I da, vi ste veliki rod
Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
- tendzera
#76 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Valjda od kojeg koljena, bem mu koru od banane
I da, vi ste veliki rod
I da, vi ste veliki rod
-
5 0 5
#77 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
ako ne planiraju imati djecu?Eurosa wrote:Pitam zato sto stvarno ne razumijem,protiv sam sklapanja braka medju srodnicima naravno,ima takvih slucajeva koje licno poznajem,ne smatram ih nekim frikovima, ali jednostavno ne razumijem kako je moguce da neko zanemari krvno srodstvo? Zar se ne plase posljedica,zar mogu biti toliko sebicni i rizikovati da na svijet donesu dijete koje bar u pretpostavci moze biti rodjeno s anomalijom, bolescu? Znati sve to a odluciti se za brak i porod u tim uvjetima za mene je cisti sebicluk i samoljublje.
- Towelie
#78 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Da. Ali imas pojasnjenja u tefsirima. Imas fetve ucenjaka. Imas praksu poslanika i prvih generacija.A gdje puše da je krajnja opcija? U Kuranu su navedene osobe koje su zabranjene za brak. Ostale su dozvoljene.
-
Elims
#79 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Da li se po tebi ni osobe sa dijabetisom ili bilo kojom drugom nasljednom bolesti ne bi trebale ženiti?Eurosa wrote:Pitam zato sto stvarno ne razumijem,protiv sam sklapanja braka medju srodnicima naravno,ima takvih slucajeva koje licno poznajem,ne smatram ih nekim frikovima, ali jednostavno ne razumijem kako je moguce da neko zanemari krvno srodstvo? Zar se ne plase posljedica,zar mogu biti toliko sebicni i rizikovati da na svijet donesu dijete koje bar u pretpostavci moze biti rodjeno s anomalijom, bolescu? Znati sve to a odluciti se za brak i porod u tim uvjetima za mene je cisti sebicluk i samoljublje.
- ¤ jelena ¤
#80 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Dobro pitanje.Elims wrote:Da li se po tebi ni osobe sa dijabetisom ili bilo kojom drugom nasljednom bolesti ne bi trebale ženiti?
Mislim, najlakše je reći: fuj to, ja ne bih nikad rođaka ili rodicu, i OK - ne bih ako znam da smo rođaci,
ali šta ako ne znamo.... ako ni ne slutimo rodbinsku vezu, a za nju saznamo tek nakon rođenja djece...
Čuj pradjedovi braća
- Fudo Bosna
#81 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
Danas, kada je savremena medicina/genetika dokazala mogućnost rađanja djece sa deformitetom, u slučaju ženidbe sa čak i daljom familijom, to čak postaje i haram-zabranjeno, jer sve što je štetno/dokaže se da je štetno, po islamu – postaje zabranjeno !
Danas, kada je savremena medicina/genetika dokazala mogućnost rađanja djece sa deformitetom, u slučaju ženidbe sa čak i daljom familijom, to čak postaje i haram-zabranjeno, jer sve što je štetno/dokaže se da je štetno, po islamu – postaje zabranjeno !
-
demimonde
#82 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Pa je zato i oženio dvije prve rodice, pored svih ostalih žena, kao iz nužde. Zar za Fatimu nije mogao naći nikoga drugoga osim Alije?Fudo Bosna wrote:Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
- ¤ jelena ¤
#83 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Čemu daljnja dilema i pitanje?!Eurosa wrote:Ovo dvoje ocigledno znaju.Jesu li znali na pocetku veze ,ne znam, a ako i nisu eto znaju sada,i cemu uopce daljnja dilema i pitanje na forumu?¤ jelena ¤ wrote:Dobro pitanje.Elims wrote:Da li se po tebi ni osobe sa dijabetisom ili bilo kojom drugom nasljednom bolesti ne bi trebale ženiti?
Mislim, najlakše je reći: fuj to, ja ne bih nikad rođaka ili rodicu, i OK - ne bih ako znam da smo rođaci,
ali šta ako ne znamo.... ako ni ne slutimo rodbinsku vezu, a za nju saznamo tek nakon rođenja djece...
Čuj pradjedovi braćajbt, ja ih ne znam ni nabrojat.
