Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
It_is_a_Leclerc wrote:
Bošnjaci su ponosni na svaki dio svoje historije.
Na bosanske kraljeve koji su osnovali ovu državu, i na sultane koji su nam donijeli svijetlost Islama.
Plači, moli, tu pomoći nema.
pa do prije 15 god ste bili ponosni samo na Turske osvajače, šta se je promjenilo?
meni je sasvim jasno šta, samo neznam dali je i tebi
S obzirom da nisi Bošnjak, to nije tvoj problem. Čak ni najmanje.
Posveti se, radije, malo pravopisu.
pa naravno da je moj problem, ako netko svojata našu zajedničku povijest samo za sebe
i to samo na osnovu imena Bošnjak, kojeg ste dobili dekretom iz 1993
tnnt wrote:
pa do prije 15 god ste bili ponosni samo na Turske osvajače, šta se je promjenilo?
pa naravno da je moj problem, ako netko svojata našu zajedničku povijest samo za sebe
Ah, zaboravio sam da su svi bosanski kraljevi bili Hrvati, ne u stvari su bili Srbi, ili mozda Hrvati. Ma Srbi kazu da su bili Srbi.
Nego, de se vi dogovorite sa susjedima ko su bili bosanski kraljevi jal Srbi jal Hrvati pa cemo mi onako kako vi kazete.
komsijamiki wrote:
Poenta je da su Svedjani izdali svoje Germanske korijene (kao i vi vase slavenske) i prihatili Jevrejsku vjeru i danas se klanjaju jednom Jevreju Isusu.
Mi Bosnjaci smo makar prihvatili vjeru u kojoj se velica Bog i samo Bog.
pa i vi se klanjate Arapinu Muhamedu, Isus nije bog
nemaš blage
arslanbey wrote:Ne kontate ovo je VJERSKI objektak,a sultan fatih je bio halifa islamske drzave,,,muslimani halifu moraju da postuju ,kad bi sutra dosao drugi halifa,svi muslimani bi ga podrzali u pohodu na drzavu
Djeca u školi vam se smiju. Sultan Fatih nije bio halifa. Koncept "halifata" u Osmanskom sultanatu je uveden kasnije, za vrijeme sultana Selima I.-og, 1517. godine...
webby-x wrote:U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana
koji su ove prve skraćivali za glavu. Povijesna šizofrenija.
Na bosanske kraljeve koji su osnovali ovu državu, i na sultane koji su nam donijeli svijetlost Islama.
Doduše donijeli su svjetlost islama, ali samo jednom dijelu naroda kojeg su pokorili, ubivši mu kralja prethodno.
I US indijanci su ponosni na europske kolonizatore koji su ih pokorili i donijeli svjetlost kršćanstva.
I Indijci na Engleze, Angolci na Potrugalce, Vijetnamci na Francuze.
tnnt wrote:
Nije bio dekret već kongres, znači dobrovoljno. A da je baš utanačeno - nije. Ne bi onoliki bilbordi bili i broooto kampanja.
Sljedeći logiku i način uspostavljanja analogija pojedinih forumaša mislim da ne bi bilo ništa loše u tome da nas Iran okupira, nametne poreze ukoliko ne postaneš šiitski musliman a onda postavimo jedan kip od 20 metara Ahmadinajadu što je sve to omogućio.
Nedavno sam pitao jednog Čeha zbog čega je toliko ateista u Češkoj i kaže da je to zbog toga što mnogi Česi o Crkvi imaju poprilično negativno mišljenje i da im je ista mnogo zla nanijela u prošlosti.Često katolicizam upoređuju sa komunizmom, u negativnom kontekstu naravno.
Last edited by Stoner on 20/06/2014 20:56, edited 1 time in total.
Hafis wrote:
Doduše donijeli su svjetlost islama, ali samo jednom dijelu naroda kojeg su pokorili, ubivši mu kralja prethodno.
I US indijanci su ponosni na europske kolonizatore koji su ih pokorili i donijeli svjetlost kršćanstva.
