Saobraćajni kolaps

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hajlac

#76 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

banovan wrote: Zbog biciklista ipak.Oni su ravnopravni ucesnici u saobracaju,a vecina nepostuje nikakva pravila.
Izvoli se žaliti saobraćajnoj policiji što nedodgovorne bicikliste ne kažnjava ili traži promjenu dijela zakona o saobraćaju koji se odnosi na bicikliste.

Kudi kamo gore probleme imamo s divljacima motoristima, nabrijanim furačima na četiri točka itd. koji svakodnevno ugrožavaju i povrjeđuju(pa i ubijaju - npr. pješake u Neđarićima) druge učesnike u saobraćaju.

Kad to biciklist ubije vozača auta/busa/kamiona/motora?

Manite se patetike, biciklist na cesti je ugrožen kao i pješak i često plaćaju životom tuđi krkanluk.
Svako malo vijest o ubijenom biciklisti :roll:

Svoj bijes zbog gužvi iskaljujte na onima koji su zaslužni za takvo stanje u gradu a ne na onima koji rade na rješenju problema gužvi (bicikl na cesti i parkingu zauzima 1/10 prostora koje zauzima auto).

Image
Last edited by Hajlac on 24/07/2014 16:58, edited 1 time in total.
madner

#77 Re: Saobraćajni kolaps

Post by madner »

Cuj manite se patetike a logika je da posto je biciklista ugrozen biciklista ne moze ne postovati pravila. :roll:

Biciklisti krse pravila, vozaci krse pravila, pjesaci krse pravila.
Hajlac

#78 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

madner wrote:Cuj manite se patetike a logika je da posto je biciklista ugrozen biciklista ne moze ne postovati pravila. :roll:

Hajlac wrote: Izvoli se žaliti saobraćajnoj policiji što nedodgovorne bicikliste ne kažnjava ili traži promjenu dijela zakona o saobraćaju koji se odnosi na bicikliste.
Al' jok - jakše je raditi ono što nadobudni i samoživi najčešće rade - pljuvati, odgurivati i dernjati se na biciklistu u prometu...Mačo primitivizam - jači gazi slabijeg.

Da se vratimo na temu:

Image
RahatHurmašica

#79 Re: Saobraćajni kolaps

Post by RahatHurmašica »

ma ja al kako ćeš na biciklu odvit cecu?
supercali

#80 Re: Saobraćajni kolaps

Post by supercali »

Hajlac wrote:
madner wrote:Cuj manite se patetike a logika je da posto je biciklista ugrozen biciklista ne moze ne postovati pravila. :roll:

Hajlac wrote: Izvoli se žaliti saobraćajnoj policiji što nedodgovorne bicikliste ne kažnjava ili traži promjenu dijela zakona o saobraćaju koji se odnosi na bicikliste.
Al' jok - jakše je raditi ono što nadobudni i samoživi najčešće rade - pljuvati, odgurivati i dernjati se na biciklistu u prometu...Mačo primitivizam - jači gazi slabijeg.

Da se vratimo na temu:

Image
Zasto onda svi bus ne koristimo?
manekenka u penziji

#81 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by manekenka u penziji »

supercali wrote:U galaksiji mlijecni put
Kao sto rekoh ne uzimaj u obzir magistrale i te vrste cesta nego obicne u gradovima i prigradskim
Ti si ceste pomijesala
Dok ne vidim clan zakona koji to odobrava služit cu se logikom koja kaze da je lakše izazvati sudar, i to u ovom slučaju direktni, kada se biciklisti kreću lijevom stranom ceste i idu suprotno od pravca kretanja vozila.

Isto tako mi je logično da ćeš iza bicikliste, koji vozi desnom stranom, usporiti dok se ne ukaze prilika za zaobilaženje, dok kod biciliste koji ide direktno prema autu to nije slučaj.

