Čuj normalno razmišljanje... vidiš da je antiljudskoIcedMFEarth wrote:Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati
Ljudski i normalno je nametat Hercegovcima identitet
Čuj normalno razmišljanje... vidiš da je antiljudskoIcedMFEarth wrote:Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati
I ovdje ti je problem semantičke prirode.Poezija wrote:Šta će jadan ne bio ukidati? Pa država je Bosna i Hercegovina, samo što ljudi govore Bosna jer je lakše, neće na utakmici BiH pjevati volim te Bosno i Hercegovini, nego volim te Bosno, od Cazina pa do Mostara.
A i bukva ostaje bukva..uzalud silikonska era.Ugroženi uvijek isti.
Ili...Hafis wrote:Mogu li i ja jednu u žargonu:
To su vlažni nacionalistički snovi brojnih zadriglih neprijatelja i mrzitelja ove države, koji atakom na njeno pravo službeno ime žele njen nestanak. Ali dok je nas brojnih patriota to im neće uspjeti.
Nisam ni ja loš za početak
Ko uopce govori o nametanju hercegovackog identiteta i negiranju hercegovackog ideniteta? Necemo ovdje karadjiceve skole tumacenja gdje se svaka sitnica tumaci kao ugrozenost, nametanje, brisanje,.... Budite Hercegovci do daske, istetovirajte si to na celu,.. ali cemu averzija prema bosanstvu?Vitezanin wrote: I ti misliš da, ako bi se naša država zvala samo Bosna bez Hercegovine, umanjilo regionalnu identifikaciju Hercegovaca?
![]()
![]()
Regionalni identiteti ne zahtijevaju nužno postojanje pravnog, političkog i drugog okvira. Krajišnici će se uvijek regionalno barem za zeru razlikovati od svojih sugrađana u srednoj Bosni npr- a to ne znači da ti ljudi teže imati zaseban pravni i drugi okvir.To nikako ne umanjuje činjenicu da su svi građani ove zemlje.
Ali ja i dalje ne kontam zašto nekoga smeta postojanje regionalnih identifikacija?! Pa tako nešto postoji u skoro svakoj zemlji.
Vidite Italiju- sjever i jug su dva svijeta. Ali oni opet imaju snažan državni, nacionalni identitet kroz koji se prožimaju razni regionalni identiteti koji zapravo obogaćuju Italiju.
Drugo je što kod nas državni identitet još ne postoji već sve završava na- etničkom. Utoreni smo.
A to da je klima u Bosni i Hercegovini ista- no comment.Klima je bitan faktor. Pogledaj koje poljoprivredne kulture imaš u Bosni, a koje u Hercegovini. Kreni od tog pa onda dalje.
Ali opet- zašto regionalni identiteti koji ovdje i prelaze etničke granice bilo kome smetaju?!
Čuj kakav identitet... Namećeš Hercegovcima bosanski identitet, koji oni očito ne žele... i to je naravno ljudski sa tvoje stranealianzane wrote:Kakav identitet. Niko njima ne brani da se osjecaju kao i Krajisnici. Cak su Krajisnici imaju manje recimo zajednickog sa Sarajevom nego Hercegovci. Medjutim Hercegovina je nista manje i nista vise od Krajine, Semberije, Posavine itd Bosna. Zasto tu kreaciju Osmanlija "ne sruse" kao sto su srusili Stari?cyprus wrote:Čuj normalno razmišljanje... vidiš da je antiljudskoIcedMFEarth wrote:Eto Kipre šta dobiješ za normalno razmišljanje. Ili razmišljanje uopšte. Ne isplati se razmišljati![]()
Ljudski i normalno je nametat Hercegovcima identitet
Ko govori o nametanju identiteta? Da nije u pitanj karadjiceva skola tumacenja gdje se za svaku sitnicu prica o nametanju, negiranju, ugrozenosti,.. ?cyprus wrote:
Čuj kakav identitet... Namećeš Hercegovcima bosanski identitet, koji oni očito ne žele... i to je naravno ljudski sa tvoje strane
Koji realiteti svega ti,.. i ko negira uopce taj reginalni identitet.Hafis wrote:150 godina nije malo.
Sasvim dovoljno vremena da nastanu neki novi realiteti, i sasvim dovoljan razlog da se i uvaže.
Na stranu da li postoji animozitet prema prefiksu ''bosanski'', to uopće nema veze s činjenicom da ljudi koji žive dole imaju izrazito jak regionalni identitet, o čijem uzroku nastanka danas ne vrijedi raspravljati, već ga je potrebno uvažiti i pomiriti se s njim. Jednostavno, svako osporavanje njihovog regionalnog identiteta ljudi doživljavaju kao nametanje...a ja volim koristiti izraz - vrijeđanje.
Tako da mogućnost ''bosančenja'' hercegovaca neće vjerojatno biti izgledna u budućnosti.
Imamo više poznatih ličnosti kroz povijest.hAZNADAR wrote: Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.
