Gdje su duse umrlih?

Rasprave o vjerskim temama.
haos1

#76 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by haos1 »

Big Ang wrote:
walter kurtz wrote:Dusa kako već to zovete je čisto biološko neurološki proces onog trena kad se ugasi život gasi se i dusa
To je tvoje misljenje.
možda nije na baš stručan način došao do spoznaje, ali upravu je. premda su bila neka istraživanja njemačkih naučnika koja pokazuju da ono što nazivamo duša ne nestaje baš odmah istog trena, ali u svakom slučaju nestanak je zagarantovan. nestanak, nestajacemo ljudi moji... religije su u kurcu, njene institucije su tu samo radi ovozemaljskog i radi ničega više. ne znam jel ko od vas gledao klip "Things That Happen After You DIE"; tu se vidi da je ljudsko tijelo, kao i svih zivih bica tempirana bomba i da nakon smrti sebe doslovno detonira i tim sto prije preda svoje gradivne elemente okolini. nema tu nista, to smo svi mi:.

broj dva

#77 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by broj dva »

Seksualnost kao jedan vid covekove licnosti treba biti zadovoljena i oslobodjena. U Dzennetu se to radi na pravi nacin, pa je i uzitak duse potpun i neprestan. Kako i muskarci i zene imaju potrebe u tom smislu, imaju i adekvatni uzici. O ljudskim prohtevima Allah dz.s. kaze "Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi. To su blagodati u životu na ovome svijetu; a najljepše mjesto povratka je u Allaha." (Ali Imran, 14)
-------------
Je'l se kaze sta je pravi nacin zadovoljavanja seksualnosti ? Naprimjer je li neki threesome sa dvije sisate tete ok posto je to meni vrh ?
A ti prohtjevi su malo zastarjeli, stvarno me ne interesuju nikakvi konji, a o stoci i usjevima da ne pricam. Na znam za raju sa sela,shvatio bi da su njima usjevi i stoka bitniji ali za nas gradske miseve sve je to nekako bezze...
Towelie

#78 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

Je'l se kaze sta je pravi nacin zadovoljavanja seksualnosti
Da, pravi odnos je definisan kroz brak muskarca i zene.
? Naprimjer je li neki threesome sa dvije sisate tete ok posto je to meni vrh ?
Nije kriterijum sta je bilo kome u redu ili na sta se lozi, nekome se svidja da ima odnose sa lesevima, sto ne znaci da je taj sam cin u redu.
A ti prohtjevi su malo zastarjeli, stvarno me ne interesuju nikakvi konji, a o stoci i usjevima da ne pricam. Na znam za raju sa sela,shvatio bi da su njima usjevi i stoka bitniji ali za nas gradske miseve sve je to nekako bezze...
Ne budi bukvalista. Konji su konkretno "jahalice", odnosno prevozna sredstva, i u danasnjem vremenu se ti moze tumaciti kao skupi automobili, avioni, jahte...Stoka i usevi simbolizuju imetak, za kojim se zudi u bilo kojem vremenu.
ed72

#79 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by ed72 »

Prema islamskom ucenju duse umrlih prije konacnog suda borave u Berzehu-Cistilistu.
Vise:
www.el-asr.com/tekstovi/krik-nesretnika-u-kaburu [url]
broj dva

#80 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by broj dva »

Towelie wrote:
Je'l se kaze sta je pravi nacin zadovoljavanja seksualnosti
Da, pravi odnos je definisan kroz brak muskarca i zene.
? Naprimjer je li neki threesome sa dvije sisate tete ok posto je to meni vrh ?
Nije kriterijum sta je bilo kome u redu ili na sta se lozi, nekome se svidja da ima odnose sa lesevima, sto ne znaci da je taj sam cin u redu.
Ne budi bukvalista. Konji su konkretno "jahalice", odnosno prevozna sredstva, i u danasnjem vremenu se ti moze tumaciti kao skupi automobili, avioni, jahte...Stoka i usevi simbolizuju imetak, za kojim se zudi u bilo kojem vremenu.
-----------
Ne zamjeri mi, namjerno sam bio malo bukvalan...
Dakle i u raju mora biti brak ? Neko bi rekao da to onda nije raj.
Kriterij je ono na sta se punoljetni, ravnopravni partneri (par ili vise njih) odluci vlastitim izborom. Grupnjak, homoseksualni sex, misionarski polozaj...nije bitno. Ljudska seksualnost je itekako komplikovana stvar i nije sve tako crno-bjelo da heteroseksualni brak odgovara svima. Ima nas homica i strejtova, biseksualaca i transeksualaca, transgender i sta jos ne. Valjda u nekoj rajskoj slobodi ima mjesta i za takve ljude ?
Towelie

