Slušaj, ako ovaj Zakir može imati titulu doktora, a drži da je zoofilija ok ako poslije kokneš životinju jer je "onečišćena", ono o seksualnom ropstvu da ne govorim, mislim da je i budali jasno da akademske titule malo šta znače u današnjem svijetu. Cijenim znanje i obrazovanje, ali nisam toliko podložnički nastrojen da se klanjam nekome samo zato što je "profesor s Oxforda" i držim da su nužno u pravu, pogotovo ne zato jer bih time ponižavao vlastito znanje i obrazovanje, kao i kritički um.S4mpion wrote: Čekaj malo, učeni ljudi, eksperti, s Oxforda smatraju navedenu debatu vrijednom za čuti, ali ti ne smatraš, da se nisi malo precijenio?
Religija i moral
-
Camellia_Sinensis
#76 Re: Religija i moral
- S4mpion
#77 Re: Religija i moral
Nemoj vjerovatno, nemoj nagađat, eksperti sjede i svi njihovi pokušaji da islam predstave kao religiju nasilja su pali u vodu, ljudi na kraju zašutjeli, nestalo argumenata.zlokruhovic wrote:Pa verovatno zato što lupeta i što ide iz pozicije premisa koje njemu odgovaraju.S4mpion wrote:
Ostadoše učeni ljudi s Oxforda bez riječi.
Čovek priča da je islam religija mira kroz primere hrišćana,fašista,komunjara,.... , ono kao malo sam manji masovni ubica i zlostavljač pa je zato islam religija mira.
Kad ekspertima s Oxforda nestane argumenata onda znaš da je baš gusto.
- S4mpion
#78 Re: Religija i moral
Govorim o ovom materijalu, nigdje nema Zakira Naika, samo predavač i profesori s univerziteta:Camellia_Sinensis wrote:Slušaj, ako ovaj Zakir može imati titulu doktora, a drži da je zoofilija ok ako poslije kokneš životinju jer je "onečišćena", ono o seksualnom ropstvu da ne govorim, mislim da je i budali jasno da akademske titule malo šta znače u današnjem svijetu. Cijenim znanje i obrazovanje, ali nisam toliko podložnički nastrojen da se klanjam nekome samo zato što je "profesor s Oxforda" i držim da su nužno u pravu, pogotovo ne zato jer bih time ponižavao vlastito znanje i obrazovanje, kao i kritički um.S4mpion wrote: Čekaj malo, učeni ljudi, eksperti, s Oxforda smatraju navedenu debatu vrijednom za čuti, ali ti ne smatraš, da se nisi malo precijenio?
A ovakvo predavanje nikako ne možeš nazvati "lijevim".
-
Camellia_Sinensis
#79 Re: Religija i moral
Možda zato što su se bazirali na nasilje u pojavnom smislu u islamskom svijetu, ne njegove doktrinalne izvore u vjerskom nauku.S4mpion wrote:
Nemoj vjerovatno, nemoj nagađat, eksperti sjede i svi njihovi pokušaji da islam predstave kao religiju nasilja su pali u vodu, ljudi na kraju zašutjeli, nestalo argumenata.
P.S. Malo preletio preko videa, kao prvo ovo nije debata, kao drugo ko je uopšte pokušao da predstavi islam kao religiju nasilja ovdje? I koga je on to porazio, Stil mu je teatralan, apelira na emocije (ovo kad se sarkastično ispričava za ubojstvo karikaturiste), govori o nebitnim stvarima za samo pitanje islama i nasilja (tipa što se nekad neki Arap bavio matematikom ili da je islam nastao u Arabiji, a ne Saudijskoj Arabiji i sl.) Bezveze.
Last edited by Camellia_Sinensis on 17/08/2014 15:59, edited 1 time in total.
- S4mpion
#80 Re: Religija i moral
Nemoj možda, opet nagađanje, čovjek je sve rekao i o vjerskom nauku i o praksi.Camellia_Sinensis wrote:Možda zato što su se bazirali na nasilje u pojavnom smislu u islamskom svijetu, ne njegove doktrinalne izvore u vjerskom nauku.S4mpion wrote:
Nemoj vjerovatno, nemoj nagađat, eksperti sjede i svi njihovi pokušaji da islam predstave kao religiju nasilja su pali u vodu, ljudi na kraju zašutjeli, nestalo argumenata.
