Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post Reply
Lincoln-Burrows

#76 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Lincoln-Burrows »

Kuku89 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:[]
USA stoji direktno iza izvještaja ICG, ili ti misliš da oni sviraju u neke druge gajde.
Americka ambasada ti je u zadnjem izvjestau rekla da je protiv treceg entiteta bas kao i u svim izvjestajima prije toga. Da je americki interes treci entitet ti bi ga vec imao. Ocito i Turska tu vrsi presing iza zavjesa. A ti hercegovci su mala mrvica na mapi bez zaveznika u svijetu zato ga i nemtate.

Hajde nam postiraj to sto je ICG rekao o trecem entitetu pa da vidimo.
Svi prethodni izvještaji su išli na jačanje centralne vlasti i
došao zaokret, šta je tu čudno da USA mijenja smjer, znači izvještaj
nekog kongresmena nije zvanični stav USA.
Ali nije ni USA više omiljena niti može sprovesti sve što želi.

Turska ima problem sa očuvanjem svoje države a ne da vrši presing.
reis1

#77 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by reis1 »

Kuku89 wrote:
reis1 wrote:Moje misljenje je da fenomen u kome hrvatske nacionalne stranke, one sa H u prvom slovu, sada u borbi za vlast ozbiljno pocinju racunati i sa glasovima Bosnjaka za sebe, je jedan od najpozitivnijih fenomena u BiH jos od 1995., a mozda i 1990.

Drugim rijecima, za razliku od onoga prije kada se neko druge nacionalnosti promatrao kroz prizmu neprijateljskog, sada se promatra kroz prizmu pozeljnog i potrebnog, od strane nekih hrvatskih nacionalnih partija, naravno radi interesa osvajanja sto boljih pozicija vlasti. Mislim da je to pravac koji moze dovesti do istinskog federiranja, istinske svicarizacije najprije FBiH, gdje ces onog drugog smatrati potrebnim, ne nepozeljnim.

To je dobra stvar.
Da ali treba znati ako je do toga doslo. Dakle tek kada je visoki prestavnik i Americka ambasada otvoreno podrzala Bosnjake u preglasivanju Hrvata i nakon sto je se vidljelo da niko ne sljivi Covica, tek nakon otvorenog ulaska Turske na balkansku politicku scenu na velika vrata... tek tada se mijenja hrvatska politika u BiH.

Nemaju dakle izbora vise. Imamo 50% Hrvata koji zive u Kaknju, Sarajevu, Tuzli, Posavini, Vitezu, Zepvcu, jajcu, Travniku.... Dakle u vecinskim Bosnjackim sredinama. Bosnjaci su tu apsolutno jaci u svakom pogledu i nema kurcenja vise. Imaju sve poluge u svijetu da uvijek izvuku deblji kraj u FBIH.

Zato jedino sto je preostalo je to da se vodi Hrvatska politika koja je u sluzbi drzave i sarajeva. I to je Raguz. To Amerikanci i zele da vide jer to je pocetak ulaska BiH u NATO.

Imamo znaci Ameriku i Turska koja zeli BiH u NATO a mali Covic je se umislio kako je faktor i kako moze sa Dodikom nesto da se kurci.
Nema ti to veze sa Amerikom i Turskom i NATO-om.

Vec ima veze sa tim da npr. kad bi ja bio predsjednik HDZ-a, razmisljao bih u smislu "zasto bih se ja fokusirao na samo npr. 100.000 potencijalnih hrvatskih glasova, kada mogu boriti se i za jos dodatnih npr. 100.000 bosnjackih glasova, jer glas je glas, a svaka stranka se bori za sto veci broj glasova, odnosno mandata".

A s druge strane, na primjeru Budimira se vidjelo, da cak i jedna tako slaba stranka kao sto je HSP, nije se bila mogla pretvoriti u poltronsku stranku nekih bosnjackih nacionalistickih ideja - jer stranke koje ulaze u vlast nemaju odgovornost prema drugim strankama, vec samo prema glasacima. U tom smislu, dugorocno promatrano, npr. HDZ bi sada morao odgovarati i stititi interese ne samo onih 100.000 hrvatskih, vec i 100.000 bosnjackih glasova, a sto bi vodilo istinskom interesu za "federiraje" ili stavec, po prvi put i unutar hrvatskog nacionaln(istick)og korpusa, odnosno politike, u posljednjih cetvrt stoljeca.
Martinez_

#78 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

Kakvu je korist za ''bošnjačku stvar'' doneo Komšić da bi sad imali interesa lansirati Komšića 2 u liku Raguža?
GLASAJ ili TRPI

#79 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by GLASAJ ili TRPI »

Lincoln-Burrows wrote:Mislim da bi izabiranje hrvatskog člana bošnjačkim glasovima bio korak bliže raspadu BiH,
tada bi riješenje eventualno bio Treći ali možda bi bilo prekasno.

