IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
budza

#76 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by budza »

Ikea nudi vrlo dobru kvalitetu robe po pristupacnim cenama.
niti je skupo, niti najjeftinije sto ima, a kvalitet je ok., i to je najbitnije musteriji.
Ikea ima i skupih i vrlo elegantnih stvari.
uglavnomja

#77 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

paladinka wrote:Ima li ikea onu karticu gdje se moze placati na rate :-)
:shock:

nepoznato :?

ima kartica ikea family, sa njom imas stalni popust na neke prozvode, a imas i akcije kad su odredjeni proizvodi i 70-80% jeftiniji.
stakasa

#78 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

paladinka wrote:Ima li ikea onu karticu gdje se moze placati na rate :-)
Ima. Od javorovine
mefistofilis

#79 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by mefistofilis »

ako se udaljimo od drustvenih, ekonskih i inih pomenutih aspekata ja bih rekao ovako: ne moze se reci da je Ikea smece ali (licno meni) ni po cemu nije ni odlicna stvar
Ljakan

#81 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote:
Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:Ako ne dodje IKEA (a nece nikada doci na nase trziste svakako, ali hipoteticki) onda ce tim ljudima biti bolje?
Koja je uzrocno-posljedicna veza dolaska neke trgovacke marke i prehrane penzionera?
Moze doci ko hoce ne mozes nikom zabranit,logicno,al generalno ovde ljudi vecinom nemaju sta jest a kamo li da kupuju skupe stvari,o tome se radi ako nisi skontao sta zelim reci...
Opet kazem, kakve veze ima koliko ko ima jesti sa dolaskom stranih firmi u Bosnu?
Koliko vidim ovdje bi se trebalo kao pricati o tome kakav je kvalitet stvari u IKEA-i a ne o tome kolika je minimalna penzija u FBiH.
Ko nema, nece kupiti. Ko ima, mozda ce kupiti.
Da li to pokriva socijalni aspekt price s kojom bi se mogao obratiti na druge adrese, mislim da IKEA nije bas zasluzna za govna u kojima se nalazimo...
Mislim da nama u ovom trenutku takve firme nisu potrebne jer ce obican covjek samo moci da pari oci kao sto to sad radi....
Ja ti kazem ljudi nemaju da jedu a kamo li da kupuju skupe stvari a ti pitas kakve veze ima dolazak stranih firmi :-)
Eno doso i al sidi pa zjapi prazan onim jadnicima okolo nedaju spavat od reklama....
insomnia78

#82 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by insomnia78 »

Keiko wrote:
supercali wrote:a eto ako ikea dodje odmah ce sve procvjetati?

pa sjecate li se price oko mcdonaldsa
gdje se mcd otvori tu trajni mir
to radna mjesta ma to cvjeta ekonomija
ako ima jos uvijek tema dobro bi bilo prelistati
a kad je dosao 3 dana bio zanimljiv siroj publici a ostatak vremena dolaze samo oni koji zele biti vidjeni
Gdje ja zivim, Imea je platila milijune Eura za prosirenje auto-puta i izgradnju nove petlje u neposrednoj blizini njihovog prodajnog objekta. To je bio uslov za dobijanje izvanredne gradjevinske dozvole jer zakon nije dozvoljavao izgradnju prodajnih objekata povrsine koja je njima trebala. Jos jedan od uslova je bio da se za sve gradjevinske radove angazuju iskljucivo domace firme i dobavljaci. Da nikad nisu otvorili vrata, u domacu ekonomiju su ulozili desetine milijuna Eura sto nije mala stvar, samo treba imat' drzavu i vlast koja radi za drzavu i gradjane a ne za sebe. :wink:
Sve je to lijepo al ne mozes porediti potencijalnu zaradu i trziste u Irskoj i BiH

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
darius_maximus

#83 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

mefistofilis wrote:ono sto ljakan zeli da kaze, ako sam dobro razumio, je da to vise nije stvar samo ike-e. puno Sarajevo i puna Bosna Ikea koje nama haman pa ne trebaju.
neko je vec na bankama ilustrirao da prica o regularnom zaposljavanju radnika ne pije vode.

