Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
loool

#76 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by loool »

Nije to kukanje ko kukanje, kad se prevede znaci ne trazi mi sviju ti, nedam ti ni marke :lol:
Miss RX

#77 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Miss RX »

Itakoto wrote:zalost, sve nam duplo naplacuju... :lol:

Dajte ljudi prestanite sa generalizacijama i pausalizacijama. To sto vi poznajete nekog hajvana iz dijaspore ili BiH ne znaci da su svi Bosanci i Hercegovci takvi sirom svijeta odnosno u BiH.
Ne generalizujem ljude ,i vjerujem da ima jos dobrih ludi ,ali moja iskustva su takva .A nije nista smijesno kad vidim da mi ljudi kad trazim neke usluge cim skontaju da sam iz dijaspore naplacuju duplo.Pocevsi od dentista,do adaptacije stana.
A da ne pisem o mojim iskustvima sa taksistima.....Ali ne brinite,dijaspora se i sad pokazala humanoj,jer prvi smo priskocili da pomognemo unatoc razocarenjima ...
Miss RX

#78 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Miss RX »

loool wrote:Nije to kukanje ko kukanje, kad se prevede znaci ne trazi mi sviju ti, nedam ti ni marke :lol:
A i ovo je istina.Vecina ljudi kuka da im neko ne bi nesto pitao ili da oni slucajno nesto pomognu.Ni ja ne volim kad ljudi kukaju,jer sve ima gore od goreg.Ja ne kukam ,ponekad se zalim ,jer normalno nikome nije zivot idealan.Ma ko bi nasem svijetu ugodio...Istina je jedna da ljudi malo pokazuju razumijevanja za druge.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#79 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

stakasa wrote:
Zviz wrote:
Black swan wrote:bez uvrede... ovo oko mene sve što je bilo kvalitetno je otišlo i sada su profe gore... a dolaze avionom
a sve nekvalitetno je otišlo na bauštel i sada dolaze autima kojima ne znam ni ime

uzorak nekih desetak ljudi koje osobno znam

Avijonom ici za BiH je manje vise iz nekih drzava jako neprakticno! Iz Danske je skoro i nemoguce brez presedanja a sa presedanjem izgubis citav dan. Nekad je bila neka kvalitetna direkt linija ali te vise skoro i nema. Sa Norveskom kompanijom je samo rijec o sezonskom letu i nije svaki dan u tom periodu. Jednostavno oni koji imaju auto u BiH i koji imaju kod koga da ga ostave ti ce doputovati avijonom.
Avijonom je najjeftinija varijanta. Pitao bi ja ljude kako je kad potrosis 800-1.000 litara 95ce odnosno 1.500€ samo na putne troskove.

Sa avtobusom bar ove agencije iz danske su sve pod kontrolom policije i svaka mora da preda spisak putnila policiji. Poznanik isao sa autobusom na tri mjesta ih kopali do gole koze. Austrijanci, Njemci i Danci kaze putovali nazad iz BiH do Kopenhagena 42 sata :roll:
Hem jeftinije hem se upises u akademsku zajednicu. AviJon rulz
Da su vam knjizvenici malo pismeniji izbaicli bi i pred j pa bi bilo kao kod slovenaca samo j ili i a ne i j i i koje je skoro jedno te isto. Zato je u Sloveniji Sebastjan a ne Sebastijan - Marjan a ne Marijan, Bostjan a ne Bostijan. Nek bude avjon ili avion ali postoj je sve kod vas ij ij ij a nisam tu 30 i kusur godina onda meni ga vise po vasem pravopisu zaboli i neka stvar jel avijon ili avion ili avjon.
Itakoto

#80 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

Miss RX wrote:

Dajte ljudi prestanite sa generalizacijama i pausalizacijama. To sto vi poznajete nekog hajvana iz dijaspore ili BiH ne znaci da su svi Bosanci i Hercegovci takvi sirom svijeta odnosno u BiH.
Ne generalizujem ljude ,i vjerujem da ima jos dobrih ludi ,ali moja iskustva su takva .A nije nista smijesno kad vidim da mi ljudi kad trazim neke usluge cim skontaju da sam iz dijaspore naplacuju duplo.Pocevsi od dentista,do adaptacije stana.
A da ne pisem o mojim iskustvima sa taksistima.....Ali ne brinite,dijaspora se i sad pokazala humanoj,jer prvi smo priskocili da pomognemo unatoc razocarenjima ...
Ne generalizujes ali su to tvoja iskustva. :D I ko ti je kriv kad platis za neku uslugu duplo? Zasto uopste dajes do znanja da ne zivis u BiH? I kad napises "dijaspora", je li to neka homogena, dobro povezana grupa ljudi pa ti mozes reci da se je opet pokazala humana? Ja znam mnoge koje ne interesuje BH a jos manje narod koji je nastradao u poplavama. Isto tako i dobar broj onih koji su odvojili od svojih usta kako bi skupili pomoc za BH. Dakle sve je do pojedinca, nema tu razlike izmedju "dijaspore" ili "urodjenika".
Awakened

