Amina Vadud

Rasprave o vjerskim temama.
ucenik

#76 Re: Amina Vadud

Post by ucenik »

papa ivan pavle drugi wrote:
ucenik wrote:Shta vi mislite o tome shto je Amina Vadud predvodila dzumu proshli petak u Njujorku????
Ko je uopshte ona?

:x :x :x :x mrrrggghhhh!!!!!!!!!
Shtaj retj???
digger

Post by digger »

nebi wrote:Hvala na misioniranju,digger :D
Nazalost, za nas nazadne je Kuran bozija rijec i ne moze se mijenjati po zelji feministkinja.Tacno je da u islamskom drustvu mnogi muskarci tretiraju zene kao niza bica, ali razlog tome je ista ignorancija i nepoznavanje vjere koju demonstrira ova gospodja imamica.
Svaka religija uvijek ima istu ispriku: religija je cista i dobra, ali je poneki ignorisu ili zloupotrebljavaju. Nejse.

Cinjenica je da se sve mijenja sa uslovima zivota i ja smatram da razliciti uslovi zivota u razlicitim zemaljskim lokalitetima, mogu i treba da dovedu do adaptacije pojedinih elemenata vjere. Ako nekakav musliman u Mongoliji nije u mogucnosti da ide na hadz zvog ogromnih daljina i najgorih vremenskih prilika (sredina zime), da li je on los vijernik? U doba kada je dolazak na hadz postavljen kao jednostavna i lako ostvarljiva obaveza, vjerujem da su mnogi mislili da iza mora oko Saudijske Arabije ne postoji vise nista!

Ako je gornje sa Mongolcima tacno, vjerujem da su to oni nekako zajednicki rijesili na nacin koji odgovara njihovom nacinu zivota i tradicijama.

I ako je ovo samo mali primjer, pitanje je sada ko je taj ko ce s nekim pravom nazvati ovakve vjernike "ignorantima?"
nebi

Post by nebi »

digger wrote:
nebi wrote:Hvala na misioniranju,digger :D
Nazalost, za nas nazadne je Kuran bozija rijec i ne moze se mijenjati po zelji feministkinja.Tacno je da u islamskom drustvu mnogi muskarci tretiraju zene kao niza bica, ali razlog tome je ista ignorancija i nepoznavanje vjere koju demonstrira ova gospodja imamica.
Svaka religija uvijek ima istu ispriku: religija je cista i dobra, ali je poneki ignorisu ili zloupotrebljavaju. Nejse.

Cinjenica je da se sve mijenja sa uslovima zivota i ja smatram da razliciti uslovi zivota u razlicitim zemaljskim lokalitetima, mogu i treba da dovedu do adaptacije pojedinih elemenata vjere. Ako nekakav musliman u Mongoliji nije u mogucnosti da ide na hadz zvog ogromnih daljina i najgorih vremenskih prilika (sredina zime), da li je on los vijernik? U doba kada je dolazak na hadz postavljen kao jednostavna i lako ostvarljiva obaveza, vjerujem da su mnogi mislili da iza mora oko Saudijske Arabije ne postoji vise nista!

Ako je gornje sa Mongolcima tacno, vjerujem da su to oni nekako zajednicki rijesili na nacin koji odgovara njihovom nacinu zivota i tradicijama.

I ako je ovo samo mali primjer, pitanje je sada ko je taj ko ce s nekim pravom nazvati ovakve vjernike "ignorantima?"
digger,jebem ga,ne izgledas toliko tup....
pod ignorantima sam mislio upravo muzeve koji se pozivaju na islam,a istovremeno ponizavaju svoje zene i uskracuju im ona prava koja im islam daje.Prije par dana je bila fina tema,da je izmedju ostalog preporuceno muzu da pomaze zeni u kucnim poslovima.
Naravno,deklarativnim izjasnjavanjem se nista ne postize,ali isto tako ni
deklarativnim zakonima u "demokratskom" svijetu.
Sto se tice hadzdza:jasno i nedvosmisleno je propisano "ko je u mogucnosti".Dakle,ne obavezuje se niko ko financijski nije u stanju da obavi hadzdz.A daljina Mongolije je jeftin izgovor.Vjerujem da i Mongolija ima bar jedan aerodrom.
bosniak

