BMW e46 330d ili 330i??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Amer_x5

#76 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Ne možeš druže tako direktno sa kompa postavljati slike. Ili nađeš na netu slike pa kopiraš linkove, ili te podigneš na neki sajt namjenejn za to, pa onda postaviš odatle linkove.

Shvatio sam.. Sada ću opet pokušati..
Amer_x5

#78 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

Ovo mi je od tate.. Ja mislim da je jedini šaltač u BiH, ja ih nisam imao prilike vidjeti..

http://s02.pikstatic.com/galerija/2013- ... velika.jpg

http://s02.pikstatic.com/galerija/2013- ... velika.jpg
citroen xm

#79 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

E tako. Dobar iako nisam ljubitelj SUV-ova. Sviđa mi se što je manuelac.
Amer_x5

#80 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:E tako. Dobar iako nisam ljubitelj SUV-ova. Sviđa mi se što je manuelac.

Nisam ni ja baš neki, ali se odlično pokazao, 9 godina je kod njega, sa njim je pregazio 240.000 km.. Naveo sam negdje, imali smo problema sa piksnom čahurom, jednom lamelu i potisnu mijenjali i xenon sijalicu.. Naravno ulje i filtere, to ja mislim ne treba spominjati.. Poslužio ga je i služi i dan-danas perfektno.. A vjeruj mi, mom starom, da pokloniš ne znam ti kakvog automatika, ne bi ga pogledao, niti ga uopšte zna voziti.. hahaha
citroen xm

#81 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Ne volim ni ja očima vidjeti. MEni to nije uživanje voziti. Ali eto 80% raje se neće složiti samnom.
Amer_x5

#82 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Ne volim ni ja očima vidjeti. MEni to nije uživanje voziti. Ali eto 80% raje se neće složiti samnom.
Ni ja nisam neki pretjerani ljubitelj, radije bih uzeo nekog coupe-a ili cabria, po mogućnosti.. Ali jedno su želje, drugo mogućnosti..
citroen xm

#83 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Ma mislim na automatski mjenjač, ostalo sve dolazi u obzir. :D
Amer_x5

#84 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Ma mislim na automatski mjenjač, ostalo sve dolazi u obzir. :D

A to, prije bih manuelca, mada ni automatik nije loš, pogotovo ovi noviji, tipa DSG, ZF itd..
_mufljuz_

#85 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by _mufljuz_ »

jaruga nego od tih para jedno 2-3 stoje halali unesrecenim u ovom sranju.... ne bi bilo lose.... bice auta
yoyo13

#86 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by yoyo13 »

Amer_x5 wrote:
sema911s wrote:
yoyo13 wrote:Ako vec kupujes benzinca kakva crna ugradnja plina.... na plin se kuha.... jos bmw-a ganjas i plin hoces da uvalis... moj ti je prijedlog ne kupuj neko auto na silu, kao sto ti rece da ostvaris svoje snove i onda te zadesi neki belaj gdje moras dvije tri glave da izvalis i onda su u problemu.... radije se strpi sa kesom pa kupi auto kako je propisano i vozi ga ko covjek... ili trazi dizela :wink:

yoyoo pitanjce

evo ja vozim na plin 8cilindara,. 388konja,. sta tu ima lose ,. ja svaki dan se kurcim dok bi tvoj stajao u garazi i truhno jer nemas za bemzina nevidim nista tu lose u plinu
litar plina marka litar benzina 2,40 ko je tu budalaa

Plin je super stvar, pogotovo na jačim motorima.. Jaran mi ima s500 long verziju, troši mu oko 25l plina, ali to je oko 30KM, a pomnoži 25l plina sa 2,40KM, kolika je cijena benzina.. Dobićeš jasnu računicu.. Samo ja mislim da je problem što neki smatraju da je ofirno voziti auto na plin, pogotovo jače.. 90% ljudi u gradu, ne bi sipali tog s500 sa njihovom platom.. Tako da se plin isplati, barem po mom mišljenju i iskustvu.
ti se slobodno kurci sa plinom i da ako Bog da da imas jos bolje auto sa jos vise konja.... ja npr licno bi vozio auto na benzin ili na dizel.... pa makar i slabije...
Amer_x5