#81 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

Kriterij je ono na sta se punoljetni, ravnopravni partneri (par ili vise njih) odluci vlastitim izborom.
Zasto se onda incest smatra pogresnim?
broj dva

#82 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by broj dva »

Towelie wrote:
Kriterij je ono na sta se punoljetni, ravnopravni partneri (par ili vise njih) odluci vlastitim izborom.
Zasto se onda incest smatra pogresnim?
-------------
Zato sto roditelji i djeca nisu ravnopravni partneri (roditelji imaju moc i kontrolu u odnosu na djecu), a ako misllis na incest izmedju brata i sestre opinions differ i u dosta drzava nema zakonski sankcija za to.
derion

#83 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by derion »

1. Bog nije neograničen. Itekako je ograničen. Bog nije isto kao Kreator/Stvoritelj. Bog je stvoren, tj. živi dok ljudi vjeruju u njega.
2. Duša je vječna.
3. Nema reinkarnacije, barem ne na onaj način kao što se uglavnom misli.
4. Jedan ljudski život je jedna školska godina.
5. Sve ide, samo vrijeme stoji.
Ljakan

#84 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Ljakan »

Na facebooku
Butmiran

#85 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Butmiran »

.
šarf

#86 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by šarf »

Da li zaista postoji duša, kao nešto nematerijalno u čovjeku, što u trenutku smrti izlazi iz čovjeka i nastavlja da živi u nekom drugom svijetu?
U gotovo svim religijama ovo vjerovanje je, slobodno možemo reći,"glavno vjerovanje".Bez vjerovanja u dušu, u ovom kontekstu o kojem se rasprava i vodila,mnoge religije ne bi ni postojale.Da bi opstale,današnje religije,kao i one prije tisuća godina, pothranjuju vjerovanje u postojanje duše,iako u Kuranu kao ni u Bibliji,duša kao nešto nematerijalno se i ne spominje.
U obje knjige o duši se govori i daju se odgovori,ali kada se pročitaju svi navodi koji govore o duši može se doći do vrlo zanimljivog odgovora,a to je da duša, kao nešto nematerijalno u čovjeku, što u trenutku smrti izlazi iz čovjeka i nastavlja da živi u nekom drugom svijetu ,ne postoji.Isto saznajemo da je duša nešto potpuno suprotno od onoga što se danas vjeruje.
U nastavku ću pokušati iznijeti dokaze u prilog ovoj tvrdnji.
Navest ću nekoliko kuranskih ajeta:
Molim vas da kuranske navode provjerite i obavezno provjerite u arapskom tekstu i potražite riječ nefs (duša).

2:72. I kada ste jednog čovjeka ubili, pa se oko njega prepirati počeli.
U ovom ajetu riječ duša (nefs) je prevedena kao čovjek.Duša to je čovjek od krvi i mesa,materijalan.
Postoji vjerovanje da duša ne može umrijeti,ovdje se jasno kaže da se nefs može ubiti.
2:85. vi ipak jedni druge ubijate.U arapskom tekstu piše da" ubijate duše".Obzirom da se duša prema ovome može ubiti može se izvući zaključak da je duša nešto smrtno i materijalno,odnosno duša to je čovjek.
2:123. I bojte se Dana kada niko ni za koga neće moći ništa učiniti
U arapskom tekstu umjesto "niko ni za koga "stoji,duša za dušu.Ako to povežemo sa prethodnim ajetima
možemo doći do pravog značenja,"čovjek za čovjeka neće moći učiniti ništa".
2:235. I nije vam grehota ako tim ženama na znanje date da ćete ih vi zaprositi ili ako to u dušama svojim krijete. Allah zna da ćete o njima misliti,
ali im potajno ništa ne obećavajte, samo pošteno govorite. I ne odlučujte se na brak prije nego što propisano vrijeme za čekanje ne isteče; i imajte na umu da Allah zna šta je u dušama vašim.
U ovom ajetu duša se spominje dva puta.Iz konteksta se jasno može vidjeti da duša u ovom ajetu označava misli.
Drugim riječima ovdje piše "ako to u svojim mislima krijete" te "Allah zna šta u svojim mislima krijete".
Isto značenje je i u 2:284.

