Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#76 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

kad su boemi poceli raditi?
exliberal-ex

#77 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by exliberal-ex »

hape wrote:
zgiba wrote:Policijski sat je bio sigurno do kraja '96, ukinut je oko Nove Godine.
Tacno tako. Sto posto je bio policijski sat do kraja 1996. Struje i vode nije bilo redovno. Na ljeto je mozda dnevno bilo 2-4 sata vode i struje. Blizu bivsih linija se savjetovalo (Grbavica, Dobrinja) da ne gazis livadu zbog opasnosti mina a djeca namjerno gurala drugu djecu bas na livade. Mada smo to radili i mi malo starija djeca, momci :lol:

Carsija puna nasmijanih lica. Sminkeri i oni koji su imali po marku, dvije, sjedili su u Senatoru. :-D
cek malo senator na pofalicima sto je drzao onaj drot, bila ona plavusa konobarica I ona druga sto je bila ko na televizij ja je bario neuspjesno....cijeli komsiluk u mraku samo senator radi :)...mi zaglavimo do iza 11 dodje murija ko policijski...jah pitaj gazdu jel...
sjecam se vracanja kuci i pisanja na sred ulice bratstva I jedinstva...evo ti druze tito tvoje bratstvo I jedinstvo... :-)
hatemondays

#78 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by hatemondays »

Izbjeglice su se pocele vracati od 97 jer su svabe masovno delozirali nase ili u ameriku,kanadu ili asutraliju ili noga nazad.U Sa se dobro zivjelo sve do 2002 onda u julu masa starnaca dobija nogu iz UN-a, drugi prioriteti afganistan,iraq. Uglavnom te godine su nas odhebali stranci a ulje na vatru je dodao lehman brothers i kriza 2008 godine.Cinjenica je da cijeli svijet zivi losije od te godine tako da ta krizna godina nije nesto iskljucivo vezana za nas.Zlatni period je ipak bio 96-02 ( morao je i biti kad smo krenuli od nule), hatemondays skontao vrag odnio salu i ufatio se mirnijih voda 2003.Ovaj animozitet prema papcima i dosljacima je karakteristican za sve lokalce pocev od Pariza, Londona, Skandinavije itd. Svi se zale na njih a oni po svom tako i to nije neka fenomen vezan samo za Sa.Ljudi teze ka boljem zivotu to je normalno, tako sam i ja ponosni papak sad u zemlji klokana (boli njih taki sto sam se rodio u Sa-bas su se "impresionirali").
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#79 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

u nas je baš specifično
sumnjam da ja mogu raditi u njemačkoj državnoj upravi, policiji, lutriji bilo gdje "javnom"
i to odmah kad dođem
dok ove naše iz raške oblasni to čeka
valjda zbog istog jezika...

meni nisu problem ljudi koji otvore svoj biznis i zaposle pola familije a dođu izvan granica bih
osnovni problem je što pola famalije radi u javnoj upravi i ne čine ništa za opće dobro nego samo za dobro svog klana = što je društvo niže na razvojnoj ljestvici to su veće obiteljske veze
i obratno

došli su kešom u zemlju netom izašloj iz rata
i promijenili pravila igre
uglavnomja

#80 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

uglavnomja wrote:kad su boemi poceli raditi?

samo da ponovim, sjeca li se ko?
Hemera

#81 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Hemera »

Black swan wrote:u nas je baš specifično
sumnjam da ja mogu raditi u njemačkoj državnoj upravi, policiji, lutriji bilo gdje "javnom"
i to odmah kad dođem
dok ove naše iz raške oblasni to čeka
valjda zbog istog jezika...

meni nisu problem ljudi koji otvore svoj biznis i zaposle pola familije a dođu izvan granica bih
osnovni problem je što pola famalije radi u javnoj upravi i ne čine ništa za opće dobro nego samo za dobro svog klana = što je društvo niže na razvojnoj ljestvici to su veće obiteljske veze
i obratno

došli su kešom u zemlju netom izašloj iz rata
i promijenili pravila igre
i ono najgore vazda su glavno glasačko tijelo koje funkcionira samo za svoje interese
GaRGa

#82 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

Policijski je bio bar do kraja 1996-te godine, al od 10 navece do 5 ujutro cini mi se
GaRGa

