Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post Reply
Kikibombona

#76 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

oitija wrote:
Pa o toleranciji. Recimo oni su svoju politiku godinama bazirali na trecem entitetu, stolnom gradu, cak su herceg Bosnu proglasili bili 2001. godine itd. Kakva je politika bila prema HDZ-u i Hrvatima? Uglavnom su to sve negirala i presutkivali.

Oni su toliko malobrojni a ponasali su se godinama jako bezobrazno jer su osjetili da mogu.
Bosnjaci su svoju politiku bazirali na sprijecavanju formiranja treceg eniteta i zaokruzivanju hrvatske teritorije. Hrvati su sada slabiji nego su bili 1995. Predsjednika biraju Bosnjaci, HDZ nakon posljednjih izbora po drugi put (ako se ne varam) nije participirao u Federalnoj vladi. HDZ se sve vise zaobilazi.

Ne moze nista preko noci. Nemaju Bosnjaci snagu Amerikanaca da HDZeovu politiku prelome preko koljena. HDZ jos uvijek ima poluge moci koje samo glup covjek moze ignorisati. Ovo je proces koji zadrte glave ne mogu shvatiti.

Ne znam sta bi ti zelio vidjeti? Konfrontaciju i rat koji je uvijek avantura sa nesagledivim posljedicama i konacnim ishodom!? Tenzije su i sada velike, nacionalna prepiranja su svakodnevno na glavnoj pozornici. Treba se pogorsati i zaostriti, da ekonomski jos gore propadnemo!??

Nisi ni svjestan kakve gluposti valjas i ocigledno nemas blage veze kakva je situacija i kakav je odnos snaga izmedju politickih opcija u BiH.

Kako Bosnjaci u dijaspori tretiraju Hrvate? Cujem da svako malo neki Hrvat zavrsi na intenzivnoj od povecanog pritiska nakon internet prijetnja i uvreda. Je li istina?

Koji ste vi ublehasi! Solite pamet ljudima koji su se u ratu borili i koji se i sada bore na drugi nacin. Borba je i sada i u periodu rata propracena siromastvom i besperspektivnoscu. Koja je vasa zrtva ublehasi? Malo se izlizale jagodice od internet ofanzive? Niste vi ni n od nacionalista.
bosansko more

#77 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by bosansko more »

oitija wrote:Teritorijalna Odbrana je od strane komunista pred rat svedena na jedno lovacko drustvo. Prije te reforme je svaka republika imala ogromne kolicine naoruzanja a posle reforme je u sastavu TO ostalo samo lagano naoruzanje. To ti je opsto poznata cinjenica.
Drzi se ti dijaspore.

Ako vec zelis nesto nauciti, republicke TO nisu imale nikakvu reformu, slovenci su uzeli oruzje TO iz skladista i tim oruzjem su se suprostavili JNA.
Nakon toga JNA u Hrvatskoj i BiH, uceci na svojoj gresci, prebacuje oruzje TO u skladista JNA. Medjutim Hrvati su puno tog oruzja uzeli na vrijeme, kasnije su zauzimali cijele kasarne, pa i korpuse, Varazdinski naprimjer.

Do aprila `92 JNA je vec naucila i slovenacku i hrvatsku lekciju, pa su oruzje dijelili SDSovim ljudima, a ostalo oruzje prebacivali na prostore na kojima dominira srpski narod. Tako da je TO oruzje manje vise bilo nedostupno. Osim u Faleticima, gdje je kako rekoh u prijasnjem postu, SDA dopustila Srbima da izvuku desetine kamiona oruzja sarajevske TO. Da je to oruzje uzeto, Sarajevo bi se imalo cime braniti, vjerovatno i deblokirati vec u ljeto `92.

