Hercegovina

Locked
cyprus

#76 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

IcedMFEarth wrote:Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati :D
Čuj normalno razmišljanje... vidiš da je antiljudsko :mrgreen:

Ljudski i normalno je nametat Hercegovcima identitet :mrgreen:
Hafis

#77 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Ovi ne odustaju :)
Poništiti konstitutivnost, ukinuti Dayton, izmjeniti naziv države u ''Bosna'' i nekako uvjeriti ponosne hercegovce da su samo obični bosanci....i to iz južnog dijela.

Ovdje bi i pokojni Tito rekao Leki i Edi: raja, puno je ovo posla...može li se to ikako ostaviti za iduću petoljetku.
Poezija

#78 Re: Hercegovina

Post by Poezija »

Šta će jadan ne bio ukidati? Pa država je Bosna i Hercegovina, samo što ljudi govore Bosna jer je lakše, neće na utakmici BiH pjevati volim te Bosno i Hercegovini, nego volim te Bosno, od Cazina pa do Mostara.

Ugroženi uvijek isti.
JohnnyS

#79 Re: Hercegovina

Post by JohnnyS »

Da parafraziramo pojedine forumaše: Kome se ne sviđa ime države, neka se iseli iz nje :izet:

Na glavu se možeze postaviti, sto primjera navesti kako svugdje u svijetu ljudi govore samo Bosna, Bosna, ali opet u UN-u stoji Bosna i Hercegovina. I da, imate pravo, naravno da Bosna i Hercegovina nisu i ne mogu biti jednaki. Hercegovina je bolja :D
Hafis

#80 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Poezija wrote:Šta će jadan ne bio ukidati? Pa država je Bosna i Hercegovina, samo što ljudi govore Bosna jer je lakše, neće na utakmici BiH pjevati volim te Bosno i Hercegovini, nego volim te Bosno, od Cazina pa do Mostara.
I ovdje ti je problem semantičke prirode.
Nekako je lakše izgovoriti Herceg-Bosna..a bolje se i uklapa u pjesme, lakše se rimuje...pa džaba.
Rekoše u ustavnom sudu da ne može Herceg-bosanska županija...kažu izvrtanje pravog imena države, Mada je ''lakše'' pjevati i navijati. jebat ga, treba poštovati pravi i puni naziv države
Ugroženi uvijek isti.
A i bukva ostaje bukva..uzalud silikonska era.
Last edited by Hafis on 13/09/2014 12:36, edited 1 time in total.
Poezija

#81 Re: Hercegovina

Post by Poezija »

Ne budi idiot, zna se šta je ta herceg - bosna bila (HAŠKI tribunal nepravomoćno je proglasio šestorku iz "Herceg-Bosne" krivima za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH. Presuda je ispisana na 2629 stranica. , http://www.index.hr/vijesti/clanak/kriv ... 80260.aspx.

Koliko samo mržnje iz tvojih postova, to je nevjerovatno, :wink:

Čuj bukva, jado jadni, :lol:
JohnnyS

#82 Re: Hercegovina

Post by JohnnyS »

Zlobnici bi rekli da je Bosancima teško zapamtiti puno ime države... :D

(treba malo i regionalnog podjebavanja, ne valja samo međunacionalno :D )
Hafis

#83 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Mogu li i ja jednu u žargonu:
To su vlažni nacionalistički snovi brojnih zadriglih neprijatelja i mrzitelja ove države, koji atakom na njeno pravo službeno ime žele njen nestanak. Ali dok je nas brojnih patriota to im neće uspjeti.

Nisam ni ja loš za početak :)
JohnnyS

#84 Re: Hercegovina

Post by JohnnyS »

Hafis wrote:Mogu li i ja jednu u žargonu:
To su vlažni nacionalistički snovi brojnih zadriglih neprijatelja i mrzitelja ove države, koji atakom na njeno pravo službeno ime žele njen nestanak. Ali dok je nas brojnih patriota to im neće uspjeti.

Nisam ni ja loš za početak :)
Ili...

Zamisli kako je probuditi se svako jutro u državi čije ime ne priznaješ, kolika je to patnja
hAZNADAR

#85 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Vitezanin wrote: I ti misliš da, ako bi se naša država zvala samo Bosna bez Hercegovine, umanjilo regionalnu identifikaciju Hercegovaca?

:D :D

Regionalni identiteti ne zahtijevaju nužno postojanje pravnog, političkog i drugog okvira. Krajišnici će se uvijek regionalno barem za zeru razlikovati od svojih sugrađana u srednoj Bosni npr- a to ne znači da ti ljudi teže imati zaseban pravni i drugi okvir. :D To nikako ne umanjuje činjenicu da su svi građani ove zemlje.

