Gradimir Gojer: Atentat u Sirokom

Skljoco

Post by Skljoco »

Zrinski wrote:
Prenj wrote:
??????????????????
Sta je tvoj stav uopste?
Moj stav?

Jedina šansa za opstanak Bosne i Hercegovine je neka vrsta labavog konfederativnog sistema sastavljenog od tri entiteta. Svaki pokušaj stvaranja neke centralizirane države je unaprijed osuđen na propast. Sve ijedna država sa takvim sistemom je propala ili tavori u bijedi.
----------------------
- " Jedina šansa ... "
Ziv bio ovdje si milion posto "profulo" . Zbog cega ?
Jednostavno zbog toga sto o sudbini i opstanku drzave BiH nikad nisu odlucivali Hrvati ( druge necu uvoditi u igru zbog konkretnosti ) a nikad i nece odlucivati . Svi te lazu koji ti drugacije kazu a medjunarodna zajednica je to vec mnogo puta isticala i ko zna i hoce da razumije ono sta procita Jasno mu je . Ocito je da neko manipulise drzavljanima BiH pripadnicima nacije i naroda R.Hrvatske pa im prica razno-razne "basmislice" da Hrvati mogu odlucivati o sudbini i opstanku drzave Bosne i Hercegovine .
Mogu , ali kao sto to mogu i Srbi drzavljani R.Hrvatske .
Ja sam vec pisao i predlagao da se BiH uredi kao Savezna drzava sa svojih 5 drzava , republika,pokrajina , kantona a kako ce se zvati te drzavne jedinice to nije ni bitno .
Bitno je da o tom i takvom uredjenju odlucuju drzavljani BiH koji su pripadnici Nacije i Naroda drzave BiH a ne pripadnici Nacije i Naroda drugih drzava .
To je poenta demokraticnosti .
Nije demokratija u BiH ako njena vladajuca struktura drzavi BiH ne priznaje njen nacionalni i njen narodni identitet a to je prvi uslov da se u BiH neko moze pozivati na demokratiju i njene osnove .
Prijedlog o 5 "jedinica" sam vec iznosio detaljnije a sad cu samo da podsjetim na sustinu tog prijedloga,
Bilo bi 5 "jedinica" i to po teritorijalnoj podjeli
- Krajina
- Posavina
- Hercegovina
- Podrinje i
- Sarajevo
--------------
Svaka jedinica bi u svom sastavi stanovistva imala 45% iste religije a ne etnosa ( pomocu vjere se najuspjesnije manipulise pa bi taj uslov postojao zbog toga ) . Np.
- Hercegovina kao jedna "jedinica" zauzimala bi povrsinu koja bi joj omogucavala da u svom sastavu stanovnistva ima 45% pripadnika Nacije i Naroda drzave BiH koji su katolicke religije .
Te uslove bi morale da ispunjavaju i ostale "jedinice" drzave BiH ( pravoslavci , muslimani )
-------------------
I da budem malo detaljniji pa da ti kazem da bi drzavljani BiH koji se nisu izjasnili za pripadnost naciji i narodu drzave BiH uzivali sva ljudska prava i gradjanske slobode kao i sva druga prava kojima toj kategoriji ta prava pripadaju po najboljim svijetskim demokratskim mjerilima .
-------------------------
Bosna i Hercegovina je bez obzira na sve drzava Bosanskohercegovackog naroda i kad se tom BH narodu vrati njegova drzava tek onda ce se moci govoriti o slobodnoj i demokratskoj drzavi BiH u kojima ce svoja prava moci da legitimno regulisu i pripadnici srpske i hrvatske nacionalne manjine kao i svi drugi bez obzira kako sebe nazivali a koji nisu pripadnici nacije i naroda drzave BiH .
Last edited by Skljoco on 08/03/2005 13:25, edited 1 time in total.
Zrinski

Post by Zrinski »