#87 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

_mufljuz_ wrote:jaruga nego od tih para jedno 2-3 stoje halali unesrecenim u ovom sranju.... ne bi bilo lose.... bice auta

Sve što sam uspio pronaći stare odjeće, patika, cipela i ostalih stvari, dao sam danas jaranu, pa će on to nositi u Plavi salon, na stadionu Grbavica, pa će to negdje proslijediti oni dalje, gdje je pomoć potrebna najviše.. Koliko sam shvatio, to su "Manijaci" organizovali.. Eto toliko.
_mufljuz_

#88 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by _mufljuz_ »

nemoj se ti sta uvrijedit druze - al auto moze bit čajna švabo pizda materina - al kad ti se ovo desi je obican komad zeljeza....

Image

cuvaj repa - nije dobar vakat...
Amer_x5

#89 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

_mufljuz_ wrote:nemoj se ti sta uvrijedit druze - al auto moze bit čajna švabo pizda materina - al kad ti se ovo desi je obican komad zeljeza....

Image

cuvaj repa - nije dobar vakat...

Iskreno, slažem se s tobom, i da su loša vremena i ljudi i sve.. Ali kad bih razmišljao, šta mi se sve može desiti, nikada ne bih ni uzeo auto..
condy

#90 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by condy »

Amer_x5 wrote:

A to, prije bih manuelca, mada ni automatik nije loš, pogotovo ovi noviji, tipa DSG, ZF itd..
Automatik nije loš jel :D

Automatik odnosno roborizirani mjenjači poput DSG i sl. toliko su bolji od manuelaca, da je za njih manuelni mjenjač relikt prošlosti. Jedina stvar koja je kod polovnog automatika problematična, su moguće skupe popravke ako nije propisno održavan od prethodnih vlasnika. Međutim, svi misle da je manuelac besmrtan i bez ulaganja. To je više manje tačno jedino kod manjih motora, sa četri cilindra, sa manjim obrtnim momentom, ali kod v6 motora, lamela i cilindri kvačila jako lako stradaju jer ti motori a pogotovo 330d, nisu namjenjeni za manuelca. Jednostavno takav motor lomi manuelni mjenjač i u pravilu nije uglađen prilikom izmjena i grublji je prilikom šaltanja u odnosu na manuelni mjenjač iz npr. 320d motora.

Ako želiš pravi ugođaj u vožnji 330d ili 330i motora onda je to automatik, a ne manuelni mjenjač s kojim nema šanse da osjetiš sve brutalnosti tog motora. Čak šta više, manuelac će te zamarati u vožnji....
almir90

#91 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by almir90 »

U EU i UK kad sam vidio po netu šta se voza sve na plin, nisam imao komentara. Jedino kod nas sve neke hadžije, ako nemaš para za benzina, što si kupio auto. Pa, ako neko ima para i ćeif mu je jako auto, zašto da se voza skuplje, ako može jeftinije? Znam čovjeka koji je prešao 500 000 na plin, za posla auto koristio, još Renault Laguna 2. Jedino u nas sve neke "hadžije", ne bi to ovo, ne bi to ono. Neki dan u Holandiji čovjek u novu Panameru ugradio plin, gledao sam na YT, šta bi naše hadže za njega rekle?

Zaljubljenik kupi auto da bi uživao u njemu. Ako će kao takav kupiti ako koje mu se ne sviđa, kako da uživa u njemu? Mada takva auta uvijek spadaju u one koji žele da se ističu, al' nisu to više mlada auta, za kojima će svi baliti za tobom, i pičke se bacati na haubu. Jest, da automatski dobiješ status Sejdića ili kockaste glave. :lol:
Last edited by almir90 on 16/05/2014 12:46, edited 3 times in total.
ado-šampion

#92 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by ado-šampion »

Potpuno se slazem s Condy-jem sto se tice mjenjaca. Vec sam napisao na prvoj stranici da je manuelni mjenjac u 330d los izbor, i ako ga imalo nepazljivije (da ne koristim tezi izraz) prebacujes/otpustas mozes racunati na jako ceste izmjene kvacila. Jbt pa vec u peticama E34 s jacim benzincima su kvacila isla samo tako.