:lol:

Evo samo sto se nije raspala. Najvljuju dusmni raspad vec koliko i kurko u supk.
romeomoraprezivjeti

#80 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by romeomoraprezivjeti »

Raguz bi za BIH bio pozeljnija ópcija,tj.manje zlo.:-)
reis1

#81 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by reis1 »

Znaci DF/SBB/HDZ1990, sad zasad mislim da su ovo najbolje opcije ovih izbora. Najvjerovatnije cu raspodijeliti:

Predsjednistvo BiH:
- DF (zato sto mislim da predsjednik BiH treba biti mladji covjek, govoriti barem engleski, imati karizmatican nastup, i dolaziti iz lijevog politickig spektra - ovo narocito bitno za bosnjacki korpus, plus je i "srebrenica" itd itd)
Parlament BiH:
- DF (mislim da lijeva stranka treba biti dominantna pro-bosanska opcija u parlamentu drzave, Komsic tu treba biti neki djidji-midji)
Parlament FBiH:
- HDZ 1990 (dakle iz prethodno recenih razloga, podrzati H naci stranku, koja nastavlja fenomen istinskog federiranja - ovo je mozda najbitniji izbor, gdje se ne glasa za program, vec za jedan trend politicko-drustvenog kretanja)
Kanton (Sarajevo):
- SBB (mislim da Fahrinim treba dati kantone, da vidimo sta oni to kontaju i kako kontaju, prvo to pa onda visi nivoi)

Drugi clan obitelji, isto gore.

Treci clan obitelji, malo drukcije:
Predsjednistvo BiH:
- DF
Parlament BiH:
- SBB (kao korektiv i koalicioni partner na drzavnom nivou)
Parlament FBiH:
- HDZ 1990
Kanton (Sarajevo):
- DF (kao korektiv i koalicioni partner na kantonalnom nivou)

Sad zasad, ovako.
jasko_ba

#82 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by jasko_ba »

Normalno da cu glasati za Raguza, iako sam prema popisu "Ostali", nazalost ljudima moras ovo naglasiti.Kakve gluposti. Samo ce idiot birati Covica, Izetbegovica ili Radoncica :)
Last edited by jasko_ba on 29/09/2014 18:41, edited 2 times in total.
It_is_a_Leclerc

#83 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by It_is_a_Leclerc »

Koja sprdačina je ovaj HDZ BiH. Misle oni da mi ne znamo kako će Čović, kao i Ivo Miro Jović, i ovih izbora u Velikoj Kladuši imati bar 1000 glasova, iako Hrvata u toj općini ima, brat-bratu, šest i to mimo sezone. U sezoni su svi na moru.
Misle oni, HDZ-enjare, da mi ne znamo da su im glasovi Bošnjaka Krajine sa hrvatskim državljanstvom itekako valjali, kad su ih, za pedeset maraka, kupovali. Jebote led, Ivo Sanader u Cazinu dobije 250 glasova. O čemu mi pričamo ?!

Šta hoću kazati ?! Martin Raguž je počinio smrtni grijeh po mjerilima većine bh. hrvata, činjenicom da je priznao BiH. Ako Hrvati očekuju ravnopravnost u zemlji koju ne priznaju - neće moći. Jedino odustajanje od daljnjeg cijepanja države, modela segregacije i aparthejda, te trajna opredljenost kao boljitku svih građanki i građana, što i obećava gospodin Raguž, može biti princip koji će bh. Hrvata vratiti u državotvorni sistem u BIH i omogućiti klimu u kojoj bismo mogli raspravljati o poboljšanju ustavne pozicije ovog naroda.
GLASAJ ili TRPI

#84 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Stoner wrote:
BHCluster wrote:]

Imam li ja pravo da glasam za koga ja hocu u izboru clanova predsjednistva BiH sto se tice FBiH?
Pa imaš ali nije u tome stvar.
Da sutra se kandiduje Kusturica za bošnjačkog člana isto tako bi ga Srbi mogli izglasati.
Po tom principu možeš izglasati kandidata koji poziva na istrijebljivanje Hrvata.

I šta imaš od toga?