Ali ja i dalje ne kontam zašto nekoga smeta postojanje regionalnih identifikacija?! Pa tako nešto postoji u skoro svakoj zemlji.

Vidite Italiju- sjever i jug su dva svijeta. Ali oni opet imaju snažan državni, nacionalni identitet kroz koji se prožimaju razni regionalni identiteti koji zapravo obogaćuju Italiju.

Drugo je što kod nas državni identitet još ne postoji već sve završava na- etničkom. Utoreni smo.

A to da je klima u Bosni i Hercegovini ista- no comment. :D Klima je bitan faktor. Pogledaj koje poljoprivredne kulture imaš u Bosni, a koje u Hercegovini. Kreni od tog pa onda dalje.

Ali opet- zašto regionalni identiteti koji ovdje i prelaze etničke granice bilo kome smetaju?!
Ko uopce govori o nametanju hercegovackog identiteta i negiranju hercegovackog ideniteta? Necemo ovdje karadjiceve skole tumacenja gdje se svaka sitnica tumaci kao ugrozenost, nametanje, brisanje,.... Budite Hercegovci do daske, istetovirajte si to na celu,.. ali cemu averzija prema bosanstvu?

Govorimo prvenstveno o hercegovackoj averziji prema bosanskom prefiksu i tumacenje toga kao uvrede.
I sporedno o imenu drzave koje uopce ne brise neciji identitet. Svijet je pun drzava koje ne oznacavaju obavezno da ime drzave znaci da tu zivi samo jedna nacija ili etnos. Odakle vam ta suluda ideja da bi skracenica za nase ime drzave znacila da se hercegovcima negira identitet? Po vasoj logici mi Krajisnici bi trebali takodjer zahtijevati da se u ime drzave ubaci i nasa odrednica inace se radi o povredi prava, brisanju ideniteta, nametanju i sl. :roll:

Da mi Krajisnici imamo svoj krajiski identitet i imamo neke svoje specificnosti koje nas za nijanse razlikuju od ostalih regija u BiH - i sta s'tim? Da smatram kao uvredu ako me neko nazove Hercegovcem, Sembercem, Bosancem,.... Ne jarane - mi jesmo Krajisnici ali i Bosanci jer nam je bosanski prefiks najvise vezan za ime drzave. Kao sto u svijetu svi kazemo da smo Bosnian a ne Bosnohercegovian.

Klima kao razlog? :D Sta bi Ameri, Indijci, Rusi,.. koji imaju sve moguce klime u svojoj zemlji na to rekli.

Al necemo tako daleko - imamo u susjedstvu sasvim dobar primjer Republike Hrvatske koja je isto nekada imala nametnuto ime "Hrvatska, Slavonija i Dalmacija". Gdje u istoj drzavi dan danas imas mnogo vece regionalne razlike negoli sto postoje izmedju Bosanaca i Hercegovaca. Pocni sa jednim Zagorcem i Dalmatincem koji se cesto jedva mogu razumjeti. A da ne spominjem historiju Dubrovnika napr. koji je bio drzava za sebe najveci dio svog postojanja. I svi Hrvati bez obzira odakle su i koje historije je njihova regija, koliko kulturnih i klimatskih specificnosti ima njihova regija - svi imaju jak regionalni idenitet - ali se niko ne grozi hrvatskog imena i niko to ne smatra kao uvredu. Slavnoci i Dalmatinci imaju milion pjesama gdje pjevaju samo o svojoj regiji i kako je vole,.. na tekmama se redovno pomarisu,.. ali su svi i dalje Hrvati i niko se ne grozi toga.

Sve ovi odgovori koje dajete su toliko blesavi, nelogicni i bizarni da je na granici komedije.
Idemo priznati realno - sto je do sada samo jedan ovdje priznao. Imate averziju prema bosanskom prefiksu i smatrate to uvredom samo zato sto ste nafilovani predrasudama o Bosancima kao kulturoloski i intelektualno nizima,.. a takodjer se primjecuje da je hrvatska i srpska nacionalisticka propaganda negiranja ili omalovazavanja bosanstva imala na vas uticaja.