i da, koji ce meni k... H&M u kojem cu ja majicu koja je u Skandinaviji tri godine stajala u izlozima pa bacena platiti ne manje od 20 KM. vjerujem da ce slicno biti i sa Ikeom. Brat je bio u jysku "gore kod njih" i kaze da se nas ne moze ni porediti s njihovim kao sto je slucaj i sa mnogim drugim stvarima
Ja mislim da bi se i Ljakan i ostali slicni trebali prestati brinuti o tome sta ljudi rade sa svojim licnim parama (ovdje mislim na strane firme).
Postoje vjerovatno ljudi u IKEA-i (i svim ostalim stranim firmama) koje se bave krivuljama i analizama isplativosti ulaganja 1 kune u Zagrebu i jednog dinara u Beogradu. Ako im se ne bude isplatilo, prodat ce objekte, namiriti pare i otici.

Za ovo o cemu Ljakan i ljudi slicni njemu pisu je nadlezna drzava a ne strani privatnici.
Danguba

#84 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Danguba »

dobar osjecaj wrote:
uglavnomja wrote: inace gdje su pare od humanitarne pomoci za srebrenicu? i ostale donacije? koje su stigle u bosnu. ono investirane :D od strane domacih biznismena u profitabilan posao, sa hiljadama zaposlenih :lol:

kakva je razlika hoce li bakir biti vlasnik banke i profit od milion maraka uloziti u kupovinu ostrva na havajima ili ce hans karl jozef vladimir uloziti te pare za otvaranje banke u bangladesu?

nidje veze ...
Ali nasi lopovi su nasi lopovi :lol: Mora da imaju neki cudesan sarm pa je sirokim masama prihvatljiviji koncept da ih pljacka neko domace poznato lice nego svjetske korporacije bez lica s blazenim telecim pogledom. Samo mozda.
OFF
nije tema srebrenica ali da i tu napisem koju.
ova nasa boranija jesu lopovi ali su nedorasli ovim bjelosvjetskim. kao u svemu, zaostaju i tu.
80% donacija je zavrsilo kod donatora a vi kontajte kako.
mislite li vi da bi im neko oprostio sve milijarde. letilo bi perje na sve strane.

p.s. donacije u vrijeme stabilizacije mira nisu isle na nase racune tako da nasi nisu imali mogucnosti sa njima ni raspolagati. svaka inicijativa da se to ispita, zavrsila je neuspjehom jer mz nije imala interesa.

zadnja kupovina u ikei zavrsila se sa wc prostiracima koji su tako mekani. :-)
darius_maximus

#85 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote: Mislim da nama u ovom trenutku takve firme nisu potrebne jer ce obican covjek samo moci da pari oci kao sto to sad radi....
Ja ti kazem ljudi nemaju da jedu a kamo li da kupuju skupe stvari a ti pitas kakve veze ima dolazak stranih firmi :-)
Eno doso i al sidi pa zjapi prazan onim jadnicima okolo nedaju spavat od reklama....
Nego sta nego cu te to pitati?
Zasto ne pises na temama na kojima se ljudi raspavljaju koje auto kupiti do 10.000 KM i ne kazes im da ljudi ovdje nemaju sta jesti a oni kupuju ta neka auta?
Kakve veze ova tema, IKEA i strane firme opcenito imaju sa pricom kako obicni ljudi nemaju para?

IKEA je privatna firma koja, ako i otvori ovdje centar, zeli da zaradi pare na proizvodima koje prodaje.
Ako ljudi ne budu kupovali, oni nece imati zaradu i zatvorit ce centar.
Drugim rijecima, tebi ni u dzep ni iz dzepa...
Gray

#86 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

IKEA da dođe bi potpuno pomela konkurenciju. IKEA je i skupa i jeftina i onako, sve zavisi šta tražite. Može se kupiti stolić za 10 maraka ili sto za dnevni boravak od 20 maraka, ali se može kupiti i za puno skuplje. Može se kupiti ikrevet za 100 maraka, a može i za 1000, sve ovisi šta ko traži, imaju razne linije. Sve se može sjesti, isporbati, vratiti, zamijeniti, madraci imaju po 20 godina garanciju, itd.

Da bi IKEA bila preskupa za naše tržište apsolutno ne stoji, jer bi sa nekim stvarima bila i jeftinija, sa većinom u rangu, a možda za neke skuplja. Čak bi im i restooran bio poprilično jeftin za ovdašnje uslve.