Losa paralela, Bosnjaci nikad nisu glasali za nekog ko zeli da istrijebi Hrvte. Covic je kriv za lagani nestanak Hrvata od rata pa na ovamo.
Martinez_

#85 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

It_is_a_Leclerc wrote:Koja sprdačina je ovaj HDZ BiH. Misle oni da mi ne znamo kako će Čović, kao i Ivo Miro Jović, i ovih izbora u Velikoj Kladuši imati bar 1000 glasova, iako Hrvata u toj općini ima, brat-bratu, šest i to mimo sezone. U sezoni su svi na moru.
Misle oni, HDZ-enjare, da mi ne znamo da su im glasovi Bošnjaka Krajine sa hrvatskim državljanstvom itekako valjali, kad su ih, za pedeset maraka, kupovali. Jebote led, Ivo Sanader u Cazinu dobije 250 glasova. O čemu mi pričamo ?!

Šta hoću kazati ?! Martin Raguž je počinio smrtni grijeh po mjerilima većine bh. hrvata, činjenicom da je priznao BiH. Ako Hrvati očekuju ravnopravnost u zemlji koju ne priznaju - neće moći. Jedino odustajanje od daljnjeg cijepanja države, modela segregacije i aparthejda, te trajna opredljenost kao boljitku svih građanki i građana, što i obećava gospodin Raguž, može biti princip koji će bh. Hrvata vratiti u državotvorni sistem u BIH i omogućiti klimu u kojoj bismo mogli raspravljati o poboljšanju ustavne pozicije ovog naroda.
Potpuno nakaradna i iščašena logika koja po pravilu dovodi do jačanja izolacije i ideja separatizma, gde neka manjina treba da dokaže podobnost da bi dobila već zagarantova prava.
GLASAJ ili TRPI

#86 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Martinez_ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Koja sprdačina je ovaj HDZ BiH. Misle oni da mi ne znamo kako će Čović, kao i Ivo Miro Jović, i ovih izbora u Velikoj Kladuši imati bar 1000 glasova, iako Hrvata u toj općini ima, brat-bratu, šest i to mimo sezone. U sezoni su svi na moru.

Potpuno nakaradna i iščašena logika koja po pravilu dovodi do jačanja izolacije i ideja separatizma, gde neka manjina treba da dokaže podobnost da bi dobila već zagarantova prava.
U Sumskoj niko sem Srba nema nikakva prava.
It_is_a_Leclerc

#87 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by It_is_a_Leclerc »

Martinez_ wrote:

Nije istina.
Manjina samo treba da pokaže i dokaže svoju odanost ideji države, da bi joj većinski narod ispoštovao prava. Da ćemo hraniti guju u njedrima, OPET, e vala nećemo. Pa nek' se ljudi ko god hoće.
spreca

#88 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

Martinez_ wrote:

oooo da sjecam se kako ste bili fer prema kosovu..........jos pocetkom 80tih...da ne spominjem ono sta je kasnije doslo a i dejstva po HR i BiH.
Stoner

#89 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Stoner »

It_is_a_Leclerc wrote:
Nije istina.
Manjina samo treba da pokaže i dokaže svoju odanost ideji države, da bi joj većinski narod ispoštovao prava. Da ćemo hraniti guju u njedrima, OPET, e vala nećemo. Pa nek' se ljudi ko god hoće.
:shock:

Koji fašizam jebote, Goebbels bi ti pozavidio.
Martinez_

#90 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

spreca wrote: oooo da sjecam se kako ste bili fer prema kosovu..........jos pocetkom 80tih...da ne spominjem ono sta je kasnije doslo a i dejstva po HR i BiH.
Bravo, odličan primer, očekivala se bespogovorna lojalnost od strane Albanaca, ucenjivani su lojalnošću da bi tek po ispunjenoj lojalnosti mogli računati na zagarantovana prava.

I, vidimo gde je Kosovo danas.

Dakle, ako većina na vreme ne ispuni ono što je do nje i krene da ucenjuje manjinu, manjina kreće svojim putem, osamostaljuje se.

Naravno, mnogi će se forumski velikobošnjaci osetiti silnim, kao šta tu oni nekim škutorima da titraju jajca, ima da ih zgrome ionako je čitava međunarodna zajednica na njihovoj strani. Ma sve ko preslikano od pre 30 god
Last edited by Martinez_ on 29/09/2014 19:08, edited 1 time in total.
spreca

#91 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

Stoner wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Nije istina.

sta treba.....da manjina vlada vecinom...gdje to ima
spreca

#92 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

Martinez_ wrote:
spreca wrote: oooo da sjecam se kako ste bili fer prema kosovu..........jos pocetkom 80tih...da ne spominjem ono sta je kasnije doslo a i dejstva po HR i BiH.
Bravo, odličan primer, očekivala se bespogovorna lojalnost od strane Albanaca, ucenjivani su lojalnošću da bi tek po ispunjenoj lojalnosti mogli računati na zagarantovana prava.