3:145 Sve što je živo umire Allahovom voljom .
U arapskom tekstu piše da duša umire Allahovom voljom.Iz ovog se može zaključiti da sve što je živo jest duša:
čovjek,ptice,životinje.Isto duša označava život.

3:185. Svako živo biće će smrt okusiti!
U arapskom tekstu" svaka duša"

6:98 On vas stvara od jednog čovjeka.
U arapskom tekstu od jedne duše.A ta jedna duša ili čovjek je Adam.

7:189 On je taj koji vas od jednog čovjeka (duše) stvara-a od njega je drugu njegovu stvorio.(...)ona je zanijela lako
breme,(...) i on im je darovao zdravog potomka.
Ovdje je ponovo Adam nazvan dušom i od njega je stvorena Havva (Eva) i ona je duša,koja je zatrudnjela i dobila
dijete.Dakle duša može zatrudnjeti i roditi što je odlika materijalnog.
Iz ovih ajeta može se vidjeti da je duša smrtna,može umrijeti.Ne nadživljava tijelo.Također,može rađati.
Ako se potrudimo i u Kuranu potražimo sve ajete koji govore o duši (arapski tekst),dolazi se do zaključka da se pojam duša uvijek odnosi na nešto materijalno ili u vezi materijalnog,nikada kao nešto zasebno, nematerijalno.

Što Biblija govori o duši?
Prema priručniku Holman Illustrated Bible Dictionary, “duša se često izjednačava s cjelokupnom osobom”. Naprimjer, u 1. Mojsijevoj 2:7 stoji: “Jehova Bog načinio [je] čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša.” Prvi čovjek, Adam, bio je duša.

I drugi biblijski reci podupiru gledište da se riječ “duša” može odnositi na cjelokupnu osobu. Naprimjer, Biblija govori o dušama koje rade neki posao (3. Mojsijeva 23:30). Za pojedine se duše također kaže da ih je nešto izjedalo, dražilo, da nisu mogle spavati, da ih je obuzeo strah i da su bile potištene (Suci 16:16; Job 19:2; Psalam 119:28; Djela apostolska 2:43; 1. Solunjanima 5:14). U mnogim se prijevodima u Rimljanima 13:1 koristi izraz “duša”, koji označava osobu. Naprimjer, Jeruzalemska Biblija kaže: “Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom.” A u 1. Petrovoj 3:20 čitamo: ‘U Noinim danima svega se nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu.’ Ništa u tim recima ne ukazuje na to da je duša nešto nematerijalno što nadživljava smrt.

A što je sa životinjama i biljkama? Jesu li one duše? Osvrnimo se na to kako Biblija opisuje stvaranje životinja. Bog je zapovjedio: “Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša.” Idućeg je stvaralačkog dana rekao: “Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim, stoku, druge životinje što se miču i divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim!” (1. Mojsijeva 1:20, 24). Prema tome, sva su živa bića — i ljudi i životinje — duše. U Bibliji se za biljke ne kaže da su duše.

Riječ “duša” ima još jedno značenje. U Jobu 33:22 čitamo: “Duša mu se približava jami i život njegov ubojicama.” Ovdje se izrazi “duša” i “život” koriste kao sinonimi te jedan pojašnjava značenje drugog. Stoga se riječ “duša” može odnositi i na život koji netko ima kao živa duša, odnosno kao osoba. Zbog toga se u Bibliji za Mojsijeve neprijatelje koji su mu željeli oduzeti život kaže da su ‘progonili dušu njegovu’ (2. Mojsijeva 4:19). A za Isusa Krista Biblija kaže: ‘Sin čovječji došao je da dade svoju dušu [odnosno život] kao otkupninu za mnoge’ (Matej 20:28, bilješka).

