prijedlog za osnivanje nove stranke
-
redar
pozz.
Jel moze malo inforamcije onako u toku?
Koliko ima clanova a sada i tako to .
Ja sam poslao mail ima vec dva dana a nikakve potvrde nisam dobio .
Narimjer reply i samo kazete da ste primili moju poruku, mozete napraviti "template" sa odgovrajucim textom onako genralno da ga svima sto posalju e-mail mozete poslai.
Primjer:
"Postovani..
Primili smo vasu poruku i obrada podataka je u toku.
Kad udemo u mogucnosti kontaktirat cemo vas a vi slobodno saljiye nama sve vase predlige ."
Ja bih licno volio ( a siguran sam i za druge) da ste mi samo potvrdili primanje poruke, ovako kontam neko od zajebancije napisao i sad nam se svima smije.. Bez uvrede vidim da ste stalni forumasi i to samo pojacava vas kredibilitet.
Zato vam i pisem.
A skonto sam kako cemo doci do love.(nije suplja stare mi)
ozz...
Jel moze malo inforamcije onako u toku?
Koliko ima clanova a sada i tako to .
Ja sam poslao mail ima vec dva dana a nikakve potvrde nisam dobio .
Narimjer reply i samo kazete da ste primili moju poruku, mozete napraviti "template" sa odgovrajucim textom onako genralno da ga svima sto posalju e-mail mozete poslai.
Primjer:
"Postovani..
Kad udemo u mogucnosti kontaktirat cemo vas a vi slobodno saljiye nama sve vase predlige ."
Ja bih licno volio ( a siguran sam i za druge) da ste mi samo potvrdili primanje poruke, ovako kontam neko od zajebancije napisao i sad nam se svima smije.. Bez uvrede vidim da ste stalni forumasi i to samo pojacava vas kredibilitet.
Zato vam i pisem.
A skonto sam kako cemo doci do love.(nije suplja stare mi)
ozz...
-
redar
pozz..
Nismo mi bas u nekoj poziciji da postavljamo kako ce ljdi sami sebe zvati.
To dolazi vremenom...
Takva je politika vodjena u zadnjih 15-ak god. da se od jedne nacije naprav tri. Nazalost poslo im je za rukom.
Siguran sam da se vremenom i trudom to moze ispraviti.
Dobro je vidim da se ovo ne svodi na caskanje olinjalih pankera koji su uvjek protiv nekog i necega.
A nek nam je hairli/blagoslovljena/sretna nova stranka DemPro !!!!
ozz.
Nismo mi bas u nekoj poziciji da postavljamo kako ce ljdi sami sebe zvati.
To dolazi vremenom...
Takva je politika vodjena u zadnjih 15-ak god. da se od jedne nacije naprav tri. Nazalost poslo im je za rukom.
Siguran sam da se vremenom i trudom to moze ispraviti.
Dobro je vidim da se ovo ne svodi na caskanje olinjalih pankera koji su uvjek protiv nekog i necega.
A nek nam je hairli/blagoslovljena/sretna nova stranka DemPro !!!!
ozz.
-
davis.ba
Ja sam već prije par sedmica bio na ovoj stranici i informisao se povodom toga više puta, ali za svaki slučaj sada sam ponovo to uradio. Što se tiče smjernica i uopšte svega što je napisano ja se generalno slažem sa tim, ali problem nije u tome.digger wrote:Procitaj nacrtne ideje na http://www.ulbih.netfirms.comdavis.ba wrote:Ne kontam te stvarno, pa znamo svi da bez cˇlanova nema nisˇta, ali valjda mozˇemo diskotvati i ovdje o idejama. A druga stvar ukoliko se u startu odlucˇi da se stvara nova stranka, onda se nema sˇta kasnije o tome raspravljati, vec´ o samo o drugim stvarima, programima, ciljevima, na koji nacˇin to realizovati i sˇta ja znam vec´.
Ako nadjes nesto sto smatras pogresnim, iznesi pa cemo vidjeti zajedno sta treba mijenjati.
Ako smatras da su smjernice generalno solidne i dobre--a ja mislim da jesu--posalji email na [email protected] sa imenom i kontaktom.
Mislim da kreiranjem nove stranke se ne može ništa radikalno promjeniti.
U BiH danas postoji, siguran sam, preko 50 različitih stranaka, partija, a dodajte još tome i nezavisne kandidate. To jednostavno dovodi do ogromnog prezasićenja u javnosti. Isto kao kad čovjek kupi sebi satelitsku sa motorom ili digitalnu, svejedno, pa onda ima preko 100 kanala, i onda dok pregleda šta se prikazuje na svim kanalima zaboravi šta je vidio na prvom i skroz izgubi i želju za tv-om, jednostavno previše izbora.
