Pa mozda zato sto citavo vrijeme kukas kako nemas nista od toga?rekla-kazala wrote:Zašto bi ih prodao,.. ja sam ih i kupio 2008. zbog informacije o otvaranju tržišta 2015. god.channel10 wrote:Prodaj brate i kupi dionice BHT. Svakako su 1 na prema 1, a ovamo imas dividendu od 1,75 KM. Doduse i EP daje dividendu od 30-ak feninga.
Za dvije do tri godine će biti bar na knjigovodsvenoj vrijednosti od 70 KM.
Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Moderator: anex
-
Umalo popisivac
#76 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
-
channel10
#77 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Mislis da ce skociti sa 20 na 70? Sumnjam da ce bas toliko. Zavisi sve kolika ce biti dobit, odnosno dividenda. Da li ce biti veca ili manja od Telecomove?!
-
rekla-kazala
#78 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Ko bi prije godinu dana rekao da će obveznice ratnih potraživanja otići sa 33 na 75 KM.channel10 wrote:Mislis da ce skociti sa 20 na 70? Sumnjam da ce bas toliko. Zavisi sve kolika ce biti dobit, odnosno dividenda. Da li ce biti veca ili manja od Telecomove?!
Telecom pada konstantno, problem kablovski operateri.
Štednja raste, osiguranja ne znaju šta sa novcem,.. veliki igrači koji su sad pokupili obveznice će krenuti sa kupovinom EP već kod prvih znakova da se stvari kreću nabolje.
-
aldera
#79 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
slažem se sa mišljenjem. Ali većina ljudi ne razumije Šta je kvalificirani potrošač. To je potrošač kojeg već 20 godina muze država i nekvalifikovani potrošači (domaćinstva i ostali).rekla-kazala wrote:Eto kapitalizam je kad ti FERK odredi cijenu.Umalo popisivac wrote:Nije to socijalizam. To je cisti kapitalizam. Nece niko nesto prodavati a da nema profit. Pa tako ni El. BiH ne bi prodavala el. energiju RH da nema koristi, niti bi je RH kupovala kad bi bila u stanju sama proizvoditi dovoljne kolicine. cisti kapitalizam. Pohlepa koja muti razum je nesto drugo.rekla-kazala wrote:Opet ti o socijalizmu,..
HEP trenutno kupuje struju na europskom tržištu ( pa i od EP BiH) po 45 do 50 eura za 1000 kwh i prodaje je po duplo većoj cijeni.
EP BiH proizvodi struju u temoelektranama ( 70% struje) po 12 feninga i prodaje je po istoj cijeni i bez hidroelektrana bi bila u debelom minusu.
Ne znam i kakvoj pohlepi govoriš, pohlepi elektroprivrede ili mene kao dioničara ?
Da si ti negdje uložio 50 ili 100 hiljada maraka i da od te investicije nemaš prinosa već nekoliko godina pitao bi te da li je to nezadovoljstvo pohlepa.
Sad će kvalificirani potrošači moći da kupuju struju ako treba iz Engleske. Najzad se bliži kraj subvencioniranju malih potrošača. Elektroprivreda će taj veliki gubitak morati da kompenzira. Ako uspije na vrijeme Veliki broj kvalifikovanih potrošača da se odjavi sa EP... onda su realne poskupljenja i preko 50%.
Je kao kvalificirani kupac pratim burzu. . u slove. .. i jedva čekam prelazak na drugog snadbjevača... ušteda i preko 50%....
-
channel10
#80 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Sve stoji, ali ce EP prodavati te viskove na ino trzistu. Nece ostati bez prihoda ako industrija predje kod nekog drugog.
-
aldera
#81 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Buraz, izvoze po 50% nižoj cijeni nego što sam je ja mogao kupovati...channel10 wrote:Sve stoji, ali ce EP prodavati te viskove na ino trzistu. Nece ostati bez prihoda ako industrija predje kod nekog drugog.