Biblijsko značenje riječi “duša” jednostavno je i dosljedno. Ta se riječ u njoj može odnositi na ljude, životinje i život koji netko ima kao živa duša. Kao što ćemo vidjeti, takvo razumijevanje riječi “duša” u skladu je s onim što se prema biblijskom učenju s dušom događa prilikom smrti.

“Duša koja griješi, ta će i umrijeti”

Biblija kaže: “Ona duša koja griješi, ta će i umrijeti” (Ezekijel 18:4). Uznemireni prorok Ilija ‘počeo je moliti da mu duša umre’ (1. Kraljevima 19:4, bilješka). Slično tome, i Jona je ‘molio da mu duša umre’ (Jona 4:8). Da, duša umre onda kad umre i sama osoba. Ona nije besmrtna. Budući da je duša zapravo cjelokupna osoba, kad kažemo da je netko umro, to je isto kao da smo rekli da je umrla njegova duša.

Dakle,jednostavan zaključak ili odgovor na pitanje,gdje su duše umrlih,je duša kao nešto nematerijalno što se seli u neki drugi svijet ne postoji .Duša to je čovjek,to su ptice i životinje.Kada umremo ne idemo nigdje osim u prah,u zemlju.Ne postojimo više osim u sjećanju našeg Stvoritelja koji će nas ponovo vratiti ili proživiti ili uskrsnuti ponovo kao materijalna bića ovdje na zemlji.
Tyke

#87 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Tyke »

ed72 wrote:Prema islamskom ucenju duse umrlih prije konacnog suda borave u Berzehu-Cistilistu.
Vise:
http://www.el-asr.com/tekstovi/krik-nesretnika-u-kaburu [url]
Samo sto se Berzeh u Islamu ne oslovljava sa ''cistiliste''. Ipak je to Danteovo maslo. :)
I kazu da ce vjernik biti u stanju da cuje kako kafir u kaburu pati i da mu niko nece moci pomoci. Bice to nesnosne patnje njihovih nevjernickih dusa.
Kaburska kazna i nagrada potvrđeni su Ku’ranom i sunnetom. Na to aludira i sljedeći ajet: ‘’Oni će se ujutro i naveče u vatri pržiti, a kada nastupi Čas: ‘’Uvedite faraonove ljude u patnju najtežu!’’ (El-Mu’min, 46.) To znači da se faraonova i duše njegovih sljedbenika, izlažu patnji džehennemskoj jutrom i večerom sve do Sudnjega dana. A na Sudnjem danu će se njihove duše spojiti s tijelima u džehennemskoj vatri. A što se tiče hadisa o toj temi, oni u pogledu vjerodostojnosti dostižu stepen tevatura (vjerodostojnosti u koju ne može biti sumnje). Tako se prenosi od Aiše r.a. da je ona pitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o kaburskom azabu, a on joj je odgovorio: ‘’Da, Aiša. Kaburski azab je istina.’’ ‘’Nakon toga, kaže Aiša, ‘’Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se poslije svakog namaza utjecao Allahu od kaburskog azaba.’’ (Buharija i Muslim)
Zato nazivajmo selam rahmetli braci i sestrama svaki put kada prolazimo pokraj njihovih mezarja.

U posljednje vrijeme, razgovarajuci sa pojedinom bracom, cujem price kako nakon odlaska sa dunjaluka idemo ponovo u novo tijelo, da li zivotonje ili insana, i ne uvijek sa istim manirima, navikama, i tako 9 puta za ovodunjaluckog zivota. Nisam dublje ulazio u konverzaciju, ali nisam siguran da li to spominju za svakoga i da li svima 9 puta, nesto poput reinkarnacije ili cega vec.

Jos neko cuo?
prenosnik

#88 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

šarf wrote: 3:145 Sve što je živo umire Allahovom voljom .
U arapskom tekstu piše da duša umire Allahovom voljom.Iz ovog se može zaključiti da sve što je živo jest duša:
čovjek,ptice,životinje.Isto duša označava život.