- zlokruhovic
#81 Re: Religija i moral
Islam je sam po sebi nasilje kao i hrišćanstvo jer počivaju na dogmatici , to je nasilje nad moralom , ljudskom slobodom i njegovom slobodnom voljom , a nasilja,ratovi,terorizam,... koje prozilaze iz takvih okruženja su prosto logičan sled događaja.S4mpion wrote:
-
Camellia_Sinensis
#82 Re: Religija i moral
Vjerojatno zaobilazeći problematične elemente vjerskog nauka (on bolje zna Kur'an od njih pa zna što da zaobiđe i sl.) i pripisujući nasilničku praksu isključivo kvariteljima vjere, ekstremistima i sl.S4mpion wrote: Nemoj možda, opet nagađanje, čovjek je sve rekao i o vjerskom nauku i o praksi.
- S4mpion
#83 Re: Religija i moral
Citat iz knjige "Dying to Win"zlokruhovic wrote:Islam je sam po sebi nasilje kao i hrišćanstvo jer počivaju na dogmatici , to je nasilje nad moralom , ljudskom slobodom i njegovom slobodnom voljom , a nasilja,ratovi,terorizam,... koje prozilaze iz takvih okruženja su prosto logičan sled događaja.S4mpion wrote:
Robert Anthony Pape(Profesor političkih nauka na univerzitetu u Čikagu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za terorizam.)there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
Žao mi je, ali tvoje mišljenje ne može biti uvaženo nakon istraživanja vodećih stručnjaka za terorizam koji su analizirali preko 300 slučajeva samoubilačkog terorizma od 1980. do 2003 godine, žao mi je.
- S4mpion
#84 Re: Religija i moral
Nemoj vjerovatno, opet nagađaš.Camellia_Sinensis wrote:Vjerojatno zaobilazeći problematične elemente vjerskog nauka (on bolje zna Kur'an od njih pa zna što da zaobiđe i sl.) i pripisujući nasilničku praksu isključivo kvariteljima vjere, ekstremistima i sl.S4mpion wrote: Nemoj možda, opet nagađanje, čovjek je sve rekao i o vjerskom nauku i o praksi.
-
Camellia_Sinensis
#85 Re: Religija i moral
Zato što neću da gledam videa na ovoj temi, kako rekoh.S4mpion wrote:Nemoj vjerovatno, opet nagađaš.Camellia_Sinensis wrote:Vjerojatno zaobilazeći problematične elemente vjerskog nauka (on bolje zna Kur'an od njih pa zna što da zaobiđe i sl.) i pripisujući nasilničku praksu isključivo kvariteljima vjere, ekstremistima i sl.S4mpion wrote: Nemoj možda, opet nagađanje, čovjek je sve rekao i o vjerskom nauku i o praksi.
-
Camellia_Sinensis
#86 Re: Religija i moral
what nearly all suicide terrorist attacks have in common?S4mpion wrote:Robert Anthony Pape(Profesor političkih nauka na univerzitetu u Čikagu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za terorizam.)there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
Žao mi je, ali tvoje mišljenje ne može biti uvaženo nakon istraživanja vodećih stručnjaka za terorizam koji su analizirali preko 300 slučajeva samoubilačkog terorizma od 1980. do 2003 godine, žao mi je.
1. izvode ih muslimani
2. promoviraju ih vjerske ekstremističke skupine
3. proglašavaju ih dozvoljenim mnogi imami i vjerski autoriteti
Znači, tip se gruhne vjerujući da će zbog ubijanja nevjernika ući direktno u Džennet, "umjereni, europski" musliman Qaradawi kaže da je to halal i da je terorizam Allahov dar ljudima, ali to inače nema veze s vjerom jer je neki pametni čiko iz Amerike rekao da nema. A njega moramo slušati, isto kao i oxfordske profesore i muftije. Fascinantan oblik mentalnog ropstva.
Inače, mislim da samoubilački terorizam jest recentna inovacija (ne može ni biti drukčije kad prije nije bilo dinamita i detonatora) i da njegova pojava proizlazi iz nemogućnosti većine islamskog svijeta da se bori drugim sredstvima. Međutim, to ne vrijedi za sve olbike nasilja u islamskom svijetu, kao što ni ne vrijedi teza da nasilje uopće nije motivirano islamom kao vjerom.
