Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post Reply
ma jok

#76 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by ma jok »

Realno razlika u plati je daleko veca od ovih 10 KM obzirom da je u RS sve jeftinije.
U RS sa 1.000 KM zivis ko car a u FBiH ne mozes izdrzati do 15og.
L u c i f e r

#77 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

burger_pasa wrote:Nije lako ovom pokretacu teme... nekad je zivio u sarajevu, a sad ga gleda samo na tv-u... tesko mu je zaboravit Rajvosa... a tek kad bi znao kako li je dobar nocni zivot... pa hrana... pa zenske ... e moj cedo, pravo vas je zajebo vas obrvan Krajisnik...
a sto se plata tice... standard vam je jaci od Japanskog blesimetru jedan...
Ja živim Sarajevu čovječe, o čemu ti pričaš... :-)

Bošnjo, balija, borac arbih,...ali eto...ako se čovjek usudi da samo ukaže na zvanične statističke podatke ili ne do bog insinuira da pederacija stagnira ili da gluho bilo dirne u pročelnike stranačkih halki, odma postaje četnik... :D
don vito

#78 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by don vito »

Statistika ko statistika
Svako je cita onako kako hoce
Ovi sto ih Lucifer zove "zlatnokasikasi" kazu (i imaju pravo) da u racun nisu uzeti topli obroci i naknade za prevoz u Federaciji. Te naknade nisu ko nekad skoro u vrijednosti minimalca nego su prilicno skresani u javnom sektoru dok su u realnom sektoru simbolicni, zapravo postotkom vezani uz platu i iznose najcesce oko 50-ak maraka. Kada se uzme prosjek govorimo u najboljem slucaju o nekih 200 "neoporezovanih" maraka po zaposlenom i ovaj iznos treba dodati u bruto zarade. Konacan rezultat poredjenja je 100-tinjak maraka veca bruto plata u Federaciji.

Kad ovdje uzmemo u obzir
- stanje prvih 10-ak poslijeratnih godina
- kolicinu inostrane pomoci i donacija
- novcane doznake i uopste snagu dijaspore
- faktor Sarajeva kao glavnog grada i sjedista najveceg broja drzavnih institucija, najvecih javnih preduzeca, svih diplomatskih predstavnistva, skoro svih privrednih predstavnistva
- ogromne plate zaposlenih u birokratskom aparatu Federacije koji se u vecim gradovima sastoji od 5 nivoa (dok su u RS-u postoje samo 3 nivoa vlasti)

konacan rezultat je pirova pobjeda, bolje je reci poraz "zlatnokasikasa" i "kreatora Zapadne Njemacke".
Mnogi to naravno nece priznati nego ce se i dalje samozavarati. Dovoljno je vidjeti da covjek napise za odnos broja zaposlenih i plata RS-a prema FBiH:
Duplo manje zaposlenih, većina od njih u administraciji, MUPu i ostalim državnim jaslama.
Mada mrzim crvene i zelene šupke sa istim intezitetom ovo je dobar pokazatelj u FBiH, znači realni sektor preuzma dominantniju poziciju.

Ne uzme u obzir broj stanovnika i nicim izazvan bubne da u RS-u "većina radi u administraciji, MUPu i ostalim državnim jaslama", i to iz Federacije koja je primjer birokratskog mastodonta sa svojim opcinama, gradovima, kantonima. Reci da u Federaciji realni sektor preuzima dominantnu poziciju moze samo neko ko nema blage veze koliko je diplomirani politikolog Nermin Niksic zaposlio svojih Konjicana na Aerodrom Sarajevo ili koliko je clanova SDP-a u zadnjih nekoliko godina uhljebljeno u drzavnim firmama (samo u ZOI 84 dvostruko je povecan broj zaposlenih od dolaska crvenih kmera na vlast).
L u c i f e r

#79 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

alphonse kauders wrote:
L u c i f e r wrote:
madner wrote:Cinjenicu da u prosjek RS-a ulazi TO. :roll:
A ko kaže da nisam prihvatio...?

