cuj Kosovo u srbijialready wrote:Davno je nestalo osmansko carstvo...Stoner wrote:U
Moje prognoze su da ce Srbi biti bosnjacka jeftina radna snaga.
Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
- spreca
#76 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
-
zrakomlat
#77 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
A u čemu je problem? Ko ima biometrijski pasoš, koji košta 40 KM + uplatnica u pošti 1,20 KM, može da ide u većinu normalnih zemalja, potpisnica Šengena, s tim da ne može ostati raditi.
S druge strane, ni stanovnici novopridruženih država u EU ne mogu tek tako ići i raditi vani. Mislim da treba proći par godina od pridruživanja, da steknu pravo, recimo Rumun da ode raditi u Minhen, ono, tek tako, ko iz Temišvara u Bukurešt.
A što se tiče pristupnih fondova i slično, ima li kakvog pomaka u privredi tih zemalja, ili su i dalje siromašni kao što su bili. Bio sam u Budimpešti 1998. godine ko dijete, i 2012. I dalje trabanta na sve strane ko u nas G2.
S druge strane, ni stanovnici novopridruženih država u EU ne mogu tek tako ići i raditi vani. Mislim da treba proći par godina od pridruživanja, da steknu pravo, recimo Rumun da ode raditi u Minhen, ono, tek tako, ko iz Temišvara u Bukurešt.
A što se tiče pristupnih fondova i slično, ima li kakvog pomaka u privredi tih zemalja, ili su i dalje siromašni kao što su bili. Bio sam u Budimpešti 1998. godine ko dijete, i 2012. I dalje trabanta na sve strane ko u nas G2.
-
Hendrix
#78 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ja sam svojim tekstom na drugoj temi samo otvorio nešto o čemu razmišjam odavno i vjerujem da je istina. Bošnjaci nemaju rezervnu državu i to je činjenica, čim Srbija uđe u EU a samim tim i pola BiH, Hrvati već imaju EU pasoše otvara se nova dimenzija za opstrukcije svega na državnom nivou.
Također vidim ljudi ovde se tješe da je ulazak u EU sranje, ovo ono kao mi smo sada u super stanju još nam EU treba da nas razvali. Treba malo gledati van standardnih floskula o slobodnom putovanju bez viza, otvara se milion novih mogućnosti za naše ljude i biznis koje sada nemamo. Također mogućnost slobodnog tržišta rada, pa bilo to i nakon par godina od ulaska u EU je odlična stvar dok ćemo mi čekati na to 100 godina. Država više ne postaje sinonim za siromaštvo i rat, kao članica EU bi trebala da ide dalje i bude priznatija u svijetu, od glupih viza do radnih mjesta. Ne znam jeste li svjesni koliko znači EU pasoš pri zapošljavanju, i koliko se vrijednuje naš? Milion nekih malih gluposti i zavrzlama, koje bosanski čovjek mora da ima od papira i ovjerenja, do recimo najbanalnijej zamjene vozačke dozvole vani...sve to mene iskreno nervira, a pogotovo činjenica da će ostatak BiH biti oslobođen svega dok Bošnjacima ostaje da se i dalje vucaraju u sporoj traci.
Smiješno je i raspravljati o koristima EU, a ja se bojim da će dva naroda u BiH sa tim pasošima zdušno raditi na tome da ovaj jedan preostali ih nikada ne dobije.
Također vidim ljudi ovde se tješe da je ulazak u EU sranje, ovo ono kao mi smo sada u super stanju još nam EU treba da nas razvali. Treba malo gledati van standardnih floskula o slobodnom putovanju bez viza, otvara se milion novih mogućnosti za naše ljude i biznis koje sada nemamo. Također mogućnost slobodnog tržišta rada, pa bilo to i nakon par godina od ulaska u EU je odlična stvar dok ćemo mi čekati na to 100 godina. Država više ne postaje sinonim za siromaštvo i rat, kao članica EU bi trebala da ide dalje i bude priznatija u svijetu, od glupih viza do radnih mjesta. Ne znam jeste li svjesni koliko znači EU pasoš pri zapošljavanju, i koliko se vrijednuje naš? Milion nekih malih gluposti i zavrzlama, koje bosanski čovjek mora da ima od papira i ovjerenja, do recimo najbanalnijej zamjene vozačke dozvole vani...sve to mene iskreno nervira, a pogotovo činjenica da će ostatak BiH biti oslobođen svega dok Bošnjacima ostaje da se i dalje vucaraju u sporoj traci.