Nemoj komuniste pitati zasto nije, pitaj onog na Kovacima, ili njegovog sina.
Kikibombona

#78 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

oitija wrote:I kad je vec rekao neko; dodjite pa ratujte.. Mislim da bi mnogo tih nacionalista i doslo. Evo procitajte im ovaj clanak o skandinavskim Bosancima:

http://www.bosanski-nacionalisti.org/1/ ... vijed.html

Image
Jadna majko :D :lol: :lol: :lol:
oitija

#79 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

Mjere smanjenja sastava TO, u pogledu krajnjih namjera jugo-slovenskog vojnog vrha, ne bi imale nikakvog efekta da ih nije pratiloistovremeno razoružanje republika i pokrajina. Tako je kao posljedicasmanjenja TOSRBiH utoku 1988.i 1989.godine posjed JNA predatooko 33.000 cijevi pješadijskog naoružanja raznih starijih modela sapripadajućom municijom,koje se pojavilo kaovišak poosnovisman jenjabrojnogstanja.
35
Do kraja aprila 1990. godine trebalo je, po istoj osnovi, u pozadinske baze JNA predati još oko 48.500 cijevi pješadijskog naoružanja i oko200komadarazličihartiljerijskihoruđaizposjedaTOSRBiH
36
.Istipostupakmogao se očekivati i nakon realizacije plana “Jedinstvo-2“. Tako bi se dokrajareorganizacijeproveloipostepenorazoružanjeBosneiHercegovine.
37
Početak 1990. godine, kao posljedicu propasti SKJ, donio je nagloubrzanje procesa jugoslovenske krize. Upravljački vrh JNA, sa svojimsada otvorenim saveznikom - političkom strukturom koja je nosila srpskinacionalni koncept redefinicije jugoslovenske države,
38
procjenio je daćepostepenorazoružavanjeteritorijalnihodbrana,pofazamareorganizacije,u takvom razvoju događaja biti presporo rješenje. Nakon višestranačkih parlamentarnih izbora održanih u aprilu u Sloveniji i Hrvatskoj, odlučilisudaskratepostupakiteritorijalnuodbranupotpunoiodjednomrazoružaj
Vidi 784. strana ove knjige:

http://www.academia.edu/1507542/SMANJEN ... ERCEGOVINU
Last edited by oitija on 23/03/2014 13:52, edited 1 time in total.
Googlerica

#80 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

a bosanstvo !? gdje je bosanstvo u prici ?
Objektivni navijac

#81 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Objektivni navijac »

bosansko more wrote:Pronicljiv covjek ce u sekundi shvatiti o cemu je rijec, dijaspora je skontala da se bosnjastvo mjeri mrznjom prema Srbima i Hrvatima.

A tek ova prica o TO koju su komunisti nja nja nja. Decko, ili djecko, kako vas vec uce tamo u dijaspori, oruzje sarajevske TO je pred nosom branitelja grada izneseno na kamionima sa Faletica, da niko prstom nije mrdnuo, a sve po naredjenju ne komuniste vec SDA Hadzibajrica, jel ono bjese Hadzibajric nacelnik tada? a ko je njemu naredio, mozemo samo nagadjati.

Trebalo je samo uci i uzeti oruzje, ali ne, doslo naredjenje odozgo, pustite Srbe da izvuku oruzje.
Hadzibajric,Hadzibajric,da bas on. Vise nam je taj dan oruzja odneseno nego sto je 1 Korpus skupio do kraja rata :(
Inace je SDA od samoga dolaska na vlast unistila kompletnu organizaciju TO. Kada je Skupstina SR BiH ,prihvatila ,verificirala odluku Predsjednistva Jugoslavije da preda oruzje TO na cuvanje i skladistenje JNA,komunisti su po ustanovama i firmama sakrili ogromnu kolicinu oruzja,dolaskom SDA na vlast,vecinu toga oruzja su predali JNA.
Nema uspjesne i prosperitetne BiH ,bez saradnje i suzivota Bosnjaka,Hrvata i Srba ,kao i ostalih. Veci je ambasador BiH u US ,Aleksandar Hemon,koji je 'ostali' nego svi ambasadori,konzuli i hodze.
Kikibombona

#82 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

Googlerica wrote:a bosanstvo !? gdje je bosanstvo u prici ?