I konačno, logika mi kaže kada se biciklista kreće lijevom stranom ne moze nikako poštovati sabracajna pravila i znakove.
Hajlac

#82 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

supercali wrote:
Hajlac wrote:

Da se vratimo na temu:

Image
Zasto onda svi bus ne koristimo?
U normalnim gradovima ne koriste baš svi zato što bus ne ide do svakog djelića grada :) a u ovom lafo liberalno-kapitalističkom Sarajevu zato što je liberalno-kapitalistički :D

Drugim riječima, zato što je prije 20 godina "demokratska" mafija na vlasti svjesno dala primat individualističkom načinu prevoza - autima a javni gradski saobraćaj bacila u kantu za smeće tj. predala mafijašima od Jusufranića na ovamo da ga u staro gvožđe pretvore.

Zato se i bacaju naše stotine miliona KM u kojekakve transverzale koje nikad ali baš nikad neće riješiti problem gužvi - isto kao što ni u SAD-u takva logika konstantno širenja traka nikad nije riješila problem kilometarskih kolona. A tek koliko para odlazi u privatne džepove pijavica koje su zaposjele GRAS zahvaljujući istim tim talovima...

Ideologija - svak za sebe, ko hebe zajednicu i nekakve pu pu više ciljeve(da ne kažem lična naizgled odricanja za opšte dobro), poput efikasnog i ekonomičnog saobraćaja, manjeg zagađenja uvoznim resursom - naftom itd. :-)

Dakle, u normalnim gradovima, ono što ne mogu pokriti fiksne rute koje imaju tramvaj, trolejbus i bus, to pokrivaju bicikli, motori, taksiji i na kraju privatni auti.

U Sarajevu se 20 godina nastoji privatno auto izdići iznad svega pobrojanog.
Hajlac

#83 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

manekenka u penziji wrote:
Kao sto rekoh ne uzimaj u obzir magistrale i te vrste cesta nego obicne u gradovima i prigradskim
Ti si ceste pomijesala
Dok ne vidim clan zakona koji to odobrava služit cu se logikom koja kaze da je lakše izazvati sudar, i to u ovom slučaju direktni, kada se biciklisti kreću lijevom stranom ceste i idu suprotno od pravca kretanja vozila.

Isto tako mi je logično da ćeš iza bicikliste, koji vozi desnom stranom, usporiti dok se ne ukaze prilika za zaobilaženje, dok kod biciliste koji ide direktno prema autu to nije slučaj.

I konačno, logika mi kaže kada se biciklista kreće lijevom stranom ne moze nikako poštovati sabracajna pravila i znakove.
Svaki put me naljute kad ih vidim tako da voze.
Njihova logika je da se tako osjećaju sigurnije jer eto bolje vide ko prolazi kraj njih umjesto iza leđa.
Ima i anarho-kamikaza koje zaboli za sva pravila.
A s druge strane razumijem strah jer svako malo biciklist gine na cesti u BiH. Eno neki dan je poginuo jedan u sjevernoj Bosni :(
supercali

#84 Re: Odg: Saobraćajni kolaps

Post by supercali »

manekenka u penziji wrote:
Ti si ceste pomijesala

Ja jedno ti drugo
Izuzmi magistrale i glavne ceste i onda ta tvoja logika pada u vodu
Ned071

#85 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Ned071 »

jel sam se ja nesto zeznuo ili je najavljivano da ce ulica na grbavici biti gotova do 17. jula?
O'zone
Globalni moderator

#86 Re: Saobraćajni kolaps

Post by O'zone »

Ned071 wrote:jel sam se ja nesto zeznuo ili je najavljivano da ce ulica na grbavici biti gotova do 17. jula?
Nisi se zezno bilo je do 17.07. međutim kao i obično nešto se iskomplikovalo (kažu da je u pitanju glavna vodovodna cijev koja ide od mosta Suade i Olge do zgrade ViK-a na Skenderiji koju je ViK trebao da zamjeni a nema para) pa je prolongirano čini mi se do 18.08.
Hajlac