Smiješno je i raspravljati o koristima EU, a ja se bojim da će dva naroda u BiH sa tim pasošima zdušno raditi na tome da ovaj jedan preostali ih nikada ne dobije.
- Danguba
#79 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
imam halu za pisanje ali nije losa ideja, daje inspiraciju za *ranje...already wrote:Aj ti na Cecin koncert.Danguba wrote:nista onda, haj u vojvodinu kukuruz okopaji...already wrote:Zaboli i nas kita sto ste vi izolirani.
Mislite da cemo vas mi otvoriti prema Evropi? Ahaaaa
BiH je greska iz 1945 i ta greska mora biti ispravljena. Srbi nikad ne bi potpisali ZAVNOBIH da nismo bili zarobljeni u NDH. BiH je za Srbe oduvjek bila nuzno zlo i mi je nikad necemo graditi.![]()
http://www.kurir-info.rs/stars/pripreme ... ak-1512535
- Šveđanin
#80 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ko to poredi Budimpestu sa Bosnom? Kao prvo Budimpesta je metropola, kao drugo za nekoliko klasa je iznad svakog grada u BIH.
Ko ovo ne razumije, ne treba replicirati, jer nije vrijedan diskusije.
Ulazak u EU je manje zlo nego ostanak izvan EU. A manjem zlu ce prvo pristupiti Srbija, pa za jedno 10-15 godina od ulaska i Srbije, onda i Bosna.
Skickat från min iPhone via Tapatalk
Ulazak u EU je manje zlo nego ostanak izvan EU. A manjem zlu ce prvo pristupiti Srbija, pa za jedno 10-15 godina od ulaska i Srbije, onda i Bosna.
-
romeomoraprezivjeti
#81 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Pojeo ti govno.already wrote:Bosna hoce. U paketu sa RS i HB.Šveđanin wrote:Ko to poredi Budimpestu sa Bosnom? Kao prvo Budimpesta je metropola, kao drugo za nekoliko klasa je iznad svakog grada u BIH.
BiH ce do tada nestati.
- spreca
#82 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
aaaa....znaci jos se niste vratili iz suma........haj ti slobodno kuci...rat je zavrsio.....slobo je rikno.....a pisonja i seronja su vec odavno u 'agualready wrote:Licna mi je SRB, pasos mi je SRB, zivim u RS.![]()
Kakva Bosna jadan ne bio? Mi smo taj termin protjerali prije 20 i kusur godina.
-
Yug
#83 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Sigurno je da ce put BiH u EU biti dugo blokiran.Ima dosta razloga,cak i u najboljem slucaju prije 2024 necemo uci.Srbija ce uci sigurno prije nas najmanje 4 godine.EU ima jasna pravila i tu nema popustanja.Mi smo ionako na samom dnu tako da nam ne moze biti gore ali sa psiholoske strane bit ce katastrofa ako pored Srbije i Crna Gora i Makedonija udju u EU,i sigurno je i da ce se bosanski Srbi i Hrvati komtnije osjecati od Bosnjaka u toj situaciji jer imaju dvojna drzavljanstva.
Hrvatska i Srbija ce itekako paziti na svoje drzavljane i sunarodnike u BiH mada je BiH tako uredjena da i ne treba neka posebna pomoc,ali ekonomska DA.
Hrvatska i Srbija ce itekako paziti na svoje drzavljane i sunarodnike u BiH mada je BiH tako uredjena da i ne treba neka posebna pomoc,ali ekonomska DA.
-
daddy-kool
#84 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
spreca wrote:cuj Kosovo u srbijialready wrote:Davno je nestalo osmansko carstvo...Stoner wrote:U
Moje prognoze su da ce Srbi biti bosnjacka jeftina radna snaga.
![]()
![]()
Još smješnije, RS u Srbiji.
Nisu čiče još odlučile da je vijeme.
-
daddy-kool
#85 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Srbija čeka da uđe u EU, pa će onda pokušati mirni referendum za otcjepljenje RS.Yug wrote:Sigurno je da ce put BiH u EU biti dugo blokiran.Ima dosta razloga,cak i u najboljem slucaju prije 2024 necemo uci.Srbija ce uci sigurno prije nas najmanje 4 godine.EU ima jasna pravila i tu nema popustanja.Mi smo ionako na samom dnu tako da nam ne moze biti gore ali sa psiholoske strane bit ce katastrofa ako pored Srbije i Crna Gora i Makedonija udju u EU,i sigurno je i da ce se bosanski Srbi i Hrvati komtnije osjecati od Bosnjaka u toj situaciji jer imaju dvojna drzavljanstva.