Ovo je zemlja apsurda, i nadam se da je jednom velikom apsurdu zvani električna energija ubrzo kraj...
-
channel10
#82 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Zar je toliko visa cijena MWh kod nas u odnosu na Evropu? Koliko je kW kod industrijske struje?aldera wrote:Buraz, izvoze po 50% nižoj cijeni nego što sam je ja mogao kupovati...channel10 wrote:Sve stoji, ali ce EP prodavati te viskove na ino trzistu. Nece ostati bez prihoda ako industrija predje kod nekog drugog.
Ovo je zemlja apsurda, i nadam se da je jednom velikom apsurdu zvani električna energija ubrzo kraj...
-
aldera
#83 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Ako ćemo po toj tvojoj računici, odnos je 2:1 za domaćinstva, ako domaćinstvo plaća marku, onda industrija pola marke. Onda bi u BiH trebalo da industrija plaća u prosjeku 6 pf, a ne 24 pf.channel10 wrote:Zar je toliko visa cijena MWh kod nas u odnosu na Evropu? Koliko je kW kod industrijske struje?aldera wrote:Buraz, izvoze po 50% nižoj cijeni nego što sam je ja mogao kupovati...channel10 wrote:Sve stoji, ali ce EP prodavati te viskove na ino trzistu. Nece ostati bez prihoda ako industrija predje kod nekog drugog.
Na tvoje pitanje generalno, duplo je kW jeftiniji od domaćinstva (nekvalifikovanih kupaca).
-
channel10
#84 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Ako sam dobro shvatio, u Evropi je industrijska struja duplo jeftinija od struje koju placa jedno evropsko domacinstvo?!
A ja sam pitao nesto drugo. Koliko kosta MWh struje u BIH-a (ili kWh) za kategoriju industrije, a koliko kosta megavat ili kilovat "industrijske struje" u Evropi?
A ja sam pitao nesto drugo. Koliko kosta MWh struje u BIH-a (ili kWh) za kategoriju industrije, a koliko kosta megavat ili kilovat "industrijske struje" u Evropi?
-
aldera
#85 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
channel10 wrote:Ako sam dobro shvatio, u Evropi je industrijska struja duplo jeftinija od struje koju placa jedno evropsko domacinstvo?!
27,8 Cent/kWh sa uključenim PDV-om i svim ostalim nametima u recimo Njemačkoj za domaćinstvo...
10,0 Cent/kWh naravno bez PDV-a...
ali, njemačka je njemačka, mi smo pametniji
Ima internet pa nek svako provjeri i pripremi se za poskupljenja
-
channel10
#86 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Ja jedno, a ti drugo, ali nema veze.
Gledano iz ugla EP, da li je njima svejedno prodati struju nasim industrijalcima ili je prodati na ino trzistu jer svi znamo da je tamo skuplja struja?
Gledano iz ugla EP, da li je njima svejedno prodati struju nasim industrijalcima ili je prodati na ino trzistu jer svi znamo da je tamo skuplja struja?
-
aldera
#87 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Ne nego, ovdje izgleda niko ne konta da cijene nisu tržišne... nema ovo stanje u BiH veze sa zdravom ekonomskom računicom. Šta god da EP radila, industrija neće morati plaćati ucjenjivačke cijene EP. Slobodno tržište. Do sada se moglo samo od EP kupovati po paprenim cijenama...channel10 wrote:Ja jedno, a ti drugo, ali nema veze.
Izvoz će ostati isti i pod istim cijenama...
Nerealno je kao hrvatski HEP da ponudi sada rabat 30%.... drugim riječima, krali ste do sada i šta je sad ovo...
Cijene EP su političko-socijalnog karaktera... kada se ovo ispravi i izbalansira, onda možemo kakvu argumentovanu priču oko cijena da vodimo...