Prenj wrote:
Sto se mene tice moze i samo Hercegovina. Pocesto je malo dugo pisati oboje.
Hoce li biti dobrog vina ove godine u Hercegovini?
Nema pojma ja sam ti Sarajlija. :lol: :lol:
Iskreno se nadam da hoće za dobrobit svih nas. :-)
Zrinski

Post by Zrinski »

Skljoco wrote: Bitno je da o tom i takvom uredjenju odlucuju drzavljani BiH koji su pripadnici Nacije i Naroda drzave BiH a ne pripadnici Nacije i Naroda drugih drzava .
.
E moj Škloco naškljoca se ti svega. Reci mi samo kaja je to "Nacija i Narod" Bosne i Hercegovine? Da pođemo od toga pa ćemo onda dalje. :shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

Zrinski wrote:
Prenj wrote:
Istorija pokazuje da se ratovi zavrse ili kompromisom ili porazom jedne od zaracenih strana.
U Bosni se desilo prvo, u Hrvatskoj drugo.
Da se nije desio ovakav kompromis (ne sporim da moze bolje) napravljen u Washingtonu i Daytonu, u Bosni bi se jos dugo ratovalo.
Vidiš ovdje slažem sa tobom. Važno je da je rat zaustavljen.
Sad treba radtiti da se ovaj "kompromis" poboljša jer ovakav kakav je nije dobar.

BTW
Početak bi bi kad bi se "državu" počelo zvati punim imenom Bosna i Hercegovina a ne samo Bosna. Primijećeno i na ovom forumu. :D
-------------------------------
Ja se slazem da se iz naziva sadasnje drzave izbaci i Bosna i "i" kao i Hercegovina .
Nek se zove kako hoce ali joj se treba i mora omoguciti da ona svoju konstitutivnost POVJERAVA jedino onim svojim drzavljanima koji se izjasne da su pripadnici njene Nacije i njenog Naroda .
Skljoco

Post by Skljoco »

Zrinski wrote:
Skljoco wrote: Bitno je da o tom i takvom uredjenju odlucuju drzavljani BiH koji su pripadnici Nacije i Naroda drzave BiH a ne pripadnici Nacije i Naroda drugih drzava .
.
E moj Škloco naškljoca se ti svega. Reci mi samo kaja je to "Nacija i Narod" Bosne i Hercegovine? Da pođemo od toga pa ćemo onda dalje. :shock:
----------------
Pa koja je to "Nacija i Narod" Republike Hrvatske ?
Mi smo na pocetku dosli do samog kraja a to je ,
Ti ne priznajes da je BiH drzava i da ona kao drzava ima svoj nacionalni i svoj narodni identitet.
Podsjecas me na druga Sloba kad je on bio ubjedjen da nema sile koja ce "razjebati" Jugoslaviju .
Tvoja borba na unistenju drzave BiH moze se kobno odraziti na R.Hrvatsku pa razmisli o posljedicama svog negiranja drzave ciji si drzavljanin . Mozda postanes svjestan postojanja nacije i naroda drzave BiH tek onda kad to R-Hrvatska "fasuje" .
Liska

Post by Liska »

