nisu mi jednom ,nego dvaput tako...
Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
-
sumirprimus
#76 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
jest da cete vi biti kod kuce,a ne zena,djeca,mati..
- O'zone
- Globalni moderator
#77 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Svakom po jedan. Djecu od malih nogu usmjeravatisumirprimus wrote:jest da cete vi biti kod kuce,a ne zena,djeca,mati..
-
sumirprimus
#78 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
jeste drug daj ovo hamerika cemerika,pa da zenu mozes konvertirat u prepereO'zone wrote:Svakom po jedan. Djecu od malih nogu usmjeravatisumirprimus wrote:jest da cete vi biti kod kuce,a ne zena,djeca,mati..
ja samo kazem,nisam ja daleko od razmisljanja njih dvojice,al sudbina uvijek tako hoce,da si negdje vani,na poslu,odmoru,vikendici,a lopovi udaraju mucki... i tako..
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#79 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
prije priprema, nego sudbina.sumirprimus wrote: jeste drug daj ovo hamerika cemerika,pa da zenu mozes konvertirat u prepere![]()
ja samo kazem,nisam ja daleko od razmisljanja njih dvojice,al sudbina uvijek tako hoce,da si negdje vani,na poslu,odmoru,vikendici,a lopovi udaraju mucki... i tako..
vrijedni komšiluk koji uprati kad te nema, ili oni što "prose"...
-
sumirprimus
#80 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
pa o tom pricam,sudbina organizatora,da se doobro pripremi da ih ne zateknem...
zato i mislim da liberalizacija ne bi bila dobra stvar,koliko bi tek onda bilo mrtvih glava ovde,uzimajuc u obzir,da ovde ptsp imaju i ova djeca rodjena iza rata..
pogledamo samo gdje ima najvise slobode u nosenju oruzja,i koliko imaju ubistava...
i kontra,gdje su nastroze zabrane i koliko ima ubistava...
zato i mislim da liberalizacija ne bi bila dobra stvar,koliko bi tek onda bilo mrtvih glava ovde,uzimajuc u obzir,da ovde ptsp imaju i ova djeca rodjena iza rata..
pogledamo samo gdje ima najvise slobode u nosenju oruzja,i koliko imaju ubistava...
-
kosava
#81 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
De reci nam ja znam da je u Americi najvise ubistava u gradovima , drzavama sa striktnim ili potpunim zabranama nosenja i posjedovanja oruzija dok na drugoj strani cim je liberalniji zakon o oruziju time proporcijonalno niza stopa kriminala .sumirprimus wrote:pa o tom pricam,sudbina organizatora,da se doobro pripremi da ih ne zateknem...![]()
-
sumirprimus
#82 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
pa amerika je zemlja velika...
cinjenica gdje se proda najvise licnog naoruzanja? gdje ima najveci procenat ubistava?
a budala ima svugdje,samo nemaju svugdje budale mogucnost uci u prodavnicu oruzja i kupit sta im dusa pozeli iz izloga...
cinjenica gdje se proda najvise licnog naoruzanja? gdje ima najveci procenat ubistava?
a budala ima svugdje,samo nemaju svugdje budale mogucnost uci u prodavnicu oruzja i kupit sta im dusa pozeli iz izloga...
- Gojeni H
#83 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Prvo - nikakav probleminsomnia78 wrote: Prvo, valja "stisnuti" i pucati u covjeka
Drugo, valja pogoditi
Eto sam taj tvoj primjer kad je Benjo puc'o u "rivala" pa pogodio turistu, sta mislis da su tu jos i prolaznici povadili pistolje? Pa kad neki dedo zarafala, bio bi masakr
Nije svacije rukovati sa oruzjem
I pustite se obuke zivota vam
I za voznju postoji obuka pa skoro 50% ovih sa vozackom nemaju pojma o voznji i opaanost su na cesti
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Drugo - ni ovo nije problem
Uvecano - Sta predlazes? Da zabranimo voznju?
