Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dacha bosanac

#76 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dacha bosanac »

Ja ne znam kako da ti objasnim, jer je to očito nemoguće. Bog poziva Abrama Haldejca s obećanjem da će od njega načiniti novi narod i da će mu to sjeme biti kroz Isaka, a taj narod su Jevreji ili ti Židovi. Sad jasnije?
Chagalj

#77 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Chagalj »

dacha bosanac wrote:Ja ne znam kako da ti objasnim, jer je to očito nemoguće. Bog poziva Abrama Haldejca s obećanjem da će od njega načiniti novi narod i da će mu to sjeme biti kroz Isaka, a taj narod su Jevreji ili ti Židovi. Sad jasnije?
dobro
schnappi

#78 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi »

Doslo je do brkanja pojmova i zato se kaze da je bio zidov.
Abraham je EVRI tj. Jevrej ili Hebrej. Tako su nazvani on i njegove pristase i sljedbenici. On nije zidov ili judov ili judejac ili stagod. Taj pojam tad nije postojao, niti je on za njega cuo. Sa njim Bog sklapa savez i taj savez skupa sa prorocanstvom nastavlja se kroz Isaka, dalje kroz Jakoba ili Izraela i dalje 12 plemena Izraela. Ovo pise kako u Bibliji tako i u Kuranu i tu nema dvojbe. Jedan od 12 sinova Jakoba se zove JUDA i od njega su Judovi ili Zidovi. On sam nije bio Judov, jer ne moze jedna osoba sacinjavati narod. Njegovi potomci su osnovali drzavu Juda u kojoj su jos zivjeli pleme Benjamin i dosta njih iz plemena Levi. Prema tom pocinju polako svi da se zovu Zidovima ili Judovima zbog pripadnosti ovoj drzavi, ne po porijeklu. (Tako u Bosni zive Hrvati, Bosnjaci, Srbi i drugi a svi smo po drzavnosti Bosanci.)

Sjeverno od njih je bila drzava Izrael sa ostalih 10 plemena, ali su unisteni i odvedeni u ropstvo. Ostaju samo Judovi ili Zidovi i pocinju svoju vjeru isto tako da zovu. Znaci taj pojam se prenosi na pripadnike preostalih plemena. Inace, osim sto su imali jaku drzavu, naziv Judejac je popularan jos od kralja Davida, jer je on bio iz ovog plemena i svi ostali kraljevi, znaci kraljevska loza, a narod se obicno identifikuje sa vladarom i drzavom. Posto su jezik zvali hebrejskim, i zbog spomena na Abrahama koji uvodi monoteizam i saveznistvo, oni sebe nazivaju i Jevrejima, tako da je doslo do brkanja pojmova i postali su sinonimni vremenom.

Ako bismo sjeli u time-machine i vratili se u proslost i nazvali narode Balkana Balkancima, oni nikad za taj turski pojam koji uvodi neki njemacki strucnjak prije nekih 200 godina nisu culi (ali je nama prirodno da kazemo "stari Balkanci") kao ni Abraham, Isak ili Jakob sto nisu culi za Judov. Mojsije i Aron su LEVITI iz plemena Levi a ne Juda, u njihovo vrijeme nije bilo ni drzave Judeje ni kraljevstva Davida, sigurno se nisu identifikovali sa ovim pojmom, znaci ako uzmemo cinjenice i ono kako su su oni sebe shvatali, nisu bili zidovi niti judovi iliti judejci. Mi danas posthumno sve ove likove krstimo u zidove, u njihovo vrijeme to nije realnost, tako se to razvilo naknadno u svim jezicima, jer jedino Zidovi bijase najjace i najbrojnije pleme i u proslosti i danas, za ostale skoro da se ne zna.

Iz svitaka sa Mrtvog mora se vidi da su jevreji prije 2000 godina ocekivali 2 mesija, jedan treba da bude iz plemena JUDA iz kraljevske loze Davida i da bude mesija kralj, drugi treba da bude iz loze LEVI koja je svecenicka loza Arona i da bude mesija svecenik. Inace svecenik mora biti potomak Arona.

