----------------------Zrinski wrote:Moj stav?Prenj wrote:
??????????????????
Sta je tvoj stav uopste?
Jedina šansa za opstanak Bosne i Hercegovine je neka vrsta labavog konfederativnog sistema sastavljenog od tri entiteta. Svaki pokušaj stvaranja neke centralizirane države je unaprijed osuđen na propast. Sve ijedna država sa takvim sistemom je propala ili tavori u bijedi.
- " Jedina šansa ... "
Ziv bio ovdje si milion posto "profulo" . Zbog cega ?
Jednostavno zbog toga sto o sudbini i opstanku drzave BiH nikad nisu odlucivali Hrvati ( druge necu uvoditi u igru zbog konkretnosti ) a nikad i nece odlucivati . Svi te lazu koji ti drugacije kazu a medjunarodna zajednica je to vec mnogo puta isticala i ko zna i hoce da razumije ono sta procita Jasno mu je . Ocito je da neko manipulise drzavljanima BiH pripadnicima nacije i naroda R.Hrvatske pa im prica razno-razne "basmislice" da Hrvati mogu odlucivati o sudbini i opstanku drzave Bosne i Hercegovine .
Mogu , ali kao sto to mogu i Srbi drzavljani R.Hrvatske .
Ja sam vec pisao i predlagao da se BiH uredi kao Savezna drzava sa svojih 5 drzava , republika,pokrajina , kantona a kako ce se zvati te drzavne jedinice to nije ni bitno .
Bitno je da o tom i takvom uredjenju odlucuju drzavljani BiH koji su pripadnici Nacije i Naroda drzave BiH a ne pripadnici Nacije i Naroda drugih drzava .
To je poenta demokraticnosti .
Nije demokratija u BiH ako njena vladajuca struktura drzavi BiH ne priznaje njen nacionalni i njen narodni identitet a to je prvi uslov da se u BiH neko moze pozivati na demokratiju i njene osnove .
Prijedlog o 5 "jedinica" sam vec iznosio detaljnije a sad cu samo da podsjetim na sustinu tog prijedloga,
Bilo bi 5 "jedinica" i to po teritorijalnoj podjeli
- Krajina
- Posavina
- Hercegovina
- Podrinje i
- Sarajevo
--------------
Svaka jedinica bi u svom sastavi stanovistva imala 45% iste religije a ne etnosa ( pomocu vjere se najuspjesnije manipulise pa bi taj uslov postojao zbog toga ) . Np.
- Hercegovina kao jedna "jedinica" zauzimala bi povrsinu koja bi joj omogucavala da u svom sastavu stanovnistva ima 45% pripadnika Nacije i Naroda drzave BiH koji su katolicke religije .
Te uslove bi morale da ispunjavaju i ostale "jedinice" drzave BiH ( pravoslavci , muslimani )
-------------------
I da budem malo detaljniji pa da ti kazem da bi drzavljani BiH koji se nisu izjasnili za pripadnost naciji i narodu drzave BiH uzivali sva ljudska prava i gradjanske slobode kao i sva druga prava kojima toj kategoriji ta prava pripadaju po najboljim svijetskim demokratskim mjerilima .
-------------------------
Bosna i Hercegovina je bez obzira na sve drzava Bosanskohercegovackog naroda i kad se tom BH narodu vrati njegova drzava tek onda ce se moci govoriti o slobodnoj i demokratskoj drzavi BiH u kojima ce svoja prava moci da legitimno regulisu i pripadnici srpske i hrvatske nacionalne manjine kao i svi drugi bez obzira kako sebe nazivali a koji nisu pripadnici nacije i naroda drzave BiH .