Sada pretpostavimo da i bude dovoljno zainteresovanih i da stvarno stranka profunkcioniše, šta mislite kako će obični ljudi reagovati kad vide još jednu stranku, koja se bori za BiH. Sumnjam da će naši napaćeni i prevareni ljudi od političara, povjerovati u sve to. Na kraju može se jedino očekivati da kroz više godina rada polako i ta stranka dobije svoju podršku, ali sumnjam da je to dobro riješenje.
Sada ja ne znam, da li me razumiješ pošto si ti, kako sam shvatio, u inostranstvu, ali svako ko ovdje živi može ti reći kakvo raspoloženje vlada kad počnu izborne kampanje i silne reklame na tv-u, sve stranka do stranke. Zato ja se ne želim uključivati u taj proces, ako stvarno namjeravate praviti novu političku opciju, ako bi se želio već politički aktivirati onda bi gledao da izaberem neku od postojećih koji nemaju veliku moć pa preko toga nešto pokušavati.
Ali ono što bi također možda mogli pokušati jeste da napravimo neku vrstu organizacije, dakle ne "stranku" već jednostavno organizaciju koja će okupljati veći broj ljudi, koji bi imali naravno svoja pravila i uređenje i svoje predstavnike i koja bi eventualno mogla uticati na naše političare.
Neko je već spomenuo, ako bi imali u toj organizaciji 10 000 ljudi recimo, dakle glasača, mogli bi uticati na vladajuće stranke naravno onima kojima smo svi, dakle tih 10 000 dali svoje glasove. Sad kada bi se tu još priključili i neki dobrostojeći ljudi (naravno ovo u je gledanje u budućnost), dakle kad bi mi preko te organizacije pored glasanja, mogli i na neki način finansirati one ljude kojima vjerujemo onda bi još veće ovlasti imali. Pa isto tako je i u svijetu, samo što su te organizacije razni lobiji, firme. U SAD-u kako je Bush došao na vlast podržava snažno duhansku industriju, proizvođače oružja, naftne kompanije tako što ne donosi zakone koji bi štetili tim firmama, odnosno ukida postojeće zakone koji štete njima. Naravno zauzvrat te firme finasiraju kampanju Busha i šta ja znam sve.
Sad ja ne govorim da smo i mi u toj mogućnosti, ali nešto slično mislim da bi imalo više produktivnosti nego stvaranje još jedne nove stranke.
Ne znam... recite vi zainteresovani šta mislite o ovome pa ćemo vidjeti dalje.
P.S. izvinjavam se na dužini teksta
-
redar
pozz..
Fino ti to pises. Ali ... indirektno nam porucujes da budemo :korumpirani(Bush), pratimo neke tude ideje a ne svoje (barem dok d budemo dovolnjo uticajnii td...)
Jos samo fali da nam preporucis da dilamo kako bi zaradili koju markicu extra ..
Ja zivim u dijaspori buraz ali Bosnu ne volim manje zbog toga.
Ako nesto mogu da uradim za svoju zemlju i smatram to ispravnim nacinom zasto da ne?
Svima vise usi bruje od toga kako nam je crnjak a niko nista ne radi.
A sto se tice toga orgnizacija ili stranka, nijedno nije nekakav must.
Zasto da ne.
Samo ima dosta nevaldinih organizacija i mnogi ih ne j..u za suhu sljivu.
Prcitaju njihove nekakve zakljucke kazu ljudi su u pravu i opet sve po starom.
Mogucnost progresivne organizacije koja ce bit aktivna a ne da se sastaje jednom u cetiri mjeseca i razglaba i analizira stvari koje su se vec desile. Ne moj me pogresno razumijeti ne mislim da pravimo nekakve prognoze i predskazanja vec da se aktivo ucestvuje na aktuelnim temema.
Organizacija...vremenom i. ...politicka stranka mozda (ne smijemo nista iskljucivati)
To ti je isto kao i sa firmama:
One koje su imale usku viziju su propale ili su malo odmakle .
Primjer iz dijaspore za koji znam:
Davne 1880gd. familija Hansen je odlucila da ce se baviti ciscenjem
i deponiranjem konjskog izmeta(fuskije) u Oslu.
Vizija: Ciscenje konjskog izmeta.
Jer ga je stvarno bilo dosta i predstavljalo je problem pjesacima i a i zbog neugodnog mirisa.
Opctina jedva docekala placala dobro i ljudi razvili biznis sve do neke 1920 god. kad su poceli dolaziti automobili.
Znaci posao se razvijao naj manje dvije generacije.
