Živi bili pa vidjeli
Vjerski obred vjencanja kod muslimana
-
vodolija_33
Moja ženo, svi to oni tako kažu... na početku
Živi bili pa vidjeli
Živi bili pa vidjeli
-
vodolija_33
Jes', tako je
p.s. ne zovi mi Ragiba ... tako....
p.s. ne zovi mi Ragiba ... tako....
-
ragib
Ma maximalno moze hurmu dobitizena wrote:Patiner wrote:ragibe...u zetonima, u zetonima
![]()
vidis Ragibe...kako se neki dosjete...
...sta ti velim...zvijezde...nebesa... i "jaku pricu" u mehr
...
Neke traze da ih odvedes na hadz, to dijeluje realnije.
-
Kwaheri
ragib wrote:Ma maximalno moze hurmu dobitizena wrote:Patiner wrote:ragibe...u zetonima, u zetonima
![]()
vidis Ragibe...kako se neki dosjete...
...sta ti velim...zvijezde...nebesa... i "jaku pricu" u mehr
...
.
- CiCiban
a onda ga je jedna ensarijka pepo podsjetila
-
ragib
Da sestro po vjeriCiCiban wrote:he raga
jednom je omer r.a., ako se ne varam, imao slicne ideje u vezi mehra... savjetovao je da se ne trazi veliki poklon, jer mozda nisu svi u mogucnosti da to ispune
a onda ga je jedna ensarijka pepo podsjetila..'' Allah dz.s. nam je dozvolio da trazimo mehr koliki god zelimo..
:).. a omer pokusava da nam ga ogranici
'' .. i on je morao priznati da je bila u pravu..nikada vise nije doveo to u pitanje ..
Zena ima izbor da trazi koliko hoce.
Nemoj me pogresno shvatiti
- manijak1
-
vodolija_33
Čini mi se da jeste... samo mislim da mu nema mjesta na ovoj temi, jer nije vezana za crnogorce
Moderatori...
Moderatori...
-
carsija
Molila bi nekoga ko stvarno nesto zna o
vjencanju u dzamiji da mi objasni malo.
Naima,za 3 dana idem na takvo vjencanje pa bi
da znam kako to ide,jer mi je prvi put.
Zanima me isto da li se kao kod vjencanja
u opstini dobije neki dokument kao
dokaz da je vjencanje obavljeno i po
vjerskom obicaju. Ovo ozbiljno pitam
i ako neko moze da mi objasni bila bi mu
mnogo zahvalna.
mnogo zahvalna.
-
H
Pa pročitaj temu od početka, saznaćeš valjda nešto.carsija wrote:Molila bi nekoga ko stvarno nesto zna o
mnogo zahvalna.
- vatrogasac
...prilično slično građanskom pred matičarem....postavi konkretno pitanje........carsija wrote:Molila bi nekoga ko stvarno nesto zna o
mnogo zahvalna.
-
carsija
vjencanje ce biti u kuci,da li moram da se obucem prikladnovatrogasac wrote:...prilično slično građanskom pred matičarem....postavi konkretno pitanje........carsija wrote:Molila bi nekoga ko stvarno nesto zna o
mnogo zahvalna.......dobije se vjenčani list.....
ili bas ne mora posto nije u dzamiji.Poslije idemo u opstinu
opet na vjencanje i onda restoran,pa neznam vise da li moram ponijeti
dvije vrste odjece.Za svaku ceremoniju druga garderoba?
Hej,hvala ti.
-
pravi-put
http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/m ... spahic.php
Ovdje imas jedan link gdje imas prilicno lijepo objasnjeno pravila i propise serijatskog vjencanja.
Moje upozorenje, muslimanka mora uvjek biti muslimanka i u dzamiji i u restoranu.
Muslimanima je muzika i pijenje opojnih pica strogo zabranjeno, i nesmiju se konzumirati.
Ako vec ulazis u brak , i trazis Allahovo zadovoljstvo time sto ces to obaviti sa svojim muzem na halal nacin, i po islamskim propisima, onda ne izazivaj njegovu srdzbu tako sto cete to sve pokvariti sejtanskim sjelom, ne daj Boze uz muziku i alkohol, pjevanje razvratnih pjesama, golotinju i razvrat.