I, vidimo gde je Kosovo danas.

Dakle, ako većina na vreme ne ispuni ono što je do nje i krene da ucenjuje manjinu, manjina kreće svojim putem, osamostaljuje se.

Naravno, mnogi će se forumski velikobošnjaci osetiti silnim, kao šta tu oni nekim škutorima da titraju jajca, ima da ih zgrome ionako je čitava međunarodna zajednica na njihovoj strani. Ma sve ko preslikano od pre 30 god
da....lojalnost ste iznudjivali tenkovima......a to sto su sad odvojeni mogu da zahvale bombardovanju srbije
Martinez_

#93 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

spreca wrote:

da....lojalnost ste iznudjivali tenkovima......a to sto su sad odvojeni mogu da zahvale bombardovanju srbije
Polako, zna se kako je sve počinjalo, kad većina bira predstavnike manjini. Pa i mnogi bi forumaši tenkovima da mogu.
spreca

#94 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

Martinez_ wrote:
Polako, zna se kako je sve počinjalo, kad većina bira predstavnike manjini. Pa i mnogi bi forumaši tenkovima da mogu.
Znamo mi dobro kolko ste miroljubivi
animals

#95 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by animals »

spreca wrote:
Stoner wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Nije istina.

sta treba.....da manjina vlada vecinom...gdje to ima

A to je to..da se vlada nad manjinom..eto vase plemenite ideje..
mislim da ne treba vise nista diskutovati..
Stoner

#96 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Stoner »

spreca wrote: sta treba.....da manjina vlada vecinom...gdje to ima
Biranje vlastitog predstavnika nije vlast manjine nad većinom. Takvi kao ti sjebaju ovu državu godinama i to sve pod parolom, pazi sad, patriotizma.

A najveću grešku koju su Hrvati u takvoj situaciji napravili je da su rekli " Mi onda nismo patrioti" a trebali su reći " Vi niste patrioti, mi jesmo".
Martinez_

#97 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

Stoner wrote:
spreca wrote: sta treba.....da manjina vlada vecinom...gdje to ima
Biranje vlastitog predstavnika nije vlast manjine nad većinom. Takvi kao ti sjebaju ovu državu godinama i to sve pod parolom, pazi sad, patriotizma.

A najveću grešku koju su Hrvati u takvoj situaciji napravili je da su rekli " Mi onda nismo patrioti" a trebali su reći " Vi niste patrioti, mi jesmo".
Zabole ih kao što ni SLovence, Hrvate i Albance nije bilo briga da objašnjavaju Srbima kako svojom majorizacijom rasturaju Jugoslaviju već su počeli gledati svoja posla, samoorganizovati se i izvući iz zajednice ono što im pripada što pre.
Hafis

#98 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Hafis »

Kakav je to Bosnjak-bosanac i patrijota koji bi pored Suljagica i B.Hadziomerovica zaokruzio Raguza; jer je i on patriJotA?
Pa zar nije probosanskiji DF od HDZ90?
Zato nemojte sukati price o Raguzevom verbalnom iu praksi nedokazanom patriJotizmu, vec gledajte ljevicara Bosnjaka uvaliti u predsjednistvo.
Tudje vam vocke sladje....eee nikad vi svoje nacionalne drzave s tom pamecu.

Sent from my SM-G350 using Tapatalk
spreca

#99 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by spreca »

animals wrote:

A to je to..da se vlada nad manjinom..eto vase plemenite ideje..
mislim da ne treba vise nista diskutovati..
a tebi bi pasalo da manjina vlada vecinom........onda dozvolite drugima u kantonima gdje ste vecina da bar imaju osnovna ljudska prava
Martinez_

#100 Re: Bosnjacki glas za HDZ 1990?

Post by Martinez_ »

Hafis wrote:Kakav je to Bosnjak-bosanac i patrijota koji bi pored Suljagica i B.Hadziomerovica zaokruzio Raguza; jer je i on patriJotA?
Pa zar nije probosanskiji DF od HDZ90?
Zato nemojte sukati price o Raguzevom verbalnom iu praksi nedokazanom patriJotizmu, vec gledajte ljevicara Bosnjaka uvaliti u predsjednistvo.
Tudje vam vocke sladje....eee nikad vi svoje nacionalne drzave s tom pamecu.

Sent from my SM-G350 using Tapatalk
Najbolje i jare i pare. Podoban Hrvat i dokazani Bošnjak Bakir su puno bolje od alternative - nepodobnog Hrvata i nekog mutnog levičara Bošnjaka.
Post Reply