mozda samo zato sto ime nije strano kao npr österreichische Mineralölverwaltung ili gazprom. u svemu ostalome nema nikakve razlikethe_stick wrote:uposlenici o kojima se govori uopste nisu bili uposlenici omv-a... omv bh je imao svega 15ak zaposlenih koji su radili administraciju... sam pokretac teme kaze da je u pitanju fransiza, sto znaci otprilike ovako... omv-ova je pumpa i sve sto je na pumpi, ali omv unajmi drugu firmu (fransizera) da vodi tu pumpu u ime omv-a... uposlenici, dakle, nisu uposlenici omv-a, nego te druge firme... moje shvatanje je da gazprom nije bio zadovoljan kako su pojedini fransizeri vodili pojedine pumpe i tim firmama je otkazao ugovor (ne znam sada kakve je ugovore omv imao sa tim fransizerima ali pretpostavljam da ima neka klauzula po kojoj se taj ugovor moze otkazati)... dakle, niti je omv uticao na to kolike su plate imali uposlenici na pumpi, niti sada gazprom na to utice... omv ranije, pa tako i gazprom sada, dogovara uslove sa vlasnikom firme o tome kakvu naknadu placaju za vodjenje fransize... plata radnika je nadleznosti novog/starog fransizera... da li ce novi fransizer preuzeti neke od starih radnika i kakve ce im uslove ponuditi - gazprom sa tim nema nista....
druga je stvar sto neki hoce nesto da pricaju, a ne znaju kako stvari stoje... ili jos gore, apsolutno znaju kako stvari stoje ali namjerno izvrcu cinjenice...
helem, sto je neko rekao ranije, niti sam tocio gorivo na omv-u, niti sada tocim na gazpromu... vise volim EP (iako vlasnicki nije domaci, opet ima neki domaci 'smek'.. nekako je to 'nasa' firma)...
Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
-
Bodkin
#76 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
- daxon
#77 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ukoliko je Kopeks dao zemljište za izgradnju spomen obilježja, tada Gazprom nije vlasnik tog dijela zemljišta, tj. spomenika.
Drugo, da bi se spomenik napravio, pored titulara, investitora i zemljišta, treba projektna dokumentacija, urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, dakle, opet Gazprom nema veze sa tim, već je to u djelokrugu nadležnih organa vlasti koji su izdali tu dokumentaciju, a u tom slučaju, nadležni organi vlasti su jedini zaduženi za eventualno izmještanje ili uklanjanje spomenika za koji su izdali dozvolu.
Dakle, kako god okrenemo, izgleda da je riječ o dezinformaciji.
Drugo, da bi se spomenik napravio, pored titulara, investitora i zemljišta, treba projektna dokumentacija, urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, dakle, opet Gazprom nema veze sa tim, već je to u djelokrugu nadležnih organa vlasti koji su izdali tu dokumentaciju, a u tom slučaju, nadležni organi vlasti su jedini zaduženi za eventualno izmještanje ili uklanjanje spomenika za koji su izdali dozvolu.
Dakle, kako god okrenemo, izgleda da je riječ o dezinformaciji.
- mayab
#78 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ja svakako niti sam prije tocio na OMV-u, niti sada tocim na Gazpromu, a niti cu!
Vec sam na jednoj temi pisao da sam prestao vjerovati u "čudesni OMV benzin" kad sam prije desetak godina procitao rezultate testiranja kvaliteta u HR, a sada ne vidim razloga da nesto posebno simpatisem GP-ov benzin.
Dakle, na GP pumpi (a prije OMV) ja maksimalno ponekad kupim kafu kad sam na putu i to je to
Vec sam na jednoj temi pisao da sam prestao vjerovati u "čudesni OMV benzin" kad sam prije desetak godina procitao rezultate testiranja kvaliteta u HR, a sada ne vidim razloga da nesto posebno simpatisem GP-ov benzin.
