Savjet za kupovinu automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#76 Re: Savjet za kupovinu automobila
Nema kod 306 ni jedno ni drugo. Čista klasika.
:mobilizator:
-
cimbuli
#77 Re: Savjet za kupovinu automobila
Hvala na odgovorima,trazim i dalje...citroen xm wrote:Nema kod 306 ni jedno ni drugo. Čista klasika.
-
530i
#78 Re: Savjet za kupovinu automobila
I kod Astre i kod 306 obrati pažnju na limariju, nisu kao nekada Kadetti E, ali svejedno nemoj olako to shvatati.
-
cimbuli
#79 Re: Savjet za kupovinu automobila
Sto vise gledam po PIK-u sve sam neodlucniji,...a obraticu paznju i na limariju...530i wrote:I kod Astre i kod 306 obrati pažnju na limariju, nisu kao nekada Kadetti E, ali svejedno nemoj olako to shvatati.
-
citroen xm
#80 Re: Savjet za kupovinu automobila
Svakako treba pogledati mada... Ne znam baš za Astru, ali nagledao sam se svakakvih P306 i niti jedan nije imao apsolutno nikakve probleme sa limom. Imam u komšiluku 306 iz neke možda 1994-5. godine. Nikad garažiran, obična boja, sav izblijedio od sunca, ali korozije ni u tragovima, a ja sam alergičan na lošu limariju i prvo to gledam. Pežo i Citroen imaj generalno veoma dobre limove sa odličnom zaštitom.
-
probook
#81 Re: Savjet za kupovinu automobila
Za te pare ja bih preporucio Opel Astru G sa 1.6 motorom. Mozebse naci u dobrom stanju i sa normalnom kilometrazom jer ipak je benzinac. Ne bih ti preporucio nekog matorog dizela 2001-2002 godiste jer su to moguci kvarovi "boli glava".
Kod mene Astra G 1.6 presla skoro 400 000
Kod mene Astra G 1.6 presla skoro 400 000
-
cimbuli
#82 Re: Savjet za kupovinu automobila
Jel kod tebe 1.6 16v?
- Ned071
#83 Re: Savjet za kupovinu automobila
s astrom se neces prevarit. za te pare nema boljeg auta...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#84 Re: Savjet za kupovinu automobila
Apsolutno si u pravu. Imao 306,rodjak trenutno ima. 5 god vozi oguljenu zadnju obrvu,hrdje ni u tragovima. Odlicna limarija na P306.citroen xm wrote:Svakako treba pogledati mada... Ne znam baš za Astru, ali nagledao sam se svakakvih P306 i niti jedan nije imao apsolutno nikakve probleme sa limom. Imam u komšiluku 306 iz neke možda 1994-5. godine. Nikad garažiran, obična boja, sav izblijedio od sunca, ali korozije ni u tragovima, a ja sam alergičan na lošu limariju i prvo to gledam. Pežo i Citroen imaj generalno veoma dobre limove sa odličnom zaštitom.
Ipak bih preporucio Astru. Noviji auto,unutrasnjost bolja,odlicni benzinski motori.
-
citroen xm
#85 Re: Savjet za kupovinu automobila
To jeste, Astra je ipak dosta novije auto, čitavu generaciju.
-
cimbuli
#86 Re: Savjet za kupovinu automobila
Trazeci po pik-u,naletim na nekog Scenica,1997g, 1.9dti,ne izgleda lose,prodavac pise da je svasta nesto izmjenjao,cijeni ga 4000KM.
Mogu li vas zamoliti za vase misljenje za ova auta. hvala
(mada mi je Astra i dalje najbliza)
Mogu li vas zamoliti za vase misljenje za ova auta. hvala
(mada mi je Astra i dalje najbliza)
-
citroen xm
#87 Re: Savjet za kupovinu automobila
Star je puno taj Senik, prešao je on boga pitaj koliko. Kao što reče prelaziš malo, za taj novac biraj benzinca.
-
cimbuli
#88 Re: Savjet za kupovinu automobila
Prelazim 5000-6000km godisnje,sluzbeno vozim do 16h,tako da bi ovo bilo za mora,i malo nesto po gradu (nisam iz SA).
Znaci,u potrazi sam za Astrom ili P306,a ostalo sve krizam.
Prijedlozi su dobrodosli...ako ko ima vremena i zivaca...
hvala i pozzz
hvala i pozzz
-
530i
#89 Re: Savjet za kupovinu automobila
Uzmi kakav 1.8 ili 2.0 benzin da se voziš kao čovjek 
-
citroen xm
#90 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ne moraš križati ni ostale, ali dizela definitivno prekriži. Na tu kilometražu i budžet nema nikakvog smisla. Moja preporuka je 1.6 benzin u kompaktu bilo kog proizvođača.
-
goran16v
#91 Re: Savjet za kupovinu automobila
Astra G ako nije udarana i dundjerski popravljana nema nikakvih problema sa limarijom. To je prvi auto sa 10 god garancije na prohrdjavanje. Mojoj ex Astri koju sam prodao poznaniku je 15. godina i nema apsolutno nigdje hrdje.530i wrote:I kod Astre i kod 306 obrati pažnju na limariju, nisu kao nekada Kadetti E, ali svejedno nemoj olako to shvatati.