Kad su automobili osvojili grad ovi su bankrotirali.
Zasto?
Zbog same vizije...
Da su imali viziju da ciste smece imali i bi i danas dan posla.
A ovde je to jedan od najplacenijih poslova i najcesce ga dobijaju clanovi familija koje su vec zaposlene tu.
Eto toliko...
ozz..
Fino ti to pises. Ali ... indirektno nam porucujes da budemo :korumpirani(Bush), pratimo neke tude ideje a ne svoje (barem dok d budemo dovolnjo uticajnii td...)
Jos samo fali da nam preporucis da dilamo kako bi zaradili koju markicu extra ..
Ako nesto mogu da uradim za svoju zemlju i smatram to ispravnim nacinom zasto da ne?
Zasto da ne.
Mogucnost progresivne organizacije koja ce bit aktivna a ne da se sastaje jednom u cetiri mjeseca i razglaba i analizira stvari koje su se vec desile. Ne moj me pogresno razumijeti ne mislim da pravimo nekakve prognoze i predskazanja vec da se aktivo ucestvuje na aktuelnim temema.
Organizacija...vremenom i. ...politicka stranka mozda (ne smijemo nista iskljucivati)
To ti je isto kao i sa firmama:
One koje su imale usku viziju su propale ili su malo odmakle .
Primjer iz dijaspore za koji znam:
Davne 1880gd. familija Hansen je odlucila da ce se baviti ciscenjem
i deponiranjem konjskog izmeta(fuskije) u Oslu.
Vizija: Ciscenje konjskog izmeta.
Jer ga je stvarno bilo dosta i predstavljalo je problem pjesacima i a i zbog neugodnog mirisa.
Opctina jedva docekala placala dobro i ljudi razvili biznis sve do neke 1920 god. kad su poceli dolaziti automobili.
Znaci posao se razvijao naj manje dvije generacije.
Kad su automobili osvojili grad ovi su bankrotirali.
Zasto?
Zbog same vizije...
Da su imali viziju da ciste smece imali i bi i danas dan posla.
A ovde je to jedan od najplacenijih poslova i najcesce ga dobijaju clanovi familija koje su vec zaposlene tu.
Eto toliko...
ozz..
-
davis.ba
Pa dobro sadredar wrote:pozz..
Ono što sam želio reći jeste da bi trebali pokušati napraviti organizaciju koja će imati stvarno nekog uticaja, a ne koja će se voditi da postoji tek tako i kojoj bi izabrani ipak na neki način odgovarali, jer očigledno da nemaju baš obraza prema običnim ljudima koji glasaju za njih. E sad ideja je kad bi se ti isti ljudi organizovali, onda ne bi to moglo tek tako, jer bi upravo imali moć, jer iza nas stoji organizirano više hiljada ljudi. I kada bi recimo ljudi na čelu naše organizacije odlučili da vlast ne zastupa naše ideje mogli bi uticati da ta ista vlast se ne izabere na slijedećim izborima.
-
davis.ba
Nisam ni rekao da oni koji su u inostranstvu manje vole Bosnu, ne znam odakle ti ovo. Također nisam mislio na stvaranje nikakve nevladine organizacije, to je nešto skroz drugo, pogrešno si razumio.redar wrote:pozz..
Zasto da ne.
ozz..
-
InsecT
more moreredar wrote:Jel moze malo inforamcije onako u toku?
Primjer:
"Postovani..
ovako kontam neko od zajebancije napisao i sad nam se svima smije..
ako uplatis tri yeura, necemo tvoje podatke objaviti na sexgirlsrnr.com
-
schnjufko
#87 malo o vizualnom identitetu i poneka ideja
Svidja mi se ideja o novoj stranci. svidja mi se i ideja okupljanja svih normalnih ljudi u ovoj drzavi koji jedva krpe kraj s krajem. no da bi stranka mogla da radi ( mada mi je izraz stranka vec dobro ogadjen od 90 pa nadalje ) vjerujem da moja imati neke promotivne ideje.