#87 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

O'zone wrote:
Ned071 wrote:jel sam se ja nesto zeznuo ili je najavljivano da ce ulica na grbavici biti gotova do 17. jula?
Nisi se zezno bilo je do 17.07. međutim kao i obično nešto se iskomplikovalo (kažu da je u pitanju glavna vodovodna cijev koja ide od mosta Suade i Olge do zgrade ViK-a na Skenderiji koju je ViK trebao da zamjeni a nema para) pa je prolongirano čini mi se do 18.08.
Kakve su im ovo igre s brojevima - 7 7 pa 8 8 :-)
O'zone
Globalni moderator

#88 Re: Saobraćajni kolaps

Post by O'zone »

Hajlac wrote:
O'zone wrote:
Kakve su im ovo igre s brojevima - 7 7 pa 8 8 :-)
Evo zvanično, a od neki dan je na boldiranom nastao problem. Danas su doduše mjenjali neke velike betonske cijevi na skretanju u Ljubljansku ulicu koja je BTW zatvorena za promet iz smjera Zagrebačke evo već tri dana pa su ogromne gužve sporednim ulicama i ulicom Derviša Numića.
Prema ugovoru s izvođačima, završetak radova u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica bio je planiran za 17. juli, ali zbog zahtjeva za izmjene instalacija Vodovoda i kanalizacije, Elektrodistribucije i produženja dionice radovi bi trebali biti završeni narednog mjeseca.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA danas kazao direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj ne radi se o "probijanju rokova" kada nove zahtjeve iznese nadzorni organ uz obrazloženje da su zahtjevi opravdani.

"Dionica je produžena na 1.150 metara u odnosu na planiranih 800 te je zbog toga utvrđen novi rok izgradnje. U cijeli posao uključeno je više subjekata među kojima su Kantonalno javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj - GRAS" te vlasnici instalacija zbog čega nije dobro fiksirati rok izgradnje", pojašnjava Zolj.

Sada instalacije postavlja Elektrodistribucija, a cijevi od Mosta "Suade Dilberović i Olge Sučić" do Skenderije postavlja Vodovod i kanalizacija.

Ovi radovi nisu bili prvobitno planirani, ali se uvidjelo da bi u okviru rekonstrukcije saobraćajne dionice trebalo uraditi i te popravke.
dresdener78

#89 Re: Saobraćajni kolaps

Post by dresdener78 »

:shock: :shock: :shock:
U Sarajevo stižem od neke 2006. godine redovno nekoliko puta godišnje i kao "zahebani zapadnjački posmatrač" moram reci da ima objektivno sve više i više automobila u Sarajevu. Čista katastrofa. I kad se negdje desi neki udes, pola grada tone u gužvi.

Svakako najveći krivac saobraćajnog stanja jeste lokalna uprava i političari.

1. Sve političke garniture u zadnjih 20 godina forsiraju SAMO i ISKLJUČIVO automobile. Bh. društvo je nakon onog ispiranja mozgova fakat mentalno poremećeno jer vozikanje guzice u automobilu je postalo osnovni statusni simbol i ima čak značajan utjecaj na seksualan život.

2. Iste političke garniture smatraju bilo koji vid javnog saobraćaja "nemodernim, zastarjelim, primitivnim". Stoga je sarajevski GRAS sheban do temelja, istuneliran i raspasće se u korist određenih privatnika sa njihovim komercijalama.

3. Mada su blagajne i budžeti očajno prazni i opustošeni, političari uvijek nađu neku metodu da finansiraju izgradnju raznih transverzala, longitudala i tako dalje. Dok u javni putnički saobraćaj ne ide ama baš ništa.
Razlog?
Jednostavan.
Dok kupovine tramvaja, autobusa, trola, šina i kablova od stranih proizvođača mogu biti relativno lako praćene, mogu se uraditi transparentno i strani dobavljači nisu naviknuti na korupcijski stil i davanje mita svakom od portira sve do direktora, izgradnja puteva je baš raj za korupciju. Kompleksni građevinski poduhvati nude idealnu mogućnost kako "skloniti" milionske iznose u vlastite i jaranske džepove. Metoda je sto posto provjerena i omiljena u cijeloj istočnoj Evropi.