Tražio sam dokaze i primjere obračuna, niste bili kadri da ih date, ali eto ja sam na vašu riječ kao stručnjaka to prihvatio...

I kažem ne insistiram na poređenju...

I kažem da je smisao da ne živimo u iluzijama...

Insistirao sam samo na tome da je to istinita vijest, jer ste me na prvoj strani htjeli utjerati u laž, te sam to dokazao linkovima sa sajtova statističkih zavoda, fino, kulturno, stručno i nadasve pedantno, kao i uvijek. :kakoste:

Vidi, neto plata je ono što se u zaposleniku isplati nakon što mu se odbiju doprinosi i porezi od bruto plate.

U RS-u zaposlenik će dobiti 1.000 KM neto plate, u koju su uključeni i topli obrok i prijevoz i neće dobiti više ništa.

U FBiH zaposlenik će dobiti 950 KM neto plate, ali će + dobiti na račun TO ca 200-300 KM + 53 KM prijevoza.

Neto plate RS-a i FBiH su neuporediva kategorija, obzirom da se polazi od potpuno dva različita obračuna.

To što u Avazu porede "babe i žabe" je druga priča.
Kontam ja to, samo velim da to šugavi avaz nije slagao jer tako piše na zvaničnim sajtovim entitetskih zavoda za statistiku. :)

I velim da je nekad ta razlika bila ogromna.
I da pederacija stagnira.
I da su na Bakir i Zlaja svojom pohlepom i nesposobnoću moćno sjebali.
Država

#80 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by Država »

Izvor informacija - ABA3...

:lol:
madner

#81 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

Kada je ta razlika bila ogromna i kolika je bila u procentima? :D
L u c i f e r

#82 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

madner wrote:Kada je ta razlika bila ogromna i kolika je bila u procentima? :D
Nisi ni ti meni htio dati podatke pa bogami neću ni ja tebi, "eno ti biblioteke"... :D :razz:

I ne govorim samo o platu već uopšteno i standardu življenja... :)
Last edited by L u c i f e r on 18/08/2014 16:30, edited 1 time in total.
smijesni_ste

#83 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by smijesni_ste »

Mislim da je odmah iza rata i nekoliko godina poslije bila ogromna razlika...
detroit-mercy

#84 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by detroit-mercy »

L u c i f e r wrote:
detroit-mercy wrote:
L u c i f e r wrote:

Tražio sam dokaze i primjere obračuna, niste bili kadri da ih date, ali eto ja sam na vašu riječ kao stručnjaka to prihvatio...

Insistirao sam samo na tome da je to istinita vijest, jer ste me na prvoj strani htjeli utjerati u laž, te sam to dokazao linkovima sa sajtova statističkih zavoda, fino, kulturno, stručno i nadasve pedantno, kao i uvijek. :kakoste:
Da bi podatak bio tacan, moraju da imaju istu osnovu obracuna :mrgreen: . Ako im nije ista osnova onda poredis dvije stvar koje su neusporedive.
Podatak je apsolutno tačan jer vijest glasi: "Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji" i to su zvanični statistički podaci.

Struktura tih plata je pitanje koje ne poznajem dovoljno i o kojem nisam ni raspravljao, već sam samo molio za elaboraciju od naših forumaških stručnjaka kako bih nešto naučio. Image
Dosao Bill Gates u kafic sa jos dva tri jarana (milijardera). Posluzi ih konobari i dobaci " In average, we all are billionaires here :mrgreen: ."
L u c i f e r

#85 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

smijesni_ste wrote:Mislim da je odmah iza rata i nekoliko godina poslije bila ogromna razlika...
I ja se tako sjećam... :)
L u c i f e r