#81 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Awakened »

Zasto pojedinci imaju potrebu otvarati negativne teme koje sluze da se ljudi udaljuju jedni od drugih? Razmislite malo ciji bi to mogao biti cilj?
Itakoto

#82 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

Cilj je jasan. BiH se je vec jednom odrekla svoje "dijaspore" pa bi trebala jos jednom.
Jack Be Nimble

#83 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Ma znam da nije potrebno da skrivam ali zbog ovakvih tema ili zbog pojedinaca koji se spominju na ovakvim temama onda je bolje da ne upadam u oci. Znam da je samo rijec o pojedincima iz dijaspore koji su takvi i pojedincima iz BiH koji bi samo najcrnije pricali o nama, ali ipak bolje je biti sa strane.
Miss RX

#84 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Miss RX »

Itakoto wrote:
Miss RX wrote:

Ne generalizujes ali su to tvoja iskustva. :D I ko ti je kriv kad platis za neku uslugu duplo? Zasto uopste dajes do znanja da ne zivis u BiH? I kad napises "dijaspora", je li to neka homogena, dobro povezana grupa ljudi pa ti mozes reci da se je opet pokazala humana? Ja znam mnoge koje ne interesuje BH a jos manje narod koji je nastradao u poplavama. Isto tako i dobar broj onih koji su odvojili od svojih usta kako bi skupili pomoc za BH. Dakle sve je do pojedinca, nema tu razlike izmedju "dijaspore" ili "urodjenika".
Morat cu zaista da slazem kad me pitaju,odakle sam.A sto se tice usluga ,vrlo mi je kao zeni tesko se svadjati sa taksistima ili nekim majstorima.Pokusavam da se zastitim.
Istina je da ima i sebicnog naroda.Mada mislim da niko nije ravnodusan prema nasem nesretnom narodu.Jer ova poplava je tragedija na tragediju.
Ne bi s tobom da se svadjam ,dolazim iduce sedmice u SA,pa cu vidjeti.A zaista trebam da znam i slagati kad me pitaju odakle sam...Hvala na savjetu.
Istina boli

#85 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

Miss RX wrote:
loool wrote:Nije to kukanje ko kukanje, kad se prevede znaci ne trazi mi sviju ti, nedam ti ni marke :lol:
A i ovo je istina.Vecina ljudi kuka da im neko ne bi nesto pitao ili da oni slucajno nesto pomognu.Ni ja ne volim kad ljudi kukaju,jer sve ima gore od goreg.Ja ne kukam ,ponekad se zalim ,jer normalno nikome nije zivot idealan.Ma ko bi nasem svijetu ugodio...Istina je jedna da ljudi malo pokazuju razumijevanja za druge.
A kome je ovdje u interesu da se uopste sada raspravljaja o dijaspori a u vezi poplava, stradanja, i pomoci koja dolazi ili ce doci iz dijaspore.

Zar mi koji zivimo ovdje nebismo trebali da se bavimo time sta su ( a nisu nista) uradili nasi domaci politicari, organizacije, insitucije itd. Cast jedino OS BiH. Zasto je dijaspora uopste duzna da nesto ucini, kad mi sami nismo u stanju da za sebe nesto ucinimo. Bavimo se pored ostalih Jerkom Lijanovicem i slicnim protuvama koji su nas popljackali i unazadili stotinama godina.

Ne volim inace generalizovanje ljudi hocu reci mozda "kukaju" pojedinci iz dijaspore, mozda kukaju pojedinci "urodjenici" ali.... Hajdemo se baviti svojim dvoristem.
Istina boli

#86 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

Awakened wrote:Zasto pojedinci imaju potrebu otvarati negativne teme koje sluze da se ljudi udaljuju jedni od drugih? Razmislite malo ciji bi to mogao biti cilj?
:thumbup:
doboj71

#87 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by doboj71 »

Istina boli wrote:
Miss RX wrote:
A kome je ovdje u interesu da se uopste sada raspravljaja o dijaspori a u vezi poplava, stradanja, i pomoci koja dolazi ili ce doci iz dijaspore.