Moj savjet ako ste bili zamislili sve te gluposti sacuvajte taj novac i sebi sredite fino svoj buduci, stan ili kucu, jer nema hajra od sejtanskih sjela, i niko nakon toga nece reci da mu je bilo lijepo, dok se otrijezni.
Porazgovaraj sa svojim muzem i dobro razmislite o vasim postupcima. Allah ne voli one koji njegove granice prelaze i njegovu srdzbu izazivaju.
Budite primjeni roditelji i naka vam Allah olaksa i da svako dobro na tom putu, amin!
Ovdje imas jedan link gdje imas prilicno lijepo objasnjeno pravila i propise serijatskog vjencanja.
Moje upozorenje, muslimanka mora uvjek biti muslimanka i u dzamiji i u restoranu.
Muslimanima je muzika i pijenje opojnih pica strogo zabranjeno, i nesmiju se konzumirati.
Ako vec ulazis u brak , i trazis Allahovo zadovoljstvo time sto ces to obaviti sa svojim muzem na halal nacin, i po islamskim propisima, onda ne izazivaj njegovu srdzbu tako sto cete to sve pokvariti sejtanskim sjelom, ne daj Boze uz muziku i alkohol, pjevanje razvratnih pjesama, golotinju i razvrat.
Moj savjet ako ste bili zamislili sve te gluposti sacuvajte taj novac i sebi sredite fino svoj buduci, stan ili kucu, jer nema hajra od sejtanskih sjela, i niko nakon toga nece reci da mu je bilo lijepo, dok se otrijezni.
Porazgovaraj sa svojim muzem i dobro razmislite o vasim postupcima. Allah ne voli one koji njegove granice prelaze i njegovu srdzbu izazivaju.
Budite primjeni roditelji i naka vam Allah olaksa i da svako dobro na tom putu, amin!
-
pravi-put
Sestro internet je mac sa dvije ostrice, ako ga znas pravilno koristiti, nastavi, ali Boj se Allaha koji te uvjek vidi sta radis.A je li im zabranjen internet?
Ako primjetis da ti vjerovanje opada, a grijesenje se povecava, prkini , razmisli, napravi samo-kontrolu i onda sama procijeni, mozes li se suprostaviti ovom sejtanluku u dobre i korisne svrhe ili ako ne mozes onda se bolje povuci. Ovo ti je moj savjet !
A ti opat imas svoj stav, ...
- vatrogasac
....prvo, neka je bil hajr/sa srećom.....imaš na prve dvije stranice ove teme tih detalja......vrlo korisnih......obično je praksa prvo građansko pa šerijatsko vjenčanje zato što kod nas nije još kao u mnogim zemljama dovoljno samo jedno i to uglavnom crkveno, šerijatsko i sl.....carsija wrote:
vjencanje ce biti u kuci,da li moram da se obucem prikladno
ili bas ne mora posto nije u dzamiji.Poslije idemo u opstinu
opet na vjencanje i onda restoran,pa neznam vise da li moram ponijeti
dvije vrste odjece.Za svaku ceremoniju druga garderoba?
Hej,hvala ti.
......sva procedura u kući je kao u džamiji ...... znači počinje sa učenjem Kur'ana, zatim vjenčanjem i potom dovom u kojoj prisutni aminaju pa je stoga i potrebno biti prikladno obučen.....primijetio sam da mnoge mlade naprave dodatne dijelove koji se mogu kombinovati sa postojećom vjenčanicom....šalove i marame.....da bi izbjegle presvlačenje.....
.....ma o tome se obično pobrinu stariji i iskusniji, tvoje je samo da slijediš uputsva i uživaš u tom posebnom događaju.....
-
sultanijica
Ma vjencanja su super.. samo vala bezveze sto kod nas kao kod normalnog svijeta (i na istoku i na zapadu) nisu priznata vjerska vjenacanja...
sto rece jedan moj prijatelj kad ga je maticarka upitala ono cuveno pitanje uzima li tu i tu za zenu... "Po cetvrti put danas kazem DA"
sto rece jedan moj prijatelj kad ga je maticarka upitala ono cuveno pitanje uzima li tu i tu za zenu... "Po cetvrti put danas kazem DA"