Sto se tice Ismaela, tu mnogi isto prave gresku. On je bio ono sto mu i otac, Jevrej ili Hebrej po "nacionalnosti", Arapa tad nije bilo, a nije se mogao zvati ni Ismaelit- to su kasnije njegovi potomci, ne moze jedna osoba biti pripadnik naroda, druga je stvar sto se putem njega nije nastavilo prorostvo/ savez, to ne mijenja neciju vjeru ili pripadnost narodu, medjutim ovu cinjenicu ne vole ni zidovi koji sebi daju dodatni naziv jevreji, niti vole muslimani, jer je zidov i jevrej postalo vremenom isto. Vjera judaizam kakvu danas poznajemo pocinje od Tore, tj. Mojsija i nastavlja se formirati dalje kroz razne proroke Izraela. Medjutim, tu vjeru niti Abraham niti Mojsije sigurno nisu nazivali judaizam- pojam koji se kasnije pojavljuje u historiji.
dacha bosanac

#79 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dacha bosanac »

Ja pogrješih. U pravu si Jevrejin tj. Hebrej i Judov tj. Židov, s tim da on (Abraham) jeste praotac Judaizma jer od njegova sjemena dođe i Juda.
schnappi

#80 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi »

Po nekom mom shvatanju od Abrahama svi su semiti Jevreji po pripadnistvu narodu (ne po vjeri). Od ovih nastaje mnogo naroda (kao sto je obecano u SZ) koji se obicno nazivaju po nekom praocu (recimo Izrael) i neki kroz historiju mijenjaju imena. Sto se tice judaizma kao vjere, tako se vjera nije zvala u vrijeme Abrahama, Mojsija, Isaka i Jakoba, niti je imala ovaj danasnji oblik, niti su postojale sve knjige Biblije odjednom, niti su se vjerski rituali odjednom isklesali, sve se formiralo postepeno. U vrijeme Isusa se vjera moguce da je zvala judaizam, ali je tu bilo mnogo sekti koje su imale opet svoja posebna imena. Ono sto danas asociramo sa judaizmom je ortodoksni rabinski judaizam nastao od farizeja, dok su recimo prezivjeli ebioniti i nazareni vecinom postali krscani, osim onih koji su prebjegli u Arabiju, oni su naknadno vecinom postali muslimani.
Posto danasnji rabinski judaizam jedino lici vjeri farizeja, pogresno je poistovjecivati vjeru ebionita, esena, zilota, sikara, nazarena sa danasnjim judaizmom, to je kao kad bismo rekli da je isto pravoslavlje, katolicizam, protestanti, adventisti, metodisti, unitaristi, jehovci...knjiga je ista, vjerska interpretacija razlicita.
schnappi

#81 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi »

SABAT
ovo je jedna od 10 zapovijesti i ponovljena je vise puta u Tori, Mojsijevom zakonu koji broji 613 zakona ukupno. Rijec dolazi iz semitskih jezika i znaci odmor, odmaranje, po ovom je i nasa rijec subota. Izraelcima je naredjeno da praznuju sabat, koji se odnosi na 7. dan u sedmici, ali i na neke druge karakteristicne dane u godini, koji ne moraju pasti u subotu.

1. Mojsijeva 2:3
3. I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svijeh djela svojih, koja učini;
Mojsijeva 2:21-22
21. Šest dana radi, a u sedmi dan počini, i od oranja i od žetve počini.
22. Praznuj praznik sedmica, prvina žetve pšenične, i praznik berbe na svršetku godine.
2.Mojsijeva 20:9-10
9. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
10. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.

Dakle postoji zabrana bilo kakvog rada, posla, (treba svi da uzmu slobodan dan i posvete se odmoru i molitvi) ali se iz konteksta mnogih stihova da zakljuciti da je rijec o poslu kojim se pridonosi materijalna vrijednost ili o teskom fizickom poslu i trgovini. Medjutim, rabini su u svojim Talmudima toliko sitnicarili da su zabranili sve i sve su proglasili za "rad". Cak su debatirali da li da se pomogne zivotinji koja upadne u jamu, da li smijes ubrati vocku sa grane da jedes ako si gladan itd. Sve je proglaseno za rad i protiv ovog sitnicarenja nastupa Isus, a ne da se sabat ukine.

Marko 2:23-28
23. I dogodi mu se da iđaše u subotu kroz usjeve, i učenici njegovi trgahu putem klasje.
24. I fariseji govorahu mu: gledaj, zašto čine u subotu što ne valja?
25. A on reče im: nijeste li nikad čitali šta učini David kad mu bi do nevolje i ogladnje s onima što bijahu s njim?
26. Kako uđe u Božiju kuću pred Avijatarom poglavarom svešteničkijem i hljebove postavljene pojede kojijeh ne bijaše slobodno nikome jesti osim sveštenika, i dade ih onima koji bijahu s njim?
27. I govoraše im: subota je načinjena čovjeka radi, a nije čovjek subote radi.
28. Dakle je gospodar sin čovječij i od subote.