-
channel10
#88 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Sve je to tacno, ali ako EP bude mogla prodavati ovaj visak koji ce se stvoriti od prelazaka industrijalaca kod drugih snabdjevaca, po slicnim cijenama po kojima je prodavala domacim industrijalcima, onda ne bi trebala poskupiti struja domacinstvu. Ali posto znamo sa kakvim ljudima imamo posla, struja za domacinstva ide sigurno gore, bez obzira na sve.
-
colt
#89 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Za industriju, tržište je davno otvoreno . . .za njih se ništa ne mijenja od 01.01. .
-
aldera
#90 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
tako je, volim ove neargumentovane upade...colt wrote:Za industriju, tržište je davno otvoreno . . .za njih se ništa ne mijenja od 01.01. .
jedino političko povlašteni aluminijum...
kad si toliko informisan... prosvijetli nas odakle Mittal Zenica kupuje struju ???
-
colt
#91 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Frajeru, da ne objašnjavam svojim riječimaaldera wrote:tako je, volim ove neargumentovane upade...colt wrote:Za industriju, tržište je davno otvoreno . . .za njih se ništa ne mijenja od 01.01. .
jedino političko povlašteni aluminijum...
kad si toliko informisan... prosvijetli nas odakle Mittal Zenica kupuje struju ???
Članak 4.
Dinamika otvaranja tržišta električne energije
Otvaranje tržišta električne energije u BiH provodit će se dinamikom prema kojoj status
kvalificiranog kupca mogu steći:
- svi kupci sa godišnjom potrošnjom električne energije većom od 10 GWh od 1. siječnja
2007. godine,
- svi kupci sa godišnjom potrošnjom većom od 1 GWh od 1. siječnja 2008. godine,
- svi kupci osim kupaca iz kategorije potrošnje domaćinstva od 1. siječnja 2009. godine,
- svi kupci električne energije od 1. siječnja 2015. godine.
U skladu sa ekonomskom politikom zemlje, DERK može propisati drugačiju dinamiku
otvaranja tržišta električne energije u BiH i primjenu odgovarajućih tržišnih mehanizama, ako
to budu zahtijevale okolnosti i razvoj tržišta električne energije u BiH, energetskog tržišta
zemalja jugoistočne Europe i njegovo uključivanje u jedinstveno europsko energetsko tržište
Odakle kupujem Mittal, nemam pojma i niti me interesuje jer je njihova odluka odakle god da kupuje
- O'zone
- Globalni moderator
#92 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Odobreno poskupljenje električne energije za domaćinstva: Skuplja struja od 1. januara
22. decembar 2014. u 13:56
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru dala je suglasnost na cijene univerzalne usluge prema kojoj od 1. januara 2015. godine poskupljuje električna energija za domaćinstva, javlja Fena.
FERK je Elektroprivredi HZ HB odobrio poskupljenje električne energije domaćinstvima od 1,97 posto dok je za kategoriju "Ostala potrošnja" cijena smanjenja za 3,59 posto. U kategoriji "Ostala potrošnja" nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje.
FERK je Elektroprivredi BiH odobrio je poskupljenje električne energije domaćinstvima od 4,33 posto, te za kategoriju "Ostala potrošnja" poskupljenje od 0,88 posto.
Predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić istaknula je na konferenciji za novinare u Mostaru kako nove cijene električne energije za domaćinstva predstavljaju poskupljenje od 1,2 do 2 KM po domaćinstvu za mjesečnu prosječnu.
"Trebamo ići na energetski učinkovito korištenje električne energije. Mislim da kod nas još uvijek nije razvijena svijest o tome da se električna energija treba racionalno koristiti", istaknula je Hadžimustafić.