Da li ce biti ljeva ili desna nije bitno dkle god to ne ISKLJUCUJE NEKE GRADJANE BOSNE I HERCEGOVINE. Nemam na primjer nista protiv stranke koja je desno orijentisana ali ne i podeljena unutar sebe na hrvate muslimane srbe i slicno. Stranka koja je orijentisana na zastitu naseg trzista od uvoza i na promvisanje nasih kulturnih vrijednosti je dobra ideja po meni. Sadasnji politicari ne nude nista novo. Posto vjerujem da je nas zajednicki simbol stechak kao naj starije Bosne one srebrne ili na primjer cetvoostruki dukat kao vrlo cijenjena valuta srednjegvijeka mislim da imamo jako puno neiskoristenog matterijala za promovisanje. Isto tako vjerujem da bi nam prije utrpavanja u Evropu ( u kojoj i onako sa ovako slabom privredom nemamo sta traziti ) bilo pametnije da se pozabavimo lokalnom ekonomijom i razvojem. Nisam Jugonostalgicar nego Bosnonostalgichar (ovo ne iskljucuje Hecegovinu ) iz vremena prije rata kada se rodilo nekolikopametnih ideja od kojih je jedna naj svijetlija bila da se pocetak ove drzave smatra vrijeme srednjeg vijeka, Bogumila, i kralja Tvrtka . Tada se barem nismo tukli s komsijama vec trgovali. Nebigh vise da peglam ali zadnjih 2 puta isam izasao na izbore zbog cinjenice da mi ni jedna partija stranka ne nudi nista osim torova i slicnih gluposti. pa evo nekih kracih ideja o tome sta treba zamisliti u prgramu
fakat sam ozbiljan i rijetko se javljam na forum ali mislim da ce koje slovo pomoci ovoj ideji
1 stranka mora biti takva da je prihvataju i Srbi u banjaluci i Hrvati u Hercegovini i Muslimani u cijeloj Bosni. Da bi se to postiglo nije bitno ko upravlja idejom nego ideja. Dakle program treba garantovati sva prava svima a da bi se to postiglo mora se svako od nas iskreno staviti u poziciju covjeka u Grudama i Banjaluci i u Sarajevu. Onaj u Banjaluci nesmje se bojati da ce mu neko polupati auto u Sarajevu ili u grudama jer mu nevalja ime ili prezime. Kada se to postigne i kada shvatimo da se svi pomalo bojimo otici u drugi grad rijesicemo veliki razlog zbog kojeg imamo danas republiku Srpsku i ove neke glupe granice medju nama.
Druga bitna stvar su mediji koliko god bili demokratski opredeljeni svaka nedokumentovana kleveta mora biti procesirana na sudu jer ce nas se pola naci na prvim stranicama stampe o tome kako smo kupili kucu od nekog i bla bla kako to vec ide .
treci i po meni veoma bitan segment programa mora biti rasturanje propale privrede na male i flexibilne subjekte koji mogu kao takvi na evropsko trziste . nemozemo cekivati da ce nasa zeljezara zenica biti konkurent Krup u u Njemackoj ali zato fabrika plasticnih cackalica za zube koje imaju i cetkicu sa druge strane moze biti interesantan proizvod .
Sasvim se slazem sa idejom i pricom o konjskom izmetu i firmi koja je bankrotirala.
eto od mene toliko malo sam oduzio al nadam se da ce neko od vas naci poneku pametnu ideju ovdje
Zelim vam uspjeh i nadam se da cu na sledecim izborima imati sta da zaokruzim .

Da li ce biti ljeva ili desna nije bitno dkle god to ne ISKLJUCUJE NEKE GRADJANE BOSNE I HERCEGOVINE. Nemam na primjer nista protiv stranke koja je desno orijentisana ali ne i podeljena unutar sebe na hrvate muslimane srbe i slicno. Stranka koja je orijentisana na zastitu naseg trzista od uvoza i na promvisanje nasih kulturnih vrijednosti je dobra ideja po meni. Sadasnji politicari ne nude nista novo. Posto vjerujem da je nas zajednicki simbol stechak kao naj starije Bosne one srebrne ili na primjer cetvoostruki dukat kao vrlo cijenjena valuta srednjegvijeka mislim da imamo jako puno neiskoristenog matterijala za promovisanje. Isto tako vjerujem da bi nam prije utrpavanja u Evropu ( u kojoj i onako sa ovako slabom privredom nemamo sta traziti ) bilo pametnije da se pozabavimo lokalnom ekonomijom i razvojem. Nisam Jugonostalgicar nego Bosnonostalgichar (ovo ne iskljucuje Hecegovinu ) iz vremena prije rata kada se rodilo nekolikopametnih ideja od kojih je jedna naj svijetlija bila da se pocetak ove drzave smatra vrijeme srednjeg vijeka, Bogumila, i kralja Tvrtka . Tada se barem nismo tukli s komsijama vec trgovali. Nebigh vise da peglam ali zadnjih 2 puta isam izasao na izbore zbog cinjenice da mi ni jedna partija stranka ne nudi nista osim torova i slicnih gluposti. pa evo nekih kracih ideja o tome sta treba zamisliti u prgramu
fakat sam ozbiljan i rijetko se javljam na forum ali mislim da ce koje slovo pomoci ovoj ideji
1 stranka mora biti takva da je prihvataju i Srbi u banjaluci i Hrvati u Hercegovini i Muslimani u cijeloj Bosni. Da bi se to postiglo nije bitno ko upravlja idejom nego ideja. Dakle program treba garantovati sva prava svima a da bi se to postiglo mora se svako od nas iskreno staviti u poziciju covjeka u Grudama i Banjaluci i u Sarajevu. Onaj u Banjaluci nesmje se bojati da ce mu neko polupati auto u Sarajevu ili u grudama jer mu nevalja ime ili prezime. Kada se to postigne i kada shvatimo da se svi pomalo bojimo otici u drugi grad rijesicemo veliki razlog zbog kojeg imamo danas republiku Srpsku i ove neke glupe granice medju nama.