Covjekovo je sveto pravo (ne privilegija) na samoodbranu i odbranu porodice i imovine.
Ovo je komunisticka prica o "policiji i zakonu koji treba da nas stiti". Pa, ne moze te stititi 24 sata dnevno cak i da je sistem efikasan ... kao sto nije.
-
TheMule
#84 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
kosava wrote:Texas 1144 UK 722 ubistva a sada ti meni reci sta to ima UK zajednicko sa Teksasom ? Mislim kulturno , historijski , socio ekonomski , po demografiji stanovnistva ? Da ti pomognem nista jos na to sve UK ima 104 godine kontrole oruzija , nego de mi reci kolika je stopa silovanja , fizickih napada u USA a kolika u UK ko ima visu stopu ?TheMule wrote:
Zaboravi ti na citavu Ameriku, evo, uporedi ovaj Texas sto je Haris postavio, sa Engleskom. Evo cak cu i Texasu dati prednost, tu je oko 26 miliona stanovnika, a u Engleskoj dvaput vise. Stavi mi brojke ovdje sto se tice ubistava? Kolko tamo - kolko vamo?
Texas nije uopste liberalan po pitanju oruzija evo sada ti meni odgovori koliko ubistava ima u Vermontu kao najliberalnijoj drzavi kada se prica o zakonu o oruziju , koju stopu kriminala eto nemoras se zahmetiti mozes uporediti sa BiH , Hrvatskom , Crnom Gorom ( ono broj kriminalnih radnji na 100 000 stanovnika)
Zajednicko je da su uredjene drzave, pa fino mozemo porediti kriminial tamo i vamo. Naravno, Egnleska ima mnogo gore probleme sa getoima i imigrantima, huliganima, itd, mozda bi bilo vise fer porediti Californiju i Englesku.
Drugo, te stvari kao fizicki napadi se ne mogu gledati ozbiljno, jer tuce su vecinom obicne tuce. U Americi, ko onaj zimerman, umjesto da se potuku muski, vade pistolje, i ubijaju jedni druge.
Kolko bi u Bosni glava palo umjesto malo saketanja da svaki balavac od 18 ima oruzje?
I ne mozes ti porediti jednu drzavu u Americi, sa drugom drzavom, ko fol one gdje imaju restrikcije na oruzje, one imaju vise kriminala. Ne ide. U Nju Jorku ces uvjek imati vise kriminala nego na selu u Alabami.
-
TheMule
#85 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Pa normalno da jeste, gradovi su gradovi, sela su sela. Sta Amerikanci iz malih drzava ne kontaju jeste da ne mozes dati automatsku pusku nekome u New Yorku kao sto mozes u Fuckvilly u Kentakiju. Jedan covjek u centru New Yorka sa automatskom moze pobiti 200 ljudi za par minuta dok policija ne dodje. Takva opasnost ne postoji po selima, tj, tamo moze imati oruzje ko hoce, al u velikom gradu ne.kosava wrote:De reci nam ja znam da je u Americi najvise ubistava u gradovima , drzavama sa striktnim ili potpunim zabranama nosenja i posjedovanja oruzija dok na drugoj strani cim je liberalniji zakon o oruziju time proporcijonalno niza stopa kriminala .sumirprimus wrote:pa o tom pricam,sudbina organizatora,da se doobro pripremi da ih ne zateknem...![]()
-
TheMule
#86 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Evo i ovaj je isto tako, nije uopste razmisljo, ubio vlastitu scerkumadner wrote:Oko auta bi se dvoumio, mislim da ne bi pucao.
No kod ulaska u kucu, ne bih opste razmisljao. Jedino bi me malo sekiralo sto bi valjalo laminat i cilim promjeniti, a i taj dan bi garant dokasno bio uvidjaj.
http://www.usatoday.com/story/news/nati ... d/4180329/
-
TheMule
#87 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Da li u tvom razmisljanju, a ovo vazi i za ostale, postaji scenarijo u kojem mozes izgubiti? Tj. da li postoji prostora tu da vi niste Rambo, i da ce vam pobiti djecu, zenu, itd ili je scenarij uvjek isti:O'zone wrote:Svakom po jedan. Djecu od malih nogu usmjeravatisumirprimus wrote:jest da cete vi biti kod kuce,a ne zena,djeca,mati..