Prenj wrote:
Liska wrote:Prenj, ja ipam mislim da ti dobro znas da je u pitanju bio proces. Na pocetku rata Srbi su odbijali bilo kakvu ideju postojanja bilo kakve hrvatske drzave koja bi ukljucivala Krajinu. A Hrvatska bez toga dijela pod svojom vlasti nije imala sansi da opstane. To je dio kroz koji su vodili svi najvazniji putovi i dio koji je bio najkraca veza izmedju sjevera i juga zemlje. Znas da je bilo ili-ili. Da su Srbi pobjedili Hrvatska bi nestala i postojala bi samo kao zastava ispred UN zgrade.
Krajinski Srbi svakako nose svoj dio krivice zato sto su odbili sve mirovne planove koji su im nudjeni.
Kompromis je vjerovatno bio moguc, kao sto se na kraju desio i u Bosni.
Kompromis se pravi onda kada si prinudjen od nekog ili nemas drugog izlaza. Srbi u Krajini su pogresno procjenili ili precjenili svoju snagu i platili cijenu za to. Sad im ostaje samo lajati iz Beograda, nista drugo. Njihov interes od samog pocetka nije bio zivot u Hrvatskoj nego zivot van Hrvatske i plus trajna destabilizacija onog sto bi ostalo od Hrvatske. Kod nas je postojao element da je medjunarodna zajednica odlucila da zavrsi rat i zavrsila ga je. Nijedna strana nije bila sposobna sama dobiti rati ili ga dobiti do te faze da drugu natjera u kompromis ili ustupke. Bolje je da je bilo tako, ali sada umiremo iz dana u dan. Svima je jasno da se nesto treba promjeniti ali nitko ne zna kako i na koji nacin. Ne znam sta ce biti, ali Daytonski sporazum je zivi grob za sve nas. Kad to svi shvatimo mozda nesto i bude. Ali bojim se da to necemo svi shvatiti jer ovdje za mnoge jos nije zavrsio ni II svjetski rat, a kamoli ovaj zadnji. Ljudi su spremni jesti govna, ali da bude po njihovom.
Skljoco

Post by Skljoco »

Liska wrote:
Prenj wrote:
Liska wrote:Prenj, ja ipam mislim da ti dobro znas da je u pitanju bio proces. Na pocetku rata Srbi su odbijali bilo kakvu ideju postojanja bilo kakve hrvatske drzave koja bi ukljucivala Krajinu. A Hrvatska bez toga dijela pod svojom vlasti nije imala sansi da opstane. To je dio kroz koji su vodili svi najvazniji putovi i dio koji je bio najkraca veza izmedju sjevera i juga zemlje. Znas da je bilo ili-ili. Da su Srbi pobjedili Hrvatska bi nestala i postojala bi samo kao zastava ispred UN zgrade.
Krajinski Srbi svakako nose svoj dio krivice zato sto su odbili sve mirovne planove koji su im nudjeni.
Kompromis je vjerovatno bio moguc, kao sto se na kraju desio i u Bosni.
Kompromis se pravi onda kada si prinudjen od nekog ili nemas drugog izlaza. Srbi u Krajini su pogresno procjenili ili precjenili svoju snagu i platili cijenu za to. Sad im ostaje samo lajati iz Beograda, nista drugo. Njihov interes od samog pocetka nije bio zivot u Hrvatskoj nego zivot van Hrvatske i plus trajna destabilizacija onog sto bi ostalo od Hrvatske. Kod nas je postojao element da je medjunarodna zajednica odlucila da zavrsi rat i zavrsila ga je. Nijedna strana nije bila sposobna sama dobiti rati ili ga dobiti do te faze da drugu natjera u kompromis ili ustupke. Bolje je da je bilo tako, ali sada umiremo iz dana u dan. Svima je jasno da se nesto treba promjeniti ali nitko ne zna kako i na koji nacin. Ne znam sta ce biti, ali Daytonski sporazum je zivi grob za sve nas. Kad to svi shvatimo mozda nesto i bude. Ali bojim se da to necemo svi shvatiti jer ovdje za mnoge jos nije zavrsio ni II svjetski rat, a kamoli ovaj zadnji. Ljudi su spremni jesti govna, ali da bude po njihovom.
-----------------------------
Naravno da je medjunarodna zajednica odlucila o "nerijesenom" rezultatu jer medjunarodna zajednica nije a nit moze da odluci da je u BiH Srbin , Hrvat il Bosnjak "pobjednik" .
U BiH medjunarodna zajednica caka na jedino moguceg pobjednika a to je Narod drzave BiH tj. bosanskohercegovacki narod.
Svijet je svijestan koliko je taj narod izmanipulisan i dezorijentisan pa je strpljenje medjunarodnih cimbenika vise nego "debelo" .
Nakon prvog organizovanog nastup na politickoj sceni BiH njenog bosanskohercegovackog naroda znat ce se "Pobjednik" .
Medjunarodna zajednica drzi sve pod kontrolom i ima bezgranicno strpljenje i ja joj se divim .
Ja se nadam da ce to njeno strpljenje bosanskohercegovacki narod u skoroj buducnosti znati da "nagradi" .
dautmehedcausevic