Automatik je po meni fenomenalan, kod prijatelja u X5 3.0d je automatic (steptronic), salta pravo dobro, plus ima mogucnost rucnog saltanja ko to vec zeli. Mislim da su price tipa automatik nije za uzivanje u voznji danas vec mahalske price. Nije to automatik od birvaktile vremena pa mu treba par sekundi da presalta. Manuelni jest bolji osjecaj, ali realno to ces osjetiti mozda u 1% vremena koje provedes u autu.

Osvrnuo bih se i na pricu oko komaktnih auta za 20 i kusur hiljada... Trenutno ja mislim na trzistu za te pare imaju Kia Ceed i Hyundai i30.
Nije sve oko toga tako crno-bijelo. i30 ima pocetnu cijenu nesto ispod 22 hiljada, ali je dizel osnovni vec 25,5. Dodaj pokoju doplatu i eto te na 27. Necu reci da on ne vrijedi te pare, definitivno vrijedi, ali 15 i 27 nije ni blizu isto.
Plus za mladog covjeka koji se ocigledo jos trazi uzeti novo pa za tri godine kad mu dosadi izgubio je 12-13 hiljada na njemu kad ga hoce prodati, nije najsretniji izbor.
ranger

#93 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by ranger »

prijatelju, ja sam malo stariji ali sam prije godinu-dvije bio u istoj dilemi ko ti...
ispunio sam sebi san i uzeo ono što mi se svidja, i ne slusaj previse ove price raje s foruma.
meni je rodjeni otac postavio prvo pitanje kad sam rekao sta cu kupit: ak olko ce ti to trosit i kako ces ga odrzavat?
sad ce evo 2 godine a ja imao kvarova u svom isto koliko on u svom, isto nam trose iako je moje auto zvijer naspram njegovog... na kraju krajeva kad vozis ono sto volis onda i odrzavanje ne shvatas kao trosak. jednom si mlad, a ako imas mogucnost ispuni sebi san. ja nikad nisam bio trkac, ali sam volio stisnut gas a vozio sam auto koje od 0-100 ide za 14 i kusur sekundi... sad kad imam makinu, nagazim je samo uz Ivan i Bradinu ostalo normala voznja.
i jos nesto, ako imas buraza u DE, ne razmisljaj nego pravac gore, i bjezi od turaka i rusa..
kod E46 benzinca, pazi na rashladni sistem i vidi da nije motor pregrijavan, prije FL znali su divljaci driftanjem i brutalnim startovima iscupat zadnji most iz sasije, BMW je ta mjesta dodatno ojacao nakon facelifta.
ostalo sto trebas pazit je ovjes, seleni odlaze redovno zbog nasih kaldrma al oni ti nisu nešto skupi...
Sretno.
Amer_x5

#94 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

condy wrote:
Amer_x5 wrote:

Automatik nije loš jel :D

Automatik odnosno roborizirani mjenjači poput DSG i sl. toliko su bolji od manuelaca, da je za njih manuelni mjenjač relikt prošlosti. Jedina stvar koja je kod polovnog automatika problematična, su moguće skupe popravke ako nije propisno održavan od prethodnih vlasnika. Međutim, svi misle da je manuelac besmrtan i bez ulaganja. To je više manje tačno jedino kod manjih motora, sa četri cilindra, sa manjim obrtnim momentom, ali kod v6 motora, lamela i cilindri kvačila jako lako stradaju jer ti motori a pogotovo 330d, nisu namjenjeni za manuelca. Jednostavno takav motor lomi manuelni mjenjač i u pravilu nije uglađen prilikom izmjena i grublji je prilikom šaltanja u odnosu na manuelni mjenjač iz npr. 320d motora.