Ne znam stvarno kako da ti objasnim zbog čega čovjek ima potrebu da postavlja pitanja i čemu sve to...s tim pitanjima.
Ono...ima ljudi koji se ne mire lako sa zakonima i raznoraznim pravilima, pa eto pitaju, sumnjaju i tako pronalaze svoj put i žive svoj život. A neki čak i rizikuju pa pravilo prekrše
Bez obzira na stepen vjerovatnoće za bilo šta - garancija ne postoji.
I dobro, ako je dijabetes bilo preteško pitanje, evo drugih primjera da se odmaknemo malo od problema u uvodnom postu kojeg smo, je li, riješili.
Da li je sebičluk i samoljublje ako se muškarac, koji ima sestru sa Downovim sindromom, oženi i ima djecu,
jer, zaboga, postoji nekakva, možda čak i prilično velika vjerovatnoća da će i njegovo dijete imati pomenuti sindrom?
Ili, da li je žena, koja u bližoj rodbini ima slučajeve šizofrenije, samoljubiva i sebična ako se uda i rodi dijete,
a znala je da su njena....lupam....baba i još tamo neka tetka, bolovale od te genetski naslijedne bolesti?
I, naravno, pitanja se mogu shvatiti i kao retorska i izignorisati - nikakav problem.
- Fudo Bosna
#84 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Ženidba hazreti Alije je imala svoj povijesni kontekst i već sam se osvrnuo na preporuke i gledanje islama po pitanju ženidbe sa familijom koja nije najstrože zabranjena, da je to pokuđeno ili, danas čak i zabranjeno . Nečije predrasudedemimonde wrote:Pa je zato i oženio dvije prve rodice, pored svih ostalih žena, kao iz nužde. Zar za Fatimu nije mogao naći nikoga drugoga osim Alije?Fudo Bosna wrote:Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
o islamu ili bezobrazluk, nisu vrijedne comm? Odnosno, nečiju eventualnu iskompleksiranost /provokacije, nemam namjeru komentarisati a to i nije tema...
-
demimonde
#85 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Iskompleksiranost, provokacije, lijevo, desno... Pogledajmo u oči istini, islam kao takav ne zabranjuje ženidbu prvih rođaka, štoviše, život osoba koje se u islamu smatraju uzorima je zapravo čak i preporučuje i potvrđuje, a sve ostalo su pokušaji da se vjeru usaglasi sa današnjim spoznajama i učini korisnom u tom pogledu. Priču o "povijesnom kontekstu" se ne može primijenjivati na islam, jer se islam kao vjera bazira na doslovnom tumačenju Kur'ana i slijepom slijeđenju Sunneta, te promatranje stvari kroz "povijesni kontekst" znači zapravo kritičko gledanje na izvore, a to je jednako destrukcija cijelog islama, odnosno rušenje cijelog sistema vjerovanja. Muslimani "povijesni kontekst" koriste kao apologetsku izliku (uzrečicom - to ja tada bilo normalno), a kada žive svoju vjeru, žive slovo po slovo slijedeći pomenute izvore, bez da im padne na pamet da mnogo toga što je tad bilo normalno, danas nije, i da rade gomilu beskorisnih i štetnih stvari samo zato što su one odgovarale povijesnom kontekstu Arapa prije 1 400 godina.Fudo Bosna wrote:
Ženidba hazreti Alije je imala svoj povijesni kontekst i već sam se osvrnuo na preporuke i gledanje islama po pitanju ženidbe sa familijom koja nije najstrože zabranjena, da je to pokuđeno ili, danas čak i zabranjeno . Nečije predrasude
o islamu ili bezobrazluk, nisu vrijedne comm? Odnosno, nečiju eventualnu iskompleksiranost /provokacije, nemam namjeru komentarisati a to i nije tema...
Jednostavno, ako čovjek uistinu vjeruje da je knjiga koja zaboravlja napomenuti da je ženidba prvih rođaka štetna najsavršenija i najbolja knjiga ikad napisana, te misli da to može dokazati nekakvih prebrojavanjima, a istovremeno ne vidi takve kardinalne propuste - koji je to nivo gledanja na svijet?