- zlokruhovic
#87 Re: Religija i moral
Koja glupost , nacionaliste i religijaše-fanatike je jedna majka rodila , i jedni i drugi su ubeđeni dogmatski u svoju ispravnost i da im neko večno radi o glavi.S4mpion wrote:Citat iz knjige "Dying to Win"zlokruhovic wrote:Islam je sam po sebi nasilje kao i hrišćanstvo jer počivaju na dogmatici , to je nasilje nad moralom , ljudskom slobodom i njegovom slobodnom voljom , a nasilja,ratovi,terorizam,... koje prozilaze iz takvih okruženja su prosto logičan sled događaja.S4mpion wrote:
Kad ekspertima s Oxforda nestane argumenata onda znaš da je baš gusto.Robert Anthony Pape(Profesor političkih nauka na univerzitetu u Čikagu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za terorizam.)there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
Biblija,kuran,majn kamf,razni komunjarski pamfleti,...je ista literature tiranije i terora nad drugima jer svi svoju dogmatsku istinu dokazuju negirajući one druge.
- S4mpion
#88 Re: Religija i moral
Žao mi je, ali tvoj stav ne može biti priznat pored argumentovanog stava iznijetog od strane priznatog stručnjaka za terorizam, čovjek je bio jasan:Camellia_Sinensis wrote:
what nearly all suicide terrorist attacks have in common?
1. izvode ih muslimani
2. promoviraju ih vjerske ekstremističke skupine
3. proglašavaju ih dozvoljenim mnogi imami i vjerski autoriteti
Znači, tip se gruhne vjerujući da će zbog ubijanja nevjernika ući direktno u Džennet, "umjereni, europski" musliman Qaradawi kaže da je to halal i da je terorizam Allahov dar ljudima, ali to inače nema veze s vjerom jer je neki pametni čiko iz Amerike rekao da nema. A njega moramo slušati, isto kao i oxfordske profesore i muftije. Fascinantan oblik mentalnog ropstva.
Inače, mislim da samoubilački terorizam jest recentna inovacija (ne može ni biti drukčije kad prije nije bilo dinamita i detonatora) i da njegova pojava proizlazi iz nemogućnosti većine islamskog svijeta da se bori drugim sredstvima. Međutim, to ne vrijedi za sve olbike nasilja u islamskom svijetu, kao što ni ne vrijedi teza da nasilje uopće nije motivirano islamom kao vjerom.
ukoliko želiš dokazati drugačije, to ne možeš uraditi na forumu, već se javi univerzitetu u Čikagu i svojim izlaganjem dokaži da je naučno istraživanje jednog od vodećih američkih stručnjaka za terorizam pogrešno, do tada, stav stručnjaka je jasan:there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
- S4mpion
#89 Re: Religija i moral
Izađi na binu univerziteta u Čikagu i vodećim američkim stručnjacima za terorizam dokaži da su napravili glupost.zlokruhovic wrote:Koja glupost , nacionaliste i religijaše-fanatike je jedna majka rodila , i jedni i drugi su ubeđeni dogmatski u svoju ispravnost i da im neko večno radi o glavi.S4mpion wrote: Citat iz knjige "Dying to Win"Robert Anthony Pape(Profesor političkih nauka na univerzitetu u Čikagu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za terorizam.)there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
Biblija,kuran,majn kamf,razni komunjarski pamfleti,...je ista literature tiranije i terora nad drugima jer svi svoju dogmatsku istinu dokazuju negirajući one druge.
Do tada:
there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
-
Camellia_Sinensis
#90 Re: Religija i moral
Sad me već nasmijavaš.
- S4mpion
#91 Re: Religija i moral
Žao mi je.Camellia_Sinensis wrote:Sad me već nasmijavaš.
-
Camellia_Sinensis
#92 Re: Religija i moral
Ko vidi vidi, šta ću ja. Nekoć je bila akademski prihvaćena činjenica da se Sunce okreće oko Zemlje, i to su naučavali vodeći eurospki univerziteti. Giordano Bruno je otjeran s oxfordske govornice jer je govorio ono što danas svi, uključujući i Oxford, prihvaćaju.S4mpion wrote: Žao mi je.
Uostalom, Amerikancima nikako ne odgovara priznati da se radi o vjerskom ekstremizmu, jer bi se time doveo u pitanje uopće smisao njihovih kampanja.