Hrvatska je u EU, jesu li Hrvati (i dio Bošnjaka sa putovnicama) komotniji?
-
daddy-kool
#86 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Tako je.already wrote:A gdje ce biti? U Bosni?daddy-kool wrote: Još smješnije, RS u Srbiji.![]()
Osim ako nisu fantazije i želje u pitanju.
-
Yug
#87 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Pa opcija otcjepljenja postoji na stotine mjesta u svijetu,al to zavisi od velikih sila i da li one pristati na to.Ne treba se puno nervirati oko toga.Jesi li ti ikada bio u zapadnoj hercegovini.Na sve lici osim na BiHdaddy-kool wrote:Srbija čeka da uđe u EU, pa će onda pokušati mirni referendum za otcjepljenje RS.Yug wrote:Sigurno je da ce put BiH u EU biti dugo blokiran.Ima dosta razloga,cak i u najboljem slucaju prije 2024 necemo uci.Srbija ce uci sigurno prije nas najmanje 4 godine.EU ima jasna pravila i tu nema popustanja.Mi smo ionako na samom dnu tako da nam ne moze biti gore ali sa psiholoske strane bit ce katastrofa ako pored Srbije i Crna Gora i Makedonija udju u EU,i sigurno je i da ce se bosanski Srbi i Hrvati komtnije osjecati od Bosnjaka u toj situaciji jer imaju dvojna drzavljanstva.
Hrvatska je u EU, jesu li Hrvati (i dio Bošnjaka sa putovnicama) komotniji?
-
daddy-kool
#88 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Pokušati se uvijek može, nisam siguran da je pametna ideja, ali sam uvjeren da nas taj pokušaj čeka.Yug wrote:
Pa opcija otcjepljenja postoji na stotine mjesta u svijetu,al to zavisi od velikih sila i da li one pristati na to.Ne treba se puno nervirati oko toga.Jesi li ti ikada bio u zapadnoj hercegovini.Na sve lici osim na BiH
A sve je to BiH, pa i zapadna Hercegovina, sa svim svojim posebnostima i ljepotama.
-
augustini45
#89 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
!,,,,, cuj "izolacija", pa I nasi imaju americke papi'e,,,, sad samo trebaju pdizati americku zastavu na svojim imanjima sirom BiH,,,,,,, svaki dodov pokusaj da je ukloni, odmah prijaviti u "marsalku"!!!!

-
Yug
#90 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Pa jeste ali ljudi se osjecaju komotno,hrvatske zastave se viore gdje god dodjes,kuna se koristi kao i KM i generalno se osjeca da su puni ko brodovi.Nece se Republika Srpska pokusati otcijepiti.Ako se to desi to ce vec biti zavrsena stvar sa velikim silama,ali to se vjerovatno za nasih zivota nece desiti.daddy-kool wrote:Pokušati se uvijek može, nisam siguran da je pametna ideja, ali sam uvjeren da nas taj pokušaj čeka.Yug wrote:
Pa opcija otcjepljenja postoji na stotine mjesta u svijetu,al to zavisi od velikih sila i da li one pristati na to.Ne treba se puno nervirati oko toga.Jesi li ti ikada bio u zapadnoj hercegovini.Na sve lici osim na BiH
A sve je to BiH, pa i zapadna Hercegovina, sa svim svojim posebnostima i ljepotama.
ah da, i Srbi se poprilicno komotno osjecaju u danasnjoj BiH,nisu ni sanjali da ce ovo dobiti.Da je jos samo malo vise novcanica
- Hajvan
#91 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
… a onda ce zamotane tete i cike s dugim bradama i podvrnutim tolama da pucaju od muke u 100.000 komada na pretrpanim plažama Jadrana, punim Maksimirima i Ilicama, Markanama, Knez Mihailovim, Kalčama… 2034.
- Stoner
#92 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Zapadna Hercegovina i bilo koji drugi dio gdje su Hrvati i Srbi većina je BiH samo formalno-pravno. Tamo gdje nema Bošnjaka nema ni Bosne, mrtva je kulturološki, bosansko se ime briše, bosanske zastave su sasvim "slučajno" zaprljane i poderane.