Ne spominji Bosance. Ako te uhvate ovi nacionalisti iz Malmea, gotova si. :D
Googlerica

#83 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Kikibombona wrote:

Ne spominji Bosance. Ako te uhvate ovi nacionalisti iz Malmea, gotova si. :D
:lol: jezim se od ovakvih gluposti :run:
Kikibombona

#84 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

andropus wrote: Da, to sto se neko borio u ratu ili da to preciznije kazem, to sto je neko branio svoju kucu jer je znao ako ne brani da ce biti zaklan, to tog kvalifikuje da bude izabran na najvisu funkciju i da BiH uvede u EU bez problema i brzo?

Dajte ba ljudi, svaka cast vecini koja je branila prvo sebe, pa onda svoje, pa svoju kucu, pa svoju ulicu, pa svoj grad, pa tek onda svoju domovinu, medjutim ljudi koji su to uradili, to im ne moze biti nikakav presudni CV podatak za pamet i znanje. To jeste OK, kad se desi da imas dva kandidata sa identicnim CV-om, pa jedan ima ratno iskustvo, a drugi nema, OK, medjutim da to bude kljucni podatak, smijesno.

Drugim rijecima, kad bi ja morao birati izmedju dva kandidata, gdje jedan u djepu ima Harvard diplomu, a drugi Zlatnog Ljiljana, ja bih izabrao uvijek na odgovornu funkciju ovog sa Harvard diplomom, jer danas takvih upravo Bosni treba. Bez takvih Bosna nikad nece u EU i nece napredovati sto je jos vaznije. Voliti cu ja onog sa ljiljanom, ali cu istvoremeno biti svjestan da on nije taj koji nam je potreban na odgovornim funkcijama.
Sve je tako. Mislim da se i Genije slaze sa tobom.

Mi ovdje ismijavamo ove zajebane dijasporce od kojih Hrvati i Srbi danonocno zive u strahu.
Kikibombona

#85 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

andropus wrote:Zasto se jezis? Jesi se jezio kad su ti Srbi i Hrvati fasisti pod plastom komunizma, tebi kao Bosnjaku, ustavno od 1954 nazvali tvoj maternji jezik, jezik Tvrtka, Gradascevica, Andrica, Mehmeda Selimovica, Mehmedalije Dizdara, Skendera Kulonovica i drugih, nazvali ga ni manje ni vise nego po sebi, po Srbima i Hrvatima? Medjutim tu njihova fasisticka "skromnost" zapakovana u komunizam i jugoslovenstvo nije stalo, pa su isto i identicno uradili i Crnogorcima.

Jesi se jezila na jugoslovenstvo i komunizam koje su bili nista drugo do velikosrpski i velikohrvatski teski fasizam i svoinizam?

Zamisljam sad recimo da je Hitler kad je okupira Njemacku, naredio da od tog momenta da maternji jezik Francuza nije francuski jezik, nego jezik Njemaca, njemacki jezik? Cak ni on nije bio toliki fasista i sovinista, kao Srbi i Hrvati u SFRJ.
Znaci, ti nemas problem sa omalovazavanjem i vrijedjanjem Bosanaca?
Cherry-Cherry

#86 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Cherry-Cherry »

Sad će ti forumski "Bosnolozi" reći da si salonac. :mrgreen:
Šveđanin

#87 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Šveđanin »

Po onome što vidim, bh dijaspora konkretno u SWE će ili stagnirati ili slabiti... A u stvari, to je i prirodan proces..