Hrvatski nacionalisti bosanski prefiks tumace ili kao vjersku pripadnost ili kao naznaka za kulturnu i intelektualnu inferiornost, srpski su tako daleko isli da su imena gradova mijenjali jer ih je bolo u usi bosanski - mene bi bilo sramota poslije svega danas biti dio te raje.
Hafis

#86 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

150 godina nije malo.
Sasvim dovoljno vremena da nastanu neki novi realiteti, i sasvim dovoljan razlog da se i uvaže.
Na stranu da li postoji animozitet prema prefiksu ''bosanski'', to uopće nema veze s činjenicom da ljudi koji žive dole imaju izrazito jak regionalni identitet, o čijem uzroku nastanka danas ne vrijedi raspravljati, već ga je potrebno uvažiti i pomiriti se s njim. Jednostavno, svako osporavanje njihovog regionalnog identiteta ljudi doživljavaju kao nametanje...a ja volim koristiti izraz - vrijeđanje.
Tako da mogućnost ''bosančenja'' hercegovaca neće vjerojatno biti izgledna u budućnosti.
cyprus

#87 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

alianzane wrote:
cyprus wrote:
IcedMFEarth wrote:Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati :D
Čuj normalno razmišljanje... vidiš da je antiljudsko :mrgreen:

Ljudski i normalno je nametat Hercegovcima identitet :mrgreen:
Kakav identitet. Niko njima ne brani da se osjecaju kao i Krajisnici. Cak su Krajisnici imaju manje recimo zajednickog sa Sarajevom nego Hercegovci. Medjutim Hercegovina je nista manje i nista vise od Krajine, Semberije, Posavine itd Bosna. Zasto tu kreaciju Osmanlija "ne sruse" kao sto su srusili Stari?
Čuj kakav identitet... Namećeš Hercegovcima bosanski identitet, koji oni očito ne žele... i to je naravno ljudski sa tvoje strane :mrgreen:
SkyLimit

#88 Re: Hercegovina

Post by SkyLimit »

Glupost. Pa ljudi koji su se najviše borili za bošnjanstvo su bili Hercegovci(Mehmed - beg Ljubušak, Safvet-beg Bašagić, Alija Isaković). Isaković je i sam jednom rekao: "Ja sam Bosanac. Hercegovinu je izmislio vojvoda Stjepan" :D
Uostalom, u BiH su se uvijek dešavale velike demografske promjene i kretanja stanovništva, da malo zavire u prošlost, mnogi Bosanci bi otkrili da vuku porjeklo iz Hercegovine i suprotno.
gepard_

#89 Re: Hercegovina

Post by gepard_ »

zasto se brisanjem imena Hercegovina iz naziva drzave namece bosanski identitet ?
ps da li Dalmatinci izgubili svoj identitet zato sto se ime Dalmacija ne koci u nazivu drzave ?
Hafis

#90 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Kad će to brisanje Hercegovina iz imena države?
Je li prije ili poslije uspostave trećeg?
Poezija

#91 Re: Hercegovina

Post by Poezija »

Dajte mu treći, zaslužio je.
goodbar

#92 Re: Hercegovina

Post by goodbar »

Najbolje Hercegovinu odvojiti,proglasiti monarhiom,Mostar proglasiti"prijestolnim gradom",u kome se stolovati(ili ipak Stolac)herceg,samo ne vidim,ko bi to mogao biti,bla,bla,truc,truc...Hercegovina nije postojala,ni kao pojam,do hercega Stjepana Tomasevica,dakle na samom kraju bitisanja Bosne.U AustroUgarskoj,tadasnje birokrate,nazvase.zvanicno Bosnu i Hercegovinu,kao i Hrvatsku,Slavoniju i Dalmaciju,ali Hrvati su uspjeli izbaciti,kasnije,iz svog naziva Slavoniju i Dalmaciju,a Bosanci k'o Bosanci,to ne uradise,ne izbacise iz naziva Hercegovinu.Tako da Hercegovina osta u zvanicnom nazivu.Sto se tice Bosnjaka Hercegovine,oni su,barem vecina,uvijek bili baska od Bosanaca.Bosanci su Hercegovinu,tj.Bosnjake Hercegovine, uvijek(nepravedno)smatrali mekim trbuhom,valjda sto su davali hrvatska i srpska imena svojoj djeci i zbog drugacijeg mentaliteta,blizeg hercegovackim Hrvatima i Srbima.Hrvati su,s druge strane smatrali da Bosnjaci nemaju sta da traze juzno od Konjica.
hAZNADAR

#93 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:

Čuj kakav identitet... Namećeš Hercegovcima bosanski identitet, koji oni očito ne žele... i to je naravno ljudski sa tvoje strane :mrgreen:
Ko govori o nametanju identiteta? Da nije u pitanj karadjiceva skola tumacenja gdje se za svaku sitnicu prica o nametanju, negiranju, ugrozenosti,.. ?
Citas lijepo sta se ovdje pise, a ako ne kontas poentu - preseli se na drugu temu.