#86 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

detroit-mercy wrote: Dosao Bill Gates u kafic sa jos dva tri jarana (milijardera). Posluzi ih konobari i dobaci " In average, we all are billionaires here :mrgreen: ."
Sad je popularniji kad Bake dođe u kafić i drekne: Nas i Turaka, sto miliona... :D
neki

#87 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by neki »

L u c i f e r wrote:
detroit-mercy wrote:
L u c i f e r wrote:

Da bi podatak bio tacan, moraju da imaju istu osnovu obracuna :mrgreen: . Ako im nije ista osnova onda poredis dvije stvar koje su neusporedive.
Podatak je apsolutno tačan jer vijest glasi: "Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji" i to su zvanični statistički podaci.

Struktura tih plata je pitanje koje ne poznajem dovoljno i o kojem nisam ni raspravljao, već sam samo molio za elaboraciju od naših forumaških stručnjaka kako bih nešto naučio. Image
Tvojom logikom mozemo reci i da je budzet Kantona Sarajevo 8x veci od budzeta Zagrebacke zupanije i taj bi podatak, tvojom logikom, bio apsolutno statisticki tacan :-)
madner

#88 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

L u c i f e r wrote:
Nisi ni ti meni htio dati podatke pa bogami neću ni ja tebi, "eno ti biblioteke"... :D :razz:

Ja tebi jesam dao podatke, tj. rekao sam ti u kojoj knjizi mozes naci navode. :D

Inace, nemoguce je da razlika izmedju spojenih posuda kao sto je FBiH i RS bude znatno dramaticnija nego sto jeste.
swanfilter

#89 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by swanfilter »

Dodik ce odraditi papirologiju, zavode za statistiku kao i Grci samo da bi pokazao nama u FBIH gdje je ko ...
madner

#90 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

Ma dobro, realniji je zakon u RSu. To stvarno jesu prihodi.

No problem za RS je sto je sada rad jeftiniji u FBiH.
don vito

#91 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by don vito »

madner wrote:Inace, nemoguce je da razlika izmedju spojenih posuda kao sto je FBiH i RS bude znatno dramaticnija nego sto jeste.
Jel to znaci da je propao "koncept Zapadne Njemacke"?
Inace, istocnonjemacka i zapadnonjemacka marka bile su oficijelno 1:1, no nezvanicno je odnos bio 1:6. Nezvanicna brojka bila je trzisna vrijednost i pokazatelj stanja privrede dvije drzave.
madner

#92 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by madner »

DDR i ZP su zaista bile dvije drzave, sa dva odvojena trzista i potpuno odvojenim sistemima.
RS i FBiH to nisu, osim u propagandi Guardiana. Ne postoji fizicka barijera koja ce sprijeciti covjeka iz RS-a da se zaposli u FBiH, niti firmu iz FBiH da otvori radna mjesta u RSu ukoliko se to isplati.

Razlika je medjutim prisutna i na nivou danasnje razlike izmedju zapadne i istocne Njemacke.
don vito

#93 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by don vito »

Pitam kao neko ko je do tih izbora 2010. godine stalno glasao za SDP. Lider partije kojoj sam vise od jedne decenije davao svoj glas proklamovao je stvaranje "Zapadne Njemacke" kao odgovor na navodne opstrukcije iz RS-a oko formiranja vlasti. Ovdje su euforicno najavljivali propast RS-a, a za 4 godine dobili smo hiljade izgubljenih mjesta u realnom sektoru i hiljade zaposlenih SDP-ovaca u javnom sektoru Federacije. I upravo su te hiljade uhljupa (uz ranije uhljebljene SDA-ovce i ZABIH-ovce) faktor koji odrzava minimalnu razliku bruto primanja u korist Federacije.
swanfilter

#94 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by swanfilter »

Pa, mi danas smo u 2 grama sa ondasnjom I. Njemackom. Da su prezivjeli, bili bi ideal za nas ...
L u c i f e r

#95 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

neki wrote: Tvojom logikom mozemo reci i da je budzet Kantona Sarajevo 8x veci od budzeta Zagrebacke zupanije i taj bi podatak, tvojom logikom, bio apsolutno statisticki tacan :-)
Ako je zvanični podatak je njihov budžet x, a naš ipsilon, te ako je x>y, naravno da je onda njihov budžet veći od našeg.