Post by dautmehedcausevic »

Ovdje su svi "iznenadjeni" dogadjajima u sirokom!
dobro sto je goj iznenadjen, ali sto se 99% ucesnika ibreti dogadjejima to mi stvarno nije jasno?????!!!!!

vas izgleda da je proguto neki vremeplov
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

brzojav
mishko

Post by mishko »

privremeni wrote:nemoj misho tako, jer ti mozda ne bi odgovarala pustinjska klima. :lol:
Procitaj malo skljocine tekstove, edukacije radi.

pa skljoco sta si ocekivao da se prica o hrvatima i skutorima kad su ti isti zeljeli da uniste drzavu bih zajedno sa cetnicima kad su pobili mnogo bosnjaka i jos vis protjerali, pomognuti sa hrvatskom vojskom, jer sami to ne bi ni smjeli ni mogli.sta moze covjek pricati o okupatorima , naravno sve najgore sto i zasluzuju. drago mi je da ce se uskoro dozvoliti turcima porijeklom iz bosne dvojno drzavljanstvo, pa ce za 2 godine hrvati biti nacionalna manjina .ti isti turci bosnjaci su protjerani u toku 2svjetskog rata a i poslije od strane komunista vodjeni hrvatom titom.e pa neka sad ce biti manjina i nece se moci k..... u parlamentu
manijak1

Post by manijak1 »

Dobar je Miško :D kandidat za Turčina :D
Skljoco

Post by Skljoco »

manijak1 wrote:Dobar je Miško :D kandidat za Turčina :D
--------------------
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda se "pobosnjaci" da bi podigao bosnjacki procenat tako potreban Srbima i Hrvatima .
Meni misko lici na nekog od dopisnika iz "Oslobodjenja" koji se satra izvjestavajuci o 10 miliona Bosnjaka iz BiH u Turskoj.
Hahahahaha , :lol:
Na kraju ga Bakir nagradi za takve izvjestaje ucescem na forumu sa-x.
Ma daj Misko ... :lol:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Liska wrote:Poznajem mentalitet ljudi gore i vecina misli da nemaju nikakve koristi od BiH i da bi im bilo bolje da su sami ili u nekom entitetu. Takvo misljenje ce vladati sve dok se ne ukine RS i BiH organizira na nekom drugom nacelu. Oni zbilja misle da im bilo puno bolje da su sami ili u Hrvatskoj. Dalje, onda bi mogli i po toj utakmici u Pazaru zakljuciti da je Srbija tvorevina koja ce brzo propasti, a bas i nisam siguran u to. A politicko misljenje Hrvata u BiH dobijes na svakim izborima. S tim da ovaj put nije glasalo preko 50% Hrvata i time izrazilo svoj politicki stav da ne vide ni osobu ni politicku stranku vrijednu paznje.
Što su tebi puna usta Srba i Srbije.

Prije nego se odlučite ukidati entitete pozabavite se malo problemima u FBiH s područjem koje se nekada nazivalo Herceg-Bosna jer još mnogo toga ima za rješiti.Da barem Mostar profunkcioniše kao normalan grad. Ne govorim ovo samo zbog utakmice u Širokom jer sam očekivao takvo nešto ako ne i čak nešto gore. Dole prvo počistite pa ćemo onda pričati o drugim stvarima.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

mishko wrote:kad tako bosanski katolici vole hrvatsku zasto se ne presele u hrvtasku da tamo zive kad nikad nisu prije. to bi im bilo najbolje rjesenje .nek ne traze hrvatsku u bosni i hercegovini jer vec imaju jednu hrvatsku. ili mozda hoce da imaju dvije. ali ni hrvatski gradjani u hrvatskoj ne zele njih iz dobro poznatih razloga . vise vole srbe nego nase hrvate. vidio sam grafit u zagrebu, vratite nam srbe otjerajte hercegovce .
Taj grafit odavno nije u modi.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Zrinski wrote:
Prenj wrote:
??????????????????
Sta je tvoj stav uopste?
Moj stav?