Post by bosniak »

ma dajte ljudi ne dajte se zavarati.to sto radi ta zena je cista novotarija u vjeri.
ucenik

Post by ucenik »

Kako god da nazovemo to shto je dotichna uradila, ''reformom'' ili ''novotarijom'', nebitno je, ona u Amreici mozhe pjevat kajdu o tlachenju zhena u islamu, a shto ne ode da reformishe islam u okupirani Irak, da tamo pomogne ''sestre'' muslimanke koje siluju americhki kerovi, shto nije otishla da predvodi dzhumu u porushenoj dzhamiji Nasiriji u Bagdadu, jednoj od najstarijih dzamija u Iraku, shto nije otishla u Checheniju da se bori tamo za prava muslimanki, jok vala lijepo je njoj da sjedi u vrutjoj Americi
Isto tako mogla je otitj i u Grchku da se tamo tamo bori za prava muslimanki koje ne mogu ni provirit ni na jedan Univerzitet u Grchkoj jer su ''agarjanke''(nechiste)....
Lista je stvarno duga.. al et....
Ona se bori za prava muslimanki tamo dje su sve zhene jednake, a ne bori se za prava muslimanka tamo gdje se ne smije retj da su zhensko kao shto je Bangladesh, Indija, Pakistan...

Svaka joj chast!
Al ope svako tje za svoja djela pred Svevishnjim odgovarat!
Niko netje nosit tudje breme grijeha na Sudnjem danu!
Sinapsa

Post by Sinapsa »

A wrote:Zeno (uvijek mi je smjesan vokativ tvog nick-a, kao ono "zenska glavo" ;))
Razumijem tvoju zelju da ostali puste muslimane da zive zivotom kakvim oni zele. Samo, nemoguce je izolovati muslimane i ostatak drustva, makar u nasoj sredini. Valja nam zivjeti zajedno i zajedno formirati drustvo. Znaci, ono kako muslimanke dozivljavaju svoj polozaj u drustvu i te kako ima utjecaj na mene i tice me se vise nego sto ti mislis. Prvo, tice me se jer se odnosi na moje prijateljice, suradnice, a odnosi se i na zene koje ce biti ministrice, sudinice, parlamentarci. Drugo, tice me se jer sa njima zajedno treba da se borim za bolje mjesto zena u drustvu. Znaci, treba da djelujemo zajedno.

Kazes da islam ni u cemu ne sputava zenu. Na osnovu onog sto sam citala (a mnogo sam citala o periodu nastanka islama, o zivotu Muhameda, itd) znam da jeste tako. Cini mi se da je u doba objave imala bolji polozaj nego danas u arapskom svijetu. A kakav im je danas polozaj? U Alziru je tek prije mjesec dana zakon promjenjen, te zene vise nece biti izbacivane na ulicu, sa djecom, kad muz odluci da se razvede (nije ovo zapadna propaganda, citam tamosnju stampu), ali je i dalje zadrzano da zena mora imati dozvolu oca, brata ili sina !!! da bi se udala. Makar bila advokatica ili sudinica licno. Daleko od toga da zene imaju polozaj kakav im je islam odredio. Prema tome, mozda i nije lose da neko, popu Amine Vadad, uzdrma muslimane, mozda ih samo potakne da preispitaju svoj sadasnji odnos prema polovici sljedbenika islama.
kako velis A,

"nemoguce je izolovati muslimanke od "ostatka" drustva....barem u nasoj sredini"....????? kojoj nasoj...mislis li na BiH ili Alzir?????
ja sticem utisak da je po tebi nasa sredina zapravo bosansko-hercegovacka ali da pravis primjere iz alzirskog "pravnog" sistema....

Zaboravimo Alzir....mislim da si u pravu.. :roll: ..jedna nazadna muslimanka iz BiH......Bosnjakinja.....itekako ima uticaja na svoje hriscanske komsinice..