Ono što Bošnjaci moraju shvatiti je da se takvo stanje nikada neće ni promijeniti, svaki mali Srbin i Hrvat se od rođenja uči da mu je domovina Srbija ili Hrvatska. Lično sam se uvjerio koliko je Bosna nekakav apstraktni pojam za recimo Širokobriježane, Mostarce, Banjalučane - nikakva tu pozitivna emocija ne postoji. Nikakva.
Treba se odreći te politike multietničarenja , okrenuti se sebi i jasno i glasno Bosnu nazivati zemljom Bošnjaka. Naravno, uvažavati i činjenicu da i drugi narodi žive u njoj ali kad već kažu da nije njihova i da im ništa ne znači, da Bosne nema tamo gdje su oni...
Postoji konstrukcija Bošnjaka u srpskohrvatskim medijima gdje smo mi prikazani kao fašisti, unitaristi, faktor nestabilnosti, da do same srži mrzimo i jedne i druge, da smo veliki vjernici i da nam je Islam važniji i od države i od nacije i veliki nacionalisti. Nipošto ne treba učvršćivati tu sliku, ona je laž a onog trenutka kada se mi počnemo ponašati tako i kada počnemo izgledati tako laž će postati istina i sjedaš im na volej.
Ono što Bošnjaci moraju shvatiti je da se takvo stanje nikada neće ni promijeniti, svaki mali Srbin i Hrvat se od rođenja uči da mu je domovina Srbija ili Hrvatska. Lično sam se uvjerio koliko je Bosna nekakav apstraktni pojam za recimo Širokobriježane, Mostarce, Banjalučane - nikakva tu pozitivna emocija ne postoji. Nikakva.
Treba se odreći te politike multietničarenja , okrenuti se sebi i jasno i glasno Bosnu nazivati zemljom Bošnjaka. Naravno, uvažavati i činjenicu da i drugi narodi žive u njoj ali kad već kažu da nije njihova i da im ništa ne znači, da Bosne nema tamo gdje su oni...
Postoji konstrukcija Bošnjaka u srpskohrvatskim medijima gdje smo mi prikazani kao fašisti, unitaristi, faktor nestabilnosti, da do same srži mrzimo i jedne i druge, da smo veliki vjernici i da nam je Islam važniji i od države i od nacije i veliki nacionalisti. Nipošto ne treba učvršćivati tu sliku, ona je laž a onog trenutka kada se mi počnemo ponašati tako i kada počnemo izgledati tako laž će postati istina i sjedaš im na volej.
-
daddy-kool
#93 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ili kad izbjegoše namijenjenu sudbinu.already wrote:
Ni Bosnjaci nisu sanjali da ce ovo dobiti kada su poletili za islamistom Alijom.![]()
Srbi nisu sanjali 91 da će dobiti ovo zato što su im ciljevi bili veći, opsežniji i drugačiji.
Sad je dobro i ovo, samo da ostane ovako.
-
daddy-kool
#94 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Tako je.already wrote:
Teroristi jos nigdje u svijetu nisu pobjedili.
Nece ni na Balkanu.
To im nećemo dozvoliti.
- Hajvan
#95 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
nikavi problem.already wrote:
Teroristi jos nigdje u svijetu nisu pobjedili.
Nece ni na Balkanu.
svoje živote položicemo za vašu propast..
toliko cete biti oslabljeni da cete postati vrlo lak plijen Bugarima (što ustvari istocne komsije i jesu, ali ne priznajte), Mađarima, Talijanima, Albancima
-
daddy-kool
#96 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Samo što neće moći ostati ovako.already wrote:
Pa jesu. Zelili smo Ferrari al nije los ni ovaj Porsche.
- Danguba
#97 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
samo vas logo handri...already wrote:Pa jesu. Zelili smo Ferrari al nije los ni ovaj Porsche.daddy-kool wrote:
Ili kad izbjegoše namijenjenu sudbinu.
Srbi nisu sanjali 91 da će dobiti ovo zato što su im ciljevi bili veći, opsežniji i drugačiji.
Sad je dobro i ovo, samo da ostane ovako.
valja sa njim nazor krepavati...
-
zrakomlat
#98 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Kako misliš Mostarce?Stoner wrote:Zapadna Hercegovina i bilo koji drugi dio gdje su Hrvati i Srbi većina je BiH samo formalno-pravno. Tamo gdje nema Bošnjaka nema ni Bosne, mrtva je kulturološki, bosansko se ime briše, bosanske zastave su sasvim "slučajno" zaprljane i poderane.
