KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
- jon_jovi
#76 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Po svemu sudeći DF će odnjeti u kantonu. Raspoloženje biraća u Sarajevu je sklono promjenama i odstupa od ostatka drževe pa tako je u kantonu znala pobijediti i Harisova S za BiH pa tako mislim da će biraći prirediti neko iznenađenje i ovaj put. Moglo bi biti kakve koalicije DF - SBB
- cadburry
#77 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Moglo bi biti te koalicije, ali neće sami moći formirati vladu. Pa će se opredijeliti za nužno zlo - SDA.jon_jovi wrote:Po svemu sudeći DF će odnjeti u kantonu. Raspoloženje biraća u Sarajevu je sklono promjenama i odstupa od ostatka drževe pa tako je u kantonu znala pobijediti i Harisova S za BiH pa tako mislim da će biraći prirediti neko iznenađenje i ovaj put. Moglo bi biti kakve koalicije DF - SBB
- jon_jovi
#78 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Svi su oni male mace za SDA i ta spletkarenja oko koalicija. No, SDA je preteška za koaliranje s bilo kim. Za to postoji više razloga, prevelik balast koji vuku od svog osnivanja čini ih neugodnim partnerom, oni sami su da te Bog sačuva teški ljudi. Mislim da koalicija sa SDA neće ići.cadburry wrote:Moglo bi biti te koalicije, ali neće sami moći formirati vladu. Pa će se opredijeliti za nužno zlo - SDA.jon_jovi wrote:Po svemu sudeći DF će odnjeti u kantonu. Raspoloženje biraća u Sarajevu je sklono promjenama i odstupa od ostatka drževe pa tako je u kantonu znala pobijediti i Harisova S za BiH pa tako mislim da će biraći prirediti neko iznenađenje i ovaj put. Moglo bi biti kakve koalicije DF - SBB
- cadburry
#79 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Koalicija DF-SBB-HDZ je spremna i to niko ne poriče iz ovih stranaka (čak su SBB i prof. Marjanović to i zvanično potvrdili). Međutim, sve ankete ukazuju na to da ove tri stranke neće moći sami formirati vlast u svim kantonima i na nivou FBiH. Šta misliš ko im je onda prirodniji i bliži partner, SDA ili SDP?jon_jovi wrote:Svi su oni male mace za SDA i ta spletkarenja oko koalicija. No, SDA je preteška za koaliranje s bilo kim. Za to postoji više razloga, prevelik balast koji vuku od svog osnivanja čini ih neugodnim partnerom, oni sami su da te Bog sačuva teški ljudi. Mislim da koalicija sa SDA neće ići.cadburry wrote:Moglo bi biti te koalicije, ali neće sami moći formirati vladu. Pa će se opredijeliti za nužno zlo - SDA.jon_jovi wrote:Po svemu sudeći DF će odnjeti u kantonu. Raspoloženje biraća u Sarajevu je sklono promjenama i odstupa od ostatka drževe pa tako je u kantonu znala pobijediti i Harisova S za BiH pa tako mislim da će biraći prirediti neko iznenađenje i ovaj put. Moglo bi biti kakve koalicije DF - SBB
- jon_jovi
#80 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
hm, tema je nezahvalne prognoze oko koalicije u KSKoalicija DF-SBB-HDZ je spremna i to niko ne poriče iz ovih stranaka (čak su SBB i prof. Marjanović to i zvanično potvrdili). Međutim, sve ankete ukazuju na to da ove tri stranke neće moći sami formirati vlast u svim kantonima i na nivou FBiH. Šta misliš ko im je onda prirodniji i bliži partner, SDA ili SDP?
- Banksy
#81 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Mirno spavaj, SDP će ove sezone na klupu.cadburry wrote:
Koalicija DF-SBB-HDZ je spremna i to niko ne poriče iz ovih stranaka (čak su SBB i prof. Marjanović to i zvanično potvrdili). Međutim, sve ankete ukazuju na to da ove tri stranke neće moći sami formirati vlast u svim kantonima i na nivou FBiH. Šta misliš ko im je onda prirodniji i bliži partner, SDA ili SDP?