-
probook
#92 Re: Savjet za kupovinu automobila
Kod mene je verzija sa 8v motorom. Malo troma, ali izdrzljiva k'o magarecimbuli wrote:Prelazim 5000-6000km godisnje,sluzbeno vozim do 16h,tako da bi ovo bilo za mora,i malo nesto po gradu (nisam iz SA).
hvala i pozzz
Na tu kilometrazu OBAVEZNO benzinac, o dizeli nemoj ni razmisljati.
-
530i
#93 Re: Savjet za kupovinu automobila
Vidio sam ih par baš opasno nagriženih korozijom...ali moguće da je riječ o nefabričkom (nestručnom) popravku...teško je malo naći auto da nije farbano, barem djelimično, a da ima 10 ili 15 godina. I sam vozim auto staro dvije godine i već bih mogao i haubu i dvoja vrata ofarbati...goran16v wrote:Astra G ako nije udarana i dundjerski popravljana nema nikakvih problema sa limarijom. To je prvi auto sa 10 god garancije na prohrdjavanje. Mojoj ex Astri koju sam prodao poznaniku je 15. godina i nema apsolutno nigdje hrdje.530i wrote:I kod Astre i kod 306 obrati pažnju na limariju, nisu kao nekada Kadetti E, ali svejedno nemoj olako to shvatati.
-
goran16v
#94 Re: Savjet za kupovinu automobila
Naravno da je rjec o fuseraju i blatobranima od po 40 KM iz velasa i slicnim disciplinama. Ta moja astra je bila minimalmno farbana, branici, zadnja desna vrata uspricana na polustranicu i prednja vrata i nema tragova korozije.530i wrote:Vidio sam ih par baš opasno nagriženih korozijom...ali moguće da je riječ o nefabričkom (nestručnom) popravku...teško je malo naći auto da nije farbano, barem djelimično, a da ima 10 ili 15 godina. I sam vozim auto staro dvije godine i već bih mogao i haubu i dvoja vrata ofarbati...goran16v wrote:Astra G ako nije udarana i dundjerski popravljana nema nikakvih problema sa limarijom. To je prvi auto sa 10 god garancije na prohrdjavanje. Mojoj ex Astri koju sam prodao poznaniku je 15. godina i nema apsolutno nigdje hrdje.530i wrote:I kod Astre i kod 306 obrati pažnju na limariju, nisu kao nekada Kadetti E, ali svejedno nemoj olako to shvatati.
-
cimbuli
#95 Re: Savjet za kupovinu automobila
Samo da se javim da pratim vase odgovore...
Zovem,pitam,raspitujem se...svak svog konja fali...
Nadam se da ce sve ispasti dobro.
Zovem,pitam,raspitujem se...svak svog konja fali...
Nadam se da ce sve ispasti dobro.
-
SimkeA
#96 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ne bih zelio da otvaram novu temu, ali su mi potrebno savjeti u vezi kupovine polovnog automobila cijene do 8000 KM.
Potrebno je malo vece, porodicno auto i pretragom sam sveo otprilike na slijedeci izbor:
1. Ford Focus, dizel 1.8, presao 170k
2. Renault Megane, dizel 1.9, presao 130k
3. Toyota Corolla , benzin 1.6, presao 170 k
4. Citroen C4, benzin 1.6, oko 150k
Sva auta su godiste 2004-2005, renault i toyota su karavni, pa imaju blagu prednost u odabiru zbog prostora. Inace, ocekivana godisnja kilometraza bi bila do 10.000 km ali pretezno gradske voznje, pa su troskovi goriva sigurno veci kod benzinca.
Citajuci dosta po ovom i slicnim forumima, ispada da su dizel auta kilometraze iznad 150k mnogo rizicnija za kupovinu zbog potencijalno velikih troskova popravki (turbina, dizne, filteri i sl.), dok bi troskovi odrzavanja benzinskih motora bili manji. Moj komsija vozi astru 1.7 dizel i nedavno je imao kvar pumpe visokog pritiska (ocekivan na kilometrazi blizu 200 k) cija reparacija je kostala nekoliko stotina KM.
Na nasem podneblju, mudrije je kupiti francusko auto zbog servisa i dostupnosti rezervnih dijelova pa mi mnogi preporucuju da izbjegnem toyotu iako za nju imaju rijeci hvale sto se tice izdrzljivosti.
Da li neko od cijenjenih forumasa ima iskustva u voznji nekog od ovih auta i poznaju prenosti i mane? Nekako sam najblizi kupovini Renaulta, ali nisam jos definitivno odlucio. Iznenadjujuce je da su ovi auti relativno slabo na cijeni u Njemackoj (mobile.de), a citao sam da neki modeli imaju problem sa elektronikom.
Naravno, vise bih volio kupiti kvalitetniji automobil za nesto vecu cijenu, nego ostatak ulagat u popravke. Nazalost, limitiran sam cijenom do 8000 KM. Fiate nisam posebno gledao mada sam procitao da imaju kvalitetne motore.