#83 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

exliberal-ex wrote:
hape wrote:
zgiba wrote:Policijski sat je bio sigurno do kraja '96, ukinut je oko Nove Godine.
Tacno tako. Sto posto je bio policijski sat do kraja 1996. Struje i vode nije bilo redovno. Na ljeto je mozda dnevno bilo 2-4 sata vode i struje. Blizu bivsih linija se savjetovalo (Grbavica, Dobrinja) da ne gazis livadu zbog opasnosti mina a djeca namjerno gurala drugu djecu bas na livade. Mada smo to radili i mi malo starija djeca, momci :lol:

Carsija puna nasmijanih lica. Sminkeri i oni koji su imali po marku, dvije, sjedili su u Senatoru. :-D
cek malo senator na pofalicima sto je drzao onaj drot, bila ona plavusa konobarica I ona druga sto je bila ko na televizij ja je bario neuspjesno....cijeli komsiluk u mraku samo senator radi :)...mi zaglavimo do iza 11 dodje murija ko policijski...jah pitaj gazdu jel...
sjecam se vracanja kuci i pisanja na sred ulice bratstva I jedinstva...evo ti druze tito tvoje bratstvo I jedinstvo... :-)
Senator u Strosmajerovoj poslije se zvao Caffe Central
GaRGa

#84 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

GaRGa wrote:
exliberal-ex wrote:
hape wrote:

nisam siguran jel 1997 il 98 otvoren senator al nije odma poslije rata
zateznistub

#85 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by zateznistub »

uglavnomja wrote:

Radili prije rata. U toku rata radili...kasnije ne znam
GaRGa

#86 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

zateznistub wrote:
uglavnomja wrote:

Radili prije rata. U toku rata radili...kasnije ne znam

"Vojini" Boemi mislim od '97 il '98
Truba

#87 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

za boeme sam prvi put čuo na faxu 99 od papana :D koji dođu studirati u grad :D i krenu izlaziti u boeme
trambusek88

#88 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by trambusek88 »

uglavnomja wrote:Hebovas patak, ja se niceg ne sjecam :?
Znam da nije bilo nosanja vode :-D

I da je bilo struje
A redukcije :shock: fakat nemam pojma. Moguce, ali redukcija par sati dnevno u odnosu na par sati struje u 6 mjeseci je ljepota

A za policijski sat :? Ne znam da je iko uhvacen. U ratu znam masu raje koja su prenocila u stanici, ali 96. ne. A skitalo se maksimalno, da se nadoknade 4 godine :-D

Nošenja vode nije bilo, ali bile su redukcije 1996 i 97 godine. Čini mi se 24 sata bilo, pa 24 sata nije bilo al nemojte me držati za riječ, ili je bilo 12-12. Nisam siguran. Ugl. tako je bilo kod nas na Dobrinji dok se nije završila rekonstrukcija vodovoda do Mojmila. Velike vodovodne cijevi su bile na parkingu kod Merkatora. Par godina ranije tu je bilo smetljište jer se smeće u ratu nije odvozilo sa Dobrinje, a svi su kontejneri bili završili na barikadama.
uglavnomja

#89 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

Black swan wrote:za boeme sam prvi put čuo na faxu 99 od papana :D koji dođu studirati u grad :D i krenu izlaziti u boeme

:zid: :zid:
GaRGa wrote:
zateznistub wrote: Radili prije rata. U toku rata radili...kasnije ne znam

"Vojini" Boemi mislim od '97 il '98

fala vam!!! dje culi i ne culi :D

samo da povrdim neka sjecanja, nako maglovita, boema i policijskog sata, i nekih ljudi tamo, i svega ... i odlazaka sa unproforcima 96. ili 97. :?
uglavnomja

#90 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

trambusek88 wrote:
uglavnomja wrote:Hebovas patak, ja se niceg ne sjecam :?
Znam da nije bilo nosanja vode :-D

I da je bilo struje
A redukcije :shock: fakat nemam pojma. Moguce, ali redukcija par sati dnevno u odnosu na par sati struje u 6 mjeseci je ljepota

A za policijski sat :? Ne znam da je iko uhvacen. U ratu znam masu raje koja su prenocila u stanici, ali 96. ne. A skitalo se maksimalno, da se nadoknade 4 godine :-D

Nošenja vode nije bilo, ali bile su redukcije 1996 i 97 godine. Čini mi se 24 sata bilo, pa 24 sata nije bilo al nemojte me držati za riječ, ili je bilo 12-12. Nisam siguran. Ugl. tako je bilo kod nas na Dobrinji dok se nije završila rekonstrukcija vodovoda do Mojmila. Velike vodovodne cijevi su bile na parkingu kod Merkatora. Par godina ranije tu je bilo smetljište jer se smeće u ratu nije odvozilo sa Dobrinje, a svi su kontejneri bili završili na barikadama.