- graue_maus
-
wolf07
#100 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Hajde da krenemo od naslova teme. Ja ne znam zasto je to toliki problem da neka osoba A, B ili C ima ovaj ili onaj pasos. Toga je uvijek bilo i bice. Jadna je zemlja koja se boji svojih gradjana i koja ih silom vojno-obavjestajnog i policijskog aparata tjera na ostanak. To uvijek zavrsi tragicno, nekad je tragedija manja, nekad veca.
Tacno je da Srbi i Hrvati u BiH uglavnom tu zemlju ne dozivljavaju kao svoju otadzbinu/domovinu. Postavlja se pitanje da li su oni gradjani BiH, odgovor je - jesu! Da li ih neko tjera da to budu - ne tjera. Da li mogu da to ne budu - mogu. Dakle jedini normalan zakljucak je da nema nikakve sile kojom su oni prinudjeni da budu etnicki Srbi ili Hrvati a nacionalno (dakle, po pasosu) su Bosanci i Hercegovci.
Postavlja se pitanje sta dobijaju njihovim drugim pasosem? Nabrojano je da u slucaju da su i HR i SRB u EU automatski mogu da studiraju u EU. Dobro, a jel vi mislite da je glavni razlog sto oni sad ne studiraju po Parizu, Pragu i Barceloni BH pasos? Pa evo Hrvati imaju pasos R Hrvatske, koliko ih znate da su zahvaljujuci tom pasosu otisli na studij u EU? Jedva dobace do Zagreba ili Splita jbt. Iz ove balkanske jazbine na studije po EU idu ili oni koji su supertalentovani (bez obzira na pasos koji nose i drzavu iz koje dolaze) i oni koji imaju brdo para u roditeljskim dzepovima (opet, bez obzira na pasos koji nose i drzavu iz koje dolaze).
Dosta Srba i Hrvata u BiH dozivljavaju kao neki svoj i uspjeh svojih politickih predstavnika kad Dodik ili Covic nesto zakoce u skupstini, predsjednistvu, ovom ili onom ministarstvu. A onda kad odu sljedeceg dana u svoju firmu (pod uslovom da negdje rade) i kad ih tamo zatekne kasnjenje plate, otpust ili neka druga pizdarija jel mislite da onda mogu potegnut taj rezervni pasos i od njega da naprave veceru, plate svom sinu taj jebeni studij u Njemackoj i da ce a tim rezervnim pasosem platiti radove na sjebanom vodovodu u svojoj selendri koja je 100-200 km daleko od granice sa Hrvatskom/Srbijom tj. EU! E bas im taj rezervni pasos pomaze.
Dobro ga je imati radi eventualnog trajnog ODLASKA, o nekom turistickom putovanju svakako mozete samo mastati a i ne treba vam drugi pasos od onog BiH, i sta mislite ko onda ispada dobitnik ako vam je jedina opcija odlazak s tim rezervnim pasosem. Kad imate posao u nekoj firmi u BiH ni od kakve pomoci vam nije pasos bilo koje EU clanice. To nije pasos vase firme, niti vaseg radnog mjesta vec pasos vas kao individue i nista manje niti vise od toga. Ponekad, a to se pokazalo dobrim dijelom u slucaju Hrvata u BiH, taj drugi pasos moze biti i kontraproduktivan po ukupno brojno stanje etnicke skupine kojoj pripadate. Dakle, ne bi bilo lose da Srbi, a i Hrvati u BiH dobro razmisle sta dobijaju time sto ne vole BiH, sto se na svakom koraku distanciraju od iste a tu zive, sta je na svaki nacin (posredno preko politickih predstavnika i neposredno kroz kacenje za sve sto je HR i SRB na svakom koraku) potkopavaju. Kakvu stvarnu korist od toga imaju. Do dana danasnjeg od kad je potpisan Dejtonski sporazum cini mi se da svi imamo samo stetu od tog ponasanja.
BiH bi trebali svi prihvatiti kao svoju domovinu a onda unutar tog politickog okvira traziti modus da se sto brze napreduje ka EU. Svaki drugi put je vrlo neizvjestan, moguce je i opasan, i krajnji rezultat vam niko ziv ne moze garantovati. Ovo do sad ne daje neku veliku nadu. Jedini koji mogu biti zadovoljni su oni koji grade vile od 5-6 miliona maraka i koji skrecu rijeke u svoje avlije, oni koji sinovima daju kredite po 2-3 miliona maraka da im se djeca ne bi drogirala, oni koji kad se nasekiraju skoknu do vikendice na Poljinama ili mozda odu do svog sina koji studira u Becu (bez pasosa Hrvatske ili Srbije), pa vi vidite sta cete!