O cemu se ovdje radi? Farizeji su katalogizirali razne forme rada koje zabranjuju subotom. Zbog tog sto su farizeji nametli teske propise za sabat, Jevrejima se ucinilo da niko nije u stanju da ga odrzava i dosta ih je odustalo od ovog i uopste su se odmetnuli od vjere. I danas rabinski ortodoksni judaizam, nasljednik farizeja i najjaca sekta, ima teska pravila za sabat, npr.:

I really want to keep Shabbat but I'm finding it very difficult. I'm a smoker, so that's a big hurdle, and not answering the phone or turning on lights is also tough. Any tips?
Orthodox Jews do not drive cars on the Sabbath because it involves lighting a fire.
Otherwise it is prohibited to use an elevator on Shabbat because pressing the button to operate the elevator closes a circuit

Ima 39 radnji nabrojanih u mishni sta su rabini sve zabranili, i tih 39 se onda razgranava toliko da se ne smije bas nista, sve je proglaseno za rad, pisanje i brisanje i uzimanje olovke, kuhanje ili podgrijavanje hrane, nista ne mazati kao sminka marmelada, mjerenje, sortiranje, zalijevanje cvijeca, kidanje toilet papira, koristenje elektrike, pritisnuti salter-oni sjede u mraku, pritisnuti dugme u liftu, telefoniranje, kupovina, ne dirati novac, ne pomjerati nikakve objekte, ne napustati kucu osim zbog sinagoge, ima toga bukadar...
Karaiti, jedna manja jevrejska sekta koja ne priznaje Talmud, drugacije tumaci odrzavanje sabata: ne paliti vatru- pravu vatru ne elekronika, ne raditi posao gdje se zaradjuje novac, ne raditi teze fizicke poslove- kao trcanje ili hodanje 3 sata po suncu, rad u njivi...

Isus podsjeca da prema primjerima iz Tore moze da se napravi izuzetak od pravila ako si u nuzdi, gladan, ako se radi o zivotu itd., jer samo tako sabat ima smisao. Jer, sabat je tu za covjeka- za odmor, molitvu i spiritualni zivot, a nije covjek za sabat- sitnicarenjem da se dovodi u pitanje zivot, da gladujes, ne pomognes ljudima. Milost ima prednost nad sabatom, Isus lijeci od lepre na sabat:
Marko 3:1-5
1. I uđe opet u zbornicu, i ondje bješe čovjek sa suhom rukom.
2. I motrahu za njim neće li ga u subotu iscijeliti da ga okrive.
3. I reče čovjeku sa suhom rukom: stani na srijedu.
4. I reče im: valja li u subotu dobro činiti ili zlo činiti? dušu održati, ili pogubiti? A oni mučahu.

U Kuranu smo obavijesteni da je sabat bila zapovijest samo za Izraelce, dakle da ga odrzavaju potomci Jakoba, a nije obaveza za druge narode. Sabat je ukupno pomenut 7 puta.
16:124. Svetkovanje subote je propisano onima koji su imali različita mišljenja o njoj, i Gospodar tvoj će na Sudnjem danu njima presuditi u onome oko čega su se razišli.

Inace postoje razlicita misljenja o tome da li treba da goyi, nezidovi odrzavaju sabat ili je to samo za jevreje. Posto nema konsenzusa, imamo razlicite krscanske sekte. Ne radi se samo o sabatu, inace krscani ne znaju koji se zakoni iz Tore odnose samo na Izraelce, a koji treba da postuju i nezidovi, jer je logicno da ne moze sve da se ukine.
šcki

#82 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

ILIJA ENGEL wrote:
Symantec wrote:
Također, poslan je cijelom čovječanstvu da najavi dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhiselama.

Zaključak; jeste poslan jevrejima ali nije propovijedao Judaizam već Božje jedinstvo tj. Islam.

I kako to dva jevreja i arapin? Zar i jevreji nisu arapi tikvane jedan. Kako ste samo oštećena generacija, pa vi veze nemate ni o čemu.

:-) :-) :-) :-) :-) :lol:
Koja izvala!
Ovo isljucuje svaku dalju raspravu! Ne brukaj se!
Googlerica

#83 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Googlerica »

