Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta 18.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Stoner

#76 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Stoner »

Jesi ti ikada pročitao jednu knjigu koja obrađuje tematiku kapitalizma i slobodnog tržišta?

Da jesi, znao bi da ovo kod nas ima jako malo veze sa pravim kapitalizmom.

Ovo je kod nas nekakav nedefinisani tranzicijski crony capitalism.

I da, daaaleko je više elemenata socijalizma u BH ekonomiji nego kapitalizma.
SmokingMan

#77 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by SmokingMan »

Stoner wrote:
sarajlija80 wrote:to ti je jebeni kapitalizam gdje pare su na prvom mjestu a radna robovska snaga je potrosni materijal koji se prema potrebi angazuje i otpusta.Adgdje je tu u svemu covjek i njegova prava.
Pa postoji nešto što se zove tržišno kretanje, inflacija, recesija, intervencionizam, poslovni/konjukturni ciklusi.

Ekonomija se mijenja, kako makro tako i mikro. Danas imaš više novca nego jučer , danas firma ima manje kupaca nego prekjučer itd.

Ako dođe do krize u IT industriji, negativnih eksternalija i monopola, loše regulatorne politike, prirodnih nesreća, državnog intervencionizma i negativnih promjena na tržištu - logično je da će firma koja posluje u toj industriji otpuštati ljude da bi preživjela sa nadom da će se vratiti na nivo gdje će im ta ista radna snaga biti ponovo potrebna ili još bolje , veća radna snaga. To je samo jedan od načina na koji se režu troškovi a ne jedini, a cilj svakog poslovnog subjekta je minimizirati sve troškove i poslovati što je moguće ekonomičnije.
Čoik objasnio,na ovo se i nema više ništa dodati.
Megiddo

#78 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Megiddo »

mostarac_2009 wrote: U zadnjih 30 godina nema nikakvih velikih izuma sto bi moglo kreirati firme
Ja ne znam na kojem ti planetu živiš al' na mom planetu Zemlji se je u posljednih trideset godina desio bar jedan veliki izum koji je zauvijek promijenio našu svakodnevnicu i omogućio bar stotinama hiljada ako ne i milionima ljudi da se zaposle.

Da ti olakšam, pošto ni ovo nisi vidio, pričam o internetu (www). A o sitnijim izumima da i ne pričamo.

Nego kad pričate o toj propasti, nezaposlenosti, bijedi, ja bih se bar malo posramio jer dijete iz Žepča pa je zaposleno, a ja da ne mogu naći posao. To nešto govori i o meni, tj. drugima. :)
Cybernetic

#79 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:40, edited 1 time in total.
OldMayor

#80 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by OldMayor »

Najlakše rezanje troškova, gdje su i najveće ustede jeste otpustanje radnika.

To naravno jeste lose, ali bolje otpustiti 10% radnika da bi ostalih 90% imali iole kakvog posla, nego kao kod nas drzati 100% dok firma ne ode u qrac i dok svih 100% ne propadne.

Zato ce se Microsoft sutra vratiti opet na scenu pa ce opet zaposlit mozda i vise ljudi.

A nasi grasovi, hidrogradnje, krivaje, pretisi odose u propast.

I onda ljudi kazu nesto kapitalizam ovo ono, jok eto da nam je komunizma, da se vjestacki odrzava. Kapitalizam ima svojih nedostataka, ali ko je nama kriv sto ne znamo napraviti sistem kao sto su to uradili skandinavci, njemci itd. Para imamo, u tome nije problem, jednostavno smo izrodi, sitni lopovi koji vise vole danas uzet 2 KM, nego za deset dana 50 KM.
Stoner

#81 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Stoner »

Cybernetic wrote:
Cuj o cemu prica. Sta vam je ljudi, mirno spavajte, sutra na biro za zaposljavanje....

Ne gledaju menadzeri da firma posluje sto profitabilnije nego da sto veci dio tog profita ulazi u njihove licne dzepove.