-
nemezis
#86 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
A to što bog kaže da su svi ostali dozvoljeni, nikom ništa? Kakve veze ima praksa za nešto što je jasno rečeno u Kuranu?Towelie wrote:Da. Ali imas pojasnjenja u tefsirima. Imas fetve ucenjaka. Imas praksu poslanika i prvih generacija.A gdje puše da je krajnja opcija? U Kuranu su navedene osobe koje su zabranjene za brak. Ostale su dozvoljene.
-
nemezis
#87 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Pa zašto bog to ne zabrani ako je tako štetno. Kuran jasno kaže da su svi osim nabrojanih dozvoljeni.Fudo Bosna wrote:Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
- ¤ jelena ¤
#88 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Visokomoralna mahala ne postoji, tako da ne postoje ni njeni predstavnici.Eurosa wrote:@xjelenax
Ja ne vidim da sam igdje u iznosenju svog stava i misljenja rekla fuj, rekla ja sam moralna oni nemoralni,pa tako ne vidim ni razlog da iz mog pisanja izvuces zakljucak da sam ja predstavnik visokomoralne mahale.
Iznijela sam svoje misljenje i stav,vise sa drustvenog stanovista i postavila pitanje o djeci.Izignorisati tvoja daljnja pitanja hocu jer ako potjeramo svest cemo temu na onu staru o koki i jajetu.![]()
Ostajem cvrsto pri svom misljenju, valjda stoga sto sam tako odgajana i sto u hodniku moje kuce visi porodicno stablo i hvala Bogu pa poznajem svoje rodjake.![]()
Sto je rekao pussy: samo se rokajte!
Ako "potjeraš" mogla bi uvidjeti da je olako etiketiranje ljudi, što imaju nezamisliv problem koji ti hvala Bogu nemaš...
OK, možda i stvar odgoja - da ne dumamo dalje.
- pussysmoke
#89 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Da li se osobe sa nasljednim bolestima ne bi trebale razmnožavati? Pitao je neko. Mogu se vjenčati, što da ne. Ali ako znaš da imaš bolest koja je za???ana, nasljedna, te da su velike šanse da tvoje dijete to naslijedi, zašto praviš djecu? Znam ja vrlo dobro da je većini ljudi primarno da zasnuju brak i stvore potomke, ali ako znaš nabrojano, da li onda zaista želiš da stvoriš dijete koje će prolaziti istu patnju kroz koju si i ti prolazio? Ako je tako, samo naprijed. Samo budi spreman na posljedice. Vrlo dobro poznajem jedan par koji ima zeznute zdravstvene probleme i novca ko blata. Nasljedne bolesti koje se s vremena na vrijeme mogu pretvoriti u sami pakao. Ljudi su svjesni toga i nemaju namjeru praviti djecu i ako komplet mahala, familija i prijatelji samo trube o tome. Ljudima je to postaolo veoma stresno, ali šta sad.
Problem je što se svi smatramo idealnim materijalom za produženje vrste i ne vidimo mane koje nosimo sa sobom. Svi smo idealan materijal za roditelja, a svako drugo dijete koje vidim na ulici, je ... da se ne izražavam.
Problem je što se svi smatramo idealnim materijalom za produženje vrste i ne vidimo mane koje nosimo sa sobom. Svi smo idealan materijal za roditelja, a svako drugo dijete koje vidim na ulici, je ... da se ne izražavam.