schnappi wrote:Po nekom mom shvatanju od Abrahama svi su semiti Jevreji po pripadnistvu narodu (ne po vjeri). Od ovih nastaje mnogo naroda (kao sto je obecano u SZ) koji se obicno nazivaju po nekom praocu (recimo Izrael) i neki kroz historiju mijenjaju imena. Sto se tice judaizma kao vjere, tako se vjera nije zvala u vrijeme Abrahama, Mojsija, Isaka i Jakoba, niti je imala ovaj danasnji oblik, niti su postojale sve knjige Biblije odjednom, niti su se vjerski rituali odjednom isklesali, sve se formiralo postepeno. U vrijeme Isusa se vjera moguce da je zvala judaizam, ali je tu bilo mnogo sekti koje su imale opet svoja posebna imena. Ono sto danas asociramo sa judaizmom je ortodoksni rabinski judaizam nastao od farizeja, dok su recimo prezivjeli ebioniti i nazareni vecinom postali krscani, osim onih koji su prebjegli u Arabiju, oni su naknadno vecinom postali muslimani.
Posto danasnji rabinski judaizam jedino lici vjeri farizeja, pogresno je poistovjecivati vjeru ebionita, esena, zilota, sikara, nazarena sa danasnjim judaizmom, to je kao kad bismo rekli da je isto pravoslavlje, katolicizam, protestanti, adventisti, metodisti, unitaristi, jehovci...knjiga je ista, vjerska interpretacija razlicita.
:thumbup:
šcki

#84 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

animals wrote:
Symantec wrote:To što tebe i slične vrijeđa što sam tvam rekao da ste majmuni prezreni.
Pa mene isto tako vrijeđa kada se raspucavate copy/paste sa vikipedije i koristite "blještave" riječi kako biste impresionirali narod a s ciljem da izazovete smutnju. I onda ga zaserete sa dva jevreja i arapin. Znači ašćare da isprovocirate zdrav razum.

Ja vas ovdje sad vidim isto kao što svete knjige opisuju one "mislioce" i "učenjake" oko faraona što su pokušavali na sve načine da zeznu poslanike koji su im poslani a zapravo samo naprđivači svoga vremena.
Ne mozes ti mene uvrijediti..ja ne koristim wiklopediju, vec malo sam ucio o tome kao mali..
ne znam sve, jer ne mislim biti teolog. sta ti smetaju jevreji..kako moze Isus biti musliman, kad je rodjen prije nego je nastao Islam..

Kome je Wikipedija izvor informacije nek se ufati za glavu!

Jevreji svakome smetaju,i uvijek su smetali jer su posebni!
Pogotovo danas kad drze sve banke,najjaci su,najbogatiji,najsposobniji!Drze do svog,i zato su i opstali!
Cak su toliko pametni da je citav svijet pao na njihovu religiju i dan danas cita njihovu istoriju!
Ko je pametan nek se na njih ugleda a ko nije nek zivi samo "za onaj svijet" dok u ovom zivotu prolazi ko obicni rob!

Evo i pitanje zasto je u Islamu covjek ROB?Uvijek onaj donji,uvijek potcinjeni?
Kakav je to Bog koji covjeka stvari da od njega roba pravi?Zar nije u prirodi covjeka dostojanstvo,ponos?

A da bi se razumjelo ko je bio Isus u teoloskom smislu i kakva je njegova uloga,treba krenuti od shvatanja zasto je Bog uopste stvorio svijet !
šcki

#85 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

šcki wrote:
ILIJA ENGEL wrote:
Symantec wrote:
Također, poslan je cijelom čovječanstvu da najavi dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhiselama.

Zaključak; jeste poslan jevrejima ali nije propovijedao Judaizam već Božje jedinstvo tj. Islam.

I kako to dva jevreja i arapin? Zar i jevreji nisu arapi tikvane jedan. Kako ste samo oštećena generacija, pa vi veze nemate ni o čemu.

:-) :-) :-) :-) :-) :lol:
Koja izvala!
Jevreji Arapi?Da najavi 600 godina ranije?
Ovo isljucuje svaku dalju raspravu! Ne brukaj se!
animals

#86 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

šcki wrote:

Pogotovo danas kad drze sve banke,najjaci su,najbogatiji,najsposobniji!Drze do svog,i zato su i opstali!
Cak su toliko pametni da je citav svijet pao na njihovu religiju i dan danas cita njihovu istoriju!
Ko je pametan nek se na njih ugleda a ko nije nek zivi samo "za onaj svijet" dok u ovom zivotu prolazi ko obicni rob!

Kakav je to Bog koji covjeka stvari da od njega roba pravi?Zar nije u prirodi covjeka dostojanstvo,ponos?

A da bi se razumjelo ko je bio Isus u teoloskom smislu i kakva je njegova uloga,treba krenuti od shvatanja zasto je Bog uopste stvorio svijet !