Jedina šansa za opstanak Bosne i Hercegovine je neka vrsta labavog konfederativnog sistema sastavljenog od tri entiteta. Svaki pokušaj stvaranja neke centralizirane države je unaprijed osuđen na propast. Sve ijedna država sa takvim sistemom je propala ili tavori u bijedi.
Ovaj put se slažem s tobom o administrativnom uređenju BiH.
Prenj

Post by Prenj »

Nenadv24 wrote:
Zrinski wrote:
Prenj wrote:
??????????????????
Sta je tvoj stav uopste?
Moj stav?

Znaci tri vojske, tri policije, mozda i tri valute, ..., ?????????????
Kazimoglu

Post by Kazimoglu »

Volim atentate a bezim od njih. Da li smem da ispricam edan Bosnjacki atentat?
zzzzz

Post by zzzzz »

Prenj wrote:
Nenadv24 wrote:
Zrinski wrote: Moj stav?

Znaci tri vojske, tri policije, mozda i tri valute, ..., ?????????????
Treci entitet ne dolazi u obzir, jer bi to bio korak unazad i znacio bi da smo jos dalje od konacnog rjesenja BH krize.
Zrinski

Post by Zrinski »

Prenj wrote: Znaci tri vojske, tri policije, mozda i tri valute, ..., ?????????????
Zar nije takvo stanje sad na terenu?

Zajednička vojska, policija i jedna valuta. Netko je ovdje spomenuo američki model konfederacije i zašto da ne.
Zrinski

Post by Zrinski »

zzzzz wrote:
Treci entitet ne dolazi u obzir, jer bi to bio korak unazad i znacio bi da smo jos dalje od konacnog rjesenja BH krize.
Toliko o ravnopravnosti Hrvata u tzv. državi Bosni i Hercegovini. Jel nekom onda čudno da se u Širokom Brijegu navija za Hrvatsku?????????????????? :roll: :roll: :roll:
mostarac

Post by mostarac »

ako je treci entitet ono sto vam treba da bi bili ravnopravni onda to nikad necete biti :)
ne seri majke ti i okani se HDZ price, jer to govore samo HDZ jurisnici i jos gori od njih. Svi mi znamo sta znaci treci entitet i svi isto tako znamo da niko normalan nece dopustiti stvaranje kleronacionalisticke drzavice na tlu hercegovine
Zrinski

Post by Zrinski »

umro je mostar wrote:ako je treci entitet ono sto vam treba da bi bili ravnopravni onda to nikad necete biti :)
ne seri majke ti i okani se HDZ price, jer to govore samo HDZ jurisnici i jos gori od njih. Svi mi znamo sta znaci treci entitet i svi isto tako znamo da niko normalan nece dopustiti stvaranje kleronacionalisticke drzavice na tlu hercegovine
A srpski entitet ti vidim ne smeta. Samo ti smeta hrvatski jel tako pajdo? I što je najgore tako misle i vaši političari. Zato Bosna i Hercegovina nije država niti će biti u dogledno vrijeme. I zato ja čuvam moju hrvatsku putovnicu i hrvatsko državljanstvo.

A ta dva sa dva državica u kojoj ti živiš kao nije kleronacionalistčka? A da to je multietnička kako ja kažem državica. Ako ne misliš kao mi onda si garant ustaša ili nedo bog četnik. Hmmm nešto mi je poznata ta ideologija samo se nemogu sjetiti odakle. Možda me ti možeš podsjetiti? :roll: :roll:
mostarac

Post by mostarac »

mogu te podsjetiti: heliodrom, dretelj, ljubuski, stadion...zapadni mostar danas, skutorija danas...
A meni podjednako smeta svaki blentitet
Zrinski

Post by Zrinski »

umro je mostar wrote:mogu te podsjetiti: heliodrom, dretelj, ljubuski, stadion...zapadni mostar danas, skutorija danas...
A meni podjednako smeta svaki blentitet
Pa mogao bih i ja tebe podsjećati na recimo Križančeve kuće u Vitezu, pa Uzdol, pa Konjic, pa Bugojno pa onda onaj što pobi Hrvate u Konjicu iza rata pa.............