- Maystor
#82 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
to ti pričaš o svom gazdi, seljačiću-žutokljuncu kojem je prvi posao u životu - načelnik opštine N. Gradweredsf wrote:SDA ce biti tu negdje, mislim da su ovaj put angazovali nacelnike opcina i taj kapital ce da skoriste
-
StupskaBitanga
#83 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
SDA+SBB+DiF+HDZ koalicija za sunovrat i odlazak u ambis
- cadburry
#84 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Slažem se. Ali je to najvjerovatniji rasplet situacije nakon izbora.StupskaBitanga wrote:SDA+SBB+DiF+HDZ koalicija za sunovrat i odlazak u ambis
- Maystor
#85 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Sunovrat i ambis je ovo što trenutno imamo (na svim nivoima). Gore od ovoga ne može.StupskaBitanga wrote:SDA+SBB+DiF+HDZ koalicija za sunovrat i odlazak u ambis
- diason
#86 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Treba izaći na glasanje i birati manje zlo, ali ne treba se zavaravati, na kraju će i najgori neprijatelji između sebe koalirati samo da ostanu na vlasti.To se dosad bezbroj puta desilo, pa ne sumnjam i ovog puta na isti scenario.
Nego kontam dobro bi bilo kad bi simpatizeri svih stranaka ovdje napisali kad i gdje će se održavati predizborni roštilji da se makar šta pojede, kriza je.
A ja ću svoj glas dati za reformiste, kao i svi ostali
Nego kontam dobro bi bilo kad bi simpatizeri svih stranaka ovdje napisali kad i gdje će se održavati predizborni roštilji da se makar šta pojede, kriza je.
A ja ću svoj glas dati za reformiste, kao i svi ostali
-
__Phoenix__
#87 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Nadam se koaliciji DF-SBB-Naša Stranka-USD.
-
leo karan
#88 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
18 mandata mogu dobiti, bez problema__Phoenix__ wrote:Nadam se koaliciji DF-SBB-Naša Stranka-USD.
a SDA i SDP i Radeljas nek puse kurac onda
- JThomas
#89 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
taj film nažalost nećemo gledati. mašinerija i budžetlije su iza SDA i SDP...i radeljaša. seljak nije dangubio ovo otkad mu se ukazala prilika, to možeš biti siguran.
-
leo karan
#90 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Animirat malo ljude da izadju...izlaznost u Centru i Novom Sarajevu je samo 45%JThomas wrote:taj film nažalost nećemo gledati. mašinerija i budžetlije su iza SDA i SDP...i radeljaša. seljak nije dangubio ovo otkad mu se ukazala prilika, to možeš biti siguran.
Ako izadje preko 60% ljudi sa pravom glasa, proci ce ovo hladno.
-
weredsf
#91 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Mislis da ce neko u centru pored Dzevada Becirevica glasati sa sbb i NS???leo karan wrote:Animirat malo ljude da izadju...izlaznost u Centru i Novom Sarajevu je samo 45%JThomas wrote:taj film nažalost nećemo gledati. mašinerija i budžetlije su iza SDA i SDP...i radeljaša. seljak nije dangubio ovo otkad mu se ukazala prilika, to možeš biti siguran.
-
leo karan
#92 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Ne pricam sa forumskim stranackim bojovnicima, pogotovo iz SDA.weredsf wrote:Mislis da ce neko u centru pored Dzevada Becirevica glasati sa sbb i NS???leo karan wrote:Animirat malo ljude da izadju...izlaznost u Centru i Novom Sarajevu je samo 45%JThomas wrote:taj film nažalost nećemo gledati. mašinerija i budžetlije su iza SDA i SDP...i radeljaša. seljak nije dangubio ovo otkad mu se ukazala prilika, to možeš biti siguran.
Produzi dalje,
-
__Phoenix__
#93 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Glasajmo za Dinu Mehmeda Mujkić, ili za Macu!
- JThomas
#94 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
ako dvije ili tri stranke budu "komotno" mogle sklopiti većinu, radeljaš ide u ropotarnicu istorije. ali ako bude stani-pani, nebitno između koga, on ostaje faktor.
- cyprus
#95 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Nema teorije... Čak i da im pridodaš SDP bilo bi gusto...leo karan wrote:18 mandata mogu dobiti, bez problema__Phoenix__ wrote:Nadam se koaliciji DF-SBB-Naša Stranka-USD.
Po meni najgora, ali i najvjerovatnija opcija jeste da će vlast formirati SDA i neke 3-4 manje stranke, dakle, ko ono sa ''ekspertima''... EVENTUALNO, možda uzmu DF...
- cadburry
#96 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Ja mislim da u svakom izbornom ciklusu ponešto naučimo. Pa tako smo poslije 2006. naučili da ne vjerujemo kad nam neko obeća da će ukinuti RS niti u bilo kakva megalomna obećanja. Iz ovog izbornog ciklusa se izvlače sljedeće dvije pouke:cyprus wrote:Nema teorije... Čak i da im pridodaš SDP bilo bi gusto...leo karan wrote:18 mandata mogu dobiti, bez problema__Phoenix__ wrote:Nadam se koaliciji DF-SBB-Naša Stranka-USD.