Imaj o vidu da to što je x veće od y iz tog razloga što x sadržava neke elemente koje y ne sadržava, daje obrazloženje jednog ili više razloga zbog kojeg je x veće od y, ali to ni na koji način ne osporava nepobitnu činjenicu da je x veće od y. Image
L u c i f e r

#96 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

madner wrote:
L u c i f e r wrote:

Ja tebi jesam dao podatke, tj. rekao sam ti u kojoj knjizi mozes naci navode. :D

Inace, nemoguce je da razlika izmedju spojenih posuda kao sto je FBiH i RS bude znatno dramaticnija nego sto jeste.
I ja sam to prihvatio vjerujući tebi kao uzoritom i poštenom insanu. :D

Tad su se posude tek spajale.
Evo ja opet ne tvrdim ništa kategorično, dajte podatke pa ću povjerovati, ne mogu jbg baš sve na riječ... :)

Pošto znam da vi i ne volite baš malo se pomučit i dati insanu tražene podatke, evo ja se opet malo zado:
Od 2006. u Republici Srpskoj su plate zaposlenih porasle za pola, a u FBiH za manje od trećinu iznosa
0

Plate radnika u Republici Srpskoj u protekle tri godine porasle su za polovinu, a zaposlenih u Federaciji BiH za manje od trećinu iznosa, pokazuju podaci entitetskih zavoda za statistiku.

Prosječna plata u RS u aprilu ove godine je u poređenju s prosječnom iz 2006. godine veća za 51 odsto (sa 521 na 786 maraka), dok je u FBiH istovremeno porasla za 32 odsto (sa 603 na 798 KM).

Ubjedljivo najveći, više nego dupli rast ličnih dohodaka u tom periodu zabilježen je u oblasti obrazovanja u RS. Prosječna mjesečna primanja nastavnika, profesora i drugih radnika u prosvjeti RS u protekle tri godine uvećana su za 103 odsto (sa 458 na 930 KM), a njihovih kolega u FBiH za 37 odsto (sa 613 na 842 KM).

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, kaže da su primanja radnika u obrazovanju najbrže rasla, jer su prije 2006. godine bila neopravdano zapostavljena, čak i po stručnim spremama u odnosu na druge djelatnosti.

"To je motiviralo ovu vladu na čelu s premijerom Miloradom Dodikom da plate najznačajnije poveća upravo u obrazovanju, kako bismo ih makar ujednačili sa drugim budžetskim korisnicima. Na tome smo planirali i dalje raditi, ali nas je zadesila godina recesije, zbog čega smo to odložili za neko vrijeme", istakao je Kasipović.

Drugi po visini stope rasta primanja su ljekari i ostali radnici u zdravstvu RS, kojima su plate u periodu 2006 - 2009. prosječno uvećane za 90 odsto (sa 529 na 1.004 KM), a njihovim kolegama u FBiH za 44 odsto (sa 686 na 987 KM).

U prerađivačkoj industriji, ključnoj privrednoj grani koja istovremeno zapošljava najveći broj radnika, prosječne plate u RS u tom periodu porasle su za 37 odsto (sa 379 na 518 KM), a u FBiH za 21 odsto (sa 457 na 553 KM).

Plate u RS po većoj stopi u poređenju s FBiH rasle su i u sektorima poljoprivrede, ribarstva, građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva, finansijskog posredovanja i komunalne djelatnosti.