Druga bitna stvar su mediji koliko god bili demokratski opredeljeni svaka nedokumentovana kleveta mora biti procesirana na sudu jer ce nas se pola naci na prvim stranicama stampe o tome kako smo kupili kucu od nekog i bla bla kako to vec ide .
treci i po meni veoma bitan segment programa mora biti rasturanje propale privrede na male i flexibilne subjekte koji mogu kao takvi na evropsko trziste . nemozemo cekivati da ce nasa zeljezara zenica biti konkurent Krup u u Njemackoj ali zato fabrika plasticnih cackalica za zube koje imaju i cetkicu sa druge strane moze biti interesantan proizvod .
Sasvim se slazem sa idejom i pricom o konjskom izmetu i firmi koja je bankrotirala.
eto od mene toliko malo sam oduzio al nadam se da ce neko od vas naci poneku pametnu ideju ovdje
Zelim vam uspjeh i nadam se da cu na sledecim izborima imati sta da zaokruzim .
-
schnjufko
#88 evo i par kratkih ( nadam se ) promisljanja o prethodnim po
Sto se tice komparacije stranaka sa televizijskim kanalima ja bih to pogledao ovako
vrtis kanale i hoces da gledas crtane i prevrtis svih 100 i nenadjes crtani.
Mozes plakat ko malo dijete (ono sto rade uglavnom nasi gradjani pogledaju sta se nudi i ne odu na izbore )
mozes otic u videoteku i uzet par crtanih (dakle ufatis se noge odavdje i odes negdje gdje ljudi imaju malo vise sluha za tvoje ekonomske i duhovne potrebe )
ili otvoris kanal sa crtanim filmovima prijavisga na satelit i eto crtanih medju onih dosadnih 100 kanala (dakle organizujes se )
Jednostavno gledano ako nas program ( ja kazem nas jer mi se svidjelo dosta ideja u kojima sebe prepoznajem ovdje na forumu) dovoljno razlicit od suhoparnih cobanskih ideja ogranicenih na torove i interese jednog naroda onda nemoramo brinuti da ce neko medju 100 kanala gledati na nas
s druge strane vrlo ali vrlo je bitno da vizualni identitet ove organizacije ajd recimo stranke bude prepoznatljiv svima i da ih privuce. E sada ako treba dovuc neku pevaljku na promociju bez obzira sto sam okoreli roker nemam nista protiv jer treba privuci biracko tijelo od barem 35 % da bi nas neko nesto pitao.
I malo o ideji prikljucivanja nekoj postojecoj partiji . Malo mi je to bezveze . Nikada me niko iz tih partija nije pitao sta zelim i kako zelim jesam gladan zedan da li bi zelio da nosam puscurinu 5 godina i da zivim ko u pecini a sve to su mi rado omogucili usput napunivsi svoje dzepove. Nevjerujem da ce mi i sada neko ponuditi ideju ili podrsku za realizaciju kakvog pametnog cijlja. Svi ti programi ne nacionalnih stranaka djeluju beldunjavo zato sto niko od njih ne zastupa nista dovoljno otvoreno i drsko i svi su popadali na ispitima realnosti kada su dobili makar 2 posto ucesca u vlasti.
Nisam bio bas kratak no do izbora je ja mislim jos dvije godine
Imamo dovoljno vremena da ciamo ideje i misli a mozda i nesto napravimo
PS
U prethodnom postu ce mozda neka cjepidlaka primjetiti velika mala slova gomilu gresaka i slicno nadam se da se niko nece ljutiti
tipkam iz glave ono sto mislim o idejju i nemam bas nerv da se zajebavam sa tackicama zarezima ivelikim malim slovima i slicno
vrtis kanale i hoces da gledas crtane i prevrtis svih 100 i nenadjes crtani.