Dakle, na GP pumpi (a prije OMV) ja maksimalno ponekad kupim kafu kad sam na putu i to je to
-
Miljacka071
#79 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
U pitanju nije bio pravi fransizni ugovor, ovdje je samo poslovodja registrovao firmu i primio zatecene uposlenike u radni odnos (tzv. CODO odnos). Sve ostalo je kontrolisao OMV, odnosno NIS, a to ukljucuje i plate svakog pojedinacnog radnika. Fransizer je sav prihod uplacivao OMV-u, a OMV mu je vracao samo novac za plate i troskove odrzavanja i komualije. Fransizer je imao fiksnu platu, a nije mogao ni otpustiti, ni uposliti bilo koga bez naloga OMV-a ili kasnije Naftne industrije Srbije. Takodjer, ugovor mu je branio da se firma bavi bilo cime osim fransizom OMV-a., tj.NIS-a.the_stick wrote:uposlenici o kojima se govori uopste nisu bili uposlenici omv-a... omv bh je imao svega 15ak zaposlenih koji su radili administraciju... sam pokretac teme kaze da je u pitanju fransiza, sto znaci otprilike ovako... omv-ova je pumpa i sve sto je na pumpi, ali omv unajmi drugu firmu (fransizera) da vodi tu pumpu u ime omv-a... uposlenici, dakle, nisu uposlenici omv-a, nego te druge firme... moje shvatanje je da gazprom nije bio zadovoljan kako su pojedini fransizeri vodili pojedine pumpe i tim firmama je otkazao ugovor (ne znam sada kakve je ugovore omv imao sa tim fransizerima ali pretpostavljam da ima neka klauzula po kojoj se taj ugovor moze otkazati)... dakle, niti je omv uticao na to kolike su plate imali uposlenici na pumpi, niti sada gazprom na to utice... omv ranije, pa tako i gazprom sada, dogovara uslove sa vlasnikom firme o tome kakvu naknadu placaju za vodjenje fransize... plata radnika je nadleznosti novog/starog fransizera... da li ce novi fransizer preuzeti neke od starih radnika i kakve ce im uslove ponuditi - gazprom sa tim nema nista....
druga je stvar sto neki hoce nesto da pricaju, a ne znaju kako stvari stoje... ili jos gore, apsolutno znaju kako stvari stoje ali namjerno izvrcu cinjenice...
helem, sto je neko rekao ranije, niti sam tocio gorivo na omv-u, niti sada tocim na gazpromu... vise volim EP (iako vlasnicki nije domaci, opet ima neki domaci 'smek'.. nekako je to 'nasa' firma)...
- newlevel
#80 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Nesto kontam, kada bi svaku firmu koja gazi radnicka prava bojkotovali, pa gdje bi onda mi ista kupovali ?
Malo mi je smijesna tema, ali sta je tu je... Nazalost ogroman je broj ovakvih slucajeva.
Sent from my nokia 3310.
Malo mi je smijesna tema, ali sta je tu je... Nazalost ogroman je broj ovakvih slucajeva.
Sent from my nokia 3310.
- ElRe
#81 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
U CG Trenkwalderu zabranjen rad
http://www.cdm.me/ekonomija/zatvoreno-1 ... osljavanje
Sipao sam gorivo na Gazprom Stup, Premium dizel i mogu reci da nisam primijetio nikakvu razliku u odnosu na Euroclass 5 ili QMax. Poslije ovih vijesti sigurno Gazprom zaobilazim.
http://www.cdm.me/ekonomija/zatvoreno-1 ... osljavanje
Sipao sam gorivo na Gazprom Stup, Premium dizel i mogu reci da nisam primijetio nikakvu razliku u odnosu na Euroclass 5 ili QMax. Poslije ovih vijesti sigurno Gazprom zaobilazim.
Last edited by ElRe on 18/03/2014 09:27, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#82 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Niko mi ne reče - Bojkotujete li proizvode iz HIlmine kuhinje?!Naslovnica wrote:Zašto niko ne bojkotuje sarajevsko pivo i klasov hljeb?!
I da ne nabrajam dalje...
- JThomas
#83 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
ne znam da li ih neko bojkotuje, ali znam da su ih mnogi, mnogi prestali kupovati 
i da u brojnim kafanama gdje je postojao samo sarajevski klip sad idu neke druge pive...doduše to nema veze s radničkim pravima, već sa kiselinom i žgaravicom
i da u brojnim kafanama gdje je postojao samo sarajevski klip sad idu neke druge pive...doduše to nema veze s radničkim pravima, već sa kiselinom i žgaravicom
-
the_stick
#84 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
kad se vec dotices klasa i sarajevske pivare, trebao/la bi znati da vec mjesec dana jedno s drugim nikakve veze nemaju...
- drndalo
#85 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
U razloge zapocinjanja teme necu ulaziti jer su jasni... Nazalost, mislim da mi tu nista radnicima ne mozemo pomoci.