Trojica lopova dodju neiskusni i naoruzani samo sa plasticnim viljuskama ili kasikama da vam ukradu televizor i zlatnu ogrlicu i 100 km, pokucaju na vrata i lupetaju po stanu, vi ko rambo skocite, automatsku ni ne repetirate jer je uvjek metak u cijevi, i pobijete svu trojicu. cica mica, gotova prica
Ovo pitam cisto sa psiholoskog gledista, unikatno je to razmisljanje, vrlo interesantno
-
staradis
#88 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Nekad sam davno napisao. da mi je licno dom moja svetininja. Bez razmisljanaj bih nastetio svakome ko se usudi dirati tu to pa marak i smrtnosno. Moj dom moja svetinja.
-
jefferson
#89 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Pazi, ne kontam trositi svoje vrijeme objasnjavajuci za BiH totalno irelevantan podatak da je prodaja automatskog oruzja koje je kupljeno do 1986g dozvoljena. To se podrzaumjeva ako znas ista o osnovnim principima legaliteta. Kada pisem svoj post, kontam da neko ko toliko googla mozda zna osnovne principe kako zakon funkcionise.kosava wrote:Jeffersone de bogati nauci da prihvatis kada nisi u pravu , prvo Hughes Amandman nije prosao na glasanju , Regan je zatvorio register automatskog oruzija ali svo automatsko oruzije koje je bilo u registru do 1986 to jeste do momenta zatvaranja se moze prodavati , kupovati i sl. zbog toga su cijene tako visoke ,Nemoj vise poluinformacija ko ona da mozes kupiti Glock preko interneta i da ti se dostavi kuci![]()
Evo ti link od BATF na temu automatskog oruzija
http://www.atf.gov/firearms/faq/nationa ... cquire-nfa
Jednostavno ako nisi osudjivan nadjes automat za prodaju , svaka prodavnica koja ima CLASS III dozvolu ima i potrebnu papirologiju koju popunis , jedan obrazac ide CLEO ( Chief Law Enforcement Officer ) u tvojoj regiji sada jeli to serif ili sef policije zavisi od drzave i oni moraju potpisati da nemaju problema sa tobom da posjedujes automat , otisci prstiju , slika i cek BATF na 200 dollara i cekaj da te odobre kada odobre odes preuzmes oruzije i moras onda promjeniti ugravirane podatke zamjeniti ih svojima npr . Jefferson Zenica ZE-DO umjesto Smith El Paso TX .
https://www.budsgunshop.com/catalog/NFAGuidelines.pdf na stranicama 4,5,6 imas drzavu po drzavu u kojoj je legalno da posjedujes automatsko oruzije , prigusivac , kratkocjevnu pusku, kratkocjevnu sacmaru samo u 4 drzave nije dozvoljeno imati automat ,![]()
Evo ti videa sa svim objasnjenima i svim formularima .
A evo par linkova sa cijenama automata za prodaju civilima
http://www.westernfirearms.com/wfc/autos?sz=800x600
http://www.shootersdepot.com/sd_automatics.html
https://www.machinegunsplus.com/machine-guns/
http://dealernfa.com/shop/category/machine-guns/
http://www.atfmachinegun.com/
Za one koji nepoznaju engleski transferable znaci za prodaju civilima
Ti prvo nauci kako da komuniciras i da je po pozitivnom zakonu danas nelegalno prodavati automatsko oruzje. Posto u svakom pozitivnom zakonu u svakoj normalnoj drzavi postoji klauzula o zabrani retroaktivne primjene zakona (Australija je bila izuzetak kada su zabranili sve duge cijevi) onda je normalno da ono sto je bilo legalno mozes da zadrzis ili prodas kao tvoje zagarantovano ustavno pravo da ucestvujes u robnoj razmjeni.