Zar mi koji zivimo ovdje nebismo trebali da se bavimo time sta su ( a nisu nista) uradili nasi domaci politicari, organizacije, insitucije itd. Cast jedino OS BiH. Zasto je dijaspora uopste duzna da nesto ucini, kad mi sami nismo u stanju da za sebe nesto ucinimo. Bavimo se pored ostalih Jerkom Lijanovicem i slicnim protuvama koji su nas popljackali i unazadili stotinama godina.

Ne volim inace generalizovanje ljudi hocu reci mozda "kukaju" pojedinci iz dijaspore, mozda kukaju pojedinci "urodjenici" ali.... Hajdemo se baviti svojim dvoristem.
bravo ,upravo tako .Ova djeca sto otvaraju ove teme treba da zapitaju svoje roditelje zasto glasaju za iste kretene poslednjih dvadeset godina?Nista se ne mjenja ,ali su isti ljudi na vlast ,samo promjene dresove.
Istina boli

#88 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Istina boli »

doboj71 wrote: A i ovo je istina.Vecina ljudi kuka da im neko ne bi nesto pitao ili da oni slucajno nesto pomognu.Ni ja ne volim kad ljudi kukaju,jer sve ima gore od goreg.Ja ne kukam ,ponekad se zalim ,jer normalno nikome nije zivot idealan.Ma ko bi nasem svijetu ugodio...Istina je jedna da ljudi malo pokazuju razumijevanja za druge.

Ne volim inace generalizovanje ljudi hocu reci mozda "kukaju" pojedinci iz dijaspore, mozda kukaju pojedinci "urodjenici" ali.... Hajdemo se baviti svojim dvoristem.[/quote]

bravo ,upravo tako .Ova djeca sto otvaraju ove teme treba da zapitaju svoje roditelje zasto glasaju za iste kretene poslednjih dvadeset godina? Nista se ne mjenja ,ali su isti ljudi na vlast ,samo promjene dresove.[/quote]

Najtragicnije u svemu sto ce ih ponovo izglasati. Ali nisu ovo na komentarima djeca. Razdor i razvodnjavanje tema ( NE SAMO NA FORUMIMA) rade "stranacki placenici" a tu mislim na "simpatizere" ili aktivne clanove svih pozicionih i opozicionih stuktura ovdasnjeg "politickog sljama". Zato mozda rado :run: i ja, ako mi se ukaze prilika
VCorp

#89 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by VCorp »

Itakoto wrote:Cilj je jasan. BiH se je vec jednom odrekla svoje "dijaspore" pa bi trebala jos jednom.

Ja mislim da se mi iz dijaspore trebamo odreći vas u smislu financijske pomoći, pa ako vas ni to ne natjera na proteste i promjene da malo izađete na ulice i borite se za svoja prava zašto bi mi ? I ova država a i vi ste nas otpisali, evo vidi se po komentarima sta mislite o svojim sunarodnjacima pa zasto mi ne bi uradili istu stvar ? Ako vam ni to ne valja ratujte opet i pokoljite se, ja sam jednom prezivio rat u BiH i neću više. Imam jedan život i da mi zbog vašeg mišljenja o meni i vašij jaja kao zrno graška propadne to neću dopustiti. Volim svoje prijatelje, svoju zemlju, svoj grad i sve što ide s tim ali vaše ponašanje, vaš odnos prema nama i vaš jezik me tjeraju da sve to zamrzim i odjebe za sva vremena.

Kažu jebeš zemlju koja Bosna nema. Ja kazem da jebes zemlju koja vas takve ima.
Itakoto

#90 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

VCorp wrote:
Itakoto wrote:Cilj je jasan. BiH se je vec jednom odrekla svoje "dijaspore" pa bi trebala jos jednom.

Ja mislim da se mi iz dijaspore trebamo odreći vas u smislu financijske pomoći, pa ako vas ni to ne natjera na proteste i promjene da malo izađete na ulice i borite se za svoja prava zašto bi mi ? I ova država a i vi ste nas otpisali, evo vidi se po komentarima sta mislite o svojim sunarodnjacima pa zasto mi ne bi uradili istu stvar ? Ako vam ni to ne valja ratujte opet i pokoljite se, ja sam jednom prezivio rat u BiH i neću više. Imam jedan život i da mi zbog vašeg mišljenja o meni i vašij jaja kao zrno graška propadne to neću dopustiti. Volim svoje prijatelje, svoju zemlju, svoj grad i sve što ide s tim ali vaše ponašanje, vaš odnos prema nama i vaš jezik me tjeraju da sve to zamrzim i odjebe za sva vremena.