- Fudo Bosna
#90 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
demimonde wrote:Iskompleksiranost, provokacije, lijevo, desno... Pogledajmo u oči istini, islam kao takav ne zabranjuje ženidbu prvih rođaka, štoviše, život osoba koje se u islamu smatraju uzorima je zapravo čak i preporučuje i potvrđuje, a sve ostalo su pokušaji da se vjeru usaglasi sa današnjim spoznajama i učini korisnom u tom pogledu. Priču o "povijesnom kontekstu" se ne može primijenjivati na islam, jer se islam kao vjera bazira na doslovnom tumačenju Kur'ana i slijepom slijeđenju Sunneta, te promatranje stvari kroz "povijesni kontekst" znači zapravo kritičko gledanje na izvore, a to je jednako destrukcija cijelog islama, odnosno rušenje cijelog sistema vjerovanja. Muslimani "povijesni kontekst" koriste kao apologetsku izliku (uzrečicom - to ja tada bilo normalno), a kada žive svoju vjeru, žive slovo po slovo slijedeći pomenute izvore, bez da im padne na pamet da mnogo toga što je tad bilo normalno, danas nije, i da rade gomilu beskorisnih i štetnih stvari samo zato što su one odgovarale povijesnom kontekstu Arapa prije 1 400 godina.Fudo Bosna wrote:
Ženidba hazreti Alije je imala svoj povijesni kontekst i već sam se osvrnuo na preporuke i gledanje islama po pitanju ženidbe sa familijom koja nije najstrože zabranjena, da je to pokuđeno ili, danas čak i zabranjeno . Nečije predrasude
Jednostavno, ako čovjek uistinu vjeruje da je knjiga koja zaboravlja napomenuti da je ženidba prvih rođaka štetna najsavršenija i najbolja knjiga ikad napisana, te misli da to može dokazati nekakvih prebrojavanjima, a istovremeno ne vidi takve kardinalne propuste - koji je to nivo gledanja na svijet?
Pa vidiš to što ti pišeš je jedno usko razmišljanje , jedne manjine,(vehabijsko/selefijske), a „dobronamjerni „ kritičari poput tebe to obilato koriste. Muslimani u vrijeme Muhammeda as, su jahali na devama, znači i mi ih trebamo koristiti, koristili su luk i strijele, nisu koristili savremenu tehnologiju, to je usko, smiješno i ,( u tvom slučaju), zlonamjerno, gledanje na islam . Poslanik Muhammed as, je živio izuzetno skromno, mada je , pred kraj života, imao vlast nad Arabijom, ali vehabije se očito toga ne drže, nego, smiješnog i doslovnog slijeđenja prvih muslimana? On je objedovao po nekoliko hurmi dnevno, imao jednu ili dvije haljinke, a današnje tzv selefije se prejedaju, žive raskošno, gdje je tu doslovno „slijeđenje“ Poslanika as. A istovremeno koriste najmodernije tablete, komp, automobile i sl? Ne možeš doslovno osim ako si zlonamjeran, a jesi , kopirati ili smatrati da muslimani trebaju kopirati srednjovjekovno/starovjekovne, 6/7 stoljeće, uslove života i historijski konteks islamske zajednice u Mekki i Medini...
- Fudo Bosna
#91 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
nemezis wrote:Pa zašto bog to ne zabrani ako je tako štetno. Kuran jasno kaže da su svi osim nabrojanih dozvoljeni.Fudo Bosna wrote:Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
Piše isto tako da je zabranjeno ubijanje ljudi ali ne piše i premlaćivanje ljudi, šta misliš ako ne piše da se ljudi ne smiju tuči , a piše ne smiju ubijati, je li ovo drugo dopušteno, kakvo nelogično rezonuješ?!!!
Dakle, ajetom u Kuranu su date krajnje granice, sa kim se NE SMIJE stupiti nikako u brak,nije preporuka da se stupa u brak sa osobama iz dalje familije !
- sinuhe
#92 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Te preporuke muslimani bas i ne registruju, drze se rijeci iz Kurana 
-
nemezis
#93 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Postoje li ajeti koji kažu da se sa ljudima treba lijepo postupati? Nemoj o logici, molim teFudo Bosna wrote:nemezis wrote:Pa zašto bog to ne zabrani ako je tako štetno. Kuran jasno kaže da su svi osim nabrojanih dozvoljeni.Fudo Bosna wrote:Zabrana braka u islamu po bližem krvnom srodstvu, srodstvu po mlijeku i tazbinstvu, nipošto ne znači da je prihvatljivo/preporučeno, ženiti se sa onima koji su čak i rodbina u dalekom srodstvu, naprotiv. Sam Posljednji Poslanik, Muhammed a.s. je preporučio , za brak izbor osobe koja je maksimalno udaljena po pitanju srodstva, odnosno osobe sa kojom ne postoji nikakav oblik srodstva. Poznate su i izjave hz Omera, kada je primjetio da su stanovnici neke pokrajine niskoga rasta, da kada je obaviješten da su sklapali brakove sa daljnjom familijom, da je on to osudio i slično… Ako su se takvi slučajevi , braka i dešavali u maloj zajednici Meke i Medine u 6 ili 7 stoljeću, to je bio plod nužde, jer je broj muslimana bio malen i živjeli su na malom/izolovanom teritoriju…
Piše isto tako da je zabranjeno ubijanje ljudi ali ne piše i premlaćivanje ljudi, šta misliš ako ne piše da se ljudi ne smiju tuči , a piše ne smiju ubijati, je li ovo drugo dopušteno, kakvo nelogično rezonuješ?!!!