Mozes plakat ko malo dijete (ono sto rade uglavnom nasi gradjani pogledaju sta se nudi i ne odu na izbore )
mozes otic u videoteku i uzet par crtanih (dakle ufatis se noge odavdje i odes negdje gdje ljudi imaju malo vise sluha za tvoje ekonomske i duhovne potrebe )
ili otvoris kanal sa crtanim filmovima prijavisga na satelit i eto crtanih medju onih dosadnih 100 kanala (dakle organizujes se )
Jednostavno gledano ako nas program ( ja kazem nas jer mi se svidjelo dosta ideja u kojima sebe prepoznajem ovdje na forumu) dovoljno razlicit od suhoparnih cobanskih ideja ogranicenih na torove i interese jednog naroda onda nemoramo brinuti da ce neko medju 100 kanala gledati na nas
s druge strane vrlo ali vrlo je bitno da vizualni identitet ove organizacije ajd recimo stranke bude prepoznatljiv svima i da ih privuce. E sada ako treba dovuc neku pevaljku na promociju bez obzira sto sam okoreli roker nemam nista protiv jer treba privuci biracko tijelo od barem 35 % da bi nas neko nesto pitao.
I malo o ideji prikljucivanja nekoj postojecoj partiji . Malo mi je to bezveze . Nikada me niko iz tih partija nije pitao sta zelim i kako zelim jesam gladan zedan da li bi zelio da nosam puscurinu 5 godina i da zivim ko u pecini a sve to su mi rado omogucili usput napunivsi svoje dzepove. Nevjerujem da ce mi i sada neko ponuditi ideju ili podrsku za realizaciju kakvog pametnog cijlja. Svi ti programi ne nacionalnih stranaka djeluju beldunjavo zato sto niko od njih ne zastupa nista dovoljno otvoreno i drsko i svi su popadali na ispitima realnosti kada su dobili makar 2 posto ucesca u vlasti.
Nisam bio bas kratak no do izbora je ja mislim jos dvije godine
Imamo dovoljno vremena da ciamo ideje i misli a mozda i nesto napravimo
PS
U prethodnom postu ce mozda neka cjepidlaka primjetiti velika mala slova gomilu gresaka i slicno nadam se da se niko nece ljutiti
tipkam iz glave ono sto mislim o idejju i nemam bas nerv da se zajebavam sa tackicama zarezima ivelikim malim slovima i slicno
-
digger
Kada sam pokusao prosle godine da stavim na papir osnovne ideje koje bi DemPro stranka trebala da ima, ovo je bio i ostao rezultat. Od nekuda valja poci pa posto primjetih da neki jos nisu posjetili website ( http://www.ulbih.netfirms.com ) evo ponovno osnova prijedloga za clanstvo za komentare.
Mnogo je lakse dodavati ili mijenjati neke do pomenutih ideja kada vec postoji odredjena baza. Zato je svaka sugestija dobrodosla.
** DemPro zahtijeva od svojih clanova da budu ucesnici, a ne posmatraci. Samo kroz aktivnu ulogu, nas zajednicki cilj postace realnost.
** Bezrezervno prihvatanje cinjenice da su svi gradjani BiH ravnopravni i jednaki bez obzira na vjeru, nacionalnost, mjesto boravka, jezik, obicaje, ili bilo koju drugu licnu orijentaciju.
** Pripadnost DemPro-u je bazirana na potrebi da partija treba da zadovolji zelje svih drzavljana BiH, i da vodi interesa o svakoj grupi ili regionu bez obzira na njihovu politicku ili nacionalno-vjersku opredjeljenost.
** BiH je jedinstvena i nedjeljiva drzava, sa jednom centralnom vladom i odgovarajucim lokalnim administracijama. Partijska, vjerska, nacionalna pripadnost i slicni kljucevi za formiranje parlamenta i vlade, ne smiju biti prepreka ili kocnica za dobrobit cjelokupnog drustva.
** U BiH treba da postoji jedinstvena armija, jedinstvene policijske snage, jedinstvena carina, jedinstven sudski sistem, i jedinstvena fiskalna politika.
** Sudski sistem mora biti samostalan i odvojen od vlade. Sudije mogu da se postavljaju i smjenjuju samo po odobrenju parlamenta odnosno odgovarajuce parlamentarne komisije. Kandidat za sudiju ili tuzioca ne moze biti aktivni clan neke od politickih partija, ili osoba sa ulogom vodje u nekoj od religioznih grupacija.
Mnogo je lakse dodavati ili mijenjati neke do pomenutih ideja kada vec postoji odredjena baza. Zato je svaka sugestija dobrodosla.
** DemPro zahtijeva od svojih clanova da budu ucesnici, a ne posmatraci. Samo kroz aktivnu ulogu, nas zajednicki cilj postace realnost.