A ono što IKEA ima s čim se niko ne može porediti jeste to što se kod njih može naći apsolutno SVE za kuću. Od kuhinje, do ladica koje idu u kuhinju, do pregrada koje idu u ladice za escajg, do escajga, podmetača za hranu, salveta, krpa, itd, itd. Sve na jednom mjestu, i sve se savršeno slaže i uklapa. Zato i jesu uspjeli kako jesu.

A stanje trenutno kod nas je očajno. Ne zam jeste li u zadnje vrijeme kupovali namještaj, ali saloni kod nas su odron odrona. Mi smi nedavno tražili sto za šminkanje, i krenuli po salonima tipa dalas, domavija, udobnost, itd. sve smeće do smeća. U dalasu na otoci mračno, svjetla pogašena, ne vidiš ništa, guraš se između nabacanog namještaja, ne smiješ ništa dirati ni sjesti... otišli na sprat da vidimo gdje je ponuda nekakve ptice lete unutra, jedan dio smrdi na izmet... u udobnosti nigdje nikoga, penješ se po nekakvim stepenicama, isto kao da po kući nečijoj hodaš, trojica radnika sjede i jedu burek sa jogurtom, pitaš ima li nešto oni provjeravaju po nekakvim exxcel tabelama je li neko upisao ili nije... smeće, odron do odrona.

U takvim uslovima bi IKEA bila kao posjeta bijeloj kući.
Radio Sarajevo

#87 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

Keiko wrote:A ovi sto kazu da ne treba IKEA, LIDL, ALDI,...u pravu su. Ne trebaju Bosni strane firme koje ce zaposljavat' i uredno placat' lokalno stanovnistvo, poreze, prireze i sto je jos bitnije konkurisat' tajkunsko-monopolistickim pljackasima i tursko-kineskom kao i domacem smecu. Mogla je Bosna bez njih sve ove godine i bas je svima lijepo! :-)
Jest, jest, isto kao što i McDonalds plaća radnike, evo ti na ovom linku kako to otprilike ide

http://www.capital.ba/banjalucki-mcdona ... 3-radnika/

Dakle, ljudi su na jebenom minimalcu, i tako je svugdje u svijetu, platiće te najmanje što je moguće.
„‘McDonald’s’ je zahtjevan poslodavac, koji nudi velike mogućnosti za napredovanje. Dvadeset šest radnika ‘McDonald’sa’ Banjaluka već je unaprijeđeno“, rekli su u ovoj agenciji.
Još kad naši divlji gospodarstvenici počnu sa šupljim pričama poput ove, hladno bih ih poubijao. U svim zapadnim zemljama u McDonaldsu radi 1. najveći ološ, 2. ljudi koji nemaju apsolutno ništa drugo, a socijalna služba ih je natjerala da prihvate posao. Na Zapadu barem ne mogu pričati ove ublehe o zahtjevnim poslodavcima i ostalim govnima.

Isto tako će vam biti i sa Ikeom. Radnici će imati minimalne ili možda plate od 500 KM. Serem se svima u usta koji "otvaraju radna mjesta" u trgovini, gdje su plate po 300-400 KM, poput ovih silnih tržnih centara koji nam ničemu ne služe osim da u njima pijemo kafe. Bljak.

Nije mi jasno kako ljudi ne shvataju da se Bosna ne može boriti sa stranim lancima, desiće se apsolutno isto sranje što se desilo i sa granapima, malim privatnim samoposlugama, pa i većim domaćim lancima, jer je Konzum poklopio bukvalno sve.

Sve velike multinacionalne kompanije opstaju na jeftinoj radnoj snazi. Onaj ko kupi H&M majicu za 5€ treba znati da je tu istu majicu proizvelo neke dijete u Bangladešu za dolar dnevno. Ikea jeste manje zlo od toga, ali će sjebati sve naše fabrike namještaja.
Ljakan

#88 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote:
Ljakan wrote: Mislim da nama u ovom trenutku takve firme nisu potrebne jer ce obican covjek samo moci da pari oci kao sto to sad radi....
Zasto ne pises na temama na kojima se ljudi raspavljaju koje auto kupiti do 10.000 KM i ne kazes im da ljudi ovdje nemaju sta jesti a oni kupuju ta neka auta?
Kakve veze ova tema, IKEA i strane firme opcenito imaju sa pricom kako obicni ljudi nemaju para?