Nisam ni rekao da je preporuka. Ne izvrći mi riječi. Pitao sam zašto nije zabranjeno ako je štetno. Jasno stoji ko je zabranjen i stoji da su ostali dozvoljeni. Znači da je brak izmedju bliskih rodjaka dozvoljen.Fudo Bosna wrote: Dakle, ajetom u Kuranu su date krajnje granice, sa kim se NE SMIJE stupiti nikako u brak,nije preporuka da se stupa u brak sa osobama iz dalje familije !
- Fudo Bosna
#94 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Šta znači riječ dozvoljeno? Ako nešto nije strogo haram/zabranjeno, ne znači da se treba praktikovati, pogotovu ako to može imati a genetika kaže da može , veoma negativne zdravstvene posljedice na potomstvo, onda je, po današnjem idžtihadu , islamskoj nauci, danas , kada to znamo , zabranjeno. (Barem ta bliža familija, koja nije nabrojana kao strogo zabranjena u Kuranu)
Ni duhan nije zabranjen po islamu pa ako medicina kaže da je opasan po zdravlje, po islamu, danas je , haram/zabranjen...
Ni duhan nije zabranjen po islamu pa ako medicina kaže da je opasan po zdravlje, po islamu, danas je , haram/zabranjen...
- sinuhe
#95 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Slozicemo se da je brak bliskih rodjaka cesta pojava medju Arapima, Turcima, Pakistancima...
Predsjednik Turske Gul je u takvom braku.
Predsjednik Turske Gul je u takvom braku.
-
nemezis
#96 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Brak izmedju rodjaka nije zabranjen nikako, ni blago ni strogo, tako da ti priča ne drži vodu.Fudo Bosna wrote:Šta znači riječ dozvoljeno? Ako nešto nije strogo haram/zabranjeno, ne znači da se treba praktikovati
A bog nije znao da može, pa je izričito dozvolio.Fudo Bosna wrote:, pogotovu ako to može imati a genetika kaže da može , veoma negativne zdravstvene posljedice na potomstvo
Ali nije zabranjeno od boga.Fudo Bosna wrote: , onda je, po današnjem idžtihadu , islamskoj nauci, danas , kada to znamo , zabranjeno.
Zašto koristiš termin "strogo zabranjena"? Bliža familija nije zabranjena nikako nego je izričito, božijim riječima, dozvoljena.Fudo Bosna wrote: (Barem ta bliža familija, koja nije nabrojana kao strogo zabranjena u Kuranu)
Je li duhan u Kuranu dozvoljen. Piše li igdje "dozvoljava vam se duhan"? A i ta zabrana zato što je štetan je tako blaga da je niko ne pominje a i mnogi koji ne propuštaju namaz puše tako da je smiješno reći da je duhan zabranjen.Fudo Bosna wrote:Ni duhan nije zabranjen po islamu pa ako medicina kaže da je opasan po zdravlje, po islamu, danas je , haram/zabranjen...
- Josip321
#97 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Mislim da dijabetis nije nasljedna bolest, ali ostavimo to sa strane.Elims wrote:Da li se po tebi ni osobe sa dijabetisom ili bilo kojom drugom nasljednom bolesti ne bi trebale ženiti?Eurosa wrote:Pitam zato sto stvarno ne razumijem,protiv sam sklapanja braka medju srodnicima naravno,ima takvih slucajeva koje licno poznajem,ne smatram ih nekim frikovima, ali jednostavno ne razumijem kako je moguce da neko zanemari krvno srodstvo? Zar se ne plase posljedica,zar mogu biti toliko sebicni i rizikovati da na svijet donesu dijete koje bar u pretpostavci moze biti rodjeno s anomalijom, bolescu? Znati sve to a odluciti se za brak i porod u tim uvjetima za mene je cisti sebicluk i samoljublje.