** Bezrezervno prihvatanje cinjenice da su svi gradjani BiH ravnopravni i jednaki bez obzira na vjeru, nacionalnost, mjesto boravka, jezik, obicaje, ili bilo koju drugu licnu orijentaciju.
** Pripadnost DemPro-u je bazirana na potrebi da partija treba da zadovolji zelje svih drzavljana BiH, i da vodi interesa o svakoj grupi ili regionu bez obzira na njihovu politicku ili nacionalno-vjersku opredjeljenost.
** BiH je jedinstvena i nedjeljiva drzava, sa jednom centralnom vladom i odgovarajucim lokalnim administracijama. Partijska, vjerska, nacionalna pripadnost i slicni kljucevi za formiranje parlamenta i vlade, ne smiju biti prepreka ili kocnica za dobrobit cjelokupnog drustva.
** U BiH treba da postoji jedinstvena armija, jedinstvene policijske snage, jedinstvena carina, jedinstven sudski sistem, i jedinstvena fiskalna politika.
** Sudski sistem mora biti samostalan i odvojen od vlade. Sudije mogu da se postavljaju i smjenjuju samo po odobrenju parlamenta odnosno odgovarajuce parlamentarne komisije. Kandidat za sudiju ili tuzioca ne moze biti aktivni clan neke od politickih partija, ili osoba sa ulogom vodje u nekoj od religioznih grupacija.
-
kub lajkan
Ima li neko ideju ili bar želju, da se uradi nešto konkretno?
Nemojte odmah mijenjati Ustav i zahtijevati od Buša da se povuče iz Iraka...
Nemojte odmah mijenjati Ustav i zahtijevati od Buša da se povuče iz Iraka...
-
kub lajkan
Kontemplacija na nivou principa u oblacima nije nešto što daje efekta. To tebi sad glupo zvuči, ali pročitaj ovo za pola godine pa uporedi...digger wrote:kub lajkan wrote:Ima li neko ideju ili bar zˇelju, da se uradi nesˇto konkretno?
Šta su ciljevi? Šta se želi? Na koji način? Kojim sredstvima?
Vjerujem da su namjere dobre, ali daj malo manje apstrakcije, počeće ovo ličiti na sjednice CK...
-
digger
Nista ne zvuci glupo. Glupo je nista ne pokusati.kub lajkan wrote:Kontemplacija na nivou principa u oblacima nije nesˇto sˇto daje efekta. To tebi sad glupo zvucˇi, ali procˇitaj ovo za pola godine pa uporedi...digger wrote::-?kub lajkan wrote:Ima li neko ideju ili bar zˇelju, da se uradi nesˇto konkretno?
Sˇta su ciljevi? Sˇta se zˇeli? Na koji nacˇin? Kojim sredstvima?
Vjerujem da su namjere dobre, ali daj malo manje apstrakcije, pocˇec´e ovo licˇiti na sjednice CK...
Ovo je kao da smo na temi kako napraviti novi autobomil. Well, polako i pazljivo.
Isto i sa strankom. Ista NE postoji ali se mozda moze praviti: polako i pazljivo.
Mozda nakon 6 mjeseci ovo izgleda glupo kako kazes. Ali opet, put od hiljadu milja pocinje sa prvim korakom.
Koliko neko od nas zna kako se stvara stranka? Niko.
Par njih sa foruma mi je poslalo zelju da pocnu nesto bazirano na necem. Posto nema nista drugo za pocetak, ja sam predlozio da moja piskaranja o istom budu kao baza. Da li ce, to zavisi od drugih.
Kada je onaj majstor rekao: Ja bih mogao da zamalterisem cijelo nebo, i kada su ga izazvali da isto ucini, odgovorio je: OK, napravite mi skelu.
Moj doprinos skeli je dat. Neko ima drugi, daj da to vidimo. Treba mijenjati dodavati... daj da to pokusamo.
Ali kub, molim te, nemoj da sjedimo sa rukama ispod guzice i razmisljamo kako bi bilo ako...
Za to uvijek ima mjesta i vremena.
Daj nesto konkretnije i ako zelis, participiraj. Ili ne. It's up to you.
-
kub lajkan
digger wrote:Ali kub, molim te, nemoj da sjedimo sa rukama ispod guzice i razmisljamo kako bi bilo ako...
Za to uvijek ima mjesta i vremena.
Daj nesto konkretnije i ako zelis, participiraj. Ili ne. It's up to you.
Ma to "stranka" je već u startu... pregolem zalogaj...