Svakako da znate šta se dešava van granica BiH i da korupcija i kretenizam u izgradnji putne infrastrukture jesu sveprisutni problemi, želim vama pokazati ovo:
Image
Image
Image

Radi se o dionici autoputa Prag - Dresden na teritoriji sjeverne Češke. Prije par godina je lokalna partija ODS puna kleptomana i profitera iz vremena privatizacije (dakle otprilike nešto kao vaša SDA) progurala varijantu trasiranja autoputa u baš nenormalnim uvjetima, neposredno ispod kamenoloma itd. Nedavno je prilikom izgradnje istog autoputa došlo do aktiviranja ogromnog klizišta koje je zatrpalo građeni autoput. Veličina klizišta premašuje jedan hektar, radi se o kompletnoj šumi koja i dalje raste i cvjeta! Lopovski idioti sada samo odbacivaju bilo koju odgovornost. Sanacija klizišta - ako će biti uopće moguća - će koštati desetine miliona €. I Termin završetka autoputa je neizvjesan.
OldMayor

#90 Re: Saobraćajni kolaps

Post by OldMayor »

ado_sar wrote:
OldMayor wrote:Meni samo nije jasno sta biciklista ima koji qrac trazit na glavnoj saobracajnici - a nije da ih nisam vidio. :roll: Bez obzira kolko brzo vozio, mislim da im nije mjesto na glavnoj saobracajnici.

Uredu gdje nema trotoara pa voziti po cesti, ali barem na glavnoj saobracajnici ima dovoljno mjesta da ne vozi po putu.
jbg, nije ti jasno kad si ili polozio na stelu ili si jednostavno bezobziran prema ostalim punopravnim ucesnicima u saobracaju, kao sto su npr biciklisti. Uzmi zobs, procitaj malo, a ako bas ne mozes svariti voznju, prije svake voznje jedan apaurin i lagano dok ne naviknes.
Za tvoju informaciju i sam vozim bicikl, mozda vise od tebe, tako da ohladi malo. :wink: Ne govorim o tome sta se moze, sta ne moze po zakonu. :roll:

Po zakonu ti bi trebao cim se pojavis i zagazis na pjesackom, da svi staju - je li tako u stvarnosti? Jest, jelde? Ajd probaj pa da vidimo koliko ce proc dok te neko ne sastavi. Bolan u automobilu nisi siguran, a eto bicete na biciklu.

Pustite se knjiga, ja vam govorim o stvarnom zivotu, a sanse da ce vas neko pokupit na glavnoj saobracajnici su poprilicno velike. Ufati se trotoara i vozi oznacenim dijelom gdje god mozes.

A za ove ostale, kad vas neko fino sastavi sa zemljom, onda uzmite zobs, pa mu recite evo vidis sta pise...
bach

#91 Re: Saobraćajni kolaps

Post by bach »

Image

Prelijepa slika, zaista ...
madner

#92 Re: Saobraćajni kolaps

Post by madner »

Hajlac wrote:

Da se vratimo na temu:
Da, samo nam jos vise saobracajne policije fali. :roll:

Nema to nikakve veze sa odnosom biciklista vozac, nego je takva kultura zivljena. Od povlacena pistolja zbog oduzimanja prednosti do ganjanja sa srafcigerom i pajserom zbog sudara.
Ako neko misli da ce ga ZOBS magicno zastiti od divljaka, nece.
Ako neko misli da zato sto je slabiji drugi vise paze, pa zato moze praviti prekrsaje, to je obicno tacno. No postoje izuzeci, a ti izuzeci zavrse vrlo neugodno po slabijeg.
Hajlac

#93 Re: Saobraćajni kolaps

Post by Hajlac »

Latvian bicyclists' brilliant demonstration of how bikes reduce traffic jams

Image

http://www.vox.com/xpress/2014/10/9/695 ... affic-cars
Post Reply