Nije pitanje da li bi se trebale ženiti. Jer za nasljedne bolesti znaš. Znaš da će tvoji potomci imati tu bolest ako ih budeš pravio.
A razlog zašto nije po zakonu dozvoljeno ženiti se u krvnom srodstvu je to što bolesti koje se mogu namifestirati su one koje su uvjetovane recesivnim genima. A da su nosioci recesivnih gena za tu i tu bolest vjerojatno 99,99% ljudi i ne zna. Šansa da netko ima bolest uzrokovanu recesivnim genima se enormno povećaje u srodstvu.
-
Elims
#98 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Jeste nasljedna bolest.Josip321 wrote: Mislim da dijabetis nije nasljedna bolest, ali ostavimo to sa strane.
Nije pitanje da li bi se trebale ženiti. Jer za nasljedne bolesti znaš. Znaš da će tvoji potomci imati tu bolest ako ih budeš pravio.
A razlog zašto nije po zakonu dozvoljeno ženiti se u krvnom srodstvu je to što bolesti koje se mogu namifestirati su one koje su uvjetovane recesivnim genima. A da su nosioci recesivnih gena za tu i tu bolest vjerojatno 99,99% ljudi i ne zna. Šansa da netko ima bolest uzrokovanu recesivnim genima se enormno povećaje u srodstvu.
Ne znaš da će imati,postoji mogućnost da hoće.Koja se povećava što su partneri po krvnom srodstvu bliži.No praktički nema slučajeva gdje su partneri brat i sestra ili rođaci koji su prvo ili drugo koljeno.
Istina,važno je educirati i ponuditi različite alternative,a nikako prinuditi i diskriminirati.
Ja opet kažem i ponavljam zadnji put,ne postoji niti jedan moralni razlog protiv veza između krvnih srodnika!
Jedino za šta se protivnici ovakvog vida seksualnih/emocionalnih odnosa hvataju jeste zdravstveni faktor.No kažem tim lažnim moralistima:hoćemo li svim osobama koje imaju neku nasljednu bolest(ili kojima je netko od predaka imao bolest tog tipa) zabraniti da imaju potomke?
Ili ćemo svima ili nikome,nema ustupaka i dvostrukih standarda.
Netko je spomenuo ranije da se ne mogu uspoređivati patnje osobe koja ima dijabetis(primjera radi,može i neka druga bolest) sa patnjama potomaka krvnih srodnika(ukoliko se anomalije pojave).E sad,kada se vama počnu otvarati žive rane na tijelu,kada vam doktori počnu sjeći dijelove tijela,kada oslijepite javite se onda pa pametujte.
Last edited by Elims on 13/04/2014 22:14, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#99 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
[quote="nemezis"]
Nije ničim ni preporučen, tako da tvoja, zlonamjerna, antiislamska priča ne drži vodu? A da se mi ne bi prepirali i pametovali, ima rijaset, ima IVZ/medžlisi na terenu,pa fino, ako nisi musliman , pošalji nekog prijatelja muslimana, do najbližeg medžlisa IVZ I neka rekne da će se vjenčati sa tom bližom rodicom, jer to, pobogu, nije decidno zabranjeno u islamu/Kuranu, a praktikovalo se ponekad i u vrijem Poslanika Muhammeda as u nekim slučajevima? I reci da kaže da će na to vjenčanje doći na kamili i da će , radi berićeta pustiti, da bi Bogu ugodio, roba koga posjeduje, jer ako se bukvalno držimo vjerskih propisa bez islamskih učenjaka alima i njihovog idžtihada-mišljenja fetvi I savremenih objašnjenja, mnogo toga bi bukvalno trebalo slijediti. Ili, ako ti je lakše , onda možeš ,on line , ovo upitaj rijaset preko zvanične web site, na “pitanja I odgovori” ,linku. Na, ovako formulisano pitanje češ dobiti negativan odgovor i reči će ti se da to nije islamski potez, takva ženidba , jer vjeru NE MOŽEMO bukvalno tumačiti. Oni imami u Medžlisu , kada bi ih uživo ovo pitao, vjerovatno bi kontaktirali psihijatra iz najbliže klinike, , da te “pripazi”,čak I za samo pitanje o ženidbi sa rodicom, (bez ovog ostalog dodatka), pa eto, da mi laici ne pametujem, on line upitaj ili uživo…
Znači da mi ne tumačimo da je "dozvoljeno" pitaj ljude iz IVZ, hoće li te ili nekog drugog , vjenčati sa rodicom, jer to "nije zabranjeno"/po tebi!