Ako želiš pravi ugođaj u vožnji 330d ili 330i motora onda je to automatik, a ne manuelni mjenjač s kojim nema šanse da osjetiš sve brutalnosti tog motora. Čak šta više, manuelac će te zamarati u vožnji....

Slažem se s tobom da su noviji automatici odlični, i da dosta brže mijenjaju brzine u odnosu na šaltača, a pogotovo starije automatike.. Održavanje je skupo, i 90% ljudi u BiH uopšte ne zna održavati automatika.. Slažem se da će manuelni mjenjac, lamela i potisna ploča dosta duže izdržati kod auta sa manjim motorom.. Ali mislim da ipak BMW ne bi nudio taj motor s manuelnim mjenjačem, da on ne valja.. Ne vjerujem ni to da bih mijenjao lamelu i potisnu svakih 20.000 km, jer nije toliko loša.. Nemam ništa protiv automatika, ako i izleti kakav dobar automatik, ne bih bježao od njega.. Naveo sam negdje u prethodnim postovima da mi je otac imao problema s mjenjačem tj. sa piksnih čahurama, i već je jednom mijenjao lamelu i potisnu ploču na x5-ci.. Pošto je auto prošle godine čipovan, najvjerovatnije je da će u sljedećih 10-ak hiljada KM, opet se morati mijenjati.. Ali Bože moj, ogromna snaga i obrtni moment su zaslužni za to.. Hvala na savjetima, LP
Last edited by Amer_x5 on 16/05/2014 14:49, edited 1 time in total.
Amer_x5

#95 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

almir90 wrote:U EU i UK kad sam vidio po netu šta se voza sve na plin, nisam imao komentara. Jedino kod nas sve neke hadžije, ako nemaš para za benzina, što si kupio auto. Pa, ako neko ima para i ćeif mu je jako auto, zašto da se voza skuplje, ako može jeftinije? Znam čovjeka koji je prešao 500 000 na plin, za posla auto koristio, još Renault Laguna 2. Jedino u nas sve neke "hadžije", ne bi to ovo, ne bi to ono. Neki dan u Holandiji čovjek u novu Panameru ugradio plin, gledao sam na YT, šta bi naše hadže za njega rekle?

Zaljubljenik kupi auto da bi uživao u njemu. Ako će kao takav kupiti ako koje mu se ne sviđa, kako da uživa u njemu? Mada takva auta uvijek spadaju u one koji žele da se ističu, al' nisu to više mlada auta, za kojima će svi baliti za tobom, i pičke se bacati na haubu. Jest, da automatski dobiješ status Sejdića ili kockaste glave. :lol:

Slažem se s tobom u potpunosti.. Kod nas ljudi su teški kompleksaši, i većini je ofirno reći nekome, da mu je auto na plin.. Ne vidim razlog zašto neko ne bi ugradio plin na 3.0 benzin, ili jači motor, kada je dosta jeftinije.. Ti motori imaju dosta snage, i ako se ugradnja plina odradi kvalitetno, manjak snage će se teško osjetiti.. Primjetio sam također, pošto svaki dan prođem Sarajevo uzduž i poprijeko radeći, da je dosta taxista prešlo na plin, a svi znamo da oni prelaze mnogo kilometara godišnje.. Ako se njima isplati to, i održavanje i potrošnja, zašto se meni ne bi isplatilo? Slažem se i kad kupiš neko "moćnije" auto, tipa BMW-a, Audi-a, dobijaš i taj status "krimosa", kockaste glave, ali ne patim za tuđim mišljenjem, hvala Bogu.. Ovdje sam da se posavjetujem sa iskusnijim ljudima, i pokušam dobiti neki dobar savjet, preporuku. LP
Amer_x5