- zlokruhovic
#93 Re: Religija i moral
Pa Amerika je po pitanju religije jako zatucana i tamo gotovo da nema veće institucije koja će reći jasno i glasno da je religija uzrok nečeg lošeg, uostalom toga nema još uvek uglavnom po civilizovanom svetu ali svakim danom jača svest da je dosta tih lažnih priča kad prosto viševekovno iskustvo govori drugačije.S4mpion wrote: Izađi na binu univerziteta u Čikagu i vodećim američkim stručnjacima za terorizam dokaži da su napravili glupost.
Do tada:
Na CNN-u i svim ostalim velikim medijima nisu hteli objaviti karikature Muhameda zbog kojeg je gomila ludaka palila i žarila na sve strane da ne bu uvredila jednu veliku religiju.
Mislim da to dovoljno govori da još nema snage za iskorak o tome gde zapravo leži uzrok nasilja i terorizma.
Ja tebi kažem ponovo , nije bitno koja je religija u pitanju sve dok je ona dogmatična , a čim je nešto dogmatično to je jedini uzrok fanatizmu pa bio to islam,hrišćanstvo,nacionalizam,....potpuno je svejedno.
- S4mpion
#94 Re: Religija i moral
Drugim riječima, ne priznajete zaključke koje je donijela ekspertna komisija, jer se ne slažu s vašim subjektivnim stavovima, kako god želite, ali to je samo vaše mišljenje.
Ono što je dokazano i argumentovano od strane eksperata je:
Ono što je dokazano i argumentovano od strane eksperata je:
a u korist objektivnosti, argumentovana riječ eksperata ima veću vrijednost od subjektivnog mišljenja i nagađanja i to je činjenica protiv koje ne možete.there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
.there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
-
Camellia_Sinensis
#95 Re: Religija i moral
Znači, ja sam subjektivan kada kažem da tip koji se gruhne vičući "Allahu ekber!" s uvjerenjem da će tim činom zaslužiti vječni život u obilju i nasladi, pošto su ga tako vjerska braća instruirala, a znalci vjere potvrdili valjanost takvog postupka, to radi s vjerskom motivacijom i da to predstavlja vid vjerskog fundamentalizma.S4mpion wrote:Drugim riječima, ne priznajete zaključke koje je donijela ekspertna komisija, jer se ne slažu s vašim subjektivnim stavovima, kako god želite, ali to je samo vaše mišljenje.
Ono što je dokazano i argumentovano od strane eksperata je:a u korist objektivnosti, argumentovana riječ eksperata ima veću vrijednost od subjektivnog mišljenja i nagađanja i to je činjenica protiv koje ne možete.there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
.there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
A ti si objektivan kada kažeš da nije jer su eksperti rekli tako i tačka.
Dakle, pouka: argumenti ne vrijede ako nisu od eksperta, i ekspertov nedostatak argumenata je opet uvjerljiviji nego neekspertovi argumenti, jer eksperti ne mogu pogriješiti. Šta ćemo ako neki ekspert donese sutra suprotno mišljenje? Ja ću se s tim lako pomiriti jer se ionako ne pozivam na njih nego na zdrav razum, a za tebe ne znam.
-
Bafakkar
#96 Re: Religija i moral
^ ovo.S4mpion wrote:Citat iz knjige "Dying to Win"zlokruhovic wrote:Islam je sam po sebi nasilje kao i hrišćanstvo jer počivaju na dogmatici , to je nasilje nad moralom , ljudskom slobodom i njegovom slobodnom voljom , a nasilja,ratovi,terorizam,... koje prozilaze iz takvih okruženja su prosto logičan sled događaja.S4mpion wrote:
Kad ekspertima s Oxforda nestane argumenata onda znaš da je baš gusto.Robert Anthony Pape(Profesor političkih nauka na univerzitetu u Čikagu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za terorizam.)there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... . Rather, what nearly all suicide terrorist attacks have in common is a specific secular and strategic goal: to compel modern democracies to withdraw military forces from territory that the terrorists consider to be their homeland" (p. 4). "The taproot of suicide terrorism is nationalism," he argues; it is "an extreme strategy for national liberation" (pp. 79–80).