IKEA je privatna firma koja, ako i otvori ovdje centar, zeli da zaradi pare na proizvodima koje prodaje.
Pitas gluposti i povezujes sa stvarima niđe veze.Ikee nije bilo do sad ,meni ni sad ne treba,kao ni mek donalds,ne treba ni onom penzioneru koji ima penziju 400-500km.....
Ako je vise onih kojima ne trebaju koji ce nam onda moj?Sta me briga ko kupuje kuce auta...kakve to veze ima sa ikeom?'
Last edited by Ljakan on 03/10/2014 23:35, edited 1 time in total.
Gray

#89 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Da ne spominjem da i ti naši saloni nisu uopšte jeftini, da nemaju izbora i da nije ni neki wow kvalitet osim ako se ne plati baš masno. Tako da bi IKEA najbolje došla upravo onima koji imaju manje novca jer se sada nema kupiti pristojan kvalitet (ne neki ekstra kvalitet) za pristojne pare.
bull21

#90 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by bull21 »

A što tebi smetaju ljudi što jedu? Ti to ko, nikada ne jedeš, jel' mister ušminkani?
darius_maximus

#91 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Gray wrote:IKEA da dođe bi potpuno pomela konkurenciju. IKEA je i skupa i jeftina i onako, sve zavisi šta tražite. Može se kupiti stolić za 10 maraka ili sto za dnevni boravak od 20 maraka, ali se može kupiti i za puno skuplje. Može se kupiti ikrevet za 100 maraka, a može i za 1000, sve ovisi šta ko traži, imaju razne linije. Sve se može sjesti, isporbati, vratiti, zamijeniti, madraci imaju po 20 godina garanciju, itd.

Da bi IKEA bila preskupa za naše tržište apsolutno ne stoji, jer bi sa nekim stvarima bila i jeftinija, sa većinom u rangu, a možda za neke skuplja. Čak bi im i restooran bio poprilično jeftin za ovdašnje uslve.

A ono što IKEA ima s čim se niko ne može porediti jeste to što se kod njih može naći apsolutno SVE za kuću. Od kuhinje, do ladica koje idu u kuhinju, do pregrada koje idu u ladice za escajg, do escajga, podmetača za hranu, salveta, krpa, itd, itd. Sve na jednom mjestu, i sve se savršeno slaže i uklapa. Zato i jesu uspjeli kako jesu.

A stanje trenutno kod nas je očajno. Ne zam jeste li u zadnje vrijeme kupovali namještaj, ali saloni kod nas su odron odrona. Mi smi nedavno tražili sto za šminkanje, i krenuli po salonima tipa dalas, domavija, udobnost, itd. sve smeće do smeća. U dalasu na otoci mračno, svjetla pogašena, ne vidiš ništa, guraš se između nabacanog namještaja, ne smiješ ništa dirati ni sjesti... otišli na sprat da vidimo gdje je ponuda nekakve ptice lete unutra, jedan dio smrdi na izmet... u udobnosti nigdje nikoga, penješ se po nekakvim stepenicama, isto kao da po kući nečijoj hodaš, trojica radnika sjede i jedu burek sa jogurtom, pitaš ima li nešto oni provjeravaju po nekakvim exxcel tabelama je li neko upisao ili nije... smeće, odron do odrona.

Na ovo imam samo jedan komentar.
IKEA nije uspjela zbog ponude, barem ne na pocetku...
Kada je IKEA pocinjala, imali su super stvari, ali su skontali da se ljudi ne zadrzavaju dovoljno da sve razgledaju, bogda falila da propadne.
I nadodju na ideju da ljude nekako treba zadrzati pa naprave restoran u sklopu objekta.
Ono, ako se umoris da sta pojedes (a jos jeftino pravili hranu, takoje i danas).

Nakon toga je sve krenulo kako je krenulo i danas su ono sto jesu.
Taj prvi restoran negdje u Svedskoj je kao pravo poznat, ako se dobro sjecam price.