Dodala je kako je FERK danas donio i odluke o jediničnim naknadama za priključenje na distributivnu mrežu JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar i JP "Elektroprivreda BiH d.d". – Sarajevo prema kojima je jedinični iznos naknade za priključenje objekta na niskonaponskoj razini distributivne mreže 195 KM/kW što, u odnosu na dosadašnju, znači pojeftinjenje za 12,55 posto, te jedinični iznos naknade za priključenje objekta na srednjonaponskoj razini distributivne mreže 140 KM/kW što je za 3,1 posto niže za oba elektroprivredna poduzeća.
Na konferenciji za novinare napomenuto je kako od 1. januara 2015. godine svi krajni kupci postaju kvalificirani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor snabdjevača električnom energijom.
- madesa
- OldMayor
#94 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Jao šuka.
Hahaha...a jbg bilo je nerealno da struja ide ispod ovoga.
Problem je sto smo mi sirotinja, pa je nama sve puno...jbg.
Hahaha...a jbg bilo je nerealno da struja ide ispod ovoga.
Problem je sto smo mi sirotinja, pa je nama sve puno...jbg.
-
Mario979
#95 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Mamu mu lažovskuMario979 wrote:Od nove godine jeftinija struja ? DA li vjerovati u to ?
Svi građani Bosne i Hercegovine od 1. januara 2015. godine moći će birati od koga će kupovati električnu energiju, čime će zbog konkurencije na tržištu, najvjerovatnije, doći do korekcije cijena struje za sve potrošače,izjavio je Risto Mandrapa, predsjednik Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK)
Mandrapa je pojasnio da je riječ o primjeni regulative Evropske unije (EU), koja podrazumijeva reformu energetskog sektora u cijeloj državi.
- Korekcija cijena će biti, jer će se raditi o otvorenom tržištu električnom energijom. No, jedno sigurno znam, a to je da cijena struje neće biti povećana. Cijena po ovoj direktivi mora biti samo niža, jer će se zbog konkurencije proizvođači električne energije boriti za svoje kupce - kaže Mandrapa.
Ko je ovaj Risto Mandrapa ?????
- Zavatoni
#96 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Sve će to na kraju biti igra ponude i potražnje... ko ima energiju i ko ima da je plati... nekome jeftinije a nekom skuplje... onom ko ima da plati neće BH energija biti skupa... a BH građanstvo će se sa sjetom jednog dana sjećati kilovatsata od 13pf... tržišna ekonomija u energetskom sektoru BiH na djelu... uskoro.
- Zavatoni
#97 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
Današnje diskretno upozorenje iz FERK-a:
"Trebamo ići na energetski učinkovito korištenje električne energije. Mislim da kod nas još uvijek nije razvijena svijest o tome da se električna energija treba racionalno koristiti", istaknula je Hadžimustafić.
- karanana
#98 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
hahaha, kako ironicno zvuci ova tema danas.
kako ce neki treci i cetvrti provajder moci dati jeftiniju cijenu kad i oni kupuju od nasih elektroprivreda?
kako ce neki treci i cetvrti provajder moci dati jeftiniju cijenu kad i oni kupuju od nasih elektroprivreda?
-
lajkujMe
#99 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
kae mos birat elektrodistribuciju od nove godine, kae biti ce zdrave konkurencije od nove godine, kae bice jeftinije struje od nove godine
a ja kaem VI NE ZNATE GDJE ZIVITE
a ja kaem VI NE ZNATE GDJE ZIVITE
-
Rizvan
#100 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???
A zašto ovako različita poskupljena za dvije elektroprivrede?FERK je Elektroprivredi HZ HB odobrio poskupljenje električne energije domaćinstvima od 1,97 posto dok je za kategoriju "Ostala potrošnja" cijena smanjenja za 3,59 posto. U kategoriji "Ostala potrošnja" nalaze se jaslice, vrtići, vjerski objekti, javne kuhinje.
FERK je Elektroprivredi BiH odobrio je poskupljenje električne energije domaćinstvima od 4,33 posto, te za kategoriju "Ostala potrošnja" poskupljenje od 0,88 posto.