O postovanom videu.. Radi se o debati (ne predavanju) u organizaciji udruzenja studenata Oxford Univerziteta. Ove debate su inace sastavni dio udruzenja. Debata podrazumjeva izlaganje dvije strane.
A evo i sta studenti misle:
Oxford students agree that “Islam is a religion for peace”.
http://oxgaps.org/2013/05/29/oxford-stu ... for-peace/
Moram li naglasavati demografiju studenata. Al sve je to propaganda i 'izvlacenje'
Kao sto otvarac teme rece, ovdje nismo da objektivno diskutujemo, nego da citamo njegov vaz i klicemo glavom..
-
Camellia_Sinensis
#97 Re: Religija i moral
A šta me briga šta studenti misle? Kakva je to garancija ičemu? Je li vi uopće mislite svojom glavom ili se samo zadovoljavate time što je ovaj rekao ovo ili ono, i što ste nekoga uspjeli uvjeriti u ovo ili ono?Bafakkar wrote:
O postovanom videu.. Radi se o debati (ne predavanju) u organizaciji studenata Oxford Univerziteta. Debata podrazumjeva izlaganje dvije strane.
A evo i sta studenti misle:
Oxford students agree that “Islam is a religion for peace”.
http://oxgaps.org/2013/05/29/oxford-stu ... for-peace/
Moram li naglasavati demografiju studenata. Al sve je to propaganda i 'izvlacenje'![]()
Kao sto otvarac teme rece, ovdje nismo da objektivno diskutujemo, nego da citamo njegov vaz i klicemo glavom..
Studenti misle tako, ergo jest tako. Ekspert misli tako, ergo jest tako. Tom linijom, Qaradawi misli da se treba opasati na trgu u Tel Avivu i gruhnuti među djecom i civilima, i neko tako i napravi.
Mislite svojom glavom. Zabranjuje li islam agresivni rat (dakle, ne mislim na defenzivni) protiv ljudi druge vjere ako oni odbiju konverziju na islam, kao i plaćanje poreza?
- zlokruhovic
#98 Re: Religija i moral
Sama konstatacija "Islam je religija mira" je neopevano glupa.
Samo treba reći u odnosu na šta?? , znači mora se dati poređenje sa nečim što je predhodilo islamu a nije bilo religija mira tj.bilo je religija rata i sukoba da bi se znalo da islam jeste religija mira.
Samo treba reći u odnosu na šta?? , znači mora se dati poređenje sa nečim što je predhodilo islamu a nije bilo religija mira tj.bilo je religija rata i sukoba da bi se znalo da islam jeste religija mira.
- S4mpion
#99 Re: Religija i moral
Tvoj stav nije podudaran sa stavom jednog od vodećih američkih eksperata za terorizam, a on je jasno, na osnovu istraživanja i dugogodišnje analize, iznio zaključak:Camellia_Sinensis wrote: Znači, ja sam subjektivan kada kažem da tip koji se gruhne vičući "Allahu ekber!" s uvjerenjem da će tim činom zaslužiti vječni život u obilju i nasladi, pošto su ga tako vjerska braća instruirala, a znalci vjere potvrdili valjanost takvog postupka, to radi s vjerskom motivacijom i da to predstavlja vid vjerskog fundamentalizma.
A ti si objektivan kada kažeš da nije jer su eksperti rekli tako i tačka.
Dakle, pouka: argumenti ne vrijede ako nisu od eksperta, i ekspertov nedostatak argumenata je opet uvjerljiviji nego neekspertovi argumenti, jer eksperti ne mogu pogriješiti. Šta ćemo ako neki ekspert donese sutra suprotno mišljenje? Ja ću se s tim lako pomiriti jer se ionako ne pozivam na njih nego na zdrav razum, a za tebe ne znam.
i tvoja riječ protiv njegove ne pije vode, jednostavno, ne možeš protiv eksperta i to je to.there is "little connection between suicide terrorism and Islamic fundamentalism, or any one of the world’s religions... .
-
Bafakkar
#100 Re: Religija i moral
Tako je! Treba da nas je briga samo kako ti mislis. Dedera kazi nam kako jeCamellia_Sinensis wrote:
A šta me briga šta studenti misle? Kakva je to garancija ičemu? Je li vi uopće mislite svojom glavom ili se samo zadovoljavate time što je ovaj rekao ovo ili ono, i što ste nekoga uspjeli uvjeriti u ovo ili ono?