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Googlerica

#88 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

andropus wrote:
Googlerica wrote: :lol: jezim se od ovakvih gluposti :run:
Zasto se jezis? Jesi se jezio kad su ti Srbi i Hrvati fasisti pod plastom komunizma, tebi kao Bosnjaku, ustavno od 1954 nazvali tvoj maternji jezik, jezik Tvrtka, Gradascevica, Andrica, Mehmeda Selimovica, Mehmedalije Dizdara, Skendera Kulonovica i drugih, nazvali ga ni manje ni vise nego po sebi, po Srbima i Hrvatima? Medjutim tu njihova fasisticka "skromnost" zapakovana u komunizam i jugoslovenstvo nije stalo, pa su isto i identicno uradili i Crnogorcima.

Jesi se jezila na jugoslovenstvo i komunizam koje su bili nista drugo do velikosrpski i velikohrvatski teski fasizam i svoinizam?

Zamisljam sad recimo da je Hitler kad je okupira Njemacku, naredio da od tog momenta da maternji jezik Francuza nije francuski jezik, nego jezik Njemaca, njemacki jezik? Cak ni on nije bio toliki fasista i sovinista, kao Srbi i Hrvati u SFRJ.
ja se ne osjacam Bosnjakinjom ,jer to jednostavno nisam :-D danas se bonjsanstvo prakticira na politickom nivou sa religijksim crtama,a to je podlo i nepismeno :-D zasto je problem da osoba iz BiH bude musliman i Bosanac & hercegovac ?
isti problem se desio sa srbima i hrvatima,ista igra ,ista manipulacija :) svi koji "svoje"isticu kao posebno i sveto su za mene ograniceni i nepismeni,a politicari takve trebaju ,pa samo vi nastavite sa polupismenim akcijama :D
Cherry-Cherry

#89 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Cherry-Cherry »

andropus wrote:
Genije wrote:
Kikibombona wrote: Koji ste vi ublehasi! Solite pamet ljudima koji su se u ratu borili i koji se i sada bore na drugi nacin. Borba je i sada i u periodu rata propracena siromastvom i besperspektivnoscu. Koja je vasa zrtva ublehasi? Malo se izlizale jagodice od internet ofanzive? Niste vi ni n od nacionalista.
Image
Da, to sto se neko borio u ratu ili da to preciznije kazem, to sto je neko branio svoju kucu jer je znao ako ne brani da ce biti zaklan, to tog kvalifikuje da bude izabran na najvisu funkciju i da BiH uvede u EU bez problema i brzo?

Dajte ba ljudi, svaka cast vecini koja je branila prvo sebe, pa onda svoje, pa svoju kucu, pa svoju ulicu, pa svoj grad, pa tek onda svoju domovinu, medjutim ljudi koji su to uradili, to im ne moze biti nikakav presudni CV podatak za pamet i znanje. To jeste OK, kad se desi da imas dva kandidata sa identicnim CV-om, pa jedan ima ratno iskustvo, a drugi nema, OK, medjutim da to bude kljucni podatak, smijesno.

Drugim rijecima, kad bi ja morao birati izmedju dva kandidata, gdje jedan u djepu ima Harvard diplomu, a drugi Zlatnog Ljiljana, ja bih izabrao uvijek na odgovornu funkciju ovog sa Harvard diplomom, jer danas takvih upravo Bosni treba. Bez takvih Bosna nikad nece u EU i nece napredovati sto je jos vaznije. Voliti cu ja onog sa ljiljanom, ali cu istvoremeno biti svjestan da on nije taj koji nam je potreban na odgovornim funkcijama.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Googlerica

#90 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Cherry-Cherry wrote:
Sad će ti forumski "Bosnolozi" reći da si salonac. :mrgreen:
nema veze :lol: takvi polupismeni i nepismeni "istoricari" su svakako najsmjesniji za svojim izjavama :D
Kikibombona

#91 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Kikibombona »

Mijenjam stan u Sarajevu za stan u Malmeu. Ponude na pp.

