Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JThomas

#76 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

sve to piše u opštim uslovima poslovanja i u pet deka je u svakoj banci. a kad potpisuješ bilo koji ugovor sa bankom da bi dobio bilo kakvu karticu - potpišeš i da si upoznat i da pristaješ na opšte uslove poslovanja.
StupskaBitanga

#77 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by StupskaBitanga »

u nekim centrima traže ličnu kada placas visom a u nekim ne
TheMule

#78 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

JThomas wrote:
TheMule wrote:
JThomas wrote:ovdje je riječ o kartici na ime, lijepo piše u uvodnom postu. možeš ti staviti i dvadeset smajlija koji se smiju, al' to ti je jednako promašena analogija k'o ona maloprije sa keš lovom.

Lol promasena analogija....cccc...valjda znas da se "debit" tretira kao "cash"? :roll: fucking hell....

I fino ti je Haloway pojasnio stvari, tebi i drugima, nemojte sada ignorisati njegov post i nastaviti sa retardiranjem slijedecih 20 stranica
a šta moraš prvo uraditi u banci da bi dobio debitnu karticu s imenom?
Kakve veze ima otvaranje racuna sa kupovinom kifle u prodavnici?

Ne znam sta je ova gospodja kupila, ali da je otisla na Ebay, ukucala svoju adresu za dostavu dobila bi ovaj prozor:

Image

Tu stavi sinove podatke i - vidi cuda - kupi bez problema :roll:

To se zove biznis, a mi u BiH smo 50 godina iza modernog svijeta. :bih:
JThomas

#79 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

a debitnu karticu na ime o kakvoj je riječ možeš dobiti i bez otvorenog računa?
svjezi_ustipak

#80 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by svjezi_ustipak »

@The Mule sto u ugovoru koji potpisujes sa bankom stoji ovo boldovano onda:

Bankovna kartica – Debitna kartica je međunarodno valjana kartica koja se izdaje Vlasniku
računa/opunomoćeniku. Bankovna kartica je elektronska, plastična kartica sa magnetnom vrpcom i/ili chipom,
vrijedi do roka naznačenog na prednjoj strani kartice, a koristi se:
kao identifikacijski instrument uz ličnu ispravu i potpis prilikom podizanja gotovine isplatnicom i drugih
bankovnih transakcija,

http://www.intesasanpaolobanka.ba/index ... cunima.pdf
Last edited by svjezi_ustipak on 18/02/2014 20:53, edited 1 time in total.
strong69

#81 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by strong69 »

Meni se na Expansysu prilikom registracije trazili da im posaljem skeniranu licnu kartu i skeniran neki racun (poslao im racun od telefona) na moje ime kako bih dokazao da sam vlasnik kartice cije ime se podudara sa onim sa licne karte i racuna. Istu proceduru trazili su mi na Ebay-u pa sam zbog toga odlucio da koristim PayPal.
TheMule

#82 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

JThomas wrote:a debitnu karticu na ime o kakvoj je riječ možeš dobiti i bez otvorenog računa?
Naravno da mozes i bez racuna, naravno, nece ti stavljati ime na karticu u tom slucaju niti ti davati uljepsane kartice sa raznim dizajnima i glupostima, jer to je samo za musterije banke, kao povlastica za cijenjene musterije (marketing) :) Na karticu mozes stavljati pare kad hoces.

U stvari, u nekim firmama, mozes cak direktno ulagati sa plate na karticu, nije potreban racun. U ovom slucaju ti hoce staviti ime na karticu da izgleda lijepo :lol:

Imas li jos pitanja? :D
JThomas

#83 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

sve je to lijepo i tačno, i ti si nam super moderan, ali neka takva kartica nije tema. već "obična", birvaktilna kartica na ime.
TheMule

#84 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

svjezi_ustipak wrote:@The Mule sto u ugovoru koji potpisujes sa bankom stoji ovo boldovano onda:

Bankovna kartica – Debitna kartica je međunarodno valjana kartica koja se izdaje Vlasniku
računa/opunomoćeniku. Bankovna kartica je elektronska, plastična kartica sa magnetnom vrpcom i/ili chipom,
vrijedi do roka naznačenog na prednjoj strani kartice, a koristi se:
kao identifikacijski instrument uz ličnu ispravu i potpis prilikom podizanja gotovine isplatnicom i drugih
bankovnih transakcija,

http://www.intesasanpaolobanka.ba/index ... cunima.pdf
Bankovnih transakcija, tj. u banci, ne u prodavnici. Ali vidi, cak i da to ne kaze, ako je ovo sto je Stari Grad napiso tacno za zenu, tj da je u pravilniku, to je 100% do banke i to ne bi smjelo stajati u pravilniku uopste. Da su meni to uradili, to mi vise ne bi bila banka. Banke su tu da ugode musterijama, ne obrnutu. Potrosaci u BiH pristaju na svakakve lude "pravilnike" koji nemaju veze sa pravilnicima svjetskih kompanija Vize, Masterkard, itd....