Neki dan sam slucajno u parku promatrao jednu jevrejsku porodicu..on tipicni jevrej, tipicna brada i crno cinovnicko odijelo..
ona lijepai mlada, moderno obucena.., deckici, imaju neke pletenice naprijed..obojica iste..curice , onako normalno obucene u haljine..tako obicni, ali se vidi red..sve pod kontrolom, kao neka vojnicka stega..susta suprotnost obicnim porodicama,.jednostavno su drugaciji od svi ostali..imaju neku disciplinu..
mozda je i do njihove vjere, ne znam..ali dobro kazes za Islam, covjek je u njemu rob, ne smije razmisljati..posljedice se vide medju danasnjim muslimanskim svijetom..ne bi da uvrijedim nikoga, ali mislim da je to utjecaj radikalne arapske struje medju muslimanima..
kerima1

#87 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

@Animals
mene si uvrijedio:)

@ šeki

U pravu si to za roba i ja sam ubijedjena da posto se u to doba trgovalo sa robljem kao bilo je vjernicimalakse podnijeti da su Boziji rob,nego nekome od ljudi.Ja ne priznajem to rob,bas zato sto ne bi Bog spao na to da ponizava ono sto stvara.
Tu zadnju recenicu ti ja ne mogu razumiti,mozes li objasniti?
šcki

#88 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

kerima1 wrote:@Animals
mene si uvrijedio:)

@ šeki

U pravu si to za roba i ja sam ubijedjena da posto se u to doba trgovalo sa robljem kao bilo je vjernicimalakse podnijeti da su Boziji rob,nego nekome od ljudi.Ja ne priznajem to rob,bas zato sto ne bi Bog spao na to da ponizava ono sto stvara.
Tu zadnju recenicu ti ja ne mogu razumiti,mozes li objasniti?
Nisam šeki,vec šcki!
šcki

#89 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

animals wrote:
šcki wrote:

Neki dan sam slucajno u parku promatrao jednu jevrejsku porodicu..on tipicni jevrej, tipicna brada i crno cinovnicko odijelo..
ona lijepai mlada, moderno obucena.., deckici, imaju neke pletenice naprijed..obojica iste..curice , onako normalno obucene u haljine..tako obicni, ali se vidi red..sve pod kontrolom, kao neka vojnicka stega..susta suprotnost obicnim porodicama,.jednostavno su drugaciji od svi ostali..imaju neku disciplinu..
mozda je i do njihove vjere, ne znam..ali dobro kazes za Islam, covjek je u njemu rob, ne smije razmisljati..posljedice se vide medju danasnjim muslimanskim svijetom..ne bi da uvrijedim nikoga, ali mislim da je to utjecaj radikalne arapske struje medju muslimanima..

Ja sam sigurna 100% ideologija!
kerima1

#90 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

Ok izvini šcki :)
Ne odgovori mi na pitanje :)
šcki

#91 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

kerima1 wrote:Ok izvini šcki :)
Ne odgovori mi na pitanje :)
Ok.Prihvatam izvinjenje :razz:

Kazem ne moze se tako o Isusu pricati s brda s dola! To je ko kad se uzme neka knjiga pa se izvadi recenica iz konteksta i onda nista ne kontas!

Postoje tri verzije price o Isusu,jevrejska,krscanska i islamska! I postoji vjerovatno ono sto je prava Istina!

Ako pricas o Isusu s aspekta islama,prica je kratka on je poslanik ko i svi drugi i to je to!
S jevrejskog gledista i krscanskog prica je ista,samo sto za jevreje taj Isus,Mesija jos nije stigao na Zelmlju,a za krscane jeste i njegova uloga je Spasenje....a ta prica je malo duza i ona pocinje od toga-zasto je Bog uopste stvorio svijet!
relevantan

#92 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by relevantan »

šcki wrote:
animals wrote:
Symantec wrote:To što tebe i slične vrijeđa što sam tvam rekao da ste majmuni prezreni.
Pa mene isto tako vrijeđa kada se raspucavate copy/paste sa vikipedije i koristite "blještave" riječi kako biste impresionirali narod a s ciljem da izazovete smutnju. I onda ga zaserete sa dva jevreja i arapin. Znači ašćare da isprovocirate zdrav razum.

Ja vas ovdje sad vidim isto kao što svete knjige opisuju one "mislioce" i "učenjake" oko faraona što su pokušavali na sve načine da zeznu poslanike koji su im poslani a zapravo samo naprđivači svoga vremena.
Ne mozes ti mene uvrijediti..ja ne koristim wiklopediju, vec malo sam ucio o tome kao mali..
ne znam sve, jer ne mislim biti teolog. sta ti smetaju jevreji..kako moze Isus biti musliman, kad je rodjen prije nego je nastao Islam..