dobrinja je bila svijet za sebe. cak je i centar bio podijeljen, lijeva i desna obala, ... moracu pitati nekoga :-?
Toffee karamela

#91 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Toffee karamela »

U kakvoj smo mi crnoj rupi kad se prve poslijeratne godine slave ko dobre, a to ne čujem prvi put ovdje, već dugo raja slini nad tom '96-om i '97-om. Grad je bio ko Berlin nulte godine, pa sami pogled na one ruševine ogadio bi mi život taman da mi je tata milioner i vlasnik vile na Alifakovcu.

Danas dječica blenu kad čuju da je vekna hljeba bila 0,50 KM, tramvajska karta 0,30 pf, još su se u radnjama mogli prošvercati ratni dinari. Voće i povrće bili haman džabe.

Sjećam se da se nerado primao bilo koji pozdrav osim merhabanja. Svinjetine nije bilo ni zglave kupit, mislim da se niko nije usuđivao ni da je zatraži u mesnici.

Sjećam se jedne male starice kako uoči nove '98 u mesnici na M.Dvoru kupuje 30 dag mljevenog mesa i nikako mi tad u glavu da se mljeveno meso može kupovat u tako malim količinama. :sad: Prije rata bi te maršnuli iz mesnice. mislili bi da ih zezaš :( Sad se paprike kupuju na komad.
uglavnomja

#92 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

Toffee karamela wrote:U kakvoj smo mi crnoj rupi kad se prve poslijeratne godine slave ko dobre, a to ne čujem prvi put ovdje, već dugo raja slini nad tom '96-om i '97-om. Grad je bio ko Berlin nulte godine, pa sami pogled na one ruševine ogadio bi mi život taman da mi je tata milioner i vlasnik vile na Alifakovcu.

.

totalna fula :D

dakle, nije stvar u rusevinama nego u NADI!!! gotov rat, sad ce sve biti bolje, pocelo sa hranom, vodom, strujom, poslovima, obnovom ... pocelo se mrdati od te nule ...

i umjesto da za 20 godina budemo bar gdje smo bili 91. mi smo blize 15. vijeku :|

kuce, obnovljene i srusene nisu bitne, bitno je ono kako smo se osjecali. ono olaksanje da nema vise pucanja, straha sta ces cuti kad neko progovori, ko je poginuo, ko je ranjen, one panike kad cujes pala bomba tu i tu, ima mrtvih, ranjenih, a ti znas da je tamo neko tvoj, a nemas mogucnosti da saznas je li ziv. a ako izadjes iz kuce, mozes i ti zaginuti ...

tako da ko to nije dozivio, ko to posmatra kroz prizmu srusenih kuca - nema pojma o cemu se prica na ovoj temi :)
Truba

#93 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

nada...euforija...vjerovanje u budućnost
to se ne može opisati na forumu...

sve polako splašnjava s drugim i trećim demonkratskim izborima i poslije posjeta klintona i partnerstva za mir
a sve je otišlo u hečać sa svjetskom krizom
dakle padali smo 7 godina :D tojest tapkali u mraku... bh sjebada je krenula negdje u martu 2006. do tad smo na vaganju bili
a dotukla nas je svjetska kriza
Toffee karamela

#94 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Toffee karamela »

uglavnomja wrote:

dakle, nije stvar u rusevinama nego u NADI!!! gotov rat, sad ce sve biti bolje, pocelo sa hranom, vodom, strujom, poslovima, obnovom ... pocelo se mrdati od te nule ...
Nije to samo kroz prizmu srušenih kuća nego srušenog cijelog jednog svijeta. I načina na koji je srušen. Nije tu u pitanju isključivo muhanatost na pejzaž.
uglavnomja

#95 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by uglavnomja »

Toffee karamela wrote:
uglavnomja wrote:

Nije to samo kroz prizmu srušenih kuća nego srušenog cijelog jednog svijeta. I načina na koji je srušen. Nije tu u pitanju isključivo muhanatost na pejzaž.