Pa problem je u tom što se meni čini da ovo jeste Karadžićeva škola kod kontra strane... Da podsjetim - nisam ja prvi na ovoj temi počeo pričati o nametanju... Zna se ko je prvo trubio o ''NAMETNUTOM nazivu Hercegovina''... Još jednom - it wasn't mehAZNADAR wrote:Ko govori o nametanju identiteta? Da nije u pitanj karadjiceva skola tumacenja gdje se za svaku sitnicu prica o nametanju, negiranju, ugrozenosti,.. ?cyprus wrote:
Čuj kakav identitet... Namećeš Hercegovcima bosanski identitet, koji oni očito ne žele... i to je naravno ljudski sa tvoje strane
Citas lijepo sta se ovdje pise, a ako ne kontas poentu - preseli se na drugu temu.
Ja sam ponosni Krajsinik kojemu niko to ne moze negirati i nametnuti nesto drugo i uvijek cu to biti bez obzira stajalo Krajina u imenu drzave ili ne. Ali me usput uopce ne vrijedja ako me neko oslovi Bosancem - to i jesam ako cemo o drzavi.
Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.
Nametnuto ime drzave i nametuti identitet nije isto i ako to ne kontas - covjek jednostavno ne moze sa tobom razgovatrati normalnim tonom. Bez obzira kako se drzava zvala, svi Hercegovci, Krajisnici, Semberci,.. imaju i dalje svoj regionalni identitet kojeg niko ne moze zabraniti niti za to ima nacina.cyprus wrote:Pa problem je u tom što se meni čini da ovo jeste Karadžićeva škola kod kontra strane... Da podsjetim - nisam ja prvi na ovoj temi počeo pričati o nametanju... Zna se ko je prvo trubio o ''NAMETNUTOM nazivu Hercegovina''... Još jednom - it wasn't mehAZNADAR wrote:Ko govori o nametanju identiteta? Da nije u pitanj karadjiceva skola tumacenja gdje se za svaku sitnicu prica o nametanju, negiranju, ugrozenosti,.. ?cyprus wrote:
Citas lijepo sta se ovdje pise, a ako ne kontas poentu - preseli se na drugu temu.
Ja sam ponosni Krajsinik kojemu niko to ne moze negirati i nametnuti nesto drugo i uvijek cu to biti bez obzira stajalo Krajina u imenu drzave ili ne. Ali me usput uopce ne vrijedja ako me neko oslovi Bosancem - to i jesam ako cemo o drzavi.
Jesu li to sad Hercegovci nesto bolji od nas Krajisnika, Podrinjaca, Posavljana, Semberaca,... cim samo njima bosanski prefiks kvari prosjek.![]()
I onda sam ja samo iskoristio zicer da ukažem na licemjerje pri kojem bi se pojedinci protiv tobožnjeg nametnutog naziva borili nametanjem drugačijeg identiteta, ljudima koji to ne žele... Ludilo, zar ne?
Hercegovci nisu ništa bolji od Krajišnika, Podrinjaca, Posavljana i Semberaca, ali se za razliku od njih Hercegovci ne osjećaju Bosancima (bar ne većina njih)... Tačka... Njih izbor, njihovo pravo...
Kako ti lupaš lončiće... Priče o ''nametanju'' su omiljena tema svakog nacionaliste bez obzira na boju, jer ima služe kao opravdanje da ispravljaju neke svoje krive Drine, čitaj: da oni nekom drugom nametnu nešto... Srbima je nametnuta Bosna i Hercegovina, Bošnjacima je nametnuta Republika Srpska, Hrvatima je nametnuta Federacija i tako ukrug... Hercegovina je samo jedan mali segment gdje možemo pričat o tobožnjem nametanju... Mnogo je toga što se može okarakterisati kao nametnuto... Meni je recimo nametnuto mjesto rođenja, gdje sam okružen polupismenim divljačkim plemenima sa Balkana...hAZNADAR wrote:Nametnuto ime drzave i nametuti identitet nije isto i ako to ne kontas - covjek jednostavno ne moze sa tobom razgovatrati normalnim tonom. Bez obzira kako se drzava zvala, svi Hercegovci, Krajisnici, Semberci,.. imaju i dalje svoj regionalni identitet kojeg niko ne moze zabraniti niti za to ima nacina.
Da, njihov izbor, njihovo pravo. Covek ima pravo i da ima nacisticka ubjedjenja, covjek ima izbori da bude rasista.
Ako Hercegovci imaju pravo da preziru bosanstvo i da to smatraju uvredom - i ako cemo to tumaciti kao njihov izbor - barem mozemo to nazvati pravim imenom i osuditi to po zasluzi.
Hercegovci koji tako razmisljaju upravo misle da su bolji od ostalih, da su neka bolja sorta i upravo su napumpani stereotipnom propagandom o Bosancima a i susjednom nacionalistickom.
Nece proci bas prica da postujes Bosance i da ne mrzis taj prefiks a istovremeno smatras za uvredu ako tebe neko tako oslovi. Svo sto smatras za uvredu je upravo ono sto prezires i sto je isuvise nisko za tebe.