Medjutim, kakve veze ima taj zakon sa opstom situacijom u SAD? Hoces li ti potrositi $18,000 na M16A2? To oruzje danas skupljaju kolekcionari.
Drugo, da mozes kupiti preko interneta oruzje. Samo ga pokupis kod dileara koji je licenciran od strane FFL-a. Naravno, kupovina na sajmovima je daleko laksa jer su sajmovi izuzeti od nekih striktnih federalnih regulacija.
To i dalje ne znaci da ako se svi naoruzamo da ce kriminal biti manji. Florida je primjer za to.
-
caffeinefreak
#90 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Nekako bode oci ovo..lici mi kao jedan od onih fb profila sa naoruzanim likovima, rambo stajling i to..nadam se da grijesim..staradis wrote:Nekad sam davno napisao. da mi je licno dom moja svetininja. Bez razmisljanaj bih nastetio svakome ko se usudi dirati tu to pa marak i smrtnosno. Moj dom moja svetinja.
Ovo tvoje vazi pod uslovom da si uzoran gradjanin i bez problema sa zakonom,u protivnom nadlezni uz odredjene uslove vrlo jednostavno ulaze u tu tvoj dom i ta prosipanja sa svetinjom i prijetnji smrtonosnom silom ili nesto mozes macku o rep..
- madner
#91 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Naravno da postoji scenario gdje covjek moze izgubiti. Recimo nema pistolj pri ruci pa te savladaju cetvorica kretena kako bi dosli do par stoja.TheMule wrote:Da li u tvom razmisljanju, a ovo vazi i za ostale, postaji scenarijo u kojem mozes izgubiti? Tj. da li postoji prostora tu da vi niste Rambo, i da ce vam pobiti djecu, zenu, itd ili je scenarij uvjek isti:O'zone wrote:Svakom po jedan. Djecu od malih nogu usmjeravatisumirprimus wrote:jest da cete vi biti kod kuce,a ne zena,djeca,mati..
Trojica lopova dodju neiskusni i naoruzani samo sa plasticnim viljuskama ili kasikama da vam ukradu televizor i zlatnu ogrlicu i 100 km, pokucaju na vrata i lupetaju po stanu, vi ko rambo skocite, automatsku ni ne repetirate jer je uvjek metak u cijevi, i pobijete svu trojicu. cica mica, gotova prica
Ovo pitam cisto sa psiholoskog gledista, unikatno je to razmisljanje, vrlo interesantno
On ili oni, ako su spremni uci u stan/kucu su spremni ukucanima pociniti zlo. Ja licno bih preferirao da ih zadavim ili da ih tesko ranim pa da iskrvare dok stigne hitna, no sigurno je sigurno, posto nisam rambo ni previse precizan.
-
kosava
#92 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Mojne tako tebas ih docekati kafom i rahtlokumommadner wrote: Naravno da postoji scenario gdje covjek moze izgubiti. Recimo nema pistolj pri ruci pa te savladaju cetvorica kretena kako bi dosli do par stoja.
On ili oni, ako su spremni uci u stan/kucu su spremni ukucanima pociniti zlo. Ja licno bih preferirao da ih zadavim ili da ih tesko ranim pa da iskrvare dok stigne hitna, no sigurno je sigurno, posto nisam rambo ni previse precizan.
-
staradis
#93 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Bode ne bode ovo je moje misljenje, mozda nije ispravno. Nisam se dobro izrazio alio sam mislio svako ilegalno ulazenje u moj dom. Kucu shvatam kao mjesto za moju porodicu i mjesto za odmor od svega. Mislim da sam dosta miran, nikada nisam imao nijedan problem sa zakonom, vjeruj da bih pustio cak i da gledam da mi neko ukrade auto ili nesto ispred kuce ali kada bi presao prag jednostavno bih morao uciniti nesto. Nedaj boze da se desi.caffeinefreak wrote:Nekako bode oci ovo..lici mi kao jedan od onih fb profila sa naoruzanim likovima, rambo stajling i to..nadam se da grijesim..staradis wrote:Nekad sam davno napisao. da mi je licno dom moja svetininja. Bez razmisljanaj bih nastetio svakome ko se usudi dirati tu to pa marak i smrtnosno. Moj dom moja svetinja.