Itekako gledaju, mnoge velike kompanije su javni emitenti na berzama i to im je glavni izvor finansiranja a zajebavanje i pohlepa par menadžera bi mogla dovesti do bankrota i firme i njih. Nemoj mi samo Enron spominjati.
Cybernetic wrote: Manje radne snage znaci manju raspodjelu i naravno veci pritisak na ostatak podredjenih. Ako firma bankrotira zbog pohlepe menadzera, shit happens, tu je uvijek dobri stari porezni obveznik. Nakon sto drustvo plati racune za muziku, kurve i kavijar, krecemo ispocetka o mijesanju drzave u trziste, crony kapitalizmu itd.
Veličina radne snage je uslovljena faktorima proizvodnje. Vjerovatno i sam znaš da su najzastupljeniji pobornici slobodnog tržišta protiv bail-outa. Bail-out je napravila kejnzijanska struja unutar svjetske ekonomije, i mislim da su u određenim situacijama i vremenima spriječili još veću katastrofu.
Cybernetic wrote: Firma koja ima ozbiljan problem koji rezultira "racionalizacijom" (odnosno otpustanjem suvisnih robova) ne preuzima velike kompanije u vrijeme krize. Autor teme ukazuje na fatalne posljedice logike profita kao izricito regresivne pojave.
Firma je preuzela veliku kompaniju u vrijeme krize i ako su pogriješili snosit će posljedice, dioničari će izgubiti novac a radna snaga će tražiti novi posao u najgorem slučaju.

Pored svih mogućih varijabli unutar jednom ekonomskog sistema koji je osim toga povezan sa desetinama drugih procesom globalizacije poznavajući i činjenicu da jedna neprimjetna ekonomska promjena može stvoriti lančanu reakciju pa još ako uzmemo da su ljudi i ljudske odluke pokretačka snaga jedne ekonomije i shvatimo da je većina ljudi ekonomski nepismena i da se ljudi uglavnom ne ponašaju racionalno a predviđanje ekonomskih kretanja je jako teško a interpretacija mnogo dođemo do zaključka da su svi oni koji zagovaraju plansku ekonomiju poprilično fascinantna ljudska bića.
mostarac_2009

#82 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

Dokaz da je kapitalizam nista drugo nego jedan robovlasnicki sistem pokazuje danasnja situacija u svijetu. Gubi se srednja klasa. Ili si robovlasnik ili si rob koji si primoran raditi za robovlasnika za splacine kako bi prezivio.

Sta ocekivati od ovoga? Pobunu robova...revolucije i ratove. A evo upravo taj film gledamo svakodnevno uzivo na TV-u :run:
detroit-mercy

#83 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

mostarac_2009 wrote:Dokaz da je kapitalizam nista drugo nego jedan robovlasnicki sistem pokazuje danasnja situacija u svijetu. Gubi se srednja klasa. Ili si robovlasnik ili si rob koji si primoran raditi za robovlasnika za splacine kako bi prezivio.

Sta ocekivati od ovoga? Pobunu robova...revolucije i ratove. A evo upravo taj film gledamo svakodnevno uzivo na TV-u :run:
http://www.oecdobserver.org/news/fullst ... class.html
Interesantno, svi ekonomisti svijeta pricaju o globalnom rastu srednje klase samo ti pricas o gubljenju srednje klase :mrgreen: .
Nastavi monolog.
JThomas

#84 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by JThomas »

nije baš isto dobiti otkaz kod nas i u americi, naročito ako si radio u jednoj od najreferentnijih svjetskih kompanija sve skupa. realnost je da će većina tih ljudi vrlo brzo naći druge poslove.
jefferson

#85 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by jefferson »