3:185. Svako živo biće će smrt okusiti!
U arapskom tekstu" svaka duša"
umrijece vam onda i vas allah...posto on, kako je na vise mjesta u kur'anu navedeno, ima nefs...a taj ajet kaze "svaki nefs ce smrt okusiti (umrijeti)"...

sta cete kad vam allah umre?
asurbanipal

#89 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote: umrijece vam onda i vas allah...posto on, kako je na vise mjesta u kur'anu navedeno, ima nefs...a taj ajet kaze "svaki nefs ce smrt okusiti (umrijeti)"...

Za one koji su se stavili pod okrilje El-Hajja i El-Kajjuma, za njih nije, niti može umrijeti.

Za one koji nisu, pa za njih je već "mrtav"...
prenosnik

#90 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

asurbanipal wrote:
prenosnik wrote: umrijece vam onda i vas allah...posto on, kako je na vise mjesta u kur'anu navedeno, ima nefs...a taj ajet kaze "svaki nefs ce smrt okusiti (umrijeti)"...

Za one koji su se stavili pod okrilje El-Hajja i El-Kajjuma, za njih nije, niti može umrijeti.

Za one koji nisu, pa za njih je već "mrtav"...
aha, hoces reci da se taj ajet ne treba gledati objektivno, nego subjektivno, tj. da allahov nefs umire iz perspektive nas kao posmatraca, a ne objektivno. medjutim, to se, osim sto je vrlo labava konstrukcija s obzirom na tekst samog ajeta, ne slaze sa najdoslovnijim prevodom koji glasi "svaki nefs kušalac je smrti", sto bi znacilo da allah kusa smrt, tj. on "licno" umire, upravo kao sto i mi ljudi umiremo, ne iz necije perspektive, nego po sebi.
dalje, sta konkretno, narodskim rjecnikom, znaci staviti se pod okrilje el hajja i kajjuma (kako se to dolazi pod to okrilje, kad je neko pod njim, a kad nije) i na osnovu cega izvlacis bas to i takvo "stavljanje pod okrilje"?
Towelie

#91 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

Podsetio bih te na dva Allahova svojstva, "beka" - Bog nece nestati (a samim time ni umreti), kao i "hajat" - Bog zivi.
prenosnik

#92 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

da, na tu kontradikciju i ukazujem...
Towelie

#93 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:da, na tu kontradikciju i ukazujem...
Ne postoji kontradikcija. Mozda samo prividna, ali ona se lako resava ako se pravilno razume Tekst, i jos binije, njegove poruke.
prenosnik

#94 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by prenosnik »

a ti si ga, ne trebam ni pitati, pravilno razumio...
Towelie

#95 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:a ti si ga, ne trebam ni pitati, pravilno razumio...
Svakako, ako hoces pravilno tumacenje Kur'ana, pitaj mene. :D Salim se naravno, iz moje perspektive ja mislim da pravilno razumem Kur'an, a u kojoj meri je to zapravo istina, Allahu alem.
ed72

#96 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by ed72 »

Tyke wrote:
ed72 wrote:Prema islamskom ucenju duse umrlih prije konacnog suda borave u Berzehu-Cistilistu.
Vise:
http://www.el-asr.com/tekstovi/krik-nesretnika-u-kaburu [url]
Samo sto se Berzeh u Islamu ne oslovljava sa ''cistiliste''. Ipak je to Danteovo maslo. :)
I kazu da ce vjernik biti u stanju da cuje kako kafir u kaburu pati i da mu niko nece moci pomoci. Bice to nesnosne patnje njihovih nevjernickih dusa.
Kaburska kazna i nagrada potvrđeni su Ku’ranom i sunnetom. Na to aludira i sljedeći ajet: ‘’Oni će se ujutro i naveče u vatri pržiti, a kada nastupi Čas: ‘’Uvedite faraonove ljude u patnju najtežu!’’ (El-Mu’min, 46.) To znači da se faraonova i duše njegovih sljedbenika, izlažu patnji džehennemskoj jutrom i večerom sve do Sudnjega dana. A na Sudnjem danu će se njihove duše spojiti s tijelima u džehennemskoj vatri. A što se tiče hadisa o toj temi, oni u pogledu vjerodostojnosti dostižu stepen tevatura (vjerodostojnosti u koju ne može biti sumnje). Tako se prenosi od Aiše r.a. da je ona pitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o kaburskom azabu, a on joj je odgovorio: ‘’Da, Aiša. Kaburski azab je istina.’’ ‘’Nakon toga, kaže Aiša, ‘’Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se poslije svakog namaza utjecao Allahu od kaburskog azaba.’’ (Buharija i Muslim)
Zato nazivajmo selam rahmetli braci i sestrama svaki put kada prolazimo pokraj njihovih mezarja.