Ja sam ponosni Krajsinik kojemu niko to ne moze negirati i nametnuti nesto drugo i uvijek cu to biti bez obzira stajalo Krajina u imenu drzave ili ne. Ali me usput uopce ne vrijedja ako me neko oslovi Bosancem - to i jesam ako cemo o drzavi.

Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.
hAZNADAR

#94 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Hafis wrote:150 godina nije malo.
Sasvim dovoljno vremena da nastanu neki novi realiteti, i sasvim dovoljan razlog da se i uvaže.
Na stranu da li postoji animozitet prema prefiksu ''bosanski'', to uopće nema veze s činjenicom da ljudi koji žive dole imaju izrazito jak regionalni identitet, o čijem uzroku nastanka danas ne vrijedi raspravljati, već ga je potrebno uvažiti i pomiriti se s njim. Jednostavno, svako osporavanje njihovog regionalnog identiteta ljudi doživljavaju kao nametanje...a ja volim koristiti izraz - vrijeđanje.
Tako da mogućnost ''bosančenja'' hercegovaca neće vjerojatno biti izgledna u budućnosti.
Koji realiteti svega ti,.. i ko negira uopce taj reginalni identitet.

To blesavo insistiranje da Hercegovina mora stojati u imenu drzave je puko cjepidlacenje i sujeta. Tako vas zapalo voljom svjetskih sila prije vise od vijeka sto je samo puka historijska slucajnost - i sad je to kao nesto presudno u vasem identitetu.

Ponavljam i temi isto:

Ja sam ponosni Krajsinik kojemu niko to ne moze negirati i nametnuti nesto drugo i uvijek cu to biti bez obzira stajalo Krajina u imenu drzave ili ne. Ali me usput uopce ne vrijedja ako me neko oslovi Bosancem - to i jesam ako cemo o drzavi.

Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.
Hafis

#95 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

hAZNADAR wrote: Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.
Imamo više poznatih ličnosti kroz povijest.
Npr. ja ne znam bez gugla niti jednog poznatog semberca navesti.
Lako je od semberca, podrinjca i dr. napraviti bosanca....čuj podrinjac VS hercegovac.
cyprus

#96 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

Ko govori o nametanju identiteta? Da nije u pitanj karadjiceva skola tumacenja gdje se za svaku sitnicu prica o nametanju, negiranju, ugrozenosti,.. ?
Citas lijepo sta se ovdje pise, a ako ne kontas poentu - preseli se na drugu temu.

Pa problem je u tom što se meni čini da ovo jeste Karadžićeva škola kod kontra strane... Da podsjetim - nisam ja prvi na ovoj temi počeo pričati o nametanju... Zna se ko je prvo trubio o ''NAMETNUTOM nazivu Hercegovina''... Još jednom - it wasn't me :wink:

I onda sam ja samo iskoristio zicer da ukažem na licemjerje pri kojem bi se pojedinci protiv tobožnjeg nametnutog naziva borili nametanjem drugačijeg identiteta, ljudima koji to ne žele... Ludilo, zar ne?

Hercegovci nisu ništa bolji od Krajišnika, Podrinjaca, Posavljana i Semberaca, ali se za razliku od njih Hercegovci ne osjećaju Bosancima (bar ne većina njih)... Tačka... Njih izbor, njihovo pravo...
hAZNADAR

#97 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:

Pa problem je u tom što se meni čini da ovo jeste Karadžićeva škola kod kontra strane... Da podsjetim - nisam ja prvi na ovoj temi počeo pričati o nametanju... Zna se ko je prvo trubio o ''NAMETNUTOM nazivu Hercegovina''... Još jednom - it wasn't me :wink:

I onda sam ja samo iskoristio zicer da ukažem na licemjerje pri kojem bi se pojedinci protiv tobožnjeg nametnutog naziva borili nametanjem drugačijeg identiteta, ljudima koji to ne žele... Ludilo, zar ne?

Hercegovci nisu ništa bolji od Krajišnika, Podrinjaca, Posavljana i Semberaca, ali se za razliku od njih Hercegovci ne osjećaju Bosancima (bar ne većina njih)... Tačka... Njih izbor, njihovo pravo...
Nametnuto ime drzave i nametuti identitet nije isto i ako to ne kontas - covjek jednostavno ne moze sa tobom razgovatrati normalnim tonom. Bez obzira kako se drzava zvala, svi Hercegovci, Krajisnici, Semberci,.. imaju i dalje svoj regionalni identitet kojeg niko ne moze zabraniti niti za to ima nacina.