#96 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

ranger wrote:prijatelju, ja sam malo stariji ali sam prije godinu-dvije bio u istoj dilemi ko ti...
ispunio sam sebi san i uzeo ono što mi se svidja, i ne slusaj previse ove price raje s foruma.
meni je rodjeni otac postavio prvo pitanje kad sam rekao sta cu kupit: ak olko ce ti to trosit i kako ces ga odrzavat?
sad ce evo 2 godine a ja imao kvarova u svom isto koliko on u svom, isto nam trose iako je moje auto zvijer naspram njegovog... na kraju krajeva kad vozis ono sto volis onda i odrzavanje ne shvatas kao trosak. jednom si mlad, a ako imas mogucnost ispuni sebi san. ja nikad nisam bio trkac, ali sam volio stisnut gas a vozio sam auto koje od 0-100 ide za 14 i kusur sekundi... sad kad imam makinu, nagazim je samo uz Ivan i Bradinu ostalo normala voznja.
i jos nesto, ako imas buraza u DE, ne razmisljaj nego pravac gore, i bjezi od turaka i rusa..
kod E46 benzinca, pazi na rashladni sistem i vidi da nije motor pregrijavan, prije FL znali su divljaci driftanjem i brutalnim startovima iscupat zadnji most iz sasije, BMW je ta mjesta dodatno ojacao nakon facelifta.
ostalo sto trebas pazit je ovjes, seleni odlaze redovno zbog nasih kaldrma al oni ti nisu nešto skupi...
Sretno.

Ja svoje mišljenje neću promjeniti, i odustatu od ovog modela auta.. Svaki ćejf se plaća, pa tako i ovaj.. Što se tiče tih "trkača", nisam jedan od njih, kroz grad vozim normalno, koliko je to moguće, par puta sam se našao u nezgodnim situacijama, gdje je malo falilo da me skidaju špartlom sa bandera i asvalta.. Tako da sam se malo opametio, što se toga tiče.. Na otvorenom putu vozim brže, i volim stisnuti gas, koliko to dozvoli naravno put i vremenski uslovi..
Što se tile rashladnog sistema, i zadnjeg mosta, čuo sam već za te probleme na seriji e46, i za probleme sa selenima, kuglama, krajnicama.. Svake godine ih skoro mijenjam na džipu, što zbog veličine felgi, što zbog naših "puteva".. Hvala na savjetima i podršci, LP
Amer_x5

#97 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

ado-šampion wrote:Potpuno se slazem s Condy-jem sto se tice mjenjaca. Vec sam napisao na prvoj stranici da je manuelni mjenjac u 330d los izbor, i ako ga imalo nepazljivije (da ne koristim tezi izraz) prebacujes/otpustas mozes racunati na jako ceste izmjene kvacila. Jbt pa vec u peticama E34 s jacim benzincima su kvacila isla samo tako.

Automatik je po meni fenomenalan, kod prijatelja u X5 3.0d je automatic (steptronic), salta pravo dobro, plus ima mogucnost rucnog saltanja ko to vec zeli. Mislim da su price tipa automatik nije za uzivanje u voznji danas vec mahalske price. Nije to automatik od birvaktile vremena pa mu treba par sekundi da presalta. Manuelni jest bolji osjecaj, ali realno to ces osjetiti mozda u 1% vremena koje provedes u autu.

Osvrnuo bih se i na pricu oko komaktnih auta za 20 i kusur hiljada... Trenutno ja mislim na trzistu za te pare imaju Kia Ceed i Hyundai i30.
Nije sve oko toga tako crno-bijelo. i30 ima pocetnu cijenu nesto ispod 22 hiljada, ali je dizel osnovni vec 25,5. Dodaj pokoju doplatu i eto te na 27. Necu reci da on ne vrijedi te pare, definitivno vrijedi, ali 15 i 27 nije ni blizu isto.
Plus za mladog covjeka koji se ocigledo jos trazi uzeti novo pa za tri godine kad mu dosadi izgubio je 12-13 hiljada na njemu kad ga hoce prodati, nije najsretniji izbor.