Toliko ako ćemo se već podsjećati. :roll:
mostarski

Post by mostarski »

Evo vec nekoliko godina kako ne obracam paznju na komentare kakve postavljaju clanovi tipa Zrinskog. Ne umanjujem time ulogu i znacaj BH Hrvata u razrjesavanju sveukupne enigme BH stvarnosti, niti mislim da se bez njih moze napraviti neko dugorocnije rjesenje koje bi zadovoljavalo sve strane.
Ljudi se satrase pokusavajuci da ubijede jedni druge u ispravnost svoje teorije, a pomaka ni na pomolu. Kako sada stoje poredane "sahovske figure" - pomak je nemoguc.
Kako me god neki shvatili, dosao sam do zakljucka da za BH Hrvate niti jedno ponudjeno rjesenje nije prihvatljivo, osim rjesenja s kojim su oni sami usli u rat 92. - odvajanje od BiH i prikljucenje Hrvatskoj. Oni nikada nece prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao svoju drzavu, niti mogu zivjeti pored nekoga ko se ne deklarise Hrvatom, a jos bolje Hrvatom-katolikom.
Sticajem nesretnih okolnosti, famozno nacionalno pomirenje Hrvata (ustase-partizani) provedeno je upravo na konsenzusu o zanemarivanju Bosnjaka kao politickog faktora i koncentrisanju na dogovor sa Srbijom oko podjele Bosne i Hercegovine. Dayton je to sve donekle usporio, ali se od "popunjavanja kifle" ne odustaje. Zvanicni Zagreb samo sondira stanje, ali nikada nije stao cvrsto na poziciju da Hrvatska NECE prihvatiti pripajanje dijela BiH svojoj teritoriji.
Ne, Zagreb (evo i u posljednjim vijestima) samo sto ne naredjuje Bosni i Hercegovini da povuce odluku o carinjenju nekih prehrambenih proizvoda koji se uvoze iz RH.
To mi govori da su u pitanju veliki gubici. Da se time stimulisu domaci poljoprivrednici. Da se u BiH pocinje misliti glavom.
Gdje se plasiraju ti proizvodi? Samo u Z.Hercegovini? Ne bih rekao. Mislim da se najveci dio plasira u dijelovima u kojima Bosnjaci cine relativnu vecinu. O ostalim proizvodima i uslugama necemo sada.
Veliki dio tih para se prosijava upravo kroz Z.Hercegovinu, tako da je bilo tesko smisliti genijalniji plan u kojem upravo Bosnjaci dobrim dijelom finansiraju svoju propast. Istovremeno zaradjujuci tovare para, on ti glavu probi o svojoj ugrozenosti, umanjenim pravima, nemogucnosti zivljenja i svim drugim problemima. Istovremeno ce gledati na sve nacine da ti onemoguci da i ti zaradis. On ce dovesti Miroslava Ilica, npr., da pjeva u Grudama i platice mu 5000KM, ali Halid (valjda sto je mudzahedin) moze samo sanjati da nastupi u Grudama.(mrze Srbe, sta li?) U sred Mostara stoje ogromni suncobrani sa reklamom HEKTAP piva (Banja Luka), ali ces prije crknuti nego naci Sarajevsko pivo na zapadnoj strani.
Ko je glup?
Eee, moji Bosnjaci. Rat je bio velikim dijelom zbog P A R A! Razmisli o svakoj svojoj "markici" gdje ce ona zavrsiti, pa ce onda i politika biti manje "mutna". Niko nikom nista dzabe ne daje!
Post Reply