Jevreji su zaista bili odabrani i najbolji narod i to hiljadama godina. Svi poznati u Kur'anu spomenuti poslanici od Ibrahima a.s. preko Ishaka a.s. (Osim Muhammeda a.s.) vode liniju od Ishaka a.s. i bili su poslani upravo njima. To je zaista bila jedna velika čast.
Međutim, njihovi postupci i grijesi (poznato je da je to narod koji je u laž utjerivao i ubijao najviše svojih poslanika od svih ostalih naroda) su doveli do toga da ne samo da prestanu biti odabrani narod, nego ih je Allah dž.š. prokleo pa ostadoše prokleti narod sve do sudnjeg dana. To je potvrđeno Kur'anom kao posljednjom objavom gdje se kaže da je Muhammedov a.s. ummet zaista najbolji ummet.
Kao što je poznato Muhammedova a.s. je bio arap i njegova linija ide od Ismaila a.s. koju jevreji smatraju inferiornijom, i upravo zbog toga što je arap većina njih ga nisu priznali, iako su i sami najavljivali dolazak Poslanika koji će uvesti red.

Što se tiče odnosa Rab (Gospodar) i rob u islamu, to se malo drugačije posmatra. Čovjek je rob u smislu da ima Stvoritelja, koji je stvorio njega, njegova djela, njegovu opskrbu, pamet i sve ostalo što je čovjek bez ikakvog računa dobio iz Božije milosti. Osim toga za dobro koje uradi bit će nagrađen, a za zlo kažnjen. Data mu je sloboda izbora kako će živjeti i nikome neće biti nepravda učinjena na Sudnjem danu. U tom kontekstu se misli kada Rab u Kur'anu kaže "O robovi moji". Ne bih ovde o robovlasništvu kao o obliku društvenog uređenja jer to je jedna sasvim druga tema i izlazi iz okvira ove rasprave.

Što se tiče Isa a.s. sasvim je jasno da je on bio iz jevrejskog naroda njima poslan da ih poziva u vjeru u Jednog i Jedinog Gospodara kroz Knjigu Indžil.
fatamorgana

#93 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Sjo šuplje .... k'o papagaj, bez i jedne vlastite misli ili zaključka .... :roll:
relevantan

#94 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by relevantan »

fatamorgana wrote:Sjo šuplje .... k'o papagaj, bez i jedne vlastite misli ili zaključka .... :roll:
(Ukoliko se ovo odnosi na moj post)

Pročitaj još jednom, možda nešto i naučiš. Sve napisano je vlastita misao, iz glave i bez copy/paste wikipedia fazona. Ali nisam od tebe ni očekivao da ćeš nešto pametnije napisati. Vječiti kontraš kojem na čelu piše: Ja zaista mrzim sve što ima veze sa Islamom i Muslimanima.
fatamorgana

#95 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

relevantan wrote:
fatamorgana wrote:Sjo šuplje .... k'o papagaj, bez i jedne vlastite misli ili zaključka .... :roll:

Pročitaj još jednom, možda nešto i naučiš. Sve napisano je vlastita misao, iz glave i bez copy/paste wikipedia fazona. Ali nisam od tebe ni očekivao da ćeš nešto pametnije napisati. Vječiti kontraš kojem na čelu piše: Ja zaista mrzim sve što ima veze sa Islamom i Muslimanima.
Nije tako sinak, ovo tvoje nije originalna misao već mektebska priča i to prilično niskog profila ....
šcki

#96 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by šcki »

relevantan wrote:

U vezi gornjeg posta

To nema logike! Znaci Bog je odredio jedan narod,kao poseban narod da drugi od njih uce,i onda se prekonto,skontao da ipak oni nisu taj odabrani narod,jer su lagali pravili smutnje itd??(I to nakon hiljade godina?)
Prvo taj Bog onda djeluje malo neozbiljno kao da ne zna sta radi!
Ako je izabrao Jevreje onda je imao za to dobar razlog i usadio je to nesto posebno u njih mimo ostalih,naravno u tom moralnom,duhovnom smilslu!

Kad se pojavio Muhamed logocno je da je pricao i izmislio tu pricu kako su Jevreji prokleti,da ih diskredituje,isto kao i katolicka Crkva ili ko je to njihovo "prokletstvo"izmislio,da bi imao vise svojih sljedbenika!

To da su utjerivali laz vise nego ijedan drugi narod je jedna neosnovana izjava,koja nema nikakvih dokaza!
Bice prije da su kroz istoriju uvijek nih utjerivali,proganjali i pokusavali istrijebiti,vise nego ijedan drugi narod!
Ako su katolici bolji od njih,onda se vratimo u istoriju pa da vidimo ko je najvise zla napravo na planeti!
Niko ne kaze da su Jevreji savrseni,al da su izmislili vjeru,koju su svi poslije prekopirali,je jednostavna cinjenica!I

Vise je providno i smijesno to svaljivanje sve krivice na Jevreje!
Ispade sad ta saka malog naroda je kriva za sve zlo na planeti,prokleta,pa i ako jeste,svaka im cast kad mogu tako da vladaju!Dok su Muslimani uvijek zrtve,uvijek ih svi mrze,svi su islamofobi...Pa nema vece mrznje nego prema Jevjejima al oni opet obrcu svijet!