strong69 wrote:Meni se na Expansysu prilikom registracije trazili da im posaljem skeniranu licnu kartu i skeniran neki racun (poslao im racun od telefona) na moje ime kako bih dokazao da sam vlasnik kartice cije ime se podudara sa onim sa licne karte i racuna. Istu proceduru trazili su mi na Ebay-u pa sam zbog toga odlucio da koristim PayPal.
Stari ne kontam zasto su to uradili, mogu jedino zamisliti da BiH ima losu reputaciju ili je nesto drugo bilo sumljivo??? Ludnica

Posto sam pokuso nekoliko puta, ali bezuspjesno da objacnim, evo da pokusam jos samo jednom:

Ako odes da dignes pare na bankomatu, sa sinovom karticom, i znas "Pin", hocel ti bankomat dati pare, ili ce se pored tebe stvoriti neka teta i njena sefica da ti traze licnu kartu, pasos, i rodni list??? Zasto bi gospodja iz uvodnog posta ukrala 26km, kad je mogla otici na bankomat i dici monogo vise u kesu?? Kad shvatite tu poentu, shvatit ce te absurd citave situacije.
TheMule

#85 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

JThomas wrote:sve je to lijepo i tačno, i ti si nam super moderan, ali neka takva kartica nije tema. već "obična", birvaktilna kartica na ime.
O obicnoj i govorim, ne nekoj super-modernoj. Al nemam se vremena raspravljati, idem gledat tekmu. A ti, ko sto sam reko, ponesi kopiju rodnog lista i potvrdu o boravku is opstine kad budes kupovo cevape. Kad te teta bude legitimisala, izvini se sto je slika na licnoj malo stara, i zamoli je da ti oprosti. Vozdra
JThomas

#86 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

ne, to nije bankovna, to je prodavnična transakcija :D

i ono se navilo o bankama, karticama i ekonomiji... :sax:
TheMule

#87 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

JThomas wrote:ne, to nije bankovna, to je prodavnična transakcija :D

Nije ni cudo sto imas 50000 postova, svaki ti pola recenice, samo trolujes. Nadji poso, da si poslo 50000 cv-a, sad bi od tebe bilo nesto, mozda bi i imo 10 tak kartica da trosis.
JThomas

#88 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

TheMule wrote:
JThomas wrote:sve je to lijepo i tačno, i ti si nam super moderan, ali neka takva kartica nije tema. već "obična", birvaktilna kartica na ime.
O obicnoj i govorim, ne nekoj super-modernoj. Al nemam se vremena raspravljati, idem gledat tekmu. A ti, ko sto sam reko, ponesi kopiju rodnog lista i potvrdu o boravku is opstine kad budes kupovo cevape. Kad te teta bude legitimisala, izvini se sto je slika na licnoj malo stara, i zamoli je da ti oprosti. Vozdra
i po peti put isto - poređenje kupovine kešom i plaćanja karticom na kojoj piše tvoje ime, za koju si morao potpisati ugovor o otvaranju računa na svoje ime, i za koje plaćanje se skidaju sredstva sa tog tvog računa.

i tu je ime samo marketinška fora i kozmetički dodatak, znate...
JThomas

#89 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

TheMule wrote:

Nije ni cudo sto imas 50000 postova, svaki ti pola recenice, samo trolujes. Nadji poso, da si poslo 50000 cv-a, sad bi od tebe bilo nesto, mozda bi i imo 10 tak kartica da trosis.
žestok argument za tvrdnju da plaćanje bankovnom karticom u prodavnici - nije bankovna transakcija... :D
TheMule

#90 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by TheMule »

JThomas wrote:
TheMule wrote:

žestok argument za tvrdnju da plaćanje bankovnom karticom u prodavnici - nije bankovna transakcija... :D
Da si procito jebenu recenicu, kao sto nisi, vidio bi da se radi o podizanju gotovine, tj. podizanju novca unutar same zgrade banke.

I fino je da si ignoriso sve ostale argumente i zakacio se za pola recenice, ali to sam ocekivo od tebe.

Prodje mi utakmica na gluposti, odoh gledati, nemoras odgovarati, ides na ignore jer nikad te nisam vidio da si doprinio diskusiji.
JThomas

#91 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by JThomas »

ne, ne...
Bankovnih transakcija, tj. u banci, ne u prodavnici.
stari_grad

#92 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by stari_grad »

da ne ispadne kako izmisljam (ne vidim sta bih imao od toga), ne bi mi tesko, pa na internetu nadjoh link https://www.raiffeisenbank.ba/templates ... r_2011.pdf gdje u članu 25. stoji: Karticu i PIN može koristiti samo osoba na čije je ime izdata kartična plastika i odgovarajući PIN
kakavdanakneiskustvu

#93 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja sam znao plaćati ženinom karticom bez problema,i ona mojom karticom isto tako,bez ikakvih problema,bez pokazivanja lične karte
kakavdanakneiskustvu

#94 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by kakavdanakneiskustvu »

karanana wrote:imaju banke takve kartice kao da ih dopunis i dadnes nekome kao poklon. vidio sam sparkasse ima to.