Kažu jebeš zemlju koja Bosna nema. Ja kazem da jebes zemlju koja vas takve ima.
:D Evo tebe k'o Boris Pandza. Volim svoju zemlju, nisam nacionalista ali... :oops:
Googlerica

#91 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Jack Be Nimble wrote:
Googlerica wrote:
kako to radis,meni to nikad nije uspjelo :D
Kao prvo da mogu ne bi vozio kola. Ili kao sto moj rodjak radi parkira svoja kod prijatelja u HR pa renta kola. Ako sam van rodnog grada uvijek kazem da dolazim iz tog grada ne spominjem dijasporu. Pokusam sakriti naglasak koliko god mogu. Mnogi uzimaju licne zbog svakakvih razloga moj jedini je bio tako da mogu da sakrijem odavde vozacku i pasos.

Al na kraju barem dva tri puta te skontaju zbog malih sitnica. Prvi put su me provalili kada sam govorio o nekom datumu pa rekao prvo mjesec pa onda dan. Ili kada izgovorim ime grada/drzave onda se cuje taj naglasak sto domacem stanovnistvu odma zapara usi. Barem kada ja izgovorim.
ja ne moram ni progoviriti,skontaju me :lol:

mnogi rentaju auto u EU i dodju u BiH,a zive u US ,jeftinije rentanja od auta u BiH :D
Googlerica

#92 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Zviz wrote:
Kao prvo mentaliteta mi nije ista! Meni neke stvari i nacini neki i kako ljudi na neke stvari gledaju u BiH ne idu u glavu nikako. Postujem razlicita misljenja koja su duboko povezana sa mentalitetom i okruzenjem ali meni neide to nikako.
ima nas jos :thumbup:
Itakoto

#93 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

googlerica, je li problem ako te skontaju? :D

Ako je nekome stvarno lose u BiH je li problem zaobici Bosnu a bogami i Hercegovinu? Ne kontam taj mazohizam, majke mi.
Googlerica

#94 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

Itakoto wrote:googlerica, je li problem ako te skontaju? :D
absolutno ne :-D ja se ne pokusavam "maskirati" :)

meni nije jasno zasto dijaspora glasa u BiH :D ne zive u BiH,ali glasaju :-)
jahhjer

#95 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

situacija11 wrote:Ko god dodje ovdje iz dijaspore svi pricaju o tome 'kako se nema' ,a svi voze mercedese,imaju stanove,kuce,ne nosi se po sok kuci,vec paketi sokova i bla,bla.Koliko bi tek kukali da ovdje zive. :-?
Zato da im ne bi trazio nesto a i zato da mogu rec da je i njima tesko ko i nama, da nam je svima isto.
Itakoto

#96 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

jahhjer wrote:
situacija11 wrote:Ko god dodje ovdje iz dijaspore svi pricaju o tome 'kako se nema' ,a svi voze mercedese,imaju stanove,kuce,ne nosi se po sok kuci,vec paketi sokova i bla,bla.Koliko bi tek kukali da ovdje zive. :-?
Zato da im ne bi trazio nesto a i zato da mogu rec da je i njima tesko ko i nama, da nam je svima isto.
I?
jahhjer

#97 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Itakoto wrote:
jahhjer wrote:
I?
:lol:
Sta i ba? Sta hoces da kazes s tim i ziv ti meni bio?
Itakoto

#98 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Itakoto »

:D
Uh, umoran sam. :run:
jahhjer

#99 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jahhjer »

Itakoto wrote::D
Uh, umoran sam. :run:
ma nije to sto si umoran, cuj I :lol: :lol:
jose92

#100 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by jose92 »

Imam muku dok citam "misljenja" onih u dijaspori i onih u zemlji.
O cemu oni diskutuju? Sta to njih "jadne" razlikuje? Iznos mjesecne place ili sta?
Pa u svakoj zemlji postoje razlike u imovinskom stanju stanovnistva i to se ne proble-
matizira kao kod nas.Neko zaradjuje vise i ima obavezu vise da pomogne u situaciji kao sto je
ova s poplavama.Bez obzira gdje zivi.Jeli tako?
Treba praviti situaciju u kojoj neces moc`razlikovati Bosanca-Bosnjaka koji zivi u Bosni,od Bosanca-Bosnjaka koji
zivi negdje na zapadu.Imam sestru,armiju rodjaka i prijatelja koje volim i oni vole mene,i molim Vas
da nas ne suprotstavljate.Osjecam srecu sto u nesreci nije bilo mnogo zrtava,zadovoljstvo sto mogu pomoci,
i hajmo sad Bosanci-Bosnjaci (hebo 100-200-500-1000 Eura) skupit` i pomoc`i izgradit`sto je poruseno.
Volim te Bosno!Volim te Bosno!
Locked