Sto se ostalih stvari tice, ja koliko znam Pancevacka rafinerija je obnovljena i modernizovana zadnjih godina, pa sigurno nije nista losija, ako nije i bolja sa kvalitetom goriva od Sisacke i Brodske, jer sve je to na zalost izvana gladac, unutra jadac...
Kad biram gdje cu sipati moram dobro paziti da izvagam ko mi je u tom momentu vise mrzak, pa da sipam kod onog "drugog"... Hebiga, tako ti je, zaistali smo, evo nam ga... Kapitalizma u obliku kakvom je bio poznat 1754 u normalnom svijetu...
Sto se ostalih stvari tice, ja koliko znam Pancevacka rafinerija je obnovljena i modernizovana zadnjih godina, pa sigurno nije nista losija, ako nije i bolja sa kvalitetom goriva od Sisacke i Brodske, jer sve je to na zalost izvana gladac, unutra jadac...
Kad biram gdje cu sipati moram dobro paziti da izvagam ko mi je u tom momentu vise mrzak, pa da sipam kod onog "drugog"... Hebiga, tako ti je, zaistali smo, evo nam ga... Kapitalizma u obliku kakvom je bio poznat 1754 u normalnom svijetu...
-
Naslovnica
#86 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Imali su, itekako, proteklih desetak i više godina.the_stick wrote:kad se vec dotices klasa i sarajevske pivare, trebao/la bi znati da vec mjesec dana jedno s drugim nikakve veze nemaju...
Bojkotujete li naše novopečene biznismene koji izrabljuju radnike za mizerne plate?! Većina njih.
Hilmo mi je prvi pao na pamet.
-
Bodkin
#87 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
ma to sam i ja napisao ali nije to pozadina ove teme. jebote nekakvi piljari i pekari se obogatili za godinu dvije na platama neprijavljenih radnika od 300-400 maraka i jos poreza plate mozda par stoja, a ovi trube o tome kako trebamo placati 20 feninga vise litar goriva da bi adnicima sacuvali radna mjestaNaslovnica wrote:Imali su, itekako, proteklih desetak i više godina.the_stick wrote:kad se vec dotices klasa i sarajevske pivare, trebao/la bi znati da vec mjesec dana jedno s drugim nikakve veze nemaju...![]()
Bojkotujete li naše novopečene biznismene koji izrabljuju radnike za mizerne plate?! Većina njih.
Hilmo mi je prvi pao na pamet.
- Tomos
#88 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Zašto bi bojkotovao ljudi poštuju zakone ove države, tu na pumpi moraš ući unutra pa platiti onoliko koliko si natočio goriva i za to dobiti fiskalni račun naravno, nema treba li ti račun ili ne treba ili da plaćaš onom ko ti je nasuo bez računa, kao na Sdaovskoj PROMING pumpi Dževada Mlaće poznatog Bugojanca koji je rastjerao sve katolike iz tog grada, takođe i na PETROL pumpi gdje te pita treba li račun ne da ti ga i izda,e to zato ću sipati i dalje na GAZPROMU jer je usluga vrhunska i pumpe evropske, čiste i uredne sa svim propratnim sadržajima, a jeftinija nafta tamo kod WISE za 20 feninga nego inače.
- Danguba
#89 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ja navikao na OMV i odjednom se pojavio neki Gazprom
ja nisam smio proci pored pumpe a kamo li natociti to njihovo gorivo.
Sada prolazim slobodno pored, mahnem im i do prvog Petrola ili provjerene privatne pumpe.
p.s. vjerovatno im niko nije javio da su na podrucju pederacije svi trabanti, moskvici, lade i pezejci unisteni tokom rata.
Sada prolazim slobodno pored, mahnem im i do prvog Petrola ili provjerene privatne pumpe.
p.s. vjerovatno im niko nije javio da su na podrucju pederacije svi trabanti, moskvici, lade i pezejci unisteni tokom rata.
- @mba
#90 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
ja generalno sve bojkotujem sto je OVER DRINA

-
RepB
#91 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Pa nije ti bas zdrava logika. Mislim u zavisnosti od toga kakvo auto imas, ali ako imas novijeg dizela, ni pod razno ne sipaj jeftino gorivo, nego kvalitetno gorivo.Ecci wrote:Ko je najjeftiniji kod njega sipam, nevezano za gasprom, zdrava trzisna logika.