Ako se nešto po islamu, toleriše, nema decidne zabrane, to ne znači da je to preporučeno. Ako postoji medicinska mogućnost da je po genetici takav brak opasan, to postaje haram, a ako to nije običaj neke lokalne zajednice to
isto tako nije dozvoljeno činiti jer je po islamu sve ono što je običaj nekog naroda a ne kosi se sa islamom ujedno i sunnet preporučeno..Ako imamo hadis koji takav brak ne preporučuje , primjere da su neki ashabi to osuđivali, stvar postaje još jasnija...
Nije ničim ni preporučen, tako da tvoja, zlonamjerna, antiislamska priča ne drži vodu? A da se mi ne bi prepirali i pametovali, ima rijaset, ima IVZ/medžlisi na terenu,pa fino, ako nisi musliman , pošalji nekog prijatelja muslimana, do najbližeg medžlisa IVZ I neka rekne da će se vjenčati sa tom bližom rodicom, jer to, pobogu, nije decidno zabranjeno u islamu/Kuranu, a praktikovalo se ponekad i u vrijem Poslanika Muhammeda as u nekim slučajevima? I reci da kaže da će na to vjenčanje doći na kamili i da će , radi berićeta pustiti, da bi Bogu ugodio, roba koga posjeduje, jer ako se bukvalno držimo vjerskih propisa bez islamskih učenjaka alima i njihovog idžtihada-mišljenja fetvi I savremenih objašnjenja, mnogo toga bi bukvalno trebalo slijediti. Ili, ako ti je lakše , onda možeš ,on line , ovo upitaj rijaset preko zvanične web site, na “pitanja I odgovori” ,linku. Na, ovako formulisano pitanje češ dobiti negativan odgovor i reči će ti se da to nije islamski potez, takva ženidba , jer vjeru NE MOŽEMO bukvalno tumačiti. Oni imami u Medžlisu , kada bi ih uživo ovo pitao, vjerovatno bi kontaktirali psihijatra iz najbliže klinike, , da te “pripazi”,čak I za samo pitanje o ženidbi sa rodicom, (bez ovog ostalog dodatka), pa eto, da mi laici ne pametujem, on line upitaj ili uživo…
Znači da mi ne tumačimo da je "dozvoljeno" pitaj ljude iz IVZ, hoće li te ili nekog drugog , vjenčati sa rodicom, jer to "nije zabranjeno"/po tebi!
Ako se nešto po islamu, toleriše, nema decidne zabrane, to ne znači da je to preporučeno. Ako postoji medicinska mogućnost da je po genetici takav brak opasan, to postaje haram, a ako to nije običaj neke lokalne zajednice to
isto tako nije dozvoljeno činiti jer je po islamu sve ono što je običaj nekog naroda a ne kosi se sa islamom ujedno i sunnet preporučeno..Ako imamo hadis koji takav brak ne preporučuje , primjere da su neki ashabi to osuđivali, stvar postaje još jasnija...
Last edited by Fudo Bosna on 13/04/2014 22:25, edited 1 time in total.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#100 Re: od kojeg je koljena dozvoljen brak?
Po mom, sto je i jedino ispravno. Ako smo istog prezimena, sasvim drugih religija i loza, na razlicitim kontinentima, razlicite boje koze itd. Zabranjeno je.
Zabranjeno je i kada na smrtovnicama dijelimo prezimena i ono mnogobrojna rodbina.
PS: sam naslov,.. bolje da ne pisem sta mislim.
Zabranjeno je i kada na smrtovnicama dijelimo prezimena i ono mnogobrojna rodbina.
PS: sam naslov,.. bolje da ne pisem sta mislim.