Tacno je da Srbi i Hrvati u BiH uglavnom tu zemlju ne dozivljavaju kao svoju otadzbinu/domovinu. Postavlja se pitanje da li su oni gradjani BiH, odgovor je - jesu! Da li ih neko tjera da to budu - ne tjera. Da li mogu da to ne budu - mogu. Dakle jedini normalan zakljucak je da nema nikakve sile kojom su oni prinudjeni da budu etnicki Srbi ili Hrvati a nacionalno (dakle, po pasosu) su Bosanci i Hercegovci.
Postavlja se pitanje sta dobijaju njihovim drugim pasosem? Nabrojano je da u slucaju da su i HR i SRB u EU automatski mogu da studiraju u EU. Dobro, a jel vi mislite da je glavni razlog sto oni sad ne studiraju po Parizu, Pragu i Barceloni BH pasos? Pa evo Hrvati imaju pasos R Hrvatske, koliko ih znate da su zahvaljujuci tom pasosu otisli na studij u EU? Jedva dobace do Zagreba ili Splita jbt. Iz ove balkanske jazbine na studije po EU idu ili oni koji su supertalentovani (bez obzira na pasos koji nose i drzavu iz koje dolaze) i oni koji imaju brdo para u roditeljskim dzepovima (opet, bez obzira na pasos koji nose i drzavu iz koje dolaze).
Dosta Srba i Hrvata u BiH dozivljavaju kao neki svoj i uspjeh svojih politickih predstavnika kad Dodik ili Covic nesto zakoce u skupstini, predsjednistvu, ovom ili onom ministarstvu. A onda kad odu sljedeceg dana u svoju firmu (pod uslovom da negdje rade) i kad ih tamo zatekne kasnjenje plate, otpust ili neka druga pizdarija jel mislite da onda mogu potegnut taj rezervni pasos i od njega da naprave veceru, plate svom sinu taj jebeni studij u Njemackoj i da ce a tim rezervnim pasosem platiti radove na sjebanom vodovodu u svojoj selendri koja je 100-200 km daleko od granice sa Hrvatskom/Srbijom tj. EU! E bas im taj rezervni pasos pomaze.
Dobro ga je imati radi eventualnog trajnog ODLASKA, o nekom turistickom putovanju svakako mozete samo mastati a i ne treba vam drugi pasos od onog BiH, i sta mislite ko onda ispada dobitnik ako vam je jedina opcija odlazak s tim rezervnim pasosem. Kad imate posao u nekoj firmi u BiH ni od kakve pomoci vam nije pasos bilo koje EU clanice. To nije pasos vase firme, niti vaseg radnog mjesta vec pasos vas kao individue i nista manje niti vise od toga. Ponekad, a to se pokazalo dobrim dijelom u slucaju Hrvata u BiH, taj drugi pasos moze biti i kontraproduktivan po ukupno brojno stanje etnicke skupine kojoj pripadate. Dakle, ne bi bilo lose da Srbi, a i Hrvati u BiH dobro razmisle sta dobijaju time sto ne vole BiH, sto se na svakom koraku distanciraju od iste a tu zive, sta je na svaki nacin (posredno preko politickih predstavnika i neposredno kroz kacenje za sve sto je HR i SRB na svakom koraku) potkopavaju. Kakvu stvarnu korist od toga imaju. Do dana danasnjeg od kad je potpisan Dejtonski sporazum cini mi se da svi imamo samo stetu od tog ponasanja.
BiH bi trebali svi prihvatiti kao svoju domovinu a onda unutar tog politickog okvira traziti modus da se sto brze napreduje ka EU. Svaki drugi put je vrlo neizvjestan, moguce je i opasan, i krajnji rezultat vam niko ziv ne moze garantovati. Ovo do sad ne daje neku veliku nadu. Jedini koji mogu biti zadovoljni su oni koji grade vile od 5-6 miliona maraka i koji skrecu rijeke u svoje avlije, oni koji sinovima daju kredite po 2-3 miliona maraka da im se djeca ne bi drogirala, oni koji kad se nasekiraju skoknu do vikendice na Poljinama ili mozda odu do svog sina koji studira u Becu (bez pasosa Hrvatske ili Srbije), pa vi vidite sta cete!