Najekonomicnija brzina na autoputu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#76 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by bitanga_sa_otesa »

daxon wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ima rascipovanih kamiona kolko hoces :-D
Ma sve i da uklone blokadu ostaje tahograf, a vani se sa njim niko ne zeza.
to ti mislis ,znam ih ja par sto voze bih-vani ,svi imaju vise tahograf traka i svi varaju na tome .da to ne rade ne bi ih bilo nigdje,putovali bi danima i ne bi zaradili nista....
bitanga_sa_otesa

#77 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

NediM17 wrote: a morel mi dizel ondaK krenut knockat? :lol:
crni dim je zagarantovan i check engine lampica :lol:
Tkanton

#78 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Tkanton »

Matijevic_Vlado wrote: evo ga 70
Otkad auto-put ima samo jednu traku po pravcu
daxon

#79 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by daxon »

bitanga_sa_otesa wrote:
daxon wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ima rascipovanih kamiona kolko hoces :-D
Ma sve i da uklone blokadu ostaje tahograf, a vani se sa njim niko ne zeza.
to ti mislis ,znam ih ja par sto voze bih-vani ,svi imaju vise tahograf traka i svi varaju na tome .da to ne rade ne bi ih bilo nigdje,putovali bi danima i ne bi zaradili nista....
To je neko prošlo vrijeme, sada svi moraju imati digitalne tahografe.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#80 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Matijevic_Vlado »

Tkanton wrote:
Matijevic_Vlado wrote: evo ga 70
Otkad auto-put ima samo jednu traku po pravcu
joj frajera :mrgreen:
pa eto sta rade po magistrali a po autoputu garant sporije voze :mrgreen: , rizik jeste da ce na magistrali kaznu za brzinu popusiti al jbg. a na autoputu ih niko ne dira sto voze 90 i par na sat
bitanga_sa_otesa

#81 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

daxon wrote: To je neko prošlo vrijeme, sada svi moraju imati digitalne tahografe.
imaju i digitalne receivere i internet ,a i cipovanje tahografa :D
_mufljuz_

#82 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _mufljuz_ »

ako ovaj tegljac ide 80km/h onda audi pravi falš - brzinomjere ipak - sta ti je nas coek nije izas'o dalje od stupa i M17 i popuje o zivotu i autima :mrgreen:

daxon

#83 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by daxon »

_mufljuz_ wrote:ako ovaj tegljac ide 80km/h onda audi pravi falš - brzinomjere ipak - sta ti je nas coek nije izas'o dalje od stupa i M17 i popuje o zivotu i autima :mrgreen:

Pa audi ide 100, a tegljač ne više od 80, vidiš koliko je audi brži...
sparky

#84 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by sparky »

697 tema u kojoj se u naslovu nalazi ekonomicnost! vozi li iko od cejfa ikad auto?
citroen xm

#85 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Mlad i Nevin wrote:
citroen xm wrote:
Mlad i Nevin wrote:Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl :D

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Je li ti od kupovine do kuće otpao zadnji most? :D
Ma jok, samo trebalo promijeniti ramena, selene i lafete, veliki servis rega i auto zmaj za samo 1500 KM sveukupno. Kad smo kod autoputa ja sa svojom krntijom ne bih smio voziti preko 90, jednostavno je auto prestar za danasnje relativno visoke putne brzine.

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Upitah zato što mi je nevjerovatno da neko kupi ispravno auto pa još dizela za 550 KM a da ne propadaju noge. Pogotovo što Ford boluje od korozije.
insomnia78

#86 Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

Niko Haman
Lazem ima @goran
Al i on samo kad uci pameti ove sto se kurce :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
basicm

#87 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by basicm »

Joj ovdje treba sve na terapiju slati. Sad mi nije cudno kad sretnem svakave pacijente na putu. Treba ukunuti BC u autima da ne bleje u njeg dok voze.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bosnian1980

#88 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Bosnian1980 »

apsidejzi wrote:Image

Graficki :)
Najbolji odgovor na temi na postavljeno pitanje.
Drvosjeca iz Dejcica

#89 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sparky wrote:697 tema u kojoj se u naslovu nalazi ekonomicnost! vozi li iko od cejfa ikad auto?
Vozim ja. Neki dan prema Visokom stisnem Fabiju na 195 km/h, onako iz meraka. U povratku normalna vožnja 140-150 km/h. Mene lijepo bude stid sa Fabijom preticati zadnju seriju Audija, BMW-a i Benz-a.
goibos

#90 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by goibos »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sparky wrote:697 tema u kojoj se u naslovu nalazi ekonomicnost! vozi li iko od cejfa ikad auto?
Vozim ja. Neki dan prema Visokom stisnem Fabiju na 195 km/h, onako iz meraka. U povratku normalna vožnja 140-150 km/h. Mene lijepo bude stid sa Fabijom preticati zadnju seriju Audija, BMW-a i Benz-a.

Koja to fabija ide 195 km/h ???
dado_

#91 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by dado_ »

basicm wrote:Joj 90 neka brzina na autoputu!
Za vas je onda i sah ekstremni sport.