Ovo tvoje vazi pod uslovom da si uzoran gradjanin i bez problema sa zakonom,u protivnom nadlezni uz odredjene uslove vrlo jednostavno ulaze u tu tvoj dom i ta prosipanja sa svetinjom i prijetnji smrtonosnom silom ili nesto mozes macku o rep..
-
kosava
#94 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Onda si trebao napisati automatsko oruzije se moze posjedovati ali je skupo i od 1986 godine je samo jednom koristeno u izvrsenju krivicnog dijela i to od strane policajca koji je ubio zenu i zenine .jefferson wrote:Pazi, ne kontam trositi svoje vrijeme objasnjavajuci za BiH totalno irelevantan podatak da je prodaja automatskog oruzja koje je kupljeno do 1986g dozvoljena. To se podrzaumjeva ako znas ista o osnovnim principima legaliteta. Kada pisem svoj post, kontam da neko ko toliko googla mozda zna osnovne principe kako zakon funkcionise.kosava wrote:Jeffersone de bogati nauci da prihvatis kada nisi u pravu , prvo Hughes Amandman nije prosao na glasanju , Regan je zatvorio register automatskog oruzija ali svo automatsko oruzije koje je bilo u registru do 1986 to jeste do momenta zatvaranja se moze prodavati , kupovati i sl. zbog toga su cijene tako visoke ,Nemoj vise poluinformacija ko ona da mozes kupiti Glock preko interneta i da ti se dostavi kuci![]()
Evo ti link od BATF na temu automatskog oruzija
http://www.atf.gov/firearms/faq/nationa ... cquire-nfa
Jednostavno ako nisi osudjivan nadjes automat za prodaju , svaka prodavnica koja ima CLASS III dozvolu ima i potrebnu papirologiju koju popunis , jedan obrazac ide CLEO ( Chief Law Enforcement Officer ) u tvojoj regiji sada jeli to serif ili sef policije zavisi od drzave i oni moraju potpisati da nemaju problema sa tobom da posjedujes automat , otisci prstiju , slika i cek BATF na 200 dollara i cekaj da te odobre kada odobre odes preuzmes oruzije i moras onda promjeniti ugravirane podatke zamjeniti ih svojima npr . Jefferson Zenica ZE-DO umjesto Smith El Paso TX .
https://www.budsgunshop.com/catalog/NFAGuidelines.pdf na stranicama 4,5,6 imas drzavu po drzavu u kojoj je legalno da posjedujes automatsko oruzije , prigusivac , kratkocjevnu pusku, kratkocjevnu sacmaru samo u 4 drzave nije dozvoljeno imati automat ,![]()
Evo ti videa sa svim objasnjenima i svim formularima .
A evo par linkova sa cijenama automata za prodaju civilima
http://www.westernfirearms.com/wfc/autos?sz=800x600
http://www.shootersdepot.com/sd_automatics.html
https://www.machinegunsplus.com/machine-guns/
http://dealernfa.com/shop/category/machine-guns/
http://www.atfmachinegun.com/
Za one koji nepoznaju engleski transferable znaci za prodaju civilima
Ti prvo nauci kako da komuniciras i da je po pozitivnom zakonu danas nelegalno prodavati automatsko oruzje. Posto u svakom pozitivnom zakonu u svakoj normalnoj drzavi postoji klauzula o zabrani retroaktivne primjene zakona (Australija je bila izuzetak kada su zabranili sve duge cijevi) onda je normalno da ono sto je bilo legalno mozes da zadrzis ili prodas kao tvoje zagarantovano ustavno pravo da ucestvujes u robnoj razmjeni.