U posljednje vrijeme, razgovarajuci sa pojedinom bracom, cujem price kako nakon odlaska sa dunjaluka idemo ponovo u novo tijelo, da li zivotonje ili insana, i ne uvijek sa istim manirima, navikama, i tako 9 puta za ovodunjaluckog zivota. Nisam dublje ulazio u konverzaciju, ali nisam siguran da li to spominju za svakoga i da li svima 9 puta, nesto poput reinkarnacije ili cega vec.

Jos neko cuo?
Ja sam zivio u Aziji i stalno sam zahvaljivao Svevisnjem sto mi je ukazao da dusa iz tijela preko kabura (ma kakav bio) i berzeha ide na onaj svijet. Sa Hindusima i Budistima sam razgovarao ali nikako nisam mogao svariti tu pricu o reimkarnaciji. Bez uvrede, ali mi je jako plitka. Ne znam za diskusije ali ne znam ni za predaje koje govore i bilo kakvoj vrsti reinkarnacije u islamu.
Tyke

#97 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by Tyke »

Ni ja nisam citao u ranijim predajama o reinkarnaciji i ovome sto sam napisao u prethodnom mome postu, barem ne u literaturi koju sam ja iscitavao i crpio informacije i znanje. Nazalost, danas imamo sve vise i nepouzdanije literature pa zato i pitam je li jos ko cuo slicne price poput moje.
Naravno, dosta toga sto citamo trebamo uzimati sa rezervom, pogotovo ono sto ''skriveno'' i nije za svakoga covjeka da shvati. Tako i neke knjige poput "Zivot poslije smrti" i sl.

On najbolje zna.
sadie_forever

#98 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by sadie_forever »

Ja sam zivio u Aziji i stalno sam zahvaljivao Svevisnjem sto mi je ukazao da dusa iz tijela preko kabura (ma kakav bio) i berzeha ide na onaj svijet. Sa Hindusima i Budistima sam razgovarao ali nikako nisam mogao svariti tu pricu o reimkarnaciji. Bez uvrede, ali mi je jako plitka. Ne znam za diskusije ali ne znam ni za predaje koje govore i bilo kakvoj vrsti reinkarnacije u islamu.
[/quote]

Meni su japanci zanimljivi,budisti su,ali i dalje vjeruju u onaj svijet i imaju hrpu praznika i vjerovanja u kojim se prisjecaju i salju molitve umrlima na onom svijetu

ehh sad kako to povezati s budizmom koji uci "nema onog svijeta dusa umrlog je u nekoj drugoj osobi/zivotinji/biljci)..ja mislim da je to ostatak starog vjerovanja,jer svaki narod je imao svoje poslanike,tako da se to vjerovanje sacuvalo.Reinkarnacija po sebi nigdje nije prihvacena 100% onako kako je promovisu budizam i hinduizam,,,totalno je neprirodna
sadie_forever

#99 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by sadie_forever »

Tyke wrote:Ni ja nisam citao u ranijim predajama o reinkarnaciji i ovome sto sam napisao u prethodnom mome postu, barem ne u literaturi koju sam ja iscitavao i crpio informacije i znanje. Nazalost, danas imamo sve vise i nepouzdanije literature pa zato i pitam je li jos ko cuo slicne price poput moje.
Naravno, dosta toga sto citamo trebamo uzimati sa rezervom, pogotovo ono sto ''skriveno'' i nije za svakoga covjeka da shvati. Tako i neke knjige poput "Zivot poslije smrti" i sl.

On najbolje zna.
Druzi i manji dio Alavita vjeruju u reinkarnaciju,medjutim to su sekte i nisu prihvaceni kao dio islama.Alaviti velikom vecinom ne vjeruju u reinkarnaciju dok za druze reinkarnacija predstavlja temelj vjerovanja
amiliana

#100 Re: Gdje su duse umrlih?

Post by amiliana »

Ljakan wrote:Na facebooku
:-)
Post Reply