A to da je Muhamedov ummet najbolji umet,vidim iz prakse! Od teorije niko nema koristi!

Svako ce za svoje reci da je najbolje,logicno! Ali treba biti objektivan ako je nekom stalo do istine! A ako ti je stalo samo da budes clan neke vjerske zajednice,onda manje vise i nije bitno kojoj ces se pridruziti,sve je to u pet deka U PRAKSI!
schnappi

#97 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi »

Jako je tesko utvrditi iz kojeg plemena je bio Isus, da li iz Jude ili Levi. Postoje 2 genealogije u NZ, koje pokusavaju povezati lozu do Davida- pleme Juda, ali nijedna nije bez gresaka kad se uporedi sa likovima iz SZ, cak jedna govori o porijeklu Josefa za kojeg znamo da mu nije pravi otac. Postoje neki apokrifi kojim se povezuje sa lozom Arona, a i u Kuranu imamo izraz "sestra Haruna", sto opet ne znaci da je iz te loze, nego da su nekako krvno vezani, mozda je jedan roditelj Marije od Arona, a drugi od Davida.

U Bibliji nema nigdje pomenut judaizam ili krscanstvo, vjera Abrahama, Mojsija, Isusa nema imena. Jedino imaju u NZ pomenuti Judovi 2,3 puta u smislu naroda. Samo odsustvo ovih pojmova kao vjere nam govori da je naziv vjere raznih poslanika judaizam dosao posthumno i nema uporista u Bibliji.

Jedini izrazi koji se koriste su "prijatelj Bozji" i Hebrej za Abrahama, a "djeca Izraela" za plemena Mojsija i drugih poslanika. Npr.: Cuj o Izraele! Vas Bog je jedan.

Sto se tice judaizma kao vjere svih Izraelaca u vrijeme Isusa, i to je dezinformacija. Josif Flavije pise da u njegovo vrijeme je bilo oko 3.000.000 Izraelaca, i da vecina nisu bili vjernici, bili su deisti, ateisti, kako Isus kaze "izgubljene ovce Izraela", u ponekim najmnogoljudnijim gradovima od 15.000 stanovnika bilo je po 1 sinagoga koju su pohodili samo malobrojni, nije bilo potrebe da se gradi vise sinagoga, jer je i ona jedna bila prazna.

Ono sto je bilo vjernika, dijelili su se u vise sekti. Najmnogobrojnja sekta su bili farizeji oko 6000, zatim eseni oko 4000, zatim saduceji oko 3000. Bilo je jos nekih sitnijih sekti, ove su najmnogoljudnije. Sve da njihovu vjeru nazovemo jednim imenom "judaizam", za sta nema nikakve biblijske pretpostavke, ipak je jako malen broj vjernika, maksimalno 15-20.000 od 3 miliona u citavoj Judeji, Galileji i okolini.

Izrael je izabran narod da se putem njih nastavi savez i poslanstvo radi Abrahama i Ishaka. To sto danas Arapi ne vole davati ime Ishak, samo Ismail, ili sto jevreji naglasavaju kako su oni izabrani a ne Arapi i da ih Bog nije ostavio... je samo stvar ljubomore i prepucavanja izmedju ovih naroda koji su krvna braca. Sto je najsmjesnije, mnogi "Arapi" su zapravo arabizirani Izraelci, recimo ima i danas par sela u Siriji koji pricaju aramejski, a izjasnjavaju se Arapima muslimanima, mnogi arapski govornici su zaboravili da su nekad bili jevreji, ima dosta jevreja koji su izbjegli u Arabiju i Jemen, promijenili vjeru, izjasnjavaju se Arapima, a zapravo su arabizirani Zidovi. Cini mi se da porodica Saud je jevrejskog porijekla. Zalosno je sto su mnogi izgubili vlastiti identitet.
melac

#98 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by melac »

kerima1 wrote:
šcki wrote:
kerima1 wrote:Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D
Tri Jevreja i jedan Arapin!
Kako onda nastade krscanstvo,od cega kad se radilo o jevrejima,cudno bas!?
Krscanstvo je ideologija i nije vezana za narod. Svi koji vjeruju da je Isus Krist su krscani, jer krscanin dolazi od Krist, Mesija, Spasitelj tj. Onaj koji ce doci suditi zive i mrtve.
schnappi

#99 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by schnappi »

To da Mesija odnosno Krist oznacava: spasitelj i sudija zivih i mrtvih je cista dezinformacija. Vecina crkvenih otaca koji su osnovali ono sto danas imamo kao krscanstvo nisu znali hebrejski jezik i dali su svoje sudove na osnovu grckog jezika i znacenja tih izraza u grckoj paganskoj kulturi. Danas su se zadrzale njihove pogrsne definicije. Dovoljno bi bilo pitati Jevreje da im objasne zakonitosti svog jezika.