Medjutim, kakve veze ima taj zakon sa opstom situacijom u SAD? Hoces li ti potrositi $18,000 na M16A2? To oruzje danas skupljaju kolekcionari.
Drugo, da mozes kupiti preko interneta oruzje. Samo ga pokupis kod dileara koji je licenciran od strane FFL-a. Naravno, kupovina na sajmovima je daleko laksa jer su sajmovi izuzeti od nekih striktnih federalnih regulacija.
To i dalje ne znaci da ako se svi naoruzamo da ce kriminal biti manji. Florida je primjer za to.
Ko ti kaze da nisam potrosio ?
-
kosava
#95 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Pastorku , nije njegova zenina je kcerkaTheMule wrote:Evo i ovaj je isto tako, nije uopste razmisljo, ubio vlastitu scerkumadner wrote:Oko auta bi se dvoumio, mislim da ne bi pucao.
No kod ulaska u kucu, ne bih opste razmisljao. Jedino bi me malo sekiralo sto bi valjalo laminat i cilim promjeniti, a i taj dan bi garant dokasno bio uvidjaj.
http://www.usatoday.com/story/news/nati ... d/4180329/
-
kosava
#96 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Jefferson i ja smo vec objasnili da nema automatiskih pusaka ,TheMule wrote:Pa normalno da jeste, gradovi su gradovi, sela su sela. Sta Amerikanci iz malih drzava ne kontaju jeste da ne mozes dati automatsku pusku nekome u New Yorku kao sto mozes u Fuckvilly u Kentakiju. Jedan covjek u centru New Yorka sa automatskom moze pobiti 200 ljudi za par minuta dok policija ne dodje. Takva opasnost ne postoji po selima, tj, tamo moze imati oruzje ko hoce, al u velikom gradu ne.kosava wrote:De reci nam ja znam da je u Americi najvise ubistava u gradovima , drzavama sa striktnim ili potpunim zabranama nosenja i posjedovanja oruzija dok na drugoj strani cim je liberalniji zakon o oruziju time proporcijonalno niza stopa kriminala .sumirprimus wrote:pa o tom pricam,sudbina organizatora,da se doobro pripremi da ih ne zateknem...![]()
Ko ti je rekao da nema u poluatomatiskih pusaka u NYC ? I u velkom gradu moze imati oruzije pod istim uslovima kao i na selu jedan je 2 Amdman Ustava , razlika je u dozvolama za nosenje ,
-
kosava
#97 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Engleska je drzava sa najvecom stopom kriminala u Evropskoj Uniji , ima vecu stopu krivicnih dijela nego Juzna Afrika a tri puta visu stopu kriminala nego Amerika . ma ja obicna tuca kada te stave u komu i zavrsis na aparatima i sjeban do kraja zivota , jos da pojasnim u ovih 1114 ubistva ulaze sva ubistva znaci bez obzira sta je koristeno :pistolj , saka , noz , palica itd , i bez obzira na zakonsku poslijedicu znaci sva lisavanja zivota ukljucujuci samodbranu , nuznu odbranu , upotrebu smrtonosne sile od strane ovlastenih radnika sluzbe gonjenja i trazenja jer sva idu pred sud i onda se odlucuje da li ima elemenata krivicnog dijela i osnova za dalje gonjenje i kaznjavanje .TheMule wrote:kosava wrote:Texas 1144 UK 722 ubistva a sada ti meni reci sta to ima UK zajednicko sa Teksasom ? Mislim kulturno , historijski , socio ekonomski , po demografiji stanovnistva ? Da ti pomognem nista jos na to sve UK ima 104 godine kontrole oruzija , nego de mi reci kolika je stopa silovanja , fizickih napada u USA a kolika u UK ko ima visu stopu ?TheMule wrote:
Zaboravi ti na citavu Ameriku, evo, uporedi ovaj Texas sto je Haris postavio, sa Engleskom. Evo cak cu i Texasu dati prednost, tu je oko 26 miliona stanovnika, a u Engleskoj dvaput vise. Stavi mi brojke ovdje sto se tice ubistava? Kolko tamo - kolko vamo?