poklon kartice,i unicredit to ima,50 km minimalan iznos
stari_grad

#95 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by stari_grad »

kakavdanakneiskustvu wrote:ja sam znao plaćati ženinom karticom bez problema,i ona mojom karticom isto tako,bez ikakvih problema,bez pokazivanja lične karte
soping karticu imam od 2010. godine i supruga je mnogo puta kupovala pomocu nje, bez problema. sve do neki dan. najvise me iznenadilo sto je kartica oduzeta prilikom uplate na racun, putem iste. da je supruga trazila isplatu (sto ne bi ni u ludilu pomislili) i da su u tom slucaju oduzeli karticu, bilo bi mi sasvim logicno. ali, prezentovase mi uslove koristenja i shvatio sam da su postupili po pravilima. rekoh vec, izdali su supruzi dodatnu karticu i to je to
hopcup

#96 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by hopcup »

ugovor i uslovi korištenja? ne treba to čitat ba :D
holowey

#97 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by holowey »

stari_grad wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ja sam znao plaćati ženinom karticom bez problema,i ona mojom karticom isto tako,bez ikakvih problema,bez pokazivanja lične karte
soping karticu imam od 2010. godine i supruga je mnogo puta kupovala pomocu nje, bez problema. sve do neki dan. najvise me iznenadilo sto je kartica oduzeta prilikom uplate na racun, putem iste. da je supruga trazila isplatu (sto ne bi ni u ludilu pomislili) i da su u tom slucaju oduzeli karticu, bilo bi mi sasvim logicno. ali, prezentovase mi uslove koristenja i shvatio sam da su postupili po pravilima. rekoh vec, izdali su supruzi dodatnu karticu i to je to
a koja je banka u pitanju? supruga i ja imamo racune u rfz banci i bez problema smo jedno drugom uplacivali na kartice bez da imamo kartice na koje se uplacuje (ja na putu, zatreba lova, ili obrnuto)... samo sluzbeniku kazemo da hocemo da uplatimo na taj i taj racun taj i taj iznos i to prodje bez ikakvih natezanja i problema...
stari_grad

#98 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by stari_grad »

holowey wrote:
stari_grad wrote:
a koja je banka u pitanju? supruga i ja imamo racune u rfz banci i bez problema smo jedno drugom uplacivali na kartice bez da imamo kartice na koje se uplacuje (ja na putu, zatreba lova, ili obrnuto)... samo sluzbeniku kazemo da hocemo da uplatimo na taj i taj racun taj i taj iznos i to prodje bez ikakvih natezanja i problema...
radi se upravo o rfz. ocito, sve je do sluzbenice na salteru, kasirke, prodavaca za pultom... odnosno, ovisi na koga naidjes i hoce li se pridrzavati pravila, koja su na njihovoj strani
Arc_Angel

#99 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Arc_Angel »

Ti se nems sta buniti niti nekoga prozivati da je glup nelogican ili bilo sta slicno tome.

po zakonu je prodavac duzan da ti trazi licnu kartu kada mu dajes karticu kao sredstvo placanja, a ti si kao kupac duzan da je das prilikom davanja kartice automatizmom (to sto to prodavci mahom to ne cine, i sto mi kao kupci u vecini nemamo zdravog razuma da damo licnu kartu na pokaz jer kao i za mnogo drugih stvari u ovoj drzavi mislimo da znamo sve najbolje, i da imamo pravo da zakone i pravilnike savijamo-krsimo u onoj mjeri koja nama odgovara to je druga stvar)

Isto tako to sto si ti to do sada cinila placala karticom koja nije na tvoje ime cinila si pogresno svidjelo se to tebi ili ne, isto kao sto i monoge kasirke u svim radnjama ne traze licne karte

ALI
TO NE ZNACI DA TO TREBA DA POSTANE PRAKSA
Arc_Angel

#100 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja

Post by Arc_Angel »

pokretacu teme

ako si ti zaista uposlenik neke banke, ili pravnik kako tvrdis, i jos si toliko samouvjerenja u valjanju gluposti molim te potpisi se imenom i prezimenom, i reci nam u kojoj banci radis, pa da odemo kolektivno da se zalimo na kolicini tvoje gluposti koje si ovdje napisala i da vise nikada ne krocis niti u jednu banku kao uposlenik.

zastrasujuce je da ti (ponavljam ako si zaista) kao poslenik neke banke toliko samouvjereno i uskogrdo gledas na kompletnu situaciju, i jos vise je alarmantno da sto kao pravnik dajes sebi za pravo da tumacis zakon u onoj mjeri i na nacin na koji tebi subjektivno odgovara odnosno konkretno izvlacis neosnovone zakljucke i istog i koristis ih kao argumente.

jadna je banka u kojoj ti radis, i tesko tvojim kolegama jos vise.
A NAMA EVENTUALNIM KORISNICIMA USLUGA TE ISTE BANKE U KOJOJ SI TI UPOSLENIK NEK NAM JE BOG NA POMOCI
Post Reply