Ja kakvi se sve bolidi krecu danas na ovom forumu jbt.
Sjecam se 2004-2005 mogao si super diskusiju imati, nauciti nesto.
Danas sve sama djecurlija koja umjesto knjige misli da na wikipediji moze to nadoknaditi ili na youtube slusajuci neke teoreticare zaavjere koji pricaju protiv kapitalizma, prodavajuci svoj proizvod ljudima koji vjeruju u te teorije, a ne misleci da taj koji im je prodao taj proizvod upravo postupa kao najortodoksniji kapitalista.
To je kao onaj Michael Moore. Covjek pomisli on se slomi pricajuci o otkazima i slicno, a on ogroman apartman u NYC, kuce u Coloradu u zimovalistima, u Kaliforniji itd, sve zaradio na osnovu tudje muke.
Otvarac teme:
30% radnih mjesta koja danas postoje u SAD nisu postojala prije 10 godina!
Microsoft je morao otpustiti te ljude jer NOKIA nije skontala da se svijet prebrzo mjenja. Tj. mislili su da ce njihova NOKIA 3310 biti relevantna 2014 godine kao sto je bila relevantna 2000 godine. S tim da su propustili pratiti sta se desava u Kalifoniji u firmi koja se zove Apple.
mostarac_2009

#86 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

jefferson wrote:Ja kakvi se sve bolidi krecu danas na ovom forumu jbt.
Danas sve sama djecurlija koja umjesto knjige misli da na wikipediji moze to nadoknaditi ili na youtube slusajuci neke teoreticare zaavjere koji pricaju protiv kapitalizma, prodavajuci svoj proizvod ljudima koji vjeruju u te teorije, a ne misleci da taj koji im je prodao taj proizvod upravo postupa kao najortodoksniji kapitalista.
To je kao onaj Michael Moore. Covjek pomisli on se slomi pricajuci o otkazima i slicno, a on ogroman apartman u NYC, kuce u Coloradu u zimovalistima, u Kaliforniji itd, sve zaradio na osnovu tudje muke.
Otvarac teme:
Microsoft je morao otpustiti te ljude jer NOKIA nije skontala da se svijet prebrzo mjenja. Tj. mislili su da ce njihova NOKIA 3310 biti relevantna 2014 godine kao sto je bila relevantna 2000 godine. S tim da su propustili pratiti sta se desava u Kalifoniji u firmi koja se zove Apple.

Jos si ti dijete i ne vidis punu sliku. Zamazane su ti oci i imas tipicno razmisljanje prosjecnog covjeka sa zapada...a to je da vjerujes svemu sto ti medijska propaganda plasira.

Sljedeci put malo procitaj pravu istinu...a to su komentari obicnih ljudi, iz stvarnog svijeta, a ne neka tamo propaganda kako je sve bajno i sjajno. Uostalom, jos si mlad i ne kontas neke stvari. Vjerovatno ti je mozda tek 25 godina, zavrsio fakultet, ispran ti mozak i pun si nade jer si nasao nekakav posao. Sretno...
mostarac_2009

#87 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

JThomas wrote:nije baš isto dobiti otkaz kod nas i u americi, naročito ako si radio u jednoj od najreferentnijih svjetskih kompanija sve skupa. realnost je da će većina tih ljudi vrlo brzo naći druge poslove.

I nije isto, u pravu si! U BiH ako si izgubio posao naci ces tako i drugi kao sto si nasao i prvi PREKO VEZE! U Americi su bosanci i hercegovci jos vecinom prva generacija doseljenici, nisu anglo-saksonci i nemaju neke jake lobije da bi mogli preporucivati svoje.

Ne zivi od snova da je na zapadu bolje, nego se prihvati krave, lopate i motike!
JThomas

#88 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by JThomas »

ti znaš i kakvom ja motikom orem?

možda ja i ne mislim da je na zapadu bolje? al' cifre ne lažu gdje je lakše naći posao, to ne.
mostarac_2009

#89 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

JThomas wrote:ti znaš i kakvom ja motikom orem?

možda ja i ne mislim da je na zapadu bolje? al' cifre ne lažu gdje je lakše naći posao, to ne.

Nemoj biti previse naivan i vjerovati "zapadnim" ciframa. Puno se tu manipulise brojevima. Kod nas bi te cifre nazvali "suftacke ili supacke" cifre jer on racuna da je osoba zaposlena a ta osoba mozda radi samo 5 sati u sedmici i nema cak ni zdravstveno osiguranje.

Ti u BiH ako nista ores njivu, jedes zdrave KAVADE I KRTOLU, muzes krave i pijes zdravo mlijeko, i povrh svega toga imas dzabe zdravstveno preko drzave, zato prst u uho i suti :bih:
JThomas

#90 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by JThomas »

da i tu motiku probaš ne shvatiti bukvalno?
mostarac_2009

#91 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

JThomas wrote:da i tu motiku probaš ne shvatiti bukvalno?