Nemoj da te tih par feninga kosta par hiljada maraka, a sigurno hoce budes li sipao nekvalitetno gorivo! Noviji dizel agregati zahtjevaju kvalitetno gorivo!
Osim toga, jebo firmu koja u Beogradu ima sjediste za BiH. Inace firme koje imaju regionalna predstavnistva za BiH u Beogradu ili Zagrebu, sto znaci nisu nasli shodno ni otvoriti centralu za BiH u Sarajevu, a uzimaju lopatama lovu u BiH, odmah ih popisati, to su banditi koji kradu radna mjesta BiH, sto znaci najbolje sto se treba uraditi, totalni bojkot, pa makar da su zlatni!
Last edited by RepB on 18/03/2014 13:05, edited 1 time in total.
-
SA - 195 - 826
#92 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
malo je nas takvih SVJESNIH
većina raje je sjebana u mozak
šta reći za ovu KATASTROFU
BiH je u ovoj godini uvezla vode u vrijednosti od 2,28 miliona KM
U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno raznih vrsta voda u količini od 4.252 tona, ukupne vrijednosti 2,28 miliona KM, izjavio je Srni portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
U prva dva mjeseca ove godine u BiH je uvezeno raznih vrsta voda u količini od 4.252 tona, ukupne vrijednosti 2,28 miliona KM, izjavio je Srni portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.
Prema podacima UIO, u prošloj godini izvezeno je raznih vrsta voda u vrijednosti od 8,4 miliona KM, a uvezeno u vrijednosti od 19,5 miliona KM.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/bih- ... /140316022
Prema podacima UIO, u prošloj godini izvezeno je raznih vrsta voda u vrijednosti od 8,4 miliona KM, a uvezeno u vrijednosti od 19,5 miliona KM.
-
RepB
#93 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Ljudi u BiH moraju shvatiti, da oni moraju vrsiti selekciju proizvoda koje trose i da MORAJU trositi MADE IN BIH, jer MADE IN BIH znaci radna mjesta u BiH.SA - 195 - 826 wrote:malo je nas takvih SVJESNIH
Sve one kompanije koje su toliko drske i bezobrazne da cak nemaju ni cestita sjedista u BiH, nego to prave u Zagrebu ilI Beogradu, otvaraju radna mjesta tamo, a u BiH uzimaju loapatama lovu, oni trebaju automatski ici pod tihe sankcije potrosaca u BiH.
Sto se tice vode, ne znam, ali barem svaki drugi strani brand vode zapravo je malo prociscena voda iz pipa. Pa otkrili su Englezi da se u njihovom najvecem prehrambenom lancu Tesco, prodavala godinama obicna voda iz pipa.
- AmADin_gospo
#94 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
laprdaš vala.Miljacka071 wrote:Prosle sedmice su svi uposlenici na pet benzinskih servisa koje je Naftna industrija Srbije kupila od OMV-a dobili otkaze bez ikakvog objasnjenja. Evo kako to izgleda na benzinskoj u Barama u Sarajevu...
Nakon sto je 10 godina pumpa u Barama bila u sklopu OMV i pod fransiznim ugovorom, Naftana industrija Srbije je odlucila raskinuti fransizni ugovor i otpustiti sve uposlenike. Objasnjenje je da su im na pumpama potrebni "mladi i zdravi" ljudi. Umjesto dosadasnjih uposlenika, oni ce na po mjesec dana iznajmljivati radnu snagu putem firme Trenkwalder.
To znaci da ce novoprimljeni uposlenici raditi na odredjeno, ugovori ce se produzavati svakog mjeseca, plate ce biti smanjene sa 700 na 400 KM, nema regresa, otpremnine, bolovanja... Inace svim otpustenim uposlenicima je receno da ne gube vrijeme prijavljujuci se na novi oglas jer nece biti primljeni.
Vazno je istaci da zbog specificnosti fransiznog ugovora koji je pun restrikcija prema fransizeru, niti jedan otpusteni uposlenik nece dobiti otpremninu!
Osim radnika, Naftnoj industriji Srbije spomen smeta i obiljezje palim borcima Armije BiH sa podrucja Sipa koje se nalazi na zelenoj povrsini u okviru pumpe na Barama i koje planiraju tiho ukloniti tokom aprila iz "estetski razloga"!!