Turci za razliku od indijanaca genocidom od nas nisu napravili manjinu u vlastitoj zemlji, ko što su to pokušale naše "drage" komšije i naši "dragi susjedi". Zato opet govorim ko navija za Hrvatsku a Bošnjak je balvan je i to žešći.
tnnt wrote:
Nije bio dekret već kongres, znači dobrovoljno. A da je baš utanačeno - nije. Ne bi onoliki bilbordi bili i broooto kampanja.
pa iskreno ne zanima me kako se zovete, iskreno glupo mi je ime za narod bio Muslimani
ali brate nemožeš mi sada prodavati proču ako nisi Bošnjak, nemaš veze sa poviješću Bosne
i glumiti neki temeljni narod, hebiga Bosna je takva kakva je
webby-x wrote:U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana
koji su ove prve skraćivali za glavu. Povijesna šizofrenija.
Opet malo sarkazma, ako cemo posteno i bosanski kraljevi su izdali svoj narod jer su pod pritiskom Vatiakana prelazili na katolicanstvo, do je narod u velikoj mjeri pripadao Crkvi Bosanskoj. Zasto onda ne pisemo o toj izdaji. Drugo, neposredno pred dolazak Osmanlija, kompletno svestenstvo Crkve Bosanske je bilo protjerano od strane bosanskih kraljeva sto je u narodu ostavilo ogromnu prazninu. Jer to doba je bitno drugacije od danasnjeg, samo je svestnstvo bilo pismeno. Dok je narod bio ovca koju je pastir morao vodati. Dajte se malo stavite u kontekst vremena.
I stalno to prebacivanje na slavljenje okupatora Fatiha ali ne i prebacivanje kraljevima na jednog drugo okupatora koji je pokretao krizarske vojne na kraljevstvo . To bi ovi drugi okupatori bili bolji.
Za muslimane je on samo covjek i nista vise of toga. Znas ti to dobro nego ti krivo
Isus nije bog
Vecina krscana se ne slaze sa tobom.
Nisu Rimljani Krscanstvo jos na pocetku smatrali Jevrejskom sektom bez razloga.
Jevrejska sekta koja je pokosila sve autohtone religije u Evropi.
Isus je sin Božji, a mi smo svi isto Božja djeca kao i Isus
za Muslimane je on prorok, sveti čovjek poput Isusa
neda mi se o vjeri i nebulozama pričati čija je vjera bolja, ajde u đamiju i tamo propovjedaj
detroit-mercy wrote:
Opet malo sarkazma, ako cemo posteno i bosanski kraljevi su izdali svoj narod jer su pod pritiskom Vatiakana prelazili na katolicanstvo, do je narod u velikoj mjeri pripadao Crkvi Bosanskoj. Zasto onda ne pisemo o toj izdaji. Drugo, neposredno pred dolazak Osmanlija, kompletno svestenstvo Crkve Bosanske je bilo protjerano od strane bosanskih kraljeva sto je u narodu ostavilo ogromnu prazninu. Jer to doba je bitno drugacije od danasnjeg, samo je svestnstvo bilo pismeno. Dok je narod bio ovca koju je pastir morao vodati. Dajte se malo stavite u kontekst vremena.
I stalno to prebacivanje na slavljenje okupatora Fatiha ali ne i prebacivanje kraljevima na jednog drugo okupatora koji je pokretao krizarske vojne na kraljevstvo . To bi ovi drugi okupatori bili bolji.
kako je bila jaka ta krščanska crkva Bosanska, govori činjenica da od nje u Bosni ni trag nije ostao
ne razumijem kako je prijelaz jedne krščanske crkve u drugu gori od prelaska u totalno drugu vjeru, koja nije čak ni
kulturološki blizu srednjovjekovnim stanovnicima Bosne?
Hafis wrote:Nego, da pitam ove malo upućenije:
Ima li još kakv sultan da je zadužio Bošnjake osim ovog Mehmeda?