Sto se kvaliteta tice, moze se svega naci, pa ko voli nek' izvoli.
Ja sam jednom vani stolic kupio za 10-ak maraka i onako ekonomski spakovanog ga donio u torbi... :)
Gray

#92 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:

Pitas gluposti i povezujes sa stvarima niđe veze.Ikee nije bilo do sad ,meni ni sad ne treba,kao ni mek donalds,ne treba ni onom penzioneru koji ima penziju 400-500km.....
Ako je vise onih kojima ne trebaju koji ce nam onda moj?Sta me briga ko kupuje kuce auta...kakve to veze ima sa ikeom?'
Poenta je da ne određuješ ti trebaju li ili ne. Oni naprave procjenu koliko ljudi treba IKEAu a koliko ne, i onda naprave procjenu da li će ući na tržište ili ne.

Ovaj sadaka mentalitet i ostanak u socijalizmu nam je i prouzrokovao da je ekonomija u ovakvom stanju, i što duže budemo držali takav način razmišljanja duže će nam trebati da i mi postanemo konkurentni.
Ljakan

#93 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

Gray wrote: Poenta je da ne određuješ ti trebaju li ili ne. Oni naprave procjenu koliko ljudi treba IKEAu a koliko ne, i onda naprave procjenu da li će ući na tržište ili ne.

Ovaj sadaka mentalitet i ostanak u socijalizmu nam je i prouzrokovao da je ekonomija u ovakvom stanju, i što duže budemo držali takav način razmišljanja duže će nam trebati da i mi postanemo konkurentni.
Poenta teme je da određujem ja ti mi vi oni a ne ikea....
normalno njihova je zadnja al tema je jedno a to druga stvar.....
Gray

#94 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

darius_maximus wrote:
Gray wrote:IKEA da dođe bi potpuno pomela konkurenciju. IKEA je i skupa i jeftina i onako, sve zavisi šta tražite. Može se kupiti stolić za 10 maraka ili sto za dnevni boravak od 20 maraka, ali se može kupiti i za puno skuplje. Može se kupiti ikrevet za 100 maraka, a može i za 1000, sve ovisi šta ko traži, imaju razne linije. Sve se može sjesti, isporbati, vratiti, zamijeniti, madraci imaju po 20 godina garanciju, itd.

Na ovo imam samo jedan komentar.
IKEA nije uspjela zbog ponude, barem ne na pocetku...
Kada je IKEA pocinjala, imali su super stvari, ali su skontali da se ljudi ne zadrzavaju dovoljno da sve razgledaju, bogda falila da propadne.
I nadodju na ideju da ljude nekako treba zadrzati pa naprave restoran u sklopu objekta.
Ono, ako se umoris da sta pojedes (a jos jeftino pravili hranu, takoje i danas).

Nakon toga je sve krenulo kako je krenulo i danas su ono sto jesu.
Taj prvi restoran negdje u Svedskoj je kao pravo poznat, ako se dobro sjecam price.

Sto se kvaliteta tice, moze se svega naci, pa ko voli nek' izvoli.
Ja sam jednom vani stolic kupio za 10-ak maraka i onako ekonomski spakovanog ga donio u torbi... :)

Dobro, vjerovatno je bilo tako na početku, ali danas IKEA ima baš sve za kuću.

Ja dok sam studirao sve mi je bilo iz IKEA-e, sto za dnevni boravak za 20 maraka, krevet sa madracom za 300, police za knjige za 15, itd, dvosjed na izvlačenje za 125, itd. Daleko od toga da je bio neki kvalitet, ali je poslužilo svrsi 2 godine. A da sam htio mogao sam kupiti i nešto od 3000 maraka.
Gray

#95 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Gray »

Ljakan wrote:
Gray wrote: Poenta je da ne određuješ ti trebaju li ili ne. Oni naprave procjenu koliko ljudi treba IKEAu a koliko ne, i onda naprave procjenu da li će ući na tržište ili ne.

Poenta teme je da određujem ja ti mi vi oni a ne ikea....
normalno njihova je zadnja al tema je jedno a to druga stvar.....

E pa ja bih violio da ima IKEA, a i opuno drugih ljudi. Oni onda procjene da li im uvjeti odgovaraju, kao i svaka druga firma. I to je to.

