Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
daxon

#76 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by daxon »

Black swan wrote:
daxon wrote:
dječak sa šibicama wrote:Pa ako si ti Hrvat, onda domovnicu mozes dobiti neovisno o djedu i baki.
A kako se to dokazuje da li je neko Hrvat ili ne, pitam ozbiljno?
piše ti u nekom dokumentu da si hrvat
ili ako si maloljetan piše u dokumentu jednog od roditelja
A šta ako ne piše, kako su oni što su bili Jugosloveni, kasnije dokazivali da su Hrvati?
Npr. stanovnik Bosne, koji je u suštini Hrvat, ali nikada kao takav nigdje nije popisan, niti se imao prilike izjasniti kao Hrvat, odjednom odluči da je Hrvat, a znamo, za hrvatsko državljanstvo je dovoljno da si Hrvat.
Dakle, kako Hrvat koji je bio Jugosloven, a ngdje se nije popisao kao Hrvat ni on ni roditelji mu, djed mu negdje zaglavio za vrijeme popisa pa nije ni popisan, pradjeda Austrija popisala kao Bosanca katolika bla bla bla..., prema tome, postavlja se pitanje, kako sada on dokazuje da je Hrvat?

Šta, ode i kaže ja sam Hrvat majke mi, ili...?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#77 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Truba »

negdje ti nekom mora pisati da je hrvat
ili u radnoj knjižici ili nekoj diplomi...
ne sjećam se jel u vojnoj knjižici prije pisala nacionalnost...

kažu da je sad pooštreno međutim ako je iko ikad igdje se izjasnio da je hrvat može proći...
daxon

#78 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by daxon »

Pa, onima koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni ne piše nigdje, a ako je negdje nešto o tome pisalo, onda je pisalo Jugosloven. Ustvari, onako kako se i izjasnio, zar ne?
U vojnu knjižicu, a i u većinu ostalih dokumenata, nacionalnost, ili preciznije narodnost, uopšte se nije upisivala.
AstorH

#79 Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

Ja sam morao donijet od cace i od cacinih roditelja da su se izjasnili kao Hrvati, znaci i moja baba i dida, ne samo otac, papiri iz 1920 i neke god. Jedva to nasli. Al to je bilo prije 15ak god. Sada ne znam kako je. Cujem da je zaebano sada to dobit.

Sent from my iPad using Tapatalk
dudlov

#80 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dudlov »

Oni koji imaju osnova da dobiju hr papire, odu i to završe. Ovo za Zavod za statistiku je tačno. Bratić mi je dobio domovnicu na taj način

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzole_SSS

#81 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

Treba mi jedan adekvatan savjet.

Naime, moja kompletna porodica je mjesana. Kao takva, broji clanova kako sa bosnjacke, srpske i hrvatske strane. E sada, zivot je takav kakav je pa covjeka natjera da ide iz ove prokletinje.

Mene zanima sljedece; da li postiji nacin za dobijanje hr putovnice?

Sitvacija je sljedeca:

- Ja se nikada nisam izjasnjavao pripadnost jednom narodu vec sam ostajao neutralan, neopredjeljen.
- Otac od bake poginuo kao partizan 1944 kod Bjelovara, izjasnjavao se kao hrvat.
- Deda se uvijek izjasnjavao kao hrvat ali je zivio u Bosni, tj Sarajevu.
- Moj rodeni brat ima hr putovnicu preko oca jer se ovaj izjasnjavao kao hrvat, ali nama nikada to nije trebalo do sada. Zapravo, meni ne treba, ali sinu da.
- Ovo je sto se blize familije sa hr strane tice, mada imam jos dosta osoba koje su mi u srodstvu sa majcine strane koji trenutno zive i borave na teritorije hr, mada mislim da na njih se ne mogu koristiti u ovome, osim na ovaj najblizi rod.

Da li mi neko moze istaci kakve su mi sanse u ovome svemu?
- Pitam cisto, jer dosta mi ljudi govori nikakve, a opet sa druge stvar, odreden broj da sin ima velike sanse. Pa kome sada vjerovati...

Hvala unaprijed...
AstorH

#82 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

Po tome sto si napisao i po zakonu RH tesko da ces moc

http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvat ... avljanstvu
Dzole_SSS

#83 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

AstorH wrote:Po tome sto si napisao i po zakonu RH tesko da ces moc

Ma da, to sam i mislio. Ne moze se ovo vise nikako dobiti na ovaj nacin, osim da prvo koljeno ne zivi i radi u republici HR.

