam po ko zna koji put, a ti shvati kako hoces.
Amina, najgora ljudska osobina je kad kaze "cuo/cula" sam u tome se krije mahalanje, a ogovaranje ili mahalanje nije dozvoljeno ni po jednoj religiji pa tako ni po Islamu.
Jeli ti to neki nacin odbrane?nemas argumenta?
nisam cula nego gledala na vijestima,roditelji su cak bili na sudu ali su ih na kraju pustili a oni su obecali da ce djeci dati mlijeko i sve sto djeci treba
hananah

Post by hananah »

Amina, tebi vise ne zalim da odgovaram na pitanja, niti da polemisem s tobom, zazelit cu ti svako dobro ali jednostavno nisam ni po kom osnovu duzna da s tobom polemisem o bilo cemu.
CiCiban

Post by CiCiban »

da se vratimo na temu? ..moze li neko pojasniti na koji nacin.. u ciklusu reinkarnacija (dusa?) dolazi do njihove expanzije? .. s obzirom na broj ljudskih bica danas i nekad..
hananah

Post by hananah »

Ciciban, vec sam nabrojala u sta se sve mogu duse reinkarnirati, te je brojnost dusa ipak u nekoj ravnotezi :)
mrmot

Post by mrmot »

CiCiban wrote:da se vratimo na temu? ..moze li neko pojasniti na koji nacin.. u ciklusu reinkarnacija (dusa?) dolazi do njihove expanzije? .. s obzirom na broj ljudskih bica danas i nekad..
Perzijski mudraci zapitaše Aleksandra Makedonskog: Koliko ima ljudi na svijetu?
A on odgovori: Samo živi.
CiCiban

Post by CiCiban »

..a zatim raspetlja gordijev cvor.. macem

p.s. skoro da podsjeca na nekoga
Zox

Post by Zox »

Ono, mogu li ja opet malo o zen budizmu? :)
Kad zen budisti umru, oni umru. Ali znaju zasto su umrli.
amina22

Post by amina22 »

Meni nije jasno kako ljudi koji nisu vjerovali u stvari koje se nemogu dokazati(ateisti) odjednom pocnu vjerovati u nesto kao reinkarnaciju.To meni vise lici kao nesto sto su ljudi izmislili da bi imali moc nad narodom.
Zamisli kad te neko hoce ubiti ti moras sutiti da nebi karmu pokvario :roll:

I onda nemozete u islam da vjerujete? :-?
manijak1

Post by manijak1 »

Amina :D nalaziš li ti potrebu da se istestiraš na nekim IQ testićima , onoi mensa.ba mensa.hr :D mensa.sad :? :? .........garant nećeš slomiti karmu :D jer :D :D moraš prihvatiti okrutnu istinu u vidu rezultata :D :D
amina22

Post by amina22 »

ne kvari temu manijake
hananah

Post by hananah »

Amina: ne kvari temu manijake
:lol: :lol: :lol: :lol: Amina, ti ne poznajes ni gramatiku a kamoli sta drugo. Poenta je u tome da moras da imas minimum znanja o necemu da bi mogla uopce raspravljati o tome, inace se ne javljaj na teme o kojima zaista ne poznajes ni osnovu. Jer nacin na koji ti povezes stvari je zaista kao kod malog djeteta, samo kad to dijete radi to je tako slatko i simpaticno, a kad radi odrasla osoba kao sto si ti to je samo smijesno i opet smijesno i smijesno :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajde da se dogovorimo, nauci o necemu onaj minimum, procitaj pa onda pitaj jer ce onda tvoje pitanje mozda imati nekog smisla ovako .... :lol: :lol: :lol: :lol:
amina22

Post by amina22 »

Ne hvala,ne zanima me budizam :D
hananah

Post by hananah »

Pa fino, ne zanima te, onda ne kvari temu svojim ispadima, niti ovu niti bilo koju temu koja te ne zanima. Da li se lijepo osjecas da ti se ljudi smiju? Vjerujem da ne :( Zato ne bi bilo lose da te pocne prije svega zanimati bosanski pravopis pa sve ostalo. Sretno Amina i sretna sam da si se urazumila i da se neces javljati na teme o kojima nemas ni osnovu znanja. :)
amina22

Post by amina22 »

hananah wrote:Pa fino, ne zanima te, onda ne kvari temu svojim ispadima, niti ovu niti bilo koju temu koja te ne zanima. Da li se lijepo osjecas da ti se ljudi smiju? Vjerujem da ne :( Zato ne bi bilo lose da te pocne prije svega zanimati bosanski pravopis pa sve ostalo. Sretno Amina i sretna sam da si se urazumila i da se neces javljati na teme o kojima nemas ni osnovu znanja. :)
Ne osjecam se stvarno lose jer je ovo ipak samo forum not reality :-)

I imam pravo da se javljam na ovoj temi jer je ne shvacam za ozbiljno
hananah

Post by hananah »

A shvati ti ozbiljno amina da tebe niko ne shvata ozbiljno na forumu i da mnogim ljudima ides na zivce. Joj, ja koliko god sam strpljiva vjeruj mi da me s tobom strpljenje pomalo izdaje. Sta mislis da ljudi na one teme koje ti "shvatas" ozbiljno daju komentare poput tvojih. Kako bi se ti osjecala? Zasto ne postujes druge. To svaka religija nalaze - da postujes druge. Ti uopce nisi nikakav vjernik amina, ti si sam djavo ili sejtan ili lucifer, kako god hoces :(
manijak1