Automatik je dobra opcija, pogotovo na jačim motorima.. Zadesio sam se par puta u Tomiću, i dosta saam pričao sa mehaničarima, koji tu rade.. x5 ima dosta problema sa aut. mjenjačem, i mnogo je skupa popravka istog.. Slažem se da je ugođaj vrhunski, i da je vožnja jednostavnija, pogotovo gradska, ali svako ima svoje.. Šaltača je lakše prodati kod nas, jer dosta ljudi zaobiđe post na piku, kad vidi da je automatik, npr..
Što se tiče kupovine novog vozila, ima dosta razloga, zbog kojeg ga ja ne bih kupio.. Prvi i osnovni razlog je taj, što ga ne mogu priuštiti, drugi je što ja ne mislim voziti to auto 10 godina, već 3-4 godine, dok se ne skupi za novijeg modela.. Treći razlog je taj gubitak cijene, komšija je uzeo i30, kad je tek se pojavio na našem tržištu, prije 4-5 godina, platio je benzinca 1.6 sa nekim srednjim paketom opreme, malo iznad 30.000KM.. Nedavno ga je stavio na Pik, 12.000, i niko mu nije nudio ni zamjenu, a ne keš.. Tako da je to stvarno veliki gubitak novca, pogotovo za mene, i da dodam još, da mi se to auto uopšte ne sviđa.. Eto, toliko od mene, LP
citroen xm

#98 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by citroen xm »

Obično su argumenti protiv plina toliko besmisleni da se ne vrijede komentarisati.
Što se tiče moje priče o automatik/manuelac mjenjačima, ona se ne odnosi ni na trajnost ni na troškove već jednostavno na uživanje. Nekome jedno, nekome drugo, ali ja kvačilo i ručicu mjenjača ne bi zamjenio ni za najsofisticiraniji automantski/robotizovani/.... mjenjač. Ne sporim da postoje ljudi koji preferiraju sasvim suprotne stvari od mene.
Amer_x5

#99 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by Amer_x5 »

citroen xm wrote:Obično su argumenti protiv plina toliko besmisleni da se ne vrijede komentarisati.
Što se tiče moje priče o automatik/manuelac mjenjačima, ona se ne odnosi ni na trajnost ni na troškove već jednostavno na uživanje. Nekome jedno, nekome drugo, ali ja kvačilo i ručicu mjenjača ne bi zamjenio ni za najsofisticiraniji automantski/robotizovani/.... mjenjač. Ne sporim da postoje ljudi koji preferiraju sasvim suprotne stvari od mene.

Hvala Bogu, pa smo svi različiti.. Dijelim mišljenje s tobom, što se tiče manuelaca.. Svaka čast automatiku, ali jednostavno nije to to.. Nema ljepšeg osjećaja, nego kad ga vratiš iz 4-te u 3-ću, ili iz 3-će u 2-gu, pa pun gas..
Mada, ponavljam, ne bih ni bježao, kad bi naletio na očuvanog automatika.. A što se tiče plina, 100 ljudi, 100 čudi..
mayab

#100 Re: BMW e46 330d ili 330i??

Post by mayab »

almir90 wrote:U EU i UK kad sam vidio po netu šta se voza sve na plin, nisam imao komentara. Jedino kod nas sve neke hadžije, ako nemaš para za benzina, što si kupio auto. Pa, ako neko ima para i ćeif mu je jako auto, zašto da se voza skuplje, ako može jeftinije? Znam čovjeka koji je prešao 500 000 na plin, za posla auto koristio, još Renault Laguna 2. Jedino u nas sve neke "hadžije", ne bi to ovo, ne bi to ono. Neki dan u Holandiji čovjek u novu Panameru ugradio plin, gledao sam na YT, šta bi naše hadže za njega rekle?

U EU veliku ulogu igra ekoloski aspekt, tj.ekoloska osvjestenost stanovnistva daleko vise nego kod nas, te se ugradnja plina u veliki,jaki i skupi auto gleda samo kroz to, a kod nas su protiv plina uglavnom likovi koji na usta izbace barem stotine hiljada (virtualnih ) maraka dnevno (kroz šuplju priču), a u stvarnosti ...
Post Reply