Mesija
Imamo Stari zavjet u kojem se vise puta pominje naziv mesija, vise osoba je nosilo ovu titulu i tacno se zna da znaci u prevodu Pomazanik. Radi se o staroj jevrejskoj praksi da osoba koja izvrsava neku posebnu funkciju se pomaze uljem i time dobija titulu mesije. Funkcije ili duznosti koju su imali mogu biti sljedece: svecenik, visoki svecenik, prorok, kralj, vladar.
U Evropi se vladaru stavi kruna na glavu i tim krunisanjem pocinje njegova funkcija kralja, kod Izraelaca je to mazanje uljem, praksa koju su vjerovatno preuzeli od starih Egipcana. Znaci to bi bio pojam mesije, s tim da su Izraelcani ocekivali Posebnog Tog Mesiju, nekog ko ce ih osloboditi jarma Rimljana i obnoviti hram i biti potoma Davida. Kao sto znamo Isus nije ispunio ove uvjete u prvom dolasku i time je obicni mesija bilo svecenik, prorok ili kralj Zidova, dok se ocekuje drugi dolazak u kom ce odvesti narod u blagostanje i time biti Taj Mesija.

Spasilac
Ovo je takodjer tema za sebe, kako se prevode hebrejska imena. Recimo, ime DaniEL znaci doslovno SudacBog, ali ako odemo na stranice imena, nacemo znacenje Bog je moj Sudija. Kvaka je u tom da se u hebrejskom ne koristi pomocni glagol "biti", oni ce reci: Ja ucitelj, on ribar itd. znaci fali "sam, si, je, smo, ste, su", sto prevodimo kao "ja SAM ucitelj, on JE ribar"...
Jehoshua (skraceno u Joshua-Isus) znaci: Jah(ve) JE Spasitelj, Jehuhanan (skraceno Johanan-Ivan) znaci: Jahve JE milostiv, Jah ili Jeh kao skraceno za Jahve se koristi i na kraju imena recimo ZekheriJAH (Jahve se sjetio), EliJAH. Bez obzira sto je Elijah nosio ime "BogJahve" odnosno sa glagolom "biti": El (Bog, Elohim) JE Jah (ve), niko ga nije smatrao Bogom niti je Danijela smatrao da ce suditi ili da je on Bog koji sudi.

Isaija 9:6
Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
Ovaj stih iz Isaije SZ krscanski teolozi smatraju za najjace prorocanstvo Isusa koji potvrdjuje da je bog, jer se to kako kazu vidi iz njegovih imena da je bog silni, otac vjecni itd. U tom se ogleda njihova nepismenost za semitske jezike, jer ako vec prevodimo imena onda prevodimo sa Bog JE silan, Otac JE vjecan itd. kao sto smo vidjeli na primjerima iznad. Ne moze biti da za sva hebrejska imena vazi jedno pravilo, a samo za ova neko izmisljeno drugo pravilo.
Drugi najjaci stih iz SZ je onaj koji pominje dijete koje ce se roditi od djevice i bice mu ime Imanuel. Prvo, nigdje ne pise djevica, pise Alma, sto znaci mlada zena, drugo ime imanuel je kao i sva ostala imena koja nose EL u sebi i velicaju Boga, npr. IsraEL, DaniEL, EzekiEL itd.
Jah stoji skraceno za hebrejski naziv za Boga JAhve, JEhova, dok El je skraceno od Eloh i Elohim.

Elohim
Samim tim sto se ova imenica nalazi u mnozini a prateci glagoli u jednini, krscani smatraju da se radi o jednom Bogu koji je mnozina, vise osoba. Time iskazuju nepismenost za hebrejski jezik i naklapanja politeisticke platonske filozofije Helena ili Grka. Ova mnozina je persiranje samom sebi u svim semitskim jezicima i naziva se majestetska ili kraljevska mnozina, koju je recimo i britanska kraljica Elizabeta koristila u pismima, sto nije inace osobina evropskih jezika.
Kikibombona

#100 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Kikibombona »

Kako se niko ne zapita zasto su historiji poznati monoteisticki poslanici svi redom Semiti?

Kako se moglo 'potrefiti' tako, da Bog od toliko naroda izabere bas i samo Semite?

Za 'razumom obdarene' ocigledna semitska podvala. :D
Post Reply