Post by manijak1 »

Onda kako možeš mene :D me upozoravati da je kvarim a ti neozbiljno udaraš po :D sadržaju posljedica primjene budizma u tramvaju tolejbusu autobusu , metrou :D :D ( počeo se graditi metro u Sarajevu :D 1 aprila :D ) i zaključno sa taxi službom :D moraš šutjeti i dati taksisti onoliko koliko ti traži ako je zaboravio uključiti taksimetar.
Pa sad ti meni reci Aminčićko :D gdje je tu svježi Islam iz Zenice oka ti tvoga :D lijepoga ?
Stari

Post by Stari »

Cuj pitanja gdje je svjezi islam iz Zenice...pa zar nije vise u Zenici?
bl-uesbrother

Post by bl-uesbrother »

...pogledajte filmove "Mali Buddha", "Kundun" i "Sedam godina na Tibetu"
i bice vam sve puno jasnije...brze je od citanja, a sami filmovi su remek djela...Amina zasigurno nece imati problema da shvati zasto pati...jer prva od Cetiri Plemenite Istine je :"Zivot je patnja"

Ko vise voli da cita jedna od vrlo citljivih stranica je
http://www.mandala.hr/
amina22

Post by amina22 »

manijak1 wrote:
Onda kako možeš mene :D me upozoravati da je kvarim a ti neozbiljno udaraš po :D sadržaju posljedica primjene budizma u tramvaju tolejbusu autobusu , metrou :D :D ( počeo se graditi metro u Sarajevu :D 1 aprila :D ) i zaključno sa taxi službom :D moraš šutjeti i dati taksisti onoliko koliko ti traži ako je zaboravio uključiti taksimetar.
Pa sad ti meni reci Aminčićko :D gdje je tu svježi Islam iz Zenice oka ti tvoga :D lijepoga ?
O cemu ti pricas? :D :roll:
amina22

Post by amina22 »

hananah wrote:A shvati ti ozbiljno amina da tebe niko ne shvata ozbiljno na forumu i da mnogim ljudima ides na zivce. Joj, ja koliko god sam strpljiva vjeruj mi da me s tobom strpljenje pomalo izdaje. Sta mislis da ljudi na one teme koje ti "shvatas" ozbiljno daju komentare poput tvojih. Kako bi se ti osjecala? Zasto ne postujes druge. To svaka religija nalaze - da postujes druge. Ti uopce nisi nikakav vjernik amina, ti si sam djavo ili sejtan ili lucifer, kako god hoces :(
Zao mi te :(

Pozitivno je to sto vise nisi ateista ali da si makar na krscanstvo presla ako ne Islam :(
Ovako bolje biti ateista :D
hananah

Post by hananah »

Slusaj ti malehna, preci na nesto znaci biti nesto pa to promjeniti. Ali, ako nisi nista, znaci bezvjernik pa ti onda nesto postane blisko znaci da nisi presao/la na nesto nego prihvatio/la nesto. I stvarno ko ima kakvih pitanja vezano za Budizam neka mi posalje pp rado cu odgovoriti kao sto sam vec nekima i odgovorila. Meni je natezanje sa aminom samo gubljenje i vremena i energije. Bila bih sretna da se banuje ili bar opomene jer je po mnogo cemu zasluzila to i mnoga pravila foruma je vec prekrsila ne njen izuzetno provokatorski i "naivan" nacin, no to vec nije u mom domenu nego u domenu administratora i moderatora.
hananah

Post by hananah »

aminice, bas si me nasmijala evo ti poklon od mene :)http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 790#349790 :lol: :lol: :lol: :lol: jer smijeh je zaista zdrav :) Sve sto je gorcina moze se pretvoriti u smijeh i onda puno drugacije izgleda a i zdravije se smijati nego osjecati gorcinu (jedno od Budistickih ucenja :))
CROCOP

Post by CROCOP »

Amina pa ti si reinkarnacija jaranuopancima. Nemate pojma o nekim stvarima, nesto ste negdje naculi u prolazu, ali lupetate onako, sto bi se reklo, svjetski. Momachki.
I onda se mi cudimo kad se oni u svijetu iznenade kad upoznaju nekoga ko nije amina a iz Bosne je. Pa kazu: "Ali mi smo vas drugacije zamisljali. (op.a. Discovery chanel)".
Tebe zivciraju Budhini kipovi! Pa tako je odredjene zivcirala i Ferhadija, ali nazalost nije bilo demokracije da je zastiti.
BECHO

Post by BECHO »

Amina22, pardon meldina, ops Amina - cetnicki provokator je ponovo medju nama! :D
Holiday

Post by Holiday »

CROCOP wrote:Amina pa ti si reinkarnacija jaranuopancima. Nemate pojma o nekim stvarima, nesto ste negdje naculi u prolazu, ali lupetate onako, sto bi se reklo, svjetski. Momachki.
I onda se mi cudimo kad se oni u svijetu iznenade kad upoznaju nekoga ko nije amina a iz Bosne je. Pa kazu: "Ali mi smo vas drugacije zamisljali. (op.a. Discovery chanel)".
Tebe zivciraju Budhini kipovi! Pa tako je odredjene zivcirala i Ferhadija, ali nazalost nije bilo demokracije da je zastiti.
Ti si izgleda pravi opanakfob :oops:

tebe kad upoznaju garant padaju na dupe,,, :oops:

:-)
Post Reply