Jebi ga, budimo realni......Ipak neka Emina, Selma, Lejla, Fatima.... nisu vrhunac evolucije??.......one ne znaju sta je to.....emancipacija.
Kad coj´k rokne rukom u sto, namah ustuknu i usute....

Ja mislim da one kao takve imaju negativan uticaj na nase bosansko-hercegovacko drustvo !!!! Koji ce nam takve??

One bi se trebale po mom misljenju da ugledaju na svoje NAPREDNE i emancipovane komsinice nemuslimanke....

Najidealnije bi bilo da se ugledaju na neku Gospavu, Soku, Zivanu, Milevu, Sladju, a bogami i Stojadinku ...itd.
One su moderne.....jest da si ne vole brijati brkove...se u crno komletiraju....pukne dakle tipicni mini val (jest da su im kose serijski sprzene, ali nema veze - lokna iz lokne raste..), pa onda crna suknja, crna bluzica, crna samijica, pa crne stramplice...providne, i seksi bi bile da ispod njih dlake ne bujaju, pa na kraju puknu i crne cipelice....ogrlice...joooj Milorade, Cedomire, Gojko, Ivo, Sveto.....

pa onda kad se tako ustirkaju onda namah uzimaju svoju crnu tasnicu pa pozure u naprednu nam crkvu...i tu ce cuti nesto nam moderno od popa, koji svakako ponekad prenosi pozdrave patrijarha Pavla iz modernog 14. vijeka...

Radnim danima one rade kao ministrice, parlamentarci....emancipovane zene....sta da kazes.....u svakom slucaju naprednije od muslimanki?
One cak i kao majke imaju jedno moderno fasisticko misljenje....na moderan nacin salju svoje sinove sa suzama u ocima da siluju onu nazadnu muslimansku bagru i dozvoljavaju, podsticu biolosko istrebljenje te nemoderne bagre...
------------------------------------------------------------------------------------

A, kako ti se svidja ova moja doza stereotipicnog razmisljanja, kao odgovor na tvoj strah da te nazadne muslimanke iz nase okoline u tvom modernom i emancipovanom nacinu zivota ne ugroze? Izvinjavam se na ovom odvratnom i ekstremnom, stereotipicnom tekstu o BiH-hriscankama...(u ovom slucaju Srpkinjama), jer to naravno nije moje misljenje ali reko´da te podsjetim da se moze i ovako razmisljati...
Mislim da se Bosnjakinje, bosanske muslimanke ne "boje" vise svojih muzeva nego sto to rade BiH-hriscanke...il´je Zivka ipak hrabrija od Selme?
Da razlike postoje, to je tacno....ali nivo emancipacije je slican...

Ja znam sta si ti htjela da kazes...ali tu tematiku povrsno obradjujes i pokazujes da si najobicniji konzument....stereotipicnoga sranja. Ja mislim da ti zapravo nemas pojma o cemu pricas ako mislis da ces kao ministrica za nesto biti od ministrice muslimanke u svojoj borbi za emancipaciju neshvacena.....ili nisi imala vremena da analiziras BiH i njenu drustvenu situaciju.....
Izvini na ovoj agresiji :| .... produktu tvog bezrazloznog osjecaja superiornosti.....jedino po cemu se 100% slazemo je da je Amina Vadud isprovocirala....i neka je.....ali pitas li se da li je neki vatikanski papa ili neki paravoslavni bradonja imao do sada misljenje da zena treba da bude svestenik...kardinal....ili gluho bilo papa....mozemo i tu religioznu perspektivu izanalizirati....(ova rijec ima neceg analnog u sebi... :lol: )
Emancipacija je stvar razvoja drustva, je produkt razvoja drustva i njen motor su prije svega ZENE.....religija se u mnogim stvarima prilagodjava drustvu i njegovom stepenu razvoja....to je valjda jasno...Sto se tice Amine.... to je samo pocetak....dobro je tako!
I to ce jednoga dana biti normalno...100 %.....evo jedan primjer iz drustva....da nas pop-zvjezdica Madonna (i njoj slicne)
uprkos jakom otporu nije iznaprovocirala tada, onda bi sada vazda nekih stvari u zapadnjackom drustvu bilo tabu... :)
ucenik