Nagradno pitanje: Sta bi se desilo da je Hifa kupila pumpe u Beogradu i da je rijesila da u jednom danu 80 ljudi ostavi bez posla i da srusi spomenik Kosovskim junacima?
Nikada vise necu kupovati kod Naftne industrije Srbije...
ne treba bojkotovati NIS nego državu. oni ništa nisu uradili protuzakonito, jer trenutni zakoni u državi omogučavaju da to rade.
laješ na pogrešno drvo
-
RahatHurmašica
#95 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
teško je to objasniti prosječnom građaninu. ovo je carstvo zatucanih ljudi.RepB wrote:Ljudi u BiH moraju shvatiti, da oni moraju vrsiti selekciju proizvoda koje trose i da MORAJU trositi MADE IN BIH, jer MADE IN BIH znaci radna mjesta u BiH.SA - 195 - 826 wrote:malo je nas takvih SVJESNIH
Sve one kompanije koje su toliko drske i bezobrazne da cak nemaju ni cestita sjedista u BiH, nego to prave u Zagrebu ilI Beogradu, otvaraju radna mjesta tamo, a u BiH uzimaju loapatama lovu, oni trebaju automatski ici pod tihe sankcije potrosaca u BiH.
Sto se tice vode, ne znam, ali barem svaki drugi strani brand vode zapravo je malo prociscena voda iz pipa. Pa otkrili su Englezi da se u njihovom najvecem prehrambenom lancu Tesco, prodavala godinama obicna voda iz pipa.
-
Naslovnica
#96 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Treba li kupovati Sarajevski Kiseljak?

-
RahatHurmašica
#97 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
obično kupujem vodu iz potpuno domaćih punionica, barem toga imamo dovoljno.
Last edited by RahatHurmašica on 18/03/2014 14:13, edited 1 time in total.
-
dyanan
#98 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Nikada i nisam niti cu nasuti i jednog litra...uzeo jednom cigare zurilo mi se i posije mi bas krivo biloMiljacka071 wrote:
Nikada vise necu kupovati kod Naftne industrije Srbije...
Gorivo od 2,2 nije ostog kvaliteta kao npr euroclass na energopetrolu od 2,4. ko voli nek izvoli...
-
SA - 195 - 826
#99 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
zašto ne ?Naslovnica wrote:Treba li kupovati Sarajevski Kiseljak?
![]()
ali imaš tešanjski dijamant koji je pobro milion nagrada za kvalitet
i pored njega domaći debil kupi uvoznu vodu
Tešanjski dijamant isporučuje vodu na tržište Floride
Nakon ovogodišnjeg februarskog uspjeha na međunarodnom sajmu voda u Zapadnoj Virginiji u Sjedinjenim Američkim Državama, Tešanjski dijamant je ubrzo dobio zahtjev za isporuku ove visoko kvalitetne vode na tržište Floride.
Novi dizajn pod imenom Daimond se već pakuje i ove sedmice se otprema prva pošiljka prema dalekoj Americi.
Ovo je primjer i dobar podsticaj da se može još više i bolje i nisu daleko vremena kada će bh. privreda i bh. brendovi ići rame uz rame sa svjetskim brendovima, navode iz Tešanjskog dijamanta.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/tesa ... /140312024
-
Naslovnica
#100 Re: Bojkotujmo Naftnu industriju Srbije!!
Zato što je Sarajevski Kiseljak pod hrvatskom kapom.SA - 195 - 826 wrote:zašto ne ?Naslovnica wrote:Treba li kupovati Sarajevski Kiseljak?
![]()
ali imaš tešanjski dijamant koji je pobro milion nagrada za kvalitet
i pored njega domaći debil kupi uvoznu vodu![]()
Tešanjski dijamant isporučuje vodu na tržište Floride
Nakon ovogodišnjeg februarskog uspjeha na međunarodnom sajmu voda u Zapadnoj Virginiji u Sjedinjenim Američkim Državama, Tešanjski dijamant je ubrzo dobio zahtjev za isporuku ove visoko kvalitetne vode na tržište Floride.
Novi dizajn pod imenom Daimond se već pakuje i ove sedmice se otprema prva pošiljka prema dalekoj Americi.
Ovo je primjer i dobar podsticaj da se može još više i bolje i nisu daleko vremena kada će bh. privreda i bh. brendovi ići rame uz rame sa svjetskim brendovima, navode iz Tešanjskog dijamanta.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/tesa ... /140312024