Može li se krenuti malo neformalnije... da to bude neka grupica ljudi koja će uobličiti šta je to što ih povezuje, i šta je to što bi željeli (mijenjati)? Pa ako se posreći da krene kako treba, neka kasnije preraste i u "stranku" ili u "oslobodilački pokret" ili u bilo šta drugo...
Učešćem na ovom forumu se vrlo lako ustanovi da ovdje dolaze svakakvi ljudi: i "lijevi" i "desni", i pozitivci i negativci, i avangardni i retrogradni, i moralni i šupci, i dobronamjerni i zlonamjerni, i provokatori...
Za početak zar ne bi bilo dobro sve ono što je (po određenim kriterijima, koji nikad neće biti apsolutni) "plus" pokušati nekako povezati i ujediniti?
A to je moguće samo ako im se dobro objasni smisao svega...
I ako se pruži dobar motiv... Sve što nema dobar motiv brzo gubi na snazi...
-
digger
OK. Ja koordiniram ovo sa "Toozlom" pa ako imas zelju da posaljes svoj e-mail kontakt, povezacemo se. Adresa: [email protected]kub lajkan wrote:Ucˇesˇc´em na ovom forumu se vrlo lako ustanovi da ovdje dolaze svakakvi ljudi: i "lijevi" i "desni", i pozitivci i negativci, i avangardni i retrogradni, i moralni i sˇupci, i dobronamjerni i zlonamjerni, i provokatori...
Za pocˇetak zar ne bi bilo dobro sve ono sˇto je (po odre?enim kriterijima, koji nikad nec´e biti apsolutni) "plus" pokusˇati nekako povezati i ujediniti?
A to je moguc´e samo ako im se dobro objasni smisao svega...
I ako se pruzˇi dobar motiv... Sve sˇto nema dobar motiv brzo gubi na snazi...
-
Hilcon
rei wrote:digger wrote:U tom slucaju fu*k-off i nastavi da sisas to lizalo.rei wrote:pa sta bi od stranke, mrsko mi je sve citati
ko je predsjednik i sta su ciljevi
znaci ti si predsjednik , uhhh jesi zafrkan , nije to valjda od treme![]()
moras biti smireniji
Mislim da ce ova tema biti u novogodisnjem programu ftv
-
redar
pozz..
Ovako ...
Digger otkud ja znam da ti nisi vec clan neku od vodecih stranaka.?
Mozda izgleda paranoicno, ali sam citao da se npr. SDA spustala na takve niske grane da bi Bule u vijeme izbora govorile zenama sehida iz Srebrenice ,da su sanjale sehide i da su im govorili kako: nema drugog izlaza nego glasati za SDA , da je to jedini spas.
S obzirom na koificient inteligencije i bezobrazluka u vodecim strankama
ne bi me iznenadilo da se i ovakvom metodom posluze.
Na sve predlige sto sam poslao a posalo sa bar 3 - 4 maila najmanje nikakvog odgovra.
Ni haj... ni baj ....nista.
Ne trazim ja neku zahvalnost ali kao sto sam ranije pisao neku potvrdu da egsitirate na toj stranici.
Evo poslao sam poruku ap cemo vidjeti.
Kazes ti i Tozla radite sa nekim stvarima, super.
De izbacite na stranici dokle ste dosli neka nacela nesto vise ..
Otkako idem tamo nista se nije pomijenilo u samoj strukturi stranice.
Mozete li tamo napravit/osposobit forum ili chat?
Ako hocete da radimo dajte nam alatke.
ozz...

Ovako ...
Digger otkud ja znam da ti nisi vec clan neku od vodecih stranaka.?
Mozda izgleda paranoicno, ali sam citao da se npr. SDA spustala na takve niske grane da bi Bule u vijeme izbora govorile zenama sehida iz Srebrenice ,da su sanjale sehide i da su im govorili kako: nema drugog izlaza nego glasati za SDA , da je to jedini spas.
S obzirom na koificient inteligencije i bezobrazluka u vodecim strankama
ne bi me iznenadilo da se i ovakvom metodom posluze.
Na sve predlige sto sam poslao a posalo sa bar 3 - 4 maila najmanje nikakvog odgovra.
Ni haj... ni baj ....nista.
Ne trazim ja neku zahvalnost ali kao sto sam ranije pisao neku potvrdu da egsitirate na toj stranici.
Evo poslao sam poruku ap cemo vidjeti.
Kazes ti i Tozla radite sa nekim stvarima, super.
De izbacite na stranici dokle ste dosli neka nacela nesto vise ..
Otkako idem tamo nista se nije pomijenilo u samoj strukturi stranice.
Mozete li tamo napravit/osposobit forum ili chat?
Ako hocete da radimo dajte nam alatke.
ozz...