Navalite! :D
oitija

#92 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

Googlerica wrote:
andropus wrote:
Googlerica wrote: :lol: jezim se od ovakvih gluposti :run:
Zasto se jezis? Jesi se jezio kad su ti Srbi i Hrvati fasisti pod plastom komunizma, tebi kao Bosnjaku, ustavno od 1954 nazvali tvoj maternji jezik, jezik Tvrtka, Gradascevica, Andrica, Mehmeda Selimovica, Mehmedalije Dizdara, Skendera Kulonovica i drugih, nazvali ga ni manje ni vise nego po sebi, po Srbima i Hrvatima? Medjutim tu njihova fasisticka "skromnost" zapakovana u komunizam i jugoslovenstvo nije stalo, pa su isto i identicno uradili i Crnogorcima.

ja se ne osjacam Bosnjakinjom ,jer to jednostavno nisam :-D danas se bonjsanstvo prakticira na politickom nivou sa religijksim crtama,a to je podlo i nepismeno :-D zasto je problem da osoba iz BiH bude musliman i Bosanac & hercegovac ?
isti problem se desio sa srbima i hrvatima,ista igra ,ista manipulacija :) svi koji "svoje"isticu kao posebno i sveto su za mene ograniceni i nepismeni,a politicari takve trebaju ,pa samo vi nastavite sa polupismenim akcijama :D
Ako si Bosanac i hercegovac zasto nisu oni iz Srbije Srbi i Vojvodjani?
Googlerica

#93 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

oitija wrote: Ako si Bosanac i hercegovac zasto nisu oni iz Srbije Srbi i Vojvodjani?
jer se licno ne izjasnajvam na izmisljenim etnicko-nacionalnim terminima :)

geografija je dovoljna :)
oitija

#94 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

A kada je to izmisljeno ime Bosnjak ili Bosanac kao etnicko ime?
oitija

#95 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

Genije wrote:Svako ima pravo da se izjasni onako kako se osjeća.
Zar vas to ne uče na tom Harvardu?

Pa ima samo ej pitam kada je izmisljeno etnicko ime Bosnjak i ko ga je izmislio. Imam valjda pravo da to pitam?
miki.ba

#96 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by miki.ba »

Danasnje Bosnjake, koji nemaju nikakve veze sa nekadasnjim Bosnjacima, je izmislio Alija, bar se to lako moze provjeriti. :-D
Cherry-Cherry

#97 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Cherry-Cherry »

miki.ba wrote:Danasnje Bosnjake, koji nemaju nikakve veze sa nekadasnjim Bosnjacima, je izmislio Alija, bar se to lako moze provjeriti. :-D
Tačno. Da ovi sadašnji Bošnjaci imaju ikakvu vezu sa nekadašnjim Bošnjacima, ja bih bila ponosna Bošnjakinja. Ovako sam Bosanka, što je zapravo ekvivalent nekadašnjim Tvrtkovim Bošnjacima. Sadašnji Bošnjaci su Muslimani.
oitija

#98 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

To sto se ti sjecas ili sto si ratovao neznaci da si pametniji od mene. Pametan je onaj koji zeli da uci/cita. Ja znam za ovog covjeka recimo:

Image

Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."
Fra Antun Knezevic 1866.

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Znam za Fra Ivana Jukica:

Image

Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo...“
Last edited by oitija on 23/03/2014 14:41, edited 1 time in total.
oitija

#99 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by oitija »

miki.ba wrote:Danasnje Bosnjake, koji nemaju nikakve veze sa nekadasnjim Bosnjacima, je izmislio Alija, bar se to lako moze provjeriti. :-D
Opet pogresno. Ali ja je se na saboru sa Cerice mnajvise suporstavljao uvodjenju tog imena. On je zelio da narodno ime ostane Musliman.
miki.ba

#100 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by miki.ba »

Ja ne poznajem niti jednog Ivana i Antuna koji se i danas izjasnjava kao Bosnjak. :zoka:
Post Reply