Po meni najgora, ali i najvjerovatnija opcija jeste da će vlast formirati SDA i neke 3-4 manje stranke, dakle, ko ono sa ''ekspertima''... EVENTUALNO, možda uzmu DF...
1. Ne pravi slabe koalicije koje neće biti iste u svim kantonima (greška SDP-a)
2. Ne pravi koalicije sa 15 malih strančica koje će te ucjenjivati od sjedncie do sjednice (greška SDA)
Ubijeđen sam da ćemo nakon ovih izbora dobiti istovjetnu koaliciju na nivou FBiH i u svim kantonima. Koja bi to mogla biti?
Ono što je jedina konstanta trenutno i što mislim da će ostati nakon izbora je koalicija SBB+DF+HDZ. I kakve su moguće kombinacije onda:
1. SBB+DF+HDZ sami - definitivno neće imati većinu, potrebna im je jaka stranka
2. SBB+DF+HDZ+SDP - naučna fantastika. Ne samo da je DF svoj program zasniva na mržnji prema SDP-u, nego se SDP pokazao kao nepouzdan partner HDZ-u, te su oni iz tog partnerstva izašli poprilično razočarani
3. SBB+DF+HDZ+SDA - najvjerovatnija koalicija, Potencijalno i jedina koja će moći formirati vlast i to sa stabilnom većinom, u svim kantonima i na nivou FBiH
4. SDA+SDP+HDZ1990 - pokušaj neke nove platforme. Približavanje ove tri stranke je vrlo moguće čisto zbog jedinstva njihovih najljućih neprijatelja. Ne baš vjerovatno da će formirati vlast čisto jer ne bi imali većinu u veliko broju kantonu (posebno PK, ZHK, K10).
Tako da je stvarno najvjerovatnija opcija 3. U slučaju KS, koalicija bi bila SDA+SBB+DF. I nema nijednog razloga zašto bi se neko osjećao neugodno u toj koaliciji. DF i SBB su odavno u zagrljaju, SDA i DF su ostvarili korektnu saradnju u raspodjeli pozicija i vlasti u KS (Hanka Vajzović je i nakon raspada te SDA većine, ostala jedan od rijetkih zastupnika na koje su vlade Suada Zeljkovića i Muhameda Kozdare uvijek mogle računati), a uvijek se blagonaklono gledala, i sa jedne i sa druge strane, nikad neokušana koalicija SDA i SBB (sjetite se pokušaja imenovanja ministra obrazovanja nakon odlaska Marjanovića).
-
dezurni_ucenik
#97 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Jel neko skonto na plakatima da je Milan Pavlovic dodao pored imena - Dino?
.Nije prosao prije dvije godina,pa sad konta da ce mozda uletiti u skupstinu.
-
Labirint
#98 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Debil.dezurni_ucenik wrote:Jel neko skonto na plakatima da je Milan Pavlovic dodao pored imena - Dino?.Nije prosao prije dvije godina,pa sad konta da ce mozda uletiti u skupstinu.
-
putokaz1
#99 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Stranka za Bih
niko je uzima za ozbiljno ali
najstandardniji partner Sdau
Sda-S bih-Df sdu u Sarajevskom Kantonu i eventualno Damir Čamdžić?
niko je uzima za ozbiljno ali
najstandardniji partner Sdau
Sda-S bih-Df sdu u Sarajevskom Kantonu i eventualno Damir Čamdžić?
- Idemedosumom
#100 Re: KS - Ko nas treba voditi sljedeće četiri godine?
Na osnovu cega temeljite misljenje da ce sda biti jaca nego ikada? Pa valjda ima puno vise ljudi koji nisu imali nikakve koristi od sda i sdp nego onih koji su se uhljebili.
Prica mi zena kako je sjedila s kolegicama na fakultetu, pa im je poslije vjezbi prisao asistent i poceo im sda diplu pucat. One ga naravno isfurase. Kako ih nije stid, na fakultetu pokusavaju izvrsiti regrutaciju.
Sta ovo znaci? Da li je ovako bilo uoci svakih izbora? ili je to znak prpe
Prica mi zena kako je sjedila s kolegicama na fakultetu, pa im je poslije vjezbi prisao asistent i poceo im sda diplu pucat. One ga naravno isfurase. Kako ih nije stid, na fakultetu pokusavaju izvrsiti regrutaciju.
Sta ovo znaci? Da li je ovako bilo uoci svakih izbora? ili je to znak prpe