kad neko neutralan gleda sa distance, vremenske i geografske, moze pricati o srusenim svjetovima, nacinu zivota blabla i minimizirati vaznost prestanka rata... ali poslije 4 godine rata mogucnost da izadjes i rahat hodas po raskrsnicama :-D nije se moglo mjeriti ni sa cim. da ne pricam o ostalim tehnickim detaljima, voda, struja, hrana, prevoz ...
rece fino black swan: nada, euforija, vjerovanje u bolje sutra
bilo je vazno zaboraviti zadnje 4 godine, a podsjecanje na ono prije :-) je bilo manje bolno nego sto je sada. jer smo tad vjerovali da cemo vratiti to prijasnje stanje. kuce su obnovoljene, najmanji problem, ali ostalo :sad:
Truba

#96 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by Truba »

ja sam bio izbjeglica tako da nisam mnogo rat upoznao ali jbg vratit se na svoje u svoje naselje s tuđeg
i to je jedan aspekt kojeg mnogi nisu upoznali
kao što ja nisam baš glad upoznao osim malo 1992.
exliberal-ex

#97 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by exliberal-ex »

GaRGa wrote:
vidis ja se sjecam ovog Senatora ( ili je bio imperijal...vidis sad si me stavio na muke) na Pofalicima....jos Grbavica nije bila integrisana kad smo mi sjedili u njemu, sve u mraku samo on sljasti....vlasnik komadant 3 ili 4 voda kod vikica
Nego citam kako neki govore kako je to bilo odvratno I kako nemogu da skontaju sto o tome pricamo sa osmjeho na licu...znate li vi kakav je osjecaj privi put pjeske izac na raskrsnicu kod ekonomske, sve zapusteno, zaraslo, otpad na sve strane...a tebi srce ko planina I nemozes da se prestanes smijat ali sve ono gledas prema grbavici sa nekim strahom...evo I sad imam kez na licu...kao sto vec neko napisa, bili smo puni nade, prezivjeli pakao, odes na pijacu a ona se prolama, sve jeftino, dolazi pomoc....dodje struja a ti nemoras da zamracujes cijeli stan....trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da upalim svjetlo a da negledam dali su prozori zamraceni, a tek trzanje na prolazak auta...ne jednom smo posli da zalegnemo kad auto prodje....neponovilo se ali taj sam osjecaj slobode, da nerazmisljas jesi li nekom na krsticu ili se bas sad ubacuje granata sa tovjim imenom na njoj....to je nesto neponovljivo...I dabogda tako I ostalo
GaRGa

#98 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by GaRGa »

exliberal-ex wrote:
GaRGa wrote:
vidis ja se sjecam ovog Senatora ( ili je bio imperijal...vidis sad si me stavio na muke) na Pofalicima....jos Grbavica nije bila integrisana kad smo mi sjedili u njemu, sve u mraku samo on sljasti....vlasnik komadant 3 ili 4 voda kod vikica
Nego citam kako neki govore kako je to bilo odvratno I kako nemogu da skontaju sto o tome pricamo sa osmjeho na licu...znate li vi kakav je osjecaj privi put pjeske izac na raskrsnicu kod ekonomske, sve zapusteno, zaraslo, otpad na sve strane...a tebi srce ko planina I nemozes da se prestanes smijat ali sve ono gledas prema grbavici sa nekim strahom...evo I sad imam kez na licu...kao sto vec neko napisa, bili smo puni nade, prezivjeli pakao, odes na pijacu a ona se prolama, sve jeftino, dolazi pomoc....dodje struja a ti nemoras da zamracujes cijeli stan....trebalo mi je dosta vremena da se naviknem da upalim svjetlo a da negledam dali su prozori zamraceni, a tek trzanje na prolazak auta...ne jednom smo posli da zalegnemo kad auto prodje....neponovilo se ali taj sam osjecaj slobode, da nerazmisljas jesi li nekom na krsticu ili se bas sad ubacuje granata sa tovjim imenom na njoj....to je nesto neponovljivo...I dabogda tako I ostalo
da nije Premijer u pofalicima ? Imperijal u je Titovoj :)
supercali

#99 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by supercali »

GaRGa wrote:
exliberal-ex wrote:
Prvo je bio senator pa poslije central pa onda ne znam vise ni kako se zvao
Ps mislim da se on otvorio nekad 96-97
Last edited by supercali on 01/09/2014 17:03, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#100 Re: AW: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se

Post by exliberal-ex »

GaRGa wrote:
exliberal-ex wrote:
GaRGa wrote:
da nije Premijer u pofalicima ? Imperijal u je Titovoj :)
premjer....!!!!! tacno tako ...zahvaljujem
Post Reply