Kao što je neko rekao, neka neki naš proizvođač napravi salon da je barem 20% kao IKEA, pa neka pokuša konkurisati. Ali ne znaju, a kada ne znaju najlakše je protiviti se onome koji zna. I ti je naš mentalitet, kao kada direktor BH Airlines kaže da mora razgovarati sa vladom da se nešto uradi da se zaustayvi konkurencija jer oni ne mogu da se nose s njima. Ne ide tako.
uglavnomja

#96 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

Radio Sarajevo wrote:
Još kad naši divlji gospodarstvenici počnu sa šupljim pričama poput ove, hladno bih ih poubijao. U svim zapadnim zemljama u McDonaldsu radi 1. najveći ološ, 2. ljudi koji nemaju apsolutno ništa drugo, a socijalna služba ih je natjerala da prihvate posao. Na Zapadu barem ne mogu pričati ove ublehe o zahtjevnim poslodavcima i ostalim govnima.

Isto tako će vam biti i sa Ikeom. Radnici će imati minimalne ili možda plate od 500 KM. Serem se svima u usta koji "otvaraju radna mjesta" u trgovini, gdje su plate po 300-400 KM, poput ovih silnih tržnih centara koji nam ničemu ne služe osim da u njima pijemo kafe. Bljak.

Nije mi jasno kako ljudi ne shvataju da se Bosna ne može boriti sa stranim lancima, desiće se apsolutno isto sranje što se desilo i sa granapima, malim privatnim samoposlugama, pa i većim domaćim lancima, jer je Konzum poklopio bukvalno sve.

Sve velike multinacionalne kompanije opstaju na jeftinoj radnoj snazi. Onaj ko kupi H&M majicu za 5€ treba znati da je tu istu majicu proizvelo neke dijete u Bangladešu za dolar dnevno. Ikea jeste manje zlo od toga, ali će sjebati sve naše fabrike namještaja.
kakve veze ima mcd sa ikeom? americki lanac brze nezdrave hrane koji u svim zemljama zaposljava nk radnike na minimalcu.

i svedski gigant u proizvodnji namjestaja. planetarni brend, pristojan kvalitet za pristojne cijene, vrhunski dizajn, funkcionalnost i sve na jednom mjestu.
i u ikei se ne radi za minimalac i po "kazni".
darius_maximus

#97 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by darius_maximus »

Ljakan wrote:
darius_maximus wrote:

Iskreno, nista sto si ti napisao nema veze s IKEA-om vec sa temom Izbori 2014, zato mi nisi jasan.
Kolika su primanja penzionera, ima li ko hljeba za jesti, kolika je potrosacka korpa i da li su svjetla na SCC-u jaka se treba rascistiti na opstinskom/kantonalnom/federalnom nivou...
Ljakan

#98 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

E vidis ja da se pitam u bosnu nebi vise nikog pustio da klepa pare od jadnog naroda koji nema za kifle,ko uso doso dobro i jest ko nije nek ostane đe bio....
Ljakan

#99 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Ljakan »

darius_maximus wrote: Iskreno, nista sto si ti napisao nema veze s IKEA-om vec sa temom Izbori 2014, zato mi nisi jasan.
Kolika su primanja penzionera, ima li ko hljeba za jesti, kolika je potrosacka korpa i da li su svjetla na SCC-u jaka se treba rascistiti na opstinskom/kantonalnom/federalnom nivou...
Vidis u toj ikei nece uzmat penzioner nego onaj sto se nakro od jadnog naroda a narod ce samo parit oci...
Radio Sarajevo

#100 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Radio Sarajevo »

uglavnomja wrote:
Radio Sarajevo wrote:

kakve veze ima mcd sa ikeom? americki lanac brze nezdrave hrane koji u svim zemljama zaposljava nk radnike na minimalcu.

i svedski gigant u proizvodnji namjestaja. planetarni brend, pristojan kvalitet za pristojne cijene, vrhunski dizajn, funkcionalnost i sve na jednom mjestu.
i u ikei se ne radi za minimalac i po "kazni".
Vidiš, i McDonald's za sebe kaže da su gigant. Živim takođe na zapadu, i ovdje gdje živim, prodavači imaju platu od 1600€, a to je skoro pa minimalac. Kod nas će to biti neto 450 KM, što je takođe skoro pa minimalac. Niko neće imati hiljadu i više, osim možda ljudi koji rade u kancelarijama.
Post Reply