U FBiH su, pak, lični dohoci više rasli službenicima u javnoj upravi i to za 44 odsto (sa 795 na 1.145 KM), u odnosu na rast plata njihovih kolega u RS koji je iznosio 41 odsto (sa 773 na 1.093 KM).

Plate u FBiH u protekle tri godine brže su rasle i u rudarstvu, sektoru proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i vodom, djelatnosti saobraćaja, skladištenja i veza, te poslovima s nekretninama.

Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH, nazvao je razočaravajućim podatak da su radnici u prerađivačkoj industriji imali skoro najmanji rast plata u proteklom trogodišnjem periodu.

"Ovi podaci otkrili su realno stanje u ovoj državi, pogotovo u FBiH, a to je da se stalno povećava razlika između plata radnika u privredi i administraciji u korist ovih drugih. To je zato što službenike u upravi uopšte ne interesuje teška situacija u proizvodnji i troše više novca nego što radnici u preduzećima mogu prikupiti u budžet i javne fondove", kazao je Bajramović.

Rast plata od 2006.
UKUPNO
RS 51%
FBiH 32%
Obrazovanje
RS 103% FBiH 37%
Zdravstvo
RS 90% FBiH 44%
Prerađivačka industrija
RS 37% FBiH 21%
Rudarstvo
RS 45%
FBiH 49%
Javna uprava
RS 41%
FBiH 44%

U RS nešto brže rasle i penzije

Penzije u RS su, takođe, u protekle tri godine rasle nešto više nego u FBiH, iako s manjom razlikom u odnosu na plate radnika.

Zadnja isplaćena penzija u RS, za maj ove godine, je u poređenju s prosječnom iz 2006. povećana za 53 odsto (sa 210 na 321 KM), dok je u FBiH porasla za 46 odsto (sa 238 na 348 KM).
http://radiosarajevo.ba/novost/5681/pla ... federaciji
Last edited by L u c i f e r on 18/08/2014 17:16, edited 2 times in total.
don vito

#97 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by don vito »

Na ovoj temi jos jedna stvar upada u oci.
Federalne budzetlije, kao najjaci oslonac vladajucih partija, ukazuju na netacnost statistickih podataka i s pravom govore da u ukupna primanja treba uzeti i tople obroke, prevoz...
Medjutim, kad se zbog kraha budzeta (izazvanog propascu realnog sektora) spomene rezanje njihovih primanja,
e onda papagajski ponavljaju "budzetske plate od 950 KM" jedva dovoljne za zivot ne spominjuci tople obroke, regrese, prevoz.
ma jok

#98 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by ma jok »

Posto RS nije propala nakon potrosenih para od Telekoma (cudna mi cuda)... posto FBiH nije postala Zapadna Njemacka... posto Dodik nije uhapsen... Zlajinim bojovnicima je preostalo jos da masu bonovima od toplih obroka. Taj nesrecni topli obrok se isprjecio u ostvarenju ekonomskog booma veceg BH entiteta...
L u c i f e r

#99 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by L u c i f e r »

don vito wrote:Na ovoj temi jos jedna stvar upada u oci.
Federalne budzetlije, kao najjaci oslonac vladajucih partija, ukazuju na netacnost statistickih podataka i s pravom govore da u ukupna primanja treba uzeti i tople obroke, prevoz...
Medjutim, kad se zbog kraha budzeta (izazvanog propascu realnog sektora) spomene rezanje njihovih primanja,
e onda papagajski ponavljaju "budzetske plate od 950 KM" jedva dovoljne za zivot ne spominjuci tople obroke, regrese, prevoz.
:thumbup:
baxul

#100 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji

Post by baxul »

ništa treba dekretom otpustit par hiljada ljudi koji imaju platu od 500KM u FED kako bi se sustigla RS :D

PS
ne znam je li koincidencija da je i nezaposlenost u RS porasla skupa sa povećanjem prosječne plate
Image
izvor

PPS
ovo nipošto ne amnestira likove koji upravljaju federacijom.
Post Reply