Post by ucenik »

Sinapsa wrote:I to ce jednoga dana biti normalno...100 %.....evo jedan primjer iz drustva....da nas pop-zvjezdica Madonna (i njoj slicne)
uprkos jakom otporu nije iznaprovocirala tada, onda bi sada vazda nekih stvari u zapadnjackom drustvu bilo tabu... :)
Da upravu si, mozhda tje to bit jednog dana sasvim normalno shto je dotichna gospoja uradila, al tamo na zapadu... a i to je ipak Bogu hvala daleko od nas....a ni Istok nam nije bash tako blizu...
Sinapsa

Post by Sinapsa »

ucenik wrote:Da upravu si, mozhda tje to bit jednog dana sasvim normalno shto je dotichna gospoja uradila, al tamo na zapadu... a i to je ipak Bogu hvala daleko od nas....a ni Istok nam nije bash tako blizu...
Za 50, 100, 200, 1000, 2000 godina, religija nece biti ono sto je danas i nece se tako shvatati kako se to radi danas.....jer danas je religija ( i odnos pojedinca prema njoj) nesto drugo nego sto je prije 100, 500, 1000, 2000, 3000 godina bila...ili se varam...evo jedan ekstreman primjer iz doba politeizma.....da li neki Grk, Rimljanin, Egipcanin danas vjeruje u Apolona, Zeusa, Marsa, Veneru...Ra..........da li se zene jos uvijek spaljuju kao vjestice?....to sto se neke religije "ustavno" sporije mijenjaju je druga stvar....cinjenica je da se religija zajedno sa drustvom mijenja, jer je ona ljudski produkt!

Da li je to OK sto je doticna osoba na ovaj ili onaj nacin uradila je jedno pitanje.....da li se to moze drugcije uraditi je drugo pitanje....cemu to vodi je trece pitanje.....zasto je to ona uradila je cetvrto pitanje....na sve ovo imas mnogo razlicitih odgovora.....ja mislim da je dobro sto je ubola, svejedno da li je muslimanka, rimokatolkinja ili pravoslavka....
Najvaznije je razbiti musku dominaciju....i njihova "prava".....Meni to kao muskarcu nimalo ne smeta, cak naprotiv extremno podrzavam budjenje zenske svijesti....kvalitetan i jak humanitarni, socijalni, naucni napredak civilizacija je samo moguc ako se zene probude i ne jebu zivu silu neumorno zahtijevajuci svoja od "Boga" im data prava.....forza zene!!! :lol:
amina2

Post by amina2 »

Esselamu alejkum

Amina Wudud je 100% podplacena od strane antimuslimana da unosi novotarije u islam i da jos vise zavadi muslimane.
Zar niste vidjeli onaj snimak sa Aljazeere gdje zena uci ezan a druge klanjaju BEZ HIDZABA,zar to nije dovoljan dokaz da ova ena ne radi za muslimane?
Aorta

Post by Aorta »

Amina2, whatever... Vjerujem da su ti namjere dobre, ali prvo se obrazuj o detaljima zbivanja u New York-u; Al Jazeera je isto sama propaganda... Prof. Amini Vaddud je citav muslimanski establisment postovao vec godinama, jer zena izucava Islam vec decenijama. Zna Islam vise nego ti i ja i mozda svi ovdje zajedno... Pogledaj http://www.MuslimWakeUp.com, i procitaj njeno rezonovanje. To bi bilo fer, prije nego sto pocnemo kamenjem na sestru... Plus, ako ima podrsku velikog muftije Egipta, tu ipak ima nesto.

Anyway...

Peace.
senkaca

Post by senkaca »

Ona unosi fitnu ( smutnju) medju muslimane, ko to radi zna mu se kazna, doticna je jos jedna od ubleha zapada, moze pod ruku sa Ibn Abdul Vehabom, utemeljiteljem vehabija, mada bi je ovi vjerovatno najprije ukantali.
Ona je dakle produkt iste skole koja ima samo jedan cilj razvaliti Islam.
Post Reply