Sent from my iPhone using Tapatalk
:lol: :lol: :lol: najjaci post :thumbup:
bude

#92 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by bude »

Drafting behind a big rig will improve your car’s fuel efficiency.

confirmed

To test this myth, the build team procured a car, a big rig, and a device that could measure a car’s fuel efficiency. They then drove the car behind a moving big rig at various distances ranging from 100 to 2 feet and measured the amount of fuel the car consumed. The Build Team discovered that the closer the car was to the big rig, the less drag is produced, thus the more fuel saved. At just ten feet, the car managed to increase its fuel efficiency by 40%. Drafting at two feet was slightly lower than the ten foot distance, mainly because Grant had to keep working the car pedal to maintain distance from the truck. However, that did not dispute the fact that drafting actually can increase your car’s fuel efficiency. However, the Build Team has warned that drafting is incredibly dangerous because the truck driver may not able to see you and you may not be able to react in time if the truck were to make a sudden stop.
esso_sa

#93 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by esso_sa »

bude wrote:
Drafting behind a big rig will improve your car’s fuel efficiency.

confirmed

To test this myth, the build team procured a car, a big rig, and a device that could measure a car’s fuel efficiency. They then drove the car behind a moving big rig at various distances ranging from 100 to 2 feet and measured the amount of fuel the car consumed. The Build Team discovered that the closer the car was to the big rig, the less drag is produced, thus the more fuel saved. At just ten feet, the car managed to increase its fuel efficiency by 40%. Drafting at two feet was slightly lower than the ten foot distance, mainly because Grant had to keep working the car pedal to maintain distance from the truck. However, that did not dispute the fact that drafting actually can increase your car’s fuel efficiency. However, the Build Team has warned that drafting is incredibly dangerous because the truck driver may not able to see you and you may not be able to react in time if the truck were to make a sudden stop.
Hocete li to sad poceti primjenjivati i F1 tehnike kako bi ustedili na snazi/gorivu ? Voznja u zavjetrini, iza protivnika :D
bude

#94 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by bude »

davno su to patentirali u ferariju sa fafalonsom i masom u kvalama :D
Drvosjeca iz Dejcica

#95 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

goibos wrote:

Jebiga ne voze svi 1.2HTP. :mrgreen: 1.6 16V 105KS ili ti ga 77kW, mislim da može i 200 ali već na 180 trese dosta unutrašnja armatura. Ne vozim je konstantno po putu 180+ već nekad malo da isprobam. :wink:
Optimist

#96 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Optimist »

goibos wrote:

Kad moze 1.9 TDI 66 kw u Octaviji 190, zasto ne bi mogao isti motor sa 74 kw u Fabiji i preko 200?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#97 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Romeo 80 »

Optimist@

Zato što joj je aerodinamika daleko lošija od Oktavijine.
_Reds_

#98 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _Reds_ »

Ono sto je meni zanimljivo bilo jeste da pri brzini od 140, auto mi trosi manje u 5, nego u 6 brzini.

Dok na 120, nesto manje trosi 6ta.

Auto je 2.0 TDI.
daxon

#99 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by daxon »

_Reds_ wrote:Ono sto je meni zanimljivo bilo jeste da pri brzini od 140, auto mi trosi manje u 5, nego u 6 brzini.

Auto je 2.0 TDI.
Neprilagođen stepen prenosa trenutnoj brzini kretanja, dakle ne raspolažeš optimalnim obrtnim momentom i naravno da je potrošnja povećana.
Naprimjer, ubaciš u četvrtu pri brzini od 40 km/h, a onda želiš postići brzinu od 60 km/h, tada puno više pritišćeš papučicu gasa, a efekat gasa tj. odaziv je malen pa ga još više pritišćeš i dolazi do povećane potrošnje, da ne govorim o lošijem podmazivanju i većem zagrijavanju motora.

Papučica gasa je ključ za potrošnju, nešto slično ventilu kojim odvrćemo slavinu sa gorivom, što se više odvrće auto više troši, dakle, iz svakog stepena prenosa treba izvući optimum obrtnog momenta kako bi što manje stiskali gas.
_Reds_

#100 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _Reds_ »

daxon wrote:
_Reds_ wrote:Ono sto je meni zanimljivo bilo jeste da pri brzini od 140, auto mi trosi manje u 5, nego u 6 brzini.

Auto je 2.0 TDI.
Neprilagođen stepen prenosa trenutnoj brzini kretanja, dakle ne raspolažeš optimalnim obrtnim momentom i naravno da je potrošnja povećana.
Naprimjer, ubaciš u četvrtu pri brzini od 40 km/h, a onda želiš postići brzinu od 60 km/h, tada puno više pritišćeš papučicu gasa, a efekat gasa tj. odaziv je malen pa ga još više pritišćeš i dolazi do povećane potrošnje, da ne govorim o lošijem podmazivanju i većem zagrijavanju motora.

Papučica gasa je ključ za potrošnju, nešto slično ventilu kojim odvrćemo slavinu sa gorivom, što se više odvrće auto više troši, dakle, iz svakog stepena prenosa treba izvući optimum obrtnog momenta kako bi što manje stiskali gas.

Pa cudno mi je sto na 120 trosi manje 6ta, a na 140, dakle vise obrtaja, 6ta trosi vise od 5te.

I na radi se od testiranju pri postizanju brzine, nego konstantnom drzanju papucice na nekoj brzini.

I naravno da je kljuc potrosnje, noga o osjecaj na gasu, ali to je izrazeno vise u gradu, nego na autoputu.
Post Reply