Hvala
Potrebno je malo vece, porodicno auto i pretragom sam sveo otprilike na slijedeci izbor:
1. Ford Focus, dizel 1.8, presao 170k
2. Renault Megane, dizel 1.9, presao 130k
3. Toyota Corolla , benzin 1.6, presao 170 k
4. Citroen C4, benzin 1.6, oko 150k
Sva auta su godiste 2004-2005, renault i toyota su karavni, pa imaju blagu prednost u odabiru zbog prostora. Inace, ocekivana godisnja kilometraza bi bila do 10.000 km ali pretezno gradske voznje, pa su troskovi goriva sigurno veci kod benzinca.
Citajuci dosta po ovom i slicnim forumima, ispada da su dizel auta kilometraze iznad 150k mnogo rizicnija za kupovinu zbog potencijalno velikih troskova popravki (turbina, dizne, filteri i sl.), dok bi troskovi odrzavanja benzinskih motora bili manji. Moj komsija vozi astru 1.7 dizel i nedavno je imao kvar pumpe visokog pritiska (ocekivan na kilometrazi blizu 200 k) cija reparacija je kostala nekoliko stotina KM.
Na nasem podneblju, mudrije je kupiti francusko auto zbog servisa i dostupnosti rezervnih dijelova pa mi mnogi preporucuju da izbjegnem toyotu iako za nju imaju rijeci hvale sto se tice izdrzljivosti.
Da li neko od cijenjenih forumasa ima iskustva u voznji nekog od ovih auta i poznaju prenosti i mane? Nekako sam najblizi kupovini Renaulta, ali nisam jos definitivno odlucio. Iznenadjujuce je da su ovi auti relativno slabo na cijeni u Njemackoj (mobile.de), a citao sam da neki modeli imaju problem sa elektronikom.
Naravno, vise bih volio kupiti kvalitetniji automobil za nesto vecu cijenu, nego ostatak ulagat u popravke. Nazalost, limitiran sam cijenom do 8000 KM. Fiate nisam posebno gledao mada sam procitao da imaju kvalitetne motore.
Hvala
- Ned071
#97 Re: Savjet za kupovinu automobila
simke
svaki auto tog godista trazi neko ulaganje, nemoj da te ta pumpa na astri odbija. ako ti je kilometraza deset hiljada godsinje, nadji sebi nekog dobrog benzinca i uzivaj. imas izbora za te pare kakvog hoces. od renoa, forda, opela pa nadalje...
svaki auto tog godista trazi neko ulaganje, nemoj da te ta pumpa na astri odbija. ako ti je kilometraza deset hiljada godsinje, nadji sebi nekog dobrog benzinca i uzivaj. imas izbora za te pare kakvog hoces. od renoa, forda, opela pa nadalje...
- Magarece_godine
#98 Re: Savjet za kupovinu automobila
Možeš i dobrog Golfa 4 karavana za te pare naći ... Od tih nabrojanih moj bi izbor bio Focus, eh sada sve zavisi u kakvom su stanju automobili ....
-
SimkeA
#99 Re: Savjet za kupovinu automobila
Sto se tice golfova i VW, u tu cijenu su ulazila auta sa predjenih 200k i kusur. To je po mom misljenju ipak puno. Htio bih provjeriti jos jednu stvar. Plivajuce zamjace imaju i auta na benzin i dizel, ali najcesce se kvare na autima sa dizel motorima jer je kod njih obrtni moment veci nego kod benzinaca?
I jos nesto, moguce da je to zbog toga sto kod nas ljudi vole i pretezno voze dizel automobile, ali sam googlajuci naucio da se kod dizel auta moze do 200k km ocekivati kvar:
1. plivajuci zamajac (oni koji imaju naravno)
2. turbina
3. dizne
4. filter cestica
5. pumpa visokog pritiska
Nazalost nisam bas nasao koji su to tipicni skupi kvarovi od kojih strahuje prosjecni napaceni Bosnjo kod benzinskih auta.
I jos nesto, moguce da je to zbog toga sto kod nas ljudi vole i pretezno voze dizel automobile, ali sam googlajuci naucio da se kod dizel auta moze do 200k km ocekivati kvar:
1. plivajuci zamajac (oni koji imaju naravno)
2. turbina
3. dizne
4. filter cestica
5. pumpa visokog pritiska
Nazalost nisam bas nasao koji su to tipicni skupi kvarovi od kojih strahuje prosjecni napaceni Bosnjo kod benzinskih auta.
- Magarece_godine
#100 Re: Savjet za kupovinu automobila
Osim što "štiti" mjenjač od velikog obrtnog momenta, plivajući zamajac "pegla" neravnomjeran rad motora ... Rijetko ćeš naći auto sa ok zamajcem nakon 150000 km ... Postoje fazoni (eh sada koliko je to pouzdano teško je reći) da se osjeti nadolazeća neispravnost plutajćeg zamajca. Osjete se razni zvukovi kada se automobil pali, a kada se usporava naglo promjenom stepena prenosa, auto može trzati ....