Hvala Vama na odgovoru.
uglavnomja

#84 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

a kako ti je rodjeni brat dobio domovnicu, i to preko oca ,a ti ne mozes :shock: :?
AstorH

#85 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

Dzole_SSS wrote:
AstorH wrote:Po tome sto si napisao i po zakonu RH tesko da ces moc

Ma da, to sam i mislio. Ne moze se ovo vise nikako dobiti na ovaj nacin, osim da prvo koljeno ne zivi i radi u republici HR.

Hvala Vama na odgovoru.
Ma nema na cemu samo sam kopirao link.
Probaj otici do konzulata RH pa pitaj. Ili posalji mejl.
Mada mislim da bi dobio isti odgovor sa slovima zakona kao na linku al et'.
AstorH

#86 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

uglavnomja wrote:a kako ti je rodjeni brat dobio domovnicu, i to preko oca ,a ti ne mozes :shock: :?
Vj. jer je vremenom zakon izmjenjen.
Dzole_SSS

#87 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

uglavnomja wrote:a kako ti je rodjeni brat dobio domovnicu, i to preko oca ,a ti ne mozes :shock: :?
A jbg, nisam ja nikada ni trazio niti mi je trebala...

Otac se uvijek izjasnjavao kao hrvat, ja kao neopredjeljen.

Brat je negdje 2005 uzeo hr putovnicu preko oca.

Zakon je izmjenjen prije par godina jer su masovnu ljudi iz Hercegovine slali zahtijeve...
AstorH

#88 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

Je li ti otac ima Domovnicu sa onim zelenim pecatom grada Zagreba i nazad plavi veliki pecat sa datumom ?
uglavnomja

#89 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by uglavnomja »

Dzole_SSS wrote:
A jbg, nisam ja nikada ni trazio niti mi je trebala...

Otac se uvijek izjasnjavao kao hrvat, ja kao neopredjeljen.

Brat je negdje 2005 uzeo hr putovnicu preko oca.

mislim ako ti je brat dobio domovnicu da ti ne bi trebao imati problema. znam za slucaj djeteta iz mijesanog braka koje je dobilo putovnicu preko jednog roditelja. s tom razlikom da je dijete bilo maloljetno, nije se izjasnjavalo :) . i to poslije 2005.
ili dvoje djece dobilo domovnicu, a supruznik sipak, pismo da ima pravo da se zali, pa se zalio, pa opet dobio sipak i jos da plati neke stotine kuna :D . ali ovo je bilo prije 2005.

nazovi onaj dio hrvatskog veleposlanstva u skenderiji ili prosetaj, ako si u sa pa pitaj.

zar nemas nikakav dokument gdje si se izjasnjavao kao hrvat ili bar ono prazan prostor :mrgreen:
ili izvadi novi rodni list ili neki dokument pa se upisi kao hrvat.
Dzole_SSS

#90 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

Vidis, to je do 2005, a ovaj novi zakon je stupio na stanu 2011 radi EU.

Nazalost, sin mi vise nije maloljetan vec ima 24 godine.
Ja se nikad nisam izjasnjavao niti kao hrvat, bosnjak, srbin, vec neopredjeljen ili bez.

Hvala ti na savjetu, nista, krenut cu u konkretnu istragu pa cemo vidjeti sta ce ispasti.

@ AstorH - Vidis, dobro si me podsjetio, to cu bas da vidim sa bratom. Hvala ti..

Mada opet, ovaj novi zakon iz 2011 radi EU sve to obara. Jbg, ipak sa HR putovnicnom mnogo dobijas ne samo u EU.
Last edited by Dzole_SSS on 13/10/2014 17:16, edited 1 time in total.
swanfilter

#91 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by swanfilter »

Ozeni brata ... :lol:
Dzole_SSS

#92 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

swanfilter wrote:Ozeni brata ... :lol:
Za par godina ti dolaze istospolni brakovi na nasa podrucja, pa cemo vidjeti hoces li se onda smijati.. :lol: :lol: :D
Last edited by Dzole_SSS on 13/10/2014 17:19, edited 1 time in total.
AstorH

#93 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by AstorH »

Dzole_SSS wrote:
@ AstorH - Vidis, dobro si me podsjetio, to cu bas da vidim sa bratom. Hvala ti..

