Ja nisam za to da mi sad ovdje pootvaramo fabrike i da nas neko izrabljuje i unistava ionako nacetu prirodu. Treba privuci strane velike informaticke kompanije kako je to uradila Irska. Treba privuci tu 'cistu' industriju.
Finska se od jedne cisto industrijske zemlje pretvorila se u tehnoloskog giganta.
Svi idu u tome smjeru i mislim da mi jedinu sansu imamo u visokoj tehnologiji. A one fabrike koje smo imali mozemo zaboraviti, mi nismo vise konkurentni da tu pariramo ovim istocnjacima rumunima, bugarima itd. Ali treba napraviti plan.
Mi imamo pametnih i talentovanih ljudi, ali nemamo nikakvog plana ni strategije i to nas jebe. Kod nas je i dalje bitno da se upise nesta od fakulteta, al jebo ti sad to jel to trazeno ili nije. Imamo eto politicke nauke koje su ubleha od fakulteta, i to upisuju i kvalitetni studenti koji bi se mogli sigurno bolje iskoristiti, ali ih trosimo na tim nekim drustvenim naukama.
Pa onda imas 5000 ekonomista i ti i dalje svake godine izbacujes ekonomiste. Kome ba? Cemu? Zatvori ili smanji upis studenata na taj fakultet. Isto vazi i za ostale. Fali ti ne znam iznenjera, fali ti doktora...jer nicim ne tjeras studente da upisuju te fakultete, svi bi linijom manjeg otpora. Zavrsi se faks, onda se trazi poso, traze se veze, uvali se na budzet i mirna bosna.
Znaci sve se radi stihijski i ceka se nesta, neko, da to sredi.
Bolje je da imas 1000 inzenjera, informaticara na birou, nego 1000 ovih sa drustvenih nauka. Ovi prvi ce opet nesto i skontati, a sta ce ovi drugi, mogu samo filozofirat.
Ja sam zavrsio ekonomiju, ali poznajem ljude sa elektrotehnike i to su stvarno umovi sa dobrim idejama. Ali ti ljudi odose, ovdje nemaju podrsku za svoje ideje, odose u Minhen, odose u Bec...i tamo uspjevaju, tamo su medju vrhunskim strucnjacima.