Mozda trebas da pitas "savremenog Isusa" Darija Kordica i osudjenog ratnog zlocinca?
kao što bi trebali pitati suvremenog Muhameda Rasima Delića i osudjenog ratnog zlocinca,
nitko nije njegov doček u Sarajevu osudio, ali hebiga uvijek su drugi gamad, čemu se onda sad čudiš?
Hafis wrote:
Turci za razliku od indijanaca genocidom od nas nisu napravili manjinu u vlastitoj zemlji, ko što su to pokušale naše "drage" komšije i naši "dragi susjedi". Zato opet govorim ko navija za Hrvatsku a Bošnjak je balvan je i to žešći.
detroit-mercy wrote:
kako je bila jaka ta krščanska crkva Bosanska, govori činjenica da od nje u Bosni ni trag nije ostao
ne razumijem kako je prijelaz jedne krščanske crkve u drugu gori od prelaska u totalno drugu vjeru, koja nije čak ni
kulturološki blizu srednjovjekovnim stanovnicima Bosne?
Ne stavljas se u kontekst vremena opet. Sa danasnje tacke gledista, ovi prelasci iz vjere u vjeru su neshavtljivi ali za tadasnje ljude je bila drugacija situacija. Drugo, protjerivanje svestenstva, misionarski rad franjevaca, islamizacija i mnogi drugi faktori su doveli do toga de je crkva bosanska potpuno iskorijenjena. Ono sto mene posebno nervira su ove ovakve temi i prebacivanje na prodaju vjere za veceru, kao da onda ni ti isti kraljevi na koje se pozivate nisu prodavali vjeru za veceru. Ostak je uglavnom lokalno naprdjivanje tipa ko ce kome suknuti.
Odnos Bošnjaka prema svojoj historiji jeste za raspravu i kritiku ali nema mi ništa smiješnije nego kada nekim svojim rezonima Srbi ili Hrvati ustanove da su oni apsolutni nasljednici čitave predotomanske historije.
Ovi prvi i ne znaju puno o istoj, često me pitaju odakle ime Bosna, smatraju da nikada nije bila država ali im to ne smeta da stave krunu Tvrtka na grb RS-a pod kojom je Bosna osvajala dijelove Srbije i bila najveća država na Balkanu.
Hrvati zaboravljaju da je tada Bosansko kraljevstvo bilo na vrhuncu moći, Dalmacija je bila Bosansko primorje a i drugi dijelovi današnje Hrvatske su mogli biti osvojeni, dakle, da nije bilo okupacije neka verzija alternativne historije nam kaže da Hrvatska nikad ne bi postojala ili bi bila dosta manja.
Hrvatska verzija je suprotna ovoj, da nije bilo okupacije sad bi bila Hrvatska do Drine, odnosno "Bosanci" bi zanemarili svoju dotadašnju državnost, bosansku prošlost i postali bi samo još jedna Slavonija,Istra, Međimurje.
Osim Bavarske ne znam niti za jedan jedini sličan primjer, Crnogorci su se na osnovu ono malo državnosti i u poređenju sa ostalim Balkansim zemljama ne tako slavne historije odvojili od Srbije iako su jako slični Srbima, imaju ista imena,prezimena i religiju.
Hafis wrote:Nego, da pitam ove malo upućenije:
Ima li još kakv sultan da je zadužio Bošnjake osim ovog Mehmeda?
Mozda trebas da pitas "savremenog Isusa" Darija Kordica i osudjenog ratnog zlocinca?
kao što bi trebali pitati suvremenog Muhameda Rasima Delića i osudjenog ratnog zlocinca,
nitko nije njegov doček u Sarajevu osudio, ali hebiga uvijek su drugi gamad, čemu se onda sad čudiš?
Je li ratni zlocinac Rasim Delić govorio da je pricao sa Allahom i da je blagosivao Bosnu i Hercegovinu iz aviona i kada je drzao neki govor da je vjerovao da meleci kroz njega govore kao sto je to uradio "savremeni Isus" i osudjeni ratni zlocinac Kordic za cije zrtve se i dan dans traga?
Last edited by BHCluster on 20/06/2014 21:24, edited 1 time in total.