Mada opet, ovaj novi zakon iz 2011 radi EU sve to obara. Jbg, ipak sa HR putovnicnom mnogo dobijas ne samo u EU.
Ako bude tako uzmi tu Domovnicu i idi u najblizi HR konzulat i pitaj mozes li na osnovu ocevog drzavljanstva dobit i ti.
I sve ces tocno znati. Zakoni su se mijenjali.
milojicabrzi

#94 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by milojicabrzi »

daxon wrote:U vojnu knjižicu, a i u većinu ostalih dokumenata, nacionalnost, ili preciznije narodnost, uopšte se nije upisivala.
Jeste, sigurno... Vojna knjizica je bila medju rijetkim dokumentima u kojima se obavezno upisivala nacionalnost i nije se moglo bas biti Jugosloven ili neopredijeljen, jer je JNA morala biti multietnicka do razine voda i spavaone.

Znam da je dosta lica bosnjacke nacionalnosti koji su sluzili prije '74. moralo da se izjasni kao Srbin ili Hrvat, sto je nekima kasnije posluzilo i da dobiju domovnicu.

Rijetki su dokumenti koji su imali tu rubriku, mislim da su imali Indexi na nekim univerzitetima, vojna knjizica i sl.

Ja sam hrvatsko drzavljanstvo dobio na temelju dokumenta koji sam dobio kad sam imao 6 godina, i to ne dokumenta u smislu javne isprave, vec clanske knjizice u rangu Saveza izvidjaca.

Upisao mi kum nacionalnost (stari nikad ne bi jer je bio i ostao teska komunjara), vjecno mu hvala za drzavljanstvo EU :)
mac_iver

#95 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by mac_iver »

Hi! Moji su roditelji Hrvati, imaju hr domovnice kao i svi u obitelji, ali prilkom mog rodjenja u Metkovicu saml su vadili rodni list i tad smo odselili u BiH. Ima li nekakva posebna procedura prilikom vadjenja domovnice ako ju nisam vadio nikad, ali sam Hrvat po nacionalnosti?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#96 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by KatarinaKosaca »

mac_iver wrote:Hi! Moji su roditelji Hrvati, imaju hr domovnice kao i svi u obitelji, ali prilkom mog rodjenja u Metkovicu saml su vadili rodni list i tad smo odselili u BiH. Ima li nekakva posebna procedura prilikom vadjenja domovnice ako ju nisam vadio nikad, ali sam Hrvat po nacionalnosti?
Priloži rodni list i domovnice roditelja, plati taxu, (ako imaš svoj dokument na kojem si se izjasnio kao Hrvat priloži, krsni list i sve što ti ide u prilog) i čekaj cca. dvije godine i dobićeš domovnicu. U tvom slučaju ne bi trebalo biti problema. Kad je jedan roditelj Hrvat onda znaju kreirati probleme. Ali i tad odobre.
mac_iver

#97 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by mac_iver »

KatarinaKosaca wrote:
mac_iver wrote:Hi! Moji su roditelji Hrvati, imaju hr domovnice kao i svi u obitelji, ali prilkom mog rodjenja u Metkovicu saml su vadili rodni list i tad smo odselili u BiH. Ima li nekakva posebna procedura prilikom vadjenja domovnice ako ju nisam vadio nikad, ali sam Hrvat po nacionalnosti?
Priloži rodni list i domovnice roditelja, plati taxu, (ako imaš svoj dokument na kojem si se izjasnio kao Hrvat priloži, krsni list i sve što ti ide u prilog) i čekaj cca. dvije godine i dobićeš domovnicu. U tvom slučaju ne bi trebalo biti problema. Kad je jedan roditelj Hrvat onda znaju kreirati probleme. Ali i tad odobre.
Hvala! Znas li u kojem slucajo koliko se ceka na to? Racunam da se salis ovo 2 godine haha
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#98 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by KatarinaKosaca »

mac_iver wrote: Hvala! Znas li u kojem slucajo koliko se ceka na to? Racunam da se salis ovo 2 godine haha

Ne šalim se, između godinu i dvije, prije dvije. Jedino da ideš u Metković, ako si se tamo rodio, trebao bi biti upisan , mada nisi tamo dočekao punoljetstvo, to vidi. Ako ideš tamo, odmah je, ako moraš preko veleposlanstva u BIH, onda je toliko, nije šala
Umalo popisivac

#99 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Umalo popisivac »

Vjerovatno moze drzavljanstvo traziti i u RH, bez obzira gdje je rodjen. Tu je sigurno procedura puno brza (a i jeftinija) nego preko veleposlanstva.
mac_iver

#100 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by mac_iver »

Domovnicu sam dobio za 5 minuta bez rodnog lista, domovnica roditelja i iceg. Bilo je dovoljno samo reci da sam rodjen u HR oba roditelja Hrvati i to je to. Naravno u maticnom uredu u Metkovicu.
Post Reply