Da, njihov izbor, njihovo pravo. Covek ima pravo i da ima nacisticka ubjedjenja, covjek ima izbori da bude rasista.
Ako Hercegovci imaju pravo da preziru bosanstvo i da to smatraju uvredom - i ako cemo to tumaciti kao njihov izbor - barem mozemo to nazvati pravim imenom i osuditi to po zasluzi.
Hercegovci koji tako razmisljaju upravo misle da su bolji od ostalih, da su neka bolja sorta i upravo su napumpani stereotipnom propagandom o Bosancima a i susjednom nacionalistickom.

Nece proci bas prica da postujes Bosance i da ne mrzis taj prefiks a istovremeno smatras za uvredu ako tebe neko tako oslovi. Svo sto smatras za uvredu je upravo ono sto prezires i sto je isuvise nisko za tebe.
JohnnyS

#98 Re: Hercegovina

Post by JohnnyS »

Nego, kad očekujete da će se promijeniti ime države? :D
cyprus

#99 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:Nametnuto ime drzave i nametuti identitet nije isto i ako to ne kontas - covjek jednostavno ne moze sa tobom razgovatrati normalnim tonom. Bez obzira kako se drzava zvala, svi Hercegovci, Krajisnici, Semberci,.. imaju i dalje svoj regionalni identitet kojeg niko ne moze zabraniti niti za to ima nacina.

Da, njihov izbor, njihovo pravo. Covek ima pravo i da ima nacisticka ubjedjenja, covjek ima izbori da bude rasista.
Ako Hercegovci imaju pravo da preziru bosanstvo i da to smatraju uvredom - i ako cemo to tumaciti kao njihov izbor - barem mozemo to nazvati pravim imenom i osuditi to po zasluzi.
Hercegovci koji tako razmisljaju upravo misle da su bolji od ostalih, da su neka bolja sorta i upravo su napumpani stereotipnom propagandom o Bosancima a i susjednom nacionalistickom.

Nece proci bas prica da postujes Bosance i da ne mrzis taj prefiks a istovremeno smatras za uvredu ako tebe neko tako oslovi. Svo sto smatras za uvredu je upravo ono sto prezires i sto je isuvise nisko za tebe.
Kako ti lupaš lončiće... Priče o ''nametanju'' su omiljena tema svakog nacionaliste bez obzira na boju, jer ima služe kao opravdanje da ispravljaju neke svoje krive Drine, čitaj: da oni nekom drugom nametnu nešto... Srbima je nametnuta Bosna i Hercegovina, Bošnjacima je nametnuta Republika Srpska, Hrvatima je nametnuta Federacija i tako ukrug... Hercegovina je samo jedan mali segment gdje možemo pričat o tobožnjem nametanju... Mnogo je toga što se može okarakterisati kao nametnuto... Meni je recimo nametnuto mjesto rođenja, gdje sam okružen polupismenim divljačkim plemenima sa Balkana...

Međutim, sve to što mi možemo zvati nametnutim, zapravo je dio nekog historijskog procesa... A sve ono što je staro više od 100 godina, stvorilo je duboke korijene koje nije lako iščupat... Ne kažem ni da nije moguće to iščupat, ali kod nekih stvari se jednostavno javlja pitanje: zašto? Zašto ukinuti Hercegovinu iz naziva države? Hoće li to predstavljat progres i na jednom polju (ekonomskom, društvenom, političkom, kulturnom i dr.) ili će možda izazvati negativnu kontrareakciju pa dobijemo neki rigidni politički regionalizam umjesto ovog benignog identitetskog? Meni je sasvim očigledno da je daleko veća šansa za ovo drugo, nego za to prvo...

A za ovo ''smatranje uvredom'' sam ti već napisao post... Evo da probam ponoviti... Da li ti imaš loše mišljenje o Tucima? Pretpostavljam da ne... Da li smatraš da si bolji od njih? Pretpostavljam da ne... A da li smatraš uvredom ako te neko nazove Turčinom? Vjerovatno da...

Zašto? Zato što ti želi prikačiti identitet koji nije tvoj, odnosno kojeg ti ne želiš... Isto je sa Hercegovcima i Bosancima... To što je za Hercegovca uvreda kad ga nazoveš Bosancem, ne znači nužno da on ima loše mišljenje o Bosancima, nego jednostavno da mu se kači identitet koji on ne smatra svojim... Zašto je to sporno?
Hafis

#100 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Ništa bez uplovljavanja turske flote u Neum :)
Locked