Texas nije uopste liberalan po pitanju oruzija evo sada ti meni odgovori koliko ubistava ima u Vermontu kao najliberalnijoj drzavi kada se prica o zakonu o oruziju , koju stopu kriminala eto nemoras se zahmetiti mozes uporediti sa BiH , Hrvatskom , Crnom Gorom ( ono broj kriminalnih radnji na 100 000 stanovnika)
Zajednicko je da su uredjene drzave, pa fino mozemo porediti kriminial tamo i vamo. Naravno, Egnleska ima mnogo gore probleme sa getoima i imigrantima, huliganima, itd, mozda bi bilo vise fer porediti Californiju i Englesku.
Drugo, te stvari kao fizicki napadi se ne mogu gledati ozbiljno, jer tuce su vecinom obicne tuce. U Americi, ko onaj zimerman, umjesto da se potuku muski, vade pistolje, i ubijaju jedni druge.
Kolko bi u Bosni glava palo umjesto malo saketanja da svaki balavac od 18 ima oruzje?
I ne mozes ti porediti jednu drzavu u Americi, sa drugom drzavom, ko fol one gdje imaju restrikcije na oruzje, one imaju vise kriminala. Ne ide. U Nju Jorku ces uvjek imati vise kriminala nego na selu u Alabami.
U UK ovih 772 u statistici su gdje je izvrsioc /ici otkriven , uhapsen i pravosnazno osudjen bez ta tri elementa ubistvo ne ulazi u statistiku i vodi se kao slucaj u postupku i tako moze biti u postupuku i pod istraznim radnjama do 2200 godine .
Zimmerman se nije tukao on je bio napadnut i Trayvon je pokusavao da ga ubije to jest da mu skrsi lobanju od trotoar da nije imao pistolj sada bi bio pokojnik .
Stopa kriminala se racuna per capita na 100 000 ljudi i za tvoju informaciju Alabama ima visu stopu kriminala nego NYC
Last edited by kosava on 06/02/2014 00:01, edited 1 time in total.
-
expertx
#98 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
za librezalizaciju postoji 100 ZA i 100 PROTIV.
licno sam za liberalizaciju, ali ne i za liberalizaciju nosenja oruzja, tu bi trebalo uvesti zatvorske kazne od 10 godina i vise.
oruzje treba drzati u kuci, i svako ko je punoljetan i nije osudjivan treba dobiti dozvolu.
svakako treba ograniciti kalibar, neka 9 mm bude maksimum. ono u Americi sto su dozvolili nije dobro, al tu je bilo lobiranje industrije naoruzanja...
licno sam za liberalizaciju, ali ne i za liberalizaciju nosenja oruzja, tu bi trebalo uvesti zatvorske kazne od 10 godina i vise.
oruzje treba drzati u kuci, i svako ko je punoljetan i nije osudjivan treba dobiti dozvolu.
svakako treba ograniciti kalibar, neka 9 mm bude maksimum. ono u Americi sto su dozvolili nije dobro, al tu je bilo lobiranje industrije naoruzanja...
-
kosava
#99 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
expertx wrote:za librezalizaciju postoji 100 ZA i 100 PROTIV.
Sto nemaju pravo ljudi da se brane na ulici ?
Ko je dozvolio sta u Americi ? to je negdje od 1776 godine u Ustavu , kakav lobi kakva crna industrija oruzija pa pola oruzija u Americi je Evropski proizvod , najaci lobi za oruzije u Americi je 100 milion vlasnika oruzija od kojih mozda 0,001 % pocini oruzano krivicno dijelo . Prosjecnog Amerikanca zaboli za ubijanjem u getu to je njemu strano ko i rat u Bosni .
-
kosava
#100 Re: Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
Mene pojedini protivinici oruzija podsjecaju na ove