U tome i jeste problem...sto si se do juce ponosio MOTIKOM a sad si sisao u grad i stao na TVRD asfalt i mislis da si pametniji od Boga :lol:
JThomas

#92 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by JThomas »

meni se čini da ti misliš da si pametniji od bijelog svijeta, a da ja samo malo tebe podjebavam...
mostarac_2009

#93 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

JThomas wrote:meni se čini da ti misliš da si pametniji od bijelog svijeta, a da ja samo malo tebe podjebavam...
Ma ti ne kontas koliko si glup i koliko ja tebe PODJEBAVAM :lol:

Pardon, pogrijesio si temu, tema o koridi ti je dole malo nize :lol:
jefferson

#94 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by jefferson »

Fakat ne kontam kakvi su se ovo likovi pojavili u zadnjih par godina. Sve propaganda, zavjere, itd.
Jbt, znal iko kako se ispisuje sa ovog foruma, jer fakat postaje smarajuce?
mostarac_2009

#95 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

jefferson wrote:Fakat ne kontam kakvi su se ovo likovi pojavili u zadnjih par godina. Sve propaganda, zavjere, itd.

Ohhhh pa gdje si amerikanac, kako te ranije nisam prepoznao :lol:

Boli istina :lol:

Hajde ti sine gledaj baseball i football, to je za tebe i vjeruj u sve sto ti medijska propaganda plasira :lol:
insomnia78

#96 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by insomnia78 »

mostarac_2009 wrote:
jefferson wrote:Fakat ne kontam kakvi su se ovo likovi pojavili u zadnjih par godina. Sve propaganda, zavjere, itd.

Ohhhh pa gdje si amerikanac, kako te ranije nisam prepoznao :lol:

Boli istina :lol:

Hajde ti sine gledaj baseball i football, to je za tebe i vjeruj u sve sto ti medijska propaganda plasira :lol:
Dočim ti znanje crpis direktno sa izvora
Jubitu i slicno :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Qler

#97 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Qler »

Imal' ribe barba?

Poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu.
detroit-mercy

#98 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:meni se čini da ti misliš da si pametniji od bijelog svijeta, a da ja samo malo tebe podjebavam...
Pusti ga na miru, vidis da ima neku mahanu :mrgreen: nece ga cure ili ga zena ostavila pa otisla sa nekim preko bare :mrgreen: pa je ljut na cio dunjaluk.
Alfons Kauders

#99 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Alfons Kauders »

Otvarac teme:
zamazane su ti oci tim mainstream medijima, naukom, cinjenicama, znanjem... bolje brate budi glup i vjeruj u gluposti

ja sam se 2004 registrovao radi posla, tj vidio sam da ljudi pricaju o nekim stvarima... javio se, upoznao, na kraju fakat dobio posao zahvaljujuci jednoj pametnoj i obrazovanoj osobi s foruma... takvih je sve manje... danas ljude zanimaju neke druge stvari, posao i obrazovanje nisu visoko na listi prioriteta

(serem ba, prijavio se na forum da skidam muziku od victorya legende :lol: )
jefferson

#100 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
Otvarac teme:
zamazane su ti oci tim mainstream medijima, naukom, cinjenicama, znanjem... bolje brate budi glup i vjeruj u gluposti

ja sam se 2004 registrovao radi posla, tj vidio sam da ljudi pricaju o nekim stvarima... javio se, upoznao, na kraju fakat dobio posao zahvaljujuci jednoj pametnoj i obrazovanoj osobi s foruma... takvih je sve manje... danas ljude zanimaju neke druge stvari, posao i obrazovanje nisu visoko na listi prioriteta

(serem ba, prijavio se na forum da skidam muziku od victorya legende :lol: )
Ja sam ovdje isto do 2004, samo sma tad bio registrovan pod drugim nickom.
Uspostavio neke kontakte, i dan danas se radi ensto.
Sad, bilo koja tema odma te zovu na duel.
Post Reply